Hirdetés
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- RAM topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Apple MacBook
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gabor_01
senior tag
-
sinor
csendes tag
Sziasztok!
Kezdő DSLR gépnek milyen Pentaxot tudnátok ajánlani.
60-70 ezrem lenne rá obival együtt, valami használtra gondoltam.... -
fi:zi'k
nagyúr
válasz
Segnior_Barthez #7486 üzenetére
Ha a manuál mód is elegendő, akkor a Nikon SB-24 egy költségtakarékos megoldás lehet.
-
gabor_01
senior tag
válasz
Segnior_Barthez #7486 üzenetére
Nem ismerem testközelből egyik Yongnuót sem.
Csak a hírüket, hogy élettartamuk rendkívül rövid. Persze próbának megteszi, ha a pénztárcád engedi. -
gabor_01
senior tag
válasz
Segnior_Barthez #7484 üzenetére
De bizony
(találkoztunk)Hosszú ismétlések és litánia helyet csak annyit, hogy a Metz 36-ost akkor szokták venni, ha a beépített elromlott. Nem sokkal nyújt többet.
Ha meg ismerkedni akarsz a vakuzás tudományával (szagával), akkor nem kell oda P-TTL.
Akár egy manuálisan leosztható, vagy automata vaku is megteszi., -
gabor_01
senior tag
válasz
Segnior_Barthez #7481 üzenetére
Van TTL-t tudó digi vázad? Vagy filmes vázad van?
Vagy csak simán szintaktikai elírásod van? -
válasz
Segnior_Barthez #7481 üzenetére
Metz Pentax vonalon maradj inkább. múltkor volt egy 36os metz az irányjelzős topikban 16ért. ugyanaz pentaxban mondjuk 35K de mondjuk 360FGZ nem rossz vaku,okosabb is. :-)
-
Segnior_Barthez
senior tag
üdv urak, egy ideje a vakuval barátkozom, ismerkedem.
körvonalazódott hogy ttlre szükségem lesz. a 36os metzet nézegetem használtakban, de egyéb alternatívákra is nyitott vagyok. 20eFt (100usd) körül mit ajánlotok?
néztem a yongnuo 460at is. tud az mindent, de ttl-et nem. -
hcs57
addikt
válasz
Picturemaker #7476 üzenetére
Annyira nem tragédia, AF540 Pentax vakum van, már megszoktam, hogy a vakun állítok +0,5-t és minden rendben. Annyira nem exponál alul, derítéshez még a pluszt sem kell ráhúzni. Viszont a Pentax elkényeztetett sok téren, ami miatt jól megvagyunk.
-
tbs
addikt
válasz
Picturemaker #7468 üzenetére
Metz 58af elsőszériással melózom (ha van fotós meló - nem ebből élek), sztem teljesen jó. A fókusszal több problémád lesz azokban a helyzetekben, ahol a vaku létfeltétel. Derítésnél semmi gond.
El tudom képzelni, hogy a gyári pentax vakuk kicsit alulvillannak, mert elég "rövid" a csövük, a metz meg kitartó csöves. (Pentax: fényenergia egy extrémrövid pislantásban jön ki, Metz: ugyanaz a fényenergia elhúzódóbban vonul kifelé a fejből. Utóbbi sztem érzéketlenebb a szoftver/váz időzítésekre.)
Szvsz a legjobban hangolt TTL rendszer az a kenon e2-je.
szerk., #7476: Nekem semmi bajom a pttl-el, de az ettl2 a kezem között messze jobban fütyült, mint a pttl. Mondjuk utóbbival összeszokva együtt lehet élni.
Ezt teszem. Jobb egy szerethető és simulékony rendszer (pentax), mint egy hisztiskurva 7d + 580ex...
Persze nagy térben, mesterséges külső fényekkel szopás a fehéregyensúly, mindenképp fóliázni kell - ésszel.
-
Picturemaker
őstag
Arról nem szólt az új gép reklámja, hogy a ttl-en változtattak volna.
Ha következetesen mellé mér egy gép az nem baj, mert lehet kompenzálni.
A Canon pl. olyan, hogy állítod +1/3-ra - semmi, még +1/3 - semmi, megint +1/3 és tádá - kiég az egész kép.
Sajnos a Canon-nál nincs most olyan APS-C-s gép amiért pénzt adnék, Nikonnál a D7000 az egyetlen alternatíva. -
hcs57
addikt
válasz
Picturemaker #7474 üzenetére
A K5 IIs vakuzása még nem igazán ismert, csak a régebbi gépekkel van tapasztalat. Nekem a K10D hajlamos alulexponálni vakuval, de ez nem biztos hogy a K5 IIs is csinálja.
-
Picturemaker
őstag
-
gypiero
tag
Hupsz, most nézem hogy ez a melós-vakus válasz nem nekem jött. Elnézést.
-
decens
tag
válasz
gypiero #7469 üzenetére
a pentax kitobija jó, a két tamron nem egy nagy eresztés, de a 6mpx-es érzékelőn talán nem lesz dráma.
a cosinát nem ismerem még személyesen, de asszem az is valami low-end kistele hírében áll.
indulásnak jó lesz egyébként. azt majd menet közben meglátod, hogy megfelelnek-e vagy inkáb tovább lépnél komolyabb lencsék felé... -
decens
tag
válasz
Picturemaker #7468 üzenetére
annyira jó a pentax ttl rendszere, hogy midőn p-ttl-nek vagyon nevezve, sokan egyszerűen csak pathetic-ttl-nek hívják.
és ez nem véletlen.
ha melóra kell rendszer és várhatóan sokszor lesz szükséged megbízható vakuzásra, akkor semmiképp se pentaxban törd a fejed -> nikon -
Picturemaker
őstag
Üdv!
Tud valaki tapasztalati információval szolgálni arról, hogy mennyire jó a Pentax TTL rendszere?
Esetleg valaki használja a rendszert munkára?Köszönöm.
-
-
gypiero
tag
Sziasztok!
Nagyon gondolkozóba estem. Ajánlottak nekem egy Pentax K100D-t 4e expoval, 3 objektívvel tényleg baba állapotban, viszont nem ismerem a márkát, nem tudok róla szinte semmit. Ezidáig egy Samsung NX5-ös géppel tanulgattam a fotózás fortélyait, ez egy MILC gép, tehát nem tükrös. A pentax gép feleannyi megapixeles, mint a Samsungom. Nem tudom, ez számít-e valamit? Előrelépés lenne ez a pentax gép vagy esetleg visszalépés? Ebben kérem a segítségeteket. Köszönöm előre is!
-
Zozzant
addikt
Hát ilyen 1:1.2-es obit nem fogtok ócsón megkapni... persze álmai mindenkinek vannak
-
fi:zi'k
nagyúr
Na ki fog rá lecsapni?
-
-
csakb
őstag
válasz
chap-man #7451 üzenetére
Szia!
Mindenféle konverter nélkül, teljesen jól használhatóak lennének egy Pentax DSLR vázon ([link]). A fókuszálás viszont macerásabb lenne, mint az MX-en, mivel az APS-C formátumú digitális vázak keresője kisebb és sötétebb, és törőék sincs. Utángyártott törőékes mattüveggel lehet próbálkozni, vagy a váz AF-visszajelzésével.
-
chap-man
tag
Sziasztok.
Van egy Pentax MX- filmes gépem egy Tamron 1:28 f 135mm es és egy smc pentax-m 1:3.5 28mm es objektiv plusz egy 2x kenlock auto teleconverter
Az lenne a kérdésem hogy egy újabb digitális Pentax vázhoz jók lennének-e az objektivek?
Vagy kell hozzá valamilyen átalakitó ha igen akkor mennyibe kerül egy ilyen? -
sasa134
addikt
K5 II cikk itt
-
sasa134
addikt
Szia,
ha adhatok tanácsot...én is K-x-el léptem be a DSLR világba, bár csak vázat vettem és utána kezdtem obi után kutatni. Sokak javaslatára egy DA 35 f2.4-et vettem - amit a mai napig imádok. Szerintem a legjobb egy fix-szel kezdeni, ami fényerősebb, segít a kompozíció tanulásban is, a témát sokszor "lábbal" kell megkeresni a zoom hiányában - de mindenért kárpótol a minőség és az, hogy sikerélményed lesz. Ha megteheted, spórolj kicsit, vadássz mondjuk egy ilyen 35-öst - utána látni fogod, mennyire van szükséges telére. Nem sokan adják el a 35-öst (érthető okokból), én is külföldi fórumon vettem, Franciaországból, 140Eur-ért.
A 18-55-ön meg túl lehet adni, és venni egy jobb "utazó" mindenest, mondjuk egy 16-45/4-et.Szóval, sztem ne kapkodd el, sztem felesleges "gyorsan" obiparkot építeni rossz minőségű üvegekből - inkább lassan, de tudatosan, jó fényerős üvegekkel tanulni. Kutya fotózásra is bőven jó (lehet) a 35-ös f2.4-gyel, bár a konkrét körülményeket nem ismerem (távolság, fényviszonyok stb).
Esetleg nézz egy Tamron 28-75 f2.8-at, ha nem fókuszhibás példányt fogsz ki (kipróbálni mindenképp), akkor meg leszel vele elégedve, dícsérik.Pár képa DA 35 2.4-gyel.
-
psykie
aktív tag
Szia!
Igen, K-X lett, úgy gondolom annyi pénzért igazán megérte...
Keresgéltem de nem találtam más hasonló masinát ilyen jó áron, ezt meg már nem akartam elszalasztani.
Igazából nekem elsősorban a kutyáim fotózásához kellene a cucc.
Igen azt olvasgattam, hogy nem egy csoda ez a Tami , de talán ennyi pénzt megér.
Köszi a tanácsokat! -
csakb
őstag
Szia!
Na, akkor mégis a K-x lett.
A Vivitar manuális obi, a Tami legalább AF-es. Ha arról a kettőről van szó, amit itt az apróban látok, akkor nyilván inkább a Tamrongy. Annyi pénzt megér, csak csodákat ne várj tőle. Csúnyácska boké, némi CA, és rekeszelni kell vagy f/8-ig, hogy éles legyen a képe. De 10 k-t szerintem megér, ha gyorsan kell egy olcsó tele.
Esetleg ott az az F 35-135 is. Ha tudsz belőle alkudni, és nem muszáj 135-nél hosszabb vég, akkor jó lehet az is.
Ha nem nagyon sürgős, akkor viszont inkább spórolj egy DA 55-300-ra, az tényleg best buy. 60 k környékén szoktak felbukkanni használt darabok.
-
psykie
aktív tag
Üdv Mindenkinek!
Kezdő DSLR-es lennék, most vásároltam meg első tükörreflexes gépemet egy Pentax K-X -et.
A hozzá tartozó 18-55 obi mellé szeretnék egy másikat is...
A kettő közül melyiket ajánlanátok inkább?
Vivitar 75-205mm, 3.8
Tamron AF 80-210 F4,5-5,6 -
adriana
csendes tag
!!!Fotósok figyelem!!!
Tulajdonomban van egy PENTAX P30as gép,leirással, objektivvel, vakuval, filterekkel táskával...de én nem hogy nem használom ki, ezt a remek gépet, hanem nem is használom...=/Remélem akad köztetek olyan, akit érdekel ennyire a fotográfia, mert sajnálnám ha szegénynek élete végéig egy táskában kellene porosodnia...igazából ez is volt az ok ami arra motivált, hogy utánna járjak és meghirdessem.Remélem szerencsével járok, kár lenne érte. Fogalmam sincs mennyiért adják ezt, vagy mennyi a mai viszonylatban mért, ár-értéke, vagy csak az eszmei nagyobb...akár megegyezés szerint jelképes összegért megválnék tőle, ha téged érdekel vagy tudsz valakit, esetleg egy olyan közösséget/fórumot/ javasolni, ahol valaki rálelhet, a kis árvára,kérem jelezze nekem, mert már nagyon szeretne szerető gazdit=).
Objektív: 28-80mm; 1: 3,5 - 4,5Vaku: Pentax AF260Sa
Előre is köszönöm, a segitséged, bármilyen kérdéssel forduljatok hozzám bizalommal.
http://img2.indafoto.hu/2/1/158903_3e81172942d0f7027ed8bd2df84ba681/17309747_5a44474f0ebf9d59f3605984a567f879_m.jpg -
Salex1
őstag
Vakunál mire érdemes odafigyelni, ha azt szeretném, hogy kommunikáljon a géppel? nem kell magad kulcsszámú, csak valami egyszerű.
-
sasa134
addikt
sziasztok, bocs ha volt már anno, próbáltam visszakeresni de nem leltem..
szóval a manuális Pentax K és M üvegek közt mi a különbség? A pentaxforums adatbázisában a technikai leírásnál csak annyi volt, hogy az M a K-s széria "új", második generációja. De ez mit jelent pontosan?
Köszönöm.
-
vbbb
őstag
válasz
fi:zi'k #7433 üzenetére
Azt hiszem Telephoto-m az van, még ha hack-elt is.
VIVITAR 28-200mm f3.5/5.3 MC MACRO PK/PK-A Lens
reviewKicsit lehetne kontrasztosabb, nyári napfénynél lehet igazából jobbakat fotózni vele.
Tegnap BID-eltem a 135mm-re, ha 15 fonttért megkapom hát jöjjön. Így szereztem már meg például a Sirius 28mm macro F:2.8 és a nagy kedvencemet a Tokina SD 28-70mm 1:3.5-4.5-et is potomáron. Általában ez utóbbival használom a gépet.
-
vbbb
őstag
Köszi a véleményed!
Lehet várok vele kicsit és később veszek akkor, gyűjtök még rá.Valami fix gyújtótávolságún is gondolkodom egyébként ami kifejezetten tájfotózásra lenne.
Például ez az SMC M135 szerintem jó is lenne. -
csakb
őstag
Szia!
A három közül az 50-200 (sajnos) és a Sigma elég ratyi. Ha csak ez a 3 jöhet szóba, akkor a Tamron. Sigma-ból az APO változat ami esetleg megéri.
Ha igazán jót akarsz, akkor a Pentax DA 55-300-ra kezdj vadászni. Az indexes Pentax adok-veszekben pont van egy használt 55-300 nem rossz áron. Persze ha UK-ben élsz, akkor lehet, hogy nem sokra mész ezzel a hirdetéssel.
-
Salex1
őstag
Valakinek nincs véletlen eladó 18-200 vagy hasonló obija, alacsony árfekvésben, de csak hibátlan érdekelne...
-
Salex1
őstag
Egy kis segítséget kérnék, van egy Pentax K100D-m és hozzá egy nevenincs vaku, ami nem kommunikál a géppel, ezért, ha ráteszem ugyan villan, de a gép mégis úgy választ értékeket, mintha nem lenne vaku. Van valami megoldás, a manual módot leszámítva a használatára? Ha nem tudtok ajánlani használható vakut hozzá, alap kategóriában? (néztem a Metz Pentax/Samsung MB 24 AF-1-ot használ valaki ilyet?)
-
1501N
tag
Én Nikonhoz jobban húzok, mint a Canonhoz. Egyébként a Nikon szerintem is drágább ami a vázakat illeti.
Én nem bántam meg Canon után a Pentaxot. Viszont ne bántsatok, de a Nikonra váltás az a távoli jövőben nem kizárt. Mármint nem tervezem, de nem zárom ki.Egy jó árú F4/16-45-öt láttok, szóljatok már légyszi! Egy elkelt 25-ért, egy meg 65-ért van hirdetve, amiről tudok. 25 az jó lett volna
-
BiriBum
őstag
válasz
mik-oca #7402 üzenetére
Én Pentaxos voltam (leszek), de érintőlegesen Nikonoztam is. Szerintem pusztán anyagi kérdés az egész. Vázban a Pentaxtól sokkal többet kapsz a pénzedért, Canonban és Nikonban szélesebb a használt objektív kínálat. Ami engem szerfelett irritál, az a belépő Canon vázak iszonyatos anyaghasználati igénytelensége. Ez sajnos részben a Nikonra is igaz. A Nikonok menüje nem annyira tetszik, de biztos ez csak megszokás kérdése.
Nem a márkasovinizmus beszél belőlem, mert kompaktban mindig is Canont vettem és ez valószínűleg továbbra is így lesz.
A Pentax előnye a manuális objektívek használatánál jön leginkább elő. -
mik-oca
tag
Szia!
Még nem tudom igazán mi legyen..
Most nézegetem a rendszereket és nem zárkózom el semmi elől, tehát nem biztos hogy Pentax lesz..
Mivel jelenleg semmihez sem kötődök, kesresgélek....
A Nikon vázat és obikat mindenképp eladtam volna, mert kellett a pénz..(ez kb. febr.-ápr. volt)
Azóta nincs fényképező gépem.. most már nagyon hiányzik!
(befejeztem azt amire kellett a pénz és azóta már van is pénzmagom)Én meg szívesen hallgatom a pentax-os tapasztalatokat!
Köszi!
-
decens
tag
válasz
mik-oca #7395 üzenetére
ezt az obiszettet -amondó vagyok- kár volt beáldozni azért, hogy pentaxos legyél.
azt nem mondom, hogy a hasonló tartományt lefedő pentax obik rosszabbak - pláne mivel a nikonokat csak futólag ismerem, és a pentaxok közül sem volt meg mindegyik.
azért remélem, nem fogod kompromisszumnak érezni majd a döntésed, mindenesetre nagyon örülnék neki, ha alkalmanként bejelentkeznél ide és beszámolnál a tapasztalataidról.
váz és a választott obik oda-vissza, ugyanis én pont ugyanezen a váltáson gondolkozom, csak ellenkezőleg.
Új hozzászólás Aktív témák
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- Ritkaság! Hibátlan Prémium felsőkategóriás LGA 1700 Alaplap! Asus Rog Strix Maximus Hero Z790 Wi-Fi
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest