-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz
Walter_White #30298 üzenetére
Fordulatszam nem szamit, a legaramlat igen. Illetve az, hogy PWM szabalyozhato, fordulatszam jelados legyen es nagyon fontos szempont, hogy mi az a minimum fordulatszam(igazabol szazalek) ahol hajlando elindulni. Ez minel kisebb annal jobb.
-
Walter_White
senior tag
Ha ki szeretném cserélni a hotend ventijét, olyan kérdésem volna, hogy kell figyelni valamire a 24V-on kívül? Fordulatszám? légáramlat?
-
imibogyo
veterán
válasz
inf3rno #30294 üzenetére
Persze biztosan megoldható az is (ha más nem egy kis zsepivel a hangszóró elé
). De ha jól emlékszem, talán alapból úgy is működik, hogy csipog valamennyit, aztán abbahagyja egy kis idő után. Nem vagyok benne biztos, mert még csak egyszer fordult elő velem, hogy menet közben kifogyott az anyag, pedig már 3 éve nyomtatok különböző gépeken és többségükön volt, vagy készült rá ilyen alkalmatosság. Holnap majd kipróbálom neked. Most már alszanak a gyerekek, nem akarok sípolgatni, mert nekem a házban van a nyomtató (a kamrában), így eléggé betöltené a teret a hang.
-
imibogyo
veterán
válasz
inf3rno #30287 üzenetére
A jobb gépeken általában már alapból van "filament szenzor", ami kifogyás esetén jelez (az enyém úgy sípol, hogy még zárt ajtón keresztül is simán lehet hallani) és ekkor, mármint a "kifogyáskor", még van vagy bő 25-40 cm filament a hotend irányába, szóval bőven van időd újraindítani a nyomtatást (a meglévő anyag elhasználásához és közben előkészíteni az új tekercset stb.).
-
inf3rno
nagyúr
válasz
azbest #30277 üzenetére
Szerintem alap, hogy a hálózatról tudjak nyomtatni, és csak a kész cuccért kelljen bemenni a műhelybe. Amúgy ennek kapcsán, mi van, ha elfogy a nyomtatóból a filament? Vannak már ezek annyira okosak, hogy megvárják amíg kicseréled, és onnan folytatják, vagy akkor megszívtad, és kezdheted előlről?
-
-
Walter_White
senior tag
Sziasztok! Eddig Gembird PLA\PETG-vel nyomtattam. Viszont kipróbálnék valami más márkát, esetleg tudtok ajánlani? Vagy egy rangsort felállítani? Nézegettem a DD Filákat és a Spectrumot is.
-
Reggie0
félisten
válasz
azbest #30282 üzenetére
Viszont ha a szalvastagsag ingadozik, akkor retegen belul is kell elteresnek lennie, mert a filament nem lesz szinkronban a retegvaltassal, az ugy ingadozik, ahogy eppen sikerul.
Ezen kivul lehet meg a vastagsag valtozasa a sebesseg/nyomas viszonyoktol fuggo. Pl ha van egy vizszintes furat es folotte/alatta masmilyennek tunik a reteg szelessege. Arra meg nem jottem ra, hogy ez konkretan mitol tud kialakulni, en az infillre tippelek. Ekkor erdemes lehet ugy nyomtatni, hogy a kulso falat csinalja meg eloszor, akkor a belso struktura nem ut ki rajta. Vagy ehelyett esetleg az infill overlappal varialni, illetve figyelni arra, hogy a 0.4-es fuvokaval 0.4-es falat nyomtass, mert nagyobb mereteknel a kifele paszirozott extra szelesseg viszonylag sztohasztikus eredmenyt ad.
-
azbest
félisten
válasz
Reggie0 #30281 üzenetére
Mondjuk a szálvastagság ingadozás is lehet akár, igazad van. Bár ez most épp devil design fehér, nem az olcsóbb fapados gembird.
Lehet tolok az oldalfalakat meghagyva az alját kiváva tesztet másik anyaggal is. Nagyon minőség optimalizált módban 14 óra volt az alsó rétegek lefektetése. (mivel hatalmas felszín alul felül és azt eleve fele tempóban nyomtatja)
Az első "szinte jó" képen sokkal kisebb a frekvencia, de ott is vannak szintek, ahol vastagabb, míg máshol vékonyabb. A 16x16 centi körüli teljes tárgyon meg amilyen magasan sok fal van ott sűrőbb a hullámzás, míg a felső részen, ahol már csak a hátlap van, ott kiritkul.
A zx81 hát előrefele lejt. A hátlapon egyre feljebb haladva egyre kevesebb anyag kell egy rétegbe.
Infilles játék is volt. Úgy, hogy nem teljesen tömörek a falak most már, mert 3-ról 2-re vettem a falak számát. Kicsit az is javított.
Azt hiszem az infill teszte a legegyszerűbb egy 16x16-os szögletes vázát nyomtatnom például. Ott ki kell jöjjön már az infill egyenetlensége valsz, elég nagy felület, hogy látható legyen és gyorsan megvan. Hát az szívás lesz, ha gagyi az infill a fehér pigment elég jó benne, jobbnak néz ki, mint a gembird. Asszem a júl1 után rendelnem kéne valami vastagságmérő okosságot kínából
-
Reggie0
félisten
-
azbest
félisten
válasz
Saccco #30278 üzenetére
Nem, azonos magasságban más az anyag mennyisége / tömörsége sajnos
Úgy tudtam valamelyest kontrolált körülmények közt reprodukálni, rövidebb idő alatt, hogy messze tettem egy másik tárgyat. Irányváltás vagy nyomás vagy esetleg hőmérséklet fluktuációra tippelnék még.
Az 1 órás nyomtatás alatt meglévő sarok rész kivágás meg szinte tökéletes, ha nincs ott a távoli kis kocka.
A mostani 25 órás már elfogadható lesz valsz, nem ennyire hullámos. Lassabban és kisebb hőfokon mattabb felszínnel, kisebb acceleration-nel (volt 60as tempóval 3000-es accal némi ghosting is néhol), kisebb egyenetlenségekkel már valsz vállalható lesz. Csak a maximalizmus miatt zavar.
Utólag gondolkodtam el, hogy a soros kijelzőn lehet sokkal ritkábban frissül a hőmérséklet, mint valójában. Mert ott gyakorlatilag végig fixen pontos a hőmérséklet, nem mutat mászkálást. Pedig lehet mégis van. csak nagy tárgynál lehet a hőingás frekvenciája jobban kijön, mint kicsinél, mert sokkal tovább tart egy réteg. De csak tippelgetek. [link]
-
azbest
félisten
válasz
Saccco #30276 üzenetére
annak is megvan az életérzése, ha csak bedugod az sd kártyát és a gép dolgozik szépen
De extra képességek, távvezérlés, webkamera / timelaps, és más okosságok kapcsán persze egy raspberry pi sokat hozzá tudhat adni, ha valaki olyan képességeket szeretne.
Más
Eh.. lehet kéne csinálnom pid tuningot a tarantulámon, mert nagy méretű tárgyaknál, ha sokat mászkál a fej, akkor nem olyan szép egyenletesen sima a tárgyak oldala, mint kis tárgyaknál. Nem elcsúszás, hanem egyik szinten vékonyabb, másik szinten mintha vastagabb lenne. És kifejezetten úgy is elő tudom hozni, ha egy kis tárgyal ellentétes sarokba is teszek valamit nyomntatni. Bár az is lehet, hogy a nozzleben lévő nyomás más a sok utazáskor, s azért nem olyan szép.
A felső egy nagy nyomtatás.
Második csak a sarok lassabban
alsó meg a sarok gyorsan, de messzebb lévő más tárgy nyomtatás nélkül. -
Saccco
nagyúr
válasz
inf3rno #30267 üzenetére
Elvonatkoztatva a hibás fw-től. Ha nem lép át a gép egy bizonyos sebességet, akkor nem feltétlen lesz ilyen hiba.
Egy Pi nélkül a nyomtató szerintem fapad. Ha meg már ott van a Pi, akkor miért nem menjen róla a vezérlés is. Semmilyen egyedi dologra sincsen szükség.Az Ender egy jó gép, hatalmas támogatottsággal és felhasználói bázissal. Nyilván nem fog olyan sebességgel menni, mint egy épített kocka, de az áráért bőven megfelelő dolgokat tud.
[Rant on]
4-5 éve összetettük volna a két kezünket, ha egy ilyen géppel kezdhettünk volna. Viszont a szopóág hiánya sok új nyomtatógazdán meglátszik. Akik mondjuk a Prusa MK3S-en szocializálódnak, azok egy felváló tárgytól is képesek sikítófrászt kapni. Utána meg minden kaksit rákennek az asztalra, mert még az úgy nevezett nagyok is azt teszik.
[Rant off] -
kzkz
őstag
[link]
Ezt már szemmel követni se lehet -
azbest
félisten
válasz
inf3rno #30271 üzenetére
Ahogy már írtam nem a sévszélesség probléma miatt döcög az az ender.
Hibás fw van rajta, olyan, mit folyton az sd kártyára írogat úgy, hogy azzal megakasztja a többi folyamatot.Fel kell tenni a javított fw-t, letölthet a gyártó oldaláról.
A 8 bites arduinok is simán működtek egész jó sebességekkel, pedig 20MHz alatti órajelekkel mentek. A mostani 32 bites boardok meg 100MHz vagy még gyorsabb procit használnak. A 32 bites board képes kihajtani 256 microsteppel is a motorokat. Szóval nem teljesítmény a gond, hanem bugos szoftver.
Az usb megoldás is lehet soros porton ül vagy valami belső limiten van. Némelyik régebbi boardon sd kártyás nyomtatás volt javasoltabb, mert usb-n át nem bírt fogadni elég gyorsan gcode-ot.
A felemlegetett klipper legfeljebb 8 bites boardnál tud javítani teljesítményen azzal, hogy a számítások terhét leveszi a board válláról. Amikor a boardnak számolmnia is kell, akkor arra idő kell, kevesebb idő marad a motorok vezérlésére. De 32 bites boardnál nem a számítási kapactás a szűkös, pláne olyan chipsetnél amiben fpu is van. Klippernél inkább a spéci szolgáltatások érdekesek számomra, hogy képes konkrét gépből vett adatok segítségével úgy vezérelni a motorokat, hogy kioltsa a ghostingot nagyobb sebesség esetén is: input shaper. [link]
Rendeltem is gyorsulásmérőt, csak annyi időm és energiám nincs, hogy mindent kipróbáltak -
inf3rno
nagyúr
válasz
Saccco #30265 üzenetére
És ehhez már egyedi nyomtató kell, vagy lehet kapni ilyen célra nyomtató vázat, és azt rádugni egy számítógépre és klipperrel levezérelni? Én pl nem vennék Endert, ha ez probléma a vezérlésénél, mert bonyolult dolgokat akarok nyomtatni, felesleges számítógép meg azért akad néhány a lakásban...
-
dugesz77
őstag
válasz
excalibur36 #30258 üzenetére
Octoprint pluginok vannak . Egy okos konektort lehet vezérelni. Érdemes megnézni miket támogat. Én régebben az TP-linkes aljtzattal próbáltam nem sikerült. Nem foglalkoztam vele tovább. Most egy SonOff BasicR2 okosrelé van a nyomtató kábelére kötve ha kell appból lehet időzíteni a kikapcsolást. A nyomtatási időt érdemes megtoldani 10-15 percel,hogy vissza tudja hűteni magát mielőtt lekapcsolna a relé.
-
Saccco
nagyúr
válasz
inf3rno #30264 üzenetére
Nem fér át a sávszélességen az összes parancs, amíg a nyomtató odaér.
Létezik hasonló, ahhoz amit írtál. Pl.: a Klipper, amit tegnap megemlítettem néhányszor. A számításokat pl. egy Pi végzi és csak azt mondja meg a nyomtató alaplapnak, hogy melyik motor mikor hol kell legyen. -
inf3rno
nagyúr
Volt még előzőleg téma, hogy megakad a nyomtató, ha túl részletes a forma. Ez mi miatt van? Ha túl gyenge a számítási kapacitása, memóriája, akkor nem lenne jobb egy saját számítógéppel vezérelni az egészet ahelyett, hogy veszünk valami gyenge hardvert, ami nem képes kihajtani? Manapság már nem egy nagy kíhívás viszonylag olcsón összeszórni erre egy gépet apróról, de akár egy RPI is elvinné gondolom.
-
azbest
félisten
külső elektronikás megoldások léteznek, de azt hiszem nem alapfelszereltség az ender gépeknél.
A ventik leállítása olyannál megy, ahol szabályozható aljzatot használnak. A táp és az egész gép kikapcsolása meg relés megoldással működik, amikor a fw-en megfelelő szabály szerint jelet küld és megszakítja a relé az áramot
-
honeypot
tag
válasz
excalibur36 #30258 üzenetére
A fizikai kapcsolót nehéz neki lekapcsolni.
-
excalibur36
senior tag
Sziasztok!
Az Ender 3 V2-ben be lehet állítani azt, hogy ha elkészült a nyomtatással kikapcsolja magát? -
inf3rno
nagyúr
Ti milyen utómunkálatokat szoktatok csinálni? Már úgy értem, hogy lezárás (vagy minek fordítják a sealing, coating szavakat), csiszolás, festés van? Próbálok valami food grade festéket találni, de nem igazán akar összejönni. Arra gondoltam, hogyha nincs festék, akkor esetleg meg lehetne próbálni anélkül, de attól tartok, hogy nagyon karcos lenne a végeredmény a csiszolás után.
-
azbest
félisten
válasz
Gamboll #30252 üzenetére
A settings - extruder - material menüben vannak előre deffiniált profilok anyagokoz. Van pár márka és szín változat is, vagy simán csak a generic petg.
Annak nézz utána, hogy a gyári asztalra szabad -e nyomtatni petg-vel. Bár valószínűleg nincs vele gondja. Csak például üvegre csak úgy simán nem szabad, mert felszakíthatja, ha túlságosan rátapad. De ha nem sima üveg, hanem valami más fajta, akkor valsz jó lesz alapból.
-
Gamboll
csendes tag
Sziasztok!
Teljesen kezdőként kérem a segítségetek.
Van egy Ender3 V2 nyomtatóm és PETG vel szeretnék nyomtatni.
Tudnátok nekem leírni, befotózni hogy mit hova állítsak a CURA-ban hogy jó és szép legyen a nyomat? -
Reggie0
félisten
válasz
Saccco #30245 üzenetére
Vagy nem usb-soros illesztes kene, hanem valami high-speed uzemmod, peldaul usb fifo, nem dragak a chipek hozza es 3gbites usb3-mas is van(ft600/ft601). De kezdetnek erdemes felvenni a 115200 baudot 3000000-re a mikrokontrollerben, az mar kb. 20-as szorzo es csak a firmwaret kell hozza cserelni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Eladó Lenovo ThinkCentre M70q Gen3 számítógép + Lenovo ThinkVision E24-28 monitor
- ASUS X301 (RX170HD)
- Lenovo Thinkpad T495s Ryzen 5 PRO 3500U/16GB RAM/256 SSD/14" FHD touch Magyar bill. laptop eladó
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga 4th i5-8265U/8GB/256GB NVME SSD/FHD Touch UltraBook garanciás
- Superconsole X2PRO retro játékkonzol 70000 játékkal + android box egyben
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest