-
PROHARDVER!
Ajánláshoz szükséges kérdések (alkatrészeknél pontos megnevezést kérünk)
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
2.: Milyen házba kerül?
3.: Milyen alaplapra lesz?
4.: Processzor és videókártya típusa?
5.: Ramok pontos típusa?
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.)
>>> Ajánlott léghűtések és paszták táblázata - 2024 <<<
-
Qru
MODERÁTOR
(rögzített hozzászólás)
Felmerült az igény egy CPU léghűtés kibeszélő topik iránt, ami megnyitásra került.
A jövőben itt csak a konkrét választással/vásárlással kapcsolatos dolgok kerülnek a kibeszélő topikba pedig a minden más (tesztek, vélemények, tapasztalatok).
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
Új hozzászólás Aktív témák
-
direwolf
őstag
válasz Zwiebi #84235 üzenetére
Na, csak sikerült ezt is összehozni A chafan1 4pines pwm-es. Ha erre kötöm a Coolinket, és silet-re állítom, akkor ~600-on indul, és majdnem hangtalan. Meghajtottam aida stresstesztel, és úgy tűnik bírja
Úgyhogy köszi a tippeket, de ez így jó lesz. Ha nyáron túlmelegszik, előszedem a speedfant."I've seen things you people wouldn't believe"
-
direwolf
őstag
válasz Zwiebi #84233 üzenetére
Nem állítódik el, de kipróbáltam mindet, egyik se jó. Szerintem hibás ez a része. A 3 tűs aljzatok jól működnek, viszont ahogy írtam nem lehet állítani mi legyen a trigger sensor. És pont ahhoz az alaplapi érzékelőhöz vannak kötve, ami alig változik
"I've seen things you people wouldn't believe"
-
direwolf
őstag
válasz Zwiebi #84229 üzenetére
Szia!
Igen, a WB3 hangját hallom. Lehúztam a Coollinket, és azt hallani még 550rpm-en is. Nem rezonancia, hanem a légáramlás. Ez amúgy tök normális is lehet, hiszen nagyobb a venti, mint a HyperTX-é és gyanítom a légszállítása is jóval több.
Az alaplap vezérlése sajnos nem ideális, csak látszólag prémium ez a Gigabyte lap Nem lehet állítani sem PWM/Voltage vezérlést, sem azt, hogy melyik venti melyik szenzorhoz tartozzon. A szoftverében windowsból tudom állítani a görbét, és ezzel jól el is vagyok. Csak annyi, hogy ez nem az a kvázi néma üzem, mint amit megszoktam. Majd túlteszem magam rajta
Köszi!"I've seen things you people wouldn't believe"
-
direwolf
őstag
válasz direwolf #84134 üzenetére
Én is leírom a tapasztalataimat:
A kiindulási alap egy Zalman R1 ház alapkiépítésben, Asrock 970 Extreme 4 alaplap, FX 6100 cpu, CoolerMaster Hyper TX hűtő (első szériás) RX 570 vga.
Ebben történt egy CPU csere FX 8350-re (örököltem a fiamtól )
Nyilvánvalóan ez nem tudta rendesen hűteni a 8 magos kályhát, alulfeszelve is throttlingolt max fordulaton.
Kerestem megfelelő hűtőt a Zalman ház adottságaihoz (max 155mm magasság) Az Alpenföhn Brocken Eco Advanced nagyon tetszett, ajánlottátok is, így ez lett.
Beszerelve először azt hittem valamit elrontottam, mert hamarabb jött a throttling, mint a korábbi TyperTX-el.
Itt volt egy erős napom két gép alkatrészeinek a csereberéjével. A teljes Trial&Error-t nem írom le, a vége az lett, hogy kiderült, az alaplapom egyszerűen szarul méri a CPU hőjét, és baromi gyenge a VRM része. A HyperTX-el azért volt "szerencsém", mert van rajta egy légterelő, ami rávezet némi légáramot a VRM bordára.
Végül megegyeztem a fiammal, hogy megkapom az alaplapját is (Gigabyte GA990X-Gaming SLI), így most perfekt a gépem, és a korábbi konfig is tud működni tovább.
És még pár érdekesség: az Aplenföhn ventije alapjáraton ~550rpm, hangosabb, mint a CM volt. Nyilván max fordulaton (~1700) viszont fordul a helyzet, de az eddigi közel néma idle helyzetet buktam. És a PWM vezérlése is fura, 40% workloadtól kezd csak emelkedni a fordulat. Ez meg azért nem annyira jó, mert az alaplapcsere miatt ki kellett cserélnem a hátra fújó ventit is, ugyanis ezen csak egy cpufan csati van. Igaz, hogy az Alpenföhn y csatis, így rá lehet dugni még egyet, de a gyári Zalmanok 3 pinesek Szóval vettem egy PWM-es Coolinket, de annak "normálisan" működik a PWM slopeja, így most nem teljesen együtt mozog a két ventilátor. De ez már részletkérdés.
A lényeg, hogy 4,2GHz-en kicsit alulfeszelve 55-57 fok körül stabilizálódik a cpu hosszabb stresszteszttel.
Nagyon köszönöm a tanácsokat mindenkinek aki segített[ Szerkesztve ]
-
direwolf
őstag
válasz Speed® #84116 üzenetére
Hát egy egész délutános szívás keretében kiderült, hogy a hűtővel nagy valószínűséggel semmi probléma. Viszont az alaplapommal annál inkább (Asrock 970 Extreme 4)... a CM Hyper TX-ből nekem az első verzió van, amin van egy légterelő a vrm-ek felé. Ez szállított oda annyi levegőt, hogy nem melegedtek túl. A Brocken Eco Advanced pedig semmit sem fúj rájuk, így hamar túlmelegszik az a rész. Amit pedig az alaplap mér, az tuti nem a cpu hője, mert próbaképp átraktam a fiam alaplapjába (Gigabyte 990 Gaming), és ott az Alpenföhnel 20 fokkal kevesebbet mutat. El is bartereltem vele, jó esz ez nekem Most már csak azt kell kiderítenem miért throttlingol. De ez egy másik menet lesz...
[ Szerkesztve ]
-
direwolf
őstag
válasz Feriboy2 #84108 üzenetére
Persze, mindent úgy csináltam ahogy a videon van (meg a manualban). Tulajdonképpen nem is lehet máshogy, mert nem megy át a lyukakon (vagy csak valami barbár módon) Minden csavar rendesen meghúzva. Első szereléskor egy picit sok lett a paszta, ezt akkor vettem észre, amikor leszedtem, de újrapasztáztam, és 1-2 fokkal lejjebb is ment. Viszont a CM Hypet TX szintjét így sem éri el, olyan, mintha nem feküdne fel rendesen.
[ Szerkesztve ]
-
direwolf
őstag
válasz direwolf #84009 üzenetére
Megjött az Alpenföhn Brocken Eco Advanced. Nagyon klasszul néz ki, de csalódott vagyok, mert rosszabb hőmérsékleteket érek el, mint a CM Hyper TX-el. 2x újraszereltem, de nem lett jobb. Nem értem... nem hiszem, hogy elrontok valamit, mert elég egyszerű szerelni.
-
direwolf
őstag
Zalman R1 házikóm van, ebbe 155mm a max. Hátra és felfelé fúj két 12-es venti + 1 előröl szív, szóval jó a szellőzés, csak a méret korlátos. Ramok csupasz Kingmax ddr3 1600-asok.
szerk.: amúgy az a vicces, hogy a cm hyper tx-el sem throttlingol a rendszer, csak ha prime-al+kombustorral egyszerre szénné hajtom a proci+vga-t úgy 15 perc után. (proci 4.2-n megy alulfeszelve) És ilyenkor mérek ~500-520W-ot a konnektorból. Jó lenne egy olyan cpu hűtő ami még ezt elbírja.
[ Szerkesztve ]
-
direwolf
őstag
Sziasztok!
AMD FX 8350-re keresek egy jó hűtőt max 155mm-ig. Ha lehet, bírjon egy kis tuningot. Egy CoolerMaster HyperTX-et váltana. Nagyon szimpatikus az Alpenföhn Brocken ECO Advanced, csak ezt most nem találom boltokban, csak a "simát". Megéri várni rá? Esetleg más ajánlat? Be Quiet-ek kilőve, mert csak függőlegesen lehet beépíteni őket AM3-ra[ Szerkesztve ]
-
direwolf
őstag
Sziasztok!
Vannak olyan tesztek amik "hitelesnek" mondhatók, és elég sok hűtőt hasonlítanak össze?
-
direwolf
őstag
Üdv!
Az alábbi gépben egy CoolerMaster HyperTX3-al viszonylag hamar thermal throtlingol a proci:
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
Max 10k2.: Milyen házba kerül?
CoolerMaster K350 + CoolerMaster Red LED silent fan 12cm3.: Milyen alaplapra lesz?
Gigabyte GA-990X-Gaming Sli4.: Processzor típusa?
AMD FX-83505.: Ramok típusa?
2x4Gb Kingmax DDR3-1600A Be Quiet! Pure Rock Slim jó lehet helyette?
Új hozzászólás Aktív témák
- Teszt DeepCool AK400 Digital: hűtés extra kijelzővel
- Teszt DeepCool Assassin IV: egy igazán különleges toronyhűtő
- Teszt DeepCool AK500 hűtő: elegancia magas áron
- Teszt Megvan-e 250 watt? Jonsbo HX6250 hűtő tesztje
- Teszt DeepCool AK400 hűtő: elegancia és hatékonyság
- Teszt DeepCool AK620 hűtő: színes LED-ek nélkül is megkívánjuk
- Teszt A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán
- Teszt Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?