- Azonnali informatikai kérdések órája
- OLED TV topic
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Léghűtés topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Asztrofotózás
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nemethdavid
csendes tag
Egyébként egy all metal hotendet hogy lehet normálisan tisztítani? Egy hagyományosnál csak kidobom a PTFE csövet, és beteszek egy másikat, de ha beégetek mondjuk egy nem olcsó Micro Swisst, nem lennék boldog.
-
dugesz77
őstag
válasz
Walter_White #29795 üzenetére
250 fokot nem nagyon szereti az olcsóbb például a géphez is adott ptfe teflon cső (fehér színű általában). Hamar megbarnul, elfolyik, kilyukad ezért érdemes all metal torokra vagy capricorn csőre cserélni.
-
Imy
veterán
válasz
Azure PETG-nek megfelelő a 225-230 fok. Filamentpron keresd.
-
Tikakukac
titán
válasz
Minden márka és márkán belül is akár bőven kell állítgatni. Erre készülj.
-
Walter_White
senior tag
Filamentmárkák közti is van különbség? pl egyik márka kevesebb nozzle fokot igényel, a másik többet? (PETG Gembirdel 250 fokon tudok normálisan nyomtatni 70 fokos asztalhővel.) Ja igen, és kattogott folyamatosan az adagolómotor. 230-nál, 240-nél nem mindig, 250-nél megszünt a kattogás is. kopp...kopp
-
Imy
veterán
válasz
Mr.Csizmás #29789 üzenetére
Harded steel nozzlet használok.
#29790 fboldog
Burkolt a nyomtató. -
válasz
Mr.Csizmás #29789 üzenetére
És zárt ház sem árt a nyomtatásnál. Nem kéne belélegezni a carbon adalékot. :)
-
Saccco
nagyúr
válasz
rednifegnar #29786 üzenetére
Jáj ne már...
-
rednifegnar
senior tag
válasz
nemethdavid #29782 üzenetére
en nem hasznalok retractot, utolag lekaparom...
-
fabula
őstag
válasz
beneboy #29775 üzenetére
Az extruder csere szerintem Ender V3-nál alap fejlesztés dual gear full fém extruderre, vagy bármi más jobbra (pl. BMG clone).
A dual Z tengely ráér később is nem olyan fontos, amíg jobban meg nem ismerkedsz a 3D nyomtatás finom részleteivel (nem lesz gyors).
A BL-touch pedig szerintem felesleges pénzkidobás. Már négy különböző nyomtatóm volt és egynél kipróbáltam, de a jó manuális szintezést nem váltja ki, üveg vagy tükör bed esetén meg jó szintezés utána teljesen felesleges is. Nagyon görbe bed esetén lehet értelme, de én nem láttam, le is szereltem, azóta is a fiókban porosodik. Csak egy plusz hibaforrás véleményem szerint.
Meg persze végtelen sok türelem, mint Saccco írta.
Újra is lehetne értelmezni Montecuccoli híres mondását, miszerint a háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz, pénz.
A 3D nyomtatáshoz is három dolog kell: türelem, türelem, türelem. Na meg egy kis pénz sem árt.
-
fabula
őstag
válasz
nemethdavid #29782 üzenetére
1 mm és 60 mm/sec
-
nemethdavid
csendes tag
Hali!
Akinek direct driveja van, milyen retraction distance és speed beállításokat használ PLA-hoz? -
azbest
félisten
válasz
Reggie0 #29778 üzenetére
a nozzle sem
Amúgy végül úgy sikerült a petg darabokat valamennyire normálisan összehozni vele, hogy a rés mellé két oldalt tettem kapton szalagot. És úgy, nagyon kis anyagmennyiséget kitolva belemaszíroztam. Majd szikével a végén laposra vágtam a többletet.Vastagabb dolgoknál egy jó ragasztás szerencsésebb lehet, ha olyan az anyag is, ami jól ragasztható. Mert nem teljes kereszmetszetében olvasztja össze.
-
azbest
félisten
válasz
Reggie0 #29776 üzenetére
egyébként próbáltam 3d tollal. Nem kis ügyesség kell hozzá, plusz utána még letakarítás szikével. Nem megy olyan könnyen az anyag a vékony, jól passzoló réssek közé.
Inkább ragasztás. Csak nekem pont egy elszúrt nyomtatás volt, amikor különböző hézagok maradtak. És külön nyomtattam ki hozzá a maradék szakaszt.
-
Reggie0
félisten
válasz
beneboy #29775 üzenetére
2: Ha nagyobb tárgyat akarok, mint amit a gép ki tud nyomtatni, 3d tollal össze lehet ragasztani (nem teherhordó elemek, csavar, szerszámosláda rendszerező...)
Szerintem jobban jarsz a dorzshegesztessel, ahhoz meg csak filament kell es egy dremel, vagy valami hasonlo nagy fordulatszamu kis meretu gep. Video
-
beneboy
tag
Sziasztok!
Szeretnék én is belefogni a 3d nyomtatásba. pár kérdés felmerült bennem, a topikot visszaolvasva pedig a következőkre jutottam:
1: Milyen nyomtatót vegyek? Ender v3, az lehet /kell fejlesztgetni
(hobbi célú nyomtatás, gép legyen 100.000 alatt, amit szeretnék munkámhoz nyomtatni azt cég áfával 100.000 környékén nyomtatná innen jött az ötlet, szerszámokhoz rendezők stb, tehát nem kell, hogy szép legyen)
2: Ha nagyobb tárgyat akarok, mint amit a gép ki tud nyomtatni, 3d tollal össze lehet ragasztani (nem teherhordó elemek, csavar, szerszámosláda rendszerező...)
Ami kérdésem lenne, de nem találtam rá választ:
3: a fent linkelt gép ára magyar garanciával csábító, minden a csomagban van ami kell?
4: ha elkzedem fejleszteni a gépet, garancia elveszik, vagy visszaalakítás után nincs gond?
5: mire érdemes már az elején beruházni mint fejlesztés (a zaj nem számít, garázsban lesz, gonolom onnan majd nem zavar senkit):
a, Z tengely upgrade ?
b, Extruder upgrade ?
c, BLtouch ?
A segítséget előre is köszi! -
Tomika75
tag
Üdv!
Kellene nyomtatnom egy autóalkatrészt ami a hűtőkörben van. Azt szeretném kérdezni milyen anyag lenne a megfelelő? Szerintem max. 100-110 fokot kellene kibírnia és a nyomást ami a hűtőrendszerben van. ASA vagy PC-re gondoltam. -
bbmt
senior tag
válasz
Walter_White #29760 üzenetére
Ender 5 pro-m van, legobb döntésem volt lecserélni a mágneses lapot gyári üvegre. Tökéletesen tapad,néha lemosom isopropil alkohollal,akkor szinteztem utóljára asztalt amikor lecseréltem üvegre.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Walter_White #29760 üzenetére
en sem hasznalok lakkot, ha tokeletesen tiszta akkor tapad (alapos szappanos lemosas es kezzel nem szabad hozzaerni).
magneses asztalom van az also fele van rajta arra teszem az uveget.
leszedni ugy szoktam hogy beteszem a hutobe es leugrik, de volt hogy nem jott, akkor a melyhutobe. -
Reggie0
félisten
válasz
Walter_White #29763 üzenetére
Baromi sok, en amiota megvettem a gyariakat hasznalom.
-
Walter_White
senior tag
Amúgy mennyi az élettartama egy fúvókának? Életem első 3D-s nyomtatója, ismerkedek vele, de ezek a hatalmas hőmérsékletek az élettartamot mennyire befojásolják? Illetve kell egy bizonyos idő után pihentetni? - hőfokból eredően, meg 1-1 nyomtatási tárgy méretéből adódóan amit órákig nyomtat akár.
-
Walter_White
senior tag
válasz
Bedczooo #29759 üzenetére
Gembird Filamentem van PETG 1.75.
0.4-es alap fúvóka.
Na 5-ös erősségü lakk, letisztítottam teljesen az üveget, szinteztem, papírlapos technikával, épp csak tud mozogni a papír, minimális kis rés, 2 réteg lakkot felvittem az üvegre, minden réteg után hajszárítóval megszárítottam, és a 3. réteg után felraktam a nyomtatótálcára, és mint az álom ugy rátapad. 72 fokra felfűtöttem a lapot, a fúvókát 230 fokra, és rögtön megtapadt. 3-as erősségü lakknál, szerencsén múlott csak...(Meglátjuk 3 óra mulva a szélei, sarkai is tapadnak-e még.)
-
Bedczooo
tag
válasz
Walter_White #29752 üzenetére
Sajnos nagyon igényes a zsír, kosz, pösz-mösz be ragad a lakkba. Nekem az vált be hogy 2-3 alkalommal tisztogatás ecset denaturált lütyi és már mehet a nyomtatás. Az után üveg lap levesz, teljes takarítás. Sajnos a szélein be rakodik a lakkba a kosz. Még én sem jöttem rá teljesen, de ahogy írják itt, a filament fajtán belüli eltérése is sokat nyom a latba. Ez én is így gondolom.
-
honeypot
tag
Mágneses asztalra rá lehet tenni az üveget? Vagy mindenképp le kel szedni a mágneses réteget?
-
Scallion
senior tag
válasz
Walter_White #29752 üzenetére
Egyébként ha tiszta az üveg nem kell lakk. Sose használom. Az eredeti creality üveg pedig a tapadós felületével még jobb. De az egyik nyomtatomon sima van és nem kell lakk.
-
Walter_White
senior tag
válasz
Bedczooo #29751 üzenetére
Kell a 4-es vagy az 5-os.
sajnos a targy 2 sarka nyomtatas kozben olyan 3 ora eteltevel felvalt 1 picit. Ami a hasznalatat nem befojasolja, inkabb esztetikailag, olyan lett mintha keves lett volna az anyag. (Tuti maga az uveglap lesz a hibaforras, mert ezzel a beallitassal, arra az alap gyari tartora problema nelkul nyomtatatta ezt a nagy targyat. Igaz arrol meg leszedni nem lehetett. viszont uvegrol erolkodes nelkul lejott. Meglesem mikor hazaerek, igaz 2mm-es a lap... igy lehet homersekletet alabb kell venni (80fokrol) + vettem most 5-os Erossegu lakkot. Meglatjuk.
-
Bedczooo
tag
válasz
Walter_White #29750 üzenetére
Basszus, most nézem hogy, extra erős amit használok hajlakk. Azt írja 4-es, de ezt nem figyeltem, a Nejem adta, Ő is ilyet használ
.
Nyugi, szépen le jön, ahogy ki hűl az asztal. Sőt el engedi, mint ha csak rá raktad volna. Eleinte én sem tudtam ki várni, de sajnos akkor feszegetni kell. Ami még jó az üveg lapban, nagyon sima, fényes felület érhető el. Azt viszont itt olvastam, hogy 70 fok feletti asztal hőnél a gyári mágneses felületen el gyengül a mágnes, a hő hatására el mozdulhat. Tehát, ABS vagy más magas tárgy asztal hőt igénylő nyomtatásnál az üveg a favorit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Ukrajnai háború
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Háztartási gépek
- Azonnali informatikai kérdések órája
- One mobilszolgáltatások
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5g 8/256gb - Szép állapot, akár beszámítással
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- Akció! Windows 10 pro OEM licenc kulcs 64/32 bit activation key licensz, liszensz,kulcs
- AKCIÓ! Gigabyte B450 R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660Ti 6GB Zalman S2 TG Zalman 500W
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest