Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- ZIDOO médialejátszók
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- Apple MacBook
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Kompakt vízhűtés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsombor22
aktív tag
Sziasztok Otthonra szeretnék egy NAS-t.
Ezeket néztem DS213j,DS214.
A kérdés az lenne hogy a DS214 megéri az a + 25 ezer forintot?(az pont egy 2TB-s WD red ára)
Mert ha időtállóbb akkor esetleg megvenném.
Amire használnám letöltés,nyomtató megosztás,film,zene és hogy hozzáférjek a cuccaimhoz bárhonnan bármikor és bármiről.
A ds213j tudja a nyomtató megosztást?
Vagy ha tudtok valami alternatívát szívesen meghallgatom.
Előre is köszönöm a segítségeteket. -
-
rol33
aktív tag
remélem jó helyen kérdezem, szóval otthoni nas tartalmát szeretném pl. munkahelyen megnyitni, képek, videók, stb...próbálkoztam már, de eddig még nem sikerült, ftp az megy, de ugye ott csak másolgatni tudok megnyitni nem. megvalósítható amit szeretnék?
-
junkpod
veterán
válasz
Intelligencs #10046 üzenetére
Tenda routerem van és nincs benne ARP binding.
De van Static assigment és ott mac adresshez van fix ip cím rendelve.
A DHCP eleve 120-150 közötti ip-ket szolgál csak ki, a nas pedig 101-es fixen van. -
ZooLee
senior tag
válasz
lorcsi #10091 üzenetére
A két 320-as sorozatú 2 lemezes, a 310-es 1, ez fontos, akkor is ha nem akarsz RAID-et használni, a későbbi bővítés szempontjából is meggondolandó, hogy milyet veszel. Ha jól gondolom használtan szeretnél venni (mert ezek csak akkor vannak nagyjából egy árban) azt kell megnézni, hogy amelyik régebbi, az biztosan támogat-e minden szolgáltatást, amire szükséges van (SMB verziók, NFS, DLNA) Az is kérdés, hogy akarsz-e letölteni, mert van, amiben gyárilag használható a letöltésvezérlő, van, ahová jobb külön telepíteni egyet.
De igazából egyikkel sem tudsz mellényúlni, az alapvető dolgokat mindegyik tudja. -
lorcsi
veterán
3 nas között vacilálok:
dlink 320
zxyel 320
vagy a zxyel 310...otthonra kellene, tv-hez filmezni..és biztonsági mentéshez
árban kb. ugyanannyikszerintetek ?
-
delig
tag
válasz
fordfairlane #10089 üzenetére
Én nem is rakodgatni szeretném a vinyókat, hanem gépcserét terveznék vmikor a közeljövőben SSD-vel, így a mostani gépből a 2 vinyót átraknám az összes doksimmal, képeimmel stb hogy nekem is 1 helyről elérhetőek legyenek minden gép számára, és akár távolról is ha nem vagyok otthon. Na meg ha nézni akarok vmit nem kell h menjen a gép
De talán lesz megoldás, még nem tudom, meg kell néznem a lehetőségeimet -
Naigen
aktív tag
Én is így voltam vele, 4 TB filmet nem tudtam volna hova mozgatni, meg igazából kedvem se volt hozzá. Így maradt az alternatíva, egy ASUS RT-N56U router, erre simán rácuppantom a külső vinyókat (egy ideig vizsgálgat, telepítget rá, de minden fájl marad a helyén). Amire nekem kell, hogy az összes eszköz elérje itthon a filmeket, zenéket, arra tökéletesen megfelel.
-
mamago1972
tag
Sziasztok,
megoldódott nas problámám. Felvettem a kapcsolatot zytex-el és egyből látták a hibát. RAID0 kötetet ne használjatok! JBOD és RAID1 az ajánlott. Az új kötet valóban jól működik, eddig.
-
törölt tag
válasz
CoolBoy323 #10084 üzenetére
Köszi
-
-
törölt tag
Sziasztok,
A HDD a NAS-ban folyton pörög? Vagy hogy kell ezt elképzelni? Gondolom van vmi stand by mód vagy hasonló, amikor nem megy a HDD, csak akkor, ha használni akarják. Ha ez így van, a relatíve sok elindítás és leállítás nem rövidít a HDD életén?
-
-
delig
tag
Sziasztok!
Hamarosan én is befizetnék egy NAS-ra, de van egy számomra eddig tisztázatlan dolog: ha megveszem a NAS-t és belerakom a terezett 2 HDD-t min 2 TB adattal, akkor a lemezeket kötelező leformázni, vagy formázás nélkül is lehet őket használni? Nagy megkönnyebülés lenne, ha a válasz nem lenne, mert ennyi adatot nem tudok hova elrakni.
A válaszokat köszi szépen előre, és bocs ha láma, és agyonismételt volt.
-
WolfLenny
senior tag
Üdv.
Szerintetek D-Link DNS-327L 45-ért megéri? Nekem Zyxel 310-es van, de sajna a 325-öt sehol sem kapni. (Az egy dolog, hogy a neten ott van, de nem tudnak beszerezni)
Szóval D-linkról mi a vélemény általában? Semmi extra nem kell, csak megbízhatóság, torrent és gyorsaság.
Előre is köszi a választ!
WL
-
Bocs, a "belekötni" túl erős kifejezés lett, meg nem is igazán Neked szólt, hanem egy pár hozzászólással feljebb arra, hogy kár gigabites kábelt használni nem gigabites eszközök közé.
Kicsit olyan volt ez nekem, mint amikor egy motoros fórumon valaki arra keresett megoldást, hogy a mellesleg sárga motorja nagy gázra hajlamos megtorpanni. Ezek után jöttek a vélemények arról, hogy abból a típusból ki vesz sárgát.
Üdv: MaCS
-
kabar
senior tag
válasz
Jakotom #10067 üzenetére
Igazából a szigetelésben szerintem nagyon nem térnek el, az inkább gyártófüggő. A nagy különbség a 5e és a 6 között a műanyag elválasztó megléte, ami egy kicsit még merevebbé is teszi a kábelt, viszont nehezebbé a vele való munkát. De összességében egyetértünk, előre kell gondolkodni. Ha van rá guba, mindenképpen a jobbat kell berakni.
-
Tonyk
veterán
válasz
Jakotom #10067 üzenetére
" árnyékolás helyett szigetelésre gondoltam. Összességében minőségben jobbnak tartom a gigabites kábeleket."
Szigetelésben sincs különbség. Minőségileg meg persze, hogy jobb a CAT6, egyrészt drágább is, másrészt jóval nagyobb átviteli sebességre van tervezve. Szabvány szerint CAT5e -nél ha jól emléxem legalább 12,5cm kellett legalább a 220-tól (persze ezt általában leszarták nagy ívben). CAT6-nál nem tudom mennyi ez az érték, nem néztem még utána. FTP kábelt pedig akkor érdemes használni, ha ki tudod építeni a galvanikus kapcsolatot a fólia és az aktív eszköz között mindkét oldalon.
Ha CAT6-ot húzol abból baj nem lehet, csak magasabb végösszeg. CAT5e is elég lenne 1 gigabitre. -
Jakotom
csendes tag
válasz
MaCS_70 #10063 üzenetére
Igazad van, utp magyarul tényleg árnyékolatlan érpárt jelent. Rossz volt a szóhasználatom, árnyékolás helyett szigetelésre gondoltam. Összességében minőségben jobbnak tartom a gigabites kábeleket.
Szeretek előre gondolkodni, ha valamit megcsinálok, azt egyszer akarom, de akkor nagyon jól! -
kabar
senior tag
válasz
MaCS_70 #10063 üzenetére
Szerintem sem árnyékolt az UTP. Az FTP kábel az már igen. Na abból a CAT6-os verzióval bekábelezni egy házat, meg levégelni az összes dugót egy klassz kis mulatság. Arról nem is beszélve, hogy viszonylag kevesen árulnak FTP véget. De jó az FTP nagyon, nálam is van olyan 100 méter a házban. Viszont az FTP-nek akkor van értelme, ha a többi egységnek is olyan a csatlakozója. A mezei routerek nem ilyenek.
-
Tonyk
veterán
válasz
MaCS_70 #10063 üzenetére
"Nem értem, miért kell belekötni abba,"
Kérlek idézd ahol belekötöttem!!!
. Annyit írtam, hogy nem mindegyiknek van árnyékolása, és mitől megbízhatóbb egy cat6? Hol van itt a kötözködés?
"Az UTP egyébként nem az UNSHIELDED Twisted Pair rövidítése? "
De, és ott vannak még a barátai is. STP, FTP, SFTP
"Engem konkrét beállítás, láthatóság érdekelne."
Android alá rengeteg ilyen program van, csak a play-ba kell bírni. Hálózati erőforrásként simán lehet pl ES File Explorerrel dolgozni, ha Sambazni akarsz, play-be: Samba . Dobja a programokat akár kliens akár szerver szinten. Azt hogy meliyket hazsnálod már neked kell eldönteni.
-
Nem értem, miért kell belekötni abba, ha valaki előre gondolkozik, és már a jobb kábelt húzza be, még ha a jelenlegi eszközei nem is használják ki annak a lehetőségeit. Éppen, hogy ez a helyes szemlélet, és a kérdés nyilvánvalóan nem is a kábel kapacitására, hanem a kapcsolat jellegére vonatkozott.
Az árnyékolásról:
Az UTP egyébként nem az UNSHIELDED Twisted Pair rövidítése? Vagy a jobb kábelekben az unshielded ellenére azért már akad árnyékolás? Ártani mondjuk biztosan nem árt, de az alapkoncepció szerint a páronkénti csavarás biztosítja a zavarmentességet, mégpedig meglepően jó minőségben.Üdv: MaCS
-
Jakotom
csendes tag
Nem mondtam, hogy cat5e vagy cat6 a kábel, nem is ez a lényegi kérdés.
"Alapból DLNA már ha a lejátszó kliens tud dlna-t. De akár smb, vagy hálózati meghajtó is lehet (megfelelő programmal)."
DLNA rendben van! Ami nem tudja ezt a kérdéses. Smb, hálózati meghajtó fogalmak is megvannak. Engem konkrét beállítás, láthatóság érdekelne. -
Tonyk
veterán
válasz
Jakotom #10059 üzenetére
"Amúgy meg sztem jobb az árnyékolása és a megbízhatósága is ennek a kábelnek."
Már amelyiknek van árnyékolása. A megbízhatóság meg érdekes dolog, miért lenne megbízhatóbb mint egy cat5e?
"A hálózaton való láthatósága a NAS-nak a kérdés, pl. hogy látja az okosteló, ha azon keresztül akarok lejátszani vmit?"
Alapból DLNA már ha a lejátszó kliens tud dlna-t. De akár smb, vagy hálózati meghajtó is lehet (megfelelő programmal).
-
Jakotom
csendes tag
válasz
Multibit #10057 üzenetére
Nem a kábel volt ebben a kérdésben a lényeg, ez tiszta sor. A hálózaton való láthatósága a NAS-nak a kérdés, pl. hogy látja az okosteló, ha azon keresztül akarok lejátszani vmit? A wifi+hdd vs. NAS-nál meg köszi a választ, erre számítottam, csak kis megerősítés kellett hozzá!
-
-
Patice
nagyúr
válasz
Intelligencs #10049 üzenetére
Én nem szívtam a RAID0-val semmit, csak keveseltem a NAS átviteli sebességét hálózaton (20-30 MB/s között). Akkor a RAID0-ra tippeltem, hogy amiatt lassú. Utána csak az volt szívás, hogy lementsem az összes adatot a NAS-ról és újrarakjam külön kötetekkel.
Aztán kiderült, hogy a konstans torrent miatt ennyi csak az átvitel.
Ha leállítom a töltést, akkor legalább a duplája lett.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Jakotom #10055 üzenetére
Ha a NAS és a többi hálózati elem a jelenlegi routeredre van közvetlenül kötve, akkor azok csak 100 Mbit/sec sebességgel fognak kommunikálni, hibába kötöd össze őket akár CAT6 kábellel is. Ha beiktatsz egy gigabites switchet az elemek és a router közé, akkor egymással gigabiten pofáznak a gigabit képes elemek.
Második kérdésedre a válasz: a router + HDD kombóval hozzájutsz egy gyenge NAS-imitációhoz. Adatátviteli sebességben, teljesítményben a nyomába sem érnek a szokvány routerek egy normális NAS-nak. A kezelhetőségről, szolgáltatásokról nem is szólva. Ezen nincs mit csodálkozni, a routerek hardvere nem NAS-feladatokra lett tervezve. Van néhány izmosabb router, de azok már NAS árban vannak - és még mindig lassabbak, kényelmetlenebbek egy NAS-nál. -
Jakotom
csendes tag
Üdv!
NAS-sal kapcsolatban egy újabb kérdés merült fel bennem. Van egy Linksys WAG160N wifi routerem, ha erre gigabites kábellel rákötöm a NAS-t, akkor az laptopon vagy okostelefonon vagy bármilyen wifis eszközön hogyan látszik? Gondolom asztali gépen és smart tv-n hálózati meghajtóként látszik.
Valamint, miért jobb a NAS, mint mondjuk egy újabb wifi routerre közvetlenül köthető winchester, azon kívül, hogy előbbire több vinyó is köthető?
Köszönöm.
-
Naigen
aktív tag
Urak, erre vki?
-
kabar
senior tag
válasz
krealon #10051 üzenetére
A DS413j 32W-ot fogyaszt max és hibernált állapotban meg 7,68W. A kérdésem csak azért volt mert az N54L-nél a tápra a neten 150W-ot írtak, ami nekem hihetőnek tűnt. 4-5W szokott lenni vinyónként, plussz a proci venti miazmás, plussz ugye túl van méretezve. Én a működésre olyan 60-70W-ot saccoltam, ami számomra azért tűnt logikusnak, mert eddig úgy tudtam, hogy a mikroszerverek többet esznek a NAS-oknál egy kicsivel a célhardver miatt. Régebben azt gondoltam, hogy a nagyobb számítási teljesítményt integrált VGA-t és RAM-ot meg kell fizetni áramban. De lehet, hogy rosszul gondoltam.
-
krealon
veterán
Az N40L 4 db 2TB disk, 8GB RAM kiepitesu masinam max fogyasztasa 55W, idle 42W, HDD spindown 33W, off 1W.
Es ebben egy kepmagos 1.3GHz-es proci porog, a NS4600-ban meg egy egymagos 600MHz-es (es csak 256MB RAM).
A linkelt tomshardvare tesztben is hasonlo fogyasztasi ertekek vannak. -
Jakotom
csendes tag
válasz
Intelligencs #10049 üzenetére
Hardveresen tuti vinné a raid 5-öt is a gépem, átgondolom még egyszer ezt az egészet. Nézegettem a Synology-s topicot is, de itt NAS-os kezdőként érdemesebbnek láttam az írást.
Köszi az infot, sokat segítettél! -
válasz
Jakotom #10048 üzenetére
Én is használtam RAID0-t asztali gépben még az SSD korszak előtt, azon volt a rendszerem. Úgy tényleg volt értelme, felgyorsult az egész rendszer, de azon fontos adatok nem voltak, csak az operációs rendszer. No most, NAS-on az ember a fontos adatait is tárolni szokta (hisz többek között arra való), abszolút ellenjavalt hát a RAID0.
Nem tudom, hogy az utorrent alatt a RAID0 vagy RAID5 is akadna-e, de lehet, hogy igen. Ráadásul a RAID5-nek - hacsak nem hardveres RAID kártyát használsz - elég combos hardverigénye van, hiszen a paritás biteket kell számolnia. (Persze egy mai vasnak ez már valószínűleg meg se kottyan, de anno pl. egy Pentium4-es alatt használhatatlanul lassú volt a RAID5.)
Szóval ne aggódj, bőven elmegy a NAS simán berakott lemezekkel is. Sőt, mintha az egyik fórumtárs még mintha szívott is volna a RAID0-val, talán Patice? A Syno topikban is érdeklődhetsz.
Egyébként nekem eddig a RAID1-es diszkekre ment a torrent, de aztán kevés lett a hely, meg ugye pazarlás a redundáns tárhelyet erre használni, ezért rákötöttem egy 1T-s 2,5"-ös külső merevlemezt USB3-on, ezzel is maximális sávszélességgel megy a letöltés, nincs akadozás.
-
Jakotom
csendes tag
válasz
Intelligencs #10046 üzenetére
Köszönöm a gyors választ!
Eltaláltad, de nem lelassítja, hanem konkrétan leállítja és alig lehet elindítani ilyenkor újra.NAS-ban gondolom a raid 0 elméleti dupla sebessége nem érvényesülne, csak a lemezműveletek párhuzamossága miatt gondolkodtam rajta, terhelés jobban eloszlana.
Még az asztali gépben gondolkodtam raid 0 és 5 között, utóbbi természetesen 3 vinyóval, a raid 1 eddig azért nem játszott, mert a fél tárhelyterület lefoglalást sokallom, akkor inkább áldoznék be 6 Tb-ből 2 Tb-ot. Ha ugyanezt NAS esetén akarnám megvalósítani, akkor +1 vinyó és a NAS-ból is 4-es kellene, annyit meg nem költök rá...
Különben eddig ahány embert kérdeztem a raid 0-ról annyi volt ellene, mint mellette is. :-D
Amúgy meg ha jól értem, akkor hiába volna akár raid 5 az asztali gépemben, akkor is előfordulhatna a lemez túlterhelt hibajelenség? -
válasz
junkpod #10043 üzenetére
Nem, a statikus IP nem ez. IP & MAC Binding, vagy valami ilyesmit kell keresni a routerben. Milyen routered van?
@Jakotom: Hadd tippeljek, utorrent a kliens amiről beszélsz. Annak tényleg van egy ilyen ismert hibája, hogy túlterheltnek jelzi a lemezt, és lelassul a letöltés. Synology DS214-es NAS jó lesz a céljaidra. Semmi szükség RAID0-ra viszont, túl kockázatos (bármelyik lemez megdöglik, minden adat elveszik). Nekem 120-as UPC-s nettel a DS213+ maximális sávszélességgel tölt le. RAID1-ben vannak a lemezek (tükrözés). Szóval szerintem csak simán rakd be a lemezeket adatbiztonság nélkül, vagy tedd RAID1-be/SHR-be, de semmiképpen sem RAID0-ba.
Egyébként meg ajánlom neked a prohardveres Synology topikot.
-
krealon
veterán
válasz
WolfLenny #10042 üzenetére
67-ert kapsz ujonnan HP MicroServer N54L-t, amire XPEnology-t telepitve nagysagrendekkel jobb gepet kapsz, ugyanakkora fogyasztas mellett.
A Promise NS4600 mellett egyedul az szol, hogy 1 db ventilator van benne, igy magasabb homersekletu helyen halkabban uzemelhet, mint a HP MicroServer. -
Jakotom
csendes tag
Üdv Mindenkinek!
Érdeklődnék, hogy milyen NAS-t ajánlanátok: Synology vagy QNAP? Normálisat, hosszú távon kihasználhatót szeretnék venni. Synology DS214-et néztem. Hardveres, szoftveres téren jónak tűnik. 2 db 2 Tb-os WD Red menne bele raid 0-ban. Átlagos átviteli (írás/olvasás) sebessége szerintetek mennyi volna gigabites helyi hálózaton? Multimédiás háttértár és seed gép lenne.
Érdemes raid 0-ba kötni vagy szimplán menjenek bele? Valamint ha raid0 a tömb mégis, akkor szabadon tudom particionálni, ergo, mint egy 4 Tb-os vinyót?
Azért gondolkodtam el ezen, mert az asztali gép erre a célra szánt vinyója torrent kliens programban többször azt jelezte már, hogy 100%-osan túlterhelt a lemez...Észrevételeket, véleményeket szívesen fogadok!
Köszi előre is!
-
junkpod
veterán
válasz
Intelligencs #10033 üzenetére
Hát már a max 48 órára van állítva az ip liszensz, de amugy meg statikus ip-n van a nas. Ha most bekapcsolom, majd ki és várok 2 percet akkor sem ébreszt wan felöl. Persze lehet router is gond, nincs egyértelmű bizonyítékom. Örülnék ha működne.
Seagate: én nem bízom benne, igaz már tíz éve is van, de 3/3 volt a hibás vinyók aránya, igaz rma keretében cseréltêk, sőt nagyobbra
-
WolfLenny
senior tag
Promise NS4600-as szerintetek megéri 50-ért?
Még van rá fél év garancia, azt tudom ,hogy kb. 1 éve csak áll. -
Mauzes
addikt
Sziasztok!
Seagate Barracuda vagy WD Green 2 TB is ajánlott NAS-ba? 2 db esetén már viszonylag jelentős árkülönbség van a WD Red-hez képest.
-
rol33
aktív tag
sziasztok
lenne itt valaki aki QNAP-ot használ és megy nála a Download Station?napok óta szívok vele, de nem bírom működésre bírni.. -
Tonyk
veterán
válasz
Intelligencs #10033 üzenetére
-
WolfLenny
senior tag
Zyxel 325 v2 szerettem volna venni, de sehol sem kapható. Milyen alternatívát tudtok javasolni ár/teljesitmény arányban?
Előre is köszi a választ.
WL
-
válasz
junkpod #10032 üzenetére
Ez nem azért volt nálad, mert egy idő után a router ARP táblájából kiesett a NAS címe? Mert ez esetben a megoldás egy olyan router lenne, ahol be lehet állítani statikus ARP-ot. Az én Netgearemnél is ez a helyzet, de tudom, hogy ez a router miatt van. LAN-on persze mindig működik, mert ha a keresett cím már nincs benne az ARP táblában, akkor broadcasttal megkeresi az eszközt, amit bejegyez az ARP táblába, és ami fel is ébred így. Ha viszont WAN-on érkezik a magic packet, akkor csak addig működik, amíg még nem esett ki a router ARP táblájából a NAS címe, utána már nem.
-
junkpod
veterán
válasz
ggg666 #10031 üzenetére
En sokat kinlodtam vel de feladtam. Mindegy hogy dyndns vagy kozvetlen ip beiras, kintről nem megy. LANon tökéletes. Lehet router de a szolgaltato is hibas... Megkérdeztem az isp-metés azt válaszolták, hogy nincs náluk ez korlátozva, de tapasztalataik szerint inkább nem működik mint igen...
-
törölt tag
válasz
Mezga Aladár #10028 üzenetére
Oké, kösz. Beállítottam a felhasználókat, hálózatot, létrehoztam a megosztott mappákat, a PC-n ezekhez hozzárendeltem a meghajtó betűjeleket, a médialejátszón is elkészítettem a NAS-ra mutató parancsikonokat. Tehát előkészítettem a terepet, de fájlokat nem töltök rá, míg be nem fejezi.
-
törölt tag
Synology-hoz értőktől kérdezem: Ún. adatmosás (parity consistency check) közben szabad használni a NAS-t? Elkezdhetem feltölteni adatokkal? Kb. 36 órán át tart a folyamat, a felénél tart, unom, használnám. De nehogy nekem megzakkanjon és elölről kezdje az egészet, mert akkor tökön szúrom magam.
-
Naigen
aktív tag
Sziasztok, mint kezdő NAS-oló, gondoltam rákérdezek itt, mielőtt megveszek vmit, ami nem is biztos, hogy az, ami nekem kell.
Adott egy otthoni hálózat, 2 laptoppal, tablettel, okostelefonokkal és smart tv-vel. Azt szeretném megoldani, hogy egy hálózati meghajtóról bármelyik eszköz elérje a videókat (akár full hd is), képeket, zenéket. Esetenként távolról is el lehessen érni a fenti tartalmakat. Esetleg torrenteket letölteni.
2 verzión gondolkodom, venni egy Zyxel 310 et, ugye ezekben elvileg minden adott, ami nekem kell. De nem lenne-e jobb, ha pl egy Asus EEE Box PC B202-t (van ugye gigabit lan, wifi, gondolom az atom proci és a min 1gb ram is elég) veszek- ara telepítek egy megfelelő OS-t Freenas, Open Media Vault, ami kielégíti az igényeimet.
Szal érdemes ezzel pöcsölni, vagy jobb a gyári nas, ha fontos a minél halkabb, hosszútávú megbízható működés, minimális fogyasztás (7/24-ben menne). A belerülési költség nagyságrendileg 20k mindkét esetben 1TB háttértárral (2,5 és 3,5"-os is van itthon elfekvőben). Egy lemez elég, Raid meg hasonló hóbelevanc nem kell.
-
ggg666
őstag
Sziasztok!
Teljesen új vagyok NAS témában, és a következő lenne a kérdésem.
Szeretnék venni egy SYNOLOGY DiskStation DS114+ 40efrx-es wd red winyó menne bele.
Adsl internet lenne a nővéremnél és itt lenne beüzemelve,ezt ki be tudnám kapcsolgatni távoli vezérléses alapon is,vagy csak a helyszínen?
A másik kérdésem a torrent kliens lenne, mennyire szerkeszthetőek a torrentek vele, illetve a letöltés menete az hogy megy, meg kell adni a torrentek linkjeit a nas-nak vagy én esetleg otthon letöltöttem, és átmásolom a nasra?
Válaszokat előre is köszönöm.
Üdv
-
Tonyk
veterán
válasz
mamago1972 #10016 üzenetére
Elméletileg nem érinti a köteteket.
-
Tonyk
veterán
válasz
mamago1972 #10014 üzenetére
Akkor nemtom. Ettől függetlenül ki kéne próbálni egy hdd-vel. Ha ott is bugzik, akkor cseréltesd ki. Esetleg szedd le az FFP-t, használd a gyári tm-et (ha nem azt használod). Hátha valamit nagyon elreszeltél benne.
-
Tonyk
veterán
válasz
mamago1972 #10012 üzenetére
"SMART-ot nem tudom értelmezni, nem tudom, mi mit jelent"
Google a barátod!
Szerintem táphiba lesz. Főleg, hogy nem a saját(?) tápjával megy. Ha két hdd van benne, vedd ki azt amelyiken nem a rendszer van és próbáld úgy.
-
Tonyk
veterán
válasz
mamago1972 #10009 üzenetére
Nem értem, hogy mi nem logikus benne. A belső driveok sem /mnt alá vannak becsatolva. Asztali rendszereken sem ide (/mnt) kerülnek a rádugott eszközök.
-
Tonyk
veterán
válasz
mamago1972 #10006 üzenetére
/e-data/ alatt lesz (i-data: internal data, e-data: external data) valami random szám alatt. Ne a nevén keresd.
-
Claude Leon
senior tag
válasz
mamago1972 #10006 üzenetére
a df-nél még méret alapján is azonosíthatod
-
mamago1972
tag
válasz
Claude Leon #10005 üzenetére
Köszi, beírtam, még keresem. Ahogy el van nevezve a pen, úgy nem találom. Próbálom megfejteni.
-
Claude Leon
senior tag
válasz
mamago1972 #10004 üzenetére
írd be, hogy mount vagy df is jó, ott majd a listából kimazsolázod
-
mamago1972
tag
Telneten csatlakozva mc-ben láthatom a nas-ra dugott pendrive-ot? Keresem mindenhol, de mégsem találom.
-
mamago1972
tag
Két napja megint minden rendesen működik. Megnyugodtam.
Wifi rendben, lejátszás rendben. Nas semmilyen hibát nem produkál. Volt egy állomány, töröltem, úgy tűnik, az okozta a sorozatos problémát, másra nem tudok gondolni, mert mást nem tettem a nas-al.
Új hozzászólás Aktív témák
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- World of Tanks - MMO
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Vigneau interaktív lokálblogja
- One mobilszolgáltatások
- Tőzsde és gazdaság
- iPhone topik
- Tomato firmware
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- További aktív témák...
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Lian Li HydroShift 360 LCD /3x120mm RGB FAN/ HSLCD36RB (593933)
- Lian Li Hydroshift 360 LCD /FANLESS/ HSLCD36NB (593932)
- Lian Li HydroShift II 360 LCD /FANLESS/ GHS2LCD36W (593931)
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Surface Laptop 7 Business edition - Intel Core ultra 5 236V energiahatékonyabb az intelnél! -olvass
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- LG 27UN83A-W - IPS LED - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - USB Type-C - HDR 400 - AMD FreeSync - Hangszórók
- Intel Core i7-8700 / i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia