- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- LG LCD és LED TV-k
- MediaTek alapokon dolgozik a Honor Pad V9 is
- Már nem okoz teljesítményvesztést az új NVIDIA App
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- 3D nyomtatás
- Apple notebookok
- SONY LCD és LED TV-k
- Azonnali informatikai kérdések órája
-
PROHARDVER!
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!
HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz cucka #106498 üzenetére
- Másfélszer drágább, mint egy 5700x vagy 5800x, és azoknak nagyobb az órajelük. Megéri az árkülönbséget az x3d?
Ha játékra kell, megéri.
- 5700x3d árban már lehet kapni ryzen 9-es procit, 12 maggal és magasabb órajellel, ez nem lenne értelmesebb választás?
Nem, azoknál is gyorsabb játékban az 5700X3D.A mostani tápod elég lenne ehhez a procihoz, ezek az X3D procik nem esznek többet 50-60W-nél játékok alatt.
Ár/érték arányban amúgy tényleg nagyon jó egy 5700X3D-s konfig, de érdemes megnézni, hogy AM5-tel mi a helyzet (R5 7600-zal, ami kb hozza a 5700/5800X3D szintjét játékokban).
[ Szerkesztve ]
Pénztárca bemutatók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYQxd5Rbby46cPtVVMQodEGZuxZm7csIo
-
cucka
addikt
Nemrég vettem egy Geforce 4070 super kártyát, és azt látom, hogy Cyberpunk-ban cpu limites vagyok, szóval itt az idő a bővítésre. A gépet főleg játékra használom, és nem akarok tuningolni.
Jelenleg egy i5 9600k van a gépben, erről váltanék valamilyen Ryzen-re, de bizonytalan vagyok.
A legolcsóbb megoldás egy AM4-es upgrade lenne, így a meglévő memóriát és cpu hűtőt fel tudnám használni. A kérdés, hogy megéri-e, hoz-e elég gyorsulást egy ilyen upgrade, vagy mindenképp AM5-re lőjek?
Továbbá AM4 vonalon elvileg az 5700x3d jó proci játékra. De
- Másfélszer drágább, mint egy 5700x vagy 5800x, és azoknak nagyobb az órajelük. Megéri az árkülönbséget az x3d?
- 5700x3d árban (sőt olcsóbban) már lehet kapni ryzen 9-es procit, 12 maggal és magasabb órajellel, ez nem lenne értelmesebb választás?Illetve tápegységet jó lenne nem cserélni, egy Be Quiet 500W-os tápom van, ez speckó szerint 480W-ot tud 12V-on. A cél, hogy proci csere után a 4070super vga-val együtt se legyen tápegység probléma. A cpu hűtőm egy be quiet shadow rock slim, szóval ha jól számolom, inkább a tápegység a szűk keresztmetszet.
Szóval mit ajánlotok, merre nézelődjek?
[ Szerkesztve ]
-
válasz BB555BBB #106496 üzenetére
Szerintem jobban jársz DDR5-tel, oda amúgy sem kell kimaxolni a memóriát, a 6000-es bőven elég, a felett nem hoz értékelhető többletet (de akár lassabb is lehet). Már egy 7700X is nagy előrelépés AM4-hez képest, de a 7900X persze még jobb.
Pénztárca bemutatók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYQxd5Rbby46cPtVVMQodEGZuxZm7csIo
-
BB555BBB
tag
Hello,
Van 64GB DDR4 4000MHz-s memóriám amitől nem szívesen válok meg, de a jelenlegi CPU nagyon kevés már. Mit tudtok ajánlani? Inkább productivity mint játék a felhasználás. Virtualizáció miatt a több mag előnyt élvez.
Ha jól gondolom egy 5950x/5900xt jó megoldás lehet AMD oldalon, vagy van reális Intel alternatíva? Vagy lehet olyan forgatókönyv, hogy engedjem el a memóriát és építsek egy teljesen új DDR5 alapú környezetet?
[ Szerkesztve ]
-
Lizard0828
tag
válasz kolopele #106492 üzenetére
Én is lockolom amúgy az fpst. Én riva tunert használok lockolt 75 fpssel, a driverbe pedig valóban V sync bekapcs,játékban pedig ki és borzasztó smooth élményt kapok így, és semmi tearing jelenség.
Amúgy igen a 75 hz nálam fix ,hogy marad,inkább single játék kedvelő vagyok,ahova számomra bőven elegendő,én inkább a beálltításokat szeretem kimaxolni
Van 1 2 cím amik elfogyasztanak bármilyen kártyák natívban,de nyilván sok esetben az ultra és high között szemmel nem igazán látható különbségek vannak,így azokat el lehet engedni,hogy csak "High" beálltítást használsz[ Szerkesztve ]
"All The Best And Fuck The Rest"
-
kolopele
nagyúr
válasz ollie #106491 üzenetére
Natív módban valóban van olyan, de ott vannak azok a csodálatos felskálázások, amelyek képesek duplázni az fps - t, ráadásul már a játékokba is kezdik beépíteni magát az FG - t, a driverben be sem kell kapcsolni lassan. A jövő efelé tendál sajna, a játékfejlesztők meg is mondták, hogy számukra ez nagyon jó, mert nem kell foglalkozniuk az optimalizálással. Egyébként a prociról is vesznek le terhelést pluszban. Épp most játszom a Silent Hill - t, FSR 3 bekapcsolva (ez bekapcsolja az FG - t is némi trükkel), és láss csodát, magas grafikán 60 fps (75 is meglenne, ha odaállítanám maxra a monitort, de nekem a 60 elég) egy 6700XT - vel, 10700 - as procival.....Annyit lehet észrevenni hogy amikor az ember odaér egy táblához vagy egy tárgyhoz mondjuk, akkor zizeg a megnyomni kívánt betű jelzése, de ennyi. Egy a trükk még hogy simán fusson, driverben v-sync be, játékban ki. Érdekes módon nincs tearing sem. Ja, és egyébként sem kell mindent maxra tolni natív esetén, főleg hogy az új UE5 lowon úgy néz ki mint az egy-két évvel ezelőtti játékok very high - on.
[ Szerkesztve ]
-
-
kolopele
nagyúr
válasz Lizard0828 #106488 üzenetére
Amennyiben 75HZ - en maradnál nem lenne kevés egy 12700 kf a 4080 - hoz. Nem 144 meg 240 fps lenne a cél úgysem.
-
válasz Lizard0828 #106488 üzenetére
Nem, a 12700K kevés lenne a 4080-hoz. Oda már i9 kéne véleményem szerint vagy X3D proci. Ill. a felbontástól függ persze, 4k-ban elég lenne az i7.
[ Szerkesztve ]
-
Lizard0828
tag
Köszönöm srácok a segítséget. Igazából megkaptam a nemleges választ a cserére, végülis csak erre voltam kíváncsi. Igen 75hz 1440p a lehető legmagasabb beállítások használata nálam a fontosabb, online lövölde is tökéletes számomra ezen paraméterek mellett ha ritkán rám jön
Később ha kevésnek érzem a 3080-at, akkor lehetséges egy 5070/4080 csere, (tudom oda picit kevés lesz az 5700x) , de AM5-re vagy új intelre jelenleg nem terveztem váltani.
Amúgy egy 12700kf ki tudna pörgetni a 4080-et? Van egy másodlagos konfigom amiben jelenleg egy i3 12100f üzemel, de idövel majd fejleszteném azt is."All The Best And Fuck The Rest"
-
KAMELOT
titán
válasz Dragon3000 #106485 üzenetére
Azt írtam ha lesz rá keret és szeretne váltani!
V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
kolopele
nagyúr
válasz Dragon3000 #106485 üzenetére
Az nem érdekes, váltani kell 200 ezres CPU - ra ha kell ha nem.....Szerintem sokan vagyunk úgy, hogy pont ideális az összeállításunk, és akkor már mindent cserél az ember indokolt esetben. Nyilván ha venne majd egy 5080 - et jöhetne a CPU upgrade is, de egy 3080 mellett jól megfér akár az 5700X, akár a (na, ezért most kapok a mesterektől, de csak azért is) 10700 - as is, pláne 75HZ - en. 144 HZ - en nyilván már változna a helyzet, de ott sem válnának a játékok játszhatatlanná. Ráadásul nem is 720p játszik lowon, szóval.....
[ Szerkesztve ]
-
KAMELOT
titán
válasz Lizard0828 #106482 üzenetére
Bali mester jól mondja.
Innét max 7800X3D válts, ha lesz rá keret.V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
bobalazs
nagyúr
válasz Lizard0828 #106482 üzenetére
Elég ami van jelenleg.
-
Lizard0828
tag
Sziasztok!
Jelenleg egy Ryzen 5700x-et használok nagy megelégedettséggel egy Rtx 3080 társaságában, véleményetek, tapasztalataitok szerint 1440p 75hz-en lenne valami érezhető különbség az 5700x3d javára? (5800x3d-t nem kérdem mert amennyiért jelenleg adják, felejtős) Megérné "kimaxolni" az AM4-et egy ilyen upgraddel?
Később majd lehet érkezne egy 4080 vagy 5070, a felbontás maradna.
Köszönöm"All The Best And Fuck The Rest"
-
wldnml
lelkes újonc
rtx 4060 ti / rx 6750xt GPU szint mellé milyen CPU-t tennétek elsősorban 1080p játékra?
-
veterán
válasz hajraolaj1 #106472 üzenetére
De annyi pénzem meg igényem nincs, hogy 2-3 évente cserélgessem az alkatrészeket a PC-ben hogy 10-20% teljesítményjavulást elérjek.
5 éve vagyok AM4-en és valószínűleg még szintén pár évig ezen maradok. Hiába mondják, hogy halott platform, most adtak ki nem régen még új Zen 3-as X3D processzort, mert annyira van iránta kereslet. Ennyi. Ha 1080p-n játszol, akkor meg még ez is elég lesz egy ideig.
Nyilván nem buzdítalak rá, hogy öreg platformot vegyél, én csak azt írom, hogy ezzel a 2-3 évente cserélgetéssel egyetértek, hogy semmi értelme nincs. Szerencsére ez az AMD oldalon úgy gondolom, hogy jobban van kezelve, mint Intelnél.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
Pityu.
nagyúr
válasz KAMELOT #106474 üzenetére
Tudott ennyit az csak akkor még más volt a követelmény vagyis értsd úgy,hogy az akkori szintnek ugyan úgy megfelelt mint a mostani gépek rohadt drágán a mostaninak.
Kicsit eltúloztad a hűtés árát azzal a 650 euróval.De amúgy mindegy is az eszmefuttatásom semmit nem hat az árak emelkedésére szóval mindegy is én egyre jobban gondolkodom,hogy ennyi pénzt már nem ér,hogy az ember játszhasson pláne,hogy a mai világban egyre kevesebb az értékelhető játék,jó tudom a fiatalokat minden szarral megtudják venni de már nem nagyon van olyan tartalma a játékoknak mint régen viszont a grafikával a szart is eladják meg legalább lehúznak rólad egy csomó pénzt...Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
kolopele
nagyúr
Nem is annyira az ár/érték arány a döntő, hanem hogy az adott gép megéri e a cserét, amire használom ott lesz e számottevő javulás. Mivel én úgysem lépek feljebb a FHD 60 HZ - nél a hátralévő életem során, így értelmét veszti jelenleg a proci csere. Talán a VGA lesz az amin majd újítok, csak megvárom az 5xxx szériát a zöldektől. Újabban meg egyre többet inkább a PS5 - öt használom ha játszogatok, ráadásul elég sok olyan játékot portolnak át PC - re amiket már anno végig játszottam, így sokszor azok már nem is érdekelnek. Igazán csak PC - re kiadott csúcs játékot (minden téren, grafikailag is) nem igazán tudnék hirtelen megnevezni, legalábbis azok közül amelyek érdekelnének.
[ Szerkesztve ]
-
KAMELOT
titán
válasz Pityu. #106473 üzenetére
Régen a 350k gép nem tudott ennyit mint a mostani azt se feledd.
Én 8 éve 4K-ban játszok és semmi gond nincs. Minden megy szépen.
Ahogy írod....Új gépet lehet össze rakni olcsón is ha tényleg alap igényekre van szükség (Office, YT, net, skype stb.) Ezen kár filózni. Aki meg HC akar játszani az meg is fogja fizetni az árat. Egy rendes gépnél csak a chiller 650€ és akkor még nincs géped!V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
Pityu.
nagyúr
Pedig gyorsítanak mindent egyre jobban felfelé,nincs akkora fejlődés de a profit a lényeg majd lehet a számteches piac is olyan lesz mint pl a telefon piac,hogy évente fognak kijönni új dolgok és vásárolj és vásárolj... nem sokkal leszel előrébb de legalább költöd a pénzt rabszolgaként.Egyre nmehezebb ez az hosszú évekre gép vásárlás bár az én gépem is 3 éves már és még 1440p ben mindent is visz úgy ahogy nekem kell pedig nem a legdrágább cuccokat vásároltam.Bár már nem játszok annyit mint régen sokszor elgondolkodtam az árakat nézve,hogy lehet lemondok a játék témáról mert millió körül már autót lehet venni és a számítógép nem annyira fontos mint más amire még lehetne szánni ezt a pénzt.Undorító amit művelnek az árakkal meg a kamu inflációs téma is az,isten igazán csak a lehúzás és tönkretétel megy.Régen 350EFt-ből olyan gépet raktam össze,hogy mindenre is tökéletes volt most meg min 600EFt,mondjuk ha az ember csak integrált grafikát használ általános használatban megúszhat egy gépet 150-200EFt-ből.Én tesómnak most raktam össze egy munkás gépet új cuccokból 150EFt úgy,hogy itthon volt elfekvőben egy gépháza és abba építettem,szóval ment volna ez a költség még feljebb is.
Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
hajraolaj1
tag
válasz kolopele #106471 üzenetére
Én is így vagyok/voltam ezzel. De annyi pénzem meg igényem nincs, hogy 2-3 évente cserélgessem az alkatrészeket a PC-ben hogy 10-20% teljesítményjavulást elérjek. Akkor inkább visszábbveszem a beállításokat stb. Elhiheted, hogy meg van az oka, miért 8-9-10 évente veszek új gépet. A most összerakott gép meg a 2016-ban összerakott ég és föld, az már az 1440p 10 bitet sem tudja 144 Hz-en, és akkor még nem is játékról beszélek, csak sima Windowsról . Egész egyszerűen eljárt felette az idő. Sok dologra tökéletesen megfelel, sok dologra sokkal jobb, mint egy átlag usernek a gépe, de sok játékkal kapcsolatos dologra meg már nem képes, akkor sem, ha ilyen-olyan orosz módszerekkel rábírom a gépet arra, hogy egyáltalán elindítsa a gép az adott játékot. Több játék pl. kiírja, hogy frissítsem a GPU drivert, de mivel 2021 óta nem kap több verziót, így a registry átításával kell kijátszanom a rendszerkövetelményt. Hidd el, tudok egyet s mást a gépekről, ennél többet már nem nagyon lehet tweakelni rajta szoftveresen, a leglowabb beállítás is kihívás egy 380X kártyának...
Nagyjából úgy gondolkodsz, mint én szerintem, hogy akkor adsz ki pénzt alkatrészcserére, adott esetben új gépre, ha nagymértékű, érezhető a változás. De feltételezem ilyen esetben te is az ár-érték arányt figyeled, mint én. Tehát az adott összegért a lehető legjobb teljesítményt akarod kapni. No én így vagyok ezzel, azzal megspékelve, hogy személy szerint abban is gondolkodom, hogy 5 éven belül biztosan ne kelljen benne cserélnem semmit. Így időarányosan biztosan kevesebb pénzt adok ki egy elfogadhatóan jó teljesítményt adó gépért, mint az, aki 2 évente cserélgetni non-stop az összes alkatrészt amiatt, hogy neki mindig legyen mondjuk 20%-al erősebb gépe 3 évente. Nekem erre mint írtam sem igényem, sem pénzem nincs. -
kolopele
nagyúr
válasz ollie #106460 üzenetére
Még a 10700 - as is hozza a 60 fps - t simán, nem hogy egy 7800X3D. Sosem értettem az ilyen 5 meg 10 évben gondolkodást, azt kell venni ami az adott pillanatban megfelel, cserélni meg lehet bármikor. Én még mindig nem értem el odáig hogy cseréljek, mert mivel is leszek előrébb, ha még mindig adott a 60 fps, és egy 200 ezres procit sem használnék magasabb HZ - en? Úgy érzem a semmire adnék ki kb. 150 ezret ha eladnám a jelenlegit mondjuk 50k - ért, de pont így vagyok egyelőre a VGA - val is. Majd ha már sehogy nem lesz meg a 60, akkor jöhet a csere.
-
KAMELOT
titán
válasz hajraolaj1 #106468 üzenetére
Van CPU hűtő topik! Ott tessék kérdezni!
V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
hajraolaj1
tag
válasz Dragon3000 #106466 üzenetére
Berendeltem a 7800X3D-t. A GPU tehát 7900XT lesz minden bizonnyal. Most már csak a többi alkatrészt kell megtalálnom. Processzorhűtőből mit érdemes választani, ami megfelelően lehűti a procit? Szégyen-nem szégyen, utoljára a 2016-os gépvásárláskor mélyedtem el a témában, azóta gondolom sokat változott a folyadékhűtés is, akkor még nem voltak olyan hatékonyak, mint a léghűtéses megoldások. A gép kinézete nem lényeg, tehát ha a feleannyiba kerülő léghűtéses batár hardver ugyanúgy lehűti a procit, mint a feleakkora helyet elfoglaló csili-vili folyadékhűtéses, akkor az olcsóbbat választanám, lényeges szempont a hőmérséklet, másodlagos szempont a nem hangos működés, harmadlagos szempont, hogy ne kelljen túl nagy ház, ennélfogva aránylag könnyen beszerelhető legyen, utolsó szempont az esztétika. Árról fogalmam sincs, legjobb ár-érték arányú kéne, ami nem engedi 60-70 fok fölé a processzort.
A mostani gépemben Alpenföhn Ben Nevis hűt egy i5 6500 procit, ez teljesen jól ellátja a feladatát 9 év után is, 60 fok alatt tartja a procit mindig, nem hangos, nincs gond a forgó rotor részével stb. Ezt anno 7000 Ft körül vettem újonnan. Gondolom ehhez a procihoz nem lenne jó ez a régi hűtő, mert más a foglalat, ugye?
Hűtőpasztából van ajánlott? Pár éve vettem Kryonaut Grizzly-t, akkor az bevált, de szeretnék most újat venni, mert nem tudom, hogy állásában romlik-e a minősége, hővezető képessége stb., nem merek kockáztatni. Kicsit utánakeresve láttam, hogy léteznek hűtőlapok, ezekről viszont semmit nem tudok, érdemes ilyet használni, van bármi előnye/hátránya a jól bevált pasztákkal szemben? -
válasz Dragon3000 #106461 üzenetére
Nem, de garantáltan tovább jó lesz játékokra, mint bármely másik, ma kapható processzor.
-
Dragon3000
veterán
válasz hajraolaj1 #106465 üzenetére
Na ez alapján a 7800x3d kell neked, a 7600x3d hosszútávú gondolatok mellett lehet nem lenne megfelelő, mert ha jönnek a 6+ magot használó játékok, akkor elég nagy eltérések lehetnek idővel a két cpu közt.
-
hajraolaj1
tag
válasz Dragon3000 #106461 üzenetére
A 7900XT úgy néz ki teljesen kielégítené a vágyaimat arra vonatkozóan, hogy 300k körül keresek GPU-t, RayTracing nem érdekel és nem is fog, 1440p ill. 4k felbontásban játszanék minél jobb beállítások mellett a lehető legmagasabb FPS-ben. Ezt ezzel a kártyával tudom leginkább teljesíteni, mivel mint mondtam, RayTracing-et offolni fogom úgyis. Emiatt Nvidiát nem biztos hogy ilyen ár-érték arányban amit tud nyújtani bemerném vállalni, mert 300k-ból kisebb teljesítményt tudnék kihozni egy Nvidiás kártyából, mint a 7900XT-ből. Na most processzornál ugyanez a logika, lehető legmagasabb beállítások elérése lehető legmagasabb fps számmal max 200k-ból. Ha az egyik processzorral 200fps-t hoz a játék, a másikkal 220at, és egy árban van a 2 processzor, akkor valszeg azt választanám, ami 10%-al magasabb fps-számot generál. Nincs olyan munkám, amit multithreading-ben tudnék végezni célszoftveren, így ez nem releváns, emiatt írtam, hogy a játékban mutatott teljesítmény alapján keresem a legjobb kártyát 200k-ig. Ha a 7800X3D az annak ellenére, hogy 35%-ot drágult és azt mondjátok, hogy megérős még így is, akkor azt választom. Mint írtam, nem tervezek olyat, hogy most veszek valamit és a közeljövőben veszek egy mégjobb alkatrészt (9800X3D pl.), amit most belerakok, az marad éveken keresztül, így tervezek. Egyékbként lehet, hogy az 5 évvel későbbi játékokban majd visszább kell vennem a grafikát, de nem baj, már hozzászoktam, amíg a jelenlegi játékokat tudom szépen futtatni, addig boldog vagyok .
Néztem teszteket, mindben az jött ki amikor processzorokat hasonlítottam a 7800X3D-hez játékokban, hogy sokkal rosszabb teljesítményt nyújtanak sokszor azok a kártyák, amik nem X3D-sek pl. Amin elgondolkodtam, az a 7600X3D volt, aztán szomorúan tapasztaltam, hogy idehaza nem elérhető, pedig egy nagyon jó kártya játéktesztek alapján ott, ahol nincs túlárazva.[ Szerkesztve ]
-
gejala
őstag
válasz VirsLee #106462 üzenetére
A refresh törlése gyakorlatilag hivatalosnak tekinthető, mivel Intel azt mondta, hogy már csak komolyabb ugrást jelentő geneket csinálnak. Tehát ilyen Raptor refresh szint már nem lesz.
Nova Lake elvileg még DDR5 lesz, szóval nem kizárt, hogy még ebbe a socketbe jön 2027 környékén. Addig viszont nem várható semmi desktopra.[ Szerkesztve ]
-
válasz Dragon3000 #106459 üzenetére
mert 60fps cél esetében a legtöbb játéknál nem lesz semmi előnye a 7800x3d-nek a többi 7000-res megoldáshoz képest
És ezt tudod garantálni 5 év múlva is? Miért akarod rábeszélni olyan megoldásra, ami hosszú távon nem biztos, hogy megállja a helyét?
Arról nem is beszélve, hogy egyre CPU igényesebbek az egyre jobb AI-k miatt a játékok, és már sok 1440p-n is CPU igényes, ami már elkezdett átszivárogni 4k-ba is.
[ Szerkesztve ]
-
Dragon3000
veterán
válasz hajraolaj1 #106455 üzenetére
Az elvárásaidat is le kellene írni, pl milyen felbontás esetében milyen fps érték a cél, mert 60fps cél esetében a legtöbb játéknál nem lesz semmi előnye a 7800x3d-nek a többi 7000-res megoldáshoz képest.
-
addikt
válasz ollie #106456 üzenetére
Best Buy a felsőkategóriában, viszont ár/érték arányban szépet romlott az elmúlt 5 hónapban.
Például a 7700X 5 hónapja ugyanennyi volt mint most.
Ezen lehet még esetleg gondolkodni, hogy most csak egy 7700X és később Zen 6, vagy legrosszabb esetben, ha nem AM5 lesz a Zen 6, akkor 9800X3D 2 év múlva (most hasamra ütöttem).
Egyébként meg Zen 6 2-3 év múlva.Raptor Lake akkor érné meg ha munkára is lenne használva. Játékra, most a platform végén már nem.
Arrow Lake ebben az esetben és még egy generáció tuti jön a lapba. Intel se árult el többet. Konkrétan semmit. De erre várni kellene, ahogy a 9800X3D-re is.9700X-et még a 7800X3D drágulásával se nagyon adja ki a matek. 40 ezerrel olcsóbban ott a 7700x. Zen 5 még mindig béna kacsa. Ha kifut a 7700x, akkor esetleg kaphat egy kis figyelmet. De nem ilyen árral. Remélhetőleg ezt a 150 ezres 9700X-et agyontapossa az Arrow Lake. Ezt régen úgy hívták verseny.
* Illetve egy aprós vásárlás tud javítani a Raptor Lake ár/érték arányán.
Bolti árral számolva eléggé fáj az LGA 1700 lap úgy ,hogy itt a vége, de ha szembejön féláron valahol, akkor úgy már mindjárt más.[ Szerkesztve ]
a dog may just be a couple chapters in your life, but you're their whole book
-
válasz hajraolaj1 #106455 üzenetére
A jelenlegi áron is a 7800X3D a best buy. Egyszerűen semmi sem közelíti meg a teljesítményét játékokban. A 14900K is jóval elmarad tőle.
Tényleg nincs mit gondolkodni rajta, bármit veszel, rosszabb lesz játékra. Hasonló áron (tehát 200k alatt) meg sem közelíti semmi sem a teljesítményét (bár a felett sem).
Ha tényleg 5+ évre akarsz gépet, akkor nem érdemes másban gondolkodni. A legújabb Intel széria semmivel sem lesz jobb játékokban, mint a jelenlegi 14. generáció (ezt maga az Intel mondja!). A 9800X3D jobb lesz, de nem tudjuk még mennyivel, és biztos, hogy ennél többe fog kerülni, és könnyen lehet, hogy ár/érték arányban rosszabb is lesz, mint a 7800X3D. De ha akarod várd meg a 9800X3D-t, viszont addigra még drágább lesz a 7800X3D is.
[ Szerkesztve ]
-
hajraolaj1
tag
válasz KAMELOT #106431 üzenetére
Na elolvasgattam amiket írtatok.
A "közel 40%-os emelkedést" onnan számoltam ki, hogy árukeresőn a minimum árakat összevetettem a 3-4 hónappal ezelőtti állapottal.
2024 06 05: 138050 Ft (100%)
2024 06 26: 138890 Ft (101%)
2024 10 11: 185890 Ft (135%)
Így bár ilyen-olyan amerikai, német vagy nem tudom milyen oldalon te lehet hogy csak 12%-os emelkedést látsz, ez idehaza akárhogy nézem, 35%... Pont nem érdekel, hogy külföldön milyen jó áron van, amikor Magyarországon szeretném beszerezni, érted remélem amit akarok ezzel mondani.
A félreértés elkerülése végett nem szeretnék pár hónapon belül újra alkatrészcserét csinálni, most szeretnék októberben egy olyan gépet összerakni, ami 800-900k-ból kijön és kiszolgál sok-sok évig. Az előző gépemet 9 éve használom, tényleg csak az számítana, hogy azért a pénzért amit most ráfordítok a lehető legjobb ár-érték arányú gépet kapjam. A procira és GPU-ra tervezek a legtöbbet költeni, elvégre ezek befolyásolják legnagyobb mértékben a teljesítményt játékok alatt stb. Ha úgy gondoljátok, hogy 185k-ért továbbra is a 7800X3D a legjobb választás, akkor azt veszem. Amiatt gondoltam hogy feljövök ide kérdezősködni, mert mint ahogyan a kolléga írta, külföldön nem szálltak így el az árak, így az ajánlókban továbbra is a 7800X3D a best-buy, de nem tudom, hogy a jelenlegi árak mellett Magyarországon is így van-e ez. -
boborján2
aktív tag
Szokták mondani...minden annyit ér ,amennyiért el lehet adni.
ignored users : snyper990 | SlayR0113
-
MZsoltee
veterán
válasz ollie #106446 üzenetére
A 7900XT mellé 1440p-ben, vagy fölötte nem kell feltétlenül 7800X3D. Kihajtja egy 7600as is. Nalam is overkill a 7800x3d a 6800XT mellé is.
Én ezt akartam megválaszolni illetve a saját spekulációmat megosztani, hogy szeretem esni fog a 7800X3D ára.
[ Szerkesztve ]
A tökéletes nő süketnéma, nimfomániás, és az apjának kocsmája van.
-
pandras83
őstag
válasz ollie #106446 üzenetére
7500F volt az, de nagy különbség nincs. Azért bátorkodtam ezt ajánlani, mert az illető posztjából azt tűnt ki, hogy nem szeretne sokat várni, de sokat költeni sem. (Milyen ismerős szitu nem?) Meglenne a belépője AM5-be, meglátja hogy milyen, aztán eldönti hogy mikor és mennyiért akar feljebb menni. (akár felbontásban, erősebb gpu-val). Ha leül a 7500F + a megfelelő VGA elé játszani, nem hiszem hogy különösebb hiányérzete lesz 1440p-ig és talán a kasszában is marad valami, pl játékra.
De egyébként teljesen megértem a kifogásod az ajánlással kapcsolatban.
szerk: Újra megnézve a posztját, tényleg hülyeség a 7500F egy 7900XT mellé és a 7800X3D ára is tisztázva lett, szóval abszolút tárgytalan a fenti elmélkedésem. Bocs, péntek van nagyon.
[ Szerkesztve ]
Cyberfuck Patchrunner
-
válasz MZsoltee #106445 üzenetére
Nem értem mire alapozod azt amit írsz, mert a tapasztalat nem azt mutatja.
Aki meg 7800X3D-t akar venni, annak nem elégíti ki az igényét a 7600, ezért felesleges az utóbbit ajánlani neki. Még mindig az az alapállás, hogy valakinek 7800X3D helyett 7600 volt ajánlva, mert majd később az X3D olcsóbb lesz.
[ Szerkesztve ]
-
MZsoltee
veterán
válasz ollie #106443 üzenetére
A 7800X3D-nek pont az lesz a sorsa, mint az 5700x3D-nek a 9800X3D megjelenését követően pár hónappal. Szépen le fog esni az ara. Nem a legerősebb cpu, nincs olyan prémium ár. Aki 140-150k-ert 5800x3d-t vesz az vagy hobbiból veszi, vagy...Meg is érdemli... Ha van am4-es konfig akkor 5700x3d, ha nincs, akkor AM5 és 7600.
A konfigja senkinek se lesz gyengébb 2 év alatt. Legfeljebb jön ki gyorsabb hardver.
Mindig a lehető legolcsóbban kell kielégíteni az igényeket. Ha elég a 7600as, akkor vegyen azt, ha nem akkor is érdemes azt venni mert a 9800X3D megjelenésével csökkenti fog az ára a 780X3Dnek. Lehet az Intel is gurít majd valamit...
-
addikt
válasz ollie #106443 üzenetére
Mondjuk azt konkrétan nem értem amit aprón látok 5800X3D-nél.
Most tényleg van fent 140-ért, 150-ért és 170-ért és minden jegelve van?
Azért csak nincs ennyi hülye...szerk : 170-ért alaplappal és rammal. De a többi csak proci.
80-at nem ér a proci.[ Szerkesztve ]
-
válasz omfgk #106442 üzenetére
De, kiadja a matek, mert a 7600-nak az eladási ára sokkal kevesebb lesz, mint az épp aktuális vételi ára. A 7800X3D meg nem fog annyira leértékelődni, mert az 5800X3D sem értékelődött le annyira.
Az 5800X3D-nak 2 év kellett, hogy 120-130k-ra essen le az ára, és addigra már nem is érte meg megvenni, mert hasonló befektetéssel platformot lehetett váltani. Ezért most sem jó tanács az, hogy meg kell várni, amíg leesik az ára, mert a 7600 eladási ár olyan kicsi lesz addigra, hogy semmit sem nyert azon az, aki az áresés miatt várt 2 évet.
Mondom, meg kell nézni, hogy pár hónapja, amikor még kapható volt az 5800X3D, mennyibe került, és mennyiért lehetett használt 5600-t kapni. A kettő ára között (új 5800X3D vs használt 5600) közel 100k volt.
Szóval lehet most is 2 évet várni, de minek? Még rosszabbul is jár az, aki vár, mert addig is jóval gyengébb lesz a konfigja, mire leesik a 7800X3D ára.[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz ollie #106432 üzenetére
Ezt a matek így nem adja ki, mert ehhez a 7600-nak az értéke 90%-át el kéne veszítenie.
A 7800X3D kb annyit fog leértékelődni, amennyiért a kis procik mennek eleve.
5800X3D-nél az bolti ár. Hülye csalogató mindig kell.
[ Szerkesztve ]
-
MZsoltee
veterán
válasz Dragon3000 #106437 üzenetére
Az 5800x3d egy platform csúcsa, az is marad. De annak az ára is esni fog, csak lassabban. A 7800x3d még csúcs, de egy hónap múlva már nem lesz az. Évek múlva mondjuk 4-5 bőven lesz 7800x3d 100k alatt. Vagy ha az inflációt beletesszük a mai 100knak megfelelő akkori érték alatt.
-
pandras83
őstag
válasz ollie #106434 üzenetére
Nálam az van, hogy negyedik éve élünk Berlinben, emiatt a 200K-t néha keverem a 200Eur-al, ami hülyén hangzik tudom, de ez van sajna. Szóval ha 200K alatt van és jó neki, akkor vegye. Én is venném, csak spúr vagyok lecserélni a jó kis am4 platformomat.
Cyberfuck Patchrunner
-
válasz MZsoltee #106435 üzenetére
A 7800X3D soha nem fog 100k-ra esni, mint ahogy az 5800X3D sem ment 120-130k alá (és nem is fog, mert már nem gyártják és elfogyott mindenhol).
Meg amúgy is most arról van szó, hogy átmenetileg vegyen 7600-at, a 7800X3D meg nem átmenetileg lenne, hanem több évre. Ezzel a megoldással nem spórol senki, mert mire leesik az X3D procik ára, az több év. A 7800X3D ára várhatóan alig fog esni, mert a 9800X3D mondjuk 10%-kal lesz gyorsabb (fps-ben), és 200k felett lesz, e miatt a korábbi generáció ára valszeg még tartani is fogja magát, nem hogy lejjebb menne.
[ Szerkesztve ]
-
MZsoltee
veterán
válasz ollie #106432 üzenetére
A drágább proci ára nominálisan mindig nagyobbat fog esni. Ha a 7800X3D 185k-rol leesik 100k-ra, attól a 7600 nem lesz ingyen. Tehát a mostani 100 k-s arkulonbsegbol mondjuk lesz 50 vagy 60 mert a 7600as 40-50k között fog mondjuk menni.
-
válasz pandras83 #106429 üzenetére
Amúgy nem értem miért lenne jó neki, hogy most vegyen egy 7600/7500F-et. Mire lemegy az X3D proci ára, addigra esik annyit a 7600 is, hogy az eladással annyit fog rajta bukni, mint amennyivel most többe kerül egy 7800X3D a korábbi áránál (mert ugye még plusz használtként is adja el). Szóval semmit sem nyer rajta, viszont a játék rosszabb élmény lesz, mert mindent kisebb fps-sel tud csak majd játszani.
-
KAMELOT
titán
válasz hajraolaj1 #106428 üzenetére
395€ volt a cpu. Jelenleg 442€
47€ emeltekV1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
Igen, a 7800X3D a legjobb jelenleg játékra. Várhatóan jobb lesz a 9800X3D, de nem tudjuk mennyivel, és biztos több lesz egy ideig, mint 200k.
-
pandras83
őstag
Egy izmosabb B650-et vennék 6000-es 32-es kittel és ha már sürget a dolog, akkor egy R5 7500F-et, aztán majd ami lesz emberi áron később bele X3D fronton. A 9800X3D szerintem a 7800X3D-vel lesz egy árban, ne számíts 200K alatti árra egyhamar ebben a ligában. Hamarosan érkeznie kellene még a 7600X3D-nek is. Várhatóan nagyon jót fog menni játékokban, de szerintem az sem lesz rögtön 200K alatt.
Cyberfuck Patchrunner
-
hajraolaj1
tag
Sziasztok, új gép összerakása előtt állok, minden alkatrészt én vennék bele, újonnan. Videókártyából a 7900XT-t néztem ki, processzorból mindenhol a Ryzen 7 7800X3D-t ajánlották a régi cikkekben és videókban, viszont az utóbbi 3 hónapban annyira megdrágult (közel 40% áremelkedés), hogy gondoltam megkérdezlek benneteket, melyik processzor ajánlott elsősorban játékra? Árban nagyon max 200k a limit, de minél jobb az ár-érték arány és minél időtállóbb a processzor, annál jobban örülök. Videót nem vágnék, max AutoCAD-eznék, de arra meg jó akármelyik magas órajeles processzor, mivel nem használ, csak 1 magot a program. Vajon a 40%-os áremelkedés után is még jó deal a 7800X3D? Esetleg érdemes lehet megvárni a 9800X3D megjelenését, várható, hogy 200k alatt beszerezhető lesz?
Az nem tudom számít-e, hogy DDR5-ös alaplapot vennék majd DDR5-ös memóriákkal, majd a pontos típusról a processzor kitalálása után döntök.[ Szerkesztve ]
-
A Zéé
addikt
válasz Grave_444 #106424 üzenetére
Ez van kinézve, bármelyik is lesz a CPU: Be Quiet! Pure Rock Slim 2
Just a simple Lineman...
-
BigBear
senior tag
válasz A Zéé #106420 üzenetére
A helyzet az, hogy valóban jövőállóbb a több magos holmi, de a gyakorlat meg azt mutatja, hogy ezen programok (nálunk AutoCAD, SoliEdge, SolidWorks, ArchiCAD, Tekla többek között) a mai napig az erős egyszálas procikat szeretik, az optimalizáltságuk többmagos processzorokra kb. egy határ hígtrágyával ér fel. Egy nagyobb összeállítás a 16-24 szálas procikon sem fut sokkal jobban, mint akár egy 8 szálas holmin. (Jobban fut, de messze nem akkora mértékben mint várhatná az ember.) Gyönyörűen tud akadozni a rendszer bármennyi memória, Quadro kártyák és sok-sok szálas processzor mellett is.
Ettől függetlenül egy 12400f + H610/B660 mellé tenném a voksot én is, ~15e pénz a különbség a 12100f és a 12400f között, az azért nem annyira sok. DDR4 lap simán mehet, DDR5 felesleges.
Jut eszembe, mindenképpen ITX kell? Azért egy sima microATX lappal spórolhatnál kicsit.[ Szerkesztve ]
-
A Zéé
addikt
válasz ollie #106419 üzenetére
Ez alapján nem látok akkora különbséget. 1 és 2 magos mérésnél az i3 jobb, 4 magosnál egál, 8 "magnál" van 9% előnye az i5-nek, 16 szálas mérés meg értelem szerűen nincs.
Bocs, hogy ennyit értetlenkedek, de szeretem érteni, hogy jelen esetben miért érne meg 20% költségtöbblet nagyjából semmi kézzel fogható előnyt. Pláne, hogy ennyire egyértelműen mondjátok mind. De most amennyire olvasgattam kicsit utána, mégsem tűnik annyira egyértelműnek.Közben ránéztem a Graphisoft oldalára:
How many cores can Archicad use?
Archicad can use as many cores as you have, but do not expect double speed with twice as much cores. Since breaking down tasks to threads and keeping threads in sync takes time, more cores do not always speed up processes. In general, the longer a process takes, the more multiprocessing helps. It is definitely worthwhile to have a multi-core machine. In some cases 8 cores are faster than 4 cores, but you will not see a difference as big as going from two to four.Just a simple Lineman...
-
-
őstag
-
-
-
A Zéé
addikt
válasz bluemirage #106412 üzenetére
nem főállás ez, kvázi egy projektmunkára kell, ezért is garasoskodok kicsit. Jövő júniusig kell, utána ki tudja...
Eddig H110 és i3-6100 volt a gépben, az AC20 és a AutoCAD2017 röhögve elmentek rajta, amiket használni szoktam. Csak most kell a legújabb verzió...
AutoCAD 2025 biztos elmenne a mostanin is, az tényleg 1 mag, 1 szál program, de az AC27 is elmegy amúgy egy i5-6600-on is... És ahhoz képest űrhajó mind.
Erősen hajlok a 14100 felé, bár már itt is +8k megint... (ugyanez volt ram, ssd esetén is. Picit drágább a jobb, aztán lett a 150k-ból 200 feletti kosár )Just a simple Lineman...
-
Grave_444
nagyúr
válasz bluemirage #106412 üzenetére
A szóban forgó procikat még kiszolgálja ez a lap.
(12400F max fogyasztása 100W alatt megáll, esetleg biosban kell beállítani a PL2 TDP-t.)[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz A Zéé #106411 üzenetére
A felsoroltak közül 12400F, ha anyagilag belefér. Jól jöhet a többszálas teljesítmény máshol és úgy általában!
Ha lecsúsznál róla és belefér még, akkor 14100F és akkor az egyszálas ki lesz maxolva.Komment:
Nem szerencsés a H610-as lap ilyen jellegű CAD-es munkára. Normális' azaz igazán erős LGA1700-as proci nem igazán jó bele.[ Szerkesztve ]
Meliora sunt bono inimica
-
A Zéé
addikt
Sziasztok!
1. Milyen célra használnád elsődlegesen? (Játék / munka? Ha játékra, akkor leginkább mely játékok?)
nincs játék, AutoCAD, ArchiCAD, Revit, általános, alap dolgok.
2. Pontos konfigurációd leírása /alaplap, videókártya, monitor (felbontás és képfrissítés), táp stb./ vagy hivatkozz az adatlapodra, ha ki van töltve!
ASUS PRIME H610I-PLUS D4-CSM lesz, 32 GB RAM, fulhd monitor 1050Ti 4GB videókártya
3. Mennyi pénzt szánsz rá?
~40k
4. Új vagy használt processzorban gondolkodsz?
alapvetően új
5. Szeretnél-e tuningolni, avagy távol áll tőled?
nem, nem lesz tuning.Sziasztok! Budget, alap CAD-ezős gépbe, max 40k-ért mit vennétek?
i3-12100F 32k-ért
i3-14100F 40k-ért
esetleg i5-12400F 48k-ért?
AutoCAD, Revit 1 szálat használ, ArchiCAD tud többet is. Gépigények minden programnál i5-öt mondanak ennek ellenére, ami fura... 14100 és 12400 közt sok különbség nincs teljesítményben, és nem érzem, hogy a plusz 2 mag annyit adna hozzá...
14100 újabb, kicsit magasabb az órajele is, ugyanakkor a review-ok azt mondják, hogy nem biztos, hogy megéri a felárat. Szerintetek?Just a simple Lineman...
-
őstag
válasz Hoffer #106407 üzenetére
az IGP meghálálja a gyorsabb RAM-ot
Minőségi megoldás lehet AM5-re: G.SKILL Trident Z5 32GB (2x16GB) DDR5 6400MHz
Kicsit olcsóbban egy másik alternatíva: Kingston FURY Renegade 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C32RSK2-32De nézz be a RAM-os topikban vagy az AM5-ös topikba, ha jobban utána szeretnél járni.
Az AM4 kényesebb volt a RAM-ra. Az AM5 már nem annyira.Én ASUS-os TUF Plus sorozatot szeretem a 2,5G-s LAN miatt. Pl. Asus TUF B650 Plus. De ebben meg az alaplapos topikban segítenek.
[ Szerkesztve ]
-
emiki6
veterán
válasz Lipton #106399 üzenetére
Akkor már inkább van értelme az AM5-nek. 7700x és 7900x közötti csekély árkülönbség a helyzetedben szerintem a 7900x-et részesíti előnyben.
"De hát ez a demokrácia, ugye, hogy sok különböző érdekcsoport, hosszas egyeztetés után megállapodik abban, hogy érdemi változás azért mégsem lesz."
-
Hoffer
őstag
válasz bluemirage #106404 üzenetére
Rendben, köszi mindenkinek.
Marad akkor a 8600G, ez kényes valamire ram, lap vagy ilyesmi?
Alapbol Fury DDR5 6000-et néztem hozzá.
Lap meg valami B650 lesz. -
őstag
válasz Hoffer #106398 üzenetére
Az általános időtállóság miatt (+2 mag és jobb IGP benne) 5700G-t venném az 5600G vagy 4600G ellenében, de csak akkor ha valamiért bele vagy szerelmesedve az AM4-be és már most rendelkezel jóféle alaplappal hozzá és a RAM-ra kényes ZEN3-as APU-khoz való DDR4-es RAM-od is van, ami @3600-on megy dualban.
Egyéb esetben inkább egy AM5-ös, DDR5-ös félkonfigra áldoznék, ahogy írták előttem: 8600G/8700G
[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Hoffer #106398 üzenetére
ne tévesszenek meg a tesztek, az 5600G -ben több a cache, és az architecturája is fejlettebb. Szóval a CPU része gyorsabb. IGPből viszont emlékeim szerint mindkettőben ugyanaz a Vega 7 van ; azért nincs eltérés, mert gpu limitált már a 4600G is.
Ha új gépet építesz, és van rá pénz, akkor inkább menj a 8xxxG széria felé.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel
- Spórolós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Xbox Series X|S
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Telekom mobilszolgáltatások
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Intel Core i9 13900KF 24mag 32szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 13700K 16mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ryzen 5 1600x six core am4
- Processzor felvásárlás
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest