Hirdetés
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Kurutomi
csendes tag
Szia!
Annyira nem vagyok otthon a kerti szivattyúkban, de ahogy elnézem a jelleggörbét az elméleti szívómélység HS=0 méter, tehát az ott megadott értékeket ehhez a szívómélységhez adták, amit szinte biztos tudnia kell.
AxA probléma szerintem az általad is említett kb. 7 méter (HS=7 M) szívómélység.
Önfelszívó szivattyúknál az én ismereteim szerint (tűzoltó technika) az elméleti szívómélység 10,33 méter.
A gyakorlati pedig a veszteségekkel együtt 7,5 méter. A pedrollo itt 9 métert ad meg elméleti szívómélységnek de ekkor a nyomó ágon már szerintem használható vízmennyiség és nyomás egy jet rendszerű önfelszívó szivattyútól nem várható.Üdv.
-
jeriko2
tag
Próbáld meg úgy, hogy egy nagyobb lavórból / kádból szívod a vizet, emelőmagasság nélkül (én anno kerti tóból szívtam és nyomtam vissza ugyanoda). ha úgy megy, próbáld meg, hogy erre rakod rá az öntöző fejeket.
A 2500l/h, az kb. 41 liter/perc, és a szórófejekhez menő csöveknek is nyomáscsökkentő hatása van a hosszuktól függően. Milyen átmérőjű csövek mennek a szórófejekhez? Esetleg azt érdemes lenne növelni.
Vagy olyan szórófejeket használni, amelyek kevesebb vizet nyomnak ki (pl. MP rotator, ECO rotator - az öntözés idejének hosszával lehet biztosítani a szükséges vízmennyiséget).Le van rendesen légtelenítve a szivattyú? Az a 24 másodperces vödör töltés elég soknak tűnik. Pár percig hagyd szívni folyamatosan, hogy kinyomja a levegőt.
-
jeriko2
tag
válasz
DonThomasino #1696 üzenetére
Kihajt, de annyira nem hoz sok hajtást, hogy egy metszőollóval ne lehetne kordában tartani. Ha tutira akarsz menni, ásóval szedd ki az új hajtásokat gyökerestől.
-
DonThomasino
veterán
Orgona bokrot hogy szokás írtani, kordában tartani ?
Ha tőből levágom rövid idő és kihajt ? -
KrAt
veterán
válasz
jeriko2 #1689 üzenetére
Abszolút nem jutottam sikerre, full lecsupaszított rendszerrel sem, ezt a levelet küldtem tovább a boltnak, hátha van ötletük. Elkeseredtem..
"Nemrégiben rendeltem egy Pedrollo JSWm2AX típusú szivattyút, melyet a napokban (próbáltam) üzembe helyezni, több-kevesebb sikerrel.
Szigethalmon, a kis-Duna mellett lakom, van egy 110-es fúrt kutam, melyből szerettem volna az öntözőrendszert (6 Gardena fej, ~2500l/h vízigény) üzemeltetni. A nyugalmi vízszint kb. 5 méteren van, amikor a szivattyú ment, fél métert csökkent, ekkor még bő 1 méter vízoszlop maradt a kútban. Homokolás minimális.
A csőrendszer kb. 7 méter függőleges, és 1 méter vízszintes szakaszból áll, 32-es KPE cső, 1 sarokelemmel, a szivattyú van a szívóág felső részén (=enyhén emelkedik a vízszintes szakasz, a légtelenedés miatt), az Önök által adott 1 colos visszacsapószeleppel.
Összekötöttem az öntöző rendszerrel, majd elindítás után a szivattyú a tervezett és kalkulált vízmennyiség felét sem hozta, a fúvókák 2 méterre sem locsoltak az 5 helyett. Ha az egyik ágat lezártam, akkor megjött a nyomás, a fél rendszer tökéletesen üzemelt, a szivattyú hangján is hallatszódott, hogy nyomás alá került az előremenő ág.
Ekkor lekötöttem a rendszert, és rögtönöztem egy tesztet, az előremenő rész (a jelenlegi vizsgálódás miatt) szintén 32-es KPE cső, 1 darab sarokidommal.
A probléma, hogy ezen körülmények közt a szivattyú a 14 literes felmosóvödröt (feleségemtől nyúltam
) ~24mp alatt töltötte meg, ami kb. 35l/p, ami a névleges teljesítmény fele. Lényeges nyomás ekkor nem volt az előremenő ágon, a vízszintes előremenő cső vége után pár centivel földet is ért a víz.
Amennyiben a mellékelt jelleggörbét jól értelemezem, kb. 7 méter szívómélység, plusz mondjuk még egyszer ennyi a súrlódási veszteségek miatt, tehát 15 méteren a szivattyúnak még bőven a 70l/p vízhozamot tudnia kéne.
Tudna nekem segíteni, mit tudok még itthon megnézni, mit tudok kipróbálni? (még a kút nélküli nagy vödörből való szívást, szívómélység nélkül ki fogom próbálni, plusz feszültségesést akarok mérni a hosszabbító végén, de utóbbi hibáját kétlem)
Adott esetben a szivattyú harangjának a leszerelésétől sem riadok vissza, bár szárazon nem futott a szivattyú, használat előtt feltöltöttem, csak a szívóágat kellett felszívnia, az olyan 30mp alatt sikerült, tehát nem gondolom, hogy ott lenne a hiba, de hátha."
-
Kelvin
őstag
Sziasztok! Másfél hetet nem tudtam ránézni a kertre, ez fogadott:
Maga a körtefa öreg de metszem és már kétszer permeteztem /volt lemosó permetezés és általános körtére való gombaölő, lisztharmat, stb...), egészségesnek tűnik a fa és a levelei is. Sajnos a terméskezdemények több mint felét leszedhettem, mert a képen látható valami/kártevő megtámadta.
Van ötletetek? -
jeriko2
tag
válasz
smallmer #1691 üzenetére
Miért akarod így adagolni? nyáron nagy melegben, ha cseppenként adagolod, előbb elpárolog a víz, mint lejusson a gyökerekhez.
Egyébként csepegtetőcsővel lehet palántákat öntözni, de amennyire tudom, ott is egy lyukon óránként 2 liter víz a legkisebb mennyiség. Viszont ha hajnalban öntözöd őket, akkor a víz nagy része lejut a gyökérzónába. A csövet pedig elég egy magasabban fekvő tartályra kötni, aránylag kis nyomással már működik.Sima LPE csővel is meg tudod oldani, akkor neked kell a kifolyó gombákat rányomni a csőre. Olvass utána, elég egyszerűen és olcsón kiépíthető egy ilyen rendszer.
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Hogyan tudnék a palántáimnak 1 liter vizet adagolni naponta, úgy, hogy egész napra legyen elosztva?
köszönöm
-
Spet
addikt
válasz
DonThomasino #1687 üzenetére
Cukros-ecetes viz, szorp, sor, aromas ital mehet bele. Hiszen ezek vonzzak oda.
-
jeriko2
tag
Szívóágba nem jó tenni szűrőt, ezek a szivattyúk nyomni tudnak (emelőmagasság többszöröse a szívó mélységnek). Gondolom a szivattyút akarod vele védeni, de ezt a fajta szűrőt tedd át a nyomó oldalra.
Nekem 125-ös kutam van, Szigetszentmiklós40-es KPE megy le, alul van egy lábszelep és egy fémhálós szűrő. Ilyesmi
Az elképzelhető, hogy leszívja a kutat, bár nem valószínű. Figyeld a vízszintet: vékony madzagra köss egy fadarabot, és engedd le a kútba. Amikor annyira megfeszíted a kötelet, hogy a fa épp még a víz tetején legyen, jelöld meg a zsinórt, indítsd a szivattyút, és nézd, hogy behúzza-e a madzagot.
De szerintem a szűrő lesz a probléma, nem tudja magát légteleníteni a szivattyú.
-
KrAt
veterán
válasz
jeriko2 #1664 üzenetére
Meg is vettem, be is szereltem, azonban nem teljes az öröm
Elindítom a szivattyút, elkezdi tolni a vizet, azonban messze nem eleget a két locsolókör meghajtásához (papír szerint ~2500l/h lenne az igény), plusz erőteljesen "köpködi" a levegőt a szivattyú. A szívóág szűrőjében látom is, hogy a 2 literes szűrő félig van levegővel, amikor megy.
Ha az egyik ágat elkezdem fojtani, akkor szépen megjön a nyomás, és a köpködés is abba marad.
Ebből azt gondolnám, hogy gázos a kút, azért ilyen. Vagy valahol nem tömített a rendszer, és onnan szívna levegőt? (de akkor ott elvileg csöpögnie is kéne). Vagy esetleg a szűrő fojt sokat rajta?
32-es KPE cső megy a kútba, az 110-es PVC, 7 méter mély. Szigethalom, kis-Duna 450 méterre.
A víz megnéztem, a szívócső vége felett 1,5-2 méterrel van, nem gondolnám, olyan gyorsan leürítené, és utána levegőt szívna, de majd megnézem.
Van bármi más ötlet, mi lehet a gond?
-
Spet
addikt
válasz
DonThomasino #1685 üzenetére
Nincs igazán.
Viszont tudni kell, hogy nem csak a darazsakat fogja majd meg ez a megoldás.
-
DonThomasino
veterán
válasz
UberMutant #1684 üzenetére
Van ettol jobb modszer?
-
válasz
DonThomasino #1683 üzenetére
hatásos, az a darázs is odamegy , ami amúgy elkerülte volna a telked.
-
DonThomasino
veterán
Ez a pet palackos darazs csapda hatasos?
-
Gyom Stop-al szeretném kezelni a gyepet, mert rengeteg benne a kétszikű gyom. Meg is vásároltam a szert, lenyírtam a füvet, majd 5-7 nap múlva szerettem volna permetezni. Ez múlt hétvége lett volna, de ugye végig szakadt az eső, nem csak akkor, hanem utána egész héten.
Az utolsó nyírás óta e miatt 12 nap telt el. Ma alkalmas lenne az időjárás végre a feladatra
Szerintetek permetezhetek, vagy ez már nagyon sok, és inkább nyírjam le újra, majd várjak a permetezéssel további 5-7 napot? A fű amúgy kb. 6-8cm jelenleg, a dúsabb helyeken a 10cm-et is eléri.
-
jeriko2
tag
válasz
freaghill #1673 üzenetére
Ebben egy centrifugál jellegű szivattyú van, kisebb a szívó mélysége mint a jet jellegű szivattyúké (sokkal keskenyebb a szivattyú része, arról ismerni fel). A tartály miatt nektek akár jó is lehet, én inkább egy jet jellegű szivattyút választanék (pedrolloban a jsw sorozat), és akkor a búvár szivattyút is ki lehetne váltani.
Nézd meg esetleg a leo-t, ez egy kínai szivattyú, de nagyon pedrollo koppintás - viszont olcsóbb, és sokan dicsérik. -
válasz
DonThomasino #1674 üzenetére
működik, de minden levelet össze kell szedni, naponta legalább 1x. erre használhatsz levélszívót is.
-
freaghill
őstag
válasz
DonThomasino #1674 üzenetére
Ha műfű, akkor lehet.
-
DonThomasino
veterán
Dió fa allatt semmi esély nincs fűre ?
-
jeriko2
tag
válasz
freaghill #1665 üzenetére
Szia!
Sokkal többet nem tudok mondani, mint amiket korábban leírtam. A tartályból való csap ellátásra szinte bármelyik vízmű megfelel, mivel szinte nincs se szívó mélység, se emelő magasság. A korábban már említett szivattyúkat tudom ajánlani: pedrollo, leo, elpumps (pedrollo a megadott 40k-s korlátba nem fog beleférni). Hogy a házi vízmű tartályos, vagy áramláskapcsolós, az igazából döntés kérdése - jelen esetben áramláskapcsolónak van még egy előnye: kikapcsol magától, ha a tartálból kifogy a víz.Ugyanakkor egy 9 méter szívó mélységű szivattyúval a búvárszivattyú akár kiváltható lenne.
Ezt például nyugodtan megveheted, de azt az aldi-sat is, amit korábban linkeltem, egyikben sem fogsz csalódni.
Design-ra kihegyezett olcsó ALKO-t nem vennék, ha lehet öntöttvas vagy inox legyen a szivattyú háza. -
fero02
nagyúr
válasz
Winner_hun #1668 üzenetére
Bérmunkát vállalsz?
-
Spet
addikt
válasz
freaghill #1665 üzenetére
Ha áthelyezitek a házi vízművet, akkor a szívási magasságra kell odafigyelni, hogy azt leküzdje.
Hogy mennyire homokos a víz úgy tudjátok legjobban ellenőrizni, hogy kicsit megtoldjátok a csövet, és locsoltok vele pár percet (úgy is az elején, hozza a legtöbb üledéket, utána kitisztul egy szintre).
Vagy megnézitek mennyi ülepedett le a tartályban x idő alatt.
-
Winner_hun
félisten
[KLIKK] - igaz most nappal, ez nélkül csináltam, de az első vágás nyomai látszódtak, így volt mihez menni
- nem lett 100%-os, csak a nagyját vettem le.
Idén estem neki először sövényvágóval - minden várakozásomat felülmúlta, nagyon jó, egyenes lett az oldala úgy, hogy most dolgoztam először ilyen géppel. Előtte vízmérték + metszőolló volt a nyiszatolóeszköz
-
fero02
nagyúr
válasz
Winner_hun #1661 üzenetére
Hogy tudtad ilyen egyenesre vágni a tetejét?
-
freaghill
őstag
Beszéltem édesapámmal a kútról, ha esetleg ezek a infók is kevés lenne nyugodtan szóljatok rám!
Van egy akna, ott lenn van egy 200l-es tartály, aminek a megtelítéséről egy búvárszivattyú gondoskodik.
Eddig volt egy régi házi vízműve ami 10 évig szolgálta abban, hogy ebből a 200l-es tartályból eljusson a csapra a víz. Ez a házi vízmű ment tönkre és ennek a helyére szeretne egy másikat.
Eddig az aknában volt, viszont sikerült rábeszélni, hogy a pára miatt jobb lenne, ha nem az aknában lenne, így ez kb. 2 méterrel lenne magasabb a házi vízmű a tartályhoz képest amiből a vízet kéne kiemelnie.Említettem neki, hogy ha homokos a víz akkor arra is figyelni kell, de neki az a véleménye, hogy egyszer már a búvárszivattyú által felhúzott vízben ha lenne is akkor is leülepedne az aljára, de ő azt állítja, hogy alapból sem homokos a víz.
Ha jól emlékszem azt mondta, hogy ez egy 8 méter mély és 5 méter vízoszlop, ha ez számít.
Esetleg erre a használatra tudtok valamit ajánlani?
-
jeriko2
tag
Műanyag kerék - főleg ha homokos a víz (ha nagyon kicsit, de egy picit mind az) - előbb tönkre megy. Viszont mindkettőhöz van alkatrész (műanyag járókarék kb. 5-6000e Ft), ezeket akár te is ki tudod cserélni (szereltem már nem egy szivattyút én is). Én is kis-Duna mentén vagyok, bár lényegesen távolabb, és még sose merült ki a kutam, pedig volt hogy órákon át ment a szivattyú.
Ha a Pedrollo belefér, akkor maradja annál, nem fogsz benne csalódni. -
KrAt
veterán
válasz
jeriko2 #1662 üzenetére
A kút nemrégiben lett fúrva, a kis-Duna mellett vagyok ~450méterre, szinte biztos, hogy tudnia kell(ene)
Amúgy 2 versenyzőre szűkült a kör: Pedrollo szivattyú műanyag járókerékkel 42k-ért, vagy Elpumps bronz járókerékkel 35k-ért? Mindkettő karakterisztikája jó nekem, az előbbi 1,1kW, az utóbbi 1,5kW, tehát a fogyasztás is az előbbi mellett szól.
Szívem szerint azt venném, nem hiszem, hogy a műanyag kerék ekkora baj lenne, de nemtudom -
jeriko2
tag
Mielőtt beleugrasz a szivattyúba, azt is jó lenne tudni, hogy a kút tudja-e hosszabb távon ezt a vízmennyiséget. Mert a szivattyú hiába tudja, ha a kút nem. Ilyen okokból megfontolnám, hogy inkább kisebb vízmennyiséget igénylő fejeket vásárolok (pl. MP rotátor), és hosszabb idővel / megosztással locsolom a kertet - amihez talán a régi szivattyú is megfelel.
-
Winner_hun
félisten
válasz
Winner_hun #830 üzenetére
Néhány leylandi alul kicsit elkezdett sárgulni. Lehet ez vízhiány? Sajnos esélytelen volt eddig locsolni technikai okok és időhiány miatt. Vissza tud ez még zöldülni? Messziről még nem látszik, tegnapelőtt volt időm vele foglalkozni, akkor nyírtam meg és vettem észre hogy gond van.
-
KrAt
veterán
Szóval ha nekem a lenti vízhozam kell 2 baron (ennyi kell a szórófejnek), akkor az azt jelenti, hogy a 2 bar miatt 20 méter emelőmagasság, a kút mélysége miatt + 7, a veszteségek miatt mondjuk még + 5 méter, azaz szumma 32, tehát mondjuk 35 méter emelőmagasságon ami tudja a vízhozamot, az kell nekem.
-
KrAt
veterán
Ha már Pedrollo, egyszerűen nem tudok eligazodni az oldalukon. Értem én, hogy emelőmagasságra van megadva a szivattyú karakterisztikája, de én semmit nem akarok felfele emelni, lentről akarok 5 méter mélyből vizet szívni
Öntözőrendszeremre akarok különálló szivattyút, tehát emelőmagasság 0m, a kút 7 méter mély, víz 5 méteren, colos cső.
A sprinklerek (Gardena S80) összesen ~2500 l/h-t igényelnek, 2 ágra vannak osztva, a mostani Gardena szivattyúm papíron 3600l/h-t tud, azonban a mélység miatt jó, ha 1500 kijön belőle.
Szóval összességében ehhez milyen vízhozamú szivattyú kell nekem?
Nézegettem ilyen 6-7000l/h-t tudókat, Obiban van 35k körül, ami hasonló lenne mondjuk Pedrollóból, az 50-55k körül van, annyit még szívesen szánok rá.
-
Espla
aktív tag
válasz
jeriko2 #1642 üzenetére
Nem tudom, de talán 50 mm-es PVC lefolyócsőre jobb hatásfokkal bír, ha egy ilyen PVC szívóoldali csatlakozót tesz. (visszacsapószeleppel)
Ha minden igaz akkor egy Szegedi (Alföldi) kút lehet. Aminek lehet hasonló golyós vagy békaszelepes kútfeje ami egyébként se tenné lehetővé hogy KPE csövet leengedjen, max ha levágja a kútfejet.
Esetleg egy fotóval előrébb lennénk.
De ha ilyen kút, akkor gondolom tényleg túl egyszerű szerkezet ahhoz, hogy számolgatni lehessen bármit is szivattyú vásárlásához.Nekem is ilyen van, csak 40 mm-es csővel. Ezen nyugalmi vízszintet se tudok mérni. Hiába írják hogy adjam meg az adatot.
Ha valakinek van ilyen kútja, milyen szivattyúval használjátok?
Elgondolkodtam, hogy erősebb szivattyút vennék rá, de úgy tűnik ennek a fajta kútnak a szivattyú igényét nem lehet felmérni.
Ha a Pedrollo 1CX-et lecserélném egy dupla erős Pedrollo 2CX-re azzal jól menne vagy tönkretenné a kutat? -
Espla
aktív tag
válasz
jeriko2 #1653 üzenetére
Nem ajánlanám az apróhirdetési oldalakat, sajnos hamisítják a Pedrollot.
link: Küzdelem a termékhamisítás ellen - Pedrollo -
janos1988
addikt
Hali!
Itthon, cserépben akarok paradicsomot és paprikát termeszteni. Ezt a marhatrágyát néztem, mint talajjavítót. A kérdésem az, hogy nem fogja kiégetni a gyökereket ez a fajta? Földhöz (esetleg, virágföldhöz) keverném az ajánlottnál kisebb arányban.
-
jeriko2
tag
Gazdaboltban nyugodtan kérj segítséget, biztos szívesen adnak. Illetve itt olvasgass: https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9020473
Gyümölcsöknél arra kell figyelni, hogy minden szernél más az az idő, amit a permetezés és fogyasztás között ki kell várni. Cseresznye esetén lassan oda érkezünk, hogy egyre kevesebb dolog használható.
A gombák és rovarkártevők ellen más-más szerek vannak, de nagy részüket egyszerre (összekeverve) ki lehet permetezni, de ezt is érdemes megkérdezni.https://www.novenypatika.hu/204-a-cseresznyelegy-elleni-helyes-vedekezes
-
válasz
handrash #1651 üzenetére
Ez engem is érdekelne, Vegasol-al csináltam a tavaszi lemosást, és maradt belőle még, de gondolom gomba, kukac, és egyéb kertevő megelőző jellegű kezeléshez más kellene.
Sajnos nagyon kezdő vagyok, az első "kertes" évem, túrom a netet, igyekszem nem elrontani a dolgokat, most is beletettem sok időt az olvasgatásba, de általában hatóanyagokat javasolnak mindenhol, aztán e miatt gyorsan el is veszek a részleteben (mi tartalmaz ilyet, ami hozzáférhető bárki számára, mennyi kell belőle, ár/érték arány is fontos, stb...). Ha valaki megtenné, hogy ajánl konkrét márkát (cseresznye és meggy kértevő megelőző védelmére), amit én is be tudok szerezni random gazdaboltban, az nagy segítség lenne
Ha tovább feszíthetem a húrt, akkor ugyanez érdekelne körtére, barackra, és málnára is...
A fák amúgy látszólag rendben vannak, szépek, a tavaszi lemosás szemre csodát művelt velük, a körtéről pl. teljesen eltűnt a moha/zuzmó, és a beteges fekete színű ágak szép szürkék lettek (volt a családban olyan tanács hogy vágjam ki, mert ezeknek annyi, erre tessék
). Ez már önmagában nagy sikerélmény, de szeretném ha egészségesek is maradnának a fák
-
jeriko2
tag
válasz
freaghill #1652 üzenetére
Ami fontos, hogy milyen mélyről kell felszívni a vizet; a kútnak van-e valami vízhozam korlátja;esetleg homokol-e (ha homokol, igazából nincs jó megoldás, előbb azt érdemes megszüntetni), valamint mekkora a vízigény amit ki kellene elégíteni (l/perc).
A szivattyúnak tudnia kell a kút mélyéről felszívni a vizet (szívómélység), illetve ha magasabbra akarja felnyomni (pl. ház felső szintje, domb stb) akkor emelőmagasság (ez a maximális nyomásból jön, ha az. pl 4 bar, akkor 40 méterre tudja felnyomni, de ott már gyakorlatilag nem lesz nyomás, vagy 10 méterre, akkor ott 3 bar nyomás lesz. A vízigény kiszolgálásához már a szivattyú jelleggörbéje is szükséges a rácsatlakozó rendszer paramétereivel együtt - egy-két csapot/slagot gyakorlatilag bármelyik ki tud szolgálni.
Továbbra is azt mondom, amit korábban linkeltem Aldis szivattyú 30e Ft-ért, 3 év garanciával nagyon jó vétel, ha a kút mélysége nem haladja meg a 8 métert (onnan tud felszívni). A fő probléma az lesz vele, hogy jó eséllyel már nem fogsz kapni belőle, mert áruházanként korlátozott a készlet és hamar el szokták vinni és már 2 hete láttam.
Amit még javasolnék: ne műanyagházas legyen a szivattyú, illetve benne a járókerék (sokszor kiírják ha bronz, az sokkal strapabíróbb).
Szivattyúból pedrollo, leo, elpumps amit leginkább ajánlani lehet, de 40e Ft alatt pedrollo-t nem nagyon fogsz kapni, még önmagában szivattyút se.Amit még el kell dönteni, hogy puffertartály + nyomáskapcsoló vagy áramláskapcsolós verziót szeretnél-e. korábban nagyjából leírtam melyik miért jobb, ha valami nem egyértelmű, nyugodtan kérdezz.
Érdemes néha körülnézni jofogas.hu-n, vannak rajta új cuccok is, meg ki lehet fogni néha jó áron komolyabbakat is, de ehhez már kicsit érdemes jobban érteni ezekhez.
-
freaghill
őstag
Mai nap folyamán megkérdezem édesapámat.
Mondanátok légyszi, hogy milyen információra lenne szükségetek, hogy tudjatok ajánlani egy vízművet?Köszi!
-
handrash
őstag
A tavaszi lemosó permetezés után, mikor kell a cseresznyét/meggyet permetezni? Illetve a szőlőt mikor kell?
-
Espla
aktív tag
Egy régebbi Gardena slagvégem van amire szerintem gondolsz, de amikor jött az új termékpaletta akkor kihagyták, ha jól látom.
Konkrétan ilyen csak kézi és narancssárga, ez pedig öntözőrúd, ez mondjuk kapható.
Hasonlóknak az előnye, hogy le tudod csavarni és a fém perforált lap kivehető, bedobhatod ecetbe ázni időnként, körömkefével kiszedhető ami beleragadt.Van egy Cellfast (53-330) öntözővégem, nagyon szép a designja, de nem annyira profi, hogy ajánlanám.
Viszont a Gardenának van a nagy kuplungos termékcsaládja, és ott a GARDENA 2847-20 lehet jó, főleg, hogy még több vizet tud elvileg átengedni, erről jó lenne egy teszt
csak kell hozzá átalakító amivel a normál slagra ráköthető
ugyanúgy három módban működik: -
Espla
aktív tag
válasz
jeriko2 #1644 üzenetére
Én értem, hogy megvan a jó szándék, ez nem ellened irányul, ne értsd félre.
De ha gyenge szivattyút vesz, akkor órákig locsolhat mire végez.
Ha túl erőset akkor tönkreteheti a kutat.
Ha sok homokot szív fel akkor elkophat a járókerék.
Olcsóbb szivattyú nem biztos hogy olyan hatásfokkal dolgozik mint egy dupla árú.
stb. stb.Mintha a gyereked elesik, lehorzsolja a térdét, te pedig Aspirin-t adsz neki, pedig van jobb megoldás is.
Sok téma felmerült már a topikban, amondó vagyok a fejlécbe kellene gyűjteni hasonló témákról linkeket, hogy mielőtt kérdez valaki a topikban, tudjon előtte egy keveset informálódni és okosabban feltenni a kérdését.
erre van A Topikgazda rendszer
Van valakinek kedve ezt menedzselni?
-
handrash
őstag
válasz
jeriko2 #1644 üzenetére
Nos akkor tapasztalat első kézből:
A házzal együtt vásárolt, de most elhalálozott 20l -es tartályú noname vízművet cseréltem erre az Aldisra. (Állítólag Einhell)
Sokkal erősebben jön a víz a tömlőn keresztül folyamatosan egyenletesen.
30 000 Ft volt, 3 év garanciával.
Úgy vélem ennyit feltehetően megér.
Gondolkodom azért, hogy esetleg a régi tartályát visszateszem a rendszerbe.... -
Szilágyi84
senior tag
Sziasztok nem teljesen ide való de nem találtam mást jelenleg ezért megkérdezem itt. Vízzel kapcsolatos hogy bent garázs és a szuterén részben a vízcső elkezdett enyhén remegni és rezonálni mintha nagyobb erősebb nyomáson érkezne be az utcáról a víz. Ez elképzelhető vagy mitől lehet? Nem volt még ilyen és nem állandó csapból jön rendesen de a rezgés akkor is van ha nincs megnyítva a csap. Az utcába csinálták volt csőtörés.
-
jeriko2
tag
"Bocs, de ne adj ilyen tippeket."
Szivattyú vásárlás nem olyan dolog, hogy bemegyek a barkácsáruházban és leveszem a polcról a pénztárcámnak megfelelőt. A felhasználáshoz és a kút adataihoz kell mérni.Akkor szerintem olvass vissza, próbáld értelmezni, mi volt a kérés: "nem menne róla öntözőrendszer, csak pár csapra lenne..."
Azaz a kútról semmi adat, felhasználásról semmi. A tanácsomban odaírtam, hogy "Ha általános célra kell, arra szerintem megfelel." Ezt most is tartom, az árához képest egy jó tudású szivattyú, átlagos célra nem fog benne csalódni senki, akár öntözőrendszert is el tud látni. Feltételezem, ha 80 méter mély kútról lenne szó, akkor azt írta volna a kérdező.Egyébiránt összeraktam már pár rendszert, tartályosat is, áramláskapcsolósat is. Az áramláskapcsoló szerintem több okból is praktikusabb: kisebb az egész rendszer, nem ingadozik a nyomás, nem kapcsolgat gyakran a szivattyú (a ki-be kapcsolgatás erősen terheli a szivattyúkat). Az áramláskapcsoló hátránya, hogy folyamatosan megy a szivattyú amíg folyik a víz, emiatt picivel többet fogyaszt. Ha nem öntözőrendszer megy róla órák hosszat, ez havi kb. 100ft-os plusz áramköltség.
Jelleggörbét kérni csapról történő locsolásra / vízkivétre meg kb. olyan, mintha a gyereked elesik, lehorzsolja a térdét, és kihívod a mentőket, patikamérlegen méred ki ezred grammra a kenőcsöt amit rákensz.
-
Espla
aktív tag
válasz
jeriko2 #1642 üzenetére
Bocs, de ne adj ilyen tippeket.
Szivattyú vásárlás nem olyan dolog, hogy bemegyek a barkácsáruházban és leveszem a polcról a pénztárcámnak megfelelőt. A felhasználáshoz és a kút adataihoz kell mérni. Ennek az Aldisnak egy jelleggörbéje sincs. Vicc.
Nekem is Pedrollo van, jó kiindulási pont a keresésnél. Szivattyú szakboltok weboldalait kell nézni. Mindegyik írja, hogy szívesen segít a megfelelő szivattyú kiválasztásában.
Hasra ütésből ne vegyen senki onnan se szivattyút, hogy majd úgyis jó lesz.
Általában le van írva milyen adatokra van szükség hogy ajánlani tudjanak. pl. nyugalmi vízszint, üzemi vízszint, mennyit homokol a kút, stb.A hidrofor tartály pedig kényelmes dolog, azonnal van víz nagynyomással, feleslegesen nem kapcsol be a szivattyú kevés víz vételénél, én szeretem, praktikus.
-
jeriko2
tag
válasz
freaghill #1638 üzenetére
Érdemesebb egyet összerakni, mint egyben megvásárolni.
A legjobb szivattyú a pedrollo. Elfogadható még az elpumps, leo. Igazából vízmű helyett érdemesebb megfontolni az áramlás kapcsolót, ez ugyan 15e Ft körül van, viszont védi is a szivattyút pl. szárazonfutás ellen. Valamint nem kell hozzá tartály, kisebb lesz az egész.Ha jól értem, egy 50-es csőből áll a kút, ebbe kellene lemennie a felszívó csőnek. Arra figyelj, hogy a szivattyú szívómagassága legyen nagyobb, mint amilyen mélyen van a víz. Egy kpe cső elég lesz a feladatra, az alján egy lábszeleppel.
Az Aldi-ban egyébként kb. 2 hete volt ilyen rendszer 30e Ft-ért (szivattyú + áramláskapcsoló), ami elég jó ár. Ráadásul 3 év garanciát szoktak adni rá. Ha általános célra kell, arra szerintem megfelel.
https://www.aldi.hu/fileadmin/fm-dam/products/si_2019/kw16/Hasznalati_utmutato_Hazi_vizmu.pdf -
Hauptmann
veterán
Sziasztok,
Van egy AL-KO Silver 520 BR fűnyíróm. Nem gázkaros, de át lehet alakítani gázkarossá? Mi kell hozzá a karon meg a bowdenen kívül?
-
freaghill
őstag
Házi vízművet szeretne édesapám vásárolni, viszont nem tudja melyiket.
Kb. 40 ezret áldozna rá, nem menne róla öntözőrendszer, csak pár csapra lenne rákötve.Fontos, hogy ha szétszerelve is de az 50es csatornán beférjen.
-
KrAt
veterán
Sziasztok,
2 eve egy Gardena Classic 3 funkcios locsolopisztolyt hasznalok a kerti viragok es ultetett bokrok locsolasahoz, azonban mar tavaly elkezdett csopogni ha elzarom, ami a fuves reszen nem gaz, max idegesit, de a teraszt, ablakparkanyt is elaztatja, ami nem jo moka. Szetszedni ahogy neztem, felul nem lehet, tehat ez ennyi.
Neztem a Karcher Premium locsolopisztolyt, az tetszene, mert van rajta pontszeru vizsugar is, amivel tavolba is tudnek locsolni, meg felul szetszedheto, tisztithato, azonban nem tudom, meger-e 10k huft.
Obis, bauhausos, stb par ezres cuccokat is neztem, olyannal kezdtem, az mar a telet nem elte tul
Ki mit hasznal, tapasztalat, otlet?
Elore is koszi,
Attila -
Cheesy
őstag
válasz
Szilágyi84 #1634 üzenetére
Addig én nem ritkítanám amíg meg nem jelennek a kis barackok.
Alapból el tudja dobálni a felesleget a fa, de én is szoktam rajtuk segíteni.
Ez manual munka, szépen végig kell menni ágról ágra és úgy kalkulálni, hogy ha ököl nagyságúak lennének elférnének-e egymástól.
Az a baj, hogy ha összenőnek szorosan, akkor a betegségek is jobban megragadnak a kis zegzugokban és egyből a gyümölcsöt támadják. -
Szilágyi84
senior tag
Tavaly vettünk 2 sárgabarack kisfát és most az egyiken egy darab sincs pedig egyformák méretre is kb 180 cm és a másik tele van 50-ig számoltam de több is van most lett termő és ilyenkor hogy érdemes a felét leszedni hogy ne terhelődjön jó termő legyen vagy miért mondják szokás szerint van értelme egyáltalán?
-
Cheesy
őstag
válasz
DonThomasino #1632 üzenetére
Szerintem bármikor ültetheted... lényeg hogy a gyökérképződéshez megfelelő időszakban tedd, ehhez a hideg, fagyos időn kívül mindig megfelelő.
-
DonThomasino
veterán
Orgona bokor csemetét merjek még ültetni ?
-
Szilágyi84
senior tag
Most néztem zölden kokattan szárazak.
-
jeriko2
tag
válasz
Szilágyi84 #1620 üzenetére
Nézz utána a tűzelhalás-nak. Elvileg permetezéssel megelőzhető.
-
dkaro
őstag
-
válasz
Szilágyi84 #1623 üzenetére
az enyém is pont így pusztult el. kár érte
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
UberMutant #1622 üzenetére
Néztem nem látni rajta de már az a maradék 2 ága is kezd kokadni a többin már majdnem csörög zörögnek a levelek szóval száradásnak tűnik . Érdekes mert szépen kizöldelt mint a többi sőt van rajta nem kevés barack is és locsoltam pedig. A többi fa mellette körülőtte alma körte szilva cseresznye barack rendben van.
-
válasz
Szilágyi84 #1620 üzenetére
nézd meg a törzsét közelről. nincsenek apró 0.5 mm-es lyukak rajta?
-
dkaro
őstag
Sziasztok!
Az alábbi egyszerű computert szabad fektetve használni?
https://www.gardena.com/hu/termekek/ontozes/ontozesvezerlok/flexcontrol/967235701/
Nem csapra szerelném hanem a földbe ékelném be a kpe csövek közé egy dobozban. -
Szilágyi84
senior tag
Sziasztok van a kertben pár gyümölcsfa 12 de az egyik sárgabarack mintha kezdene kiszáradni ami kb 5 max 6 éves lehet pedig volt locsolva van növekvő termés is rajta de a levelei kokattak 2 ágon kívül az egész fán. A többi fával semmi ilyen. Mi lehet vajon vele? Mondták páran hogy ezek a mostani fák nem élnek 20 de még 10 évet se mint a régiek. Ez lehetséges?
-
Az egyik előkerti virágágyásomat szeretném egy kicsit minimalistára alakítani. Amit szeretnék: fehér kavics vagy kő, és benne 1-2db jól formázható cserje. Valami ilyesmi, csak nagyobb az ágyás
Amire totál laikusként gondoltam: a mostani ágyásból kiszedem a rengeteg gyomot, valamint a kavicságy vastagságáig a földet is. Gazdagon gyomirtózok, majd teszek az egész felületre geotextilt, elültetem a pár cserjét, majd az egészet feltöltöm a kaviccsal (vagy kővel).
Ez a technológia így jó lenne, vagy máshogy csináljam? Ha igen, milyen vastagra érdemes csinálni a kavicságyat? Illetve létezik egyáltalán olyan fehér kő vagy kavics, ami idővel nem sárgul meg, vagy nem mohásodik be?
-
Spet
addikt
válasz
DonThomasino #1616 üzenetére
Már minden meghajtott, így igencsak lekéstél róla (alacsonyabb a túlélési esélye, az alvási állapotához képest, bár láttunk már csodát saját kertben is)
-
DonThomasino
veterán
Barack fát szabad még ilyenkor ületetni vagy már késő ?
-
Zola007
veterán
Szeretnénk egy kisebb fóliasátrat otthonra a kertbe, hogy legyen némi zöldség nekünk és a háziállatoknak.
Szeretnénk "bio" módon
Régebben szabadföldileg termesztettünk pár dolgot, de az olyan is volt minőségileg.
Elsősorban répa, cékla, retek, petrezselyem, uborka lenne a cél, esetleg édesburgonyát bepróbálnánk.
Tud valaki ebben segíteni vagy jó forrást, amin el tudok indulni?
Talaj nem a legjobb, előkezelni, trágyázni kellene -
M43g
aktív tag
Néhány kiegészítés, ill kérdés, ami a szerkesztés után jutott eszembe.
A statikus víznyomás kb. 7 bar. Ha csutkára kinyitom a 3/4-es kerti csapot (25-ös KPE-n meg a fő vízórától közvetlenül a víz), kb. 10 másodperc alatt tölti a 10L öntözőkannát, a nyomás ilyenkor 3bar környékére esik vissza.
Ilyen nyomással meg lehet oldani a spray fúvókákat? Azt olvastam, hogy a víz gerincről rugalmas vezetékkel érdemes a spray fúvókákat bekötni, ami gondolom lehet LPE vezeték, de nem tudom, nem durranna-e szét, amikor a mágnesszelep ráereszti a nyomást a szórófejre.
-
M43g
aktív tag
Sziasztok, segítséget szeretnénk kérni.
- Van egy városi mértékkel is kicsi kert szerű izénk a kocsibeálló mellett, amit füvesítenénk. Hosszában 10m, széltében 2m.
- Emellett a 20m^2 mellett áll egy támfal, kb. 75 fokos meredekségű, virágokkal szépen beültetett, pontosan ilyen elemekből. 10m hosszú, 1,2m magas. A problémám az, hogy nagyobb eső alkalmával sem kap igazán elég vizet a támfal közepe-alja, így arra jutottam, hogy a csepegtetős megoldás valószínűleg nem működne (hacsak nem akarok minden sornak saját csövet, az meg nem túl esztétikus, na).
A tervem az lenne, hogy a füvet spray fúvókával öntözném, a fúvókákat sugárban túlméretezve próbálnám beöntözni a támfal közepét és alját (kb. 1m magasságig), a tetejét pedig csepegtetővel.
Szerintetek ez így működhet?
Számításaim szerint kb.26 fokban kéne a füves terület széléről kilépnie a spray fúvókából a víznek, ha egyenes "trajektória" mentén akarja elérni a támfalat (ez a kilépési szög persze megvan, csak a víz pályája nem egyenes). 10 centis kiemelkedés, icipici "hátrafelé" megdöntés segítségével, Hunter PSU 12A fejjel (28° kilépési szög) próbálnám meg megvalósítani...
A tanácsokat köszönöm, de már azt is, ha végig olvassátok
-
válasz
goldnarmz #1609 üzenetére
Köszi, közben megvettem én is hétvégén, mert már nem tudtam halogatni
A 4db akkuval tényleg jó, 2-vel nem lett volna elég. Lassan és aprólékosan csinálva pont elég a 2x5Ah + 2x6Ah a kb. 500m2-höz. Vélhetően ha megjön a rutin, akkor ennek a háromnegyedével is oké. Viszont így sem panaszkodom, mire lemerül a második pakk, addigra a fűnyíróval is végzek, és az első pakk is teljesen feltöltődik, szóval lehet kezdeni egyből a szegélynyírást.
-
goldnarmz
aktív tag
Használok akkus kerti gépeket. Ugyan nem Makita, de szerintem ebben az esetben mindegy. Amennyiben valóban lesz 4-5 db 5Ah-s akkud, akkor nem lesz gond. Fűnyíróhoz kell a kraft, nagyobb területen simán elfogyasztja az összes akkudat majd. Szegély,- és sövénynyíróval nem lesz gondod ennyi energiaforrás mellett.
-
Spet
addikt
Csövet érintett területen kiásod.
Vízórát elzárod.
Szakaszt kivágsz.
T elosztót bekötsz/beköttetsz.
Az öntözőrendszert rákötöd a leágazásra.
Nyomást engedsz a rendszerre, hogy jó-e a bekötés nem csöpög.
Ha jó a rendszer, akkor visszatemeted a lyukat.
Voala van csap is, meg öntöző rendszer is. -
Bdanyy
addikt
-
r0by
addikt
válasz
V.Stryker #1600 üzenetére
1 helyre egyet. Bár saját tapsztalat szerint a reteknek kb. 90%-os a kikelési aránya. A cukkini közelebb a 100-hoz.
A cukkiniből csinálhatsz palántát, hogy majd 2-3 hét múlva ültetsd ki a melegebb időben, gyorsan nő. 1-2 napig érdemes vízben áztatni, hogy szívja meg magát mielőtt elülteted. A második napon már simán csírázhat is
Bokorban (egy helyre több mag) például a zöldbabot, borsót szokták leggyakrabban ültetni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tőzsde és gazdaság
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- iPhone topik
- Elemlámpa, zseblámpa
- Konteó topic
- Nintendo Switch 2
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1 év garancia
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- ASUS X540SA-XX004D Notebook - 4 napot használt
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest