- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- iPad topik
- M.2 SSD: hova tedd, hogy a leggyorsabb legyen?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ispy
nagyúr
válasz
hegegabi80 #47149 üzenetére
ha átköltözik metisbe a cucc
Azaz kb. soha.
-
hegegabi80
addikt
válasz
erik365 #47148 üzenetére
Általános használatban nem lesz különbség. Az nvme ssd-k általában melegebbek a sima sata3-as m.2 társaikhoz viszonyítva, de ebből sem mindegyik.
Viszont ha az árát nézzük, akkor az adata jobb áron van, de a samu talán minőségibb darab. De az adata se rossz.Sőt a wd blue se rossz, de ha jól emlékszem (ssd topik) az nem teljesen hozza az elvárt sebesség értékeket. Amit max nagyobb fájlok másolásakor lehet érezni, hogy idő után belassul.
Nekem Toshiba van nvme-s, 256 gb-os. Ez meg köztudott, hogy melegebb a többinél. De egy régi passzív vga-ról leműtöttem a bordát, méretre vágtam és rátettem kábelkötegelővel. De majd kétoldalas ragaccsal ráteszem, ha átköltözik metisbe a cucc.
-
erik365
senior tag
Sziasztok!
Hétfőre elvileg megérkezik a Metis Plus-om, és nekiláthatok végre az összerakásnak.
Olyan kérdésem lenne, hogy a levegő útját hogy érdemes megcsinálni?
A procihűtő egy Artic 34 duo, ebből az egyik vetit levenném, és sima házhűtőként funkcionálna. Na most az lenne a kérdés, hogy azzal kifelé, vagy befelé fúvassam a levegőt? -
erik365
senior tag
Sziasztok!
Még egy kérdés, ha a Corsair Sf450-es tápját veszem, akkor ehhez még kell egy sfx-atx átalakító, vagy bemegy a Metisbe?
-
erik365
senior tag
Sziasztok!
Sehol nem találok, fekete Metis Plus házat.
A sima Metisben szenvedné kárát az alábbi konfig?
R5 2600, rx570itx, msi450 itx, 16GB ram.
Kaptam több ajánlást itt házra köszönöm, de nekem eddig a Metis a befutó. -
erik365
senior tag
Sziasztok!
Pár napja már kaptam segítséget, ház vásárlással kapcsolatban.
Csak tovább gondoltam a dolgot, ha van helyem akkor esetleg érdemesebb a Styx házat választanom a Metis Plus helyett?
Vagy nyugodtan vehetem a Metis Plust?(Ryzen 2600, Pulse Rx570 ITX).
Köszönöm. -
hegegabi80
addikt
Lassan megérkezett a rossz idő, így végre nekiállhatok a metisemet faragni.
De volna még itt egy két kérdésem, mert úgy akarom előkészíteni a házat, hogy később ne kelljen rajta alakítani.
Tetejét perforálni fogom, hogy 2 db 120-as venti beférjen. Ez alap dolog metisnél, tudjuk.
Viszont a játékvíz nem hagy nyugodni, mert még sose volt nekem, ezért lehet ki kellene próbálnom. Így spórolhatnék 1 db házventit. Ugyan is a tetejébe megy 2 db 120-as. A kis LP vga-ról lehet lekerülnek azok a kis pörgettyűk, így 2db venti mínusz.
A cpura menne a víz, ami hátra felé dolgozna kifelé, így 1 ventit megint spórolok. Tehát a 7 venti helyett csak 4 db lenne.Természetesen hátul a rácsot érdemes lenne kivágnom, hiszen elég a radit átfújni a ventinek bentről kifelé. Sőt lehet a radi kintre kerülne, és akkor a csőnek is ki tudom vágni a helyét.
Szerintetek?
-
Szerelős videjó a Metis EVO-ról... fenntartom, hogy simán jobb ház, mint a legtöbb "nagy" ITX (250D, Core V1, Suppressor F1, stb.), de valszeg' nekem is fölösleges lesz. Jöhet mégis a Plus.
A fehér Metis Plus burkolata vajon ugyanolyan szálcsiszolt hatású, mint az ezüst és fekete változatoké, vagy inkább matt? Nekem az utóbbinak tűnik...
-
-
hegegabi80
addikt
válasz
AxBattler #46831 üzenetére
Hmmmmmm, hát nem is tudom. Bennem kicsit olyan vegyes érzéseket kelt. Nem rossz, nem olyan rossz, de na.
Inkább magasságban hízott volna egy kicsit, mint szélességben, akkor jobban tetszene. Sőt még a szélességéből is lehetne csípni okosan és akkor kisebb matx is mehetne bele.Azért itx esetében jó lenne elfelejteni a 3.5" hdd-t. Ez számomra olyan mint a tápokon a floppy csati. Amikor már ssd-n van rendszer meg game, adattárolásra bőven elég egy halkabb kisebb 2.5" hdd.
Az ATX táp továbbra is jó, és plusz pont a gyárilag beépített sfx átalakítóért.Azt hiszem én még mindig maradok a félkész sima metisnél.
Egyébként ha szigorúan nézzük a méreteket, mitx-be számomra csak sfx táp, 2,5 hdd ssd, és kis vga férne bele a koncepcióba.
-
válasz
Grave_444 #46832 üzenetére
+ (#46833) HookR
Ja, a 27*27cm-be koppra beférne egy mATX deszka is, csak akkor hol maradnak a ventik, kábelcsatornák, stb.
Valóban kicsit nagyobb, mint a korábbi Metis... szerintem nem a Plus helyére, hanem mellé érkezik: azoknak, akik csak egy picivel többet szeretnének mindenből: hűtés, meghajtók, stb.(#46834) Seep
Senki nem erőlteti, sőt - én legfeljebb ATX házakba raknék vizet.
Egyébként néhány elvetemült már eddig is bekanalazta a kompakt vizet a sima Metis-be, akinek ez a bogara, csinálja!(#46836) Grave444
Nyilván az igényekhez kell házat választani. -
Raijintek Metis EVO - gyári oldal
Mit mondjak, elsőre eléggé meggyőzött, jó hogy nem ugrottam bele egy Metis Plus-ba a moddolt Metis-em helyett.Újdonságok:
- elöl akár 200mm-es venti is belefér;
- gyak. csak széltében "hízott" egy jó 10cm-t;
- külön HDD bracket, 2x 3.5" + 2x 2.5" meghajtó;
- ATX és SFX tápot is fogad, átalakítót gyárilag mellékelnek;
- teljes edzett üveg oldallap.Ami kevésbé tetszett:
- nincs előlapi 3.5mm-es jack;
- porszűrőket nem láttam;
- a mostanában megjelent, ITX házakba tervezett rövid, de husibb, 2.5 - 3 PCIE slot széles VGA-k lehet, hogy nem férnek be, csak 2 slot-nyi hely lett kialakítva, közvetlenül a tetőlap alatt. -
vtomi2
őstag
válasz
Iginotus #46770 üzenetére
Pont kerestem, hogy bele-e férne az acceleor twin a metisbe, és a te írásod dobta ki
Nekem 1070-en volt mono, és 600-800rpm-es eLoop ventivel 50-55 fokon tudta tartani maxon járatva. Az volt a trükk, hogy mind a 2 oldalon a vga magasságában vágtam lyukat az oldalpanelbe, és így a meleg rögtön távozott nem rekedt meg. Próbáld meg oldalpanelek nélkül, és ha javul, akkor azt is megvagdoshatod
Még 1 házamban se volt ilyen jóll megoldva a vga hűtése, viszont a procival szenvedtem rendesen, 120-as AIO lett a vége, így ment 4,6ghz-n a 4790k tűrhető hangerővel terhelve, idle csak a pumpa zúgása zavart.
-
-
Iginotus
addikt
válasz
#16939776 #46765 üzenetére
Lehet, ámde halk
Sajna a Metises projektem 1080-TI vel már nem működik, és nagy felbontás max részletesség mellet már fellép a melegedés miatti lassulás. Szóval kell valami megoldás ami csendes de még mindig kicsi, hogy ne foglalja a helyet az asztalon.
Azt már látom, hogy olcsó na az nem lesz
-
hegegabi80
addikt
válasz
emiki6 #46689 üzenetére
Ha a metis féle elrendezés lenne jó, csak fektetve, akkor nem sok választások van. Spire Powercube 712 volt nekem is, az talán teljesítené az óhajaidat, de sajnos már nem kapható. A Kolink satellite ugyan az, de most az sincs sehol. Ennek a plus vàltozata van, bár annak az eleje nem olyan szellôs. Esetleg még a Sharkoon QB One jöhetne be a képbe, de oda toronyhűtő nem fér be. Vagy akkor marad a metis és jöhet a dremel.
-
emiki6
veterán
Sziasztok!
A q34-et és a node 304-et néztem ki, de a metis is jó lehet, ha elfektetem.
Milyen ház olyan még, ahol az alaplap vízszintes, max 2 hdd befér (egy is elég), a táp kívülről kap levegőt és kívülre fúj, belefér egy seasonic g450, van helye tower cpu hűtőnek és a vga hossz mindegy, úgyse lesz benne?
-
Chieftec BT-06B-250VS - gyári oldal
Jót tett neki a frissítés, ésszerűbb lett a belső elrendezése, de kár volt lecserélni a régi 350W-os tápot (SFX-350BS). A Metis Plus-t mindenesetre nem taszítja le a trónról. -
zsoltee10
addikt
Sziasztok!
Olvasgatom a topicot néha, de egyelőre a Metisbe szerelt konfigot (i5-6600, 16GB ram, 1060 6GB, 2x500Gb ssd) nem akarom változtatni. Viszont mióta összeraktam 3 éve nem néztem hőmérsékleteket, nem futtattam prime95öt, semmit. Hát most megnéztem. 15 perce fut a prime95, le van véve az oldala a házikónak, mert sarokban van, így nem látszik.
A HWmonitor szerint 81-82 fokos a proci, 90w teljesítményfelvétel mellett 3,6GHzen mind a 4 mag. Egy Raijintek Ereboss hűti, gyári venti van rajta, 1100at forog. Lehet rosszul emlékszem, de mintha nem lett volna ilyen meleg. Van valakinek gondolata ez ügyben? Jó ez így, bírja, vagy szedjem szét, pasztázzam újra, mert 10-20 fokkal hűvösebbnek kéne lennie?
-
válasz
Nerazim #46557 üzenetére
Köszi, akkor pedig itt az lehet a helyzet, hogy nem csalt a srác, csak az ő VGA-ja valamivel rövidebb volt. A lényeg az, hogy jó lehet a 16 centi magas (Metisben) táp is, mert még éppen a VGA slot alatt marad így is; baj csak akkor van, ha a betett VGA a táp kimenő kábelei miatt nem fér be. Viszont ez mégis több, mint amit specben megadtak. Szóval betehető a 16 centis táp is, és még 17 centinél -nem sokkal, de- hosszabb VGA is mehet bele így is.
Nagyon rövid (Metisben alacsony) táp esetén pedig szinte a ház teljes felső részén lehet VGA, de ez az, ami mondjuk engem nem érint. Viszont az, hogy tehetnék be Metisbe 15 centinél nagyobb psu-t is 17 centinél nagyobb VGA-val, az már könnyen érinthet.
Pedig alapvetően jobban bejönnek a vékonyabb házak, mint mondjuk amilyen a CS-101. A Metis viszont számomra iszonyatosan jól lett megtervezve.
-
Arra gondolok, hogy ha magasabb lett volna a táp, nem tudta volna betenni a VGA-t a slotjába, mert így is rálóg. Viszont a 16 centis táp pont az a határ lehet a videóból ítélve, ameddig bezárólag még betehető a slotjába a VGA. Akár egy huszonix centis is, hiszen elfér a táp fölött. (Persze ha sok a kezelendő kábel, az elvesz valamennyi helyet, de így képről szerintem abszolút nem okozna gondot egy 20 centis VGA betevése, ha az ATX táp maximum 16 centi magas.)
Nekem ebben az a meglepő, hogy azt hittem, egy 16 centi mély (Metisben magas) táp már egyértelműen kizárja a hosszabb VGA-t; közben pedig nem.
-
Pgraph
aktív tag
válasz
Mercutio_ #46537 üzenetére
Igen, szemre is komolyabb lapnak tűnik (VRM hűtés, japán audió, stb.), viszont overkill arra, amire használva lesz a gép (költségvetés készítő program + office + web). Annyi elvárás van esetleg a lappal kapcsolatban, hogy a RAM-ot be lehessen lőni 3 GHz körüli frekire XMP-n, és kész. De ezt a fapados 15k-s matx lapok is tudják. Büntetik az itx lapok használóit a magas árakkal, félő, hogy nem a kis lapok gyártástechnológiája drágább ennyivel...
Amúgy próbáltam Intel fronton is nézelődni, kisebb matx lappal, ami mondjuk egy Metisbe beférhet, de az i3-ak most elmentek árban, G5400 Pentium meg lehet, hogy kicsit karcsú lenne hosszabb, több éves távlatban. -
Pgraph
aktív tag
Sziasztok!
Mini ITX házat keresek fehér vagy ezüst színben (lehetőleg (de nem kizárólag) számlás, hazai forgalmazói forrásból).
- Sharkoon CA-I silver
- Realan E-D5 silver
Ezek mindenhonnan kifutottak már vagy csak én nem találok forgalmazót?
- Raijintek Metisből a fehér is teljesen kihalt? Ebből nem is lenne szükség ablakos változatra, mert egy dvga nélküli, látványmentes munkakonfig kerülne bele. Metisből is csak a Plus változat kapható már?
Illetve más ház mi jöhet még szóba, max. 20-22k-ig.
Köszi! -
Pgraph
aktív tag
válasz
hegegabi80 #46446 üzenetére
Baráti társaságban kértek meg, hogy rakjak össze egy kis gépet, lehetőleg fehér színű házban. Így jött képbe a Metis. 😀 Amúgy megfelelne a classic változat is, nem kellene felül a ventihely, meg az ablak se, de kikopott a kínálatból. Egy G5400-as Pentium vagy egy Ryzen 2200G kerülne egyébként bele. A matx azért került képbe, mert főleg Amd fronton borsos az itx lapok ára... Intelből huszonezerből azért több élhető itx lapot találni már.
-
imibogyo
veterán
válasz
hegegabi80 #46446 üzenetére
Ne is mond a Metis lázat... Miután megosztottam itt az átalakításomat, azóta 11-et kellett "ugyanúgy" átalakítanom...
-
Pgraph
aktív tag
Sziasztok!
Metis Plusba mekkora a legnagyobb betehető alaplap mérete? hegegabi80 fórumtárs régebben írt 17,4 x 22,6 cm-es matx lapról, ami befért neki. Ez a max? Nem lenne dvga a gépben, illetve SFX táp is szóba jöhet, ha ez segítség, hogy egy matx lap beférjen. -
hegegabi80
addikt
válasz
AxBattler #46427 üzenetére
Nekem nem volt benne az alaplap mögött a 2.5 hdd/ssd tartó, de csináltam bele egyet. Igaz csak keskeny ssd fér be, de nekem szerencsére olyan van.
Én inkább elfelejteném a 3.5 hdd-t a metisbe. De nem is tartom valószínűnek, hogy elférjen. Bár ha plus és gyárilag ott van a lehetőség, akkor akár még el is férhet. -
& hegegabi80:
Én is a top flow híve vagyok. Olyan ITX-es házikó kéne, amiben víz nélkül (azt viszont nem szeretem) lehűthető akár egy Ryzen 5 3600 is kényelmesen. Talán minimális húzás is lenne. Ehhez esztétikailag, teljesítményileg, és hangügyileg is szerintem a Wraith Max lenne az ideális. (Csendes legyen, a venti kis fordulaton is le tudja hűteni!)
Ispy: A Metisek szuperek, de számomra nem tartoznak a legszebbek közé. A karcsúbbak jobban vonzanak, pont, mint nőknél.
-
hegegabi80
addikt
válasz
#16939776 #46405 üzenetére
ITX méretben meg pláne jót ki lehetne hozni belőle. De tovább megyek, vannak a kisebb inteles matx lapok 17x19, vagy 17x22-es, ezek már nem foglalnak sokkal több helyet, mint az itx lapok. Sajnos amd irányban már nehezebb a helyzet, mert ott aztán tényleg nagyok még a legkisebb matx lapok is, az itx-nél meg az árcédula nem tetszik.
Nagyon baba kis-kompakt Ipari/szerver házakat lehet elcsípni néha, ha jó masszív alapot szeretnél egy "álom háznak". Nem ezeket a tömegigényt kielégítő dolgokat kellene visszavágni jóra, tetszetősre gondolni.
Esetleg valami konkrét kuckót tudnál linkelni/mutatni/leírni stb.? Mert ebben nem vagyok jártas.Az aprón lévő Acer háznak is a váza az amit masszívnak tűnik, mert a külső borítás egyben levehető, ezért gondolom nem az tartja össze, mint sok régi háznál.
De van egy jó masszív régi P4 házam, nehéz mint a dög, pedig valami neve sincs, de az is jó alapnak.Viszont most letöltöttem a netről a Geeek A40 manualját. Szerelhető aluprofil könnyen beszerezhető 20x20-tól, csavarok is hozzá. A plexitket vagy levágatom hozzá, vagy én fogom farigcsálni, ez már tuti. Úgy hogy meg is van az elkövetkezendő pár évre a projektem. Azért előtte a metis tetejét "szellőssé" varázsolom, és azt használom.
(#46407) Fred23: De miért is ragaszkodsz a 85mm-es cpu magassághoz? A kisebb tornyoknak kevés, a topflownak meg elég, de még akár kisebb is. Én is próbálgattam már pár hűtőt, de mindig visszatérek a topflow-hoz. Nekem jobban bejön hűtésileg is, meg kinézetre is. Nálam a vga, alaplap, meg m.2 ssd is hűvösebb tőle 4-5 fokkal.
-
válasz
Mercutio_ #46406 üzenetére
Metis Plus kábé azonos az eredetivel, nem is nagyon különböztetem meg őket, de ha szigorúan nézzük, akkor igen, az jobb minimálisan a simánál.
Node 202-be csak nagyon kicsi CPU hűtő fér, kilőve.
Aerocool Playa Slim is kiesett, nagyon kéne a minimum 85 mm a CPU hűtőnek, az viszont nem zavarna, ha ettől nem is lenne sokkal nagyobb hely.
Talán hamarosan jön valami megfelelő újdonság.
Hmm, könnyebb lenne házat választani, ha inkább más hűtésben gondolkodnék.
-
válasz
hegegabi80 #46399 üzenetére
Igen, ezek jönnek be, pedig van velük elég baj.
Janby: Ezeket is néztem már egyszer, és szimpik is, de sajnos egy 85 mm-es CPU hűtő már nem fér el bennük, ez van a CS-101-nél:
Ráérek mondjuk a keresgéléssel...
A Raijintek Metis talán a legjobb kompromisszum racionálisan nézve, viszont kinézetre a karcsúbb, magasabb házak számomra vonzóbbak.
-
Ispy
nagyúr
válasz
hegegabi80 #46388 üzenetére
Te, figyi már, mióta is készülsz beköltözni a metisbe? Én sem vagyok egy kapkodó idegbeteg, de te még nálam is lassabban nyomod.
-
hegegabi80
addikt
válasz
Fred23 #46387 üzenetére
Mindenképpen teszek majd fel képeket, de most első körben metisbe fogok beköltözni, csak még a tetejét kéne szellőssé tenni.
Én amit kiszemeltem az Acer veriton d661, ha az alap elrendezése maradna, táp felül, akkor mindenképp rövidíteni kell a házon. Vagy van még egy régi masszív P4 gépház, az meg mehetne az újabban szokásos lap, vga egymás mellett rieser megoldással. -
válasz
hegegabi80 #46384 üzenetére
Elég durva az ára, de valami ilyesmit szeretnék olcsóbban, azaz kis helyen elférjen, de erős konfig is ülhessen benne.
Ilyen ár mellett viszont már olcsóbb, ha építek egyet magam.
HookR: METIS WINDOW kimaradt.
Régi pici brand gép aprón van 2-3k-ért -táppal is- időnként, átalakítással akár jó is lehetne valamelyik.
-
Tudnátok ajánlani 4-5 frissebb, kicsi Mini-ITX-es házat?
Anno rengeteg teszt után arra lyukadtam ki, hogy számomra a RAIJINTEK METIS a legjobb, de az már régen volt. Most is jó a Metis persze, de érdekelnének az alteratívák.
-
Doom
aktív tag
válasz
Grave_444 #46372 üzenetére
Ahogy elnázem, amire érdemes lenne cserélnem, az 4TB-os, az meg 50e extra kiadás. Esetleg sor kerül majd rá, de egyelőre ez lenne az egyetlen, amit nem cserélnék a jelenlegi gépből, Egy ideig kibírom.
Ami inkább elbizonytalanított, az a videokártya. Lehet jó nem bloweres változat is? Vagy háztól függ? Pl. egy Ophion vagy Metis Plus elbír egy félpasszív, nem bloweres 1660Ti-ot vagy 2060-ast? -
Doom
aktív tag
Sziasztok!
Gépvásárlás előtt állok, és MiniITX-ben gondolkodom,tetszik a kis méret. A megcélzott konfig kb:
- Ryzen 5 (valszeg 3600)
- 16 GB RAM
- NVidia GTX1660 (Ti) vagy 2060
Van egy 3,5-es HDD-m, amit szeretnék megtartani (nincs NAS-om, nem is tervezek), ezen kívül még vennék egy nagyobb SSD-t, ez lehet akár NVME-s is.
Van egy 400W-os FSP BlueStorm II-es tápom, elég régi, ahogy néztem a gépajánló topicot, az ilyet már cserére ajánlják.
Házat is vennék, egyelőre a Rajintek Metis Plust, az Ophiont és a Sharkoon QB One-t néztem, de ha van jobb ötlet, akkor arra is nyitott lennék. Tetszik pl. ez a CM Mastercase H100 is, amit most linkelt HookR. Meg tetszik az nCase M1 is, de lehet, hogy annyit már nem szánnék rá.
A célom az lenne, hogy alapjáraton, pl. netezés közben a winchester legyen a leghangosabb, játékok alatt nem annyira zavar a zaj, de azért porszívó hangja se legyen. Nem a legújabb játékokkal játszanék (talán a Witcher 3 a legigényesebb, ami rajta van a listámon), és nem is fontos számomra a max. grafika.
Kérdéseim:
1. Megvalósítható az igényem fenti paraméterekkel, vagy felejtsem el inkább a MiniITX méretet? Az se ártana, ha a ház mondjuk nem fél tonna port gyűjtene össze egy hét alatt.
2. Tehetek bele félpasszív VGA-t, vagy bloweres az ajánlott minden miniITX-be?
3. Melyik CPU hűtő lenne ajánlott, ami halk, de eléggé hűteni is tud?Olvasgatom a topicot egy ideje, de annyiféle megoldás van, hogy nem igazán igazodok el. Van, akit a hangya léptei is zavarnak, van, akit egy ventilátor hangja sem, így a hangra vonatkozó véleményeket nehéz konzisztensen kezelni.
Előre is köszönöm a tanácsokat.
Üdv,
D -
Pgraph
aktív tag
válasz
Pgraph #46182 üzenetére
Egy Seasonic SSP-300 SFG-t vettem. Minőségi darab és relatíve olcsó is.
https://www.arukereso.hu/tapegyseg-c3158/seasonic/ssp-300sfg-300w-gold-p333844421/ (mobilról, bocsánat...)
Kíváncsi leszek, hogy a kis táp beszerelése folytán kialakuló tágasabb belső tér, illetve a procihűtő mennyi hőfokot hoz majd. Gyanítom, hogy nálam még hatásosabb lenne a felső plusz venti, mivel VGA sincs a gépben, egészen szabad lenne a függőleges irányú légáramlás. Metist is érdemes lehet faragni, bár a Plus verziója elvileg gyári felső kivágással jön ki, lehet, egyszerűbb erre upgradelni, a régit meg eladni. -
hegegabi80
addikt
válasz
Pgraph #46182 üzenetére
A Realan tetején lévő venti baromi sokat segít a szellőzésen. Pláne így, hogy alulra is tettem egyet, LowProfilos vga volt benne, így jobb át tudott áramlani a levegő a házon. Amikor kipróbáltam, jött ki rajta szépen a meleg levegő rendesen. Az alpenföhn wing boost 2 venti volt alul és felül is, kb 1000-1100 rpm körül ment most terhelés alatt. Ha kicsit pl manuálisan feljebb toltam, már előjött a szélzaj a tetején lévő hülye szellőző kiképzés miatt. Kicsit sajnálom, hogy az IS-50-et nem tudtam beletenni, tuti jobb lett volna a hőfok. De nekem annyira gyalázatos az alja, hogy vettem vizes csiszoló vásznat, hogy kicsit átpolírozzam jobbra a talpát.
Tehát a tetején sokat számít a szellőző. Talán egy kör kivágással és egy ventiráccsal lenne talán a legjobb hatásfok.Egyébként a metis tetejét is ki kellene majd vágni, vagy lyuggatni, biztos pár hőfokot segítene. Csak nem tudom megéri e vesződni vele.
Amúgy milyen sfx tápot vettél?
-
hegegabi80
addikt
Volt egy kevéske időm teszteltem egyet. Már csak azért is, mennyire befolyásolja a cpu felett elhelyezkedő táp.
Egyik alany a Realan E-D5, igaz matx-es de kisebb némelyik mitx háznál, de atáp itt is cpu fölött van. CPU 70 fok alatt maradt gyári hűtővel (konfigot lásd adatlapon), olyan 68 körül, és a vga 70-72. Annyi, hogy az aljába tettem egy plusz 120-as ventit, 27 fokos szobában ez szerintem teljesen jó.
A másik a Raijintek metis, teteje nincs kivágva. Gyári hűtő PUBG alatt cpu 70 fölött, vga szintén olyan 75 körül. IS-50 polírozás alatt, így azt nem tudtam rátenni, a TT True Spirit 90 revA. medig a másik ház miatt nem jöhetett szóba.Tehát nem mindegyik háznál vészes ez a cpu feletti táp, attól függ mennyi hely van. Ha sfx táp lenne, akkor még talán ettől is jobb lenne. Kicsit elszomorodtam a kis metis miatt, de addig amíg nincs kész az új számítógép asztal, nem választok házat, mert lehet nem is fér el az asztallapon. Akkor meg nincs értelme kínlódni szép kis házakkal.
-
hegegabi80
addikt
válasz
viperabácsi #46025 üzenetére
Attól függ, kinek milyen itx lap kell. Az adatlapomon lévőt apróról vettem 20K-ért garival. AMD-nél meg kb 36K lett volna ez a szint. Na de mindegy is, ez van. Majd legközelebb talán kipróbálom az AMD-t, egy darabig még ez az intel bőven megteszi nekem.
(#46024) Pgraph: Na persze a C2-ben igen, de metisbe már nem fér be, oda csak a 17,4x22,6-os inteles matx lapok férnek be atx táppal.
-
hegegabi80
addikt
Ez a Cooler Master nevesincs egész jó kis kuckó. Bár eléggé hajaz az elrendezés egy metisre, csak ebbe max netezős cuccot tennék ahogy elnézem, elég szépen le van fedve minden irányból, csak az eleje rácsos. Még az illesztéseknél se látok hézagot, meg hátul sincs ventihely. brrrrr... Ezen is lenne még mit alakítani, csiszolni.
-
cinemazealot
addikt
Talán emlékeztek még az LC-1520mi házba szuszakolt szünetmentesített gépemre, azóta felkerült a monitor hátuljára. RAM-nak viszont kezdtem szűkében lenni, ezért vettem bele új RAM-okat, épp csak a hűtőbordájukkal nem számoltam. A PicoPSU máris nem fért el, ATX táp hosszabbítóval áthelyezve meg már a ház is kicsi lett:
Azt hiszem, eljött az ideje a költözésnek...
Nem, még véletlenül sem egy Metisbe.
-
Raijintek Metis Cube - Computerbase.de
Elvileg egy 200mm-es venti belefér, akárcsak a CM Mastercase H100-ba.
Most örülök, hogy nem vettem a moddolt Metis mellé egy Metis Plus-t is! -
Ðávid
aktív tag
Sziasztok!
Némi kihagyás után újra összeállítok egy ITX-gépet. Több alkatrész már eleve megvolt itthon, így nem kell mindent most megvennem. Limitált a keretem, ezért tényleg csak a legszükségesebb dolgokat veszem meg és azokat is használtan. Minden egyéb a már itthon fellelhető alkatrészek közül kerül ki. Ebből nyilván sejthető, hogy nem a legújabb generációból válogatok.
Ami már megvan:
RAM: Corsair 2x8 GB DDR4 2133 MHz, XMP-vel 2400 MHz
táp: FSP Raider 550 W
ház: Bitfenix Prodigy -> Üdítő változatosság a sok Metis után. Engem nem zavar, hogy nagyobb a mérete, elfér.
SSD: Intel X25-V 40 GB -> Arra jó, hogy elfusson róla az operációs rendszer.
HDD: 250 GB 3,5", 7200 RPM -> Erre mennek a játékok.
egér + egérpad: Steelseries Rival 100 + QcK mini
hangfal: Creative 2.1-es -> Most nem tudom megnézni a pontos típust.Ami még nincs meg:
alaplap: Asrock Fatal1ty Z370 Gaming-ITX/ac -> Várhatóan holnap adja postára az eladó.
CPU: Intel Core i5-8500
VGA: Nvidia GTX 1060 6 GB (lehetőleg ITX méretű, majd meglátom, hogy mit találok az apróhirdetések között)
monitor: 23-24"-es full HD
billentyűzet: mechanikusat tervezek kicsit később, természetesen használtan, addig is Logitech K310 (ez van itthon)Az esetlegesen felmerülő kérdésre, hogy miért nem K utótagú processzort veszek, annyi lenne a válaszom, hogy azok drágábbak, nem érdekel a tuning és egyelőre elégnek tartok egy szorzózáras példányt is (nem játszom multiplayert). Az alaplap viszont jó árban van és jól felszerelt.
Lenne egy kérdésem hozzátok.
Elegendő lehet-e egy Noctua NH-L9i ehhez a processzorhoz? Esetleg egy Arctic Alpine Rev. 2? Ezek már szintén megvannak, ennyivel kevesebbet kellene költenem. -
hegegabi80
addikt
Segítsetek dönteni.
Ugyebár adott egy 500Gb hdd, meg 256 ssd (+128-as is, de az eladósorba kerül). Az új lapon már van M.2, ezért mindenképp kihasználnám. De még is hogyan. Marad a 256 és az 500-as, és veszek egy 256-os NVME-t. Vagy megpróbálom eladni a 256-ost is, és akkor 500-ast veszek, így több hely lenne a Metisben is. Ti melyiket választanátok?
Vagy lehet elég lenne a 256-os M.2, meg a HDD, és a többi mehetne apróra. Bár a jövőre nézve lehet jobb lenne az 500-as. -
hegegabi80
addikt
Nos én is beújítottam végül egy Asrock H310M-ITX/ac lapra. Így már biztos befér majd a metisbe.
Viszont az már látszik, hogy az alaplap tartón a kivágás/cpu hűtő szerelőablak jóval feljebb van a metisben, mint ahogy a lapon elhelyezkedik a hűtő. Szerintetek, ha nagyobbra vágnám sokat gyengítene rajta?
A másik, hogy van a lapon M.2 foglalat. Nekem most 2 db sata SSD (128+256) van és egy 2.5" (HDD). Esetleg megéri lecserélnem a sata ssd-ket egy nvme-re? Ahogy olvasgatok elég melegedős némelyik. Még jó hogy megcsináltam a plusz ssd tartót.
Bár az IS-50-el a szellőzés megoldott lenne, de ki akarom próbálni a TR True Spirit 90M-et is. Valaki használ ilyen ssd-t?
Vagy puding próbája az evés? -
Nerazim
őstag
Üdv!
Nem tudjátok esetleg, hogy keressek rá Metisnél arra a műanyag kivehető takaróra ami a vga -nál van? Ali, ebay... -
hegegabi80
addikt
válasz
hegegabi80 #45536 üzenetére
Na végül ASROCK H310M-ITX/ac lesz, szerencsém volt, apróról sikerült beszerezni. És akkor nem kell semmit sem mókolni (pedig már kezdtem megörülni). Amúgy Asrockból volt már H81 chipes itx-es lapom, azzal meg voltam elégedve.
Ez is egész jónak tűnik, van 3db venti csati, M.2 és wifi.
Még azon agyaltam, hogy van aprón egy Cooltek U2, ami nagyon tetszik, csak hűtésileg nem tudom mennyire jó. Lehet a metis egy fokkal jobb, pláne ha a teteje vágva lesz. -
hegegabi80
addikt
slim venti már megvan 1 db az IS-50-ről, meg vettem hozzá kettőt még korábban 3K-ért. Így az már meg is van, ha nagyon kell. De nem feltétlen ezért vettem, csak hogy legyen ha még is kellene, mert elég ritka a slim venti.
Én még az MSI itx-es lapon gondolkoztam 25K-ért, de most nem látok sehol.
Amúgy meg a metis házat úgy is vágni kell. -
hegegabi80
addikt
Úgy döntöttem átváltok ddr4-es konfigra, és majd már azt pakolom be a kis metisbe, de alaplapnál elakadtam. Első körben nem mitx lap kerülne, hanem egy olcsóbb lap, ami belefér, de nem tudok választani.
Gigabyte GA-H310M-H és a GA-H310M-S2V között variálok. Mind a kettő belefér, az elsőnél nincs gond, mert a cpu mellett van a pci-e sin, a másiknál viszont csak a második helyen. Így hátul ki kell vágni még egy slot helyett. Még ez sem annyira para. DE. A H-s lap esetében tudok a metis tetejébe tenni 2db 25mm vastag ventit. Az S2V-nél viszont már csak slim fér be úgy, hogy a vga bordáról leveszem a ventit. Ti melyiket választanátok?
A jelenlegi lapom is olyan, mint a H-s. Vga marad az adatlapomon lévő, és egy i3-8100 cpu jön hozzá. -
hegegabi80
addikt
válasz
Grave_444 #45505 üzenetére
Közelebbről nem annyira szép, de egyedi.
Na meg úgy se látszik, a funkcióját meg ellátja.
Állítólag a legújabbakban már van itt külön egy kicsit süllyesztett tartó, de szerintem a plus verzióban és ráadásul a venti is már a ledes. És igen onnan jött az ötlet, hogy van már gyárilag is. Na meg innen.
Csak az a vicces, mire elkészülök vele, lehet le is cserélem a konfigot, és akkor nem fog beleférni.
Most is majdnem átálltam AM4-re, de mivel ott horror áron van a mitx lap, és a kisebb matx-esek nem férnek be, így max az intel irány marad. Ott van H310 chipből olyan matx lap, ami belefér. Ezért is kell a +1 slot kivágás hátul, ha netán olyan lap kerül bele, akkor vga beférjen. Ventti lekapom akkor a vga-ról és a 2db 120-as slim fogja hűteni felülről.
Hazamentem, ránéztem a Metisre, áh mondom elég még nekem ez a gépecske, nem adom ezt a házat.Amúgy még tervben van egy FSP SFX táp beszerzése, majd egyedi festés és harisnyázás. De az kb 1 év mire elkészül.
Jó munkához idő kell.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
hegegabi80 #45504 üzenetére
Szép munka.
Az a vicc nem is tudom már melyik fórumozó házán gyárilag volt ilyen tartó. Talán nem is Metis Plus, hanem a sima verzión.
-
hegegabi80
addikt
Ha már metis, én is elkészültem a plusz ssd tartóval. A 7mm-es pont elfér, legalább az oldallap elvezeti róla a hőt. Nincs alatta gumi, mint gyárilag, de nem is lényeges. Azért ferde az ssd, mert csak két csavarral löktem be, ha mind a 4 benne van akkor patentűl áll.Még hátul akarom kivágni harmadik slotnak a helyet, és pakolhatok át. A teteje meg még csak ez után következik.
-
Seep
senior tag
válasz
viperabácsi #45495 üzenetére
Meg nem volt idom tesztelni, 30+ tabbal chrome alatt 44-46 fok kozott van kikapcsolt ventillatorokkal. ( persze vagott metis
)
-
Grave_444
nagyúr
válasz
viperabácsi #45495 üzenetére
Ha Metis Plus és felül van egy ventilátor egész hűvös maradhat az a kártya.
Feltéve ha a ventik befele fújnak és a táp "szívja ki a meleget". -
Pgraph
aktív tag
válasz
hegegabi80 #45451 üzenetére
A C2-mben a már említett Gigabyte B450M DS3H + Ryzen 2400G + 16 GB Patriot Viper4 3000 Mhz RAM + Crucial MX500 m.2 500GB SSD + Bitfenix Whisper M 450 táp van. Alul van egy befújó 120 mm-es Nanoxia venti, a tápom 135 mm-es ventijét „használom” kifújásra.
Mivel nem játszom, nekem nincs dVGA a gépeimben, úgyhogy ilyen szempontból szerencsés vagyok. Procit a gyári Wraith Stealth topflow-val hűtöm, 60 fok fölé nemigen mentem vele (fordulaton mondjuk kicsit süvít, de nem vészes). Az SSD-re viszont vettem egy bordát (amit még nem raktam fel), mert az kb. 40 fok alapjáraton és ha meghajtom, 60 fölé megy bőven. SSD topikban írják, hogy „no para”, de nem egészséges hosszú távon szerintem, úgyhogy kíváncsi leszek, az EK borda vesz-e le a hőfokból.
Az Általad említett Realan E-D5 talán jobban meghűthető, abban van felül is ventihely, dVGA-s gépbe mindenképpen kell szerintem egy kihuzatoló venti is.
Ahogy látom, kezdenek lassan normalizálódni az Intel processzor árak, úgyhogy a Metist még megkínálhatod egy jó kis 300-as sorozatú ITX lappal (pl. MSI H310i PRO), amivel elvileg a 9. gen. is fogható marad, és árban jóval emészthetőbb, mint az AMD-s ITX vonal. -
hegegabi80
addikt
válasz
Pgraph #45450 üzenetére
Nos igen, annyiért már van jobb lap is 3 év garral. De sajna akkor a metist is el kell engedjem. Marad a Jonsbo C3 vagy Realan E-D5 , bár utóbbiba még a hdd/ssd kombót kell megoldani, ha alulra ventit akarok tenni.
Egyébként még az Asusnak vannak hosszban jó lapjai, cpu melleti PCI-e slottal, csak nagyon szélesek.És neked mi van még a C2-be? Hőfokok hogy alakulnak?
-
hegegabi80
addikt
Nos megint bekattantam. MIre végre elkészülnék a metissel (alsó ventihely/szellőző, +ssd tartó az alaplapi tálcára) és költözhetne bele az 1150 konfig, kitaláltam, hogy lehet váltani kellene AM4-re. Hajt a kíváncsiság meg az 1150-et még most el lehetne adni (később ki tudja), és akkor van még egy fejleszthető konfigom.
Viszont a legnagyobb bökkenő, hogy nekem nagyon drágák az itx-es lapok. Matx-el se lenne gond, mert meg van még a Jonsbo C3 is, van hová tenni, de jó lenne maradni a Metisnél, ha már elkezdtem faragni.
DE találtam egy Biostar lapot (17,4x22,)6, ami beférne a metisbe, csak hát gondolom nem túl acélos egy lap. Igaz nem is kell nekem atomerőmű, alap felhasználás meg néha játék. És azt agyaltam még ki, ha esetleg tennék a VRAM-ra ramsüniket + topflow hűtőt használnék, akkor lehet hogy vállalható lenne ez a lap is.
Óh bakker még egy hete 12-13K-ért volt ez a lap, most meg már 18K. -
Ispy
nagyúr
Hát ez elég igényspecifikus, mivel én játszok fülessel nekem az audio out biztos, ha valaki teambe tolja, akkor a mic is, usb-ből type c szerintem felesleges, max. veszel pár százasért átalakítót, type A-ból 1 elég, csak az működjön is, mert eddig minden metisben egy fostalicska szar volt mindegyik, reset nem kell, power nem árt azért.
-
hegegabi80
addikt
-
hegegabi80
addikt
Ha már úgy is szót ejtettünk róla akkor metis tulajokhoz fordulok kérdésért.
Akinek az újabb fajta van, ahol az alaplapi tálca mögé lehet tenni ssd-t, nem sül meg nagyon? Kap rendesen szellőzést?
Csak mert nekem nincs ott hely gyárilag, de mielőtt összeraknám a gépet akarok barkácsolni oda egyet. Jelenleg 1 ssd és 1 hdd van, de lehet bővíteném még egy ssd-vel, így próbálok előre gondolkozni. Aztán lehet mégsem kell majd a hely, de jobb ha meglenne. Amúgy semmi komoly, csak vágok helyet a kábelnek, meg 4 db lyuk a csavarnak. A 7mm vastag ssd koppra befér. -
hegegabi80
addikt
válasz
Nerazim #45115 üzenetére
Ott valami más gubanc lesz nem a táp, ha az lenne, akkor szerintem újraindulna a gép vagy csak leállna.
Lehet a böngésző kavar be.Nekem pl hdd-ről ssd-re, majd másik ssd-re klónozott win7-ről 10-re frissített, alaplap cserét túlélő oprendszerem van, azaz jó pár éves már és még semmi gubanc nem volt eddig (kopp-kopp-kopp). De azért már illő lenne újra tennem, csak még nem szántam rá magam.
(#45116) Grave444: Ejnye-bejnye
, metis az nem tesz ilyet, az nagyon szereti a vagdosó furkáló gazdáját, hiszen semmi kárt nem tesz benne.
-
Nerazim
őstag
Hali!
Akiknek volt vagy van Be Quiet SFX tápjuk mondjuk pl :300W , mint nekemannál nem fordult olyan elő, hogy böngészés alatt meghalt az egész gép. Kurzor mozog, de semmire nem reagál. Próbálom kizárni a táp hibát és megúszni egy tápcserét a Metisben
ps: Win10 fut alatta Crucial ssd-n -
Shin Chen
tag
válasz
Fred23 #45039 üzenetére
Szvsz az eksztrém nyerészkedés és haszonlesés Magyarországon kissé túlzóbb mint a környezőbb országokban. Nekünk minden ingyé' kéne vagy 'akciós' és 'kedvezményes' áron. Annak tudatában, hogy ezen kifejezéseket a gazdaságban már csak marketing szlogenként használják, a pénztárca valós tartalmára semmilyen hatással sincs....Mint anno a mamutokkal... csak 4 embert taposott el és nem 6ot mint általában.. lol milyen sikeres vadászat volt!
Másik meg, nem tudom ki/mi frissíti ezeket az árakat a weblapokon, de végső soron informatikai jellegű a probléma, amit "az árváltozás jogát fenntartjuk" jeligével jogilag lefedték magukat. Ha személyesen bemész a boltba és eltérés van a rendszer és a polci árazás között akkor jöhet a nav meg nébih meg fszom tudja mi kispolgár b*z*tató hivatal, és küldik a 100k+ összegű bírságot.Hogy ne legyen OFF:
Tudnátok ajánlani alumíniummal foglalkozó céget, esetleg szakit aki kisebb lemezdarabokat megmunkál?
Munkahelyről bepróbáltam metisbe az 1,5ös alu lemezeket, de otthon nem tudom szépen kifúrni/darabolni. -
Archttila
veterán
Úgy, hogy bár a szívem csücske a ház az én konfigomhoz (hogy is mondjam) kicsit minidig is feleslegesen nagynak tartottam. Decemberbe leszállingóztam a középkategóriába
eladtam jó pénzért az Intelt és vettem egy 6/12-es Ryzen 2600-tot amit feltoltam 4GHz-re. Idén rájöttem, hogy már erre sincs szükségem így Január elsején deaktiváltam BIOS-ban az OC profilt, szóval most alapórajelen megy a CPU amivel teljesen elégedett vagyok.
(idle 300-400 RPM CPU-n a venti) Jövőhéten ha elviszik a 1070-et akkor beruházok egy új VGA-ba, történetesen egy 2060-ba de ennyi, utána évekig megint nyugi van...
Szóval úgy vagyok vele, hogy inkább a ház legyen pici és mutatós, na és és különben is, nekem mindig is nagyon tetszett ez az elrendezés. A design meg...
Köszönöm az ajánlást, utána fogok nézni!
szerk.: mondtam már, hogy anyámnak vettem egy Metis-t?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Villanyszerelés
- Új fejezet nyílik szeptemberben az iPhone történetében
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Óra topik
- Szuper Szigettel futott be a HyperOS 3
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Opel topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS C246M i5 9400F 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1660 Super 6GB Zalman N4 Zalman 600W
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3227, 91% Akkumálátor
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest