-
PROHARDVER!
Szia!
Mielőtt kérdeznél , alábbiakkal kérlek egészítsd ki (FONTOS! LG monitoroknál a P végződés az új tápegységre utal!):
Új hozzászólás Aktív témák
-
Farkassacred
őstag
válasz
*Ropi* #106687 üzenetére
Igen, abban is van igazság amit mondasz. Reméljük hamarosan befutnak majd a beégésmentes amoled és oled kijelzők.. szükség lenne rájuk. Tökéletes ips kijelzőt meg gondolom ne akarjon az ember 1 millió alatt.. abban a árszegmensben pedig már biztosan találni teljesen glow menteset is. Egyébként fél év alatt megszoktam a monitorom szörnyű bevilágításait a sarkokban, mostanra már egyáltalán fel se tűnik, hogy baj lenne. Lehet, hogy ez a kijelző hiba idővel enyhül, vagy csak szimplán a szemünk szokja meg, nem tudom. Találkoztatok már egyébként teljesen bleed mentes ips monitorral? Nekem egy laptopom van ezzel a panellel és csak egy nagyon kicsit világosabb a széleinél, bár az a 13 colos, egy mai modern monitor meg 32-es, más az összeszerelés nagyon.
-
HSM
félisten
válasz
*Ropi* #106696 üzenetére
"mert tőlem sokan kérdezik, hogy milyen lapost vegyenek képek utómunkázáshoz"
Sajnos elsőkézből tapasztalom a problémát, van szerencsém egy 60% sRGB-s noti IPS-hez, még videózni sem az igazi, egyszerűen hiányoznak belőle konkrét árnyalatok, durván.Mondjuk nekem annyiból nem baj, hogy amire való (hordozható kijelző) arra tökéletes, otthon első dolgom rádugni a dokkolóra és a két rendes IPS monitoromra.
Fotós munkára szerintem ez a holmi ugyanúgy tökéletesen alkalmatlan, mint egy akár jobb TN is. Mondjuk szerencsére már egyre többet látok tesztekben 90%+-os sRGB fedésű IPS-eket is notebookban, no, nyilván nem a mainstream olcsó tejfölösdoboz kategóriában.
"a kalibrálást teljesen feleslegesnek tartják, mert az ügyfélnek sincs kalibrálva"
Na igen, nyilván hibás érvelés (látom a smiley-d is), hiszen a hibák összeadódnak, és átlagosan a kalibrálatlan monitorok is az sRGB körül próbálnak azért többnyire lenni. Ha már a nyersanyagba is bele van rakva egy adag hiba, az már régen rossz.
-
Cyberbeni
addikt
válasz
poptartcat #106697 üzenetére
Annyiból már majdnem kijön egy HP Reverb, ami az ajánlott VR headset szimulátorozáshoz, esetleg érdemes azon is elgondolkodnod.
(#106694) AxBattler: Én tavaly fekete pénteken vettem 90k-ért egy Samsung S34J550-et és nem bántam meg, hogy VA paneles monitort választottam (Főleg filmezésre használom, de néha játékra is) -
poptartcat
csendes tag
Sziasztok,
27"-es monitort keresnek, FHD@60Hz eleg volna, ~60K a teto.
Ehhez a videokartyahoz lenne csatlakoztatva: [link]Illetve ami meg megemlitendo, hogy sim racing a cel, szoval 3 kellene belole.
Egyelore a BENQ 27" GW2780 talan a nyero. Van esetleg ennel ajanlottabb ilyen parameterekkel?
-
*Ropi*
félisten
"Amiket neten látni alaposabb teszteket, az alapján igen hamar elmászik a VA kontrasztja, színtelítettsége, így azért az IPS közelébe sem tenném, aminél előbb kezdi az embert zavarni a perspektivikus torzítás, minthogy bármennyit is elmásznának a színek. Ez mondjuk egyszemélyes (pl. fotószerkesztés) felhasználásánál nekem nem tűnik problémásnak, de egy mindenes monitornál már annál inkább."
Igen, én kifejezetten fotós szemszögből írtam, amit.
"Szerintem amúgy nem túl szerencsés, hogy vegyesen beszéltek notebook és asztali IPS-ről."
Jogos, már rutinból egybe vettem, mert tőlem sokan kérdezik, hogy milyen lapost vegyenek képek utómunkázáshoz. Az pedig a legtöbbször nem opció, hogy bármilyet, csak rendes külső monitor legyen mögötte.
"Asztaliaknál egyébként már igen régóta elérhetőek az olcsó kategóriában is minimum a 6bit+FRC, illetve 90% feletti sRGB fedés még a LED-es háttérvilágítású verzióknál is."
Ezzel az a baj, hogy még a 92-93-94% sem 100 (jó, a 97-98-99% sem, de már közelebb van hozzá
). Általában (sötét)kékekben, lilákban és rózsaszínekben eléggé megérződik a gyengeségük (a szürke skálán kívül).
"Amúgy én azt tapasztalom, a mai jobb IPS-ek azért lényegesen jobbak kontraszt terén is, mint a régebbi olcsóbb darabok, én pl. egy 5 éves Dell P2414H-ról jövök, és elég látványos a difi a kalibrált 800:1-hez kontraszthoz és 6bit+frc panelhez képest az 1150:1-hez kailbrált kontraszt és natív 8 bit panel javára most az Acer VG271UP monitoromon.
Pedig még ez sem feltétlen a professzionális felhasználásra szánt szint."
Igen, én is ezért írtam, hogy fejlődtek az IPS-ek, csak arra az adott célfeladatra (fotószerkesztés) még mindig jobbnak tartja a technikához is értő fényképész szakma a VA-t. Persze vannak olyan fényképezőgép tulajdonosok is, akik TN panelon (De gamer!
) bűvészkednek és a kalibrálást teljesen feleslegesnek tartják, mert az ügyfélnek sincs kalibrálva, akkor meg minek?
(#106694) AxBattler:
"Egyébként nekem is a VA-k jönnének be, a részletes fekete képet többre értékelem, és dettó zavar a glow... viszont egy szinten felül a black crush még jobban, mint anno a GW2470H-m esetében."
Pont ezért szavaztam a 2709-ekre, mert nagyon finoman jelenik meg a BC és jól kontrollálható: kalibrálás után szinte észrevehetetlen.
""Itt a topikban, a monitor ajánlásoknál is 10-ből 9-szer IPS-t ajánlotok mindenre is.
Mert a feltett kérdésekre ált. IPS paneles monitor a legjobb választás."
Amire én gondolok az az, hogy ezek után már könnyebb lesz fotósoknak monitort ajánlani, hogy összegereblyéztük a használhatóakat.
"Jogos, akad néhány munkára ajánlható VA monitor, amit én is szívesen használnék, de nagyítóval kell keresni. AOC Q3277PQU, U3277PWQU, BenQ PD3200Q, Samsung S32R750 - ezt mondjuk nem tudom, mennyire ajánlott."
A PD3200Q kivételével a többivel még nem találkoztam, de majd utánuk nézek.
(#106695) schawo:
"De ez nem azért van, mert erre van késztetésük, hanem azért, mert erre van igény."
Nekem úgy tűnik, hogy éppen ők maguk befolyásolják a piacot és generálják az igényt. Meg itt is működik az, hogy valaki megkérdezi egy internetes fórumon, hogy milyen monitort vegyen, akkor 10-ből 20-an kapásból rávágják, hogy mindegy, csak IPS legyen, mert nekik is az van otthon, amit úgy vettek, hogy másoktól azt hallották, hogy az a jó.
"És valószínűleg legalább ennyit ismersz, aki maradt IPS-nél."
Vagy eleve nem is váltott IPS-re: ezt a kategóriát se felejtsük ki.
Nekem pl. ingyen cserélték volna az egyik 2709-et egy vadonat új U2711-re, de nem adtam.
"Monitoros topik vs laptop kijelzők
"
Fentebb leírtam, hogy miért.
"Helytelen tapasztalataid vannak. A egy csomó filléres (bőven 100k alatti) már simán 80-90%-ban fedi a ARGB-t is."
Mivel nem boltban / nagykerben/ stb. dolgozom, nem ismerek minden monitort, csak azokat, amikkel megkeresnek kalibrálás céljából. De örülök neki, ha ennyit fejlődött a technológia, remélem idővel nálam is szembe jön majd.
-
válasz
*Ropi* #106692 üzenetére
Nem találtam erre vonatkozó konkrét statisztikát, de tippre ha megnézzük a világ panelgyártóinak a termelési típusmegoszlását, akkor a legnagyobb %-ban IPS-t gyártanak.
De ez nem azért van, mert erre van késztetésük, hanem azért, mert erre van igény. Ha csak az újdonság (nem az) okán gyártanának sokat, és ez az ok azt az okozatot hozza magával, hogy ezért nem jó az IPS, akkor ebből közvetlenül a CRT monitorok jósága vonható le. Hiszen az még régebbi, mint VA, és még kevesebben gyártják. Szóval nem, ez teljesen téves következtetés.
több kollégát ismerek, aki visszaváltott VA-ra, mert használhatatlannak tartja az IPS-t
És valószínűleg legalább ennyit ismersz, aki maradt IPS-nél.
A laptop kijelzők
Monitoros topik vs laptop kijelzők
A tapasztalatok alapján az újabb IPS-ek közül is elég kevés fedi rendesen az sRGB-t (rendesnek a 98% feletti fedést mondom).
Helytelen tapasztalataid vannak. A egy csomó filléres (bőven 100k alatti) már simán 80-90%-ban fedi a ARGB-t is. Amiről beszélsz az a monitorod korszaka, 2009. Sőt, kontrasztban is vannak 1500:1 felettiek fillérekért. Már a VA ilyen téri előnye is kezd köddé válni. Az olcsó monitorok hibája továbbra is (VA, IPS, anyámtúkja, tök mindegy) a felületi uniformitás. De ezzel a 2709 is küzdött. Ha ezzel hajlandó vagy megbirkózni, és ha rám hallgatsz, azt veszel, amit akarsz.
-
válasz
*Ropi* #106692 üzenetére
Egyébként nekem is a VA-k jönnének be, a részletes fekete képet többre értékelem, és dettó zavar a glow... viszont egy szinten felül a black crush még jobban, mint anno a GW2470H-m esetében.
Egy BenQ EW3270U-t szívesen kipróbálnék huzamosabb ideig, ha nem tervezném lassan a végleges szakítást az asztali életmóddal..."Itt a topikban, a monitor ajánlásoknál is 10-ből 9-szer IPS-t ajánlotok mindenre is."
Mert a feltett kérdésekre ált. IPS paneles monitor a legjobb választás.
Pl. ajánljál már légy szíves 24"-os, FHD monitort, általános felhasználásra VA panellel, 40k HUF körül. Vagy ugyanezt 50k-ért, de Freesync-el, 75Hz-es képfrissítéssel, nem ívelt panellel."...ebben az esetben a fagyi visszanyalt: több kollégát ismerek, aki visszaváltott VA-ra, mert használhatatlannak tartja az IPS-t (és ahogy a külföldi kollégákkal beszélek, nemzetközi szinten is ez a helyzet). Egy fotósnak kulcskérdés, hogy mennyire feketék a feketék."
Jogos, akad néhány munkára ajánlható VA monitor, amit én is szívesen használnék, de nagyítóval kell keresni.
AOC Q3277PQU, U3277PWQU
BenQ PD3200Q
Samsung S32R750 - ezt mondjuk nem tudom, mennyire ajánlott.
...meg még a Philips-nek volt pár modellje.(#106693) HSM
Igen, a jobb IPS-eknek már simán lehet 1200:1 feletti kontrasztjuk. -
HSM
félisten
válasz
*Ropi* #106692 üzenetére
"valamint a betekintési szög, ami a TN-nél jobb, de az IPS-énél kisebb (de nem sokkal kisebb - ugyanaz a helyzet, mint a színhűségnél, hogy csak nüansznyival gyengébb)."
Amiket neten látni alaposabb teszteket, az alapján igen hamar elmászik a VA kontrasztja, színtelítettsége, így azért az IPS közelébe sem tenném, aminél előbb kezdi az embert zavarni a perspektivikus torzítás, minthogy bármennyit is elmásznának a színek. Ez mondjuk egyszemélyes (pl. fotószerkesztés) felhasználásánál nekem nem tűnik problémásnak, de egy mindenes monitornál már annál inkább.Szerintem amúgy nem túl szerencsés, hogy vegyesen beszéltek notebook és asztali IPS-ről. Nyilván, a legtöbb notebookba szerelt 60% sRGB fedés körüli, gyakran csak 6 bites, agyig vékonyított IPS paneleket nem tűnik jó ötletnek az asztali társaikhoz viszonyítani.
Asztaliaknál egyébként már igen régóta elérhetőek az olcsó kategóriában is minimum a 6bit+FRC, illetve 90% feletti sRGB fedés még a LED-es háttérvilágítású verzióknál is.
Amúgy én azt tapasztalom, a mai jobb IPS-ek azért lényegesen jobbak kontraszt terén is, mint a régebbi olcsóbb darabok, én pl. egy 5 éves Dell P2414H-ról jövök, és elég látványos a difi a kalibrált 800:1-hez kontraszthoz és 6bit+frc panelhez képest az 1150:1-hez kailbrált kontraszt és natív 8 bit panel javára most az Acer VG271UP monitoromon.
Pedig még ez sem feltétlen a professzionális felhasználásra szánt szint.
-
*Ropi*
félisten
válasz
AxBattler #106689 üzenetére
"Azért hype-olják az IPS-t, mert az a technológia az újabb, azzal van tele minden polc és el kell adni a raktárkészleteket.
Én kérek elnézést, de ez nettó hülyeség."
Nem találtam erre vonatkozó konkrét statisztikát, de tippre ha megnézzük a világ panelgyártóinak a termelési típusmegoszlását, akkor a legnagyobb %-ban IPS-t gyártanak. Itt a topikban, a monitor ajánlásoknál is 10-ből 9-szer IPS-t ajánlotok mindenre is.
Az IPS-ek felfejlődtek annyira, hogy jó mindenesek legyenek, de egyelőre semmiből sem maximalisták.
"Nyilván ezért pakolnak minden komolyabb munkamonitorba IPS panelt."
Azt én sem értem, hogy miért teszik, nagy valószínűséggel marketinges döntés (lehet, hogy ebben az árkategóriában csodát tettek, de az átlagemberek számára is megfizethető modelleknél sajna nem látszik), mert ebben az esetben a fagyi visszanyalt: több kollégát ismerek, aki visszaváltott VA-ra, mert használhatatlannak tartja az IPS-t (és ahogy a külföldi kollégákkal beszélek, nemzetközi szinten is ez a helyzet). Egy fotósnak kulcskérdés, hogy mennyire feketék a feketék. A VA paneleknek két fontosabb hátránya van: a hosszú reakcióidő (a játékosoknak ezért optimálisabb egy gyorsabb IPS - a TN-t nem is említve), valamint a betekintési szög, ami a TN-nél jobb, de az IPS-énél kisebb (de nem sokkal kisebb - ugyanaz a helyzet, mint a színhűségnél, hogy csak nüansznyival gyengébb). Kb. képben vagyok az IPS-ek evolúcióját tekintve a kalibrálásaik miatt, de nem láttam még olyan látványvilágút, ami tetszene.
"Egyébként mit válasszon az, aki jó fényviszonyok között készült, nappali fotókkal dolgozik?"
3 db 2709-es Dellen dolgozom, persze ezek ma már "elavultnak" számítanak és nem elérhetőek (max. használtan), így az ajánlómban - más nincs alapon - csupa IPS van. Ha csak egyet mondhatnék, akkor a BenQ PD3200U lenne az, mert a többi IPS közt olyan a képe mint egy AHVA panelesnek.
#106690 schawo: A laptop kijelzők 80-90%-a alkalmatlan fotószerkesztésre, ami vállalható, az meg a csillagos egekig fellőtt árcédulásan drága (450k körül már talán talál az ember 1-2 modellt, ami vállalható). A tapasztalatok alapján az újabb IPS-ek közül is elég kevés fedi rendesen az sRGB-t (rendesnek a 98% feletti fedést mondom). Ha mind annyira jók lennének, akkor nem kellene megkérdezni, hogy mit vegyen az ember, mert az lenne a válasz, hogy ha ránk hallgatsz, azt veszel, amit akarsz.
-
válasz
*Ropi* #106687 üzenetére
Azért valljuk be, ebben azért nincs teljes egyetértés a "nem Photography" szakik között sem. Nyilván nem véletlenül léteznek a VA paneles monitorok, de éppúgy nem véletlenül léteznek az IPS-ek sem.
IPS-eknek sok alfaja van, amik közül több nem képes megjeleníteni / lefedni még a webszabvány sRGB színteret sem
A mai IPS monitoroknak már nem az sRGB a problémája, főleg nem a fotószerkesztésre szántaknál. Már a filléresek is 100%-os fedettséget adnak, sőt bőven azon túl is, hát még profibbak. Amiről beszélsz az a múlt, és a rég elfeledett "alfajok". -
válasz
*Ropi* #106687 üzenetére
Azért hype-olják az IPS-t, mert az a technológia az újabb, azzal van tele minden polc és el kell adni a raktárkészleteket.
Én kérek elnézést, de ez nettó hülyeség.Emellett az IPS-eknek kb. egy szürke massza van a feketéik helyén, így egy fényképész összességében sokkal többet nyer a VA panelek mélyebb feketéjével és nagyobb kontrasztdinamikájával, mint az IPS-ek minimálisan jobb színhűségével.
Nyilván ezért pakolnak minden komolyabb munkamonitorba IPS panelt.
Egyébként mit válasszon az, aki jó fényviszonyok között készült, nappali fotókkal dolgozik? -
kaioanjos
újonc
Sziasztok!
Kérnék egy kis segítséget, mert nagyon nem vagyok otthon monitortémában.
23-24 hüvelykes monitort szeretnék, elsősorban munkára. Leginkább irodai programokat használok, semmi különleges igényem nincs, csak nem szeretném, hogy estére kifolyjon a szemem, mint a mostani régi monitoromtól. Néha játszom is egy kicsit, de teljesen koca módon, úgyhogy az nem annyira lényeges.
A kerettel kicsit gondban vagyok, mert nem szeretnék feleslegesen pénzt kiadni olyan funkciókért, amit nem fogok kihasználni, viszont egész nap a gép előtt ülök, úgyhogy szeretnék segíteni a szememnek is. Olyan 40 és 80 közötti összegre gondoltam, de leginkább tőletek kérnék segítséget, hogy mennyit érdemes erre költeni.Köszi szépen.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Peratta #106653 üzenetére
Azért hype-olják az IPS-t, mert az a technológia az újabb, azzal van tele minden polc és el kell adni a raktárkészleteket. Egyébként az, hogy IPS kb. olyan, mintha azt mondanám, hogy vegyél egy akármilyen piros autót, mert az IPS-eknek sok alfaja van, amik közül több nem képes megjeleníteni / lefedni még a webszabvány sRGB színteret sem, mint igen. Emellett az IPS-eknek kb. egy szürke massza van a feketéik helyén, így egy fényképész összességében sokkal többet nyer a VA panelek mélyebb feketéjével és nagyobb kontrasztdinamikájával, mint az IPS-ek minimálisan jobb színhűségével. Érdemes lenne fej-fej mellett megnézheted egy IPS és egy VA paneles monitoron ugyanazokat a képeket, mert rögtön megértenéd: tényleg igaz a mondás, hogy egy kép többet mond ezer szónál.
A megjelenítőkről és a kalibrálásukról bővebben is olvashatsz a korábbi cikkeimben.
(#106654) Farkassacred:
"A mac gépek is ips panelesek, ha jól tudom ezerrel vásárolják őket mindenféle grafikus/képszerkesztési munkára. Úgy, hogy valószínűleg jó az az ips fotószerkesztésre, csak nem ennyiért és felejtős a matt panel is"
Nem egy fényképészről (valódiról, nem pedig Vezetéknév Keresztnév Photography-ról
) tudok, aki MAC-ról PC-re váltott. A MAC-eknek éppen csak a torka véres, mert az OSX-ek 2013 óta rosszul kezelik a v4-es, LUT alapú szín profilokat, így eleve elesnek az igazán pontosra kalibrálhatóság lehetőségétől. A másik fele, hogy engem kifejezetten zavar, amikor a monitor előtt ülve saját magamat látom benne viszont (glossy MAC), ha pedig a hátam mögött van egy fényforrás, akkor egyenesen kellemetlen a monitorra nézni, mert egy az egyben visszatükrözi.
"Egyébként még a va is fényév távolságra van az oled feketéjétől, tehát egyáltalán nem értem miért fényezik ennyire.."
O.L.E.D.-en és plazmán nem érdemes fotót szerkeszteni, mert beégnek a statikus képtartalmaktól. Így marad a VA, mint a relatíve (utánuk) legjobb feketét adó megjelenítő (senki sem fényezi, egyszerűen csak összességében a leghasználhatóbb az adott feladatra).
-
FSA
csendes tag
válasz
xEon1337 #106683 üzenetére
en is ezt neztem ki. Mac-es kornyezetben programozni 27" 4k-t hasznalok viszont lett egy pc-m jatszani ami miatt gondoltam beujitok egy 27" 1440p 165hz-t. Viszont lehet megtartom a 4k-t es melle egy ilyen alienware-t mert ugy erzem hiaba vagyok eleg tavol 27"-on nem veszek eszre mindent
-
x_o_n
veterán
Sziasztok monitort keresek olyan 200-250 euro környékén,eredetileg AV panelest szerettem volna MSI -MAG241CP de több helyen olvastam hogy a betük,elmosodottak?Igazából aZtán elakadtam az egésszel ..Ami lényeges az a 24/27" , 144mhz , 1ms igazábol vagy jobb TN vagy IPS panelest keresek,volt egy modell ami nagyon megtetszett mert a forgatható megoldás számomra hasznos a Dell 2419hgf,és volt még egy de annak a szinei nekem borzalmasan fakóak zowie xl241 ,tudtok esetleg ajánlani modelleket vagy tapasztalatot erröl a három modellről?
-
-
Hauptmann
veterán
Van valami ajánlott pixelhiba tesztelő program, vagy online megoldás?
-
Seci
tag
Sziasztok!
Új monitort keresek szövegszerkesztésre.
Álló 100%-os A4-es lapnak kellene kényelmesen elférjen forgatás nélkül és az eszköztárnak, tálcának is! A magasságot lehessen állítani és szemkímélő is legyen.
Erre gondoltam! [AOC q27p1]
Minden ötletet véleményt szívesen meghallgatok!
Köszi! -
HSM
félisten
válasz
gejala #106677 üzenetére
A kalibrálásnak ehhez ugye tudod, hogy ehhez az égvilágon semmi köze nincs?
"Nézz meg egy 24-25" 1440p-t vagy 27" 4K-t valahol. Az már mind 115+ ppi.."
Van itthon 14" FHD IPS laptop, 160PPI (remélem, ez már megfelel "115+"-nak, kb. mint a 27" 4K), nem túl meglepő módon az is fűrészfogas, ha kellően belemászok, bár tény, hogy extrém kényelmetlen, és a szemem is rendesen bántja már ilyen közelről."amit még nagyítás nélkül is el lehet olvasni normál távolságról"
Borzasztó szubjektív, kinek mi a "normál távolság", plusz kinek milyen a szeme. Nekem elvileg nem kell szemüveg, de közelebb kellett húzzam a 108PPI-s 27"-os monitort az asztalon, mint ahogy előtte a 92PPI-s volt, mert kényelmetlen volt annyira piciben olvasni mindent. Notebookon meg kb. 130PPI-n érzem jól magam, mert azt alapból közelebbről nézem, a 160 már egyértelműen visszalépés volt, de sajnos nem volt IPS a megfelelő felbontásban.(#106678) gejala: Azért az a nagyjából bő egy méter, ahonnan már vállalható a 27" FHD képe azért nem a kivitelezhetetlen kategória, ha valakinek nagy asztala van.
Nyilván átlagos igények és körülmények között nem véletlen 20-24" az ajánlás FHD felbontás mellé. Én sem sok értelmét látom, hogy nagy monitort vegyünk, amit utána messziről kell nézni, hogy kisebbnek tűnjön. De pl. messzebbről filmezni így nagyobb méretet kapsz.(#106674) gejala: A szerkesztett részre... Láttam már jobbat.
Lásd a 160PPI-s notebookom, de van egy FHD IPS-es 6"-os telefonom is ~400PPI-vel, meg egy 5,5"-os Samsung FHD AMOLED-es is, van mihez hasonlítani. Tehát csak a nagyjából másfél méteres környezetemben akad 86 PPI, 92 PPI, 109 PPI, 131 PPI, 157 PPI és 403 PPI is, remélem, ez már megfelelőnek tartod viszonyítási alapnak. Nyilván a 6"-os FHD telefonnál nem tudok olyan közel menni, hogy szabad szemmel pixeles legyen, az AMOLED-nél viszont ha nagyon alaposan megnézem látszik, hogy hiányoznak alpixelek még így is.
-
gejala
őstag
válasz
schawo #106676 üzenetére
"Még mindig lemaradsz a lényegről. A lényeg a távolság. Egy 17-est az arcodba kell húzni, egy 27-est meg távolról nézel."
A távolság inkább csak elméleti dolog, mert egyrészt el kell tudd olvasni a betűket, másrészt az asztal se végtelen széles. Tehát hiába van az a távolság, ahol a 27" és a 17" 1080p megegyezik látványra, ilyen messziről nem lehet értelmesen használni egy monitort. Sőt, lehet, hogy elhelyezni sem. Legalábbis gondolom, hogy senki nem úgy dolgozik, hogy ül az asztal előtt és 2 m-re van tőle a monitor.
-
gejala
őstag
"Itt valami más tényező játszhatott, amit nem vettél figyelembe. Pl. elrontott ClearType beállítás, vagy egyéb fizikai paraméterei a panelnek, ami alapvetően nem PPI függő."
Biztos nem. Mind jó minőségű IPS panel volt, többsége kalibrálva.A 27" 1440p csak 108 ppi, persze, hogy fűrészfogas.
Nézz meg egy 24-25" 1440p-t vagy 27" 4K-t valahol. Az már mind 115+ ppi.Egyébként érdekes módon a 115 ppi az a határ, amit még nagyítás nélkül is el lehet olvasni normál távolságról. De nagyítással is megéri a nagyobb, főleg ha 4K.
-
válasz
KAMELOT #106668 üzenetére
Továbbmegyek: A 17" FHD és a 27" FHD pont ugyanolyan, ha mindkettőt a méretnek megfelelő távolságból nézzük.
Sőt. A modernebb paneleknek kisebb a rácsszélessége (pixel/pixelköz aránya nagyobb), ezért a 27"-os valamivel szebb képet fog adni, mint egy régi 17-es.
(#106677) gejala
Még mindig lemaradsz a lényegről. A lényeg a távolság. Egy 17-est az arcodba kell húzni, egy 27-est meg távolról nézel. -
HSM
félisten
válasz
gejala #106674 üzenetére
Itt valami más tényező játszhatott, amit nem vettél figyelembe. Pl. elrontott ClearType beállítás, vagy egyéb fizikai paraméterei a panelnek, ami alapvetően nem PPI függő.
Én pl. a 27" 1440P-nél is tudok olyan közel menni, hogy fűrészfogakat lássak mindenhol, kb. 50 centi távolság ez. Amúgy ezt most 86ppi-ről írom (1280x1024, 19"), ami közvetlen itt van a 115 PPI (27" 1440p) mellett, és bizony éles lesz, csak jó messzire kell menni tőle.
-
gejala
őstag
Én eddig minden monitornál azt láttam, hogy ha olyan távolságra ülök, hogy elég nagyok legyenek a betűk a kényelmes olvasáshoz, akkor pixeles lesz 115 ppi alatt.
Néztem én pl. 24" 1080p-t kb 1,2 m-ről és borzasztó volt úgy is. Ellenben a 24" 1440p gyönyörű, akárhonnan nézed.Viszont azt is észrevettem, hogy aki nem látott jobbat, az tényleg elhiszi, hogy a 90-95 ppi is lehet éles. De aztán leül egy 27" 4K elé és elmúlik a dolog.
Amikor először leültem egy 24" 1440p elé, én is meglepődtem, mennyire más dimenzió, mint a 22" 1080p. -
HSM
félisten
válasz
gejala #106670 üzenetére
"Alapból onnan kell kiindulni, hogy 115 ppi a minimum ahhoz, hogy ne legyenek pixelesek a betűk."
Téves kijelentés.A kulcs a távolság. Picit távolabbról a 90ppi is teljesen jó, éles lesz. Nyilván itt 1 méter feletti távolságokról beszélünk. Ha valaki nagyon messziről szereti nézni, annak ezért lehet jó akár a 27" FHD is, de nyilván nem ez a tipikus user és felhasználás.
-
gejala
őstag
válasz
KAMELOT #106668 üzenetére
"Nekem a 32'' 4k tökéletes 80-100cm távolságból. "
Az valóban jó. De a 27" 1080p az olyan, mint a 20" 1280x1024...Alapból onnan kell kiindulni, hogy 115 ppi a minimum ahhoz, hogy ne legyenek pixelesek a betűk. Na ehhez 1080p-ben max 19" jöhet szóba. 1440p-ben 25", 4K-ban 38".
-
válasz
gejala #106663 üzenetére
27"-re soknak érzem a 2160p-t, oda mindenképpen kell a minimum 150%-os felskálázás, de akkor mit nyerek vele az élességen kívül? 32"-re már oké, de ilyen monitor nem létezik még 144Hz mellett. Ami meg jön év végén, az pl. a Predator X32 (1152 zónás FALD), 3.600 EUR környékén.. kicsit sok. Az tuti, hogy 27"-re az 1080p fájdalmas, párom egy P2717H-t használ, rossz leülni az elé a monitor elé.
Nehéz ez az "egy monitorral oldjunk meg mindent" dolog. Legjobb megoldás lenne játékra 25" 240Hz 1080p, munkára mellette az asztalon 32" 2160p, csak nem akarok két monitort, mert kicsit felesleges.
-
HSM
félisten
válasz
xEon1337 #106660 üzenetére
Inkább gyorsabb panelekben gondolkodnék a helyedben. Ha pedig az sem elég, akkor még a villogós háttérvilágítás van, de azt kevés monitoron csinálják meg igazán jól, a technológia a nyilvánvaló hátrányai mellett.
(#106663) gejala: Ez erősen függ az igényektől, és hogy milyen távolról nézed. Nekem olyan 90 centiről teljesen megfelelt a 24" FHD (méretben ebben a távolságban felső határesetnek nevezném), bár tény, hogy a 27 WQHD azért lényegesen szebb, simább képet ad azonos távolságból, picit közelebb is kellett hozzam, hogy kényelmes legyen olvasni.
20" alatt viszont szerintem már csak notebooknál kényelmes a FHD, nekem 14"-on már eléggé belebújós, hogy lássak is belőle valamit nagyítgatás nélkül.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
xEon1337 #106660 üzenetére
én személy szerint a minél nagyobb munkafelület híve vagyok, akármilyen falhasználás mellett, lefelé biztos nem mozognék egy 144Hz-240Hz váltás miatt. olyan szempontból nyilván jobb lenne, hogy hardver is kell a 240Hz-hez, ami ki tudja hajtani és az 1080p-n egyszerűbben kivitelezhető, de erősen kétlem, hogy lenne annyi benefit a hétköznapi ember számára, ami megéri ezt.
-
válasz
KAMELOT #106659 üzenetére
Azért is született a hozzászólás, hogy ezzel elindítsak egy beszélgetésfolyamot a témában.
Egy kicsit folyamatosabb mozgást ad(hat), már ha érzékeli az ember. A méretbeli visszalépés nem zavarna (filmeket, kontrollerrel játszható játékokat újabban már a TV-n nézem/játszom), netezni sem gondolom akkora hátránynak.
Most a hetekben a home office alatt erre van kötve a laptop, ilyenkor jól jön az a pár plusz oszlop és sor excelben az igaz.. -
Na kezd szállingózni a boltokba az Alienware AW2521HF (25", 1080p, IPS, 240Hz) monitor: [link]
Fúrja az oldalamat a 240Hz, szóval rárepülök, amint az Oázisnál is megjelenik. Kicsit félek, hogy a jelenlegi 27", 1440p, IPS, 144Hz után visszalépés lesz ez a méret és felbontás, de majd meglátjuk..
-
Herpike
tag
Sziasztok!
Szeretnék Tőletek segítséget kérni, idáig TV-n játszottam, de meguntam az asszonynyávogását, és vennék Monitort PS4-hez.
Ebben szeretnék segítséget kérni, ki milyet használ? Mekkora az a méret amin 165cm TV után élvezhető lenne játszani?! Méret legalább sztem 60-68cm képátló kellene?! ár max 70k-t löttem be..., remélem elég lenne...!
Köszönöm a segítséget! -
Farkassacred
őstag
válasz
Peratta #106653 üzenetére
A mac gépek is ips panelesek, ha jól tudom ezerrel vásárolják őket mindenféle grafikus/képszerkesztési munkára. Úgy, hogy valószínűleg jó az az ips fotószerkesztésre, csak nem ennyiért és felejtős a matt panel is
Egyébként még a va is fényév távolságra van az oled feketéjétől, tehát egyáltalán nem értem miért fényezik ennyire.. -
*Ropi*
félisten
válasz
Peratta #106637 üzenetére
Ja, világos: a cikk írója össze kifejezéseket a keverte.
Ha a fotószerkesztés is képben van, akkor szerintem hiányozni fognak a valódi mélyfeketék, amit egy IPS sosem fog tudni megadni egy VA-val szemben. Szerintem nézd meg élőben mielőtt beleugrasz, mert a játékra és a fotófeldolgozásra optimalizált monitorok elég távol állnak egymástól látványvilág tekintetében: ne legyen nem várt meglepetés, főleg fekete-fehér fotók szerkesztésénél!
Új hozzászólás Aktív témák
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- AKCIÓ! Apple Macbook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- Honor Magic 7 Pro 512GB / 12GB RAM / Fekete / Független / Újszerű állapot / 3 év gyári garanciával!
- Honor Magic7 Lite 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest