- Milyen pendrive-ot vegyek?
- ASUS notebook topic
- 3D nyomtatás
- Mini-ITX
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- CES 2025: az In Win nem viccel, ha tápegységről van szó
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- CES 2025: notebookdömping az Acertől
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
B-L-A-C-K
titán
Na nézegettem a vinyókat, ezek közöl szerintetek melyikkel járnék a legjobban?
-Samsung 750GB/32M HD753LJ
-Samsung Spinpoint F1 HD642JJ
-WD CAVIAR XL 640 GB -
audi100td
nagyúr
válasz Core2duo6600 #6976 üzenetére
Pl. tipusszám alapján, de most nem fogok x számot felsorolni, mert ezeket én sem tudom fejből, ha mondasz konkrétabb tipus(oka)t akkor tudok írni számot.
-
Core2duo6600
veterán
Ezt találtam
De ebből számomra nem derül ki a tányérok helyzete
http://www.wdc.com/en/library/2579-001028.pdfGigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
LGLuke
őstag
válasz Keneaproci #6990 üzenetére
Jah az 500-as is 2 tányéros, a különbség csak az, h ezek valószínűleg 2*250 GB-os tányérokból állnak, míg a 640-es az 2*334GB-os tányérokból áll. A nagyobb adatsűrűség miatt elvileg gyorsabb a 640-es.
[ Szerkesztve ]
-
LGLuke
őstag
válasz Keneaproci #6984 üzenetére
Én úgy tudom a 334GB/tányér most a legnagyobb elérhető. Ne 500-ast, hanem inkább 640-est vegyél. Az 2 tányéros tuti. Az általad említett Puffer az tulajdonképpen memória. A lényege, hogy a kis fájlokat cacheli, azaz nem csak azt rakja bele a winyóról kiolvasva, amit a gép éppen igényel, hanem soxor az adat előtti és utana lévő többi adatnak egy részét is. Így következő kéréskor jó esetben nem a winyóról kell olvasni, hanem egy ultragyors ideiglenes memória tárolóból.
A sok cache mint említettem a kis fájloknál fontos: ebből következően a bottwinyóknál lényeges, azaz a rendszerlemezen. GB-os filmeknél, nagy adatoknál semmit nem jelent.
Én úgy emléxem, hogy a 2 MB-hoz képest a 8 MB nagy ugrást hozott rendszerindításnál, vagy játék betöltésnél, illetve kis fájlok másolásánál. A 8 MB-hoz képest a 16 MB már kevesebbet. A 32 MB meg gondolom még kevesebb gyorsulást eredményez, de mindenképpen jobb a nagyobb cache. -
TeeJay
félisten
válasz Keneaproci #6984 üzenetére
500gigás 1 tányéros még nincs és szerintem még 1-2évig nem is lesz
1TB-os vinyók vagy 5x200 vagy 4x250 vagy 3x334GB-os megoldással készülnekaz új vinyók szinte mindegyike 3tányéros már azt éri meg venni
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Keneaproci
csendes tag
Thx a gyors választ.Akkor még 1 kérdés 500Gb os vinyobol van egy lemezes?(mert igy akkor a 1Tb os ba 2x500 as van gondolom vagy 4x250 !?)[ez költői kérdés de erre is válaszolhat vki]
Ui: Azt vettem észre h az hardver dolgokban amikor azt mondják h sokkal gyorsabb az átlagba 30% ot jelent.
[ Szerkesztve ]
Dühösnek lenni könnyű!!!
-
Tomate
veterán
40gb-os HDD-ből létezik sata?
-
LGLuke
őstag
válasz Keneaproci #6978 üzenetére
Sokat számít a tányérok száma!
Először is nagyobb adatsebesség és elérési idő. Ez akár 10-20% is lehet, mivel sűrűbben vannak az adatok, így kevesebb fejmozgás szükségeltetik az elérésükhöz, ami nagyobb sebességhez vezet.
Alacsonyabb zajszintet is jelent, mert kevesebb tányér forog, így kisebb a súrlódás is, kevésbé terheli a motort is. Csapágyazás is jobban bírhatja...
Alacsonyabb hőfok a kevesebb tányérnak köszönhetően, ami nyáron fontos, nah meg ugye egy 7/24-es gépnél meg a legfontosabb szempontok egyike.A Raptorok bootwinyók. A magas fordulatszám nagyobb sebességet jelent és igen számít. A szerverekben lévő SCSI winyók mind 10 000 vagy 15 000 fordulatszámon üzemelnek. Nem csak az állandó olvasási és írási sebességben van lényeges változás, hanem leginkább a lerövidülő keresési idő okozta gyors fájlelérés segíti a bootolást.
Tehát a szétszórt, töredezett rendszerlemezen sokkal gyorsabban találja meg a fájlokat.Nyílván az már a te döntésed, hogy megére neked 20-30%-os sebességtöblet +20-30 ezer Ft-ot.
-
kem
addikt
válasz Keneaproci #6978 üzenetére
szia!
Mindenre most nemtok válaszolni, majd a többiek kiegészítenek:
Ugyanabban a méretben ha egy vinyó 1 vagy 2 tányéros is tud lenni, akkor azt jelenti, hogy hacsak 1 tányéros és persze ugyanolyan fordulatu, akkor sokkal sűrűbben vannak az adatok, ezért joval gyorsabb a vinyó írás/olvasása.A Raptornak meg az elérési ideje(seek) nagyon jó, ami akkor fontos, ha sokat mozog a fej=rendszervinyónak.
Samsung megWD meg olyan hogy mérjó hogy BMW vagy Merci.
Samsungot nem szeretem mióta sulinetbe csomó ismerősömnek 2-3x egymás után haltak meg a samsungjai, a WD-t meg megszerettem az utóbbi időkben.Nekem bizonyított. a Seagateből meg van itthon csomó rossz vinyóm, ugyhogy olyat soha a büdös életbe nem veszek és nem ajánlok senkinek.Köszi!
-
Keneaproci
csendes tag
Hi all!
De amugy mit szamit h 1 vagy 2 tányér vagy samsung vagy WD ? Lesz ezrevehetö külömbség? az meg h meddig el nem szamit mert szinte minden winyo márka ad 3 év garanciát ...3 év sok idő(vagy rossz uton vagyok?)
Azze kerdem ezeket mert mar vagy 3 hónapja tervezek uj gépet es kitanulmanyoztam már h mien Proci , VGA , alaplap kéne ,de arra nem gondoltam h a winyo mit számit ( játékok teljesitményében) [gondolom gyorsabb elérést]
Na tehát mit számíthat egy gamer gép teljesytményében ?
UI:Ja meg tom h van ilyen Raptor nevezetü vinyo tipus ami 10000 ren pörög de 5x annyiba kerül ennyire szamitana az a +2800 fordulat?
Tehát jól jönne egy teljes körű felvilágosítás.
Thx elöre is a válaszokat.
[ Szerkesztve ]
Dühösnek lenni könnyű!!!
-
KMT
addikt
Na utánanéztem, de zavaros a dolog.
Van RE-ből is GP, és a sima RE3-ban vannak 320 GB-os tányérok, ha jól sejtem. Azt végképp nem tudom, hogy RE3-as GP van-e.(#6976) Core2duo6600:
A teljes típusszámból derül ki, ezeket azonban képtelen vagyok megjegyezni.mod: Majd jön audi100, és kiokosít minket. :]
[ Szerkesztve ]
-
Core2duo6600
veterán
Gratula, akkor még tudodd seagate
A 2001 es nekem is 91 % os, 9 hibas sectorral
baromi sok uzemórával(#6973) KMT
Honnan lehet tudni, hogy melyikben mennyin tányér van ?
Nézegetem a wd oldalát de eddig nem leltem ráGigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
LGLuke
őstag
Sziasztok!
Új merevlemez vásárlásán töröm a fejemet és pár tapasztalt kolléga tanácsát és ajánlatát kérném:
- hosszútávú megbízhatóság a legfontosabb
- nagy kapacitás is lényeges lenne
- nagyon halk működés
- kornak megfelelő gyorsaság
- viszonylag alacsony üzemi-hőmérsékletEddig a WD RE3 1 TB-s változatát nézegettem, de az valami félelmetes áron van, viszont 5 év garival vágnák hozzám azért a közel 50 ezer Ft-os árért!
Mi a véleményetek róla, vagy nem érdemes ekkora kapacitásúban gondolkodni?
Zaj, hőmérséklet, megbízhatóság?Ha ez nem, akkor milyen merevlemezeket ajánlanátok, akár kisebb, vagy hasonló kapacitásban?
Előre is nagyon köszi!
Üdv! -
kem
addikt
-
krypton
senior tag
Sziasztok!
A Western Digital vagy a Samsung winchesterei a jobbak? Egy 320GB-os Samsung -ot néztem ki magamnak 16Mb-os pufferrel. Vélemények? (ezt)
[ Szerkesztve ]
-
5xl
tag
válasz audi100td #6952 üzenetére
Üdv, látom otthon vagy!
Ez a samsung ajánlott széria? (F1?)[ Szerkesztve ]
maffiozo nick: morr
-
Gyomman
aktív tag
válasz audi100td #6952 üzenetére
Én mondjuk 250-eset néztem ki, 8MB-os cache-el, az egy otthoni géphez (nem gamer) kb jó, nem? Bár nem sok különbség van árban 250 meg 320-as között, szal nem azon múlik, csak kérdem.
Western-ről mi a véleményed? (asszem így hívják, javíts ki ha tévednék)
Jó, most látom, hogy WD az Western Digital...
[ Szerkesztve ]
Cogito ergo sum
-
Gyomman
aktív tag
Winchestert akarok venni, és néztem az árakat több üzletben is, és meglepődtem, h a Samsung winchesterek mindig olcsóbbak a Maxtor vagy Western winyóknál. Vannak a Samsung winchesterek olyan jók, mint riválisaik, vagy csak azért olcsók, mert amúgy annyira nem jók?
Cogito ergo sum
-
Core2duo6600
veterán
válasz chaser83 #6947 üzenetére
A P2 esen így van.
Semmien driver nincs feltéve rá, csak a vga, inbtegrált van benne
Win2003 server fut rajta.
Az asztali gépnednél, azt kell megnézni, hogy milyen a lap tipusa, és annak tulajdonságai, ha nincs külön szó benne, akkor szerintem nem okoz gondot.Nem tudom, hogy pontosan ez - a lapod
[link]Annak nézz utána, hogy a sata öt tudja -e
[ Szerkesztve ]
Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
chaser83
csendes tag
válasz Core2duo6600 #6943 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszodat. Mi az az OS? Szinonímája a déli hídnak? A déli híd kezeli a HDD-ket, ugye? Na adtál egy ötletet, hátha ezen a vonalon -déli híd típusát kell megvizsgálnom- kéne elindulni. Az elképzelhető, hogy a BIOS nem ismeri fel vagy hülyén, ahogy írtad de a folyamatos alaplapi driver frissítéseknek köszönhetően, hisz azt mindig frissítik, tökéletesen fog működni? Nálad ugyebár így van. És a többieknek...?
-
Core2duo6600
veterán
-
Chaser
legenda
válasz chaser83 #6942 üzenetére
Úgy értettem, hazaviszed, kipróbálod, és ha nem működik megy vissza..olyan kiskert keress, ahol ebben partnerek, a többivel nem érdemes szóba állni. 1ébként amennyire én tudom 3 napon belül kötelességből is vissza kell venniük, mivel inkompatibilitás lenne, és mivel neked csak ez az 1 fajta vinyó kell, nem áll módodban mást elfogadni helyette...
szerk: #6943 Core2duo6600: Nekem anno egyik kis p2-es gépemben egy 120-as szegecs volt, amit mind a BIOS, és ezáltal a win is tökéletesen felismert, kezelt. Nagyrészt az adott lap chipén és a BIOS-on múlik a történet.
[ Szerkesztve ]
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Core2duo6600
veterán
válasz chaser83 #6942 üzenetére
nézd meg a lapod oldalán, van - e erről szó.
szvsz nem igazán okozhatna gondot, mert leginkább az OS felel a hdd kezelésért.
Pl, a P2 esemben egy Seagate 60 GB van
a bios, képtelen értéket ír ki, ráadásul a hdd tipusát sem jól.
És tökéleten muxik, ha ebből indulsz ki, akkor no para.Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
Chaser
legenda
Én már jó ideje így használom a vinyókat, ezért kérdeztem rá, volt már pár dolog amiben szentúl meg voltam győződve, és még se úgy volt..ezexerint emberünk mellélőtt...
#6940 chaser83: Szakmait nem szokás uppolni drusza Leg1xűbb ha elmondod a boltban a problémát, és ha nem műxik vegyék vissza..amelyik boltban ezt nem tudod megbeszélni, ott nem kell vásárolni.
-
audi100td
nagyúr
válasz Core2duo6600 #6937 üzenetére
Kattogott a vinyója és azt remélte ettől megjavul, de teljesen beszart és természetesen Seagate 7200.11 van szó!!!
-
törölt tag
Segítség kéne.
A winyóm tipusa:ST3500320AS
firmware:SD15 (OEM)
Felfrissítettem, AD14-re és a Windows nem látja a winyót a bios ugyan kiírja, de semmilyen particiókezelő progi
Hogy kell visszaállítani eredeti firmwarere?
Eltudnád küldeni a kt850921@freemail.hu-ra egy jó firmware-t ami működik?
Előre köszönöm -
chaser83
csendes tag
Sziasztok!
Belső HDD-t tervezek venni pluszban -a hozzászólások alapján Samsung 640 Gb-osat- és nem tudom hogy lehet-e problémám ha az Abit KN8 (nforce4-es chipset) típusú alaplapomhoz csatlakoztatom; gondolok itt a HDD méretkezelésre ami anno probléma volt (120 GB felett). Legfrissebb BIOS van rajta (2006 májusi) SP2-es vindóz. Jelenleg egy 320 GB-os WD üzemel.
Válaszotokat előre is köszönöm!
-
kem
addikt
Sőt!
Még a laptop sata vinyók is ugyanazt kajálák, és megy is Molex-Sata átalakítóval menetközbe rádgva asztali tápraKöszi!
-
-
B-L-A-C-K
titán
válasz audi100td #6917 üzenetére
Ha elolvasod a az előző kérdésemet, én nem irtam hogy van e 500-750Gb-os 1 tányéros...
Szerintetek milyen 500-750Gb-os vinyót vegyek? Az 1 tányérosok jók?
Hanem mint látod akarok venni 500-750-gbig vinyot, majd mondatomat befejeztem, ujmondatot kezdtem, és kérdeztem utána hogy az 1 tányéros vinyók jók e....
640-esnek utánanézek, és köszi a választ...
[ Szerkesztve ]
-
sadams
tag
Egy kis segítségre lenne szükségem:
Jelenlegi felállás nálam winchesterek terén:Maxtor 40 GB 7200RPM (DiamonMax 8) - IDE - ~4 éves - rendszerwinyó - hibátlan
Maxtor 320 GB 7200RPM - SATATökéletesen működik így minden nálam, csak szeretnék megválni a IDE-csatolótól, eléggé elavult már plusz egy kis extra hely sem jön rosszul.
Először rendszerwinyó lévén szó ilyen 160GB-os, minőségibb winyókat néztem. Azonban hamar ráébredtem, hogy +3kért vannak 2-3x ekkora winyók.
400GB lenne a kiszemelt méret, azonban rendszerwinyó lenne belőle, mindenképpen szétszedném 2 darabra, 80GB+320GB. Úgy voltam vele eddig, hogy rendszerwinyó legyen egybe inkább kisebb méret. Ha előbb csinálok egy 80GB-os particiót az a winyó legelejére kerül? (értelemszerűen oda kellene kerülni, vagyis úgy lenne a legjobb.)
Illetve igazából még a márka sincs meg:
Hitachi 400GB 7200rpm 16MB SATA II versus
WD 400GB 7200rpm 8MB SATA (WD4000AAJS)Következő lenne a fontossági szempont:
1. Minél tovább működjön jól.
2. Sebesség.
3. Hang (tehát ez érdekel a legkevésbé).Bármilyen tanácsot szívesen fogadok és köszönök szépen.
[ Szerkesztve ]
-
B-L-A-C-K
titán
Hali!
Szerintetek milyen 500-750Gb-os vinyót vegyek? Az 1 tányérosok jók? Max: 20ezerég érdekelne akár használtan is valami normális....
-
Chaser
legenda
válasz audi100td #6914 üzenetére
Sztem is Csak akkor vágok bele, ha bejön a csere, mert akkor nekem 13k-nál meg is áll a 640-es történet. Viszont valahol olvastam nemrég, hogy nem feltétlen egészséges satta vinyót molex-sata átalakítóval használni, mert nem pont a sata feszültséget tudja a molex, tápomon csak 1 sata van, a hordozós vinyó meg a dvd az átalakítóval megy. Mi az igazság? Van egy másik tápom amin 4 sata van, molex meg 1, de azt más célra szerettem volna felhasználni, meg még ki kell tapasztalni, mer' úgy tűnik nem sok embernek van olyan kis hazánkban
-
Chaser
legenda
Nem lett még semmi, lehet elcserélem egy pár hetes 320-as F1-re a WD-t, 2-3k kísérő ellenében, azt eladom, és cirka +2k-ból meglesz a 640-es, vagy beszámíttatom a boltban, úgyis onnan lesz a 640-es is ahonnan a 320-as van..nekem a 320-as nagyon bejön, szóval samsung lesz, 15k bruttó.
#6912 audi100td :
-
Chaser
legenda
Megvettem a pár napja érdeklődésem tárgyát képező WD5000AAKS-t..nem rossz, nem túl gyors, de nem melegszik nagyon, és tűrhető motor/seek hangja van.
Következő kiszemelt áldozatom talán egy 640-es samsung, feltéve, ha abból csak F1-es van, ha valaki tudja, ossza meg velem_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
-
Core2duo6600
veterán
válasz msgt.fubar #6906 üzenetére
Jó játék
Én még ráadásul a linuxal is bekavartam ...Közben letettem a udm 7 re visszakapcsolásáról, úgy is kell vennem valakinek egy HDD-ét kicserélem
Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
msgt.fubar
senior tag
válasz audi100td #6902 üzenetére
HD Sentinel 100%-os kondíciót írt rá. Gyors is, csendes is, csak ez a be- és kikapcsolási hang aggasztott picit, de már elmúltak a félelmeim.
Helyette sikerült egy jót játszanom a Partition Magic-kel, most halászom vissza recovery progikkal minden cuccomat, lol.
gottagofast
-
Sonja
nagyúr
750GB-os winyót akarok venni és már ki is néztem egy Samsung SpinPoint F1 HD753LJ típusút. Egy a lényeg számomra, hogy megbízható legyen (hangja nem érdekel)! Gyors lesz a most használt Samsung SpinPont P120 SP2504C 250GB-os SATA2-es "KV daráló" vinyómnál, az biztos. Valakinek ellenvetése?
[ Szerkesztve ]
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
audi100td
nagyúr
válasz ballington #6903 üzenetére
Annál bőven halkabb, a T7K250-es Hita eléggé daráló hangú Attól függetlenül egy nagyon jó vinyó, nekem is volt 1 és természetesen a Samu jóval gyorsabb is.
[ Szerkesztve ]
-
ballington
addikt
na megvettem, mégis csak a 320-as samu hd322hj-t vettem 11e-ért.
most nézem, nekem nem is 250-es hita-m van, hanem 160-as hdt722516-dla380
na erről mik a vélemények? mennyire lesz más és halkabb az új samu?Aki a tökfőzeléket kapor nélkül eszi, az más aljas dolgokra is képes.
-
audi100td
nagyúr
válasz msgt.fubar #6900 üzenetére
HD sentinellel ellenőrizted egyébként?
-
audi100td
nagyúr
válasz msgt.fubar #6900 üzenetére
Nem hiszem, hogy baj van vele, anno a WD AAJS-em meg kattant egy nagyot kikapcsoláskor, Maxtoroknál szintén, szerintem ez normális, nagyon hangos ez a hang? mire hasonlít?
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital