Hirdetés
- Eldőlt, hogy lesz-e céges internetadó az EU-ban
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- A konkurens hardvereken is működőképessé tette az XeSS 2-t az Intel
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
repvez
addikt
valóban elnéztem a fényerőt ,de a sigma 50-500 F4,5-6,3 és a sigma 150-500 F5-6,3 obikat néztem ezek most olyan 300 körül mennek a webshopokban.
Csak nem akarok sok obit rendszeresiteni,ezért akarok egy általánosat Ami a kitobi 18-55,egyet ami beltérbe gyenge fényekhez 50/1,4 meg egye nagyot ami ezekhet a repnapokhoz és természetfotokhoz használnék.
Mivel csak hobbi szinten használom és nem akarok minemhova egy külön hátizsákot cipelni a fotó aparátoknak.sasa134: Nem mondtam,hogy csúcs minőségnek kell lenni,de lehessen vele értékelhető fotókat készíteni.Átlagos felhasználásra,nem profi szinten és nem fotópályázatokhoz csak saját magam kedvére.
-
sasa134
addikt
"szóval valami ilyen max 500ig terjedő zoomos obit keresek olcsó alternativában"
Ilyen nem létezik, főleg, hogy olcsót is akarsz és jót. A csúcs tele obik drágák - minden rendszeren..
Bár,mi az olcsó, ugye...Az 55-300 sokkal jobb mint az 50-200, 300mm meg sok mindenre elég. -
repvez
addikt
válasz
sasa134 #8387 üzenetére
hát most van egy 300asom,azt még nem sikerült "éles" helyzetben tesztelni mivel a legtöbb esemény nyáron van amire használom igy arra még várni kell kicsit,de az 55-200 az sokszor kevésnek bizonyult és nem tudom hogy a 300az hozzá képest menyivel fogja közelebb hozni a témát.
Mert általában repülönapoknál használnám és a gépek nem jönnek közel és igy a kép elég nagy része megy veszendőbe amin csak a kék háttér van és a közepén egy kis gép és a részletek eléggé elmosodottak a repülőgépen ha teljes croppal kivágom a lényeges részt a képből.Néha elgondolkodtam a tukrős obikon is amik 600 és 800mm-esek is lehetnek 60-70k környékén igaz hogy F8as vagy jobb esetben F5,6 fényerővel,de mivel nyáron erős napfény mellett zajlanak az események igy az nem olyan nagy hátrány a nagyobb gond a fix gyujtótávval lenne,mert olyan gyorsan nem tudom a poziciomat változtatni ha esetleg közel lenne akkor is beleférjen a képre. Igy a zoomolhatoság az eléggé indokolt.
szóval valami ilyen max 500ig terjedő zoomos obit keresek olcsó alternativában.Esetleg egy 2x-ező objektiv a mostaniak közé? csak ott meg a fényerő bánná és vele eggyütt a gyors zársebbesség igy nagy lenne az esélye a bemozdulásnak . -
fi:zi'k
nagyúr
Ami olcsó az értelemszerűen manuális, jobb esetben A-s, tehát vázról tudsz rekeszelni.
Az AF-es ami ennyiért belefér emlékeim szerint, az csak gyengébb zoom, ráadásul csak jó esetben érik el az 1:2-es leképezést.
Tamronnak, Sigmának és persze a Pentaxnak van fix macró obija, de ezek 100E körül mennek még használtan is.
Nem tudom mennyire akarod belelovalni magad, de első körben manuális verziót javasolnék, mondjuk A50/2.8 macro vagy A100/4 macro obikat. Esetleg ha el tudsz csípni FA obikat. -
1501N
tag
Nekem a TAv és az M a kedvenc módjaim
-
-
Wa2x_
veterán
Makróra milyen megoldások és obi lehetőségek vannak a használtpiacon?
50-60e-ig kb.
-
repvez
addikt
-
nagyúr
Komolyan érdekelne, hogy mennyiért szeretnél venni 300 feletti fényerős telét.
Az sehogy sem lesz olcsó.
10-15 körül mennek az M50-es obik, 20-30 között pedig az A50-esek. Persze ki lehet foni ettől jobb évteleket, de ritkák.
Az A-s obinál a vázról tudod állítani a rekeszt, ezért drágábbak.(#8379) fury71
Ha manuálozni szeretnél, akkor jó helyen jársz. -
fury71
aktív tag
válasz
Nixon18 #8354 üzenetére
Én kompaktról váltanék. Főleg táj-, épület-, valamint portréfotózás lenne.Egyenlőre nekem tanulni kéne a váz, hogy későbbiekben full manualban toljam. Ehhez pedig szvsz a Pentax ad kellő alapot belépő szinten. pl a kéttárcsás kivitel. Ne kelljen állandóan a menüben turkálni, ha valamit állítani kell, vagy rosszul gondolom?
Tudom hogy kevés a jó, használt és új obi a Pentaxokhoz, de nekem kezdőként elég lenne a kitobi, egy jó zoom, meg egy fényerős fix. Persze ezek használtan, mert újonnan horror.
Lehet rossz úton járok és más rendszerbe kellene beruháznom, de most úgy érzem nekem Pentax a legjobb. -
nagyúr
Ha be mered vállalni a külföldi vásárlást, akkor új lehetőségek nyílnak meg előtted.
(#8370) Wa2x_
Itthon maga a fotós piac is kicsi, mivel az emberek többsége nem engedheti meg magának. Ezenfelül a Pentax eleve jelentősen kisebb piaci részesedéssel rendelkezik, mivel nagyon sokan nem is ismerik.
Neked is csak azt tudom mondani, mint a másik kollégának: külföld. Körültekintően kell vásárolni és nem nagyon érhet meglepetés.(#8372) hcs57
Alapvetően az ergonómiára természetesen. Ez szokott leginkább zavarni. Persze már nagyjából megszoktam, de akkor is.
Ezenfelül van még egy két értelmetlen dolog a K5-ben és mintha a kisebb pixelméret miatt jobban érződne a digitális hatás. -
Ahogy ismerlek - neked nem fog sok gondot jelenteni a cucc. Marhára fogod élvezni. Amit fejben látsz, azt kell kikeverned. Ennyi.
Manualt nézd meg a géphez, tanuld meg mi hol van - vonj párhuzamot a mobillal - amit használsz és máris témánál vagyunk!
A témákat érted, nem kell tanulni. A fókusz mauális obinál úgy is csak élesebb lesz. -
Nixon18
senior tag
Én viszont úgy vagyok vele, hogy hobbi szinten teljesen mindegy, hogy 3 hónappal tovább kell-e gyűjtenem vagy sem. Viszont cserébe kapok egy (kategóriájában) kiváló minőségű vázat.
Egyedül a használtobik piaca gondolkodtat el... De itt talán előbb találok valamit, ha keresek. Vagy tudtok olyan helyeket, ahol lehet kapni és érdemes vásárolni. -
repvez
addikt
Aki eléggé árérzékeny és csak hobby szinten akarja kihozni a legjobbat annak eléggé szükösek a lehetőségei.Persze akinél a pénz nem számit annak mindegy milyen rendszer bármihez tud venni akármilyen obit.
De én 300as vagy afeletti jó fényerős obit nemkapok és még az 50/1,4-es manuálosnál is gondolkozom,hogy amiket árulnak melyik érné meg vagy mitől jobb az egyik a másiknál amiért mondjuk az egyiket 25 ést a másikat 12ért adja.Lévén nem vagyik nagy szaki a területen. -
repvez
addikt
Nekem K200D-m van,de ha most kéne vennem,akkor lehet hogy nem pentaxot vennék.Nem azért mert rossz,mert ár/értékben még mindig ez a legjobb,de használt obi és egyéb kiegészitőket nehezebben lehet kapni hozzá,mint egy cannon vagy nikonhoz.Vagy ha lehet is akkor drágábbak mint a másikakhoz.
De most már hogy megvan,én sem cserélném el,mert itt a vázban van a stabilizátor és nem kell mindig olyan obit venni .
-
Nixon18
senior tag
Nem túl régi modell ez a k10D? Vagy a K-500-hoz képest még mindig profibbnak számít?
-
nagyúr
Lehetne már.
Hát, jelenesetben nem biztos, hogy igazat adok. Nagyon sokat lehet rajta fogni, ha jó/kiváló állapotú használt fotós cuccot veszel.
Nem rég vásároltam be (lásd a cuccoknál), tudom miről beszélek.
(#8362) Wa2x_
A T(ime)v, A(parture)v, S(ensitivity)v prioritási módok. -
Nixon18
senior tag
Így van. És két tárcsás. Ami kezdőként a kipróbálásnál is meggyőzött, hogy van értelme.
Na meg kezdő is vagyok és csak hobbi lesz. Ha meg fejlődni szeretnék, akkor kicsit később lesz új obi, mert egy-két hónappal esetleg tovább kellene spórolni. Az meg az én szintemen nem nagy valami szerintem. -
-
fury71
aktív tag
válasz
Nixon18 #8350 üzenetére
Ismerőseim közül kettőnek van Pentax gépe. Az egyik egy K100D és agy K200. Egyik sem cserélné semmi pénzért más típusra. Igaz, hogy a Pentax, mint márka kevésbé ismert mint a többi nagy.
Én is gondolkodom a canikon vonalon, de mindig ez jut eszembe:
Akinek már van meglévő rendszere (objektívei), az maradjon annál, akinek nincs vagy amúgy sem gond a váltás, annak a K500 egy jobb vétel. Kiforrottabb, profibb, időtállóbb. -
Nixon18
senior tag
Úgy látom, mindenki K-500-at készül venni
De akkor én is csatlakozok... majd egyszer géppel is -
Wa2x_
veterán
válasz
fi:zi'k #8345 üzenetére
Egyelőre egy K-500 18-55mm + egy SMC Pentax-A 50mm F1.7.
Ezek a rövidtávú tervek, még tanulgatom a dolgokat, aztán majd veszek valami hosszabb üveget is, meg makrót. A jó tanácsokat, ötleteket, javaslatokat szívesen fogadom!
-
Wa2x_
veterán
Sziasztok!
Csatlakozom, még géppel nem, de már csak 1-2 hónap kérdése, addig okosodok itt.
-
ilba
tag
Ajaj, nem akarok off áradatot elindítani... Egyelőre megkaptam a választ a kérdésemre, köszönöm! Nyilván várom az észrevételeket, tapasztalatokat továbbra is.
-
ilba
tag
Csak kíváncsi vagyok, mert egy ún. milc gép lenne helyette. Tudom, ez első blikkre nem egy okos döntés, de a praktikum oldaláról közelítem meg a kérdést. A párom már sokszor említette, hogy ő is fotózgatna, de a K-7 nagy, nehéz... macerás, na. Mivel nekem is csak maximum hobbi, ezért megfelelő kompromisszumot jelenthet.
-
Akkor még jó,hogy nem mondtam rá 120-at.
-
deja vu
addikt
-
jeni
félisten
alkatrészként átveszem,jó lesz ha netalán leejtem a sajátomat (a külföldi utam során egy nagyon távoli helyen,fővárosban felszedtem egy jelölést karcot rá ami sajna letörölhetetlen),és az esetleges törés esetén tudnám pótolni
de szerintem így is egybe pakként megérne akár 170000 Ft-t.
-
deja vu
addikt
-
ilba
tag
Sziasztok!
Eladó lehet egy kb. 9700 expós, jó általános állapotban levő K-7-es, egy 18-55 AL II és egy Sigma 55-200-as obival. Mellé adhatok még egy Soligor DG-420Z vakut. A gépen csak a szemkagyló szakadt (beakadt valahova), de gondolom nem költséges a cseréje.
A kérdésem annyi lenne, hogy vajon mennyit kérjek érte, mi a reális ára?
-
Szabi100d
újonc
válasz
macskajancsi #5003 üzenetére
Tudom, hogy nagyon kicsi az esélye annak, hogy meg van a portrémarkolat. De érdeklődnék, hogy meg e van még, bár kétlem!
-
Mikisys
őstag
Én nem használtam még a zöld gombot.
Ha jól értettem amit írsz, akkor M-módban, a zöld gomb lenyomása félig automatikussá teszi a beállítást azzal, hogy adott blendéhez hozzáállítja a záridőt. (Kvázi Av-módban megy)
Ki fogom majd próbálni, bár eddig ezt nem használtam így.
Kösz a tippet.Üdv!
-
mobe44
csendes tag
válasz
Mikisys #8316 üzenetére
Mikisys, a zöld gombnak semmi köze az élességhez!
Ha a menüben engedélyezett a manuális obi használata, az obin beállított rekesznek megfelelően a zöld gomb megnyomáséval a fénymérő automatika beállítja a megfelelő zársebességet. Az élességet persze manuálisan kell beállítani. Nekem van néhány obim, de az említett Pentax 1,4/50-es talán a legjobb minőségű, pedig 35 éve használom. Azt azért tudni kell, hogy a digitálisok keresője nem túl világos, ráadásul sem mérőék vagy mikroraszter sem segíti a beállítást, mint a régi filmes gépeknél, ezért mozgó témákhoz nem ajánlanám. Az alsó zöld élesség visszajelzés olykor becsaphat. Ez a kép 4-es rekesszel készült. -
Mikisys
őstag
K200D gépen M-módban tudsz manuális objektívvel dolgozni. Ehhez a menü utolsó részében engedélyezni kell a manuális obi használatát.
Kézzel kell az élességet állítani, a blende-értéket, valamint a záridőt és az érzékenységet is.
Az élességet kijelzi, nekem zöld gomb nélkül is, és ha látom, hogy a gép szerint, - meg szerintem is - éles a kép, akkor exponálok.
Tiszta "retro érzés".Üdv!
-
repvez
addikt
válasz
fi:zi'k #8314 üzenetére
Tehát ha jól értem akkor a folyamat az ugy megy ,hogy odatekerem a gyürüt 1,4-re majd élesre állitom és amikor csippant és megjelent a piros négyzet azután megnyomom a zöld gombot majd ezután magát a "elsütő" gombot ?
És a blende értéket annak függvényébe válaztom ki hogy mekkorának akarom a mélységélességet állitani?Ha a kiválasztott érték nem optimális értd sötét lenne vagy tul nagy lenne a záridő akkor ad róla visszajelzést mint most , hogy villog az érték a látomezőben? vagy valami javaslatot?
Az 1,4 és 1,7 között csak annyi különbség van, hogy az a 1,4essel ugymond sötétebb helyen is tudok készíteni képeket ? Viszont elveszti az elönyét ha nem szeretném hogy csak olyan szük tartományban legyen éles a kép?
A közbetétet a bajonett felfogatásra értettem,mert sok helyen M42es adaptereket beszélnek. és gondolom mint most igy a régebbi lenycsék sem mind kompatibilisek vagy a bajonett igen csak az érintkezők miatt van ez a nagy mizéria a lencsék között?
-
nagyúr
Zöld gombbal rekeszhez állít záridőt.
Élesség visszajelzés van.
Igen, minden alkalommal neked kell.
Elsősorban Pentaxot keress, de az egyéb márkákból is ki lehet fogni egy-egy jobb példányt. Esetleg érdemes lehet számításba venned az M50/1.7-et is. Az 1.4-et emlékeim szerint jobban kell rekeszelni.
Nem kell adapter. -
repvez
addikt
Minőség és képalkotás szempontjából mekkora eltérés ha van egy Pentax smc FA 50mm 1:1.4 és egy régebbi manuális 50mm F/1,4-es között?
A manuálisnál ha k200d-n használnám akkor milyen visszajelzéseket kapnék a vázon a helyes beállitáshoz? zársebesség , élesség , fénymérés stb...
Minden alkalommal nekem kéne állitani ezeket az értékeket manuálisan ? Hogy müködne a gyakorlatban, még nem használtam full manuális obit. a gyárit meg ha átkapcsolom manuálban , az gondolom azért mindent visszajelez amit esetleg egy ilyen elektronika nélküli obi nem .Gondolkodok venni egyet,de nem tudom, hogy mekkora hátránya lenne az autofokuszos lencsével szemben, az árak azért a manuális felé huznak.
Esetleg milyen márkákra érdeme rákeresni és melyek amik nem annyira jók? Mindhez kell közbetét? -
lungfefe
csendes tag
K 500-hoz ez jó szerintetek?
Vagy 1 dollárt megér a teszt? -
BiriBum
őstag
Természetesen rendszervaku.
Még nem tudom, de ha eladásra kerül, akkor fogom itt is jelezni. -
repvez
addikt
Köszi a válaszokat , elvileg a hétvégén össze tudom majd hasonlitani.Eddig a linkelt review alapján azért képminőségbeli javulásra is számitok,mert az éességét mindenki dicsérte,mig a 55-200-asomnál pont ezzel volt gondom..
A 200 ölötti rész meg nagyon jól jön majd ,söt lehet még nagyobb is elkellene,mert a repülök a repnapokon ritkán repülnek 200m-nél közelebb vagy ha igen az már bajÉS eddig elvesztek a gépek a képeken,ha meg cropoltam a képet akkor látszódott, hogy nem annyira éles a kép vagy elvesztek a részletek. remélem ezen javulás történik.
ÉS mivel a 200as obinál F6.3 volt a legjobb érték itt meg F5.8 a 300on igy ha közelebbre hozza a gépeket és mondjuk csak 1/1000 helyett 1/1250 tudom késziteni az már jelenthet élességben sokat a bemozdulás elkerülésére.
-
csakb
őstag
válasz
BiriBum #8300 üzenetére
Bevallom, hogy nem értek a vakuzás tudományához, de egy csomó riportert láttam már csak dönthető fejű vakuval dolgozni, és csak derítőlapot használtak. Általában befőttesgumival odafogott fehér kartonpapír volt ez a remek segédeszköz. Ugyanez a megoldás nem működik partifotózás esetén?
Új hozzászólás Aktív témák
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Mobil flották
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- E-roller topik
- OLED TV topic
- Battlefield 6
- További aktív témák...
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
- Honor MagicBook 16 Ryzen 5 5600H 16GB 512GB FHD 144Hz
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3025
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 5590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest