- Androidos tablet topic
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- Azonnali informatikai kérdések órája
- OLED TV topic
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Léghűtés topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Asztrofotózás
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Demo07
aktív tag
Egy kis segítséget szeretnék kérni... mert 3 napja próbálkozok de valahogy nem akar összeállni a dolog...
Gembird ABS szép sárga... lehet ezzel van az alap probléma, hogy nem az a minőség ami bármire is alkalmas...
Ezt a konkrét darabot próbálta már valaki sikerrel?
Ha igen akkor ott mi volt a megoldás?Minimum 10 sikertelen próbálkozás után tanácstalan vagyok, bár megjegyem eddig abs-t még nem nyomtattam!
Hotend kezdő rétegnél 238 fokos, utána a nyomtatás végéig 235 fok.Kezdő réteg szépen megtapad, rétegek összeérnek, és szépen néz kis ameddig el nem kezd felhajlani
A másfél órás nyomtatás végét már kivárni sem tudom mert olyan szinten felhajlik a modell, hogy semmi értelme...A nyomtatás első ~ 10-40 perc között felhajlik a nyomtatott modell külső része, ahányszor próbáltam mindig más idő után pöndörödött fel az anyag széle.
Próbálkoztam 107 fokon, 105, 100, 95, 90, 85 fokos tárgyasztallal is... talán a 85 fokon bízta eddig legtovább az anyag felhajlás nélkül... Hűtés kikapcsolva, és 2. rétegtől 10% hűtéssel, sikertelen volt mindegyik
Nyomtatás előtt szappanos meleg vízzel lemosva a tárgyüveget, és mikorszálas ronggyal szárazra törölve, kézzel nem megfogva.
Próbáltam a tisztítás/mosás után, 3DLac-al, extra erős hajlakka, ragasztó stifttel, de nem hozott sikert.
Próbáltam supporttal és nélküle is, akkor is felhajlik az anyag és a modell széle. 60mm/s-től, 35mm/s sebességig kipróbáltam.Mi lehet a gond ?
(Creality Carborundum üveglapon, a pöttyös felén, ahogy eddig PLA-t nyomtattam hibátlan tapadással..)
Jelenleg nincsen még körbe burkolva a nyomtató, de olyan helyen van ahol nincsen közvetlen légmozgás ami esetleg zavarna...Mit próbáljak ki?
-
Reggie0
félisten
válasz
azbest #30698 üzenetére
Nagynal nagyobb a vegsebesseg, tovabb tart a lassulas/gyorsulas. Probald meg, hogy a gyorsulast lecsokkented, igy a hotendben az olvad filament nyomasat is lassabban kell novelnie/csokkentenie. Nekem is ezeken a pontokon jon ki ez a hiba. Illetve az oldalfalak sebesseget is leveheted, vagy a kulso falla kell kezdeni a nyomtatast, mert ugy a belso reszekbol szarmazo hiba nem fog megjelenni a felszinen. Mivel a belso falakat altalaban gyorsabban nyomtatjuk, mint a kulsot, igy ott tobb lesz a hiba, ami atut.
Az is lehet, hogy ha pressure advance-t hasznalsz, akkor a modellezet allapot es a valos nagyon elter. Megprobalhatod kikapcsolni es ugy jelentosen csokkenteni a sebesseget. -
azbest
félisten
válasz
azbest #30280 üzenetére
hát kifogytam az ötletekből. Úgy tűnik, hogy van valami abban a modelben, méretben, alakzatban, ami egyenetlenséget hoz ki nyomtatáskor.
Már kb minden alkatrészt, szoftvert cserélgettem és akkor is ugyanaz. A múltkori dual gear-es mintázatos videós srác nyomán még tevo titan clone extruderrel is kipróbáltam. Másik motorral, másik vezérlővel, másik roddal, másik meredekségű roddal... marlin 2.0.9 most amit az skr 1.3-am futtat.
Miközben ilyesmi szintű benchit tudok vele nyomtatni például (bár ez pont nem a legfrisebb, de amit tegnap este nyomtattam, az is szinte tökéletes lett, még a képen lévőnél is talán jobb). Bár tegnap a tárgyhűtő hűtő blowert is átcseréltem, elfordítottam, talán az erősebb kicsit.Esetleg valakinek lenne kedve kipróbálni, hogy nála szépen nyomtatódik-e ki vagy ott is rücskös lesz? [link] -Az alsó tepsi (zx81_case_bottom.stl), nem kell az alja sem, bele lehet nyomni az asztalba szeletelőprogiban, hogy csak az oldalakat próbálja nyomtatni, az úgy sokkal gyorsabb. kb 1 centi után már látszik is, hogy sima vagy hullámos.
Csak a sarkát nyomtatni levágva nem elég, mert úgy nem hullámosodik. Csak, amikor kb teljesen körben megvan minden oldal.Esetleg még valami speciális hűtési problémára tudnék gondolni, de nem tudom, hogy miért csak nagyban jön ki.
-
gergo5991
őstag
válasz
Saccco #30687 üzenetére
köszönöm mindenkinek a válaszokat, ez nagyon király amit linkeltél
és software ügyileg van ingyenesen használató?
suliban régen autocadeztünk nekem eléggé bejött, szóval inkább ilyen ömegvalósitási tervek is vannak, de leginkább hobbinak néztem ki ezt a 3d nyomtatgatást
amúgy nekem is inkább ilyen tartó adapterek meg hasonlók kellenének itthonra, mert már 1-2 hete keresgetek a neten és sehol nem árulnak pont olyat -
gardener
senior tag
Ender 3-nál. Sima nem átalkított. Mennyi retraction kellene?
Mivael arra gondolok,hogy az lehet a gondom, hogy túl alacsony és azért dugul el 3. alakalommal a 3-4 rétegnél. Előtte Curaban átállítottam... -
fuze
őstag
válasz
gergo5991 #30680 üzenetére
Én úgy használom mint mások a fekete fehér lézernyomtatót. Ha ki kell nyomtatni egy doksit, vagy egy stancformát megtehetem. Van, hogy 1-2 hónapig nem nyomtatok semmit, aztán rájövök mi minden kell még a lakásba amit könnyen meg tudok oldani vele. Szoktam én is adaptereket, és leginkább saját tervezésű dolgokat késziteni vele. A legtöbb embernek akkor jó a 3D nyomtató szerintem, ha van egy minimális tárgytervezési ismerete (tárgyalkotás, gyártás meg jön majd közben. Gyakorlással...) mert akkor tényleg meg tudod csinálni azt ami kipattan a fejedből!
Pl most haverom éttermébe gondoltunk egy betonból öntött feliratot késziteni. Ahhoz meg öntőforma kéne. Ilyet pl nem csináltam még és ez is egy teljesen új dolog lesz.
-
Reggie0
félisten
Aki ender 5 plus-hoz szeretne modokat, akkor ebben a videoban van jopar: [link]
Tetelesen:
- elulso folso X iranyu v-slot vazelem athelyese, hogy felso pozicioban jol lathato legyen a nozzle es a talca
- fejhez meno kabelkotegnek tartoelem a hatso felso x iranyu vazelemre
- az elobbi csak a bowdennek, hogy kulon legyen valasztva a kabelkotegtol
- x tengelyhez utkozo, hogy ne a bltouch-ot usse bele a gorgokbe
- talca futeskabelehez rogzites, hogy ne terhelje a bekotest
- extra hutoventi a vezerlonek
- nemi vilagitas -
Reggie0
félisten
Ugyanez. En is funkcionalis elemeket nyomtatok: muszerdobozok, kotoelemek, illetve kesobb fembol legyartando elemek makettjeit, stb.. Eddig alut kellett reszelni, most megnyomom a gombot es kijon a gepbol. Illetve olyan eszkozoket, amiket botlban is megkaphatnek dragabban vagy ugyanannyiert(igy nem kell boltba menni
).
-
válasz
Én határozott céllal vettem az enyémet, Arduino/házi barkács esetén mindig akad valami, ami csak nyomtatóval elkészíthető. Régen fából/habosított műanyagból csináltam, de nagyon sok kínlódás árán se lett az igazi. Szóval én csak funkcionális tárgyakat csinálok vele, dísztárgyat összesen vagy hármat, ha csináltam vele.
Legutóbb a UBTECH Jimu robothoz terveztem kerekeket, meg olyan adaptereket, amivel LEGO alkatrészekkel lehet összekapcsolni.Nekem Anet A8 van, amit sokan leszólnak, mert régi konstrukció meg műanyag vázas, de nekem csak fél évente kell újra szintezni, és az extruderrel is extra kevés problémám van, mert direct drive-os. Cserébe választhatok, hogy szépen nyomtatok vele, vagy gyorsan.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
ha nem tudod mire kell akkor nem kell. nem a kabat kell a gombhoz hanem forditva.
en se nyomtatok vazat meg figurat es hasonlokat. sot kesz letoltheto dolgokat sem. nekem arra kell hogy a sajat krealmanyaimat keszitsem el.
eddig esztergaval, marogeppel, stb csinaltam. persze sok mindent most is, de sok mast nyomtatok.
amiknel nem annyira szamit a ho tures vagy a mechanikai terheles. de a nyomtatas resze igazabol a masodlagos, az a kuli munka. a valodi az a 3d tervezes, a modellek modositasa itercaioja, ebben jo eszkoz a 3d nyomtatas. -
Reggie0
félisten
válasz
thingiverse-n vannak a kepek.
-
gergo5991
őstag
üdv, nem nyomtat senki semmit mostanság, vagy csak nem teszitek fel? gondolkodom egy ideje 3d nyomtató vásárlásán aztán a képek jól jönnek inspirációra hogy mi mindent lehetne velük nyomtatni. Mert most úgy vagyok vele, kéne, meg fasza cucc meg minden, de most mit nyomtassak vele? ezek a csavart dizájnos vázák bejönnek, de úgy vagyok vele hogy ez ugyis csak egy muanyag kacat (nem sértésnek értem), ha már váza az vagy üvegből vagy valami porcelánból stb
-
Reggie0
félisten
Mit gondoltok, V-slotba lehet uveget rakni gumi/szilikon elvedo nelkul, vagy el fog repedni? Erosen gondolkodom rajta, hogy 6mm-es uveget rakjak az oldalaba.
-
Reggie0
félisten
Ha valakit erdekel, hogy hogyan lehet a v-slot profilok terheleset szamitani:
How to estimate deflection in your Open Builds Projects -
Demo07
aktív tag
válasz
fboldog #30658 üzenetére
(#30651) Reggie0
Üveglap-ot nem szeretnék mert túl sérülékeny burkolatnak, még ha vigyáz is rá az ember. Plexi lesz helyette, valami 2-3mm vastagságú.
De nem fixre akarom megcsinálni az oldalakat, hanem ha pl. pla-t nyomtatok akkor könnyen szellőztethető legyen, vagy nyitható oldallapokkal vagy pedig mágneses rögzítéssel lesznek rögzítve, így bármilyen esetben relatíve gyorsan könnyen hozzáférhető legyen a tárgyasztal vagy más része a nyomtatónak.V-slot görgők deformáltak ugyan nem voltak, de volt olyan ami nem a 2020-as profil 1 bizonyos pontján már nem fordult, mert elemelkedett valami érthetetlen módon (Y tengelynél, a külső kocsi kereke), de egy szétszedés és újraépítés és pozicionálás után már úgy működött ahogy eleve kellett volna.
A Z tengely orsó már más téma volt, gyárilag valami ipari trutyi volt rajta, hiába pucoltam le, 2 héttel utána újra megkellett pucolni és akkor már az orsó vezetőt is kicseréltem POM-ra, azóta hibátlan és gyönyörűen zajtalanuk és a tengely saját súlyától is képes végállásig legördülni, ha nincsen fixálva. Talán még layer váltások is kis mértékben javultak, vagy csak azt szeretném látni!
(#30658) fboldog
Venti kérdésre visszatérve, DC step down konverter(4x8digites) időközben megérkezett, ki fogom próbálni a Nocuta ventivel, is mert az már volt kéznél (más projektből megmaradt).
Illetve alaplap csere után klippert ki akarom próbálni, de még alaplap, és Pi híján várat magára a dolog, de addig is jó lenne valami kicsit halkabb megoldás.A configurátor az elkerülte a figyelmemet, köszi!
Összeválogatom és most már ABS is van, majd abból kinyomtatom. Illetve köszi a guide-t az anyagokhoz.
ABS megtapad Carborundum üveglapon ha fel van fűtve az asztal megfelelő hőmérsékletre, vagy kell valami tapadás segítő? 3DLac, vagy extra erős hajlakk(ezek vannak kéznél)?
Az obi-s hobbiüveg meg vállalható áron van, kb méretben is pont jó, de majd pontos mérés után kiderül, lehet lesz a befutó.
-
válasz
Janos250 #30666 üzenetére
Ahogy azbest is irta, plexi = hobbiüveg.
És igen, pont pl. OBI-ban van egész jó választék.
Illetve még PMMA néven is árulják.Amit én tudok, hogy:
Utoljára az aplast-tal vágattam.
Egy tábla (2 m2 3mm vastag) ára, akkor 18000.- körül volt, méretrevágás:1800.-
Ebből a táblából kb. kijön egy Voron 2.4 300x300 összes (tehát az eredetileg abs részek is) panele.
És én ráadásul még picit nagyobbat vágattam. -
Janos250
őstag
válasz
fboldog #30657 üzenetére
Én speciel azért, mert:
1. Üvegem van jócskán.
2. Egyszer próbáltam Pesten keresni olyan helyet, ahol árulnak, és egyből vágnak is plexit, de csak olyan, "árat csak akkor látod, ha regisztráltál" oldalakat találtam, az ilyenek meg átverősek szoktak lenni, olyanra nem regisztrálok, ahol az árat csak reg után mutatja.
3. A hobbiüvegről meg azt se tudom, mi fán terem. -
válasz
Reggie0 #30663 üzenetére
Sosem festettem még normálisan 3d printet (főleg nem ABS-t).
De két dologban biztos vagyok, szép végeredményt csak akkor lehet elérni, ha:
- csiszolsz
- és utána alapozolKb. ezt írják mindenhol.
Pl.: https://all3dp.com/2/beginner-s-guide-to-painting-3d-prints-pla-abs/ -
válasz
fatal1ty1984 #30661 üzenetére
Az abs-t utána is oldja az aceton. ;)
Viszont én nagyon tudom ajánlani amit anno Saccco bedobott BIQU SSS build platet.
https://m.aliexpress.com/item/4000628622742.html
PLA, PETG, ABS mind tapad hozzá, nyomtatás végén simán le lehet pattintani.Cseh szállítással pikk pakk ideér.
-
Saccco
nagyúr
válasz
fatal1ty1984 #30659 üzenetére
Abs aceton keveréket szoktak.
#30653 fboldog: 👍
-
fatal1ty1984
őstag
Sziasztok. ABS nyomtatásnál mit használtok üveg lapra,hogy ott maradjon a helyén?
-
válasz
Demo07 #30650 üzenetére
Venti nehéz kérdés, sokan szoktak Noctuával próbálkozni, de amellett, hogy túl drága elég körülményes a használata is egy 24V-os rendszerben.
Bár az is igaz, hogy pl. klipperben már egész jó a PWM ventik támogatása.Lehet érdemes próbálkozni sunon / gdstime ventikkel. megbízhatóak és sokszor ha már egy árnyalatnyit jobb a hangjuk kellemesebb lesz.
A HeroMe leírásában be van linkelve ez a configurator: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1q3H9w8mgt181L7F2nhLkkFlLbWLUgoi_dac23wQDUwU/edit?usp=sharing
A csinálsz belőle másolatot és belovöd, hogy ender 5 plus, 1 vagy 2 tárgyhűtő és ezek a blower vagy lapos ventik legyenek, akkor csinál egy STL listát (több opcióval), hogy mit nyomtassál.
Igen, a konverter kell.
Én pl. ezt használtam/használom: https://www.hestore.hu/prod_10038725.html
A lábkiosztásra érdemes odafigyelni, tapasztalatból mondom.Nagyon nem off kérdés a burkolás.
Amit Reggie0 írt teljesen igaz, de üveg helyett én plexit javaslok. könyebb vele dolgozni, biztonságosabb is.
Illetve, nem csak burkolni kell ezen anyagok esetén, hanem nem árt egy kis szellőztetés / légszűrés.
https://www.simplify3d.com/support/materials-guide/asa/
https://www.simplify3d.com/support/materials-guide/hips/
https://www.simplify3d.com/support/materials-guide/abs/PLA pl. kimondottan nem szereti a zárt teret (vagy akkor nagyon jól kell behúzni a friss levegőt), mert ugye 40 foknál már lágyul és elég jól fel tudja fűteni az asztal és a hotend a zárt dobozt.
-
Mayan
csendes tag
Sziasztok!
Ender3 elkezdett random magasságokban X tengelyen jobbra ugrani, közben ronda kerregő hangot ad.
Mitől lehet ez? A bordásszíj feszítőt már annyira meghúztam, hogy attól tartok eltörik valami ha tovább feszítem, de látszólag nem is ugrik át. A nyomtatás Octoprinttel megy egy Pi4-ről. -
Reggie0
félisten
válasz
Demo07 #30650 üzenetére
ABS/ASA/HIPS eseten feltetlen javasolt a burkolat. En ender 5 plusom is azert all meg felig osszerakva mert meg kene rendelnem az uveglapokat az oldalaba.
Neked nem voltak deformaltak a v-slot gorgok?
Igen 12V venti eseten 12V tap kell, de szerintem jobban jarsz, ha nezel 24V-os ventit. Ahogy hallom noctua ventik azert nem annyira szeretik a nyomtatofejet, a mozgatastol hamarabb tonkremennek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xbox tulajok OFF topicja
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Gumi és felni topik
- Androidos tablet topic
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- Ukrajnai háború
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5g 8/256gb - Szép állapot, akár beszámítással
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest