Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Videós, mozgóképes topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen monitort vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Byk01
őstag
válasz #40935168 #10985 üzenetére
Ő a dzsinnt a palackból akarja kiengedni
[ Szerkesztve ]
"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
imyourfriend
őstag
válasz #74459392 #10989 üzenetére
En lehet hogy nem probalkoznek ilyen dolgokkal, ami garanciavesztessel jar az bizonyara nem megengedett muveletet hajt vegre. Es azert jar garanciavesztessel mert belenyulsz a gepbe, lehet hogy nem teheted tonkre de megvan ra az esely. Persze lehet hogy en latom rosszul de igy gondolom.
-
Larry303
addikt
válasz #74459392 #10989 üzenetére
én anno felraktam és fel is ismerte a d7k-t de nem mertem hozzányúlni mivel nem tudtam pontosan mit csinálok...
amúgy rendben kommunikált a géppel kilvastattam pár adatot belőle, de mivel úgy tudom garanciavesztéssel jár, ha babrálod, ezért nem bántottam
ha nem lett volna gar nekiállokhttps://www.flickr.com/photos/kocsisbalazs
-
törölt tag
AF pontosságát szoftveresen is be lehet állítani d90-en?
Találtam egy ilyet: link
Valaki használta már? -
törölt tag
válasz imyourfriend #10987 üzenetére
Sztem ennél sokkal nagyobb fun amúgy a HDMI kimenetre kötni egy hdmi szemüveget Komoly lehet így fotózni vmi nyugodt témát, makrózni, stb.
-
Freddy76
addikt
Crey, gyere, meló van.
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
csuf
tag
válasz imyourfriend #10969 üzenetére
Üdv!
Fotós beárazás
csuf -
imyourfriend
őstag
Beárazós topicnak mi a pontos linkje? Köszönöm előre is.
-
imyourfriend
őstag
Jó csak érted, elvárnak az emberek egy bizonyos minőséget. Jelen esetben megkapják mivel elkészült már régebben az acélos lencse. Majd mondják hogy drága.. Valamelyest drágának tűnhet, viszont acélos darab lett és az f/2.8 stabit nem kell ecsetelni mellette. Mindez 300-as végéig, ha épp nincs rajta teleconverter pluszba. 30-as helyett már jött, így előfordulhat hogy 50 meg 85 is megérkezik, várom már én is. Olyan érzésem van mintha 3 paripa vágtázna és a Sigmának most 2 paripa előnye van a versenyben bizonyos tekintetben.
szerk: kerítettem minap egy 32 gigás Sandisk sticket a D7000-be, mit ne mondja kell egy kártyaolvasó is mert pendriveként jobban használható mint a 8 gigás ami itthon van. Ráadásul a vázban is fürgén szedi a lábait.
[ Szerkesztve ]
-
cOxeR
Ármester
válasz imyourfriend #10966 üzenetére
Az azért nem annyira acélos, mint az új verzió... mondjuk árban is a háromszorosa...
Rájött a sigma, hogy a régi üvegeket annyira nem szeretik, ugrott egy nagyot minőség tekintetében, és ez ár tekintetében is meglátszik.
Pl. a 300 f2.8-a, közelébe se ér a canon, nikon változatnak...
Viszont ez a 120-300 már elég acélosra sikeredett.
Az a nagy kérdés nekem inkább, hogy jön-e majd az 50-es és a 85-ös helyett is új változat vagy sem. -
imyourfriend
őstag
-
szmiatf
csendes tag
válasz *Ropi* #10959 üzenetére
Ő az:
http://www.digitalko.hu/index.php?st=1&id=30mm_f14_a_dc_hsm__nikon_3_ev_garancia&kat=objektivek_2&alkat=fix_fokuszu_objektiv#pl_mihttp://www.digitalko.hu/kepek/termek/sigma_30mm_f14_a_dc_hsm__nikon_3_ev_garancia_1373551486.jpg
Ha ez jó (=elvárható normális működés), akkor megéri DX-en erre emelni a tétet.
FF lefedésű akár Nikkor akár Sigma horror drága (ismét: szigorúan DX-re, hobbizunk....)[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
-
veterán
-
*Ropi*
félisten
válasz szmiatf #10956 üzenetére
"Direkt kerestem DX-re Art-os, 30mm-es Sigmát."
Ha találsz szólj nekem is (mert nem létezik)! A dedikáltan APS-C szenzorméretre tervezett Sigma 30/1.4 EX DC HSM-ből nincsen ART szériás, az még a régi (a pontatlan AF-es). Az új, Full Frame méretű lapkát is kirajzoló 35/1.4 ART DG HSM az, ami veri a Canon 35/1.4L-t, meg sok mást is. Persze ebből is vannak hibás darabok, de jóval kevesebb, mint a régiből.
(#10958) juuzer: Vidd ki az előszobába! Én is oda száműztem a Voltcraft CM2020 töltőm: ventilátor hűti, na annak tényleg van hangja főleg, hogy folyamatosan változtatja a fordulatszámát, ami eléggé idegesítő hosszútávon.
[ Szerkesztve ]
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
juuzer
addikt
Sziasztok!
Az nagy gáz, ha az akksi töltője "hangosan" tölt? Sípoló hangot ad ki (nem hangosan) és kicsit melegszik is. Nem emlékszem az elején milyen volt a töltő, mert mióta megvan a gép egyszer leejtettem (mármint a töltőt). Az akksit gond nélkül tölti, csak nem tudom, hogy esetleg rossz-e, vagy alapból ilyen
Vamos a la playa.
-
imyourfriend
őstag
válasz #40935168 #10945 üzenetére
Elhiszem hogy így van. érdekesen változik a DOF nagysága, bár szerintem lineárisan. Mikor az 50/1.8G-t használom jól megkell gondoljam hova fókuszálok és mikor csinálom az expót mert tág rekeszen tényleg vigyázni kell vele. És fényerő ide vagy fényerő oda, ahogy mondod ha használhatatlan a dof akkor nem sokat ér bizonyos esetekben.
(#10953) juuzer: Tudsz mellette aludni? Ha nem akkor tedd ki olyan helyre ahol nem hallani, amúgy is egészségtelen még kikapcsolt TV mellett is aludni, nem hogy töltő mellett.
[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
-
Real_Necro
veterán
-
törölt tag
válasz imyourfriend #10941 üzenetére
Nem az a lényeg, hogy a sáv mennyire vékony vagy nem vékony, hanem hogy milyen messze vagy tőle és a kettő adja ki azt, hogy használható-e az a DOF sáv vagy sem. Én lőttem már 400 fix 2.8-as Canon nagyágyúval, 2 millió volt az ára anno, egy madár és természetfotós haveromé. Tökmindegy, hogy 400 mili 2.8-on voltam, lazán lehetett 30 méter is a távolban lévő kócsagcsapatban (a legelöl lévő és leghátul lévők között), mind éles lett, a fák, bokrok is előttük-mögöttük. A hugom macsekját meg ma délben lefotóztam csak brahiból minimum fókusztáv környékén (arcába tolva szinte az 50-est) 1.4-en és áhhh teljesen használhatatlan felejtős.. egész alakra 2-3 méterről gondolom testre jobb, bár lehet ha a hasára állít az ember fókuszt, a feje már messzebb van és nem lesz borotva a szeme, neeem tudom.
Annyira nagyon nem szeretem ezt az obit. Nem érzem. (Kleroo meg imádja, mondtam is neki, mutassa már meg, mi a jó ebben FX-re, mert én nagyon nem kapizsgálom, csak van).
-
m3ss
veterán
válasz imyourfriend #10941 üzenetére
na igen, nem lottel eperkutyus ritabokeht ott 50-essel? megneznem f1.4-2 kornyeken hogy alakulna egy olyan kep..
https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
-
Nono86
csendes tag
Szia, köszi szépen a megnyugtató választ! Közben az általad megadott módon lőttem papámról gyorsan 1-2 portré fotót és nem hazudok, tű éles és részletgazdag volt a kép, még a mikro borosta szakállak + szemöldök is gyönyörűen jött anyaghűen, igaz vakut is használtam. Most az, hogy távoli vagy közeli az nem függ az élességtől gondolom. Tehát ha közel is éles akkor feltételezem a tájfotónál vagy egyéb más témánál is az lesz.
A kérdésedre a válasz : f8 - 1/100-125 volt általánosan ISO 100-al és nyers RAW-ból konvertálva Lightroom-al.
-
m3ss
veterán
válasz Nono86 #10935 üzenetére
en ezen semmi problemat nem latok, mondjuk jo lenne latni rekeszt. ez vaz jpeg elesitve, vagy erintetlen rawbol van? kodos ido volt, latasi viszonyok, fenyek is szamitanak...kis utomunka es karcol ez. nekem sigma 10-20 semmivel nem elesebb ennel alapbol...sot
eperkutyus: ja hat relative kozeli targytavnal nem annyira kell az 1.4, foleg ff-en gondolom. de teljes alakos kepeknel mar siman jol jon...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz imyourfriend #10937 üzenetére
Na jó, csak még egy 800mm-es DOF-ba is belefér egy egész elefántcsorda érted..
50 mili FX-en 1.4-en meg .. gyakorlatilag művészkedni jó, másra nem. -
-
Nono86
csendes tag
Itt van egy tesztkép:
Le kellett kicsinyítenem 3100 pixel szélesre.
-
titán
spanyoll, Freddy76
Koszi, kozben haza is ertem vele. 3 ev a gepre, 1 az obira.
-
m3ss
veterán
válasz Nono86 #10931 üzenetére
mintakepek?
probald AF-S, singlea area, kozepso fokuszponttal. ha jol ertem a gep valasztja ki ilyenkor hogy hova fokuszaljon? sosem probaltam meg milyen az, de en biztos jobban tudom hova akarok fokuszalni, mint a gepde mar a d300-ra nagyon kivancsi vagyok, af-c jo azon? asszem majd ismeros whippetjen megnezzuk sigma105-tel milyen is az...
(#10932) Eperkutyus jah, de ha csak a dofot nezzuk azt dx-en is siman megcsinalod. jo ez elesebb lesz de nemtom, nekem egy ilyen 17-50 2.8 dof nem keni el elegge sokszor...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
Nono86
csendes tag
Néha az az érzésem, valahogy nem lehet éles képeket lőni a D5100-as 18-105-ös obival, mintha néha elmászkálna a fókus autó élesség állítást követően ezért a kép lágy és a tárgyak, épületek peremei életlenek és elmosódottak lesznek.
A D3100 és 3200-as gépet pont azért nem vettem meg, mert ott még a kép alkotásnál is látszott egy nagyjából átfedő jellegű életlen képalkotás amolyan gagyi jelleg. Viszont olvastam, hogy az 5100-asba egy fejlettem CMOS szenzor van, ezért lett ez és a képe is jobbnak tünt. Most azonban kicsit elbizonytalanodtam, remélem nem a gép vagy obi rossz. Bár tény, hogy igen párás a levegő..
-
m3ss
veterán
válasz #40935168 #10929 üzenetére
ja hat azt lattam hogy durvan eles d800-on, meg ropinal is. meg sokszor amugy is rekeszelsz..de engem akkor is zavarna hogy nem tudom nyitva hasznalni. mondjuk engem ez nem erintene, ha veszek egy ff vazat tuti 1 honapig csak 1.8-on lovoldozok ilyen 85D felesegekkel
amugy most volt 340-ert indexen d600...az mar egesz jo ar.
[ Szerkesztve ]
-
m3ss
veterán
mennyit erhet 66k expoval a d90 kb? 75 mar jo erte? lehet be tudnam szamittatni egy tamron 17-50-be...ha pontos azt gondolom rogton el tudom adni..vazat meg nem biztos. mondjuk azt sem tudom el akarom-e adni
bar nyarig nem lesz szuksegem potvazra, addig csak itt porosodna...eperkutyus: na en vettem volna ennyiert uveget es ilyenek lennenek vele, kicsit hangosabb lenne a forum tuti hajitanam stabistol mindenestol ki...egy zacsko fenyeros fix kijon belole. mondjuk ha vki zoomfanatic akkor mondhatom
[ Szerkesztve ]
-
imyourfriend
őstag
válasz #40935168 #10925 üzenetére
Érdekesnek tartom, hogy 70-200 2.8 VC-vel megtudták oldani ezt a problémát, itt meg nem. Persze ha valami olcsóbb ott vagy nincs akkora profit vagy valamit megspórolnak a tervezésnél esetleg a technikánál, és erről később nem beszélnek. Ha kiderül az usereknél akkor kiderül ha nem hát nem. De egyik gyártó sem tud semmiféle hibáról, ez természetes. Az nem kellemetlen hogy lehet még 2 kép után se születik jó? Vagy ott már közel 100%-os a találati arány.
más: Remélem a D7k marad a mostani helyzetében, 120-400al +11-es érték, 70-200al meg -11-es értéken van rendben.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz imyourfriend #10924 üzenetére
100% választ én sem tudok erre, max a jelenséget leírni. Lehet egy Tamron mérnök tudná. Vagy ő sem. Nem tudom. Mindegy, együtt lehet vele élni, csak 2.8-on kettőt kell lőni. Nem nagy az eltérés amúgy, csak pixelszinten azért látszik már.
-
törölt tag
válasz Deadzone41 #10921 üzenetére
Az, hogy nem tágra kalibrálják a fókuszt mondjuk Tamronék. Mert 2.8-on képtelen hiba nélkül 10 képet meglőni, míg 4-en már képes rá. És ez nem front vagy back-fókusz kérdése a 2.8 esetében, mert néha betalál, de telibe, néha meg nem és nem tudod egyértelműen megmondani, hogy a betalálás jó-e (=works as designed) és csak sokat hibázik, vagy a betalálás tulajdonképpen hiba, amivel mákod van. Az egészre rájön egy rekeszeléskori focus shifting jelenség, ahogy a fókuszsík rekeszelve máshova esik, mint tágon és kész a baj. Még mindig mágia ?
-
Som@
őstag
válasz aleister #10920 üzenetére
Hm.
De a vázzal is van valami, mert a Tami 17-50 is eddig jó volt, most adni kellett annak is -7t.
Ilyenkor mi van? Itt a tél, minden összement?A Nikon szerintem elküldene a p....ba, ha mondanám, hogy a Tamihoz lője be a vázat.
Áhh, Pentax-szal nem volt ennyi probléma. (Mondjuk ahhoz meg jó üvegek nem voltak...)
Ne a múlton töprengj! Ne a jövő miatt izgulj! Éld meg a jelent!
-
aleister
veterán
Sajnos ez létező jelenség. Egy fém, műanyag, üveg keverékéből álló objektív kap annyi meleget, hideget, hogy elmásszon a fókusz. A profi esküvősök évente viszik kalibráltatni a motyót.
Mondjuk ez a -20 durva.
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
Som@
őstag
Szia.
Február 5-én vettem. Olyan június közepén vittem be kalibráltatni, mivel a 50/1.8 iszonyú backes volt. A -20 nem volt neki elég.
Aztán jó volt.
Most megint elmászott. -20-n még mindig backes.
Az obi nem lett megütve, tehát fizikailag nem lehet baja.
Természetes napfénynél néztem minden esetben, állványról.
Így user error szinte kizárt...Nincsenek nagy vágyaim, csak működjön rendesen a több száz ezres gép...
Ne a múlton töprengj! Ne a jövő miatt izgulj! Éld meg a jelent!
-
törölt tag
válasz Peethy #10914 üzenetére
Azért ez nem ennyire fekete-fehér, Tamik például elkezdenek pontosan fókuszálni már kisebb rekeszelésnél is és ez nem csak a 24-70 2.8 VC-re érvényes, a 90-esem anno f/4-en ugyanígy "bepontosodott" AF téren.
Úgy általában pedig szerintem ajánlott fényerősebb obit venni akkor is, ha mindig rekeszeled. Hiszen a rekeszelésnek egyik előnye - pár modellen az AF-en túl - hogy közelebb kerülsz a sweet spot-jához az obinak..
Az 50 1.4G-nek már az 1.6 is egy rekeszelés, az üveg legszéle nem alkot képet és látni ahogy a blende bentebb ugrik.. 1.8-on már látványosan ugrik bentebb - és még mindig van fényerő, más innen (sem) indul fényerőben. És még van pár szép látványos rekeszbeugrás f/2-n, f/2.2-n, f/2.5-ön és végül f/2.8-on, ahol már kisebb a rekesz, mint az LCD mellett lévő joystick-tárcsa és a 2.8 még mindig egy javában fényerős üveg.
Kis rekeszeléssel a szar üvegből átlagos lesz, az átlagosból jó, a jóból szuper, a szuperből pedig vadállatjó - és ha átáll az agyad erre, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy némi kompromisszummal bármikor tök tágra nyissa az ember, ha kell a fény, vagy szénné akar kenni valamit kisebb DOF-al.
-
titán
Hali!
A media markt rendes garit ad a keszulekre?
[ Szerkesztve ]
-
Peethy
őstag
-
szmiatf
csendes tag
válasz Peethy #10912 üzenetére
Köszi,
igazából a kérdés arra irányult, hogy az előd 35 vs az új A-s 35-ös milyen.Nem azért kérdeztem a rekeszelést, mert ott használnám, hanem hogy a nagyobb DOF közvetve javít-e az AF viselkedésén. Tehát van-e olyan hogy az AF továbbra is *zar (mitől lenne jobb, ráadásul kevesebb fényben kell dolgoznia), de mégis belül van a DOF-ba amit művel.
Nikkor 35/1.8-am volt
-
Peethy
őstag
válasz szmiatf #10910 üzenetére
Nem pontatlan, hanem téveszt, van különbség. Ne vegyél 1.4-es obit, ha 2.8 felett használnád.
A Sigma 35 1.4 pazar, a Nikonnál is picit jobb, cserébe a Nikon kétszerannyiba kerül. Viszont ha DX-en használod, akkor az árából kijön vagy 6db 35 1.8, amelyikből valamelyik csak jó lesz..
[ Szerkesztve ]
-
-
szmiatf
csendes tag
válasz *Ropi* #10906 üzenetére
Hm...
így konkrétan d7K + "A"-s sigma? 2.8-as rekeszen túl is?Próbál az ember ugye rájönni:
18-55, 18-105 okés
sigma 18-35 okés
50-esek szintén jókami vacak az a nikkor 35, ezek szerint sigma 30 (....meg nikkor 16-85)
Azt gondolnám, hogy az 50 alatti fényerős fixek a problémásak, de nem egyértelmű.
Esetleg van infó nikkor 35/14-ről, sigma 35/14-ről? Ezek ugye a még drágább FF kirajzoló obik.A végén még 24 vagy 28 D lesz keresve, azok legalább felmennek a filmes vázamra is.....
-
Kirtam
tag
válasz Real_Necro #10908 üzenetére
Úgy bizony. Ismerted az eladót?
-
Kirtam
tag
válasz Real_Necro #10901 üzenetére
Én 230ért fogtam ki egyet 2K expoval makulátlan állapotban. Még 2,5 év gari van rá. Nem bántam meg.
[ Szerkesztve ]
-
szmiatf
csendes tag
Érdeklődnék, van-e tapasztalat, használt-e már valamelyikőtök Sigma 30mm f/1,4 (A) DC HSM obit.
D7K-ra szemezek vele.
Megoldás lehet a 35/1.8G fiaskóra, egyébiránt Tami 17-50 ellenében nézem, ez a fókuszhossz nekem megfelelő "mindenesnek". -
-
Real_Necro
veterán
válasz Larry303 #10897 üzenetére
Ez már csak így megy. Ha újan veszed folyamatosan fog esni az ára... Használtban meg ugye nem igazán van még... Én várom, hogy még ~30-at essen...
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- iPhone topik
- EAFC 25
- EA Sports WRC '23
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Asszociációs játék. :)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- További aktív témák...
- Canon EOS 90D + 18-135mm + 50mm f/1.4
- Tamron SP 150-600mm G2 teleobjektív + álcázó ( Nikon )
- Sony DSC-RX100M VI prémiumkategóriás 20.1 MP digitális fényképezőgép
- FEELWORLD WPC215 Hordozható rendezői monitor 1000nit fényerővel + SmallRig VB212 V mount akku.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon ) -Újszerű-
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest