Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Házimozi belépő szinten
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- RAM topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
proSpidA
csendes tag
Sziasztok, NAS vásárláson gondolkodom, próbáltam a kérdésemről információkat találni a neten, de sehol nem találtam. Létezik olyan NAS ami képes egyszerre 2-3 TV re 4k mkv fileokat streamelni? Az összes képes rá? vagy csak kevés? Köszönöm
-
Patice
nagyúr
válasz
Real_Necro #25195 üzenetére
Én 15-ért kezdeném hirdetni...
-
Real_Necro
veterán
Sziasztok!
Végre sikerült belaknom Synology NAS-t így a Zyxel-em eladó lett. Van NAS beárazós topic ahol választ kaphatok arra mennyit ér most egy Zyxel NSA-325v1 dobozában tartozékaival -1 lábbal, de póttalpakkal?
-
krealon
veterán
válasz
Szabi_82 #25180 üzenetére
"Falun lakom a max netem 20/20-as, vagy most lehetne 40/10 váltani, szóval nem igazan nagy a savszélem(gondolok Én itt a gigás netekre). Torrent az most jelenleg a pc-n 300db fut, 8TB háttér tárral.
Szóval ehhez kevés lenne a zyxel326-os?"20 Mbps nem fog gondot okozni a Zyxel NAS326 -osnak.
Nem a torrentek darabszama a fontos, hanem ami beloluk aktiv.
A transmission 12-13 MB/s (100-110 Mbps) kornyeken tekeri 100%-ra a CPU-t ebben a NAS-ban. -
Somatom
veterán
válasz
Szabi_82 #25192 üzenetére
Egy SATA csatolású, 2,5" -os bővítőhely szokott bennük lenni. Némelyikben az alap rendszer nem eMMC -n van, hanem M2 -es csatolón, ami szintén cserélhető (bővíthető). A többi USB. Több gyártónál (pl. Vorke) van Wines és OS nélküli változat. Az utóbbi nyilván olcsóbb. Nekem egy Vorke V1 -em van. Abban még J3160 van, de ezeket az ARM kütyüket megeszi reggelire. Mindegyikben natív (nem USB adapteres) Gigabites LAN port van, tehát ugyanolyan sávszélességet tudnak, mint a gyári SOHO NAS -ok.
-
szrobert
tag
Sziasztok!
Egy gyors kérdés:
DS218j vagy DS218play?
Csak tárolásra, megosztásra, torrentezésre kellene, van dedikált 4K média lejátszóm.Köszi!
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Ennyi torrenthez erősebb vasat kellene nézni szerintem.
Csak gondold végig és hasonlítsd össze a PC-ben lévő CPU-t és memóriát a kiszemelt NAS-ban lévő CPU-val és memóriával.
Nálam majd 500 torrent fut egy Synology DS918+ modellen. A netem optikán jön, gigás tempó le és fel is.
Az összefoglalóban van egy Download Station bejegyzés ami a Synology gyári le/fel töltő alkalmazását mutatja be. Sebesség adatok is vannak.
Ha nem akarsz sokat mókolni a szoftveres beállításokkal , akkor talán a Synology rendszere a legjobb , leg felhasználó barátabb. Mondom ezt úgy, hogy előtte nem volt soha nasom és csak ezt a gyártót próbáltam...illetve a rendszerüket.
Bár itt a fórumon vannak még páran akik próbáltak több nas-t, több oprendszert is és Ők is a Synology rendszerét hozták ki győztesnek. Sajnos azonban ennek ára van....
Ettől függetlenül lehet , hogy neked megfelelne egy Qnap vagy Zyxel modell is.
-
Somatom
veterán
válasz
Sztem a 300 sok lesz neki, ha párhuzamosan még fájlszerverként is működnie kell. Amit szeretnél, abban nincs semmi extra, csak vas kell hozzá. A márkás NAS -okban nem (csak) a vasat fizeted meg, hanem a supportot, és az extra szolgáltatásokat is. 200 USD körül már kapsz olyan miniPC -t, ami prociban, RAM -ban azonos, vagy jobb, mint a százezer feletti, márkás NAS -ok. Arra teszel egy OMV -t (Open Media Vault), ami egy nyílt forráskódú NAS oprendszer. Ne érts félre, nem megmondóember szeretnék lenni, csak úgy tűnik, hogy árérzékeny vagy, ezért hívtam fel a figyelmedet egy alternatívára.
-
Szabi_82
tag
-
hakos1987
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni az alábbiakban:
Van egy QNAP TS-212p NAS-om. Adattárolásra használom, illetve torrent, majd arról hálózaton a TV-n Kodival nézek 4K filmeket. A nasom eleve lassan tölt le (max 2MB/sec körül), eddig ezt kibírtam, de a nagyobb bitrátájú filmek akadoznak. TV-n csak 100as LAN van, így AC wifin használom (TP Link Archer C2600). Úgy gondolom a gyenge proci és az 512mb ram kevés lehet. A vinyó egy 1TB-os WD Gold, amiről a filmek mennek.
Kérdésem az lenne, milyen NAS-ra lenne érdemes cserélni? 2 fiókos kellene és Qnap lenne célszerű ezután, de Synology is szóba jöhet. Keret az max 100 de jó lenne ennél kevesebb -
Somatom
veterán
válasz
Alex91 #25175 üzenetére
A Zyxel sem igényel állandó foglalkozást. A többi nagyjából stimmel, bár a hajtépés is relatív. Meg is fordíthatjuk a dolgot. Sztem a mai világban egyáltalán nem hátrány, ha az ember megismerkedik a hálózati kapcsolatok és a Linux könyvtárszerkezet, jogosultságkezelés és parancssor alapjaival. Kifejezetten hasznosnak tartom, amit a Zyxel kapcsán tanultam.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Szabi_82 #25174 üzenetére
Háttértárnak bármilyen nas megfelel.
Torrent miatt viszont változhat a dolog.Milyen net előfizetésed van?
Szeretnéd e teljesen kihasználni a netsebességedet?
Hány torrentet futtatnál?A torrentezés rettentően le tudja terhelni a nast.
CPU-t, memóriát, merevlemezt.Ha gyors a neted és ki is akarod használni, valamint sok torrentet futtatnál, akkor Intel processzorral szerelt nas-t javaslok.
-
Alex91
félisten
válasz
Szabi_82 #25174 üzenetére
Mennyit akarsz a beallitasokkal, appok telepitesevel foglalkozni? Ha nem gond, hogy esetleg allandoan foglalkoznod kell vele, ha nem kapsz mindent kezhez, ha elfogadod a gyengebb teljesitmenyt, akkot esetleg ez is jo lehet.
Ha kevesebb hajtepest szeretnel, akkor Synology, Qnap, esetleg Asustor... -
Szabi_82
tag
válasz
Somatom #25173 üzenetére
Akkor lehet hogy rosszul írtam le. Az a lényeg hogy a nas-on tárolt filmeket illetve zenéket más készülékkel el tudjam érni. Azaz okos tv-vel, média lejátszóval akarom lejátszani a file-okat. A nas csak hátértárnak kell amit elérek a belső hálózatomon. És futtassa a torrent-eket.Erre jó lenne?
-
Somatom
veterán
válasz
Szabi_82 #25172 üzenetére
Sztem arra nem lesz jó és nem is arra való. Ez is egy szubjektív vélemény, mert én a NAS, mint médiaszerver + okos TV megoldás helyett, a NAS, mint fájlszerver + külön médialejátszó megoldást preferálom. Amióta elterjedtek ezek az Amlogic, Broadcomm alapú, kínai médialejátszók, azóta nem látom értelmét egy médiaszerver tudású NAS felárának.
-
Szabi_82
tag
válasz
Somatom #25171 üzenetére
Ok, köszönöm. Átnézem a topikot.
Hát torrent illetve médiakiszolgálónak kellene. Jelenleg erre asztali pc-t használok, viszont így nagyjából a nap 24 órájába megy a gép. Jelenleg még HD filmekre használom, de lassan haladni kellene a technikával így majd a 4k filmek s hozzá tartozó hangsávokat kellene kiszolgálnia a NAS-nak. -
Szabi_82
tag
Hi Mesterek!
Segítséget szeretnék kérni. Régóta szeretnék egy NAS-t beállítani itthon, de nem olcsók. Most találtam egyet s nem értem mért ennyi az ára.
[link]
Van félni való tőle, mert ezekkel a paraméterekkel rendelkező NAS általában 100e ft feletti árkategória.
Válaszokat előre is köszönöm. -
válasz
Brandynew #25166 üzenetére
Én ezzel úgy vagyok, hogy itt komoly eszmecserék folynak komoly gyártók eszközei közti elméleti és/vagy minőségbeli eltérésekről, erre itt van egy gyakorlatilag no-name termék, amiről semmit sem tudunk...
Nem sokkal drágábban kaphatsz igazi NAS-t, ha nem is feltétlenül a legfrissebb és legjobb szoftverrel, de legalább komoly háttértudással, ellenőrzött gyártási, fejlesztési háttérrel.
De akár egy routerre dugott HDD is szóba jöhet...
MaCS
-
Brandynew
őstag
Sziasztok,
Ha nekem csak arra kell a NAS, hogy otthon rá tudjam küldeni a fájlokat, amelyekről biztonsági másolatot szeretnék készíteni, akkor egy ilyen is jó? [link] (13 ezer Ft)
Nem cél, hogy gyors legyen, támogasson DLNA-t és hasonlókat, csak biztonsági másolatokat szeretnék benne tárolni, 1 lemezen.
Mennyivel járnék jobban egy ZyXEL NAS326-tal?
-
Pikkolo^^
addikt
Cégnél van egy D-link DNS320L amit szeretnének lecserélni. Milyen normális alternatíva van mely megbízható, nem túl vészesen drága és tud VPN-t?
-
Borisz76
nagyúr
válasz
jeffreybboy #25161 üzenetére
Synology DS918+
-
jeffreybboy
tag
Sziasztok!
Nas ügyben érkeztem milyen meglepő gondolom 😁
Media box, uhd filmezés és torrent ennyire kéne nekem semmi másra ajánlott márka típus (pontos) stb?
Köszönöm szép napot -
Lanash
senior tag
Sziasztok!
2 napi keresgélés után arra jutottam, hogy vannak olyan NAS-ok amire lehet kamerát kötni és felvesz valamint live-ba is tudom nézni, esetleg riaszt.
Tudtok ajánlani olyan típust ami 2 HDD-t fogad és 4 kamerát tudnék rákötni? Kamera típusa még nincs meg, írtam már a topicjába de ott most pangás van. Szeretném ha az ára 100k alatt lenne, valamint szeretném úgy használni mint egy rendes NAS (fájlok megosztása, biztonsági mentés, videó megosztás)
Köszi! -
stigma
addikt
válasz
stigma #25102 üzenetére
Sziasztok.
Részben már választ kaptam, sokat olvastam utána a napokba melyiket is érdemes venni.
Az általam felsorolt 3 típusból sajnos 1 az ami nagyon ajánlott, mivel Intel Procis (218+) a másik kettő Realtek CPU-s (sima 218 és play)Mivel munkatársamnak kell, aki nem nagy torrent fan, max 50 torrent lesz szerintem amit fog használni, lejátszásra vagy Plex-el próbálkozunk vagy valami olcsó Android-os lejátszóval (melyre Libreelec-et teszek pl: S912-es gigabites Lannal szerelt)
Lejátszani max FullHd-ig fog.Kérdés már csak az kb 110k a DS 218+, más alternatíva van Qnap-ban mondjuk mert nem igazán találok.
jóhír az, hogy jópár hsz-el feljebb találtam, hogy Plex 218+-t támogatja a többit sajnos nem
HDD-ben szerintem WD RED lesz vagy Seagete Ironwolf széria (2-3-4TB-os változat)
Router most nézek neki valami normálisabb Tp-Link Archer C7 vagy használt Asus AC87U.
Segítségeteket előre is köszönöm.
-
Atocha
senior tag
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Atocha #25152 üzenetére
Ezt ismerem, használom és sokan mások is mondták már, hogy szoftveresen a legjobb.
Ennek mondjuk ára is van...emiatt egy szinte azonos hardverrel rendelkező Qnap vagy más olcsóbb mint egy Synology.Ez van.
Bármilyen típust is veszel torrentre gyors Intel CPU javasolt !
És ahogy a sebességi tesztekből kiderül nem feltétlen a magok száma....hanem az elérhető max GHz a lényeg.
A magok száma akkor lényeges ha pl virtuális gépet akarsz futtatni. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Atocha #25150 üzenetére
Synology 2 fiókos modellek összehasonlítása.
Synology 4 fiókos modellek összehasonlítása.
RAM bővítés csak Intel processzoros gépekben lehetséges !!!
Synology fórum lakóitól származó sebesség eredmények :
DS 718+ Intel Celeron J3455 quad-core 1.5GHz, burst up to 2.3GHz
Kb : 50-70 MB/sDS 216+II Intel Celeron N3060 dual-core 1.6GHz, burst up to 2.48GHz
Kb : 60-80 MB/sDS 218+ Intel Celeron J3355 dual-core 2.0GHz, burst up to 2.5 GHz
Kb : 70-90 MB/sEzek az értékek tájékoztató jellegűek !!!!
Mivel erősen függ a netkapcsolattól, a torrentet seedelők számától és a Download Station beállításaitól is. -
Atocha
senior tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Olyan 2 lemezes NAS-t keresek, ahol bővíthető a ram és x86-os cpu van benne lehetőleg 4 magos.
Legfőképp torrentezésre szeretném használni illetve ftp-zésre, ill. fájlmegosztásra itthon.
Az is tők jó lenne ha lenne rajta egy type c csati, de félek elértem a határt, ahol már a bilibe ér a kezem.
Eddig synology illetve qnap-ban gondolkoztam, de ahogy nézem az asustor sem olyan rossz.Szóval szívesen venném ha ajánlanátok nasokat ill. ha van valakinek tapasztalata az említett asustor-okkal kapcsolatban. (pl. milyen az app ellátottság)
Az ár kapcsán 400font környékéig vagyok hajlandó elmenni ami kb. 150e ft.Köszönöm!
-
jakee82
csendes tag
Sziasztok.
QNAP TS-128A-on hozzávetőlegesen mennyi torrentet lehet futtatni???
Köszi
-
rodi81
tag
Sziasztok!
Lehet hogy nem ide kéne írnom de hátha segíthettek!
LG 42LS570S tv-ről elérem a hálózati NAS-omat.Ha a mappák között lapozgatok(k.3-4 oldal) akkor az utolsó oldalra ugorva a tv újraindul.Ez miért lehet?Tudok róla filmet nézni de az utolsó mappákat egyszerűen nem érem el.Van másik LG tv is itthon és azzal minden rendben van az simán elér mindent. -
Borisz76
nagyúr
válasz
dssport #25138 üzenetére
Szia.
2 fiókos nas (2 lemezes) kell minimum.
Raid1-ben érdemes a kötetet létrehozni.
Egymás pontos tükörképe lesz a 2 lemez.Nincs lehetőség felhasználóknak partíciót létrehozni.
Helyette felhasználói fiókok és jogosultságok vannak.Qnap vagy Synology modellek jöhetnek szóba.
A Synology NAS-okon futó rendszer neve Disk Station Managger, röviden DSM.
A gyártók közül talán a legjobb, felhasználóbarátabb rendszer.Az említett feladatra bármelyik 2 fiókos nasuk megfelel.
-
dssport
tag
Sziasztok!
Szeretnék tanácsot kérni, hogy irodai felhasználásra milyen NAS-t ajánlanátok?
A következő funkciókra lenne szükségem:
- 2 x 2TB HDD
- felhasználóknak külön-külön partíciók amikre folyamatosan dolgoznak (jelszó kérése más felhasználó partíciójának hozzáférésekor/csatolásakor)
- adatok elérése távolról, mobil eszközökről is
- irodai számítógépek ütemezett, automatikus biztonsági mentése néhány naponta (a mentéseket elegendő 1 hónapra megtartani utána felülírhatóak.. nem tudom, hogy ez működhet-e automatikusan)
- a 2. HDD csak arra szolgálna, hogy a NAS első számú meghajtójáról biztonsági másolatot készít.
- különböző partnerekkel megosztható meghajtók, ahova saját jelszavukkal böngészőből be tudnak lépni, és letölteni a szükséges fájlokat, vagy akár (ha megoldható) excel munkafüzeteket tudnának megtekinteni/szerkeszteni online felületen.Első körben ezek jutottak eszembe felhasználásként...
Ha ez számít, akkor jelen profilban nem mozognának több 10 GB-os fájlok, torrentezés nem játszik, csak irodai munkánál jellemző MS Office fájlok, PDF-ek, képek ilyesmi jön szóba...
A lényeg a megbízhatóság, biztonság, stabilitás, sok garancia, könnyen kezelhető, átlátható felület (mert ahogy gondolom a kérdéseimből mindenki számára világossá vált egyelőre láma vagyok a témához).
A keretösszeg HDD meghajtókkal maximum 100.000 forint.
A válaszokat előre is köszönöm!
-
Noxy
veterán
válasz
Borisz76 #25133 üzenetére
RAID-nak is van egy alternatív megoldása ha valaki nem akarja az egész lemezt feláldozni erre.
Belső bizt.. mentés.
A fontos személyes adatokat (képek, doksik, etc..) mappáiról lehet naponta, hetente, stb.. szinkronizálva a másik HDD-re is mententeni.
Lemez hiba esetén akkor is uan úgy ott lesz. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Kékes525 #25132 üzenetére
Minimum 2 lemezes NAS.
Ebbe pakolsz 2 db 6 TB-s lemezt és a kötetet tükrözöd ( RAID1 vagy SHR ).
Majd rákötsz egy usb-s külső dokkolót 6TB-s lemezzel és arra is mentesz.
Indok :
1,
Tükrözés esetén 1 lemez hibája ellen védve vagy !
Meghal egy lemez de az adatok a másik lemezen még megvannak, elérhetőek.
Hibás lemezt cseréled és a rendszer helyreállítja a kötetet.2, Meghal a NAS : tönkre megy a táp, alaplap.....
Ekkor jön jól az usb-s külső lemez ! Mert arra is mentettél mindent.3,
Veszel egy másik 2 lemezes NAS-t is 2*6 TB lemezzel , szintén tükrözve.
Elviszed a szüleidhez, rokonokhoz...valahová ahol nem zavar és van net.
Távoli mentés, szinkronizálás.
Árvíz , betörés, lakástűz esetén minden megsemmisül .....
DE a másik NAS a távolban minden ADATTAL megmenekül . -
Kékes525
félisten
6 TB-os NAS-t szeretnék csak adatmentésre. A legfontosabb kritérium a biztonság. Milyet tudnátok ajánlani?
-
deathtania
senior tag
válasz
Rimuru #25129 üzenetére
Hú, nekem még anno, az
őskorban7-8 évvel ezelőtt valahogy úgy magyarázta az egyik ismim, hogy az NTFS fájlrendszerben a rendszer "folyamatosan írja a könyvtár (?) fájlt", és ha elmegy az áram, akkor az sérülhet, az exFATnál meg nem írja folyamatosan, így az nem sérül. Akkor, anno ezt még így kapásból elhittem, nekem azt mondta arra formázzam a külső lemezeket, így arra formáztam.Most kicsit utánaolvastam a dolognak, és ahogy látom, igazából a featureökbe vannak jelentős különbségek, és az NTFS az sokkal biztonságosabbnak tűnik, mint az exFAT, az inkább tényleg arra jó, hogy kb. minden kezeli, aminek kell.
No, ha meglesz a NAS otthonra, szerintem újraformázom azt a biztonsági mentéses külső hdd-t, és átteszem NTFS-re. Legalább kukázok is egy kört, hogy milyen adat kell róla még, és mi nem. Köszi, hogy felhívtad/felhívtátok rá a figyelmem!
-
válasz
hatasu #25126 üzenetére
Az alexan által javasolt DS218+ remek választás!
A két lemezről: ha a RAID1-re gondolsz, az nem így működik, hanem úgy, hogy a két lemez pontosan szinkronban működik, nincs köztük hierarchia.
Eseti / ütemezett másolatot jellemzően külső lemezre vagy még távolabbra szokás készíteni.A helyben történő biztonsági mentés hasznos, de nem teljes megoldás, mindenképpen legyen legalább egy, de inkább több távoli példány is. Mehet pl. egy a felhőbe, illetve, ha több telephelyetek van, egy másik telephelyen lehet egy másodlagos, akár olcsóbb NAS inkrementális mentéseknek.
MaCS
-
Rimuru
veterán
válasz
deathtania #25125 üzenetére
Azzal amit írsz ellentmond az, hogy az exfat nem naplózó fájlrendszer (az ntfs pedig az). Nem exfatra bíznám a mentéseim az biztos.
Az exfat szerintem arra jó, hogy a leguniverzálisabb, kezeli Linux, macOS, Windows (+Android már ahol megy) és modernebb mint a fat32 -
morfondőr
addikt
Üdv!
Van elfekvőben egy régi Pentium 4-es gépem (3 Ghz) 2 gb rammal és gigabit Lan-al. Szerintetek ez alkalmas lehet NAS-nak? Nincs nagy igényem, csak helyi hálózati tárhelyként funkcionálna, és egy médiaszervert tennék rá. -
deathtania
senior tag
válasz
hatasu #25126 üzenetére
Szerintem a Synology DS218+ lehet a Te embered ebben az árba, VPN-el, amit támogat.
Esetleg hozzádobnék egy ilyen, CyberPower UT850EG szünetmentest is, ami garantáltan együttműködik vele. Lehet hozzá garanciakiterjesztés is venni, így 5 év garral szerintem egész jó vétel.
-
hatasu
csendes tag
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
A cégnél ahol jelenleg dolgozok, jól jönne egy NAS. Nagyjából 20-30 ember használná, saját adatok tárolására, illetve a részlegek (pénzügy, okmány stb) dolgainak a tárolására.
Emellett ha lehetséges akkor távolról is el kellene érni, mert az országban több telephelyünk is van.A NAS-ok képesek-e jogosultságkezelésre?
Ez a telephelyes dolog megoldható?Ha jól értem akkor a két merevlemezeseknél úgy működik hogy az egyik ami adattároló, a másik pedig a biztonsági mentés. Persze ha tévedek javítsatok ki.
Mit tudnátok ajánlani?
Nagyjából kb. 100e lenne rá + a lemezek, bár pontosan ezt én nem tudom még megmondani.
Köszönöm előre is a segítséget!
-
deathtania
senior tag
válasz
Borisz76 #25121 üzenetére
A külső lemezek nem lennének jobbak exFAT-ra formázva? Én úgy tudom, az NTFS sérülékeny tud lenni, ha hirtelen lekapcsolódnak, pl elmegy az áram, vagy kihúzod a portból, stb, az exFAT stabilabb, és Win 7 óta kezeli a rendszer azokat a lemezeket is (nálam a biztonsági mentéses 2TB-s külsőm arra van formázva, direkt emiatt). Vagy esetleg rosszul tudom?
-
krealon
veterán
"használ valaki NAS-ra kötött USB-s HDD-t torrentezésre?"
Regebben WD MyBook Studio 1TB-ot hasznaltan notebook-ra kotve.
8 Mbps seed mellet 1 ora alatt felforrt."Mennyire nyírná ki a külső HDD-t egy ilyen (gyakorlatilag 24/7) üzem?"
Ha kelloen huvosen tudod tartani ( < 42 fok ), akkor gyakorlatilag mindegy, hogy kulso vagy belso.
En 8 cm-es, 5V-on jaratott 12V-os ventilatort (kb 500-as fordulat) hasznaltam a HDD koruli legmozgatasra, az elegendo volt az esetemben es hallani sem lehetett.Persze a hosszu HDD elettartamhoz stabil, zajmentes tapfeszultsegre is szukseg van.
-
Borisz76
nagyúr
Külső lemezre azért nem ajánlott töltögetni mert akkor a belső lemezeket is pörgeti.
Fordítva működik a dolog.
Belső pörög, letöltések miatt.
Fontos adatokat a külsőre mented időnként és azt a NAS le is tudja állítani.Valamint én NTSF-re formáztam a külső lemezeket....tudatosan.
Ennek oka , ha bármi történik a NAS-al, vagy a benne lévő lemezzel ( Ext4 ) , attól még a külső lemez ( NTSF ) tartalmát elérem a Win alól ha a PC-re átdugom. -
Van itt a közelben egy 500 GB-os 2,5"-os WD USB HDD, ami kb. négy éve megy egy RPI-n hiba és szinte megállás nélkül. Nincs oka arra, hogy ne bírja.
Nálam is asztali HDD-k és két 2,5"-os USB-s egység pörög három éve, kisebb adatforgalommal, nincs velük gond.
A HDD-k a folyamatos üzemet szeretik.
MaCS
-
Borisz76
nagyúr
-
|AP|
veterán
használ valaki NAS-ra kötött USB-s HDD-t torrentezésre? Mennyire nyírná ki a külső HDD-t egy ilyen (gyakorlatilag 24/7) üzem?
-
stigma
addikt
válasz
zotosz #25112 üzenetére
Hali, én csak nagyvonalakban tudok nyilatkozni.
Gigabyte Brix-em van otthon N3150,J3160 as szériából valamelyik nem tudom most fejből.
Nekem HTPC-re lett kihegyezve, mert Samba + Torrent (Transmission) volt a lényeg. Ha nem vált volna be akkor Linux-ot tettem volna fel rá, illetve ezeket a progrmokat ( Transmission, Kodi, samba megosztás)Probléma nincs vele, igaz maximum FullHd-ig tökéletes a lejátszás.
1TB-os Hitachi 12k-s 2,5-es HDD-t vettem bele, tökéletes mindenre , rendszer sajnos már csak pendrive-ról tudtam futtatani mert a NUC 1 db sata port volt.Mielött kiprbáltam sima NAS-nak is, OMV-t (openmediavault) telepítettem, nem volt vele gond.
OMV alatt Dockerben tudsz bármit feltenni és futtatni is (pl: Home Assistant,Plex) vagy akár pluginből telepíteni.
Távoli elérést NUC esetén nem tudom mert nem teszteltem.
Plex esetén szerintem transzkódolást ha kikapcsolod akkor tökéletesen menni fog.Esetleg még lehet hogy a Xpenology-ot lehetne kipróbálni mint Synology rendszer, de nem tudom hogy NUC-on futtatható -e vagy sem,azt a saját topikjában kellene megkérdezni.
Nekem épített NAS van, OMV-vel telepítve. Itt Samba megosztás 5-10 perc alatt összehozható, Torrent(Transmission) kb 2-3 perc telepíteni, Dockert 2-3 kattintás.
Dockerhez nagyon sok program van amit nem is olyan nehéz telepíteni és van róla youtbe video
Nekem J4105-ITX lapom van(N3150 utódja), 8GB ram és szerintem a leterheltség 50% felett nem nagyon volt de lehet sokat is mondtam. 8GB ramból max 15%-ot használtam szerintem max. -
zotosz
tag
sziasztok,
arra van esetleg tapasztalat, hogy intel NUC hogy viselkedik NASként? Egyszerű konfigot szeretnék, NUCba 2,5 HDD, win server. A pótolhatatlan adatokat redundáns tárolását onedrive szinkronizációval oldanám meg.
Fontos lenne még plex szerver, esetleg torrent, ill távoli elérés. Illetve smart home jegyében szeretnék homeassistans szervert windows alatt futtatni.
Nagyjából ez az utolsó pont az ahol synology és egyéb NAS gyártók nem fedik le az igényemet.Erről így mit gondoltok? Van esetleg tapasztalat h miniPC mennyire lehet helyettesítője NASnak? V ez más más topic?
köszi. -
CheGhost
aktív tag
válasz
deathtania #25110 üzenetére
Szia! A Synology NAS topik pont az ilyen felhasználást érintő kérdésekre van.
-
deathtania
senior tag
Sziasztok!
Synology NAS-on e-mail szerver beállítását csinálta már valaki? Mennyire nehéz mutatvány, mennyire kell pro-nak lenni benne? Van esetleg valaki, aki tudna ebben segíteni?
Köszi előre is!ps: a két korábbi családi mellé megrendeltem a héten a saját DS418play-emet. Ha minden jól megy, jövő hétre meg is jön...
-
Alex91
félisten
válasz
FehérHolló #25108 üzenetére
A 10 Gbps-es LAN-on jot nevettem
, de a tobbit a Synology valoszinuleg tudja, csak a 60k egy kicsit meredek...
-
FehérHolló
veterán
Sziasztok!
Keresek merevlemez nélkül legfeljebb 60k forint értékben NAS-t, ami az alábbiakat tudja:
- 2 lemezes
- RAID 1
- SFTP
- előtelepített és konfigurálható git és SVN szerver
- HTTP/HTTPS-en elérhető vezérlő felület az alapvetőbb funkciókhoz
- SSH + root/admin hozzáférés mindenhez
- lehetőleg 10 Gbps Ethernet, de ez nem must-haveTudnátok kérlek valamit ajánlani?
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Munkatársam külföldi munkavégzés miatt szeretne venni egy NAS-t, az alábbi dolgok miatt:
- Adattárolás(képek, videok, telefon backup)
- Filmek/sorozatokat szedne le rá és stream kintről (Mo otthoni NAS => Németország).Mindössze annyit szeretne, hogy mivel Németországban tiltott a torrent ha jól tudom, ezért valamilyen VPN kapcsolattal vagy csak simán a filmeket leszedné és ezt egy adott eszközön (telefon/tablet/TV-n megnézné)
Legegyszerűbb módja Filmezésnek a Plex, vagy legrosszabb esetben egy android-os médialejátszót meghekkelek neki és Libreelec-el VPN/FTP-n keresztül már tudna streamelni szerintem.(ennek még utána kell járni)
Mivel gyenge, sokat pepecselő NAS-t nem akarok venni neki, ezért Synology vagy Qnap jön nálam csak szóba.
Pontosabban én csak Syno NAS-okat találtam neki: (Árban max 100-110k )
- Synology 218 => ~90k
- Synology 218play => ~80k
- Synology 218+ =>~110kItt még nem áll meg a sztori, mert szerintem a ideális HDD kellene neki egy 2-3-4TB-os WD RED vagy WD Purple lenne.Kérdés hogy mennyire fontos adatokat tárolna, mert ha igen akkor mindenképp RAID 1 ha nem fontos akkor elég 1 HDD(EXT4 ) vagy a Syno-k által támogatott fájlrendeszer.
Routert még csekkolom, mert szerintem átlag 10k-s lehet neki, illetve a jó hír az hogy Digi-s nete van, ha jól emlékszem 100/100-as de ez még megnézem nála.Ezenkívül milyen NAS-t ajánltok neki?
Ez azért nem lesz olyan egyszerű neki összehozni azt gondolom, de ha tudtok bármit ajánlani az megköszönöm, mert azzal is előrébb vagyok.
Segítséget előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- Anime filmek és sorozatok
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Akvarisztika
- További aktív témák...
- Samsung 32" M8 4k Smart Monitor!32"/4k/VA/Smart Remote/DEX /Airplay/Type-C/Slimfit Kamera/Beszámítá
- VW/ Skoda fejegység Android 13, 6/64gb eladó
- Lenovo Loq Gaming 15IRX9
- Dell Precision M4700- I7 4. generációs - 16Gb - Nvidia Quadro
- Panasonic Toughbook CF-MX4-1 12.5" Érintős- - Akár 8-10 órás akkuval
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- 12 GB-os RTX 4070Ti - garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest