-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Iginotus
addikt
válasz
AxBattler #41624 üzenetére
Csakhogy kisebbet szeretnék... Most ugye BITFENIX Phenom Mini-ITX-van de nagy és nem szeretem. A Metis pont jó lenne, csak lenne pár centivel hosszabba. Tettek már bele 26 CM es kártyát is
A hűtőt meg megoldom valahogy.
Csak már ég a pofám hogy a 3. hűtőt veszem meg és nem járom körbe eléggé a témátNa Zotac Minije is csendes az MSI meg a Giga 1070 je az mindig pörgeti a ventit...
Meglátom elválik addig marad a tesztrendszer
Cougar QBX Ebben elférne a VGAés 145 mm ig mehetek, CPU hütőben, ha nem hasnzálom a belső tartót..
-
Iginotus
addikt
válasz
AxBattler #41621 üzenetére
Ja hát a hűtő a kisebbik gondom, az csak ilyen 10 ezres tétel, ami ugyan nagy de nem vészes.
A VGA: 150 egy zotac mini és kb most is aprón 1 óra alatt elkeltek...
A G1 Gaming használtan meg 120-130 at ér ..Én is a Zotacot néztem mert annak van két ventilátora, gondolom halkabb is mint a Giga minije. Bár a giga olcsóbb is.
A baj, hogy nagyon megtetszett ez a G1 Gaming!
Halk és alig melegszik. (A jelenlegi r9 290-enhez képest..) Ha lehet megtartanám. -
imibogyo
veterán
válasz
AxBattler #41581 üzenetére
Csinálni sem nagy szám, anno csináltam vagy húszat.... Lényegében egy fúróval, egy kézi lombfűrésszel és pár darab csiszolópapírral/reszelővel kivitelezhető, nem kell hozzá egy komplett műhely...
Amúgy meg nem esel ki innen.
Én is itt vagyok még aztán miben lakik a gépem... -
Goose-T
veterán
-
hegegabi80
addikt
válasz
AxBattler #41473 üzenetére
Szerintem egy ilyen állítható körkivágóval is meg lehet oldani!
Most már tényleg be kéne szerezni egy metist és kicsit megfaragni!
-
imibogyo
veterán
válasz
AxBattler #41471 üzenetére
Ehhez a projekthez vettem két darab "egymenetes" bi-metál körkivágót. Ez a két méret (114 mm, valamint 127 mm + egy ezekhez való befogószár) egy lépésben megoldja a 120-as és a 140-es ventiknek a kör kivágását.
Ezeket előtte mindig esztergán, vagy fúró + dekopír + multigép kombóval kellett megoldani (a mostanitól jóval körülményesebben).
-
hegegabi80
addikt
válasz
AxBattler #41408 üzenetére
Itt aprón láttam a 350-eset is, kérdezd meg tőle.
Ha nem sürgős, akkor várhatsz, de ki tudja mikor lesz megint, szerintem több idő mint 1 hét.Goose-T : A zalman 350-essel az a baj, hogy azon nincs 6 pin vga, a kolink-on van. Pont most emiatt van nekem is dilemma.
-
tomic
addikt
válasz
AxBattler #41308 üzenetére
Sajnálatos,hogy nem csináltak rá több perforált részt. Vagdosni nem szeretném, inkább eladom ha nagyon zavar.Vagy ha esetleg valaki tudna profi lézeres vágót akkor azzal talán beszélnék,hogy miként tudna rá lyukakat vágni.
Duracellm...Tudsz nekem ajánlani ilyen ventit? Nem spórolnék az árral,ellenben csendeset szeretnék amennyire csak lehet.
Ez szerinted jó lehet?
A vga elméletileg kb 60% teker.Filmnézéshez van nem gaméra. Azt sem lehet mondani,hogy agyon van hajtva. -
dugo_
veterán
válasz
AxBattler #41148 üzenetére
Miért a hatásfoktól teszitek függővé, hogy elég-e?
Nem csak te, fórumszerte ebből próbálnak levezetni számolásokat hozzászólók. A hatásfok nem a leadott teljesítményt befolyásolja*, hanem hogy mennyit vesz fel pluszban a konnektorból a táp és hány Wattnyi lesz az a felvett-leadott teljesítménykülönbség, amit aztán elfűt.*Vagyis hát befolyásolja a másik irányból, de a tápgyártók a leadott teljesítménnyel hirdetik a tápot, nem pedig a felvettel.
-
HookR
addikt
válasz
AxBattler #41006 üzenetére
Sose lehet tudni... a pillanatnyi figyelmetlenségben megszalad a szerszám, 1-2 házzal több pottyan le a munkapult széléről...
Ehhez amúgy minden bizonnyal meg kellene növelni a ház magasságát 2cm-rel a #37723-ban (off-ban) részletezett dilemma miatt.
(#41007) tomic: Igen.
-
hegegabi80
addikt
válasz
AxBattler #40764 üzenetére
Még a Zalman-nak van sfx-es tápja (ennek ugyan az a minőségi sirtec belső van, mint a kolinknek), de aszem abból már csak a 450-est kapni. Ahhoz járt gyárilag ATX/SFX átalakító adapter is (legalább is a 350-eshez).
Úgy látom egyedül az Alza-ban van még Zalman 350, és 450.
-
energy4ever
addikt
válasz
Ezek a tapok sajnos nem modularisak, valamint, neki csak a legkisebbek jok. Ha jol tudom amiket linkeltel azok sfx-L-esek, nem?
Az ablakos verzionk van. A felso csatlakozok kilettek szerelve a gephazbol, mivel olyan helyen van(tv allvany), hogy csak 3mm hely maradt a gephaz tetejetol.(igy kivagni se lenne sajnos ertelme)
Vga: Asus Strix lesz, ha az MSI-t nem lehet mar venni esetleg kovi honapban.
-
Ispy
nagyúr
válasz
Igen, igaz, csak mindig elfelejtem, hogy nekem le van szerelve az előlapi usb panelje a bekapcsológombról, ezért van ott még 4-5 centi hely.
Egyébként a 30k-s corsairhez sem adnak a szemetek adaptert, nekem is az volt a mákom, hogy a silverstone tápot visszaküldtem gariba, és kifelejtettem belőle az adaptert.
-
HookR
addikt
válasz
AxBattler #40707 üzenetére
"Igaz, de a 3.5-ös HDD-nek nem lesz így melege?"
A v1.2-ben most is így használom az előlap mögött, egy 95W TDP-s procival és nincs melege (ráadásul itt még nem az elektronika néz a CPU-hűtő felé)."Na igen, de ebbe amúgy is pl. a 200mm alatti Giga GTX 1050 OC kategóriájú, vagy 1 ventis VGA-k passzolnak. 1070 már kazán ide."
Így is, hogy 6 irányból 4 felé szellőzőnyílás veszi körbe? Mivel e téren nincs gyakorlati tapasztalatom komoly hőtermelésű kártyával, így csak kételyt tudok megfogalmazni.(#40708) Ispy: "Akárhogyan forgatom, sehogy sem jó."
Most, hogy rávilágítottál, gyorsan meglestem a középre igazított CPU-foglalatos Intel Mini-ITX lapokat és tényleg. Azzal, hogy a memóriafoglalatot távolabb helyezték a nyák szélétől, az AXP-200 hátrafelé fordítva sem fér el. Ez azért is igen kellemetlen, mert igaz az AM4-es Mini-ITX lapokra is. Egyedül a Gigabyte GA-AB350N-Gaming WiFi memóriafoglalata van a nyák szélén, de az AM4 foglalatban a CPU így is annyival hátrébb kerül, hogy az AXP-200 (~2mm híján) azon sem fér el a ház hátfala előtt.
"Eddig csak az aszimmetrikus topflow-k jöhettek szóba, de most..."
...meg majd azt kell vadászni, hogy nagyobb aszimmetrikus példányok melyik újabb Mini-ITX deszkán férnek majd el. -
HookR
addikt
válasz
AxBattler #40695 üzenetére
Azon a véleményen vagyok, hogy csorbát szenvedne a kiegyensúlyozottság 3,5"-es merevlemezhely nélkül. A csendességnek pedig nem feltétlenül akadálya, a már unalomig említett parkoltathatóság miatt.
Biztosan indokolt az előlapi ventilátor?
Már így is jut a háznak minden oldalára szellőzőnyílás. Ha a maradék homlokfelületet is perforált lemez uralná, tésztaszűrőnek néznék.
A 3 fő hőforrás egymástól elhatárolt termikus zónákban, közvetlen kívülről, egymástól függetlenül szellőzik:
- A méretesebb top-flow CPU-hűtő 120/140x25mm-es ventije oldalt beszív, felül és hátul kifúj, egyszerre biztosítva a CPU, az alaplapi alkatrészek és a HDD szellőztetését. A meleg nem nagyon van hol megrekedjen.
- A VGA a ház többi részétől lemezzel határolt. Jobb oldalon beszív, míg elől, hátul és alul kifúj.
- A Táp is közvetlen oldalról beszív, hátul kifúj.
Az elölről beszívó ventilátor ráadásul a CPU-hűtő és a VGA ventilátorai ellenében dolgozna, így legfeljebb előre kifújó jöhet szóba, de nehezemre esik mellette szóló érveket felsorakoztatni.Úgy lenne értelme, ha a ház zárt oldallapokkal jól definiált szélcsatornát alkotna, szélirányba fordított CPU-hűtővel (top-flow helyett torony).
"Vagy akár előre mehetne 2db 120mm-es venti, egymás fölé, mint az egyik korai Jonsbo modellen."
Az a max. VGA hosszt is korlátozná. -
törölt tag
válasz
AxBattler #40654 üzenetére
Ennek nagy része a szellőzést szolgálja, az arányai jók, van benne cable-managment. ehhez képest szerintem 26L-el még nem gáz (igaz volt ekkora térfogatú mATX házam, amibe teljes vízhűtés befért, csak nem volt ilyyyen szép elegáns)
Igaz hogy igényes a kivitele, csak ottlétével leleplezi, hogy ez egy PC, nekem így illúzióromboló.
A "Kuka" kívülről 17.x L ez is "nagy", csak szerencséje van hogy sudár, és lehet a földre tenni, meg jobban is néz ki így, mint asztalon. Ezt a +10L bevállalnám, ha asztalra kellene költözni a konfiggal, és mondjuk nem akarnám flex-el és reszelővel a kezemben indítani a barátkozást a gondolattal.
-
gyorol
tag
válasz
AxBattler #40509 üzenetére
A "milyen cpu hűtőt vegyek" topikban ajánlották, elvileg jobban hűtve van az alaplap is egy ilyennel. De kipróbálom majd egy toronyhűtővel is, de ez jó áron volt és elvileg az ár/teljesítmény kategóriában a legjobb.
Egyébiránt köszönöm a 1060-as eléggé bejön, és árban is tökéletes
Aztán lehet hogy valahonann előkaparok még 20k-t és a 1070 mini is beférne, habár azt már elég erősnek érezném magamnak.
-
HookR
addikt
válasz
AxBattler #40474 üzenetére
"...nem lett volna sokkal egyszerűbb/olcsóbb/jobb megoldás, ha inkább egy sima, 2 slot-os, low profile PCIE VGA-nak alakítanak ki helyet, és sínt a deszkán?"
Gondolom bővítési plafonként GTX1050 Ti LP helyett a Mobil GTX1080 fényesebben csillog a marketinges brosúrákon. -
Sebaj Fóbiás
aktív tag
válasz
AxBattler #40461 üzenetére
Az oldal alján van egy letölthető pdf abban láttam, pont miután írtam, ott konkrétan a 12V1-re is 10A-t írnak. De szerintem maga az adapter is 12V-os, ezt a feszt ő adja, a panel meg csak a többit csinálja belőle.. Bár akkor is csak úgy lehetne a 12V1-en is 10A, ha más nem eszi. Jah, jó, most néztem +5V-ra is és +3.3-ra is 12A, akkor ezek a csak egy ágat terhelve leadott teljesítmények. Arról fingom sincs, hogy egy ilyen kicsi házba kerülő, VGA nélküli konfig milyen arányban eszi a feszültségeket.
-
törölt tag
válasz
AxBattler #40436 üzenetére
Bennem is felmerült, hogy az oldallapra kerülhetne 140mm-es venti, de még ha rendesen becsavarozom, kocogtatásra akkor is zörög kicsit az alumínium lap. Nem tudom, egy folyamatosan forgó/működő venti milyen rezgéseket generálna?
Nem triviális a probléma, a morex3777 felbővítésénél erre a megoldásra leltem: A keretre a csavarozási pontok felezőjére kell 1-2 mm vastag, 10 mm hosszan szilikon csíkot ragasztani, majd befeszíteni a ventilátor keretet sarkait, koppanásig be csavarozva.
Ennek feltétele hogy ne pelenka anyagból legyen a lemez, ventilátor. A harangozást abbahagyta a fedél, minta egy műanyag habot kopogtatnál, és a ventilátor sem képes semmilyen, zizegést/mormogást átadni neki.
-
HookR
addikt
válasz
AxBattler #40384 üzenetére
"A 3-as Phobya még lehet hogy jó lesz egy moddingra..."
Már van is rá példa: pcgameshardware.deNa de hogy ne csak a Metis legyen állandóan szétflexelve:
- Jonsbo U2 szellőzésjavító mod
- Cooler Master Elite 130 rusztikus mod -
mpierre
veterán
válasz
AxBattler #40372 üzenetére
Valóban jól néz ki, ellenben a kivágás keskeny. Ez pedig szélzajt fog generálni, mert a ventik kb 1-1 cm takarásban dolgoznak. Ez tapasztalat. Corsair 750d előlapja mögött 120-as ventinek van kivágott felület, de 140-es is felrögzíthető. Pont 1-1 cm-t takar ki a fémlemez a kopterekből. Meg is van a székzaj.
-
HookR
addikt
válasz
AxBattler #40372 üzenetére
- Phobya Radiator Blende Dual (240) Black
- Phobya hármas hűtőrács - Gazdaságosnak tűnik, de méretre kell vágni.
- watercool.de - Itt van mindenféle méretben.
- Custom Honeycomb 240mm radiator grill
- frozencpu.com
- coldzero.eu -
Peterhappy
őstag
válasz
AxBattler #40343 üzenetére
Épp azon agyaltam, hogy napok óta itt tipródok és "játszom" az idiótát. Ha viszont nem mertem volna többször írni, jó pár hülyeséget elkövettem volna már és az biztos, hogy jó pár okot adtam volna magamnak, hogy verjem a fejem a falba. Így inkább kérem még két-három üzenetnyi türelmeteket, viszont cserébe olyan gépet tudok összepakolni, amire mindig jó érzés lesz ránézni. ÉS amiben az érdemeitek elvitathatatlanok lesznek.
A Corsair táp győzött. És ha jól értem, azzal, hogy az csak 125mm, nyertem 25 mm-t és azáltal befér a Giga videókártya, ami 172 mm hosszú.
Azon gondolkodnom kell még, megéri-e a 1050Ti a 1030-hoz képesti kb. +25K-t. Alszom rá egyet.
(az biztos, hogy akkor ahhoz évekig nem nyúlnék, nem váltanék egy-két év múlva 1060-ra)Tippre úgy 20-22K-ért tudom elpasszolni a mostani SSD-t, szintén kérdés, az megér-e +10K-t, hogy legyen egy ugyanakkora és ugyanolyan gyors M2-es SSD-m (vagy kb. +20K-ért egy kétszer akkora)
Most amondó vagyok, inkább várok pár évet és akkor bekerül a kockába egy 500GB+-os M2-es.
De holnap reggel tuti megint máshogy fogom látni. Általában estére lehiggadok.Így állok most:
ASROCK Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac
AMD Ryzen 3 1300X 3.50GHz AM4 BOX
(ha visszaesik 60K-ig az ára akkor AMD Ryzen 5 1600 3.20GHz AM4 BOX)
G.SKILL 16GB Ripjaws V DDR4 3200MHz CL16 KIT F4-3200C16D-16GVKB
MSI GeForce GT 1030 2GH OC 2GB GDDR5 OC PCIE
(vagy GIGABYTE GeForce GTX 1050 Ti D5 4GB GDDR5 128bit)
A-DATA SP920 256 GB-s SSD (ez már meg van)
Seagate 2.5" 2TB SATA 3 (ST2000LM007)
Raijintek Metis PLUS -Fekete, plexis
Corsair SF450
+ 2db LEPA LPBOL12P
+ Akasa AK-CBFA04-15Kimaradt még valami?
Ha magam szeretném összeállítani a gépet, mire lehet még szükségem? (pl. paszta)Sokat haladtunk ma, nagyon köszönöm a segítségeteket! Már tényleg nem sokáig kell elviselnetek
Még azon is morfondírozok, hogy a 2,5"-ös 2TB-s vinyó helyett mégis egy 3,5"-ös WD RED 3TB kerüljön, de szerintem ezt is el fogom hessegetni.
@Seep: neked is köszönöm! Egyelőre elképzelni sem tudom, mennyire lesz a gép csendes és hűs és szükséges lenne-e a további két kábeltől megszabadulni.
Jó éjszakát kívánok!
-
Peterhappy
őstag
válasz
AxBattler #40337 üzenetére
OK felfogtam mi az a Akasa AK-CBFA04-15. Nem ciki, hogy nem tudtam. Biztosan nem ciki. (Ugye nem ciki?)
Akkor két darab LEPA LPBOL12P-t veszek még. Az egyiket a gyári venti helyére kell tennem?
M2-ről meggyőztetek, letettem róla végérvényesen.
Utánajártam közben az SFX tápnak is, ahogy nézem, a legtöbben a Corsair SF450 450W (CP-9020104-EU)-t ajánlották.
full moduláris, 80+ Gold hatásfok, halk, 7 év garancia, félpasszív. (nem kapcsolható)
/vagy Chieftec Smart 500W (SFX-500GD-C)/Ez elég lenne ehhez a konfighoz? És ezek szerint jobb választás lenne, mint a BE QUIET! Pure Power 10 500W CM? (árban belefér)
Nagyon köszönöm a türelmet és a segítséget!
Már megint/még mindig. -
Peterhappy
őstag
válasz
AxBattler #40337 üzenetére
Nem fontos, a lenyeg hogy csendes legyen. Ugy gondoltam kb 2 ev mulva cserelnem a 1030-t 1060-ra, de eljatszottam a gondolattal hogy most egy 1050 4gb-s es akkor hosszabb tavon marad.
Megnezem a ventiket ha gep ele jutok, koszonom. Akkor csereljem a gyarit es plusz ket venti bele?
Akkor viszont lesz olyan husi, hogy a vinyo megis pl egy 3TB-s WD Red legyen, jol gondolom?Francba, a tap kiment a fejembol. Akkor utananezek mi az az SFX, ha mar vegre tudom, mi a CM es a PWM
Nagyon koszonom a turelmet es a segitseget. En meg mar azt hittem kesz vagyok...
-
Seep
senior tag
-
AusWolf
őstag
válasz
AxBattler #40277 üzenetére
1080 mini? Wow!
Képzelem, milyen kánikulát csinálhat egy borsószemnyi itx házban.
Nekem ilyenem van. Egyáltalán nem lehet hallani még terhelés alatt sem (a 7200 rpm-es hdd-m hangosabb).
(#40293) gyorol: Nekem ROG Strix B250I-m van, és csak ajánlani tudom.
Minden van rajta, beleértve a 2 PCI-e m.2 slotot, Wi-Fit, Bluetooth-t, PWM-en kívül feszültséggel is szabályozható ventiket, és még a külön 4 tűs vízpumpa csatit is.
-
picur10
aktív tag
válasz
AxBattler #40287 üzenetére
Az alsó tálca bent sincs, akárcsak nála:
http://imgur.com/a/cgZHJ#eXfcDPANeki sikerült betenni egy két slotos GTX 660 kártyát (faragással), de ahogy nézem másik ventit rakott a vga-ra.
És elég lenne akár a 350w-os sfx táp? Manapság mindenhol röpködnek a sokszáz wattok ha tápról van szó.
Átalakító van alapból a házhoz, azzal nem lenne gond.Köszönöm a segítséget!
szerk: viszont azt nem találom, hogy mennyi az 1050 mini magassága.
-
picur10
aktív tag
válasz
AxBattler #40282 üzenetére
Nem is tudtam, hogy 1050 is létezik egy slotosban.
Este tudom megmérni, mennyi hely van lent. Nincs bent hdd, csak két sdd azt el tudom odébb is tenni.
Ha be is megy, akkor más kérdések merülnek fel. A pico táp nem hozzá, akkor egy atx táppal már nagyon nem fér be a macho.
Van normális 70mm-es proci hűtő, ami elbír egy i5-3570-nel?De jó lenne, ha nem kellene a házat cserélni.
-
mpierre
veterán
válasz
AxBattler #40204 üzenetére
Nézd meg jobban a képet. Van egy "A" verzió és egy "B" verzió. Tehát melyiket szeretnéd használni a 3 csavaros rögzítéshez? Valószínűleg az "A" verziót. Ami amúgy teljesen megfelel a 4 csavaros rögzítésnek is...
Egyéb kérdés?
Szerk: A furatméreteken és a lyukak átmérőjén még lehet finomítani.
-
hegegabi80
addikt
válasz
AxBattler #40189 üzenetére
Szívesen. Igen kitárgyaltuk anno rendesen. Sajnos nem minden tápja sirtec belsős, de azért vannak minőségi belsős tápjaik a Kolinknak is.
Jah és nem harisnyázottak a kábelei, viszont egy kicsivel vékonyabb, mint az ATX-es tápoké. De legalább egy könnyebb hajtogatni. Én tervbe vettem a harisnyázását, de végül nem lett belőle semmi.Sajnos a Zalmant már nem sok helyen kapni, és ha jól emlékszem már az utóbbi időben nem volt ahhoz sem átalakító.
Amúgy aprón volt, aki gyártotta és árulta.Nekem most egy ATX-es Super Flower van, annyira imádom, hogy sajnálom lecserélni. De ha kell a hely kénytelen leszek.
-
Nerazim
őstag
válasz
AxBattler #39943 üzenetére
Köszi. Van egy RX460 -om ami ugye nem egy forrófejű típus, akkor lehet elég felülre csak két porszűrővel ellátott nyílás és nem is kell bele venti?
Egyébként nekem sikerült belerakni a Sapphire RX460 (21,5mm) -at egy ATX táp társaságában a Metisbe
. Milyen progikkal tudom tesztelni, hogy a hőfokok hogy alakulnak terhelés hatására?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MSI B450 TOMAHAWK eladó
- több db DDR4 laptop ramok 2x8Gb (7e) 2x16Gb (18e) és 2x32GB (35e) párban garanciával!
- Lenovo Legion 2026ig Garis Gamer Laptop 165hz i5 11400H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB 130W
- Msi Mpg Z590 Gaming Plus Eladó!!!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! HP ZBook 15 G6 munkaállomás - i7 9850H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Quadro T2000 4GB WIN10
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- AKCIÓ! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Samsung Galaxy S23 , 8/128GB, Kártyafüggetlen
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest