Hirdetés
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Dell notebook topic
- Locsolkodás helyett hardverekre feni a fogát az ünnepi nyúl
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
gergo5991
őstag
válasz
r.levente75 #35486 üzenetére
sok sikert hozzá, én még nyáron vettem meg, bár sok képet nem igen lőttem vele, elvette a kedvemet a 18-105ös az egésztől, jobbat/többet vártam az obitol el is adtam, most obi nélkül vagyok, várom a karácsonyt hátha akcióban lesz a fix 50 1.8g vagy mellé még egy tokina 11-16 dx ii, bár a legjobban egy 70-200asnak örülnek
, rájöttem nekem a nagy teleobik jönnek be a jó háttérmosás miatt.
-
Malanrion
tag
Üdv.
A közeljövőben beruháznék egy vázra+obi-ra. Kezdő vagyok az egész fotózás terén, de egy normális géppel szeretnék tanulni. Az összeg 200k+-10 (ha kevesebb, több marad kiegészítőre
). A D3400-hoz képest a D5300-5500 egy "lvlup". Az 5xxx-es szériából melyiket érdemes választani, van-e lényeges különbség? Ajánlatot kaptam, hogy egy D7100-as +18-105 VR obi megfelelő lenne a céloknak (természet, épületek, utazás, túrázás), de ez az összeg még egyenlőre magas.
A kérdés, hogy a D5300-5500 közül melyiket érdemes, vagy várjak még és legyen egy D7100?
Objektív kapcsán is jöhet tanács, illetve az árgrafikon az év kezdetekor kedvezőbb-e, vagy értéktartóak a masinák. -
updog
őstag
válasz
r.levente75 #35486 üzenetére
Szintén D7200 felé nézelődök, remélem hamarosan manifesztálódik a kezeim között. Már csak az asszonnyal kell lezsírozni
De a 30000-es visszatérítés sokat segít, a nők mindig könnyebben rábólintanak a dolgokra, ha akciósak
D7100 vs D7200-on filóztam hetekig, de ha lesz váltás, akkor az a 7200-ra lesz.
-
tvamos
nagyúr
válasz
r.levente75 #35481 üzenetére
Kosz!
Remelem, hogy nem csak otthon fog porosodni.
Eleg nagy ez a gep, a most hasznalt a N1J5-hoz kepest.
Nagyon tetszik ez a rengeteg tekero rajta, ezek viszont hianyoztak nekem eddig.(#35482) Snoop-y válasza tvamos (#35480) üzenetére
Az jo hir, elobb-utobb ugyis szeretnek valtani FX-re... vagy nem tudom.
Nagyon elegedett vagyok a mostani kameram mereteivel, csak keves a kezeloszerv, meg a bokeh. -
tvamos
nagyúr
Szembe jött velem ma egy D7100, 46 ezer az ára. (Csak váz.) Megéri ezt a pénzt? Ha mégsem tetszik, mennyiért lehetne kiszállni belőle?
-
zolikaDB
veterán
Ez most komoly? [link]
Hetek ota vadaszom, erre mikor a sorozatom nezem, feltesznek egyet, es mar viszik is? -
Throme
veterán
Valószínűsítem azért az egyik legfontosabb számodra, mert dolgozol a géppel.
Amatőr, turistafotós belenéz és jóval kevesebbet komponál.
(a makrót és a manual beállítást direkt vontam ki ebből a körből, oda nem árt a nagyobb méretű keresőkép).Nem azt mondom, hogy jobb a belépő tükrös keresője, hanem azt, hogy egyáltalán nincs arról szó, hogy használhatatlan, mint azt az ilyen jelzők - kulcslyuk, sötét... stb - sugallják.
Persze körültekintő vásárló kipróbálja (ha van lehetősége) a leendő gépet, aztán dönt.
Ugyanez érvényes a fogásra.szvsz
-
m3ss
veterán
-
Throme
veterán
Biztos élmény a nagyobb kereső, de aki fotózni akar, annak a belépő keresője is elég (hacsak makrózni vagy manual-ozni nem akar) , akinek meg kukker kell vegyen távcsövet, még hunyorognia se kell...
Kicsit sem unjátok ezt a kereső fétist? A cserélhető obisból átjön ide is...
-
-
Roachy
senior tag
válasz
csacsi77 #35457 üzenetére
Ugyanakkor a nagyobb súlynak van egy igazán hasznos előnye, sokkal stabilabb a kézben, sokkal biztosabban lehet fogni. De nem csak kézben, hanem állványon használva is stabilabb.
A Nikon nagy gépeit is lehet amúgy egy újjal tartani, nagyon jól ki vannak egyensúlyozva (persze a rajta lévő optikától is függ).
De nyilván ízlések és pofonok, én szeretem ha rendesen meg lehet fogni és a markolat az egész tenyeremet kitölti. Pedig nincs nagy kezem. -
csacsi77
senior tag
válasz
N.GÁBOR #35456 üzenetére
Nekem nagy a kezem, de már unom a nagy gépeket. Volt Nikon D800, Canon 5DMIII, Sony A7 +24-240.
Dögnehéz volt mnd, de a D5500 olyan kis baba volt akezemben, Egy ujjal is tudtam fogni, mert olyan mély és pöpec kialakítáú a markolata. Ha kipróbálod egyből le fog esni, hogy itt valamit nagyon eltaláltak Nikonék. -
-
Byk01
őstag
válasz
#65675776 #35454 üzenetére
"Igen, minden objektívre a valós gyújtótávolságot írják (ami az FF-re vonatkoztatott gyújtótávolság)."
Nincs olyan, hogy FF-re vonatkoztatott gyújtótávolság (legalábbis objektívekre írva). Fizikai gyújtótávolság az, amit ráírnak az objektívre. És mivel a filmes időszakban a kisfilmes méret volt a legelterjedtebb, azt jegyezték meg a legtöbben, hogy az adott fizikai gyújtótávolság milyen látószöget ad (nem számban kifejezve), ezért ez lett az "etalon", erre számoljuk át a gépünk szenzorméretéhez kapcsolódó szorzótényezővel ekvivalens gyújtótávolsággá a fizikait.
-
törölt tag
válasz
N.GÁBOR #35452 üzenetére
Igen, minden objektívre a valós gyújtótávolságot írják (ami az FF-re vonatkoztatott gyújtótávolság). Még akkor is ha más szenzorformátumhoz gyártják. APS-C esetén is alapból kétféle fókusztényező létezik. Az egyik ugye a mindenki által használt 1,5, a másik a Canon saját 1,6x-ese. A komolyabb kihívás egyébként a középfprmátum, ahol egy hátlapcserével megváltozhat ez is, mert azokban a rendszerekben még a szenzorok mérete is változhat.
Nem, a focus tuning azt jelenti, hogy a váz képes korrigálni az objektív állandó fókuszhibáját. Tehát ha tudja, hogy mennyivel fókuszál mondjuk a tárgy elé, akkor szándékosan annyival távolabbira fogja állítani a fókuszt az obin.
-
csacsi77
senior tag
válasz
N.GÁBOR #35452 üzenetére
Félig jól gondolod.
Az objektíven feltűntett mm értékek a valós értékek. Hogy milyen vázat csavarsz alá az határozza meg, hogy kell-e szorozni vagy sem.
Ha FX-et, akkor az 50mm az 50mm. Ha DX-et, akkor az 50mm akkor is 50mm csak 75mm-nek látszik a váz felől. Ha lenne a Nikonnak középformátumú fényképezője, akkor nem 1,5x lenne, hanem mondjuk 0,6 a szorzó.
Tehát ami FX-en 50mm általános látószögű normál objektív, az DX-en egy 75mm-nek látszó kistele.
A fóksu tuning azt jelenti, hogy ha nem pontosan fókuszál a gép+objektív párosod, akkor +- irányban eltolhatod azt. Ha tesztábtán látod, hogy elé vayg mögé fókuszl, akkor beállíthatod a vázon, hogy azzal az objektívvel a fókuszt tolja el kicsit előre vagy hátra.
A D5500 nagyon jó szenzorban és eszméletlen jó fogása van. Engem már zavarna a D7100 nagy mérete én a kisebbet venném. -
N.GÁBOR
aktív tag
Korábban írtátok, hogy d5xxx vagy d7xxx széria esetén a dx formátum miatt nem azt a gyújtótávolságot kapom amit full frame-nél. Kicsit utánajártam és már tudom, hogy 1,52-vel kell szorozni. De ez egyben azt is jelenti, hogy bármilyen DX-es objektíven lévő számozás (pl 18-105mm) az valójában (18*1,52-105*1,52)
Meg a fix 35mm-es lencse is 53mm-es?Magyarul a kérdésem, hogy annak ellenére hogy DX-es géphez való DX-es lencsét veszel akkor is a rajta lévő értéket be kell szorozni 1,52-vel ahhoz hogy a valós gyújtótávolságot kapjam?
Amúgy a D7100 melletti fő érvként emlegetett focus tuning az a benne lévő fókuszmotor, erre gondoltatok?
Most amúgy ezek tűnnek a legjobb vételnek ha még Karácsony előtt beruházok:
1. D7100 16.000 expo
Nikkor 18-105 kit
Nikkor 35mm 1.8
Portrémarkolat
250k2. D5500
Nikkor 18-105 kit
Nikkor, 50mm 1.4
215k (700EUR) - ebben talán még van valamennyi alku
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Subaru topik
- Autós topik
- Nők, nőügyek (18+)
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Kerékpárosok, bringások ide!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kompakt házban kínál csúcsteljesítményt az Oppo Find X8s
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- The First Descendant (PC, PS4, PS5, XO, XSX)
- További aktív témák...
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB FSP CMT240 Zalman 500W
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8600K 16GB DDR4 960 GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 9400F / RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500 SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest