Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Apple asztali gépek
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen RAM-ot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- 3D nyomtatás
-
PROHARDVER!
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hakuoro
aktív tag
Nem sok aza 95W TDP 45nm-en
-
zlutor
aktív tag
válasz
shabbarulez #4396 üzenetére
Tovabba van meg egy olyan rossz szokasuk, hogy amivel elkezdenek foglalkozni, abbol elobb-utobb vilagelsok is. Vagy legalabb azok akrnak lenni...
A mult evben valmelyik Samsung fejes jelentette ki, hogy a cel eloszor megszoritani, majd megelozni a Nokiat a mobiltelefongyartasban. Mindenki jot rohogott a dolgon, aztan most meg a Samsung a masodik gyarto es jon fel, mint a talajviz...
Mondjuk, ahhoz meg lehet izmozni, hogy beerjek a finneket, de a tobbieket mar lenyomtak...
Azt nem tudom, hogy a beszallitioi-e az Intelnek felvezetokbol? Ha igen, akkor nem biztos, hogy megeri nekik megvenni az AMD, mert akkor az inteles uzletnek tuti annyi...
-
Raymond
titán
válasz
shabbarulez #4396 üzenetére
net income amirol szo volt, nem revenue...
-
Gyuri27
félisten
-
Raymond
titán
válasz
hunnylander #4391 üzenetére
"Éves nettó bevételéből kétszer is megveheté az AMD-t."
Hogyan? A tavalyi netto beveteluk 7.9 milliard dollar volt. Az AMD piaci (tozsdei) erteke kb. 4.5 milliard. Plusz ott vannak az ingatlanok, gepek es raktarkeszlet tobb mint 12 milliard ertekkel.
-
hunnylander
őstag
válasz
shabbarulez #4381 üzenetére
A Samsung általi akvizíciónak bőven megvan a racionális alapja. Éves nettó bevételéből kétszer is megveheté az AMD-t. Kérdés, hogy az AMD szellemi és anyagi javai mekkora értéket jelentenének a számukra. Szerintem az Intel-lel való harc elijeszti még a legtőkeerősebb cégeket is az AMD felvásárlásától.
-
bnss
veterán
Nagyjából erre szerettem volna rávilágítani (csak az arányokkal nem voltam tisztában). Remélem még ez a "kis" mérnökgárdának is sikerül a 8xxx szériával "mutatni valamit talajon". Ördögi kör, mert vagy a K10-en dolgozik teljes kapacitással, ami még növeli a lemaradást, vagy a K10-et és K11-et arányaiban anagyjából megegyező létszámú csapattal fejleszti, akkor a K10 "marad le", viszont a K11 valamivel haamrabb debütálhat.
Intelnek ha csak 5 "brigádja" van, már mekkora előny, 5-ször több mérnök, 5-ször több szem, és mint tudjuk, több szem többet lát.
Kíváncsian várom a CeBIT-et.
-
bnss
veterán
válasz
Oliverda #4383 üzenetére
Tiszta sor, nem ia arra gondoltam, hogy K11 "részleget" lakat alá, hanem a K10 nagyobb kapacitással történő orvoslása mellett egy másik csoport foglalkozzon a K11-el. A hangsúly a nagyobb kapacitáson van (pl. Phenom 8xxx széria és a K10 alapokon nyugvó X2-esek piacra dobása a lehető leghamarabb).
-
Oliverda
félisten
válasz
shabbarulez #4381 üzenetére
Bon3ss: Ez nem így működik. Aki kimarad az lemarad, vagy aki lemarad az kimarad... már nem is tudom hogy hogy volt..
-
shabbarulez
őstag
The Large US Companies That May Disappear In 2008 [link]
-
Hakuoro
aktív tag
Azért az új Intel architektúra nagyon ütni fog. Link
Valamit sűrgősen kellene lépnie az AMD-nek. Esetleg már heggesztik a K11-et? -
törölt tag
Egyszer kipróbáltam a 64 bites magyar Ubuntu-t, így biztos hogy létezik.
Innen töltöttem le. -
-
zlutor
aktív tag
haat, ez tobb okbol is nehezsegekbe utkozne - mondjuk fogjam arra, hogy nincsenek meg a kulonfele procik...
de legfeljebb megkerdezem a szakertot, van-e kedve hozza - ugyis most szuletett meg a masodik kisfia es azt mondja, nem sokat hagyja oket aludni ejszaka...
HW-t adnatok hozza?
-
fLeSs
nagyúr
persze, esetleg neki.
én nem foglalkoztam linuxszal komolyabban kb. 8 éve, szal a howto-kkal kéne kezdenem, és úgy nem 2 nap lenne. tököm sem emléxeik már mit kell forgatni, hogy kell installálni meg hasonlók.
ráadásul 8 éve csak debianoztam (és azt is csak fogadásból), ezen és a susén kívül nem is hallottam más disztribről akkoriban.
szerk: ha nagyon akarod akkor megcsinálhatod te a tesztet, aztán kirakjuk a PH-ra.
-
Rive
veterán
Izé. A procterhelést jelentő programok alatt a user/kernel pocesszorfoglalási arány valahol 95/5 százalék körül megy. Ilyenek esetén - azok közül, amit hirtelen említettél: pov-ray, Maya, 7-zip - meglehetősen fölösleges Linux alatt külön tesztelni. Nagyjából azonos teljesítményt nyom a port alapjául szolgáló Win-verzióval. Mondjuk kivétel, ha a prog teljesítménymutatói mondjuk a grafikus meghajtótól függenek (játékok). De ilyenkor meg ugye megintcsak nem az adott programot sikerült letesztelni.
Az OS ott jön képbe, ahol az user/kernel time aránya felmegy 80/20 fölé. Azaz: tipikusan szerver-alkalmazások. Ezeken már lenne értelme tesztelni.
Saját fordítás/gyári disztrib: tényleg vannak, akik a saját gyártmányú cuccokra esküsznek. Minden tiszteletem az övék, de ha valaki olyan teszteket akar, amik jelentenek is valamit, akkor az adott felhasználási területen legelterjedtebb gyári disztribekkel nyomuljon. Azaz mondjuk RedHat. Vagy Ubuntu.
-
zlutor
aktív tag
megkerdeztem a gentoo fanatikus kollegamat, szerinte 2 ora es ket nap kozottre becsulheto az idoigenye, hogy legyen min es mit tesztelned - attol fuggoen, hogy mennyire vagy igenyes es mit telepitesz fol, illetve mit forditasz magadnak...
na, mindegy, talan, egyszer latunk ilyet is...
mondjuk erdekes lenne kiprobalni, hogy egy ilyen tesztet mennyire kapna fel a "vilagsajto"?
-
naffeju
csendes tag
ennek valószínűleg az az oka, hogy mindenki a barcelonára és a vállalat pénzügyi mutatóira koncentrál, ami nem is baj. erre még rápakolni a shanghait az végképp zavart okozna az erőben. nem véletlen, hogy a cégek óvatosan bánnak a jövőbeni termékek beharangozásával, mert nem érdekük az aktuális kínálatról elterelni a figyelmet.
-
zlutor
aktív tag
nemtom...
A Gentoo linuxban az a jo, hogy forrasban van az egesz es te magadnak forditod - nehany kollegam teljesen beleszeretett a cegnel, meg a WinXP-t is leszedtek a gepukrol...
Az egyik teljesen fanatikus hivo lett - nekem is o segit, ha nyomorom van altalaban a Linuxxal - szerintem latatlanban megigerhetem, hogy segit, ha elakadnal...
-
zlutor
aktív tag
nadenadenade!
Azert legalabb egyszer, a szakmai igenyesseg okan...
Ott tenyleg kiderul(het)ne, hogy mi mit tud! Nem lehetne arra hivatkozni, hogy ez-meg-az a progi erre-meg-arra a procira van optimalizalva... Az adott architekturara forditott rendszerben minden(!) kihasznal(hat)na az architektura elonyeit...
Pl. szerintem tipikusan az ilyen, "na lassuk, a 64 bit mit ad hozza" tipusu tesztekben - ha masnak nem erdekesseg keppen - tuti jol mutatna...
A tesztprogik kozul egy csomonak van linuxos variansa (pl. pov-ray, Maya, Apache, 7-zip) - na, fLeSs, lecci, lecci!
-
dezz
nagyúr
válasz
naffeju #4339 üzenetére
"nálunk, vagy úgy általában? nálunk külön hírt tényleg nem szenteltünk neki, 1-2 helyen említettük a januári sample-özést."
Úgy általában. Többnyire inkább külföldi forrásokat olvasok. És nem találkoztam ezzel a hírrel. És úgy látom, mások se nagyon. Pedig azért van valamennyi jelentősége.
fLeSs: Tudom, számodra nem számít a véleményem, de tetszett a cikk, nem éreztem hiányosnak. Ezt csak úgy mondom, mert miért ne.
-
szacsee
nagyúr
Nekem lenne egy-két érdekes ötletem, amivel fel lehetne korbácsolni az állóvizet..
PL: Mitől táltosodik meg a rendszer...gondolok itt arra, hogy pl nagyon nem szédülök a sebességérzettől XP és Vista alatt sem...4Gb ram...Raid 0...C2Q-val...vajon 8GB rammal a 64-es pista megtáltosodna, de szerintem egy 150Gb-os SSD jobban éreztetné hatását...a homokórát nem nagyon látnánk..Tényleg, vagy én szoktam hozzá, vagy nem gyorsul a win bizonyos sebességű proci és bizonyos mennyiségű ram felett...a HDD fogja vissza? SSD kéne...
-
fLeSs
nagyúr
No mi a helyzet embörök?
Nemrég még az volt a bajotok, hogy nincs 64bites prociteszt, mert abban jobb lenne az AMD, most meg nagy lett a csönd a témával kapcsolatban, pedig ott a cikk.
Csak megjegyzem, hogy ha ti nem hozzátok fel és erősködtök annyira, akkor nem csináltam volna meg ezt a tesztet, mert tudtam mi lesz a végeredmény. -
Oliverda
félisten
Nem tudom hogy mennyire helytálló még ez a leírás: [link], [link]
Egyelőre összeszedett Phenom adatbázist nem találtam ezekből a kódokból. X2-ből és Opteron-ból akad több is. Az viszont biztos hogy a CAAZB AA 0743xxxx egy jól sikerült széria.
Mellesleg az alatta lévő sorozatszámból (batch number) elvileg minél az alacsonyabb a jobb.
-
naffeju
csendes tag
A 45 nanométeres "Barcelona" a Shanghai. Nyilván nem optikai shrink, de minimális változtatások, finomhangolások várhatóak a nagyobb L3 mellett. Kisebb különbséget várok, mint a Merom és a Penryn között. Ha kázni akarunk, akkor a Barcelona K8.5 a Shanghai K8.75. A K9 szanálásra került, a K10 is többször, és jelenleg nem látszik 2009-ben sem.
-
naffeju
csendes tag
válasz
Raymond #4246 üzenetére
Akkor tagolom, hogy a külföldiek is megértsék:
A Shanghai szilíciumon létezik, legkésőbb január eleje óta. Sőt, hadd idézzem Ruiz pápát:
"It is exciting to point out too that at the same time, we’ve had silicon on a quad-core 45 nanometer product that we’re as pleased with the results"
(gyk: Egyúttal izgalmas rámutatni, hogy elkészült egy négymagos 45 nanométeres termék szilíciumon és elégedettek vagyunk az eredménnyel)
Aztán Meyer érseket:
"We’ve got internal samples of our 45 nanometer microprocessors, we’re putting them through their paces"
(gyk: Belső használatú mintapéldányaink vannak a 45 nanométeres mikroprocesszorainkból, jelenleg teszteljük őket)
Hogy Q2-ben tömegtermelésbe megy, az ellen azért fogadnék mondjuk néhány deákkal. Először is féléves validációs idő az rettenetesen rövid, ez azt feltételezi, hogy minimális változtatás történt architekturális szinten, egy elektronikai újraimplementáció történt gyakorlatilag. Másrészt a Barcelona termékéletciklusa ezzel 2 negyedév se lenne, ez elfogadhatatlanul rövid a partnereknek. Q2-es termelés és Q3-as rajt négymagos Phenomnál elképzelhető szerintem.
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #4332 üzenetére
Nem. A LOL dezz-nek szólt és annak ahogy lyukat akar beszélni a hasamba.
-
dezz
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #4323 üzenetére
Meg azért is írtam, mert maga a gyártó tisztában van vele, hogy mit bír a saját lapja, és adott esetben engedélyezheti eredeti spec. feletti procik használatát. Lásd pl. adott chipset hivatalos spec.-e feletti FSB utólagos támogatása manapság is bizonyos Intel procikhoz készült lapoknál.
(#4328): Vagy ha ez túlságosan megdrágítaná, azaz be kell érni kisebb ráhagyással, túlterhelés-védett vezérlőchipet alkalmazunk (túlterhelésnél lekapcsol). (Egyébként javaslom nézd meg bármelyik kapcsüzemű táp vezérlőchip doksijában: a kimeneti elkókra 100% ráhagyást írnak elő, a tantálokra meg általában 50%-ot, és a tekercsre is ekörül. Összességében nagyjából 30-50% ráhagyás adódik összteljesítményben.)
-
dezz
nagyúr
válasz
#95904256 #4320 üzenetére
"Itt már nagyon komolytalan vagy."
Te vagy komolytalan, barátom, már azóta, hogy kitaláltad, hogy azért nem lesz magasabb TDP-s proci, mert gondot okozhatna az AM2 lapokban."Az AMD előzőleg azt publikálta mindenféle egyéb kivétel nélkül hogy a processzorai menni fognak a régebbi foglalatokban is. Ez információ."
Igen, de nem szentírás (mint általában amit hw-gyártók publikálnak). Különben sem mondta, hogy ez minden esetre igaz lesz."Amit te mondasz hogy "legfeljebb ráírták volna", az meg találgatás."
Milyen más értelmes lehetőséget tudsz elképzelni? Az, hogy emiatt nem adnak ki magasabb TDP-s procikat, nem értelmes."Én inkább azt érzem hogy szeretnéd összekeverni az AM2 és AM2+ specifikációit."
Összefüggés = összekeverés. Látom, továbbra sem érted."Az AM2-be max. 125W fogyasztással fog az AMD processzort kiadni, az AM2+ba meg 140W fogyasztással."
Ne beszélj már félre. Az egész vita azon megy, hogy szerinted az AM2+ prociknak "kötelessége" lenne menni minden AM2-es lapban (csak épp ez nem mindig lehetséges)."Már megint keverni akarod a dolgokat! Bosszantó alak vagy!"
Te vagy borzasztó! Te akartad itt keverni a dolgokat! Mégpedig azt, hogy a magasabb fogyasztás miatt nem megy-e a tuning, vagy a proci maga nem bírja."Eddig épp arról akartál meggyőzni hogy a tuning bizonyítja hogy nagyobb fogyasztás elviselésére képes az alaplap/foglalat/processzor."
Ezt ma is mondom, hiszen tény."Most meg azt mondod, a tuningnak nincs köze a fogyasztáshoz."
Rohadtul nem ezt mondtam. Ezt az összefüggést sem érted?"Azt látom hogy csak kötözködni akarsz.
A vitát részemről befejezettnek tekintem."
-
zlutor
aktív tag
válasz
Oliverda #4318 üzenetére
OK - nyilvan en is arra gondoltam, hogy akkor lenne ertelme, ha megvan a cucc vege...
Ilyen eredmeny mellett nem mondod, hogy nem tamogatna meg valaki egy komolyabb VGA-val?
Pl. IPon nagyon nyomja a Phenom teszteket, hatha...
Egy 8800GT ill. GTX - es AMD "megfeleloik" jok lennenek...
-
ftc
nagyúr
válasz
eddigi tervezéseim során 10% biztonásgi tartalékot csak egyenirányitoknál szoktunk használlni...a többinél max 5% s sokat mondtam.
Szóval nem biztos,hogy bírná a lap az egésszet...
-
törölt tag
válasz
Ez a "nem műszaki szempontból közelítő", nagyon mellé ment...
szóval +10%-ot akkor is el kell viselnie bármelyik AM2 lapnak, ha a fejed tetejére állsz is...
Ha már a műszakiasságnál tartunk, hol van az a dokumentum amiben le van írva ez a 10%? Ne haragudj, ha a hozzászólásodat nem tekintem annak.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
#95904256 #4322 üzenetére
A tuningot azért írja, mert ebből még a hozzád hasonlóan nem műszaki szempontból közelítőknek is nyilvánvalónak kéne lennie, hogy csinos biztonsági ráhagyással készül minden berendezés, szóval +10%-ot akkor is el kell viselnie bármelyik AM2 lapnak, ha a fejed tetejére állsz is...
Szerk.: Ha nehezdre esik is informatikus létedre megérteni a nem virtuális dolgok működését, azért próbáld csak meg.
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #4321 üzenetére
Képzeld, értem miről beszél dezz. Csak azt nem értem miért akarja a tuningot hozzákötni a specifikációhoz. A tuning nincs specifikálva.
szerk.: Melyik hülyeséghez ragaszkodom? A gyártó sem fogja tudni visszamenőlegesen megváltoztatni az AM2 paramétereit. Vagy hirtelen felfejlődik a gépemben az alaplap?
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
#95904256 #4320 üzenetére
Mellébeszélésre mellébeszélés a válasz, eleve hülyeséghez ragaszkodsz, olyan "információkba" kapaszkodsz, amit a gyártó (AMD) figyelmeztetés nélkül megváltoztathat, főleg a jelenlegi szorult helyzetben elég esélyes, hogy ha tud 3GHz-es Phenom-ot produkálni, akkor el is fogja adni, még akkor is ha 140W-os, AM2-ben meg max. visszafogja az L3-at meg az NB-t és csókolom, megvan a -15W.
Egy dolgot kiemelnék:
"Eddig épp arról akartál meggyőzni hogy a tuning bizonyítja hogy nagyobb fogyasztás elviselésére képes az alaplap/foglalat/processzor. Most meg azt mondod, a tuningnak nincs köze a fogyasztáshoz."
Ahhoz hogy mennyit ment a cucc, nincs köze a fogyasztásnak (csak áttételesen), az attól függ mennyire sikerültek jól a chipek (lap, proci), de attól hogy x helyett csak y MHz-et megy, még megfeszelheted jobban, a fogyasztása ugyanúgy nagyobb lesz.
Szándékosan nem akarod megérteni miről beszél dezz. -
törölt tag
"Erre a biztonsági ráhagyásra tudsz valami hiteles számot is mondani?"
Hogy az alaplapoknál mennyi, arról nem. De a gyártók csak tudják, nem gondolod?Itt már nagyon komolytalan vagy. Miből lehet ezt "gondolni"? Mit lehet kezdeni egy olyan (nem létező?) információval amit nem osztanak meg? Eh...
Figyelj, ha ez nem lenne, legfeljebb ráírták volna a proci dobozára (meg az OEM-eknek kiadott utasításban), hogy (a fogyasztása miatt) nem alkalmazható AM2 lapokban, aztán ennyi. Ez semmiképp sem jelentette volna akadályát a piacra dobásnak.
Az AMD előzőleg azt publikálta mindenféle egyéb kivétel nélkül hogy a processzorai menni fognak a régebbi foglalatokban is. Ez információ.
Amit te mondasz hogy "legfeljebb ráírták volna", az meg találgatás.
"AM2-es foglalatról beszélgettünk, és annak a 125W-os TDP-jéről. Nem AM2+-ról."
Ezzel most azt akarod mondani, fogalmad sincs (továbbra sem), hogy jön ide az AM2+ megemelt terhelhetősége, és a magasabb TDP osztálya?Én inkább azt érzem hogy szeretnéd összekeverni az AM2 és AM2+ specifikációit.
Az AM2-be max. 125W fogyasztással fog az AMD processzort kiadni, az AM2+ba meg 140W fogyasztással.
"Ennek ellenére mégis jártam úgy hogy ugyanolyan "tuning" alaplapban ami másnak volt, az ugyanolyan processzorom nem volt képes ugyanazt a sebességet elérni. Mégsem volt lehetőségem reklamálni sem az alaplapgyártónál, sem a processzorgyártónál. Lehet hogy nem volt szerencsém?"
De ez nem a fogyasztáson múlt, nem érted?Már megint keverni akarod a dolgokat! Bosszantó alak vagy!
Eddig épp arról akartál meggyőzni hogy a tuning bizonyítja hogy nagyobb fogyasztás elviselésére képes az alaplap/foglalat/processzor. Most meg azt mondod, a tuningnak nincs köze a fogyasztáshoz.
Azt látom hogy csak kötözködni akarsz.
A vitát részemről befejezettnek tekintem. -
dezz
nagyúr
válasz
#95904256 #4316 üzenetére
"Vagy lekapcsol a védelem."
Na ja, ez is egy lehetőség, de én nem láttam ilyen védelmet az alaplapokon. (A jobb tápegységekben vannak különféle védelmek, de annak lekapcsolási pontja nem feltétlenül egyezik az alaplap terhelhetőségével.)"Erre a biztonsági ráhagyásra tudsz valami hiteles számot is mondani?"
Hogy az alaplapoknál mennyi, arról nem. De a gyártók csak tudják, nem gondolod?"Igen, így van. Amit nem tudtam (és te sem említetted egyszer sem) az az amire P.H. mutatott rá. Vagyis az hogy az AMD lehetőséget biztosít arra hogy alacsonyabb energia szinten ( a 125W-ot nem átlépve! ) üzemelhessen ilyen processzor az AM2-es lapban is."
Figyelj, ha ez nem lenne, legfeljebb ráírták volna a proci dobozára (meg az OEM-eknek kiadott utasításban), hogy (a fogyasztása miatt) nem alkalmazható AM2 lapokban, aztán ennyi. Ez semmiképp sem jelentette volna akadályát a piacra dobásnak."Természetesen itt nem csak a fogyasztása csökken a processzornak, hanem a sebessége is..."
Nem is arról volt szó, hogy így kellene használni."AM2-es foglalatról beszélgettünk, és annak a 125W-os TDP-jéről. Nem AM2+-ról."
Ezzel most azt akarod mondani, fogalmad sincs (továbbra sem), hogy jön ide az AM2+ megemelt terhelhetősége, és a magasabb TDP osztálya?"Igen, így van. Érdekes módon te mindenütt a tuningot meg a biztonsági ráhagyást hoztad fel érvnek. Nem ezt. Hoppá..."
Nincs itt semmi "hoppá". A gyártók tudják, mennyit kell bírnia pluszban bármely AM2 lapnak, magasabb fogyasztásnál legfeljebb jön a felirat a proci dobozán. Ami alól "felmentést" adhatnak a gyártók bizonyos, magasabb terhelhetőségű AM2 lapoknál."Ennek ellenére mégis jártam úgy hogy ugyanolyan "tuning" alaplapban ami másnak volt, az ugyanolyan processzorom nem volt képes ugyanazt a sebességet elérni. Mégsem volt lehetőségem reklamálni sem az alaplapgyártónál, sem a processzorgyártónál. Lehet hogy nem volt szerencsém?"
De ez nem a fogyasztáson múlt, nem érted?"Kár hogy itt a fórumon nem lehet egyesek hozzászólásait kimaszkolni. Pedig egy rakás, kilométeres, lényeg nélküli hozzászólást tudnék mellőzni."
Még van képed ezt írni, amikor te indítottad ezt az egész értelmetlen vitát azzal a hülyeséggel, hogy az AM2 alacsonyabb terhelhetősége miatt nem fog megjelenni - amúgy már definiált - 140W TDP-s AM2+ proci??? (Meg az a szöveg, hogy "én csak belekeveredtem"...) -
törölt tag
Ha valamit - biztonsági ráhagyás felett - túlterhelnek, az evidens, hogy tönkremegy.
Vagy lekapcsol a védelem.
Erre a biztonsági ráhagyásra tudsz valami hiteles számot is mondani?Te azt mondtad, hogy azért nem fognak 125W fölötti procit a piacra dobni, mert az egy AM2 lapban azonnal spec. fölé viszi a terhelést, akár a bizt. tart. főlé is. Na most, ez két okból butaság:
Igen, így van. Amit nem tudtam (és te sem említetted egyszer sem) az az amire P.H. mutatott rá. Vagyis az hogy az AMD lehetőséget biztosít arra hogy alacsonyabb energia szinten ( a 125W-ot nem átlépve! ) üzemelhessen ilyen processzor az AM2-es lapban is. Természetesen itt nem csak a fogyasztása csökken a processzornak, hanem a sebessége is...
1. Akkor biztos csak dísznek van definiálva a 140W-os TDP osztály, és az AM2+ hasonló terhelhetősége...
AM2-es foglalatról beszélgettünk, és annak a 125W-os TDP-jéről. Nem AM2+-ról.
2. Alacsony fogyasztású módban is indulhat egy proci - és mint kiderült, pontosan ez történik.
Igen, így van. Érdekes módon te mindenütt a tuningot meg a biztonsági ráhagyást hoztad fel érvnek. Nem ezt. Hoppá...
Meg ugye ott volt még az is, hogy szerinted csak a vakszerencse dolga, hogy egy eleve tuning-lap csak kicsivel, vagy jóval többel bírja jobban a terhelést, mint a hiv. spec. Én meg azt mondtam, hogy az ilyen lapok jóval spec. fölé vannak tervezve (mivel egy 6400+ igen bele tud húzni fogyasztásban, húzva). Továbbá, és az ügy szempontjából ez a lényeg, a gyártó tisztában van vele, mennyit tervezett bele, és adott lapoknál engedélyezheti AM2 hiv. spec. max. feletti AM2+ procik használatát.
Ennek ellenére mégis jártam úgy hogy ugyanolyan "tuning" alaplapban ami másnak volt, az ugyanolyan processzorom nem volt képes ugyanazt a sebességet elérni. Mégsem volt lehetőségem reklamálni sem az alaplapgyártónál, sem a processzorgyártónál. Lehet hogy nem volt szerencsém?
Kár hogy itt a fórumon nem lehet egyesek hozzászólásait kimaszkolni. Pedig egy rakás, kilométeres, lényeg nélküli hozzászólást tudnék mellőzni.
-
Oliverda
félisten
Hát azért még ezen is lenne mit finomítani. Alapvetően két ref. órajelet lehet megadni. Az egyik az azonnal életbelép miután bekapcsolod a gépet, a másik viszont csak a POST után. A régebbi BIOS verzióknál be lehetett állítani azonos értéket mindkettőhőz, de a legújabb így már 205nél sem indul el. Ezért 200on kell hagyni, és a másiknál kell megadni a kívánt magasabb értéket. így működik. A másik furcsaság az hogyha 1.25V-ra emeled az int. NB-t akkor több fesz kell a magoknak is. 1.2V-os NB fesz mellett már kevesebbel is megelégszenek. Tehát van még mit tapasztalni...
A két digit. PWM IC pedig bazi forró. Majd kapnak 2-2 Zalman sünit hogy ne olvadjanak le.
-
dezz
nagyúr
válasz
#95904256 #4307 üzenetére
Ha valamit - biztonsági ráhagyás felett - túlterhelnek, az evidens, hogy tönkremegy.
Te azt mondtad, hogy azért nem fognak 125W fölötti procit a piacra dobni, mert az egy AM2 lapban azonnal spec. fölé viszi a terhelést, akár a bizt. tart. főlé is. Na most, ez két okból butaság:
1. Akkor biztos csak dísznek van definiálva a 140W-os TDP osztály, és az AM2+ hasonló terhelhetősége...
2. Alacsony fogyasztású módban is indulhat egy proci - és mint kiderült, pontosan ez történik.Meg ugye ott volt még az is, hogy szerinted csak a vakszerencse dolga, hogy egy eleve tuning-lap csak kicsivel, vagy jóval többel bírja jobban a terhelést, mint a hiv. spec. Én meg azt mondtam, hogy az ilyen lapok jóval spec. fölé vannak tervezve (mivel egy 6400+ igen bele tud húzni fogyasztásban, húzva). Továbbá, és az ügy szempontjából ez a lényeg, a gyártó tisztában van vele, mennyit tervezett bele, és adott lapoknál engedélyezheti AM2 hiv. spec. max. feletti AM2+ procik használatát.
-
törölt tag
Akosf szerint meg azért nem jelentek meg a nagyobb Phenomok, mert azok némileg specen felül terhelnék az AM2 (nem +) lapokat, amik attól talán azonnal tönkremennének...
Egyszer sem mondtam hogy tönkremennének. Annyit állítottam hogy az AMD nem fogja megtenni hogy az általad fejtegetett tuning lehetőség miatt úgy dobjon piacra terméket hogy az eleve specifikáción felüli értékekre alapozzon.
-
Oliverda
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- Érintésnélküli fizetési megoldások - PayPass via NFC
- Építő/felújító topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Civilization VII
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- OpenWRT topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 9 5950X 16-Core 3.4GHz AM4 (64 M Cache, Up to 4.9GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core ultra 7 265K CPU leárazás!!!
- 8.-9. generációs processzorok különböző árak Beszámitok!
- Ryzen 5 4600G dobozos, garis!!! ELKELTEK!!!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad Gaming 3 Garancia: 2026.07 // R7 5800H / GTX 1650 4GB
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6150 (18c/36t, 2.7/3.7GHz), 512GB RAM,10G, H740p 8GB, áfás
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Bontatlan AERO BRONZE 650W 80+
- Samsung Galaxy A23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest