-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
csadi0011
őstag
Múlt héten vásárolt Kossel Linear Plus:
09:42:33.932 : Marlin 1.1.0
09:42:33.932 : echo: Last Updated: 2016-12-06 12:00 | Author: (ANYCUBIC PLUS, 2017/9/18)
09:42:33.932 : Compiled: Nov 14 2017
Hátha érdekel valakit, milyen fw-rel adják.
-
csadi0011
őstag
10 óra múlva lesz megint Anycubic 50/100 kupon. [link]
-
Reggie0
félisten
válasz
AllTheBest #20238 üzenetére
A lezeres homero nem meri jol a homersekletet, mert nem tudja mekkora a felulet emisszios tenyezoje. Probald ki ugy, hogy egy fekete szigeteloszalag darabot raragasztasz a merendo targyra, az sokat segit a femeken, mert azok jol tukrozodo feluletek.
-
dugesz77
őstag
Ja a xopóág II.
Az egy dolog,hogy másfél napja szenvedek,mert a Sunlu pla+ sehogy nem akar letapadni. Próbáltam: sima üveg, üveg+stiftes ragacs, üveg+ kaptonszalag, PP műanyaglap, ultrabase... utolsó kísérlettel üveg+abs juice 8mm brim megfogta. Pedig végigtornásztam a hőmérsékleteket ,szintezés ,nozzle csere . Gép átnéz ,csavarok meghúzva, szíjjak feszesek. Ma első benchy:
Nyomtatásból kikerülve semmi különös:
megfordítva:
Na ez mitől lehet? Érzésre fej , asztal sehol nem akad. -
Saccco
nagyúr
válasz
AllTheBest #20238 üzenetére
Akkor nyomj rá egy PID tuning-ot.
Illetve egy termisztor cserét. -
AllTheBest
őstag
válasz
AllTheBest #20234 üzenetére
Talán kiderült, hogy mi lehet az ok, felmelegítettem 200fokra a fejet, a kijelzőn 200 fokot is írt, lézeres hőmérővel rámértem a fejre és csak 170 fokot mutatott, lehet, hogy nem jól érzékeli a hőmérsékletet és nem tudja megolvasztani rendesen az anyagot?
-
dugesz77
őstag
Látom sokan vagyunk xopóágon. Az utóbbi időben észrevettem gyengécske az aluextruder szorítása. Mondom biztos a rugó. Hát nem gondoltam volna,hogy 5 tekercs fila megeszi
(mielőtt megkapom van előtte csapágyas fila igazító.
Volt itthon tartalék de ezek szerint akkor ez is fogyó cucc . -
Saccco
nagyúr
válasz
AllTheBest #20234 üzenetére
PTFE cső csere, ha van benne.
PTFE szorító kilazult.
Esetleg meghalt a hotend hűtő vagy hamarosan fog. -
AllTheBest
őstag
Sziasztok, segítségre lenne szükségem, már kezd az idegeimre menni ez a probléma... Adott egy Anet A6, ami mostanában elkezdett rondán nyomtatni. Az extruder motorja néha olyan mintha nem tudná rendesen tolni az anyagot és ugrik egyet, ezen felül hasonló nyomtatási csodákat produkál:
Pád dolgot már próbáltam:
-fúvókát kitisztítottam, majd cseréltem
-a fúvóka előtti menetetszárat ami a fűtőfejtől megy, szintén cseréltem
-a filamentet feszítő rugó alá tettem még egy anyát, hogy erősebben feszítse oda az anyagot, azt feltételeztem, hogy azért ugrik, mert nem tartja elég erősen oda a rugó
-több anyaggal is próbálkoztam, kb 2 órányi nyomtatás után kezdi el ezt produkálni
-próbáltam régebbi, eddig jól nyomtatott fájlokkal is a nyomtatást, azoknál is előjön a jelenség.Kezdem már feladni, nagyon idegesítő
Ha esetleg valakinek lenne valami tippje, akkor azt nagyon megköszönném
-
mekkGyver
aktív tag
A jelenséget "layer shift"-nek hívják, és rengeteg oka lehet, én is szívtam vele napokig. Először is ott érdemes keresgélni, amelyik tengely felé jelentkezik (X/Y). Az ok lehet a vezérlő túlmelegedése, laza szíj, görgő kopás, idegen anyag / szorulás a sín környékén, elakad a fej valamiben (pl. túlextrudált a réteg, vagy leválik) de szoftveres hiba is lehet. Én sok olvasás után extra hűtéssel kezdtem, majd szíjfeszítő készítése, tisztítás, görgő csere / beállítás és miután semmi nem segített, beleástam magam az arduino-s paraméterezésbe, és a "gyárilag kapott" 1.8 marlint lecseréltem a bugfixes 2.0-ra, és azóta nemcsak ez a hiba szűnt meg, de szebben is nyomtat.
Még ami eszembe jutott, nézd meg, hogy a "slicer" programodban hátha be van kapcsolva az "acceleration" és a "jerk" vezérlés. Ha igen, akkor kapcsold ki, mert lehet, hogy túl nagy gyorsulás van megadva, és a nyomtató nem bírja. -
Psyra
újonc
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, remélem valaki tud tippet adni nekem, mi lehet a gond. Eddig nem volt ilyen jellegű probléma a nyomtatás során, most pedig minden tárgynál jelentkezik.
A nyomtatás egy bizonyos magasságnál elcsúszik. Ilyenkor kattogást is hallok, amikor elrontja, utána pedig nyomtatja tovább mintha mi se történt volna. Csatoltam képet is!
Köszönöm a segítséget :) -
moex1
tag
válasz
flashpointer #20228 üzenetére
PEI.
-
flashpointer
őstag
Tudnatok valami reteget javasolni a Bed-re? lecsereltem a gyarit egy alura de arra meg ugye kell valamit meg ratenni. Annyi fele van hogy nem is tudom hogy kezdjem az utananezest...
-
Geller72
veterán
válasz
norbert1998 #20225 üzenetére
Elvileg akár minden cserénél, csere után kellhet kalibráció. És még utána se tuti jogy a 100 mm az 100mm lesz. . A marlin megcsinálja a Pid tuningot mondjuk úgy hogy helyetted is .
-
Reggie0
félisten
válasz
norbert1998 #20225 üzenetére
Mert a gyari beallitas eleve szar, majdnem direct extruder meg erzekenyebb ra, nincs rugalmassaga.
-
dugesz77
őstag
válasz
HornedReaper #20223 üzenetére
Okés de ha meg azt nézem FILAMENT PM netto árakat ír. Egy alap 5000 forintos PLA az nekem 6350 + 1400 postázás. Elhiszem ,hogy jó de szerintem nincsenek jó árai mire hozzám kerül 1 kg alap PLA az 7750 Ft.
-
dugesz77
őstag
Aliról most a 7X6813I4KCV8 kupont használva ( - 5$) ingyenes postával selyemfényű CREOZONE PLA talán nincs olyan rossz árban.
-
Reggie0
félisten
válasz
HornedReaper #20220 üzenetére
Hat, mert nem igazan eri meg ugy senkinek se. Ki akar 40ezren sporolni par ezrest ugy hogy cserebe nincs gari. Es kinek eri meg eladni 20-25 korul, ugy hogy az alkatreszek tobbet ernek, azt fel lehet hasznalni masra. Meg 20-25-ert sokkal tobbet er, hogy van +1 nyomtatod es egyszerre ket dolgot is tudsz nyomtatni. Egy tekercs filament 5-7 ezer forint szoval az uzemeltetes tobbe kerul, mint amennyit kapnal erte hasznaltan.
Alirol 160 dollar korul meg lehet rendelni, szoval 48 lenne a uj ara. Minusz a kuponok.
-
HornedReaper
senior tag
Új, bontatlan Ender 3-ért és használtért mennyit lehet most kérni, hogy meg is vegyék ne csak árulja az ember?
Alig van eladó..
-
llacee
őstag
Sziasztok!
Gyors segítséget szeretnék kérni
Anet A8-ról leesett a filament és eltörte a hotbed-et.
Hol lehet pesten vagy bárhol a legrövidebb időn belül venni egy másikat hozzá? -
Reggie0
félisten
válasz
norbert1998 #20216 üzenetére
De arra. A step/mm-et kalibrald be. Ehhez ki kell csavarnod a nozzle-t, majd merd le, hogy ha kiadsz 100mm extrudalas parancsot, akkor hany mm-et huz be a szalbol. A vegen a mostani beallitott step erteket meg kell szorozni 100-al es lemert ertekkel elosztani, igy kapod meg a kalibralt erteket.
-
Geller72
veterán
válasz
norbert1998 #20216 üzenetére
A Marlinban egy PID tuning?
-
norbert1998
nagyúr
válasz
Reggie0 #20215 üzenetére
Seam alignment környékén hide seam van.
Csak alul van coupler, az extruderbe nem hajtottam bele, mert kb 5 centi hosszú az egész cső, vagy még annyi sem. Azt középen fogja nagyjából a hotenden lévő darab. Nem hiszem, hogy lötyögne.
Az extruder gyári, gyári beállításokkal megy. Vagy milyen kalibrációra gondolsz? Nem a step/mm-re?
-
Reggie0
félisten
válasz
norbert1998 #20214 üzenetére
Eleg erdekes. Kalibraltad az extrudert? Seam alignment mire van allitva? Couplerben a PTFE nem lotyog?
Nekem amugy ugy tunik elsore, mintha tulextrudalna.
-
Reggie0
félisten
válasz
norbert1998 #20212 üzenetére
Nem dobsz egy fotot?
-
norbert1998
nagyúr
válasz
Reggie0 #20209 üzenetére
A gyári extruder van fölé téve egy abs nyomtatványon a fejnek, semmi extra. Viszont eleinte tpu is sima liba volt így. Nem az első rétegen blobol, hanem úgy összevissza. Nemsok, 1-1. De nehéz eltüntetni sokszor.
Geller
Nem próbáltam még másikkal. Van új, gyári meg utángyártott is. Érdemes előásni az ágy alól? -
Geller72
veterán
válasz
norbert1998 #20205 üzenetére
Próbáltad már másik nozzlival?
-
Reggie0
félisten
válasz
norbert1998 #20205 üzenetére
Nekem extruder problemaknal volt ilyen, raktam ra 1:5 attetelu bolygomuvet es alatetet raktam a szoritorugo ala, utana jo lett. Illetve egyszer jartam ugy, hogy a hajtokerek csigacsavarja meglazult es lotyogott kicsit a tengelyen, attol is sokfele baja volt, de a vegen anyaghianyba is atcsapott, az mar eleg latvanyos. A blobosodas lehet a ptfe couplerek lazasaga miatt is, azokat is erdemes megfesziteni.
Milyen DD van az enderen? Kalibraltad ugy, hogy a nozzlet kicsavartad?
DD egyik hatranya a bowdenessel szemben, hogy nincsen rugalmassaga az adagolasnak, igy amikor indul az elso reteg, akkor a feluleti egyenetlenseget nem tudja csillapitani a szal adagolasa soran, emiatt blobos lehet az elso reteg. Aztan a tobbi retegnel ezek a feluleti egyenetlensegek egymasra epulnek es sok ideig tarthat, amig kiegyenlitodik. Ha nincsen jol kalibralva az extruder, akkor ezt megcsinalja sik beden is.
-
norbert1998
nagyúr
Az az érdekes, és magyarázatot váró tény, hogy az ender sokkal rondabb, szalasabb és hibasabb nyomtatást csinál, mint a kossel. De miért?
A beállítások ugyanazok, a sebességek kisebbek sokkal, de ennyi. Kossel fél méteres vagy még hosszabb ptf csövön 5 mm retract, ender 3 direct drive szintén 5 mm retract, sőt, minden más is ugyanaz. Anyag is.A travel speed lehet, ami ugye a kossel-en brutális? Vagy ez is felróható a meglazult fejnek az excenter csavar miatt?
Fel bosszant. Eleinte olyan szépen nyomtatott pla-val is combing nélkül, hogy agyam eldobtam, most meg használhatatlan minden
szőrös és blob-os.
Dugulás elvileg nincs, de 6 mm retract után lesz jó még dd-vel is.
-
imibogyo
veterán
válasz
zolko23 #20154 üzenetére
Első körben ellenőrizd le az összes csavart, hogy mindegyik jól meg van-e húzva. Nekem az első E5-ömnél voltak gyári csavarok, amik nem voltak jól meghúzva (a második E5-ömnél mondjuk nem tapasztaltam ilyet). Ha már itt vagy a csavaroknál, nézd meg az összes derékszöget az alu profiloknál, hogy azok tényleg derékszögek-e. Kétlem, hogy ez okozná a hibádat, de ha már egyszer átnézed a gépet, akkor nézd át rendesen.
Ha már mechanikai oldalról közelítünk, akkor második lépés legyen a szíjak feszességének ellenőrzése, beállítása és a görgők átnézése, beállítása. Mindegyik keréknek épp annyira kell felfeszülnie a profilokhoz, hogy az adott tengely kottyanásmentes legyen, de úgy hogy mindegyik keréknek forognia kell anélkül, hogy feszülnének, szorulnának. Röviden relatíve könnyen, de feszesen kell mozognia az X Y tengelynek is.
Érdemes az E5-öt is lefogatni ha van rá lehetőséged, valamint a vázat is célszerű megerősíteni. Én épp most állok neki a gép átépítésének (úgy 10 perc múlva), mert elég sok ötletem van, amivel szerintem jobbá tehetem a gépet, vagy épp apróbb hiányosságait pótolhatom.
Ha a fentiek megvannak, akkor a következő megvizsgálandó szerintem az extrudálás paramétereinek ellenőrzése, ide értve az extruder mechanikai vizsgálatát is (megfelelő rugófeszítés ellenőrzése, ami a retractot is befolyásolja stb.), valamint, hogy a PTFE csöved nem mozog-e retract közben. Karcold meg, vagy filccel jelöld meg a csövet a fejnél és az extrudernél is, indíts el egy nyomtatást és figyeld ezeket a jelöléseket, hogy a fejnél, vagy az extrudernél elmozdulnak-e (természetesen ebben az esetben csak az ezektől "merőleges" elmozdulás érdekel minket, mivel a cső természetesen egyéb irányokban mozogni fog). Ha mozog, akkor megpróbálhatod a gyári csatlakozás tuningját egy-egy új feszítő-pöcök nyomtatásával és a PTFE cső megigazításával, de ha van rá keret, akkor jobban jársz két új pneumatika csatlakozóval és minőségi Capricorn csővel (ez más dolgokban is segít).
Végül a retract beállítását végezném el, nekem a gyári "Creality" slicer a retractot 80 mm/s sebességre és 5 mm-es visszahúzásra állította alapból. Ettől jóval kisebb számokat használtam az előző gépemnél (50 mm/s, 3 mm), de azt kell mondjam, hogy eddig ez is tökéletesen működik. Szálazás alig-alig tapasztalható, az eddig kinyomtatott 20-30 modell (70-80 óra nyomtatás) alatt pedig dugulással sem találkoztam.
-
Remus389
veterán
válasz
Gergosz2 #20186 üzenetére
Szia, a fejhallgatós topikban párhuzamosan folyik erről a diskurzus [link] Nem kell komolyan venni, szórakozás ez, pluszba részemről belekóstolnék a 3D nyomtatás témájába.
Sajnos nem gyárt senki ehhez fejhallagtópántot, kivéve a Sennheiser-t, de az gyári színű (van ezüst (HD 650) meg márványszínű (HD 600), fekete is (HD 660S)).
A belinkelt topik vége felé látható pár csinos festett példány, de ezek a képek valószínűleg közvetlenül a festés után készültek, kettő vagy 3-4 hónap múlva megnézném őket, szóval ez a gond, itt-ott lepotyog a festés, megkopik és hímestojásként kell vele bánni, különben megint lehet szórakozni vele hogy szép legyen. Akkor már inkább maradjon gyári.
Szóval mégis hajlanék a 3D nyomtatás felé, Darvinya hozzászólása:
Ha tud gyantás/por 3D nyomtatást, az jobbat készít, mint a fröccsöntött.
Csak hát ezek nem olcsók.Neten megnéztem, és találtam ezt a céget, profiknak tűnnek, nem szélhámosoknak
[link] 3D szkennelni is tudnak és ők biztos tudnának nekem nyomtatni egy igen jó minőségű fejpántot, ami jó. Csak az a kérdés mennyiértTízezresekbe gondolkodjak, százezrekbe, vagy milliókba
Mert akkor inkább veszek spray-t. Bár lehet jófejek lesznek, ha elmagyarázom a kálváriam
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Nvidia RTX 3080TI Founder Edition
- Eladó jóárísított vízhűtők, Lian Li, Artic, Enermax, Alphenpön! LCD-s is több féle!
- Apple Watch Series 8 45mm Silver Alu bontatlan szíjjal + kiegészítők
- Eladó Gamer szék párna csomag!
- Lenovo ThinkCentre M710s SFF / i5-7500 / DDR4 / USB 3.1 / NVMe M.2 / WIFI / több db / számla
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Quadro FX 570 eladó
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest