Hirdetés
- Notebookosított mini PC-t leplezett le az AOOSTAR
- Vélemény: más cég lenne az Intel, ha korábban nevezik ki Lip-Bu Tant
- Barátságot teremtene az ARM és az Anti-Cheat rendszere között az Epic Games
- Hamarosan foghatja a kezét a Copilot a játékosoknak
- Az NVIDIA szerint a nagyobb készletek stabilizálják majd az új GeForce-ok árait
- Házi hangfal építés
- Az NVIDIA szerint a nagyobb készletek stabilizálják majd az új GeForce-ok árait
- Gaming notebook topik
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Milyen asztali médialejátszót?
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Milyen házat vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
Aktív témák
-
törölt tag
válasz
aleister #38497 üzenetére
Dehogynem fogadom el, szóval nem mondtam, hogy a D5100 nem veri el az SLT-t dinamikában, vagy hogy a Fuji cipóra veri ugyanitt.. megnéztem a mérési eredményeket és elfogadtam, kész, pont.
Engem nem meggyőzni kell, és én sem meggyőzni jöttem a Sony-val, ne keverd a szezont a fazonnal. Szeretek mások szemével is látni és amikor jönnek a vélemények, lehet valamit azonnal elfogadok, lehet valamit csak később, de azért a technika elég objektív dolog, van a mérés a szenzorra hogy az mit tud és kész, erről ment a beszélgetés. Aztán hogy a való életben mikor élsz egyik-másik gép dinamika-előnyével és mikor nem, már más tészta (nagyon ritkán, szerintem, ha nézünk egy 100-ezer képkockás statisztikát).
A "hű de jó" és a "nem rossz" között van némi árnyalatbeli különbség, de lehet, most a Te dinamikád szűk egy kicsit, legalábbis nekem mindenképpen. Végül: a Sony nem az enyém, tehát nem a Sony-mmal jöttem, hanem EGY Sony-val.
Örülök is, hogy nem lett elküldve Canonos. Így a helyes, ahogy írod. Ne küldjünk el Sony-st sem, és mást sem.
-
törölt tag
válasz
Freddy76 #38495 üzenetére
Nekem egy közösségben a közösségen a hangsúly, nem a márkán, szerintem minden úgy jó, ahogy most van (beleértve azt is, hogy Te ide is írogatsz)
Csak néha az orrolásokat nem értem, de mindegy, úgy vagyok vele, hogy az maradjon a másik baja, ne az enyém.
Coxer nem Canonos ? Vagy én néztem be valamit ? De tökmindegy, ki milyen, igazából az emberek a fontosak és sok segítséget kaptam már innen, talin is szimpi volt a banda..
.. sztem ez a legfontosabb. -
zool1
őstag
Még jó hogy én nem vagyok se Nikon, Canos, Olympus, Sony -is -os, ...stb. Én csak szeretek fényképezni(persze még nem tudok
) és azt a gépet megvenni, amit a pénztárcám és az elképzelésem megenged, persze egyéb támogatottság figyelembevételével.(obi, szervíz, stb)
-
aleister
veterán
válasz
#40935168 #38493 üzenetére
Tudtommal egyetlen canonos sem lett elküldve, sőt!
Ellenben elég vicces az, hogy idejössz az általad hűde jónak tartott, nem Nikon márkájú termékeddel, "megkérdezed mások véleményét", amit nem fogadsz el, mert láthatóan senki sem nedvesedett be bokáig, majd elkezdesz szemellenzőről meg korlátoltságról beszélni.
-
-
törölt tag
válasz
aleister #38492 üzenetére
Mindig bírtam, mikor valaki annyira korlátolt gondolkodású, hogy innentől kezdve még az asztal felett sem tudom megkérdezni a többi Nikonostól egy talin, mi a véleményed a Sony ilyenmegolyan gépéről, nemhogy fórumon, mert fenn a szemellenző
És innentől kezdve akinek inge, .. akinek meg nem.. úgyhogy semmi személyes, ok ?
Szerk.: jó, hogy nem már elküldjük innen a Canon-osokat is meg Freddy-t meg mindenkit, hogy csüszi, márkatopic. -
j.bravo
addikt
válasz
MC Pite #38489 üzenetére
Nem akarlak rábeszélni semmire, felnőtt ember vagy
Csak ugye a Hama/Dörr/ilyesmi kerül itthon, biztos helyen 10dodó körüli forintba (bár tévedhetek, rég vettem szűrőt); azaz ahol valamit adnak ugyanennyiért postával, amire azt mondják hogy Hoya, ott gyanakszom. Persze tévedni emberi dolog.
A helyedben én tényleg csak akkor tenném fel a szűrőt, amikor éppen nagyon ki van téve mindennek - ha jól sejtem azért nem csak a motokrossz versenyen használod az obit; többet normál körülmények között.
Totál szembefényben egyébként lehet hogy a világ legjobb szűrője is becsillan - vagy maga az obi... szóval ha a Hama bevált (gondolom abból multicoated volt nem az alap), akkor nyugodtan vedd azt. Vagy akár ezeket.Profik (legalábbis nálamnál hozzáértőbbek), mi a véleményetek?
-
MC Pite
veterán
válasz
j.bravo #38485 üzenetére
Hm, hát olcsónak az 1 dolcsist nevezném elsőre, multicoated 5 dolcsitól indul. Hoya/B+W 7000Ft körül vannak, kicsit sajnálok érte annyit kiadni, de ha az a tuti, akkor legyen... De jónak tűnik a 13 réteges is elsőre, harmadannyiért ha jó lenne... Még egy szart nem akarok már venni. Nem spórolni akartam, fel sem merült hogy tükröződhet, idáig a hamáim sose tették
(persze obi függő is). Ráguglizgatok másnem a jobbikra, aztán ha nincs tapasztalat, akkor gyüjjön 30dolcsiért Nikon vagy a fentiek.
-
Freddy76
addikt
válasz
Real_Necro #38486 üzenetére
Pontosan. Ugyanez a helyzet a pana GH3-mal, videóra persze rulez (ahogy Degeczi is megjegyezte), de csak fotósként max. a kisméretű obik hozhatók fel mellette, ami persze még mindig elég komoly érv lehet.
Ellenben a Sony SLT obijai nem kicsik. Tudomásom szerint az SLT vonal nem is hasít annyira, nem ezzel fog kimászni a sony a gödörből.
-
törölt tag
Nem Veled viccelek, én egy gépről beszélgetek, engem különösebben nem hat meg ez az új váz, csak érdekelt a véleményetek.
Felháborodásod az 1/3-nyi fényen annak fényében értelmezhető számomra, amit a mai klasszikus nikon-canon vonal képvisel, Sony erre spec tojik magasan, gépvázon belül korrigálják a veszteséget. Abban a vázban egy 24MP-s Exmor dobog, a 36 MP-s D800 Exmor-nak a kisebb tesója. Simán kinézem belőle, hogy többre képes 24MP-n, mint a legtöbb átlag-szenzor, de ezt nem arra használják, hogy 125000-es iso-ig menjenek, hanem arra, hogy "átlag" zajszinteket és dinamikát hozzanak ki úgy a rendszerből, hogy a teljes fény mindössze kétharmadával dolgozik. És ez nagyon nem semmi teljesítmény, úgy érzem.
Persze fejlődni van mit, furcsállom azt is, hogy a szenzorra (!) épített két (!) AF egység mekkora újításként van feltüntetve és a teszt végén a kontránál kiderül, hogy gyengébb az AF tracking képessége, mint a Canon/Nikon vázaké.
Szóval én most itt nem pálcát török se egyik, se másik felett, csak nyitottam egy beszélgetést.
Viccelni szeretek, de általában tudom, mit beszélek.Legalábbis úgy gondolom, aztán lehet, tévedek. Szóval nekem a 2/3-nyi fény bukó után ugyanazt nyújtani képes szenzor kb. a "wow, király" kategória. De ez csak az érzékelő, nyilván.. (a gép nem csak ettől gép).
-
j.bravo
addikt
válasz
MC Pite #38483 üzenetére
Elvben nem árthat; de én azt mondom, szerintem menj biztosra, ne rizikózz netről ismeretlent; és vegyél ismert és jó hírnévnek örvendő márkát, pl. Hoya HMC vagy Pro1, Kenko (ami = Hoya), B+W, heliopan.
Szóval jót néztél ki, csak legyen eredeti)
Persze más a helyzet, ha a megvásárlandó konkrét típusról van közvetlen tapasztalaton alapuló, pozitív véleménye olyasvalakinek akinek adsz a szavára.
Vagy, ha hatalmas árkülönbség van, avagy az olcsó megoldás annyira olcsó, hogy nem nagy érvágás/bosszúság ha mégse válik be. Ez a 10 dollár mondjuk nagyon kevés - csak épp emiatt sanszos is, hogy nem eredeti a cucc. Túl olcsónak tűnik, de lehet hogy csak én vagyok túl pesszimista.
Van olyan szemlélet - nem csak erre, hanem általánosságban - hogy hacsak nem minősül kifejezetten tanulás közbeni fogyóeszköznek valami, akkor a nagyon olcsó-közepesen olcsó-kicsit olcsó-jófajta de drága lépcsősor végigjárása merő pénzkidobás; és akinek bőven van pénze, az tegye nyugodtan, hátha bejön (megesik), de akinek nincs annyira kitömve a tárcája, az nem engedheti meg magának az olcsó (és kevésbé biztos minőségű) megoldást.
Lássuk be, van benne ráció. -
gab.m
senior tag
válasz
#40935168 #38482 üzenetére
Ne viccelj már velem, azért 1/3 FÉ elég komoly veszteség, és ennek valahol jelentkeznie kell. Vagy más értékekkel fog képet készíteni a gép azonos körülmények között, mint akár egy D600, vagy a kép lesz sötétebb. Ha meg ugyanolyan záridővel, rekesszel és érzékenységgel készíti a képet, és az meg ugyanúgy exponált lesz, mint a tükrös váz képe, akkor szoftveres buherálás van alapból benne a gépben, és én ezt meg nem kérném.
Nagyon nem mindegy, hogy iso3200on, vagy iso4000-en fényképezel.
Meg én igazából az elektronikus keresőt is utálnám...
De amúgy biztos jó gép... a start-up lag-ről és a rövid akku élettartamról ne is beszéljünk.. -
MC Pite
veterán
válasz
#40935168 #38478 üzenetére
Az meg hogy van hogy a D5100 is lenyomja dinamikában, az X-E1 meg állva hagyja? (Ok, zaj terén rommá veri az aps-c -s kollégákat az X-E1 kivételével.) Azt hittem a fullframetől többet várhatunk
Amúgy ff-el videózásra (ahol nem külön kijelzőznek) ezt választanám, arra jó.Szűrő terén még valaki a több réteg jobbhoz/ellene? (#38469)
-
törölt tag
válasz
Freddy76 #38480 üzenetére
Mi a bajod azzal, hogy elnyeli a fény egy részét ?
Így is ott van RAW ISO-ban és zajban, mint a nagyok, dinamika dettó.
Természetesen expoziciót, mindent elektronika korrigál, nem fogsz látni azonos körülmények között más mérési eredményeket a keresőben, mint egy DSLR-nél (tehát teszem azt, nem fog 1/100 helyett adott szituban 1/60-at mutatni, mert több fény kell neki).Szóval ?
-
törölt tag
Sony Alpha SLT A99 dpreview.. nem rossz.
-
Konflikt
addikt
tudtok olyan oldalrol, ahol a (kozel) az osszes sigma (a jelenleg kaphato, es mar kifutott) lencset meg lehet nezni?
akar tablazat szeruen, akar listaban, mindegy. nemkell review, csak a fobb infok, esetleg egy foto. kicsit bovebben mint mondjuk a sigma lens wiki oldala. koszi.btw, ma lett egy 28-70 f/2.8 EX sigma beszerezve, fincsi
-
Tomate
veterán
Holnap úgy néz ki csere lesz. D90 megy D7000 jön. Nem akarom elkiabálni.
-
MC Pite
veterán
Ha már ennyire pörög az 50 1.8G, és amit vettem rá szűrő az macskadobálásra jó (ilyen szellemképeket produkál, meg a fentebbi zipben is látszik az égők tükröződése benne), akkor frankón multicoated szűrőket nézegetek most (a clear és nc 25 dolcsitól kezdődnek) - ebből a minél több réteg van rajta tükröződésmentesítés végett, valószínű annál tartósabb/jobb? Ezt a Roxsent nézem(13 réteges), ez a ProTama meg a másik. 8 réteggel.
A 13 biztos jobb? -
akela91
addikt
válasz
MC Pite #38463 üzenetére
köszi. ráér 2 hét után is.
Tudom hogy technikailag nincs mit igazán összehasonlítani, de akkor is szeretném látni ugyanazt a képet, 50mm 1.8-on, meg 18-105-el 50mm-en 5.6-on pl. (Jó lenne, ugyanakkora iso mellett és záridő mellett, bár gondolom akkor a 18-105-öt jóval sötétebb lesz a szűkebb rekesz miatt).
Most hiába nézem a képeid(amúgy jók), mert nincs összehasonlítási alapom az én obimmal.
Persze látom, hogy jobb a mélységélesség, és szebb a bokeh, de nah, csak kéne egy konkrét összehasonlítás.
-
MC Pite
veterán
válasz
akela91 #38461 üzenetére
Öhm... van rá lehetőség, bár
1, kb két hétig csak sötétben tudok (szombaton meló után Kmét karácsonyivásár, vasárnap hajnalban utazok melóba 1200km, és bő egy hétig ott leszünk, ott is este végzek - addig meg hétközben erősen sötét van mire hazaérek)
2, szerintem nincs is értelme összehasonlítaniMármint gondolom torzítás, felbontás, élességre vagy kíváncsi. Pixelvadász módban kicsit jobb persze a fix. De tudod hányszor fogod f/5ös rekeszen használni az 1.8G-t?
Ha vakuzol véletlenül P módban és az automatika visszaveszi, esetleg makrózásnál. Egyébként a sokkal gyorsabb záridőt/iso-t élvezed, és a kicsi (közelről brutál kicsi) mélységélességet. Utóbbi ha csak fej/arc portrét lősz annyira 'necces', hogy pl ha az illető orra közepére mérsz, az orra hegye és a szeme már nem teljesen éles
(illetve egyszerre úgy sose lesz mindkét szem éles, ami zavaró; ezt is a 'makró' kategóriába sorolom mert extrém az ilyen portré, és ha csak nem direkt egy szemet/ajkat akarsz kiemelni, itt célszerű rekeszelni).
Ha kéritek, és jó lowlightnál, csinálhatok, de kevés fénynél nem lesz több különbség mint amit a rekesz miatt látsz. Inkább ezt nézd hogy mit tud az 1.8G, amit a zoomok nem: Csilla 50mm, 2(javítatlanok), 3.
-
-
MC Pite
veterán
válasz
kovadika #38456 üzenetére
Elmondom a (nálam)tutit :
Használtba Nikon 50/F1.8 AF-S G + Nikon 18-105/F3.5-5.6 AF-S DX ED VR pont kijön 100ból.
Mint írták többet, 18-105 egész jó allrounder, az 1.8G pedig egy igen jó ár/teljesítményű nagyfényerős fix, hogy ne kelljen vakut használnod/brutál kis mélységélességed legyen. f/1,8/2,8/5 kevés fénynél ill vakuval: [link]
Ja, megkicsi és könnyű a fix. Ez nálam sosem volt szempont, de nem baj/már szeretem hogy kompaktabb meg jobb vele sokat mászkálni (kézben tartva).Bázz, most nézem hogy 15ezren áll az expo count. 9000 volt szeptember közepén.
-
j.bravo
addikt
válasz
#74459392 #38452 üzenetére
A zúmok bonyolultabb konstrukciók, több lencsetagból állnak, illetve nem lehet őket egyetlen gyutávra optimalizálni, mint a fixeket, hanem az egész tartományon használható teljesítményt kell nyújtsanak, ami azért jelentős kihívások elé állítja a tervezőket, és legtöbbször valamilyen kompromisszummal jár.
Végülis más dolgokban is úgy van, hogy a multifánksön cuccok, ha jófajták, több mindenre is jól használhatók, de egy-egy feladatra való céleszköz arra az egy feladatra jóval hatékonyabb mint a multifánksön.
-
törölt tag
jah, fényerő miatt én is beszereztem nem is oly rég egy 35-öst, de az az igazság, hogy olyan hű de nagy képminőség javulást nem vettem észre 18-55 kitobihoz képest
habár több mint valószínű, hogy én nem csinálok valamit jól, szal nem akarom egyből a technikára fogni a dolgot -
csakb
őstag
válasz
#74459392 #38452 üzenetére
Számomra azért jobbak, mert utálom a bumfordi zoomokat a vázamon.
3 db pancake fix (Nikon ebben nem játszik) összesen kisebb és könnyebb, mint egy ugyanekkora tartományt lefedő zoom. Ha igazán combos fényerő kell, azt csak fixben találsz. Saroktól sarokig jó képminőséget általában olcsóbban veszel fixből, mint zoomból. Ilyesmi.
-
törölt tag
miért jobbak (ha egyáltalán jobbak) a fix lencsék a zoomos társaiknál?
-
Freddy76
addikt
válasz
Real_Necro #38443 üzenetére
Bár én kivándoroltam, de két fixet használok, ekv. 40-et és ekv. 90-et. Volt egy zoomom (ekv. 24-100), nem használtam, eladtam, most van egy másik (ekv. 18-36), nem használom, eladom. Ha lesz új fix 17 (ekv. 34), arra becserélem az ekv. 40-et, relatíve nagyot látni pedig 50e Ft-ért veszek egy ekv. 28-ast.
Nekem két fényerős fix obival (egy ekv. 35 körülivel és egy portréra is jó kistelével) megvan az örömöm.
Most gondolkodom a gépcserén, és a legfőbb oka annak, hogy nem jövök vissza dslr-re, az elérhető árú, fényerős, ekv. 35 körüli, és az az alatti fix...
-
TayRol
nagyúr
válasz
Real_Necro #38443 üzenetére
jelenleg egy 35-ös fixem van.
-
csakb
őstag
válasz
Real_Necro #38440 üzenetére
Én meg olyan hobbifotós vagyok, hogy 2 db fixszel járok újabban mindenhova, és eddig még mindent sikerült lefényképeznem, amit szerettem volna.
Egyáltalán nem őrjít meg a tudat, hogy nincs minden egyes mm lefedve valamivel. Van lábam, és croppolni is tudok 16 Mpx-ből.
Egyedül talán egy UWA hiányzik most, de az is fix lesz, ha lesz.
-
kovadika
őstag
Sziasztok! Nikon D3100-hoz milyen obit ajánlanátok? felhasználás: főként portré, néha állatok fotózása. Fixet nem feltétlenül szeretnék, de az olyan ajánlatok is érdekelnek. Kb 100 Ft-ig
-
törölt tag
válasz
Real_Necro #38440 üzenetére
Hogyne, a vélemény mindig szubjektív. Kinek ez, kinek az.
Az igaz, hogy drága cuccal is lőhetsz szar képet. De szarból nem fogsz várat építenitehát a teszteket ha nem is kell véresen komolyan venni, azért mérlegelni kell, mit is mondanak és mi látszik a valóságban ezekből - erre meg a flickr jó.
Én csak +1 voltam, aki elmondta, mit tenne. Majd a kedves vásárló eldönti, melyik úton jár
Nekem például ahogy látom, egy leendő 70-200-on kívül nemigen lesz zoom obim, ha így haladokmert tök jól elvagyok az éles fixekkel.
-
Balinov
titán
válasz
MC Pite #38436 üzenetére
ma' me' kapnal? tolem aztan biztosan nem
szerintem nem rossz valasztas. nekem 1 honap mulva lesz 3 eves a D5000 vaz...ha jovo ev elejen nem is, de ev kozepe fele talan lemegy ugy a D7000 ara,hogy meg tudjam venni, esetleg addigra a hasznalt FF-ek arai is normalizalodnak. D7K 1kEUR koruli ara messze tul van a virtualis ingerkuszobomom...bar jessops-nal body only-ban 630£-ert van...ejjjj....de kar volt megneznem.
-
Real_Necro
veterán
válasz
#40935168 #38433 üzenetére
Azért ez így eléggé szubjektív vélemény. Kinek mi jön be, mit szeret használni. Beszélgettem olyan hobbifotóssal, aki azért adta el a fényerős zoomját, mert elég volt neki a 35,50,85,105.
Olyan ismi is van, aki megelégszik a 18-105-el meg egy fix 50-el. Én most eladtam a D-s 50-est és nem vettem helyette G-t, mert egyelőre nem látom szükségét.
Mielőtt nagyon lehúzzuk a 18-105-öt azért tegyük hozzá, hogy nem hiába kapod meg olcsón. Ahhoz képest elég jól használható. Szar képeket meg drága obival is lehet lőni, a technika továbbra is csak egyik fele a fotózásnak. Drága cuccal még nem lesz az emberből fotós... -
MC Pite
veterán
válasz
Balinov #38431 üzenetére
Kapok a nyakamba majd hogy hüjjjje, de D5100at. Khömféláfávalkhöm.
Használt árban megy így a csere (belátható időn belül nem lesz kisebb az árkülönbség köztük).
Használt D90 árában (az új, a mostanim nem garis(?)) 5100 hasonló kijelzővel van végre, az iso1600 nem feltételesen, néhai fakulással, hanem nyugodtan használható(ez a két legfontosabb nekem), fókuszmoci és stroboszkópos vakuzás helyett használható kontraszt alapú af (videónál is), D5000hez képest normális gombelhelyezés (a plusz helyett sokszor eggyel mellé nyomok), a nagyobb kereső helyett meg már úton van a DK21M (tudom hogy nem ugyanaz, de legalább messzebb is kerül az üvegtől a szemkagyló).
Sirály hogy hátul is van végre infraérzékelő (legalábbis állványról gyorsabb így fényképezni mint 5secig várni), illetve hogy végre nem baszkodja a tükröt állandóan (makró/állványnál ugye kijelzőzök általában), ill ADL mellett is használhatóbb a sorozat. Lustább kedvemben jó a videóvágás(telefonon is inkább azon, gyorsabb mint pécén) csinálom meg mint gépen) gépen illetve a HDR.
A segédrács maradhatott volna, meg az akku hogy ne kelljen cserélnem
Eperkutyus: 75-105nél legalább ott a VR, így hasonlóan használható marad a fényerősebb alapzoomhoz hasonlóan.
Áhh, az f2,8 úgyis győzedelmeskedik - én 98%ban fixezek mióta megvan az 1.8G. Persze ki miért vált tükrösre, én ezért váltottam
. Nagylátóval 3 baj van. Az ára, az ára és az ára
-
törölt tag
@ Freddy, ha itt vagy: hugomnak néztem ki egy ilyet, vállalható szted ? Lehet máshol olcsóbb, de van Media-ba kuponom, ezért ez marad. Oly SP-720 UZ .. 50 körül (ez még belefér) nézelődök. Thx.
-
törölt tag
válasz
Tomate #38429 üzenetére
Még a 14mm fixre is ránéznék, ha nem ijeszt meg a manuál fókusz. Mondjuk a mélységélesség itt már elég nagy a gyutáv miatt is (tájképre jó) így kereső és liveview nélkül is tudsz éleset lőni, ha egyszer megjegyzed, melyik a végtelen előtti legélesebb tájképezős állása az obinak. Samyang/Rokinon/Walimex néven fut ugyanaz a cucc, brutál jó képe van és 2.8-as, széleken is éles, középen is, mindenhol + elhanyagolható CA, mindezt tágon 2.8-on, ami a profi nagyokról nem éppen mondható el (még rekeszelve is csak éppenhogy, nemhogy 2.8-on) - így tehát csillagos égre is gyönyörű és nem kell irdatlan hosszú ideig exponálni irdatlan iso-val.
flickr képek - kattingasd előre-hátra, érdemes
.. a linkelt képen konkrétan az Orion-öv is látszik + úgy az egész egy csillagos ötös.
Marha jó üveg.Itthon száz küvecs. Ár-értékben az évezred obija.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
MC Pite #38430 üzenetére
Hááát, végülis.. de szerintem ugyanarra gondoltunk majdnem.
1-es pont: én is így gondolom, 90%-ban a fix 2.8 lenne (lesz) fent
2-es pont: ha elfogy a 28, arra szerintem látványosabb egy még lentebbre menő Sigma, amit visszatekerhet 24-ig ha mégis túl sok a térgörbületből és itt a 2.8 úgysem szokott fontos lenni.. a 75-105 közötti dolgokra nincs orvosságom az én megoldásommal, de a 105 nem is túl sok és nem is túl fényerős itt már (mondhatni egyáltalán nem), szóval gyutávot nyer az ember valamennyit, fényt nem. (Nagylátónál sem, de ott amúgyis rekeszelünk).A legjobb lett volna a Tamront hagyni és 18-105 elsőre, majd ha kialakult már az ember világképe fejben arról, hogy neki milyen gyutáv jön be a legjobban, arra lehet később specializálódni minőségibb obikkal (mert azért a 18-105-től csodát nem kell várni, de tény, hogy nem is a legszarabb - olyan "nem rossz", de DSLR-t nem azért veszünk, hogy "nem rossz" képeket csináljunk, hanem hogy nagyon jókat).
Végülis a helyzet adott, de a Tamron túl sokat fed le nekem a 18-105 tartományból ahhoz, hogy külön elszórjam a pénzt egy 18-105-re. Inkább így tudnám megfogalmazni. Mert a végén úgy is járhat az ember, hogy a 18-105 ragad rá a vázra, annyira kényelmes lesz, a Tamron meg marad a polcon
- ennek semmi értelme.
De hát ő tudja, kiv leszek, mit dönt
A Sigma már a puszta gyutáv miatt is egy igazi csemege.
-
MC Pite
veterán
válasz
#40935168 #38426 üzenetére
Van sztem abban is logika - nekem volt amikor a 28-75el szemeztem.
1, 90-95%ban a fix2,8as obi van fent
2, amikor kevés a 28, vagy a 75, akkor meg a 18-105. HA elég telének, vagy nem akar egy kisebb meg nagyobb obit is vinni még a másik mellé. szerk: 18-35mm 3,5-4,5D ellenében meg isteni döntésnek tűnikNa mindegy, azt azért csak tudja mit mire akar
Én is tudom mit szeretnék, a nikon szentháromságot egy 50essel megtoldva és készDe amíg lesz erre fölös 2 millám, addig maradnak az olcsóbb obikkal való sakkozás...
D5000 is, meg markolat aksikkal együtt eladósorba került.
-
-
törölt tag
válasz
Tomate #38423 üzenetére
A 28-75 és a 18-105 nekem vagy-vagy kategória. Tudnám jobb helyre is tenni a pénzem, ha már van egy 28-75-öm, nem feltétlen 18-105-be.
Inkább akkor egy Sigma 12-24mm f/4.5-5.6, ami bár fullframe obi és széleken f/8-f/16 között jó (ez trend amúgy nagylátóknál), APS-C-n Neked ugyancsak szépen rajzolna sztem és a 12mm mégiscsak különlegesebb, mint a 18. (Nálad ez így is 18mm ekvivalens lesz, ami elég szépen görbíti a teret már)
Szerk.: a 12-24 Nálad egy 18-36-nak felel meg, ha fullframe-ed lenne (amit látsz).. tökéletes.És a gatyád se megy rá.
-
Tomate
veterán
Köszi mindkettőtöknek. Mivel beruháztam egy Tamron 28-75re így gondoltam a 28 elé kéne valami nagylátó is, csak nem sok véleményt tesztet találtam, mondom megkérdem. De eléggé lebeszéltetek most. Lehet maradok az eredeti tervnél és megveszem ma a 18-105VR-t.
-
törölt tag
válasz
Tomate #38420 üzenetére
Tapasztalatom nincs vele, arról majd nálam okosabbak nyilatkoznak..
Amit látok:
1. teszt. Felbontás középen jó, kifele látványosan romlik tágon, de még némileg rekeszelve is szörnyű. Ez a mintaképeken (köv. oldal) is látszik, ahol tágabb rekesszel készült kép és különösen ijesztő (ha már képen is feltűnik, mert a grafikon csak egy dolog)..2. Ára újonnan Mo-on 160-ezer, így ennyiért ha jó állapotú, jó vétel is lehet.
Szerintem (!) tipikusan tájkép-obi: f/8 környékén már a szélek is helyrejönnek használható szintre és f/11-ig még a diffrakció sem olyan durva, tájképet pedig úgyis ilyen szűk rekesszel lő az ember (többnyire legalábbis). Így ha erre kell, nem többre, szerintem vehető. Másra én nem használnám. Csillagos égre még jó lehet, nagy záridővel, nagy iso-n.. szénné zajosodva.. (tehát mégsem annyira)..
Nézegettem én is korábban őt + nagytesóit is (14-24 f/2.8, 16-35 f/4, 17-35 f/2.8) de végül letettem mindről. Egy koreai 14mm győzött.
-
Tomate
veterán
50-60e-t megér egy Nikon AF 18-35mm 3,5-4,5D IF ED? Valakinek tapasztalata ezzel az obival?
-
MC Pite
veterán
válasz
#40935168 #38418 üzenetére
TTL
(Főleg mert motoros is, max akkor kompenzálok kicsit ha indirekt vakuzok, bár átlag beltéren/fehér plafonnál a kis fehér beépített derítőlapjával még a ttl-es mérés szerint is jó lesz. YN468II)Akku témában merre kóricáljak a fórumon ahol tudhatják?
OFFOFF: X-E1 tesztje frissült mérésekkel, aki érdekel ráleshet... Nyálelválasztásom elindult -
Santiagain
őstag
válasz
Real_Necro #38408 üzenetére
Azért furi, hogy a fele olasz. Akik törik az angolt, azok is gyanús, hogy olaszok.
Volt olyan, aki azért reklamált, mert Class 6-os helyett 10-est kapott.
-
MC Pite
veterán
Egy kis segítséget kérnék... EN-EL14 akkuk úgy látom chippesek.
Ismertek tuti márkákat amik működnek?
(P7000nél és D3100nál már olvastam hogy nem menne, vagy friss fw-el nem mennek; vagy markolatban kell mellé egy eredeti is.) Tudom hogy nem a D5000-é.
OTB, Realpower amit itthon is látok (előbbire azt is írják : Achtung, nur Firmware 1.1 - funktioniert nicht mit Firmware 1.2 bzw. in Nikon D3100/D5100, NOT Suitable for Nikon D3100 / D5100, stb; meg azt is hogy chipes, jó.) Ami euban van, azok között akad pár chipes - bár van amelyik OTB a képeken, amiből van a speedshopnál is olcsóbb, meg kint is. -
dabgergo
őstag
válasz
dabgergo #38412 üzenetére
A második link lemaradt: [link]
Más: megérkezett az SB700, szuper jó, a menüje vmi álom az SB800 után és jó masszív darab ez is!
AKinek van 700-asa vagy 900-asa annak nem "nyomja" honlokát a vaku amikor a gépen van és a keresőbe nézel? Mintha a 600-as és a 800-as más szögben állt volna és nem lett volna ilyen közel... -
dabgergo
őstag
válasz
Real_Necro #38408 üzenetére
Én tőle rendeltem memkarikat és azok garantáltan erdeteiek (csomagolás, hologramos matrica és csináltunk speed-testet is):[link]
Anno ebből vettem tőle 2 db-ot:
-
válasz
Casterke #38406 üzenetére
A 70-200-as Sigmákat itt szeretik
A Tamront a gyenge AF miatt szokták szidni, de állítólag jobb a képe egy kicsit.
Nikonban melyikre gondoltál 300-ért, mert annyiért vagy alatta csak a régi 80-200-akat lehet látni, a 70-200VR 1 is 350 körül szokott lenni általában a használt piacon. -
atok666
őstag
válasz
Casterke #38406 üzenetére
Nem hinnem, hogy sok embernek van tapasztalata eredeti es 3rd party 70-200/2.8cal. (gondolok itt hosszutavu hasznalatra). Szerintem mind1 melyiket veszed, nem banod meg. Talan a tamron picit lomhabb, de a kepe neki is jo. Ha lehetoseged van, probald ki a gepeden az uveget mielott megveszed.
Atok
-
Real_Necro
veterán
válasz
Santiagain #38407 üzenetére
Ugye nézted a negatívjait is? Van ott bőven memkari...
Szerk.: persze ennyi tranzakció mellett elfér...
-
Santiagain
őstag
Ki fog derülni, mert rendelek egyet. Szerintem, top-rated seller 97000+ eladással, nem kockáztatna ennyi pénzért.
-
Casterke
tag
Hali! Lenne egy életbevágóan fontos kérdésem
70-200-as obit szeretnék és tanácsot akarok kérni az a lényeg, hogy 2.8-as legyen gondolkozom egy Nikkor-on (300e) körül alakul az ára, de egy Sigma vagy egyéb gyártó is szóba jöhetne van valakinek valami tippe vagy tapasztalata mit érdemes venni? Mennyivel lenne jobb egy nikkor vagy nem nagyon észrevehető a különbség? D300s-re kéne a régi 70-300-as helyett, mert az nem elég fényerős azért nem is tudom használni...
-
Astrasattila
tag
válasz
Real_Necro #38403 üzenetére
Most a legfontosabb a benti fényképezés lenne. Teremvilágítás mondhatni kitűnő. Van bent reflektor, hagyományos izzó és neoncsöves világítás is. Egy bálteremben használnám mostanában. Itt lennének rendezvények (Luca nap, karácsony, szilveszter). De igaz ami igaz, sokrétűen szeretném használni a későbbiekben a gépet, ahogy tettem azt a jobblétre szenderült gépemmel is.
-
balpis
őstag
válasz
Astrasattila #38402 üzenetére
mivel ma már lementek a kártyaárak, lehet, én is gyorsabbat vennék. De mivel van elég kapacitásom (8GB + 2*4GB), így nem érzem szükségét.
Én, személy szerint, akkor sem éreztem semmi hátrányt, amikor még a 2GB-s öreg SD-t használtam néha. Egyébként vagy 2 évig 4GB-s class4-es SDHC-t, kettőt váltogatva.
Igaz, sorozatot talán csak 2-szer lőttem, az is csak 4-5 kép volt, ill. párszor 3 képes BKT-t. De alapból egy téma, egy kép és kész.
Videora szintén nem használtam a gépet... -
Real_Necro
veterán
Nem teljesen értem a kollégákat. Elolvasták rendesen, hogy a fórumtárs hol szeretné használni a gépet?
Makró, kinti-benti rendezvény + általános fotózás.
Makróra ugye előtétlencse, vagy közgyűrű. Obi ilyen árkategóriában felejtős. Váznak beltéri fotózásra vagy keres egy olyat, ami magasabb iso-n is remekel, vagy fényerős obit vesz, tehát kitobi kevés lesz, tuti ki fogja nőni rövid idő alatt, vagy jönnek majd a zajos képek és nem érti majd miért. Esetleg használ vakut, ami megint megdobja az árát. (persze beltérben is megvilágítás függő)
A régi gépe 6x optikai zoommal rendelkezett, így a 18-55-öt szerintem szintén gyorsan kinövi. 18-105-öt ajánlanék inkább, de ugye az megint drágább. Ha újat keresünk, akkor ebben az árkategóriában véleményem szerint vagy gyűjt még hozzá, vagy keres egy jobb kompaktot/bridge-t.Persze ez az én véleményem, de ebből tuti gyorsan ki fog nőni...
-
Astrasattila
tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Úgy látom, kártyák terén vannak véleményszórások, de ez is jó dolog. Így olvasnom kell, okosabb leszek.
Ha lesz még kérdésem, ígérem nem tartom magamban!
-
gab.m
senior tag
válasz
Santiagain #38400 üzenetére
És szerinted az eredeti?
Aktív témák
Hirdetés
- Kuponkunyeráló
- Revolut
- alza vélemények - tapasztalatok
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- EAFC 25
- Mit tehetsz jogilag, ha átvertek, megkárosítottak a Hardveraprón?
- Formula-1
- Érintésnélküli fizetési megoldások - PayPass via NFC
- Formula-1 humoros
- Autós topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest