Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- ZIDOO médialejátszók
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- Apple MacBook
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Kompakt vízhűtés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
metrion
aktív tag
válasz
unicumnext #26099 üzenetére
Igen csak szerintem egyedi port nem lehet és a tanúsítvány 13k. Nekem free megoldás kellene...
-
unicumnext
aktív tag
válasz
metrion #26098 üzenetére
Van saját DDNS-e, ahol el lehet kívülről is érni ha jól emlékszem, de routeren át kell engedned a portot.
https://www.myqnapcloud.com/?lang=hu
Ha minden igaz ez az, ezt kell benne regisztrálni -
metrion
aktív tag
Sziasztok!
Azt meglehet csinálni egy QNAP NAS-al, hogy kivülről ellehessen érni adott porton, HTTPS-el, NO-IP DDNS-el? pl. https://nas.ddns.net:7001
-
válasz
lordmark #26089 üzenetére
A NAS326 fölött egyszerűen eljárt az idő. A hardverrel egyébként még nem is lenne gond, simán kiszolgálná az igényeidet, ellenben a szoftvertára nagyon szűkös és leragadt valahol a pattintottkő-korszakban. Nem frissítik, nem támogatják.
Ha viszont mindez nem igazán fontos, akkor az ára miatt még etehő lenne, de már relatíve közel van a tényleg jobb konkurencia.
MaCS
-
Alex91
félisten
válasz
machata1993 #26092 üzenetére
Veszel egy Apple Tv-t!
Lehet, hogy csak a frekvencia a gond, a TV-d meg az Xbox nincs esetleg jól osszelove, de innen a messzi távolból...
-
machata1993
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. 4k filmeket szeretnék nézni a PC-m ről Xbox one x-re megosztva onnan pedig tv-re HDMI-vel kivetítve. Sajnos sehogy sem jön össze akadásmentesen. Próbáltam Windows Media Playerrel és Plexel is. A képen látható eszközök vannak a hálózaton. Van valami módja, hogy frankó legyen a filmezés? [kép]
Előre is köszönöm. -
djelf
tag
Korábban írtam, hogy milyen célokra keresek alkalmas NAS-t. [#25774]
Ez annyiban módosulna, hogy:
- Max 30 torrent és ebből sztem egyszerre sosem lenne 200-nál több aktív kapcsolat.
- Valószínűleg a honlap üzemeltetés is felejtős.padi68 ajánlotta nekem a ds718+ Synology-t. Köszönet érte.
Úgy gondolom a 2 lemez még mindig elég nekem. Azonban még morfondírozom a 218+ Syno (Intel j3355) és az Asus új AS5202T (Intel J4005 és hdmi2.0a) modelljén is. Utóbbinál esetleg érdekes lehet számomra a hdmi kimenet, mert azt próbálom megfejteni, hogyan tudnám külön lejátszó nélkül okosan megoldani azt a problémát, hogy sajnos a TV-men (UE55NU7442) hiába van ARC-s csatlakozó, ha a francos SAMSUNG kivette a DTS támogatást a tévéiből és emiatt az a hangsáv a TV-n keresztül kuka.
A jelenlegi erősítőm meg cserélve lesz majd egy eARC képes modellre.
Tudom ez házimozi téma, de reméltem van itt valaki akinek ez nálam jobban megy és megoldotta már ezt a problémát. Szóval a NAS kiválasztása miatt írtam le itt.Köszönöm előre is!
-
lordmark
tag
Sziasztok!
NAS vásárlással kapcsolatban kérnék segítséget.
2 winchester menne bele max, korábban egy Dlink dns-320 -at használtam, de egy ransomware encyrptálás miatt teljesen megszűnt felé a bizalmam, illetve ez már egy régi eszköz.
Ezt szeretném leváltani.
Elsősorban mediaserverként használnám, TV-re DLNA-n átvive a tartalmat, gyorsan megbízhatóan.
Másodsorban adattárolásra esetleg torrentre.Árban lehetőleg maradnék a földön
Továbbra is a Zyxel NAS326 ajánlott?Köszönöm a segítséget!
-
chopin42
őstag
Köszi
-
chopin42
őstag
Üdv! elgondolkodtam egy nas építésén. Miért nem veszek készen? Mert egyrészt szeretek "legózni", másrészt így olyat építhetek, ami nekem pontosan megfelel az adott célra-ez az elképzelés, meg talán olcsóbb is. OMV alappal képzeltem el. Elsősorban tanácsot szeretnék kérni, hogy merre induljak el. Asus ac65p router, remélhetőleg hamarosan gigabites digi nettel.
Igényeim:
-szeretnék erre és erről torrentezni,
-fájlokat tárolnék, fotók, videók, filmek, zenék, stb...
-biztonsági mentés
-2-4 lemez menne bele, a rendszer ssd-n lenne, 6-8tb tárhely első körben
-szeretném bárhonnan elérni a fájlokat->
Ez alatt azt értem, hogy telefonról és tv-ről is hozzáférhessek a filmekhez, zenékhez, ha akarok, illetve laptopról is tudjak a fájlokkal dolgozni, akárhol vagyok. Tudom, hogy okos tv kell, de első körben hdmi kábellel is mehetne. Ha ezek noob dolgok, elnézést, mivel a hálózatban nagyon kezdő vagyok, így fokozatosan tanulnék bele, hogy is épül fel a dolog, a hardver építésével együtt.
Mit tanácsoltok? -
FrezeR
senior tag
Véleményetek szerint a 218+ NAS ára a közeljövőben mérséklődhet-e, vagy ne is számítsunk erre?
-
Tibro5
senior tag
van itt valaki aki ért a freenashoz? nem sikerül plugint telepítenem, hibaüzenetet kapok:
('Connection aborted.', ConnectionResetError(54, 'Connection reset by peer')) -
baandii
senior tag
.
-
Azért van itt egy olyan tényező, amit talán hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni.
Az ugye, remélem, triviális, hogy a NAS-on belül kezelt redundancia nem jelent valódi védelmet, csak részlegeset. Ezért a fontos adatokat mindenképpen off-site is tárolni kell.
Arról viszont még nem igen olvastam, hogy tegyünk különbséget az aktív és a passzív adatok között.
A minap kerültek szóba a gyermekkori videók. Ezek tipikus archív anyagok, azaz már nem változnak. Ezért aztán semmi értelme őket redundáns RAID-be tenni.
Itt jön viszont a mai NAS-ok nagy rákfenéje (beleértve az SHR-t is), mégpedig az, hogy nem hajlandóak egyszerre kezelni RAID-tömböt és szóló területeket. (Ez épített NAS-ban megoldható.)
Magarán: gyári megoldásoknál rákényszerülünk olyan adatok folyamatos (kvázi) duplikálására is, amelyekről normálisan úgyis van legalább egy biztonsági másolatunk, mégpedig használatnak jóval kevésbé kitett médiumon.
Érdemes tehát azt végiggondolni, hogy mi az az adattartalom, amelyik fontos, értékes, és olyan dinamikusan változik, hogy már kényelmetlen manuálisan követni. Ha ez megvan, akkor a kérdés az, hogy ez az adatmennyiség indokolttá teszi-e azt, hogy emiatt bukjunk egy csomó lemezterületet (=pénzt), vagy meg tudjuk oldani valamilyen más módon a másolat frissülését. (Tipikusan valamilyen felhőszolgáltatásba, amiből azért létezik megbízható is.) Márpedig ez az adatmennyiség otthoni viszonyok között is általában legfeljebb pár gigabyte lehet, de sokszor inkább megabyte-okról van szó.
Sokszor tehát az a leggazdaságosabb biztonságos megoldás, hogy a NAS-ban nincs redundancia, a tömeges, de statikus adatokról magunk mentünk KÜLSŐ helyre (igény szerint több példányban is), ami pedig dinamikus és fontos, az meg menjen a felhőbe, akár ingyen.
Felesleges tehát a tök változatlan adattömeget jó drágán és relatíve sérülékenyen folyamatosan a NAS-ban redundánsan pörgetni.
(Arról nem is beszélve, hogy a NAS-ban eleve olyasmit érdemes tárolni, aminek fontos, hogy a hálózat tetszőleges helyéről bármikor elérhető legyen. Hosszú távú archiválásra felesleges az on-line elérhetőség, pont nagyon jó erre egy nem pörgő HDD a fiókban.)
MaCS
-
Mgabor
csendes tag
Sziasztok,
az alábbi 2 NAS közül melyiket javasolnátok, ha a fő felhasználása cél filmek tárolása, leátszása lenne (média playeren keresztül), illetve torrentezés?
QNAP TS-228A
Sinology DS218jA NAS csere megoldható adatvesztés nélkül?
Köszi!
-
Genius007
őstag
válasz
Tibro5 #26063 üzenetére
Igen - igen, ezen is gondolkodtam, mert azok bőven erősebbek lennének, mint ez, és talán hosszú távon jobb opció is lehetne, mert bővíteni is lehet, árban is sokkal olcsóbb lenne ... és ha mondjuk a 120k-s NAS helyett kijönne a gép 30ból az sem utolsó hogy 90k-t spórolok.
Igazából nem az összerakásával lenne problémám, mert a 486 dx2-től kezdve egészen az i9-ig raktam össze már kismillió gépet az évek alatt. A probléma inkább a Software-es része, főleg úgy hogy a NAS-okhoz annyira nem is értek még, azt sem tudnám mit kellene rátennem, plusz szerintem a beállításokkal is eltudnék pöcsölni jó pár napot. Aztán ott van még az is, hogy ki tudja mennyire lenne stabil hosszútávon, az ilyen "épített" gép.
Bár ha valakinek erre is van ötlete, és esetleg jártas benne, szívesen veszem az infókat, ötleteket, aztán majd kitalálom mi legyen.
Mindenesetre az eddigi segítséget és tanácsokat is köszönöm mindenkinek.
-
Genius007
őstag
válasz
AiRLAC #26061 üzenetére
" Nem az a baj hogy olcsón akarod megúszni, hanem hogy egyszerre szeretnél olcsót meg szupergyorsat is
"
Tény, de ezzel mindenki így van szerintem, hogy próbálja a lehető legolcsóbban megúszni úgy, hogy hosszútávon jó legyen, és gyors.
Plusz azért ez nem egy sima mezei vga, cpu, stb, amit ha esetleg nem válik be, pikk-pakk eltud adni az ember itt PH!-n, hogy ne álljon benne a pénze.
-
Genius007
őstag
válasz
AiRLAC #26056 üzenetére
Najó, de ez már 200k srácok, és még nem vettem bele lemezt.
A 218+ esetleg ... ? Az is bőven elég lehet szerintem, bár csak 2 lemezes, de gondolom azt is lehet később 2x 4TB-ről upgradelni 2x 8TB-re esetleg, gondolom én.
Bár még a 218+ -nál is olcsóbb megoldást keresnék, de ha végképp nincs más, és az jó sebességben meg mindenben, akkor tükrözve jó lehetne, és akkor áldoznék rá annyit hogy megvegyem.
Bocsánat, ha már valaki agyára megyek, csak mivel annyira nem értek hozzá, és pénzben sem úszom, a Ti segítségetekkel próbálnám a legolcsóbban megúszni, azért mégis csak tapasztaltabbak vagytok ilyen téren mint én.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Genius007 #26054 üzenetére
Szia.
Synology NAS-on létezik a RAID5 , amihez minimum 3 db lemezt kell egyszerre betenni ! Mindig a legkisebb méretű lemezzel érdemes kezdeni.
DE létezik a Synology Hibryd Raid is ( ezt hívják SHR-nek ).
Ezt indíthatod 1 db lemezzel is !!!
Ekkor lesz egy köteted ami SHR.
Ha mellé teszel egy lemezt és hozzáadod az SHR kötethez, akkor 2 lemez lesz 1 kötetben de csak 1 lemeznyi tárhelyed lesz , azért mert ekkor tükrözi az adatokat.Ezután a 2 lemezes SHR kötetedhez ha hozzáadsz még egy lemezt , akkor már 3 lemezes SHR köteted lesz 1 lemeznyi védelemmel és 2 lemeznyi tárhellyel.
4. lemez behelyezése után pedig : 3 lemez tárhely + 1 lemez védelem.
( Az 1 lemez védelmet nem úgy kell érteni, hogy 1 db adott lemez felel érte !!! BÁRMELYIK lemez meghal , elpusztul TE attól még ELÉRED az adatokat !!! Ekkor csak cserélni kell a hibás lemezt és behelyezni egy újat , majd mehet a kötet helyreállítása. )Tehát az SHR rettentően rugalmas !...és emiatt jobb is mint a RAID5 !
[Synology RAID kalkulátor] segítségével magad is próbálgathatod , hogy lemezek behelyezésével és RAID típus változtatásával mekkora helyed is lesz a végén.
[Itt írtam is róla], hogy mi a különbség a RAID5 és az SHR között amikor cseréled a lemezeket.
-
válasz
Genius007 #26054 üzenetére
"lenyeg hogy az is gyorsan lejojjon a Nasra, es ha mar tud a net 130mb/s-el jonni, akkor ne 20mb/s-el toltson le a nasra egy filmet."
" hosszutavon jo, mukodokepes opciot kitalálni"Na ezért kell a 918+.
Nagyobb diszkekre átállás Synology-n nagyon egyszerű, egy lemezt kicserélsz, vársz amíg végez a resync-el, második, harmadik, negyedik ugyanígy, az utolsó után megkapod a nagyobb tárhelyet. Ez mind online, tudod közben használni (csak kicsit lassabb).
-
gergo.m
csendes tag
Sziasztok!
Gyerekkori videókat akarunk digitalizálni és azt biztonságosan tárolni. Ezért gondoltam a raid 1-es NAS lehetőségére. Fogalmam sincs mennyi helyet fog foglalni, mert minden szekrényből előjön 1-1 kazetta, de olyan 1, max 2 teránál tuti nem több. (1 óra videó lementve 4 giga) Erre szeretnék valami vasat. Vannak javaslataitok? A fő szempont, hogy beleférjen két HDD és olcsó legyen. Nem fog sokat futni, legtöbbet standby-ban fogja tárolni az emlékeket és csak néha-néha kapcsolnánk be. Lehet elég lenne az asztali gépembe két HDD, de gondoltam valami időtállóbb, elszeparált megoldás kéne rá, illetve a NASnál megvan a lehetőség, hogy szüleim is bármikor elérjék a felvételeket, hiába van fizikailag nálam a gép.
Továbbá magára a tárolásra is szívesen fogadok ötleteket. Én raid1-ben gondolkodom, de ha van jobb megoldás, akkor szívesen olvasom.
Köszi!
Gergő -
Genius007
őstag
válasz
Borisz76 #26053 üzenetére
Igen, először 2x 4TB-be gondolkodtam, de aztan meseltek ezt a Raid5 dolgot, hogy ha barmelyik hdd meghibasodik, akkor egyszeruen csak kicserelem, es megy minden tovabb, plusz az adataim is biztonsagban lesznek, es nem vesznek el.
Ha esetleg 2 lemezzel kezdenem (es akkor nem 4x 2TB-be gondolkodnek, hanem 2x 4TB, aztan idovel bovitenem, utana is attudnek allni siman es egyszeruen Raid5-re, vagy akkor elveszne az osszes adatom, es ujra kellene tenni mindent a Nas-ba? (Gondolom utobbi mert maskepp allitja be a Hdd-ket).
A “kitolni tv-re” alatt azt ertettem, hogy van otthon okos Tv-nk, egy Samsung Q8F, es egy sima Sony.
Ha az eszkozok kozott latnek egy halozati Nast amire ratudok menni, ahol a videok, kepek, zenek, filmek kozt tudok csemegezni, az jo lenne.Otthonra nem akarok semmilyen Media Servert, HTPC-t meg semmi ilyesmit, szimplan olyan Nas-t szeretnek, amit barhonnan elerek, es fixen tudok szinkronizalni barmit a Pc-rol. Igazabol az lenne a legjobb ha egy adott meghajtot /mappat a laptopomon mindig valahogy “real time” nezne, es ha valtozik valami, akkor a Nas-on is valtozzon. Nem tudom ez mennyire megoldható.
Ha esetleg az Iphone-on levo kepeinket is realtime szinkeli, mint egy google fotok pl, az mar csak hab lenne a tortan.Mivel ugye otthon digi optika van 1000, ezert torrentre is hasznalnam. No nem esz nelkul, 1-2-3-4-et toltenek max egyszerre, vagy annyit se, lenyeg hogy az is gyorsan lejojjon a Nasra, es ha mar tud a net 130mb/s-el jonni, akkor ne 20mb/s-el toltson le a nasra egy filmet.
Erre szeretnem a legkoltseghatekonyabb es hosszutavon jo, mukodokepes opciot kitalálni, es a segitsegeteket kérni.
Az olvasnivalóval nem bántottál meg, koszonom mindenkeppen elolvasom.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Genius007 #26052 üzenetére
Nekem van egy a birtokomban...torrentre használom.
1000-s neted van, azt írtad.A torrentezés pedig erősen használja a CPU-t.Ezért ha ki akarod használni a gyors netedet és több torrentről is szó van , akkor Intel CPU-s NAS-t javaslok.
A 4 fiókot nem kell azonnal "telepakolni"....indulhatsz 2 db lemezzel is.
Ez a későbbiekben sokkal egyszerűbbé teszi a bővítést mert csak bedobsz egy lemezt a 3. fiókba és hozzácsapod a kötethez.
Aztán idővel ha betelt...mehet a 4. lemez is mellé.
filmet is kitolja a tv-re esetleg ha 4k-ba az sem baj.
Ez NAS ...nem fogja kitolni neked a TV-re.
Nincs rajta HDMI csatlakozó.
Több megoldás van a filmek nézésére :
1,
NAS - okos TV , DLNA használatával.
2,
NAS - PC - TV
3,
NAS - HTPC - TV
4,
NAS - valamilyen kis okos BOX - TV
5,
NAS - Média Player - TV
Az első megoldás a leggyengébb de használható.
A többi mind jó de utána kell olvasni az előnyöknek, hátrányoknak.
Valamint figyelembe kell venni a saját szokásaidat is.
Pl: távirányítóval akarod használni ? HD hangok kellenek ?
Lesz házimozi erősítő a rendszerben ? stb....Ha nem bántalak meg itt van egy kis olvasni való.
-
Genius007
őstag
válasz
Borisz76 #26051 üzenetére
Igazából ezt otthon szeretném üzemeltetni magamnak arra amit fentebb írtam.
Ezt a 200k +-os nas-t (pláne hdd-k nélkül ami még legalább 100-140k) kicsit túl komolynak érzem ahhoz amire nekem kellene (de lehet tévedek)Plusz 4lemez fölé nem is akarok menni, nekem az untig elég lenne szerintem egyenlőre, nem akarom az egész internetet lementeni
, csak hogy valami rendszeres backupolja az adott meghajtom a laptopon, plusz lehessen rajta torrentezni, és filmet is kitolja a tv-re esetleg ha 4k-ba az sem baj.
Biztos, hogy nincs valami olcsóbb megoldás, ami szintén tud "automata" lenni ha beállítom?
-
Genius007
őstag
Időközben volt aki próbált rábeszélni a 4 lemezes megoldásokra, mert ott bármelyik hdd meghibásodik, nem vesznek el az adatok, és menetközben is pótolni lehet a hdd-t.
Találtam használtan, nem leharcolva egész jó áron egy Synology 1512+ NAS-t (100k körül), elviekben nem napi 0/24-et ment. Szerintetek megéri még ilyet venni? Láttam hogy 2016-ban kifutott, és kicsit gondolkodóba estem.
4x 2TB WD Red menne bele Raid5-be, de nem tudom megéri-e belefektetnem, vagy esetleg lehet házilag kellene összeraknom valami szervert, és abba a hdd-ket?
Itt leírtam, hogy mi lenne a cél igazából: [link]
Ha tudnátok javaslatokat tenni, hogy melyik opció lenne a legjobb, (és akár legköltség hatékonyabb) azt megköszönném, lehet másoknak is segít kicsit eligazodni a vásárlásban.
-
.mf
veterán
válasz
AiRLAC #26047 üzenetére
Köszi, erre is ránézek. Úgy látom Debian alapú, adattárolás terén standard linuxos a kínálat.
Közben találtam a XigmaNASt (FreeNAS branch, leánykori nevén NAS4Free) is, FreeBSD-alapú és szintén van ZFS és sok egyéb fícsör, de FreeNAS-hoz képest alacsonyabbak a követelmények, már min 512 MB RAM-tól működik, de 2GB ajánlott - tehát a meglévő hw-hez még pont jó. Eddig jól hangzik, majd teszek vele egy próbát -
.mf
veterán
Sziasztok!
10+ éve routerre kötött USB-s HDD-ket használok NAS-nak, a rajta lévő adat nagyrésze pótolható média-tartalom (amit igazából már rég nem is használok), valamint ez egy "plusz egy hálózat mentés", a fontosabb folderek (személyes doksik, fotók) a laptop, asztali és a NAS között voltak freesync-kel triplikálva. Nem gyors, de a feladatnak megfelelt.Nemrég kaptam egy új(abb - kiszuperált) céges laptopot, de csak kis SSD-vel, amire már az idei fotós folder sem fér el, így rá vagyok szorulva egy külső adatforrás használatára: vagy folyton külső HDD vagy nagyobb pendrive, vagy NAS - a router 5-10 MBps-a azért érezhetően nem gyors.
Hever még itt parlagon egy régi HTPC projektből egy duál-Atomos mITX konfig (Asrock A330ION: nV9400, Gb Eth, 4 SATA; 2 GB RAM, 320GB-s 2.5" winyó, Seasonic SFX táp); plusz van még pár elfekvő alkatrész, régi green winyók 0.5-től 2 TB-ig, kis (64GB) SSD, pendrive-ok. Gondoltam, hogy ebből a mITX konfigból akár egy házi szervert / NASt is faraghatok, amivel nem csak a sebesség lesz jobb, de lehetne soft RAID1 vagy snapshotolás is (meg akár média is, ha az nV9400 driveresen megfelelően támogatott).Milyen OS-t ajánlotok? FreeNAS rémlett, ránéztem a hw követelményekre, a 64 bit még megvan, de a 8 GB RAM már nincs, ezt még elviseli vagy már nem is települ ilyenkor? Ha utóbbi, akkor mi mást ajánlotok? Használtam már linuxot régebben, de... az nem ez az évtized volt
szóval jobb lenne valami egyszerű, felhasználóbarát; de végső soron parancssor is mehet
Köszi! -
válasz
Alex91 #26038 üzenetére
Hohó!
Aszongya: "Includes 4 free camera licenses"
Ez a Qnapokra általában jellemző? Csak mert én kettőre emlékeztem, és éppen a négy kamera miatt sodródom az Asustor felé.
Köszönettel: MaCS
UI: Megnéztem és nem értem. A 128A és a 228A 4 kamerát enged alapból, a nem kicsit drágább 328 már csak kettőt...
-
dobrobesz
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni Tőletek. NAS vásárlását tervezem, mivel fontos a biztonság, RAID1-ben szeretnék futtatni 2 x 4 TB-os HDD-t. Adattárolás mellett 1-2 db IP kamerát is rászeretnék csatlakoztatni, valamint filmnézésre/streamelésre (tvre) használnám. Nagyon minimálisan torrenteznék, ha emiatt kellene erősebbet választanom, akkor el tudom engedni a NAS-on torrentezést. Milyen NAS-t ajánlotok?
+kérdés: A RAID1 szerintetek elengedő biztonságot nyújt az adatok védelmére? Szerintem kicsi az esély arra, hogy egyszerre szálljon el két vinyó.
Köszönöm előre is,
Robi -
Tibro5
senior tag
válasz
Genius007 #26032 üzenetére
pár hozzászólással korábban ajánlották ezeket:
WD RED, PURPLE, Seagate IronWolf, SkyHawk... Amelyik olcsobb, tobb gari van ra... De a sima HDD is johet bizonyos feltetetlek eseten...A synology oldalán vannak performancia adatok, azt írja read/write irányba 112,9 MB/s
De ez attól is függ gondolom hogy milyen/hány lemez, milyen raid, titkosított vagy sem... -
Borisz76
nagyúr
válasz
Genius007 #26032 üzenetére
[Ezen belül pedig : Download Station]
Sebesség eredmények is vannak. -
Genius007
őstag
válasz
Tibro5 #26031 üzenetére
Rendben, hát nem egy olcsó mulatság, pláne ha még egy 4TB HDD-t is akar bele az ember.
Annyiban még tudnátok segíteni esetleg, hogy ha egyenlőre csak 1db 4TB HDD-t veszek bele, akkor milyen célszerű vennem? Plusz akkor sebességben mennyi a várható maximum, amit majd kezelni tud pl. torrenten, vagy hálózaton belüli másolásnál? Mert SSD-vel megvan a 120mb/s le ugye torrenten az 1000-es digis nettel, de egy sima hdd-vel is meglenne ezzel a Nas-al?
-
Genius007
őstag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
Otthonra terveztem (egyenlőre csak gondolatban) NAS vásárlását, de mivel még elég kezdő vagyok ebben a témában, így inkább kérdezek.Ami fontos lenne számomra:
- Legalább 4TB tárhellyel rendelkezzen
- Automatikusan szinkronizálja a laptopomon levő adott mappát (vagy meghajtót) hogy ne keljen mindig biztonsági mentésekkel bajlódnom, másolgatnom.
- Telefonról, Tv-ről, Számiítógépről távolról ellehessen érni a képeimet, videókat, dokumentumokat, zenéket.
- Mivel otthon Digi Optikai netem van (1000Mb), ezért jó lenne, ha az adott sávszélességet azért kihasználná a NAS.
- Lehetséges, hogy torrentet is futtatnék rajta, (oda tölteném le alapból a filmeket, stb) amit aztán laptopról ftp-n vagy web elérésen keresztül is szeretnék látni / nézni / hallgatni.
- Ha esetleg egyszerre mehetne rajta a torrent, és tudnék filmetnézni, közben akár Backupot is tudna csinálni / állandó szinkronba lenne a dolgokkal, az lenne a legszuperebb.Otthon egy Linksys WRT3200ACM Gigabites Routerem van, nem tudom ez jelenleg mennyire számít.
A lehető legköltséghatékonyabban szeretném kihozni a dolgokat, szemezgettem a Synology 216/218-asokkal, és a WD Red SAS vinyókkal, de nem tudom mennyire lenne megfelelő ez számomra.
Használtan egyáltalán ezeket megéri megvenni (magát a NAS-t pl), mennyire időtállóak ezek a készülékek?Segítségeteket előre is köszönöm.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Cheesus #26023 üzenetére
1, NAS nevéből adódik- Hálózati adattár - , hogy hálózaton elérhető.
Ez lehet belső hálózat de jól beállítva külsőről is elérhető.2, Helyi gépen felveszed majd áttolod a felvett anyagot.
3, Több módon is filmezhetsz :
- Okos TV beépített lejátszójával ( DLNA )
Nem tökéletes megoldás de használható.- "köztes" egységgel ami lehet PC, HTPC , akármilyen kis box
Kell egy jó lejátszó , hogy a NAS mint kiszolgáló üzemeljen.
A lejátszót pedig HDMI-vel ( akár erősítőn keresztül ) a TV-re kötöd.4, Van lehetőség virtuális gépet futtatni amin bármi mehet.
A Synology NAS-ok esetében ha jól emlékszem csak INTEL processzoros NAS-ok tudnak VM-t.
Emlékeim szerint van aki virtuális gépen futtatja a kamerákat vezérlő rendszert és a NAS-t használja mellé tárolásra....
Konkrétumot majd mondjon olyan valaki aki esetleg csinált már ilyet.5, Legyen 4 lemezes ( kezdésnek 2 lemez SHR-ben , később bővíthető )
Talán a legjobb : [link] DS 918+ modell, rendszer telepítése képekkel. -
Cheesus
senior tag
Sziasztok
Lenne egy pár elég amatőr kérdésem:
1) Ha vennék ottholra egy NAS-t, amin futna torrent, illetve nyilván filmek meg sorozatok lennének rajta, akkor azt el tudnám érni akkor is, ha épp nem tartózkodom otthol (tehát mondjuk kollégiumból)?2) Ha én játékmenetet rögzítek itt a kollégiumban, akkor megoldható, hogy a NAS-ra mentse a felvételeket?
3) Ha jelen pillanatban nincs okos TV-m, de szeretném rákötni a NAS-t, akkor kell egy köztes egységet (pl Chromecast) vennem ahhoz, hogy élvezhetően menjenek a perpill FullHD, később 4K filmek és sorozatok mondjuk PLEX alatt?
4) Később egy minimális okosotthon "rendszert" is szeretnék, ehhez kell egy különlegesebb tudású NAS is?
Perpillanat kétlemezes megoldásban gondolkodom, és mondjuk ha 100-150 között megállna a dolog annak örülnék
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Tav-Csoves #26020 üzenetére
Synology DS918+
-
pippo76
tag
válasz
Tav-Csoves #26020 üzenetére
Mindenkeppen valami intel procis nas a javasolt. Asustor, Qnap, Synology markaknal nezzel korul.
-
Tav-Csoves
őstag
Sziasztok!
Gigabites Telekom nethez melyik nas-t javasoljátok? Torrent futtatása lenne az elsődleges cél, és a feltöltési irány maximalizálása - gigabit kihajtása.
Minél olcsóbban.- de ahogy olvastam az összefoglalót, nem úszom meg olcsón.
Köszönöm -
FeRRaR1
őstag
válasz
AiRLAC #26018 üzenetére
Köszönöm, nagyon jónak tűnik. Egyedül ami fájó az az arcátlan kamera licenc 2 felett. Még alszok párat a winyó kérdésre. Illetve valószínűleg megpróbálom egyben eladni az AS3102T + 2X5TB WD Redet.
Simán rá szánnék pár órát, és manuálisan másolnám át rá az adatokat. Így legalább átnézném és biztos törölnék ezt azt.
-
FeRRaR1
őstag
Sziasztok,
Jelenleg egy Asustor AS3102T tulaja vagyok immár 4 éve.
Első nasom, de több korlátba is bele ütköztem ezért cserét fontolgatok.A 2gb ram nem bővíthető, és az esetek nagy részében már 90% felett van és belassulnak dolgok. Ez a legnagyobb gond, mert egyébként bővítettem volna.
A másik hogy már 82% felett van a tárhely kihasználtság (2 X WD Red 5TB)
Ennek az al-problémája hogy az 5TB-os már nem kapható és nem is gyártják, csak a 4 és 6... így 4-es NAS esetén jól meg kell fontolnom hogy merre tovább.Az 1xGigabit határait is gyakran feszegeti mikor terhelve van több oldalról.
Szóval ami igény lenne az:
- Erősebb CPU
- Bővíthető memória
- Link Aggregation 2 x 1 Gbit (routerem tudja)
- 4 fiókos
- HDD témában valami tanács hogy merre tovább, legyen 2X5 meg 2X6TB? Felejtsem el az egészet és vegyek 4 egyformát? Ami most még beugrott hogy a gépben van egy adattárolásra használt WD Purple 6TB ami szintén tele, az megoldás lenne hogy a 2X5TB bemegy raidbe a gépbe, és veszek még 3 6TB Purple-t? Nem tudom szükséges e mindenképpen 4-et venni, változtattak e valamit ami miatt nem menne.Másik fontos dolog hogy nem kell redundancia a NAS-on belül. Az összes adat megvan a PC-n és NAS-on is a fontos képek videók felhőben, fontos dokumentumok fizikailag offline is.
Plex, 2 gép mentése, torrent (nem nagyipari), jövőre 2-3 biztonsági kamera.
Néha médiaszerver 2-3 eszközzel is.Építést elvetettem a kényelem és méret oltárán. Asustor AS5304T merült fel bennem mint jónak tűnő megoldás. A routerem Asus RT-AC88U, net optikán jön.
-
Tibro5
senior tag
NAS-ba milyen HDD-t ajánlotok? Mondjuk ezt Western Digital Red 3.5 3TB 5400rpm 64MB SATA3 WD30EFRX?
-
padi68
senior tag
Sziasztok, mi lehet a gond?
csatlakoztatok midet és elindítom a keresés és az 5 perc alatt nem találja meg a NAS-t.....
Zyxel 326
köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- World of Tanks - MMO
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Vigneau interaktív lokálblogja
- One mobilszolgáltatások
- Tőzsde és gazdaság
- iPhone topik
- Tomato firmware
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- További aktív témák...
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Lian Li HydroShift 360 LCD /3x120mm RGB FAN/ HSLCD36RB (593933)
- Lian Li Hydroshift 360 LCD /FANLESS/ HSLCD36NB (593932)
- Lian Li HydroShift II 360 LCD /FANLESS/ GHS2LCD36W (593931)
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600 / RTX 2060 6GB / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra