Hirdetés
- Teljesítményvesztést okoz az új NVIDIA App
- Játékosoknak szánt, vezeték nélküli headset jött a PowerColor logójával
- Sokoldalú Thunderbolt 5 dokkoló érkezett a Cable Matters színeiben
- Bemutatkozott az In Win legfrissebb, AR szériás kompakt AIO-ja
- Hamarosan megjön a Samsung új, Lunar Lake-es notebookja
- Teljesítményvesztést okoz az új NVIDIA App
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- TCL LCD és LED TV-k
- Gamer headsetek a felsőkategóriából
- Blu-ray lejátszók
- E-book olvasók
- Milyen házat vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
-
PROHARDVER!
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
stigma
addikt
Hi, köszi az infót, ezért szeretek inkább az itteni fórumba is beírni, mert nagyon segtíőkészek vagyok. Egy két nagyboltra ráírt ismerösöm, persze szükszavü válasz mellett azt kapta: Igen ajánlott, most rendelhető és hogy támogatja az ip kamerákat, de konkrétum nem volt mennyit.
nvme foglalat neki felesleges lesz szerintem, viszont mivel hosszutávra veszi mondtam neki, igaz ha picit drágább is de időtállóbb újabbat jobat venni.
Köszi a segítséget.....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
stigma
addikt
válasz Alex91 #27014 üzenetére
Hi, igen egy betüt benéztem mikor rákerestem , a B-s kapható jelenleg a D-s még nem.
De remélhetőleg lassan érkezni fognak.Amúgy ezenek a Synology és QNAP nasokban ramot lehet cserélni, mert ahogy nézem 20-30k kölönbség van a 2 vs 4 között de szerintem ilyen notiram vagy nemtudom mi van benne aprorol beszerezhető, csak kérdés hogy bele is tudom tenni vagy sem.
....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Ismerösömnek kell segítenem, és majd konfigurálnom egy NAS-t melyhez inkább segítséget kérek, mert látom az új széria most jön ki pl.:J4125-ös procival szerelt NAS-ok és én már nem anyira vagyok így képben.
Paraméterek az alábbiak:
- torrent: 400mbites net van, jó lenne kihasználni ezért csak Intel Procis NAs-t nézek
- filmek nézése párhuzamosan több tv-n. (1db 4k TV + 2db fullhd-s ) a kisebbik TV-en 720p-s anyagok lennének lejátszva
- 2hdd-s: itt csak 2 lemezes játszik, HDD nem kell mert a mostnai Zyxel-ből ki lesz szedve a WD Red és WD Purple(majd teljesen formázva is)
- IP kamerák rákötése és az anyag rögzítése. (min. 4. db)
- Családi fotók, képek tárolása és elérése bárhonnan akár több felhasználóval...ez szerintem alap már minden normális NAS gyártónál
- Legfőképp IOS eszközök vannak a csládban, ezért remélhetőleg van ilyen jellegű támogatottság is mármint az appok terén.
- Árban max :150k (+10k max)Amiket néztem első sorban átolvasva a topic-ot:
- Synology DS218+ : nem mai darab és mint írtátok lassan ,,nyugdíjba vonul" mert jön az új széria
- QNAP TS-253B-4G: Kb megegyezik a 218+-al csak ramban van benne több
- Synology 720+ : hát ez az új széria mely azért többe kerül de inkább gondolkozzak ebben?
- QNAP TS-253D-4G: Ez is új széria ez még karcolja a határt mert kb 150kTi mit mondtok mit ajánltok?
Itt kompromisszumokat kell majd kötni tudom, mert a sok IP kamera + egyidejű letöltésnél azért lesznek/lehetnek gondok. Viszont a jelenlegi Zyxel NAS325v2-vel a max letöltés 15mbit/sec volt ami elég messze van a jelenlegi net kihasználásától.....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
stigma
addikt
válasz AiRLAC #25508 üzenetére
Köszi, én csak egyetérteni tudok veled/veletek, mert elég sokat olvastam utána a dolgoknak és én dönteni nem tudtam.
Én épített NAS-t használok, melyet tudtam volna ismerősömnek, de mivel nem egy számítógép guru, ezért én rendelem, telepítem, és bemutatnom neki hogy használja.....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
stigma
addikt
válasz Alex91 #25504 üzenetére
(#25504) Alex91,(#25501) AiRLAC:
Köszi mindkettőtöknek. 30k különbség nincs max 15-20k szerintem, de haverom pénztárcája dönt, mivel neki rendelem.Qnap-ról amúgy több jobbat olvastam, kevés rosszat , csak picit elbizonytalanodtam melyiket is vegyem.
-
stigma
addikt
válasz SunMount3r #25496 üzenetére
(#25496) SunMount3r: köszi, hogy jól, tömmören leírtad, ma is tanultam valamit.
(#25497) Marci112233 : Köszi a megerősítést.....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
stigma
addikt
válasz SunMount3r #25494 üzenetére
fuha, nem akarok téveszméket kergetni, de én a transcoding-ra gondoltam, régebben mikor próbálkoztam vele akkor egy ideig ment a TV-n léő plexen, de aztán elkezdett akadni elég rendesen és azóta hagyagoltam a Plex-et.
Ez régen volt kb 2-3 éve, mikor Asrock N3150-el nyomtam, Linux alapon, Kodival vagy plex-el játszottam le a sorozatokat/filmeket.
Akkor valami beállítás nem lehetett jó nállam mert fullHD-s anyaggal volt gond FullHD-s Tv-n amit nem is értettem mi okozhatja, azóta Coreelec-es boxot használok.....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
stigma
addikt
válasz Samanbacsii #25485 üzenetére
Hali, esetleg ha van okos TV-d akkor a Plex is jó megoldás lehet neked, csak az Appot kell aTV-re feltenni és bejelentkezni, és a NAs-on lévő anyagot meg tudod nézni.
Habár Plex elég erőforrás igényes és nagyobb felbontás esetén akadhat a lejátszás, míg ha külön CD boxot használnál , melyet a kolléga írt 1 hsz-el előrébb akkor ott jó lehetsz.
-
stigma
addikt
válasz SunMount3r #25486 üzenetére
De , igen csak már lejárt a szerkesztési időm sajnos.
-
stigma
addikt
Sziasztok.
kb 3-4 hete kérdeztem (Link), milyen NAS-t vegyek ismerösömnek, melyre több választ is kaptam(1,2)
Annak az ismerösömnek kellene égetően a héten konfigolnom aki Németbe megy, és úgy döntöttünk 2db-ot veszünk belőle, egyet itthonra, melyre torrentezik, másik nas nála lesz kinn, az minden este az itthoni NAS-ról áttölti az adatokat.
Akkor 2fajta NAS-t ajánlatok, mely HW-ben és tudásban ugyanaz szinte:
A 2 NAS a következő:
- Synology DS118 .:~55k
- QNAP TS-128A : ~40kSzintúgy ajánlott mindkettő 1 lemezes NAS, nincs más gyártó vagy típus terítéken ugye?Bármelyiket vehetem?
QNAP fórumában páran a 128A-s NAS-ra írtk fagyási gondokat, de gondolom sok mindentől lehet.
Igazából mindegy melyiket veszem a kettő közül ugye?Ugye átlag felhasználásra megy (torrent,backup,képek megosztása másokkal), kb 20-30 torrent max.
Mindkettő NAS esetén ahogy olvastam a topicot 20-30mbit\sec lesz az írási sebesség, tehát neki a 150-es netel kb ~19mbit (vagyis 150/8=> 18,75mbit\sec) lesz a letöltési maximuma...vagyis picivel alatta.Válaszotokat előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
stigma
addikt
Sziasztok,
Abban kérném a segítséget, hogy régebben tettem fel egy kérdést, melyben 2 NAS közül nem tudtam dönteni sajnos, melyiket vegyük , viszont most már sürgető lenne a vétel.
HW-ben azonos mindkét NAS , átlag felhasználásra lenne (torrent, megosztás, Telefon backup)
Őt annó ügyfél 2-nek neveztem azóta inkább 2 NAS-ban gondolkodom, mit kolléga is írta1 lemezes NAS kell, melybe Vagy WD Purlple fog menni 2-3 TB-os.
A 2 NAS a következő:
- Synology DS118 .:~55k
- QNAP TS-128A : ~40kA két külön darab mellett az szólna, hogy külföldi munkavégzésre menne pár évre, egyik NAS itthon lenne, ide torrentezne, másik NAS nála németben az pedig minden este szinkronizálná az adatokat (Filmek/sorozatok/telefon backup)
Mivel alap felhasználás lenne , ti melyiket ajánljátok?
A 2 NAS között ~30k árkülönbség van, mert ugye 2 db-ot veszek.Segítséget előre is köszönöm.
-
stigma
addikt
válasz Intelligencs #25285 üzenetére
(#25283) Alex91:
Köszi szépen. Akkor még az 1.-es ügyfélnek akinek elég egy egyszerűbb NAs ahogy nézem Qnap 228A vagy 128A is megfelelne, mert HW-ben ugyanaz, csak egyik 2 lemezes másik 1 lemezes.(#25285) Intelligencs:
Erre nem is gondoltam, viszont mivel külföldi munkavégzés ezért időszakosan lenne csak kiépítve a rendszer. (kb 2-3 év)
Viszont árban annyira ezzel jobban nem jönne ki, csak max a laggolás/akadást oldanám meg
2 db DS118 ~100k + 2db 2-3 TB-os hdd is 60k
1 db 218+ 2-3TB: 140k kb (igaz ez kockázatos picit)Sajnos ilyen streamelésben nagy jártasságom nincs, Plex-et ismerem, hogy ott a stream minősége beállítható hogy egy az egyben menjen vagy transzkódolás legyen .(amihez Intel CPU jobban passzol)
Hát meglátjuk, mi legyen 1-2 napot pattogok még rajta.
Köszi mindenkinek.
-
stigma
addikt
Sziasztok. 2 munkatársam keres NAS-t, az alábbi feladatokra.Tudnátok segíteni, milyet érdemes venni?
1. ügyfél
Átlagfelhasználó, aki torrentezni szeretne és a TV-n a filmeket lejátszani. Max 1080p, de inkább 720p (Filmek, gyereknek mese, stb)
Sajnos neki egy jobb routert is kell venni, mert a mostani nem túl acélos, de azt már intézem.Igényei:
- 1 vagy 2 lemezes NAS
- Családi fotók, képeket tárolna
- telefon adatainak szinkronizálása
- Max 1080p, de inkább 720p-s filmeket szedne le torrentezni.
- Képek / adatok megosztása másokkal
- MacOS támogatottság( iMac/Macbook-ja van): Igaz itt mindent böngészőben nyitsz meg, viszont ha van gyári alkalmazsása , mely egyszerűbb akkor jól jön neki, mint átlag felhasználó
- Ár: max 60k
Amiket néztem/ajánlotatok eddig (Csak Synology-ot néztem) :
1. DS118 : CPU-ban sokkal jobb mint a 2. helyezett, hosszútávon ez ajánlott, hátránya hogy csak 1 lemez fér el benne
2. DS218j vagy DS119j: 1/2 lemezes, CPU-ban nem a legerősebb, de célnak szerintem ez is jó lenne.Ezenkívül van más amit ajánlotok? (Csak jó szoftvertámogatásos Synology/Asustor/QNAP jöhet szóba)
2. ügyfél:
Átlag felhasználó, aki külföldi költözés miatt venne NAS-t, adattárolásra, film nézésre.
NAS itthon lenne Magyarországon, kintről ide torrentezne, és kinti TV-n nézné a filmeket.Igényei:
- 1 vagy 2 lemezes NAS
- Max 1080p/720p filmek letöltése, megnézése gépen
- Telefon adatok szinkronizálása
- Képek /adatok megosztása másokkal
- Ár: 110kNeki mivel a NAS nem itt lesz és streamelni fog ezért Intel CPU-s NAS-t néztem:
1. DS218 + :
2. DS218 vagy 218play :Mivel kintről (németből) fogja az itteni filmeket lejátszani, ezért picit másabb a felhasználási kör mint egy átlag usernek.
500/200-as Digi nete van, izmosabb routert most vetetek vele, Filmlejátszás vagy a TV Plex szerverén lesz megvalósítva vagy egy S912-es Boxon(Android-os vagy Coreelec) rendszerrel szerelten.Ezenkívül van más amit ajánlotok? (Csak jó szoftvertámogatásos Synology/Asustor/QNAP jöhet szóba)
Segítségeteket előre is köszönöm.
-
stigma
addikt
válasz stigma #25102 üzenetére
Sziasztok.
Részben már választ kaptam, sokat olvastam utána a napokba melyiket is érdemes venni.
Az általam felsorolt 3 típusból sajnos 1 az ami nagyon ajánlott, mivel Intel Procis (218+) a másik kettő Realtek CPU-s (sima 218 és play)Mivel munkatársamnak kell, aki nem nagy torrent fan, max 50 torrent lesz szerintem amit fog használni, lejátszásra vagy Plex-el próbálkozunk vagy valami olcsó Android-os lejátszóval (melyre Libreelec-et teszek pl: S912-es gigabites Lannal szerelt)
Lejátszani max FullHd-ig fog.Kérdés már csak az kb 110k a DS 218+, más alternatíva van Qnap-ban mondjuk mert nem igazán találok.
jóhír az, hogy jópár hsz-el feljebb találtam, hogy Plex 218+-t támogatja a többit sajnos nem
HDD-ben szerintem WD RED lesz vagy Seagete Ironwolf széria (2-3-4TB-os változat)
Router most nézek neki valami normálisabb Tp-Link Archer C7 vagy használt Asus AC87U.
Segítségeteket előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
stigma
addikt
válasz zotosz #25112 üzenetére
Hali, én csak nagyvonalakban tudok nyilatkozni.
Gigabyte Brix-em van otthon N3150,J3160 as szériából valamelyik nem tudom most fejből.
Nekem HTPC-re lett kihegyezve, mert Samba + Torrent (Transmission) volt a lényeg. Ha nem vált volna be akkor Linux-ot tettem volna fel rá, illetve ezeket a progrmokat ( Transmission, Kodi, samba megosztás)Probléma nincs vele, igaz maximum FullHd-ig tökéletes a lejátszás.
1TB-os Hitachi 12k-s 2,5-es HDD-t vettem bele, tökéletes mindenre , rendszer sajnos már csak pendrive-ról tudtam futtatani mert a NUC 1 db sata port volt.Mielött kiprbáltam sima NAS-nak is, OMV-t (openmediavault) telepítettem, nem volt vele gond.
OMV alatt Dockerben tudsz bármit feltenni és futtatni is (pl: Home Assistant,Plex) vagy akár pluginből telepíteni.
Távoli elérést NUC esetén nem tudom mert nem teszteltem.
Plex esetén szerintem transzkódolást ha kikapcsolod akkor tökéletesen menni fog.Esetleg még lehet hogy a Xpenology-ot lehetne kipróbálni mint Synology rendszer, de nem tudom hogy NUC-on futtatható -e vagy sem,azt a saját topikjában kellene megkérdezni.
Nekem épített NAS van, OMV-vel telepítve. Itt Samba megosztás 5-10 perc alatt összehozható, Torrent(Transmission) kb 2-3 perc telepíteni, Dockert 2-3 kattintás.
Dockerhez nagyon sok program van amit nem is olyan nehéz telepíteni és van róla youtbe video
Nekem J4105-ITX lapom van(N3150 utódja), 8GB ram és szerintem a leterheltség 50% felett nem nagyon volt de lehet sokat is mondtam. 8GB ramból max 15%-ot használtam szerintem max.[ Szerkesztve ]
-
stigma
addikt
válasz Borisz76 #25104 üzenetére
(#25103) Chrys_ , (#25104) Borisz76 : NMag-nak utánaolvasok, mert nem ismerem, illetve köszi, hogy
gyorsan választotatok.Illetve köszi a Syno linket, nagyon össze van szedve minden.
Köszi mindkettőtöknek.
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Munkatársam külföldi munkavégzés miatt szeretne venni egy NAS-t, az alábbi dolgok miatt:
- Adattárolás(képek, videok, telefon backup)
- Filmek/sorozatokat szedne le rá és stream kintről (Mo otthoni NAS => Németország).Mindössze annyit szeretne, hogy mivel Németországban tiltott a torrent ha jól tudom, ezért valamilyen VPN kapcsolattal vagy csak simán a filmeket leszedné és ezt egy adott eszközön (telefon/tablet/TV-n megnézné)
Legegyszerűbb módja Filmezésnek a Plex, vagy legrosszabb esetben egy android-os médialejátszót meghekkelek neki és Libreelec-el VPN/FTP-n keresztül már tudna streamelni szerintem.(ennek még utána kell járni)
Mivel gyenge, sokat pepecselő NAS-t nem akarok venni neki, ezért Synology vagy Qnap jön nálam csak szóba.
Pontosabban én csak Syno NAS-okat találtam neki: (Árban max 100-110k )
- Synology 218 => ~90k
- Synology 218play => ~80k
- Synology 218+ =>~110kItt még nem áll meg a sztori, mert szerintem a ideális HDD kellene neki egy 2-3-4TB-os WD RED vagy WD Purple lenne.Kérdés hogy mennyire fontos adatokat tárolna, mert ha igen akkor mindenképp RAID 1 ha nem fontos akkor elég 1 HDD(EXT4 ) vagy a Syno-k által támogatott fájlrendeszer.
Routert még csekkolom, mert szerintem átlag 10k-s lehet neki, illetve a jó hír az hogy Digi-s nete van, ha jól emlékszem 100/100-as de ez még megnézem nála.Ezenkívül milyen NAS-t ajánltok neki?
Ez azért nem lesz olyan egyszerű neki összehozni azt gondolom, de ha tudtok bármit ajánlani az megköszönöm, mert azzal is előrébb vagyok.
Segítséget előre is köszönöm.
-
stigma
addikt
válasz DIEGO15 #23777 üzenetére
(#23777) DIEGO15: Köszi az infót, akkor ennek utána kell olvasni. Inább meglévő és életképes megoldásokat kellene szerintme kipróbálnom, mert felesleges köröket/bevásárlást nem akarok. pl: Inkább egy Raspberry/odroid megoldás mit egy Rockchippes lutri médiaboxot
(#23778) Anonymus23: Nekem van pont egy S912-es fake 3GB-os Beelink GT1 Ultimate 3/32-es boxom ami 2/32-es
(#23780) Somatom : Köszi, akkor ennek bővebben kell utána néznem.
-
stigma
addikt
válasz DIEGO15 #23775 üzenetére
Ezzel csak egyet tudok érteni, vitatkozni nem tudok
SSD-m van otthon tuti, elfekvő ramom talán majd megnézem.
Abban igazad van OMV-hez +20-t a Brix nem ér meg, mert az OMV-hez elég egy kisebb gép is.
Lényegében bármilyen Android-os box is szóba jöhetne ami ert RK3328-aschippel szerelt (ha jól emlékszem) , mert arra van OMV (mint a Rockchipre).
Köszi, hétvégén örbenézek mi jöhetne EU-ból.
-
stigma
addikt
válasz DIEGO15 #23766 üzenetére
Igen, őket is néztem, volt egy kósza gondolatom a másik topicban melyben a mostani médialejátszó + új NAS-t 1 eszközre tettem volna, de elvetettem.
Így DIY NAS-t építeni elég könnyű lenne, ahogy néztem Odroid és Rock64-re van OMV simán és még jó kis teljesítményt is ad.
Bajom annyi, hogy kb 30k-ra jön ki + HDD, a Barbone meg 35-40k környékén már összehozható.
Ennyit az itthoni gari miatt megérne nekem, viszont ebben igazad van, ezeket si szemügyre veszem a napokban.
Odroid HC2 van apro-n 1 db eladó.Köszi szépen az infót.
-
stigma
addikt
válasz Anonymus23 #23762 üzenetére
Köszi, mint mindig sosem sikerült 1 hozzászolásba belesürítenem.
Más topicban (Home Server) már írtam, a legfontosabb kimaradt mégpedig a méret.
Sajnos minél kisebb kell, ezért ez is fontos szempont.
Ezenfelül amit írtál még jó lehet részemről az is hogy az IT-es pici házikó, hasonló mint a tied egy Apollo/gemini lake lap, mely DC-s, tehát külső tápos, és íyg a hangjával nem lesz gond.
SSD 240-re szerintem karcsú, szerintem mert a folyamatos backup miatt + a jelenlegi adatok tükrében szerintem 1TB az ami ideális lehet.
A rendszernek az SSD-t csak azért írtam mert van egy 16GB-os M."sata-s vagy van hozzá átalakítom sima satára, mivel felesleges ezekre ha úgy van lehet rendszert telepíteni( jelenleg a fiókomban van)Ezenkívül nekem is van most NAS-om mely ugyanaz mint a tie KB csak nagyobb HDDv-vel és csendes táppal (ami nálad vagy kimaradt vagy a házban van azt nem néztem).
Nekem ultrahalk Seasonic tápom van, melyben szerintem még nem sikerült úgy terhelnem hogy elinduljon a 12cm.es ventilátor emiatt elég csendes...Max a 23-as ventillátort hallom elől, mert egy Corsair 250D-s házban van a gépezet.Köszi az infót.
[ Szerkesztve ]
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Viszont ismerősöm keresne másik NAS-t, otthoni felhasználásra az alábbi paraméterekkel:
- 4 lemezes nas
- halk működés
- Távoli elérés
- kezdetben 2x4TB merevlemez lenne RAID-ben(tükrözve az adatokkal) (később a maradék2 helyre is tenne ugyagy tükrözve 2db HDD-t)
- Torrentezés nem fontos
- Backup lehetőség
- Esetleges távoli elérés + fájlfeltöltés
- Max 60kErre egyetlen megoldást találtam: Zyxel NSA542
Ezenkívül van más alternatíva?DDNS címet a router tudja, illetve ahogy láttam a NAS is, tehát az eléréssel nincs gond, sőt van Zyxel Cloud app is. Megosztani a családdal fotókat szeretne, remélem ezzel sem lesz gond.
Itt elég sokszor van távol és szeretné azt hogy távolról a képeket/videókat feltölteni a NAS-ra.Segítséget előre is köszönöm.
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Kérdésem az lenne, mert nem tudtam eldönteni, hogy otthoni minimál felhasználásra keresek NAS-t az alábbi kitételekkel:
- Backup
- Torrent (egyidejűleg max 10-20 kapcsolat szerintem)
- Hálózatról S905X-es lejátszóval ax fullHD-ig járszok le filmeket kábelen.(torrentezéssel egyidejűleg)
- Távoli fájl elérés
- halk működés
- ár: max 35ezerHát amit találtam az 2 dolog:
1. Synology DS115j (újnan vagy használtan) + 3,5-es vagy 2,5-es HDD.(WD RED,Purple vagy 2,5 WD RED hdd)
2. Épített NAS: Gigabyte Brix Barbone PC (vagy más Barbone PC)+ 2,5-es HDD. Oprendszer vagy M.2-ssd vagy Pendriveról vagy Microsd-ről futna(némely barbone gépben ez is van)
Épített NAS esetén Openmediavault lenne a megfelelő.Részemről a 2. megoldásnál is elég halk gépet kapok, viszont az épített NAS azért jóval többet tud, mint a Synology.(itt gondolok jóval erősebb CPU és sokkal Több ramra is)
Mennyire ajánlott a DS115j?
Vagy van más alternatíva is?Segítségeteket előre is köszönöm.
-
stigma
addikt
Sziasztok!
Korábban írtam már a topicba NAS építés miatt, melyre Patice kolláága válaszolt, viszont most jelenleg HDD-et veszek magamnak 2x4TB vagy 1db 4TB-os még nem tudom mennyi pénzem lesz rá.
Fontos kérdés az a mostani HTPC-et amit átalakítok, jelenleg a HDD-k ext3-ra vannak formázva.
Kérdéseim:
- Milyen partíciót használjak az új HDD-el? ext4 vagy brtfs (asszem így kell írni)
- Mi van akkor ha még HDD-et nem veszek és a mostnai ext3-as HDD-et használom, ilyenkor az OMV feltelepülése után a rendszerem látja rendesen a mostnai fájlokat. Nem fognak törlődni, vagy nem kell újra formáznom?Jelenleg úgy néz ki Debian lesz + OMV-t telepítek packageből a rendszer SSD-re majd ha minden felment, akkor utána kötöm rá csak a HDD-ket (WD Rre és Purple, amik most vannak), és remélem ugyanúgy tudom használni addig amíg nem veszek új HDD-et mint a mostani Ubui Serveren.
Remélem nem hülyén írtam le a dolgokat, csak nem szereném azt sem, hogy ha ubui server helyett az SSD-n debian + OMV lesz akkor nem lesz kompatibilis az ext3-ra formázott mostani particióimmal.(adatot nem szeretnék veszteni)
Válaszokat előre is köszönöm.
-
stigma
addikt
Sziasztok!
Remélem jó topciban vagyok, mert külön-külön az egyes topikokban nem akarom megkérdezni az alábbit:
Abban kérnék segítséget, hogy a mostani HTPC-et, melyen Ubuntu Server van, NAS géppé alakítanám át , melyhez nem tudok dönteni, hogy mit tegyek fel rendszernek.
Mostani gépen Ubi server + GUI van, Transmission, Kodi, Netcloud-ot használok. Ehelyett fogom a géet NAS + asztali lejátszóra (Amlogic S905 vagy S912 box) cserélni.Gép:
- Asrock N3150-ITX + 8GB DDR3L ram + 2x3 TB WD (RED + Purple) + 120GB SSD (Kingston Fury)Igényeim:
- Stabil OS
- DDNS támogatás
- package-k között esetleg Nextcloud vagy Owncloud lehetőségAmi fontos még, jelenleg DDNS címem van regisztrált, viszont Dupla Nat-os megoldást használok (Cisco 3925 router + ASUS RT-AC87U router). ASUS routernél CFW-t használok(Merlin) mellyel megoldható a DDNS cím használata.
Kérdésem az, ki melyik OS-t ajánlja?
Opemnediavault, FreeNAS(ECC rammal szerelt gépre ajánlott),Nas4Free, XpenologyEgyenlőre Openmediavault vagy Xpenologyra hajazok, mert egyszerű feltenni + az előforrásigénye jóval kisebb gépeken is zökkenőmentesen megy.
Válaszotokat előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
-
stigma
addikt
Sziasztok!
Érdeklődnék hogy low budget Nas-t kellene vennie ismerösömnek, és Zyxel Nsa310S-et ajánlottam neki.
Amire kellene az az alábbi:
- 10-20 torrent max amit használ.
- Filmek + Tárolás
- Telefonon elérje majd a NAS-t(de ezt majd én DynDns-el konfigurálom majd, hogy ne íp címet keljen szórakozni)
- Itthon elérhető legyen
- max 20kEdigitálnál ez most akciós, 1 HDD fog bele menni. Amit ajánlottam még neki, mert nekem is ez van, aza NSA 325v2-es , ami van nekem is de az 2x anyi ba kerülne.
Low budgetes más NAS van még ami ajánlott kategória 20k alatt?
310S-re majd szerintem nem vészes a Transmission telepítése szerintem, szóval azt elég hamar meg tudom neki csinálni.
Segítséget köszönöm.
-
stigma
addikt
Tonyk:
Segítséged köszi, egy pendrive-os változat egyszerűbb volt számomra, mint az áltaald írt.gbors: Aggódni nem kell gond nincs
Amúgy sajnos sok időm nincs olvasgatni, de Tonyk által linkelt hsz-nek köszönhetően tovább olvastam és 20 percen belül kiderült, hogy a WD RED vinyóknak fejpakolása más és más (8mp - 300ms vagy kikapcsolt).
Ennek segítségével gyorsan kikapcsoltam , így szinte nulla hangja van a vinyónak.
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Zyxel NSA325v2-es NAS-t vásároltam, amit egyszerűeb bekonfigulráltam, de apróbb problémám akadna Nas tekintetében.
WD 3TB-os HDD-t tettem bele ami elég halk és hűvösen tette eddig a dolgát, de elég zavaró a HDD által adott hang, amivel érezhető hogy 10mp-énk kiadott kisebb zörej. Ez orvosolható valahogy?
Jelen pillanatban csak az egyik keret van benn, gumicsavarok igen esztétikusak, és azt hittem zajtalan lesz a rendszer.
Ezen kívül semmi panaszom nem lehet mert kb 50 torrent van benn amiből 10-et töltök most le, 40-et meg fel, mellette egy 15GB-os mkv filmet simán lejátszott a Sony TV-m.
-
stigma
addikt
Szaisztok!
Magamnak keresek NAS-t olyan max 50k-ig, az alábbi 3 típust néztem , amiket ti us ajánltok, és SoC-ban ugyanaz amit láttam => Marvell 1.6GB és 512MB ram
Az alábbi Hdd menne bele : WD REd 3TB ( 1 évig tuti nem fogok bővíteni)Amire kellene 1 vagy max 2 lemezes NAS:
- 24/7 torrent - (~ 50 torrentfájlt szoktam használni)
- Sony 42W815 -tv-hez Bluray vagy 3D-s filmek lejátszása
- Esetleg egy media server-t fel lehessen tenni ( Serviio, Plex)Az alábbi 3 amit néztem:
1. Zyxel NSA325v2 (~30k) : Egy ilyen járt nálam ismerősömé, amire feltettem egy TM-et, közel 50-60 torrent volt betöltve, illetve ezenfelül egy sima Blueray filmet játszottam le a TV-n 5-10 perc erejéig, akarás mentesen ment.2. QNAP TS-112P : Itt is ugyanaz az SoC mint a fent említettnél, kezelőfelülete barátságosabb, nem kell hackelni, elég csak kattingatni, ha alkalmazást akarok feltenni. Itt a fróumon pár embernek ez van, sajnos nem igazán vannak vele megelégedve . Árban ~35k
2. QNAP TS-212P : Ugyanaz mint a 112P, csak 2 lemezes bővíthetőséggel, erről viszont sok jót olvastam, igaz árban kb 15-val drágább. Árban ~ 47k.
Akinek Zyxel NSA325v2 eszköze van és netán ,,hackelt rá" Serviio vagy Plex-et az kérlek piviben jelezze, hogy a rendszer elbírja vagy sem.
Építő véleményt szívesen fogadok vagy bármilyen más megoldást!
Köszönöm!
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Segítséget szerenék kérni, milyen NAS-t is vegyek, nagyjából átolavstam a forumot de kínáncsi vagyok a véleményetekre. Általános dolgokra kell ami az alábbi:
-Torrent,backup
-Smat Tv-n filmet filmet nézni róla (asszem akinek lesz Samsung smart TV-je van)Keret kb 50k, pár ezer forinttal lehet drágább is az nem gond. WD merevlemeze van (1-2 terás), pontos típust nem tudok. Ami fontos, az az hogy 2 lemezes NAS kellene, illetve néha néha telefonon lenne a NAS-ra csatlakozva, fotókat nézegetne róla.
Az alábbiakat ajánlottam neki:
- Legolcsóbb megoldás => Zyxel Nas325v2
- Teljesítményben jobb ajánlat: Ha csak 1 vinyó lenne akkor QNAP TS-112P vagy 212P(2 lemezes), esetleg nézegettem Synology NASokat is viszont ebben nem tudtam épkézláb típust ajánlani.QNAP és Synology azért lenne jobb válsztás, mert egy nagy PC guru, és itt lehetőség van más alkalmazások feltételére 1 kattintással ( Zyxel esetén max hackelni kell).
Olyan NAs típust is ajánhattok ami 1 vagy 2 lemezes, bármi építő jellegűt szívesen fogadok.Segítséget előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest