Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Fujifilm X
- RAM topik
- Samsung LCD és LED TV-k
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Milyen videókártyát?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Milyen széket vegyek?
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tibce1
csendes tag
válasz
tibce1 #52041 üzenetére
Na arra jutottam még, hogy ha B2 foglalatban van a ram single-ben, akkor ha bekapcsolom a gépet felpörögnek a ventik stb. majd kikapcsol mintha elmenne az áram vár 2-3 másodpercet és utánna kapcsol csak be. Ha A2-ben van akkor nem csinálja ezt. Kérdés: alaplaphiba? Ja és az egyik ram hibás a memtest mutatja, és az a gyanúm hogy ebben a slotban (B2) lett hibás mind2 ram
-
koko52
nagyúr
válasz
Fr@nkieWilde #52043 üzenetére
Keresd meg a gyártó honlapját és ha nincs ott hogy " only for AMD" akkor nem lesz gond.
-
gerolka
tag
Sziasztok!
Van egy Gigabyte GA-F2A88XM-D3H alaplapos gép amivel küzdök. Kingmax 4GB DDR3 1600Mhz RAM volt eddig a gépben, most bővítve lenne egy ugyan ilyen RAM-mal, viszont az új nem akar működni. Belerakom a gépbe de nem indul el vele, próbáltam már párban és egyedül is, de semmilyen formában nem múködik a dolog! Egyet már visszaküldtem, gondolván hibás, ki is cserélték, de az új is ezt produkálja. Nem gondolnám, hogy kifognék egymás után két hibás darabot (vagy mégis?
), szóval mi lehet a gond?
Bios-t frissítettem, több ötletem nincs.Előre is köszi a segítséget!
-
Fr@nkieWilde
senior tag
Helló!
DDR" 800Mhz modulokat keresek, Dell Optiplex 360 gépbe, Inteles G31-es chipsetű lapba, amit majd modolni akarok, hogy a Xeon procikat is megegye.
A kérdésem, hogy honnan tudom eldönteni, hogy melyik modul támogatja az Inteles lapokat és melyik nem?
Nem akarok pórul járni.Köszönöm.
-
JoolsNOS
veterán
Sziasztok! Adott a konfigom az aláírásomban. A 8 giga ramot cseréltem most 16ra. 1866os Hyperx Fury 2*8 giga kit. Kell valami extrát állítanom a biosban? Mert régebben volt ez a "az intel hivatalosan csak 1600os ramokat támogat" szöveg. Elég ha simán be van lőve biosban hogy 1866on menjen és kész? Vagy valami egyebet is kéne állítani?
Köszi -
törölt tag
válasz
koko52 #52038 üzenetére
Így van, ha fizikailag sérült a memóriafoglalat vagy az ahhoz tartozó láb(ak) a CPU foglalatban, akkor az már az elejétől kezdve hibát okoz, nem csak 2 hét után kezdi el, ráadásul úgy, hogy onnantól kezdve állandó jelleggel jelentkezik.
Azt lenne még jó tudni, hogy voltak-e a RAM-ok ki-be mozgatva, átrakosgatva, vagy végig egy helyen voltak az első pillanattól kezdve? Esetleg a múltkori hibás RAM és a mostani RAM nem-e egy és ugyanazon foglalatban lett rossz? -
törölt tag
válasz
ladislass #52036 üzenetére
Érezhető különbség garantáltan nincs, max mérhető. Én azt venném, amelyikre több a garancia. 5-10-99 év garanciával is szoktak lenne az említett memóriák egyes helyeken. Ha viszont ugyanannyi garanciával lenne mindkettő, akkor nyugodtan megveheted az olcsóbbikat is.
-
ladislass
csendes tag
Sziasztok! RAM bővítésben gondolkodom. Az alábbi kettőt néztem ki a PCX-nél:
Crucial 8GB DDR4 2400MHz Ballistix Sport (CL16, 27.900Ft)
Corsair 8GB DDR4 2400MHz Vengeance LPX (CL14, 29.500Ft)
A különbség csak a memória késleltetében van. Érdemes a drágábbat venni vagy a gyakorlatban nincs érezhető különbség a sebesség terén? -
törölt tag
válasz
tibce1 #52034 üzenetére
Amelyik memóriáddal a gond van, az egyik memóriafoglalatban sem jó?
Mert hibás (fizikailag sérült) memóriafoglalatot is láttam már nem egyszer, illetve a CPU foglalatban bizonyos lábak sérülése is okozhatja, hogy bizonyos memóriafoglalat nem működik. Viszont sajnos mindkettő garanciavesztéssel jár, mivel fizikai sérülésnek minősül. -
RAMot
újonc
Sziasztok!
Szeretnék venni 2x4 GB 1333 vagy 1600 MHz-es 1,5 V-os DDR3 RAM-ot.
Alaplapom: Gigabyte GA-EP45T-DS3R rev. 1.0, BIOS: F3. Ez 16 GB-ot tud kezelni. 1333 MHz-en fogom használni. Most 2x1 GB Corsair XMS3 TWIN3X2048-1333C9 G van benne, gond nélkül műxik.Ami eddig nem jött be:
1)
Kingston 2x4 GB KVR13N9S8K2/8. Nem POST-ol a gép a modulokat egyesével próbálgatva a különböző slotokba. Vajon miért?
2)
3 éve vettem 2x4 GB 1600 MHz-es Corsairt (talán Vengeance), amelyből egyedül próbálva az egyik modul mindegyik slotban működött, a másik modul egyikben sem. Hibás volt?Milyen típust vegyek? Van valakinek működő konfigja? Előre is nagyon köszönöm a tippeket.
-
koko52
nagyúr
válasz
Blue_Absolut #52027 üzenetére
Nézd meg a Bios-ban de valszeg menni fog bírja.
-
SUPREME7
őstag
Sziasztok, amatőr kérdés, ha egy memória Quad channel kit (4x8) akkor gondolom ebből tetszőleges kettő megy dual channelben?
-
Blue_Absolut
csendes tag
Sziasztok.
Milyen hatással lenne a számítógépre ha a mostani 1.2 V memória helyére 2 db 1.35 V modulok kerülnének? Az alaplap (MSI B250i) alapból tudja a különbséget? Nem terhelné a magasabb feszültség meg? Nem melegedne túl?
A jelenlegi modul:
Team Group 1x4GB DDR4 2400MHz, CL17, 1.2 V
Amit vennék:
Kingston HyperX Savage 2x4GB DDR4 2400MHz, CL12, 1.35 V
-
IO.sys
őstag
Sziasztok!
Dual channeles lapba vettem 2db egyforma 2x4gb kitet. Mindegy, melyik modult hova rakom, vagy:
- egy kit megy az A1-be és B1-be (másik kit az A2-be és B2-be)
vagy
- egy kit megy az A1-be és A2-be (másik kit a B1-be és B2-be)?Köszönöm!
-
tibce1
csendes tag
válasz
koko52 #52021 üzenetére
Én a tápra gyanakszom habár vadi új az is, viszont egy Corsair CS650M van a gépben és hát elég sokan szidják a corsair tápokat.. :S. Beszerzek egy új tápot egy EVGA 750QG-t, mert azt is hallottam hogy 650W nem elég egy 7700k-nak és GTX 1080-nak habár szerintem elég kéne hogy legyen. Ja és amiért erre gyanakszom az az hogy előtte Kernel 41 crtitcal error-t írt és utánna olvasva leginkább a táp okozza.
-
tibce1
csendes tag
válasz
koko52 #51951 üzenetére
Sziasztok!
Na sajnos a problémám nem oldódott meg (pedig azt hittem
). A hibás ramok ki lettek cserélve megkaptam az újakat, beraktam minden okés. 2 hét használat után megint elkezdte dobálni a bsod-t, majd windows clean install de a telepítés közben is kapom a bsod-t szóval még a windowst sem tudom felrakni
. A kérdés: Lehetséges hogy az alaplap nyírja ki a ramokat, vagy esetleg ez is hibás mint az előző? Légyszi segítsetek
-
koko52
nagyúr
válasz
Blue_Absolut #52018 üzenetére
Ha ugyan az a chipek gyártója és s chipek száma is megegyezik akkor 50% az esély a dualra.
-
Blue_Absolut
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Jelenleg ez a RAM van a gépemben:
TED44G2400C1601 (Teamgroup Elite, 4gb, 2400 Mhz....)
Szeretnék vásárolni használtan egy ilyet:
TED44G2400C16BK (Elméletileg ugyanazok az értékei mindenben CPU-Z szerint)
Tudnátok segíteni, hogy mi a különbség a "...1601" és a "...16BK" között? Ezek mit jelentenek? A két modul fog dual channelben működni?
Meglévő RAM:
Vásárolandó RAM:
-
sanderx
csendes tag
Sziasztok.
Egy kis segítséget kérnék tőletek.
Adott 12 gb ram, 6x2 (Micron 9KSF25672AZ-1G4D1 2 gb ddr sdram 1333 mhz).
Maga a bios és a windows is látja a 12 gb ramot, de csak 8 gbt használ, az indító logó után ki is írja, hogy a dimm 2 vel van problémája, (Alert - Error Memory Failure Dimm 2.
A lap: Dell Precision T3500, Cpu: Intel(R) Xeon(R) CPU W3565 @ 3.20GHz.
Én nem mertem hozzá nyúlni, a tanácsaitokat kérném köszönöm, és kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek. -
Giii
senior tag
Megpróbáltam újra a biost.Így hogy kikapcsoltam minden energiatakarékos módot így 30Idle-ről 37-re ugrott visszaállítottam a Q&Q-t és müködik de az UD7-es lap vmiért 1.504V-ot adott neki.Aida és hw szerint is.Visszavettem a cpu feszből 0,25V-ot.Ramnál viszont az 1,59V-ra beállított bios érték a hw szerint 1,568V.Kézzel megnéztem a ramokat.Egyáltalán nem meleg ami nagyon jó hír.Cl miatt van ahol lasabb de mivel az L3.-mat is megcibáltam így az hogy a konyhára.Lehet hogy választ is kaptam a feltett kérdésemre.1,568V nem nyírja ki szerintem a ramot.Elnézést a keszekusza irományért.Viszont akinek van jó ötlete cl-hez az ne tartsa magába.
-
Giii
senior tag
Sziasztok!
2 hete kb 1600 mhz-es ramokat akartam a mostani 1333mhz-es(1.5V) helyett a jobb visszaoszthatóság miatt.Mezei ramot használok amit most sikerült 1488-on hajtani 1.59V-on cl 10-en.Annyi hogy az NB Vid-re adtam +0,25V-ot és a feszültségre ami alapon 1.1V rátoltam +0,75v-ot.Kérdésem az lenne,hogy 16V nem nyírja ki a ramot?
VGondoltam visszaosztom 444Mhz-re és felhúzom 4Ghz-re a pocit és a ram akkor csak 1160-70-en megy de abszolút nem is indul el a gép tőle.Alacsonyabb frekit nem komálja és ötletem sincs hogy miért.Be linkelek egy képet.
Ui: Ezt úgy sikerült stabilizálnom,hogy kilőttem a Q&Q meg a C1E-et is. -
Ice&Lime
veterán
Sziasztok!
Lenne par kerdesem, a 7.gen. processzoroknal intel oldalan ram tipusoknal ezek vannak megadva: ddr4 2133/2400, ddr3L 1333/1600 1.35V.
1.ddr4 ramokbol a boltokban inkabb 1.2V vannak "olcsobban", de az mar 1.35V nagyon dragak.
Miert? Akkor ezek szerint muszaly lenne a sokkal dragabb 1.35V venni hozza, a 1.2V nem lennenek jok hozza ugye?
2.Mennyi teljesitmenyben a kulonbseg egy ddr3 1600 es egy ddr4 2133 kozott? Lehet, hogy inkabb az elozo kerdes miatt jobb lenne hozza "csak" egy ddr3-as modul?
3.A ddr3L-nel mit jelent az "L" ? Ez valami kizaro ok, ddr3 ramoknal is vannak kulonbsegek, van sima ddr3 es ddr3L is?
4.Az idozitesnel mennyit szamit es miben pontosan, ha 11, 10 vagy 8-as lesz a valasztott ram?A konfig csak, legalabbis egyenlore az igpu-val lenne hasznalva, nem lenne benne dedikalt vga es altalaban zene/video szerkeszto programok hasznalnak.
Elore is koszi a valaszokat!
-
NoRb1k4
csendes tag
Sziasztok!
Tudja esetleg valaki, hogy a G.Skillnek van-e nálunk márkaszervize ahol lehet érvényesíteni az élettartam garit? Vagy kénytelen vagyok visszavinni oda ahol vettem?
-
koko52
nagyúr
-
Dave46
tag
Sziasztok, egy gyors kérdéssel fordulnék hozzátok.
Volt a gépemben egy 8GB-os HyperX FURY DDR4 HX424C15FB2/8 RAM stick, amit most még egy ugyanilyennel bővítettem (ez piros színű, mert csak az volt raktáron, de egyébként teljesen ugyanaz). A modul beszerelése után meglepődve tapasztaltam, hogy az alaplap nem ismeri fel és RAM hibát jelezve el sem indult a gép. Próbáltam a slotokban mozgatni őket, de csak az eredetivel volt hajlandó bootolni. Frissítettem egy BIOS-t, így már működik, de kizárólag a 3-as és a 4-es slotba egymás mellé helyezve.
Szerintetek ez miért lehet? Sebességet tekintve van bármi jelentősége?
Az alaplapom egy MSI Z170a gaming pro carbon.
Előre is köszi a segítséget.
-
sbai
tag
Sziasztok!
Nemrégiben vásároltam egy Asus notit amiben 1x8GB DDR4 2400Mhz CL17-es (Samsung) RAM van. Valamikor a közeljövőben szeretném ezt bővíteni, de elég nehézkes a beszerzése ennek a konkrét cikkszámú modulnak. A kérdésem az lenne, hogy ha veszek bele egy más márkájú, de ugyanúgy CL17-es, 2400Mhz-es 8GB-os modult, akkor a Dual Channel működni fog? -
SPeti1984
senior tag
Szerintetek az alábbi memória kompatibilis lehet a mostani alaplapommal illetve memóriákkal?
GIGABYTE GA-970A-UD3P rev 2.0 alaplap
2db 4gb-os KINGSTON 8192MB HyperX XMP Blu DDR3 1600MHz CL9 KIT KHX1600C9D3B1K2/8GX van jelenleg a gépembenHa jól tudom akkor még van 2db szabad memória slot és arra gondoltam, hogy a mostani 2x4gb mellé vennék egy másik 8gb-osat aztán később ha nagyon kellene a különböző feladatokhoz akkor még lenne egy üres slot és akkor lehetne még egy 8gb-osat is beletenni.
Ez működőképes lenne szerintetek?
Ezt a memóriát néztem ki egy hírdetésben újnak hírdeti 11 ezer ft-ért:SK Hynix HMT41GU6AFR8A-PB N0 AA
8gb 2Rx8 PC3L -12800U - 11 - 12 -B1 -
Cry0
őstag
AVEXIR 2x4GB DDR4 2400MHz ram garival megér 23 ezret? vagy inkább keresek valami jobbat ?
-
orangutan4
tag
egy vízkáros, nem működő laptopból a ramokat áttehetem-e egy jó laptopba vajon? nem tudom, hogy a ramok sérültek-e, az egyiken látszik némi sókicsapódás. Laikusként tartok attól, hogy ha sérült a ram, akkor tönkreteheti a jó gépet is.?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Okos Otthon / Smart Home
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Kerékpárosok, bringások ide!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Fujifilm X
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Ennyibe kerülhet a Xiaomi Watch S4 európai változata
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Kèszen állsz a játèkra? 0% THM rèszletre is!
- Huawei P30 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest