Új hozzászólás Aktív témák
-
v-man
őstag
válasz
ncc1701 #18095 üzenetére
A fehér az jobban megújul, szaporodik, több évig képes gyepet alkotni, a bíbor inkább zöldtrágya növény, egy idényre való. Érdekes az is, h a tyúkok a fehérért oda vannak, a bíbor zöldjét meg megeszik jobbhíján, de semmi extra érdeklődésük nincs rá. Legalábbis én ezeket szűrtem le rövidtávon tapasztalva, és elképzelhető, h tévesen
Vörös még nem volt.#18097Stylewars_kp akkor már a madársóska is jó, az nő magától
-
-
v-man
őstag
Nekünk tavaly ilyentájt a tűzrakó körüli terület lett bevetve önmagában bíborherével, féltem hogy elfagy, de szépen virított tavasszal, virágba is borult, jól mutatott azokban a hetekben, de aztán nyírás után már nem jött helyre, a nyári kánikula meg végleg felszámolta, a fehér here jobban bírta kicsivel, de augusztusra annak is vége lett.
-
Essejó
veterán
válasz
Stylewars_kp #18087 üzenetére
Azért fura ez az időjárás, egyiknap éjjel még 24⁰ van a következő éjjel meg már csak 12⁰
-
ncc1701
veterán
válasz
Stylewars_kp #18087 üzenetére
Persze, jövő hét végére már 20+ fokot mond.
-
ncc1701
veterán
Olyan szinten hiányzik a víz a talajbl, h ha most egész hétvégén esne, az sem lenne elég. Mondjuk nálunk innentől kb minden napra mond jó pár napig. De hogy ez milyen mélységig jut, azt a fene tudja.
Otthon a kerti tóba van vezetve az esővíz a tetőről, már valamikor nyár közepére kiszáradt, de most ismét van benne víz. -
H-Zol
senior tag
válasz
darkrock #18080 üzenetére
Nállam is ugyanez az a helyzet , most tegnapelőtt anyi esett , hogy a fák koronája alá nem jutott belőle !
Most a hétvégére nagyon sok esőt mutat , de ahogy jönnek közelebb az előre jelzések mi itt a keleti határszélen Vasárnapig nem igen kapunk.
Tegnap vetettük a repcét , és porolt rendesen a vetőgép ! -
Essejó
veterán
link TikTok allert
-
szotyika77
aktív tag
Sziasztok!
Kerti fúrott kúthoz szeretnék rendelni műanyag aknát, ami minimum 100cm átmérőjű., és 1.0-1.5m mély kb.
Tudnátok tanácsot adni, honnan érdemes rendelni, ahonnan jó minőségű aknát kapok jó árban?Ugyanitt vakonháló eladó (300m2), ha van érdeklődő, készítem is a hírdetést!
-
btraven
őstag
válasz
Dorian #18072 üzenetére
El nem tudom képzelni hogy lehet kert mellett stresszmentes életet élni. Például most több napos, kiadós esőt mondanak. Akkor kell locsolnom az új fáimat? 3 naponta locsolom. Nyáron kihagytam egy alkalmat mert volt egy kiadós eső. Erre elkezdtek az egyik gömbkőrisnek a levelei barnulni. Úgy a harmada. De lehet mástól, lehet a nap égette meg. 12 órát süti a nap. A másik többet van árnyékban, napi 6-7 óra, annak nincs baja.
-
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #18072 üzenetére
Sajna az tény, h 50 éve a zöldség-gyümölcsökben többszörös mennyiségű tápanyag volt.
Ne aggódj, hétvégén voltam cukrászdában, nem szektában élek én sem.A felesleges fehérjéből a szervezet cukrot csinál, és a felesleges szénhidrát megy a zsírba. Nem egyszerű ez. A mozgást én azért nem említem, mert 15 éves korom óta heti 3-4x rendszeresen sportolok, nekem ez olyan alap, mint a kaja, vagy a pisi, vagy a levegő.
-
Dorian
félisten
válasz
ncc1701 #18069 üzenetére
Ugyanmár, hagyjuk ezt a romantikát. Nagyszüleink ideében tövig nyomták a DDT, meg a többi szart, a házikerti permetezés is sokkal durvábban ment, stb.
A mikroműanyagok lehetséges , h okoznak vmit, de jelenleg semmi bizonyíték sincs rá.
Az étkezesből bevitt vitaminokat kiegészítem.
Ami bejött a modern élettel az a folyamatos stressz, ami egy idő után kinyír. En pl. tudatosan választottam stresszmentes munkahelyet a kevesebb fizetés árán is.
Aki nem néz utána, az valóban nem tudja, nekem ez mondjuk úgy, h az egyik hobbim, de semmiképpen nem művelem beteges szinten (az egy határon túl szintén káros), simán megiszom egyegy sört, vagy egy pohár bort vagy egy mézes-vajas kenyeret ha éppen megkívánom. Csak nem ez az alap, a mérték a lényeg. Alapvetően viszonylag sok fehérjét és kevés szénhidrátot, sok zöldséget, sok halat eszem, amit lehet azt nem ipari forrásból. És persze a sportot se felejtsük ki.
Igen, ki merem állítani, hogy messze-messze egészségesebben élek, mint a túlnyomó többség, és szerencsére hozott dolgaim is kevesen vannak. -
ncc1701
veterán
válasz
totron #18070 üzenetére
Kávé nem gond, persze nem éhgyomorra. A nem sok káros kajálásom egyike a reggeli capuccino, de csak fél deci tejjel, minden édesítő nélkül. Tudom, h ~5 éves kor után már nem tud a szervezet jól reagálni a tejes dolgokra, de ennyi méreg nekem is kell. Amit meg édesítek, abba glicint teszek. Olajnak csak extra, olaszból importált olivát használok, vagy kókusz olajat, vagy mangalica, esetleg liba zsírt
Sajnos nagyon tudatosan kell élni mostanság, ha az ember nem akar összeszedni valami civilizációs nyűgöt. Az emberek 80%-a hal meg valami szív-érrendszeri, vagy cukorral, vagy daganattal, autoimmunnal összefüggő dologban. Ezek mind a helytelen életmódból fakadnak. Holott az lenne a természetes, mint a dédszüleinknél, h nap közben még kapált, és este elaludt békében, és reggel nem kelt fel.
És ami még rosszabb, ezeket a betegségeket már a háziállatoknak is átadtuk, mivel helytelenül vannak azok is táplálva. -
totron
addikt
válasz
totron #18068 üzenetére
És érdekes módon szinte senkitől nem hallani aki saját maga szerint egészségesen étkezik, olyat, hogy glikémiás index. Felszívódásról, napi CH-elosztásról sem beszélnek, a reggeli vércukorfelbaszó pempő, meg a kávé, na az bezzeg megy. Ritkán találkozik az átvett hülyeség/divat a ténylegesen egészséges módszerekkel, alapanyagokkal, beviteli metodikákkal és akkor a mozgást még nem is említettük.
-
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #18067 üzenetére
Ok. Örülök a jó vérképednek.
Nagy-déd szülőket ne keverjük ide, nem voltak ilyen kemikáliák, és nem ettek ennyi feldolgozott szart, alapvetően az élelmiszerben volt tápanyag, vitamin, ásványi anyag, a maiakban optimistán számolva csak a 30%-a van meg az 50 évvel ezelötti kajákból, köszönhetően a kizsákmányolt földeknek... És akkor még a sok gyulladást keltő mikroműanyagról nem is beszéltem, ami már mindannyiunkban ott van.
Btw betegségek kialakulásában 20% genetika, 80% életmód, környezeti hatások játszanak.
Makrókat írni, mérni telefonnal, alkalmazással napi +5 perc.
Igen, mire IR, cukor kialakul, azért 10-20 évet keményen tenni kell. De pont erről szól a világ, nyomatják a reklámok, aki nem néz utána, annak fogalma sincs, hogyan kellene embernek táplálkozni. Nem tanítják sehol.
Dédszüleim nekem is 90+-osak voltak, nagyszüleim 80+-osak, fater mégis meghalt 62 évesen agydaganatban, nagybátyám pár éve 61 évesen. Az semmit nem jelent, h meddig éltek a felmenőid, sajnos. -
totron
addikt
válasz
Dorian #18067 üzenetére
Szó trú, egy jónak ható hA1c-t lehet, hogy nagy küzdelmek árán állít már elő a szervezet, ezért kell a körültekintő gondolkodás, minden környezeti változó figyelembe vétele és 5 pontos mérés. Na most ezek töredékét hozó dokit is nehéz találni, nemhogy még az egészet át akarná látni. Ellenben nagy magabiztossággal tudja nem egy állítani, hogy az kimutat mindent. Nem teszi.
A rákot ne keverjük ide, de ha már, akkor a mai vegyszeres környezetben élés és tartósítószeres ételek mellett nem sok semmit jelent a családi előzmény. Lutribbá lett ez ennél mára. -
Dorian
félisten
válasz
ncc1701 #18033 üzenetére
"Az IR mérhetősége: Van egy sor olyan direkt és indirekt teszt, amely segít abban, hogy meghatározzuk a kockázatot. Ilyen lehet az HOMA-IR teszt, derék / magasság arány (nekem 0,44) és a többi ilyen mérés, pl. vér glükóz (nekem 4,5). Természtesen a terheléses inzulin teszt tovább árnyalja a képet. A C-peptid (nekem 0,23), triglicerid (nekem 0,78) és kolerszterin (nekem 5,2, de azért, mert a HDL magas, nem az LDL) mind lehetséges, hogy indirekt módon mutat még kockázatot. Az IR gyakran a háttértben sok éve dolgozik, és mire megmutatja a valós arcát, az már II-es diabétesz vagy PCOS formájában jelenik meg, és ilyenkor mindenki meglepődik, pedig a többség esetén van ennek jele és majd 10 év előtörténete. A hA1c teszt nem alkalmas az IR kimutatására, az itt mért magas érték jellemzően már a II-es magas kockázatát vagy diagnózisát jelenti. A bőr elszíneződése egyes területeken, a skin tag-ek megjelenése – fibróma – mind újabb puzzle darab, egyike – és érdemes erre is figyelni és egyeztetni a diabetológus szakorvossal."
Nincs az az isten, hogy én méregessem a makrótápanyagaim, viszonylag egészségesen élek és szerencsére a családban sem jellemző a rák és a hasonlók, az anyai és apai nagy- és dédszülők jellemzően (2 kivétellel) 89 éves korukig éltek. -
H-Zol
senior tag
Az idén nem volt repcének , de most sikerült , elég jó magágyat csinálni ebbe a sivatagban , tegnap és ma vetjük a repcét , bízunk a hétvégi jelentős csapadékba !
-
Rive
veterán
...tavasszal újra fel fogja tudni venni a vizet a szivattyú, ha folyamatosan öntöm bele a vizet..
..ha folyamatosan öntöd bele a vizet akkor szelep nélkül is fel fogja venni 1-2 percen belül.
A szelep arra kell, hogy ez a macera az öntögetéssel, várakozással elkerülhető legyen. -
csƵ
addikt
Végül elmentem a vizes boltba. Elmondtam ugyanezt. Azt mondták, hogy nyugodtan vágjam le az egész kútfejet és egy rugós visszacsapó szelepet rakjak a szivattyú elé és így csatlakozzak a bejövő csőre. Elvileg ha leszedem a szivattyút a tél miatt, majd tavasszal újra fel fogja tudni venni a vizet a szivattyú, ha folyamatosan öntöm bele a vizet a kis lyukon a tetején.
-
csƵ
addikt
Na, megtaláltam a régebbi képemet. Jelenleg így néz ki a helyzet.
Ha a piros bekarikázott részt eltávolítom és közbeiktatok egy KPE T-idomot, majd egy réz visszacsapó szelepet és úgy csatlakoztatom a szivattyút, akkor ugyanúgy fog működni, mint most? Számít az, hogy a békaszelep függőleges a visszacsapó szelep pedig vízszintes állásban van?
-
H-Zol
senior tag
Azt éred el vele , hogy nem fogja elengedni a vizet!
De kezdjük elölről innen [link] , vágd le a kutfejet és ragaszd lejjebb , és akkor a szelep felé tudod csatlakoztatni a szivattyút , és akkor úgy jó lessz , de van aki még így is beiktat még egy szelepet mint amit az előbb linkeltem ! -
vzozo
senior tag
Paradicsom-szakik figyelmébe, van ötletetek #17948 -re?
-
-
Z_A_P
addikt
válasz
its_grandpa #18019 üzenetére
Jo, ami ehető azt megértem.
-
H-Zol
senior tag
Tavaszi kép amikor cseréltem a kút fejét !
Nekem a szelep felett van ( és oda szokás tenni ) de nekem valamiért elengedi a szelep a vizet , de nem mindég , ha nem engedi el a vizet , bekapcsolom és rögtön jön a víz , de ha elengedi akkor sok üres járás után kezdi húzni a vizet !!
Ha vége a locsolásnak ki fogom megint ásni , és megnézem a szelepet , hogy miért engedheti el a vizet ! -
csƵ
addikt
válasz
Stylewars_kp #18044 üzenetére
Akkor mindenképpen felette kell lennie?
H-Zol: tied is alatta van?
-
csƵ
addikt
Van egy fúrt kutam, amire a netes képen látható módon csatlakozik a szivattyúm. Van-e abból probléma, ha a PVC visszacsapó szelep alá kerül 20 centivel a szivattyú bejövő ága? Fel fogja tudni szívni a vizet?
-
ncc1701
veterán
Nem ketogén, az kb 40-50g ch max. Ez ilyen nem tudom, alacsony ch mondjuk.
Nem vonok meg magamtól semmit, hétvégén is ettem cukiban egy krémest, úgy is csak 87g lett a ch. De ez max heti/havi 1x. Az a jó a magas zsíros étkezéssel, h nem hintázik a vércukor, nem vagyok olyan gyakran éhes, elég napi 3x enni, nem kell 6x keveset. Nagyon bejött. Plusz van egy 12 órás ablak, mikor nem eszem, mehet az autofágia.
Azért gyengültem sokat, de a forma sokkal jobb lett. Most ezt tartom egy darabig, és meglátom, mit tudok így mingyá 50 évesen kihozni 90kg-ból. Télen kevesebb a dolog házon kívül, jobban oda lehet figyelni az edzésre.
-
6030D
addikt
válasz
ncc1701 #18036 üzenetére
Jó, azért a 150 g zsír pótolja, abból 40 g is elég a szervezetnek.
Akkor ez gyakorlatilag ketogén diéta, nem rossz dolog annak, aki bírja. Ha kezdesz túlzottan ideges lenni, akkor azért emeld majd a CH-t.
A - 10 kg megsüvegelendő, valamint az is, hogy ehhez megnövelt fehérje társul, így nincs izomvesztés. -
ncc1701
veterán
Nem, nem fogyózok, 90-92kg vagyok most, lejöttem 100-101-ről április óta.
Heti 4x gyurma megvan, hétvégén meg sem állok, kert, szigetelem a kecót, amit akarsz.
Jelenleg 2500kcal-t tartok, 180-200g fehére, 50-80g ch, ~150g zsír. A kalóriám ~10%-a jön ch-ból mindössze, 66%-a zsírokból. Emberi szervezetnek egész pontosan nulla bevitt ch-ra van szüksége, amennyi kell, azt fehérjéből, zsírból a máj előállítja. A családban sokan haltak meg daganatokban, és a daganat gyulladásokból tud kialakulni, és csak glükózt, és glutamint tud használni. Utóbbit nem tudom befolyásolni, de legalább cukorral nem etetem. -
User_2
tag
tudom ajánlani a Teréz szőlőt
lisztharmatnak, peronosznak ellenálló, levélen és bogyón is.
nálam a levele most lisztharmatos, de tulajdonképpen, minden szőlőm levele lisztharmatos. talán mert nem tud megfelelően szellőzni a lugason plusz sok a lisztharmatos aljnövényzet. nem tapasztalom, hogy a lisztharmatos levél befolyásolná a teréz szőlő terméshozamát, a bogyók ízét.
nem cukros ízű mégis ehető, fogyasztható, nincs nyers, éretlen hatása.
az érett fürtök viszonylag sokáig tőkén maradhatnak különösebb romlás nélkül.
cserébe viszont nem érzek semmi különösebb húdekülönleges egzotikus ízt, úgy mint a lidiben, narancsízűn vagy a kozma pálné muskotályban.
az utóbbi hetekben megettem vagy 5 kilót belőle különböző tőkékről.
ehető és szőlőízű, ha valaki azt mondja, hogy nem különösebben jó ízű valószínűleg a cukrosságot hiányolja belőle.
idén a teréz kb 1 hónappal hamarabb érett be, különösen azok a fürtök amelyek kevesebb árnyék alá kerültek. zsendüléskor aggódtam, hogy sok a napégett, de végül a beérett mennyiség feledtette az így utólag nem is olyan nagy veszteséget.
képes 1 kilós fürtöket is adni és akár 5 ilyen fürtöt kinevelni egy klaszterban berohadás nélkül.
a klasztert úgy képzeld el, hogy 30 centi széles és 50centi hosszú, ebben van akár 5 fürt, bogyók lazán helyezkednek el, nincsnek összeakadva.
egy ilyen klaszterrel megtelik egy 15 literes vödör. egy tőkén képes 2 -3 ilyen klasztert kineveleni plusz egyéb fürtök fentebb elhelyezkedő ágakon.
saját tőkémen idén volt talán 15-20 fürt egyenként 4-500gr-osak, másképpen metszettem. de most hogy láttam mire képes, következő tőkémen megpróbálom másképp, nem lugasra. a klasztereket közelebb a földhöz és a tőketörzshöz.ha nem édes szőlőt akarasz enni, kerüld a borszőlőket.
van más kifejezetten alacsony cukortartalmú, kifejezetten nem édes, de finom és frissítő hatású csemegeszőlő, ettem, kóstoltam. sajnos nem tudtam kideríteni a nevét.
-
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #18031 üzenetére
Azért nézess egy HbA1c értéket vérképen legközelebb, nehogy meglepetés legyen. Sok cukorbetegnek kifejezetten alacsony a reggeli vércukor értéke.
De ha tartod a mértéket, akkor OK. Én mostanában számolom a makróim, 50-80g körül van a napi ch-m, de ebben benne van a paradicsom, meg a hagyma is. -
Dorian
félisten
válasz
ncc1701 #18029 üzenetére
Ezmiatt nem aggódom. Alapértelmezetten nem eszem sok szénhidrátot, és nagyon jó az inzulinreakcióm, az éhomi vércukrom 4,5, a testzsírszázalékom 15 körüli.
Szóval időnként simán belefér az édesség, kifejezetten szeretem a nagyon édes dolgokat.
Csak nem kell gyakran és kétpofára zabálni, mint egy drogos, hanem mértéket kell tartani. -
totron
addikt
válasz
Dorian #18028 üzenetére
Itt már nem tudom hogy volt, lehet, hogy egybeesett itt is. Elmúlt.
(#18026) Szevam, itt meg a lelkesedés múlt el, mert egy kiterjesztett szalonnasütés hangulatképén nem volt képes túllátni a polgár, szokás szerint. Mint Kozsó delfinjei a Balatonban - fejben jó. Mindig beszédes, mikor hangulati elemek a sarokpontok. Szoktam hangoztatni, hogy azért szeryzem a mezőgazdaságot, termelést, mert nem lehet téveszmékkel kibélelni, különben üres marad a gyomor. Jól láthatóan ez nem igaz.
Azért aki magának csinálja és érti is, hogy mit tesz egy műtrágya ésvagy már elfogyott alóla a termőréteg, netán nem is volt érdemi AK-érték a birtokában eleve sem, az azért kénytelen odafigyelni, mit hogy. Ha nem is üres gyomor a jutalma, azért megérzi ha valami tévút - kevés van belőlük, a polgári foglalkozások lefednek szinte mindent és mindenkit. Azért az jó, hogy a vetésforgó, mint olyan az sikk egyes körökben. Persze mért ne lenne az. Néha véletlenül jó irányba mutatnak a divatok.
(#18029) ncc1701, brutális ütés a szervezetnek, igen, mennyiségben is, glikémiás indexben is. Othello, Izabella kivétel, azok zabálhatók. Már ahol nem vették ki még az új tulajok...
-
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #18028 üzenetére
A szőlő teli van felesleges szénhidráttal, pláne fruktózzal. Nézz utána, h kb akkorát rombol a májadon, mint az alkohol. Az egres viszont nincs tele cukrokkal, így sokkal egészségesebb tud lenni. Pont ezért eszem szinte csak bogyós gyümölcsöket, és azt is max 100g/nap. Persze, h jobban ízlik a szőlő, hiszen édes, ugyanolyan függőséget okoz az édes íz, mint plö a dohány.
-
totron
addikt
válasz
Dorian #18024 üzenetére
Jó volt levadászni a jó kis piszkét, nem jött könnyen.
(#17992) 6030D, fáknak 50-60 liter az alap ilyen körülmények között, a 4-et nem tudom milyen növényekre érted. Nyilván egy optimum az optimum, mely talajfüggő is nyilván és vannak túllocsolásra érzékeny fajták, de most nem erről beszélünk. A tapasztalatom az, hogy számos fajt nem jól tartanak, mert konkrétan csepegtetik őket, egy teljességgel téves öntözési profilt alkalmazva, minek folytán küzd ember és növény egyaránt, érdemi megerősödés, gyökér természetes lehúzódása soha be nem következik. Alapból a nyakönöntős történetek szerint éltek mindig a növények, ma is ebből van több. Mint kiépített rendszer jó dolog a mai technológia, akár zónásíthatóan beállítható kezdetek, intervallumok, mennyiségek. Csak kevesebbszer kellene nevéhez hűen használni.
-
-
H-Zol
senior tag
válasz
Stylewars_kp #18023 üzenetére
Gyümölcs fák között vannak de mégis az idei meleg ( napsütés ) durva volt ! Eléggé ritka is , majd tavaszra bujtatok a földbe ágakat és szépen meggyökeresedik és szép új hajtások törnek fel , így lehet szaporítani , csináltam már így , és másik évben ki lehet ásni és akár másik hejre elültetni !
-
Dorian
félisten
válasz
Azért nagyon nem mindegy, hogy mennyire szúrós az a növény. Egres az lóf. ahhoz a kaktuszhoz képest, amit még egy hét múlva is szedegetsz ki a kezedből, ráadásul erősen invazív, szívből gyűlölöm.
-
ncc1701
veterán
válasz
Egrest tervezek hátra a cseresznyefa helyére.
-
-igu-
veterán
válasz
+1
-
btraven
őstag
Ezek mindenre ki vannak akadva. Nyugati ostorfák is virulnak ebben az aszályban. De valami nagyfejű az íróasztal mellől kitalálta hogy inváziós. Miért talán nem zöld? Nem termeli az oxigént? Nem segít a klímaváltozás elleni harcban? Kizárólag olyan fát lehet ültetni ami jó sok vizet igényel. Pedig Orbán is megmondta hogy a jövő háborúit az ivóvízért fogják folytatni.
-
Rive
veterán
válasz
btraven #18006 üzenetére
Jelenleg nyáron ~ mindent locsolni kell ami nem a mediterrán részekről való
És nem lesz sok idő, mire megkapjuk az ottani kártevőket is, hiánytalanul.Esetleg lehetne próbálkozni már néhány déli tölgyfajtával is. Nem kell aggódni, ha valaki nem szokta akkor fel se ismeri, meg eleve nem is nő nagyobbra néhány méternél, ideális kerti növény...
Ui.: ja, csak jártam mostanában a szülői ház felé - már az akácok is száradtak. Meg a bükkben voltunk túrázni, frissen hullott csörgős száraz avaron...
-
Rive
veterán
válasz
Dorian #17966 üzenetére
Kicsit elegem lett a kertészkedesből. Most tényleg...
- Nyugi, ez még csak a kezdet.
- Nyugi, ha begerjednek a dolgok és még nagyobb erőre kap a bionáci vonal, akkor ehhez még hozzájön majd, hogy ~ rá leszel kényszerítve a vegyszermentes nagyonbio termelésre alkalmatlan módszerekkel, alkalmatlan fajtákkal, alkalmatlan éghajlaton...
- Nyugi, nem vagy egyedül és ha továbbra is szembe lesz állítva a kert a bionáculással, akkor csak még feszültebb idők jönnek. -
Rive
veterán
válasz
Z.É.T. #17947 üzenetére
Nomost, a hazai terméketlen szikes puszták nagyrésze egészen pontosan úgy alakult ki, ahogy ez a fajta naív tartalom elképzeli a víz 'megőrzését'.
Az esőnek az a nagy előnye, hogy úgy nagyjából desztillált víz.
Az öntözésnek és más efféle vízpótlásnak, 'megőrzésnek' meg az a hátránya, hogy nem az -
btraven
őstag
Mezei juhar - a problémamentes fa? [link]
De nagy aszályban ezt is kell locsolni. -
Ilyen volt a nyár:
Málnafélék (szeder, málna, ribizli, piszke, hibridek): mind bírta, szép termés volt, de locsolni kellett.
Paprikák (Szentesi piacos, Táltos): az árnyékmentes napon július közepéig bírták, utána off
Paradicsom (koktél, ribizli, kecskeméti F1 és valami közepes méretű): a legdurvábban napos helyen voltak, július közepe után off az egész, talán még egy kör termés most lesz rajtuk. A poloskák érdekes módon csak július végén kezdték szívogatni.
Cukkini: az árnyékban levő tövek teremtek, a napon levők július közepe után szinte aludtak, semmi. Néha volt egy kis termés, aztán elrohadt. Talán még terem egy kicsit.
Padlizsán: a napon és az árnyékban is először szépen teremtek, de azután a tövén bebarnultak és kész. Most pár napja hoztak sok szép, pici termést, talán beérik még.
Batáta: közvetlen a napon augusztus közepéig jól bírta a napot (főleg a fehér, mert a sárgabelűnek kicsit sok volt), azóta sárgulgat csak, de még jól néz ki. Majd felszedek belőle, hogy milyen a termés.
Peppino: a napot teliben is kiválóan bírta, kártevők békén hagyták, csak ha kint felejtettem nagyon éretten, akkor beleettek.
Physalis: túl sűrűn ültettem, én csesztem el, valamiért nem akar megsárgulni, beérni, pedig óriási a növény. Az is lehet hogy nem megfelelő volt a fajta.
Uchiki kuri sütőtök: kisütötte a nap, semmi.
Gália dinnye: hibátlanra hozott egy darab dinnyét vagy 1.5-2 hónapja, de a kánikula óta kisült teljesen.
Kanadai tök: napon telibe, többször is félnégyzetmétereken kisütötte a nap, de küzdött és már szépek a tökök.
Bimbós kel: ami napon volt, szinte ki sem fejlődött. Ami az árnyékben, az igen, de még mindig kb. semmi nincs rajta csak a növény van méter felett...
Fejes káposzta: mindegy, hogy árnyékban vagy napon volt, alma mérettől kisebb padlizsánig termett. Végülis ehető volt, de
Okra: szépen termett, bírta a közvetlen napot.
Eper: nem győztem locsolni, de azért lett
Füge: szép lett az első termés5 facsemetét ültettem el idén, úgy tűnik, mind jól érzi magát, locsoltam őket rendesen.
A nagy fákból az almafák szépek, a birs is, de nagyon hullott. Datolyaszilva bírta a napot, de azért hullik.Jövőre próbálok még több fajta meleget bíró zöldséget vetni, és amit csak lehet, megpróbálok fóliasátorban nevelni.
Lomtalanításkor szereztem pár medencét, a vázat már kitaláltam (még nincs a képen összecsavarozva).
A medencefóliából pedig megvan a magaságyások oldalbélése. Csak 20-30 cm magas magaságyást csinálok, ahhoz is megvan már a reciklált faanyag.Még egy csövet beletoldok vízszintesen és 2 ilyen egymás mellett elfér, a kettő között lesz a fedett bejárat. Csak fóliát kell rá venni. A nap telibesüti, nyáron majd medencefóliával takarom a tetejét
-
User_2
tag
válasz
sharp4 #18001 üzenetére
igen lehet, komplett új vállpántot is venni,
gyártói cikkszáma van, de gyártó nem árulja, csak boltokban és webshopokban kapható.
több webshop is árulja, ha ez kell keress rá.én gyártottam sk.
csak a csikos heveder rész is kapható kb 500Ft métere, emlékeim szerint.
a ceglédi cípőfűzőgyár gyártja, asszem galco a nevük.
tehát ahol galco kötél rack van az eladótérben ott nagy valószínűséggel van pánt alapanyag is, meglepő de "permetező heveder" a neve.
agro boltokban szinte biztos van polcról levehetően, rendelni se kell.puha vállat védő részként ilyen 3-5mm vastag asztalos nemezfilcet félceltem a hevederre.
bemész asztalos üzembe és kérsz kb 5cm* kb 40cm-t.
nem vettem meg a fehér nemezt, hogy gyárinak nézzen ki.
a hevederpánt egyébként brutál egyszerűen van fölcsavarozva a tartályra, ez akkor meglepett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Hobby elektronika
- Premier előzetesen az FBC: Firebreak
- Ingatlanos topic!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E6540 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I DVDRW I 15,6" FHD I HDMI I W10 I Gari
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged