Hirdetés
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Köszönöm mindenkinek
-
törölt tag
Hali.
Pár ezer Ft-ért milyen metszoollo ajánlott?
Ami azért nem törik gyorsan, és minőségi.
Csak rózsa lenne lecsipkedve olykor. -
M43g
aktív tag
Sziasztok,
Van egy, kertecskének is maximum nagy túlzással nevezhető kocsibeálló melletti rész, amiről ez a kép készült (még egy sor támfal kerül majd a tetejére):
Az egész nagyjából csak arra jó, hogy foglalkozni kelljen vele, amit én a lehető legkevésbé szeretnék minden nap.
Hossza kB 8 méter, szélesség kB 2 méter, a magasság jobb szélén pedig kB. 120 centi. A sík(abb) rész füvesítve lesz, a támfal közé pedig virágok, fűszernövények lesznek ültetve. A tetején reményeim szerint kB 50-60 centi sövény, buxus, tuja vagy bármi hasonló lesz.A kérdésem a következő: egy billenő öntözőt leszámítva van olyan nem túl drága setup, ami adna vizet mindennek, beleértve a támfal tetejét, de a felső telekszomszédnak nem pacsálja össze mindenét?
Illetve még egy kérdés, a kész gyepszőnyeg alatti föld minősége mennyire fontos? Nyilván jó, ha jó, de nekünk agyagos, köves. Meg fog rajta maradni a gyep, ha öntözzük, trágyázzuk, nyírjuk és szellőztetjük?
-
Spet
addikt
Tulipánnak a hagymáját legközelebb ásd ki (ha ugyanarról a tulipánfajtáról beszélünk), és ültesd el máshova (ha szeretnéd). E nélkül természetesen minden évben ki fog hajtani (ha ilyen enyhék lesznek a telek).
Ha nem töményen (és esztelenül) szórod a fák töveire, akkor bírniuk kellene. (illetve ne termési időszakban gyümölcsfa esetében, mert belekerülhet a gyümölcsbe a végtermék)
-
Reno7
senior tag
Üdv
Gyomirtós-gyeptrágyát akarnék kiszórni, de nem tudom mire kell figyelni, körtefa, fenyő/tuja, magnólia mennyire bírja ezeket a vegyszereket? Emellett pedig gondot okoz hogy hiába lett tövestől kiszedve a tulipán, csak visszanő egy év után, azt elvileg kiirtja ugye?
-
Spet
addikt
Kecskét még apám tartott gyerekkorában, de mondja amit a nyelvével és fogával meg tud fogni azt kirángatja (sőt lelegelik a fákat is).
Tyúk: kaparós élőlény megdolgozza ő is a földfelszínt.
Mindkét állattal a probléma: nem ás le 30-40 cm mélyre, hogy tényleg minden gyökeret kikapjon.
Így ha a traktor tényleg nem játszik marad a humánerőforrás: jó magad.és pár eltöltött kellemes óra.
-
rii
nagyúr
a kecske kiszedi a gyökeret is? .-)
a csirke biztos nem tudja nem?
vagy ha fel lesz ásva és úgy a kecske?
ha nem működik az állítos megoldás, akkor marad a fólia
van egy 7x7 m-esem uv álló ... azt majd havonta arréb ráncigálom.
vagy veszek még hozzágyormnirtót semmiképp nem szeretnénk akkor inkább fólia meg kézzel kiszedni .-)
(#884) Plafoon:
traktoros sajnos már nem tud bejönni .-(
tele is van már fákkal (traktorhoz képest) meg eddig se lehetett, mert a legutóbbi szántás után nem lett elboronálva rotációzva és 30 cm-es hullámokban áll a föld ... ezért nem tudott bejönni traktor már 2 éve sem ... -
Plafoon
tag
Szerintem érdemesebb lenne benzines kaszával végigbombázni egy nap alatt, mint disznókat telepíteni, kerítést építeni, várni heteket, etetni, itatni őket és még úgy sem garantált a siker. Gyökerekre pedig felkértek egy traktorost aki végig ekézi, vannak remek ekék külön gyökerekre is.
-
rii
nagyúr
sziasztok
hátsó szomszéddal nekifogtunk az 1600 m2 es telkének a birtokbaavételéhez
de ugye a rengeteg tarackazt találta ki, hogy vannak olyan disznókákok amik kitárják, a gyökerét is.
ezekben gondolkozik:hamsír, nagyfehér, duroc
- azt szeretném megkérdezni, hogy tényleg kiszedik a tarack gyökerét is?
(10 -20 m2 -en lennének bent, és ha végeztek, arrébb vándorlunk)- illetve h tényleg képes egy ilyen disznó kitúrni magát a kerítés alatt? Meg szétszedi még a betont is?
raklapokból gondolam nekik kerítést.
(a raklap a legkeményebb fa, azért azt csak nem tudják pikk-pakk szétrágni, én meg itt lakok a megművelt telek mellett, napi szinten úgy is át kell mennem megnézni őket többször is, kaját vinni nekik, vizet) -
jeriko2
tag
válasz
tobias40 #879 üzenetére
A csepegtetős öntözés sokkal gazdaságosabb.
- Egyrészt rögtön a földbe jut a víz, nem párolog el egy része a levegőben.
- A levelekre jutó hideg víz nagy melegben nem biztos hogy jó a növénynek.
- Olcsóbb az egész berendezés.
- Nem kell hozzá akkora és annyira precíz nyomás.Mivel a fák gondolom pár méterre lehetnek egymástól, érdemesebb csepegtető cső helyett sima LPE csövet használni csepegtető gombával a szükséges helyen (ez egy kis műanyag bigyó, amit bele kell nyomni a cső falába, esetleg még egy vékonyabb csővel leágazást készíteni neki).
-
jeriko2
tag
válasz
spileraaa #878 üzenetére
Nálam van csepegtetős öntözés már vagy 10 éve, igaz csak díszkert. Az egész saját építésű.
A szivattyú amit mutattál szerintem technikailag megfelelő.
A szivattyúnál 3 dolog a fontos: fel tudja szívni a kútból a vizet, tudjon megfelelő nyomást csinálni (ez csökken a szint magasságával, ahova fel kell nyomni) illetve a vízhozam. Ha van tartályod, utóbbi nem annyira fontos.
A szivattyúknál fel szokták tüntetni a maximális nyomást, pl. 4,5bar. Az ilyen szivattyú 45 méterre tudja felnyomni a vizet (nem szívni, nyomni!). Ha 20 méterre kell felnyomnia, akkor ott még lesz 2,5 bar. A csepegtető csövekre 2 bar-nál nagyobb nyomást nem szabad engedni, mert kidurranhatnak. Egy magasan levő tartály tökéletes megoldás, nagyjából egyenletes nyomást biztosít - ha ilyen nincs, akkor nyomásszabályozót kell beépíteni.
A csepegtető csövek elé érdemes berakni egy szűrőt, hogy a csövekbe ne jusson szennyeződés.csöveket és idomokat itt tudsz venni:
http://ontozeswebshop.hu/spl/233230/Csepegteto-csovek
https://ontozesbolt.hu/termek/csoport/csepegteto-csovek-es-kiegeszitoikÍrj privit, ha valami nem egyértelmű, szívesen segítek.
-
tobias40
veterán
Turkesztáni szilt (remélem jól írtam a nevét) ültettem homokos területen sövénynek még tavaly,ezt hogyan érdemes öntözni,simán billegős locsoló elég vagy jobb lenne a tövére csepegtetőssel?
Van még uanebben az udvarban 4 db 2-5 éves kínai császárfa és 4 db 1 éves.(ezek kicsik vissza kell vágni mert nem nőttek meg csak 50 cm-re,mert későn tudtam csak locsolni..)Ebben a felállásban hogyan oldanátok meg a locsolást,fúrott kútról?
Időzítésben is gondolkodtam,pl minden nap 03-06 óráig megy a locsoló de ez nem teljesen takarja be a területet és lehet hogy kevés is lenne..
-
spileraaa
senior tag
csepegtető rendszert akarok kiépíteni
van aki csinált hasonlót és külföldről szerezte a hozzávalók többségét?mondjuk ezt a pompát belföldről gondoltam vagy van valakinek ilyen lidl pompája menyire jó?
én úgy gondoltam megoldani hogy feltoltok egy 1000 literes tartályt (3 ár területet kell locsoljak vele)
és akkor onnan menne a csepegtetés le esésselde hogy megtöltsem a tartályt ez a Lidl pompa elég jó vagy nagyon gyenge?
jelenleg még nullán vagyok ezert is írtam hogy tudjam miket vásároljak
de lehet jobb az a módszer hogy mulcsozás kombinálni locsolással de a tartályból hogy ne legyen jéghideg a víz mert a kútból elege hideg
-
Espla
aktív tag
Szerintem csak városban, ültetvényen lenne értelme a drain csőnek, ahol sok vizet kézi erővel kell gyorsan kijuttatni.
Vagyis arra gondoltam, amikor kiültetve láttam városban becsövezett fákat, hogy majd jön a locsolóautó és önti neki a vizet száraz heteken. Mondjuk nem láttam ilyet, sőt több el is pusztult közülük. Mostanában azt látom, hogy elhagyják a draincsövet közterültre ültetésnél.Amúgy egy ilyet próbálnék ki: youtube video
Elvileg sűritett levegőt is be lehet nyomni, amivel lazulna. -
Spet
addikt
válasz
#46372352 #870 üzenetére
Én humbuknak tartom a csövezést. Mi egyszerűen kiástuk a megfelelő méretű gödröt, kapott finom trágyát raktunk alapnak (nem töményet, mert az szétégeti a gyökereit) majd egyszerűen el lett ültetve (úgy hogy a nemesítési pont a földfelszín fölött legyen gyümölcsfák esetében).
Utána, ha levágod a füvet és a tövére dobod, vagy fahánccsal körbeszórod és azt öntözöd, az is jól fogja tartania vizet a fa tövénél (na meg kialakul egy természetes komposztréteg is).
-
Espla
aktív tag
van fűnyíró topik külön (esetleg fejlécbe kellene írni)
-
SirKero
őstag
Üdv.
Lassan kezdődik a szezon és új fűnyírót kéne vennem. Kb. 250-300 négyzetméter területről lenne szó. Kell ekkora területre benzinest venni vagy van akkora teljesítményű elektromos ami ide elég? Most az van de régi és a teljesítménye is kicsi.
Nem szeretnék csillió összeget költeni ezért keretet nem írok csak amennyit muszájAlkatrész utánpótlás szervizháttér előny
-
Cry0
őstag
nem, még csak gondolkozom rajta magról való ültetéssel, természetesen jelenleg cserépbe való ültetéssel majd későbbiekben esetleg kiültetéssel, csak itt az is lenne a kérdésem hogy van-e esetleg olyan pálma fajta ami átvészelné a telet letakarva?
ha valami hülyeséget írtam nézzétek el nekem nem vagyok nagyon benne a témába -
Cry0
őstag
sziasztok!
valaki próbálkozott már pálma fa ültetéssel ? -
Spet
addikt
-
Espla
aktív tag
-
Espla
aktív tag
hátha érdekel valakit, a Stihl reklámarcokat keres, negyedmillióért lehet cserébe gépet választani náluk
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
vodrosjozsi #854 üzenetére
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
vodrosjozsi #852 üzenetére
Ja ja, csak ez nem örökzöld. Én azt szeretnék.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
vodrosjozsi #850 üzenetére
Esetleg kérhetek fotót róla?
-
vodrosjozsi
addikt
válasz
V.Stryker #849 üzenetére
Igen, lombhullató. Én 2 centi széles "falat" csináltam a lépcső mellé. Szóval a 30cm simán menni fog
Én 1 éve ültettem a szil-sort de ha nem vágtam volna 1,75-ig akkor akár lazán 3 méterre is megnőtt volna. De akkor meg be is perelt volna a kedves szomszéd
Ma még csinálok képet a téli lombtalan állapotról ami a kerítés mellett megy azt majd eldöntöd, hogy jó e. Viszont egész novemberr végéig nagyon szép zöld -
V.Stryker
nagyúr
válasz
vodrosjozsi #847 üzenetére
Hát a kertész a leylandira azt mondta,hogy tök gyorsan nő, akár egy métert is egy évben ha jól öntözöm. És valami hasonlót néztem youtube videón is.
Igazáb a keskenység itt a kényes dolog, hogy 30 centi széles, 2méter magas kivitelezhetőe valamivel.Bár ez a szil jobban tetszik.
Gondolom lombhullató mi?
-
N.Ferry
senior tag
válasz
vodrosjozsi #844 üzenetére
Köszi!
Beszéltem már egy öntözőrendszer szakival, csak szeretem minél több felhasználói infóból összehozni a tudást.
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Kerítés gyanánt kellene sövényt ültetnem. Kb. 2 méter magasra hagynám, de fontos lenne, hogy sűrű legyen, nem átlátható, viszont keskeny, hogy ne vegyen el sokat az amúgy sem nagy kertből. Mit javasoltok? Leylandy ciprus alkalmas lenne?
-
Espla
aktív tag
-
N.Ferry
senior tag
válasz
vodrosjozsi #842 üzenetére
Egymás mellett van igen.
Tavaly még csak az egyik volt öntözve, idén lenne mindkettő, de a kiépítés miatt gondolkodom rajta hogy vajon menne egyszerre vagy inkább osztásban.Időben nem lenne mindegy hogy egyszerre be tudom öntözni vagy csak fele.
Persze tudom ez rengeteg dologtól függ, csak hangosan gondolkodom, hátha valakinek már van gyakorlati tapasztalata. -
N.Ferry
senior tag
válasz
vodrosjozsi #840 üzenetére
Van két kertem.
Egyenként 1500m2.Ezzel a szivattyúval akarom öntözni, csepegtető öntözéssel.
Az egyik kert 30-as a másik 20-as osztással van.Azt nem tudom hogy egyben elbírná-e, vagy csak külön-külön.
Esetleg valaki öntöz ekkora területet csepegtetővel? -
Masooo
aktív tag
hát a ház körüli terület amolyan diszkert féleség lett ilyenre építettem. Viszont a háztól távol van egy nagy zöld terület pázsittal, ebben van a sok hangya is.
Ettől balra a szél felé, pedig magaságyások vannak azért, hogy megtermelje egész évre az olyan dolgokat amiből sok kell, fagyasztható is és nem permetes vagy kezelt, hogy tudjam mit eszem meg. Ebben tavaly bejutottak a hangyák, felásásnál lárvák hadát fordítottam ki itt is, azokat akkor "kezeltem" is.
Amit láttam a hangyáktól, hogy a nedvükért tenyésztik a levéltetveket, még paprikára is felcipelték de a gyümölcsfákra is. Tavaly annyi volt a hangya a tetvek miatt az almafákon, hogy már nem is tudtak megnőni az almák rajtuk, kezelnem kellett permettel pedig nem szoktam.Szeretném ennek elejét venni és kissé redukálni a hangyákat.
A másik háznál pedig egy komoly méret kert van ami csak vetemény, hagyma krumpli zöldbab spenót saláta miegymás. Itt mivel komolyabban művelt a terület és van szántás kapálás egyebek, a hangyák nem is terjedtek el.
-
Masooo
aktív tag
Sziasztok
Érdeklődni szeretnék, hogy ismertek vagy használtok e olyan kerti szert ami olyasmi hatású mint a talajfertőtlenítő, annyi csavarral, hogy elrendezi a hangyákat is.
Annyi hangya lepte el a kertet, hogy még a paprikára is felhurcolják a levéltetveket, nem szólva a futó zöldbabról vagy a gyümölcsfákról. Jó lenne ezt a következő szezon elött kicsit csökkenteni, vagy egyenesen rövidre zárni.
Vmi kipróbált ötlet?
köszi
-
wierra
senior tag
válasz
Winner_hun #830 üzenetére
Nagyon szépek; látszik, hogy gondos gazdájuk van. Jövő tavasszal mi is belevágunk... Mármint a telepítésbe.
-
Winner_hun
félisten
válasz
Winner_hun #651 üzenetére
-
Eastman
addikt
válasz
DeFranco #823 üzenetére
Passz.
Gugel képek --> "luca búza cserépbe"
A reinstall annyi, hogy két cserepet pörgetsz, és az éppen "üres" föld tetejére búzaszemeket szórsz, talán két hetes eltolásokkal. Friss, zsenge, lényegében akár meg is rágható, ilyen szempontból biztonságos.
De lehet, hogy többet is fut mielőtt szárba szökkenne, ezt látod nem tudom.
(Hiányzik a Nagyfater.
)
-
-
DeFranco
nagyúr
sziasztok!
szobanövény topikot kerestem volna a kérdésemnek, de nem találtam, aktívat biztosan nem.
szeretnék a lakásba két kis cserépbe valami fűfélét tenni, egyenesen álló szárakkal, kb. mint a snidling, valami ilyesmit: [link]
csak dekorációs célja lesz, a következő feltételeknek kell megfelelnie:
1: fürdőszoba "hátsó" sarkába kerül, tehát direkt napfény nem fogja érni, csukott reluxán keresztülszűrődő szűrt fény van a helyiségben, de direktben ez sem éri.
2: pára értelemszerűen bizonyos mértékig biztosított
3: fontos hogy ne legyen különösebben mérgező, mert kisgyerek van a családban
4: kb. 10-15 centi hosszúra hagynám megnőni aztán nyesném-vágnám rendszeresen, de szakértelem nélkül, ezt bírnia kell.
5: egész évben jó lenne, ha zöld lenne, dekorációs célja lesz.
tudtok valamit ajánlani?
-
rii
nagyúr
-
rii
nagyúr
sziasztok
hétvéégn még úgy ltszott lesz -1 fok
van pár n9véyke amit nem tudok hovatenni az esetleges fagy elől
bár cserepesekazt szeretném megkérdezni, hogy milyen fóliát kellene vennem rájuk?
3m hosszan, 2m magasan 2m szélesen
-
Plafoon
tag
Bérelsz egy dobozos tehergépjárművet, elmész egy panelszigetelés építkezésre, általában ingyen odaadják az EPS darabokat, ha nagyon könyörögsz akkor adnak bár koszos vödröt is. Veszel pár zsák ragasztóhabarcsot és pár műanyagtárcsás műanyaghegyes beütődűbelt. A ragasztóhabarcsot megkevered és felrakod az EPS-t a falra, fúrni az oldalát nem kell, mert nincs szélszívás. A plafont kell megdűbelezni egyedül. Az alját vagy beszigeteled vagy nem, de ha igen akkor csak 100-as EPS-t tegyél, azt meg kell venned.
-
N.Ferry
senior tag
Sziasztok!
Pince belső hőszigetelésére mi lenne a legköltségkímélőbb megoldás?
-
dkaro
őstag
Sziasztok!
Tuják alatti ágyást szeretném ilyen kavicsokkal kirakni (alatta geotextillel):
[link]
A terület nem nagyon kb 5*1 méter. Szerintetek hány zsákkal kellene rendeljek? -
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Segítenétek a választásba?
Dió fa.
Minél nagyobb lombkoronájú és minél magasabban elhelyezkedő lombkoronával rendelkezzen,főként ezek az elsődlegesek.
Termése ízes és könnyen törhető legyen.Nem fontos a bőséges termés.Őket néztem ki eddig:
-Alsószentiváni 117
-Milotai 10
-Milotai bőtermő
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Tőzsde és gazdaság
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Elite: Dangerous
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Nintendo Switch 2
- Nyaralás topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Dell P2419H / P2419HC Full HD LED IPS 24" LCD monitorok
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- TOP PC konfig /Ryzen 7 9800X3D, 32GB DDR5 RAM, 1TB SSD/ akciós áron eladó!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B550M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 SUPER 8GB ZALMAN I3 NEO Enermax 650W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest