- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Gaming notebook topik
- Milyen notebookot vegyek?
- Ma fejezi be karrierjét a Windows 7
- Apple asztali gépek
- Fujifilm X
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Steam Deck
-
PROHARDVER!
Ajánláshoz szükséges kérdések (alkatrészeknél pontos megnevezést kérünk)
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
2.: Milyen házba kerül?
3.: Milyen alaplapra lesz?
4.: Processzor és videókártya típusa?
5.: Ramok pontos típusa?
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.)
>>> Ajánlott léghűtések és paszták táblázata - 2024 <<<
-
Qru
MODERÁTOR
(rögzített hozzászólás)
Felmerült az igény egy CPU léghűtés kibeszélő topik iránt, ami megnyitásra került.
A jövőben itt csak a konkrét választással/vásárlással kapcsolatos dolgok kerülnek a kibeszélő topikba pedig a minden más (tesztek, vélemények, tapasztalatok).
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Szeretnék minden érdeklődő fórumozót megkérni, hogy hűtő választáshoz a Topik Összefoglaló elején lévő 6 pontos kérdéssorra igyekezzen minél pontosabb választ adni, hogy érdemben segíteni tudjunk.
A jelenlegi ár-érték arányban legjobbnak tartott hűtőkről az összefoglaló táblázatot árkategóriánkénti besorolásban itt találjátok: > > > Hűtő toplista. < < <
Egyéb, forgalomban még kapható és ajánlott hűtők: Aktív hűtők.
Forgalomban már nem kapható, leginkább használt piacon fellelhető hűtők: Kifutott hűtők.
Jó minőségű, ajánlott zsírok hűtő alá: Hővezető paszták.
A topikhoz nem, vagy csak részben kapcsolódó témák linkjei:
Hogyan javítsam a házam szellőzöttségét? - > Léghűtés topik
Ha nem szellőzik jól, akkor cseréljem? - > Milyen házat vegyek?
Kéne új venti! - > Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
Csak a hűtő marad? - > Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Többet szeretnék tudni a hővezető pasztákról! - > Hővezető paszták
Hogyan feszeljem alul a procim? - > Az adott tokozás saját topikja
Hogyan delideljek? - > Tuning kezdőknek
AiO-t tudtok ajánlani? - > Még mindig nem! Kompakt vízhűtés
Kérek mindenkit, hogy a topik szakmaiságát őrizzük meg, így a témába nem vágó hozzászólásokat inkább privátban, vagy az adott téma saját topikjában beszéljük meg.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
Új hozzászólás Aktív témák
-
jeni
félisten
Szia
Utólagosan nekem az a véleményem,hogy a Dark Rock Pro 5 (Elite is) középső ventije egy okból nagyon hátrányos. Ha elromlik nehézkes az utólagos beszerzése.
Igaz erre a hűtőre 3 év garit adnak. CPU léghűtőt ritkában cserélnek ha mégis, azon többnyire a ventit cserélnek rajta.
Ebből kifolyólag ehhez Thermalright Frost Frost Commander 140 könnyebben lehet venni csere ventit ,jobb vétel is lenne ha még hangosabb is alapból egyeseknek. -
Topikgazda
válasz theooracy #98495 üzenetére
elmennénk a minőség irányába
Pont tegnap nézegettem az Alpenföhn hűtőit, nekem nem meggyőző az, amit az árukért nyújtanak és nem mondanám akkora minőségnek. A Thermalright és az ID-Cooling is jó minőséget nyújt az áráért cserébe, de ugyanígy a Deepcool is, bár ők egy kicsivel drágábbak, de még mindig a megfizethető kategória.
Ja és, ha megnézed az Alpenföhn Brocken 4-et, akkor teljesen ugyanúgy néz ki, mint egy SE-226-XT és valószínűleg ugyanannyit is tud. Csak 12k-val többet kifizetsz érte. 27k forintért már inkább egy komolyabb ikertornyos hűtőt is lehet venni, ami procibővítés esetén is jó lehet. Ár szerint növekvő sorrendben:
ID-COOLING FROZN A620 BLACK
Scythe Fuma 3 (SCMF-3000)
Deepcool AK620 (R-AK620-BKNNMT-G) - most lentebb ment az ára, 23k forintért abszolút jó vétel!
ID-COOLING SE-207-XT ADVANCED
MONTECH METAL DT24 BASE 120mm Black (MONTECH-FAN-001)Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
Topikgazda
válasz PeeterssoN #98494 üzenetére
A linkeltek közül bármelyiket veheted. Nekem ugyanezt a procit a Burst Assassin hűti, teljesen rendben van azzal is.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
theooracy
aktív tag
Üdv. Még egy kérdés utoljára. Úgy néz ki, hogy akkor marad az IC-COOLING SE-226-XT BLACK hűtő. DE ha esetleg nagyobb lenne a keret és elmennénk a minőség irányába, egy Alpenföhn Brocken 4 esetleg szóba jöhetne-e az ID-COOLING helyett? (Több kérdés nem lesz! ) Köszönöm.
-
Topikgazda
válasz PeeterssoN #98491 üzenetére
Szia,
Ár szerint emelkedő sorrendben:
Thermalright Burst Assassin 120
ID-COOLING SE-225-XT BASIC
ID-COOLING SE-226-XT BLACKID-COOLING FROZN A610 Black
Aprón nem igazán látok olyat, amit érdemes lenne 10-15k között megvenni. Ami olyan, azt vagy jegelték, vagy még nagyon kevés visszajelzése van az eladónak, így rizikós.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
PeeterssoN
őstag
Sziasztok!
1.: 15-25k
2.: Atx lap elfér benne, Corsair Carbide 300R
3.: Gigabyte b450 aorus m
4.: ryzen 5 5600x; vga: tervezett Asus dual vagy Gainward ghost 4070
5.: G.Skill RipJaws V 2x8GB 3200MHz DDR4 memória (F4-3200C16D-16GVKB)
6.: Nincs, esetleg használtan nagyon jót találni az ajánlottak közül.
-
Rottweiler89
senior tag
Sziasztok!
AMD FX-6100-ra ez megfelelő lenne?DeepCool CH370, Gigabyte B550M K, AMD Ryzen 5 3600+Thermalright Assassin King 120 SE, 2x8GB Corsair Vengeance RED D4 3200Mhz, Sapphire Pulse RX 6700 XT 12GB, Micron 2450 256GB, Micron 3400 512GB, Kioxia Exceria 960GB SATA3, Fractal Design Anode Bronze 650W, MEETION K9320 RGB, THE G-LAB Kult Helium
-
-
Topikgazda
válasz TSanya #98485 üzenetére
Jelenleg egy ID Colling SE 214 XT-vel hűtöm a Ryzen 5 7600-am, ami tökéletes ehhez a procihoz.
Azt hiszem a tegnapi vita margójára ez egy tökéletes példa és az SE-226-XT jóval erősebb hűtő.
[ Szerkesztve ]
-
TSanya
aktív tag
Sziasztok!
Mennyit szánsz a hűtőre?
Ez kérdéses egyelőre, de semmiképp sem többet 20K-nál.
Silverstone Raven 3
MSI B650 Tomahawk WiFi
4.: Processzor és videókártya típusa?
Ryzen 7 7800X3D, ZOTAC RTX 3090 Trinity OC
Kingston FURY Renegade RGB 32GB DDR5 6000MHz CL32Jelenleg egy ID Colling SE 214 XT-vel hűtöm a Ryzen 5 7600-am, ami tökéletes ehhez a procihoz.
A kérdésem arra vonatkozna, hogy mennyire lenne ördögtől való ezt használni a hétfőn a gépembe érkező 7800X3D-hez?Illetve, ha a 214 XT nem bírkózik meg egyáltalán a feladattal, [ez] megfelelő lehet?
Köszi.
[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
Igen, azzal a hűtővel sajnos nekem rossz a tapasztalatom, de azóta volt alkalmam beszélni egy fórumtárssal, aki vett egy ilyet, és neki 100% valódi nikkelezett réz talppal érkezett, ezek szerint én nagyon póruljártam vele. Minden esetre elnézést a régebbi hülye posztomért a 226XT hűtővel kapcsolatban.
Thats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
Topikgazda
válasz vezeralmos2 #98476 üzenetére
Büszkék vagyunk az eredményeidre, de most a vita az újabb Ryzenekről zajlik. A történet előzménye, hogy theoocracy egy sima 7600 vagy 7700 (még nem döntötte el) Ryzen processzora kért hűtő ajánlást. Mind a gépösszerakósban, mind itt az SE-226-XT-t ajánlottuk neki. Zamma szerint ez a hűtő nem megfelelő erre a processzorpárosra. Röviden ennyi.
-
palfitom
félisten
Kérdeztelek, de csak "ködösítesz", így csak feltételezhetek.
Az én tapasztalatom nem egyezik a tiéddel, s én itt le is zárnám az off-olást.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Zamma
őstag
válasz palfitom #98475 üzenetére
Sajnálom hogy mindenféle feltételezésekbe bocsátkozol...
A lényegre térve azt gondolom elbeszélünk egymás mellett. Technikailag egyetértek veled, viszont az emberi oldalról mégsem.
Azzal vitatkozom hogy nem mindenki képes/akar biosban vagy tuning programokban buherálni - bár igen, tényleg csak pár kattintás a hozzáértőknek.
Én nem abből indulok ki hogy a kérdezőre nézve hozzáértővel van dolgunk, mert aki ért hozzá vélhetőleg nem tesz fel kérdést - vagy igen, de célzottan...A Ryzenek melegedésével kapcsolatban az AM5 topikban redszeres az ilyen problémákkal küzdő hsz, de a Reddit is tele van hasonlókkal, ez az 5nm-es technológia emberi vetülete. Én ezt tekintem alapnak, a nagy átlagot, aki csupán élvezni szeretné a gép használatát, de elakadt és aggályai vannak hanggal/meleggel.
Egyébként szálltam már ki amiatt mert egy 7600X-et nem volt képes lehűteni egy Deepcool AK620 Zero Dark és nem amiatt mert a hűtő gyenge volt...
A használója nem volt képben, pedig ő is is itt fórumozik és boltban vette a konfigot és ott is installálták. Ez viszont már azt jelenti hogy akiknek hozzáértőnek kéne lenni az sem biztos hogy lelkiismeretes munkát végez...
Ja, és hiába csináltam meg neki, elégedett is volt, később mégis rábeszélték vízre a boltban... No comment. -
detroitrw
addikt
Sziasztok!
Van egy 5800X proci BQ pure rock 2FX hutovel, ennek kb. milyen ertekekkel kene dolgoznia?
Alap: ~20W teljesitmeny mellett 36°C
R23 terheles mellett: 130W -on 10mp alatt eleri a proci Tj. 90°C -at.
A gep nem poros a venti szepen felporog.
A haz egy cm q300lEsetleg alternativ huto?
Amugy ez a tdp ertek mit jelentene a hutoknel?
pl. ha a proci 150W-on dolgozik es a huto 150W tdp-s akkor kb. Tj. kozeli erteket tudja tartani?Elore is koszi
-
vezeralmos2
senior tag
Teljesen fals amit írsz.
5800X3D nekem egy 90mm-es 4 csöves kishűtőt még szinte csak meg sem tudott langyosítani azzal a lepkefing 105 wattal, csak akkor ha levettem róla a ventilátort.
8 magos ryzennél egy akkora felületen keletkezik a hő, mint a kisujjadon a köröm, szóval egy bizonyos méret felett hiába teszel rá nagyobb hűtőbordát, hidegebb nem lesz a processzorod.
A hűtőborda optimális felületét meg kell határozni a kb. 110 wattos fogyasztáshoz, ezen méret felett fizikailag felesleges normál léghűtés.
Ettől további hőcsökkenést chillerrel lehet elérni, meg persze jó dolog ha nem a házba fűt a 400 wattos kártya.Thats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
palfitom
félisten
Írhatok a személyes kompetenciámról is
- Az jó lenne! Ugyanis ha a Ryzenek melegedéséről írsz, és e miatt akarsz rájuk brutál hűtőt tenni, akkor azt feltételezem, hogy nem vagy képben az 5 nm-es technológia tulajdonságaival.
Én sok gépet rakok össze, és épp pár hete volt 2 olyan ügyfél (egymástól függetlenül), akiknél egy R5 5600-at, illetve egy R5 7600-at kellett gyári hűtőjükkel megépíteni. "Érdekes" módon a gyári hűtővel is kialakítható a csendes működés, csak negatív CO és egyedi ventiprofil kell hozzá, ami kb. 5 gombnyomással és egy kis teszteléssel abszolválható.
És abban szerintem nem is lehet vitatkozni, hogy a gyári hűtőknél mérföldekkel jobb az itt szóban forgó, 6 hőcsöves toronyhűtő...Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
theooracy
aktív tag
Nos, mindenkinek köszönöm a segítséget, megfontolom az elhangzottakat.
-
TeeBee73
veterán
320RMP-en megy nálam a 226-XT, a 65W-os procin, ez az egyetlen hangforrás (eh') a gépben, a deszka valamiért a CPU-FAN-ra nem engedi a 0 RPM-et.
Terhelve 65W-on 60°C, 105W-ra engedve ~70°C, de ott is csak ~670RPM körül megy a légkavaró, enyhe szélzajjal.
Igaz, lap is válogatja. Akisebbik gépen, a Mortar Max deszkámban van 0RPM a CPU hűtőn, a nagyobbik gépben, a TUF-ban meg nincs.[ Szerkesztve ]
"4Z 1N73LL1G3NC14 4 V4L70Z45H0Z V4L0 4LK4LM4ZK0D45 K3P3553G3" -573PH3N H4WK1NG
-
Topikgazda
válasz TeeBee73 #98469 üzenetére
Személy szerint én sem gondolom, hogy hangos lenne, vagy volna értelme még több pénzt fordítani egy ikertornyos hűtőre egy eleve jól szellőző és csendes ventilátorokkal felszerelt gépházba. Egy RX 6600 mellett pedig biztosan nem fog megfőlni semmi.
-
TeeBee73
veterán
válasz Pepe78 #98467 üzenetére
3D procihoz kell a hűtés, de ezt eddig sem vitatta senki. Itt csak azt próbáltam elmondani (amiről a vita indult), hogy egy 7600-7700 (65W)-os procihoz elég egy 250W-os 226XT is, és csendben is marad.
[ Szerkesztve ]
"4Z 1N73LL1G3NC14 4 V4L70Z45H0Z V4L0 4LK4LM4ZK0D45 K3P3553G3" -573PH3N H4WK1NG
-
Zamma
őstag
válasz palfitom #98464 üzenetére
Írhatok a személyes kompetenciámról is - ha az segítene és előrébb lenne a kérdező. Viszont ha neki pl. ház szellőzés (vagy gyenge ventiláció / hangos házventik) miatt mégis kevés lesz az egy ventis blokk akkor ki fogja ezért a felelősséget vállalni?
Az új Ryzenek nagyon tudnak melegedni, egyre inkább elkülönül hogy Intelre és AMD-re mit ajánl az ember - vagy kicsit inkább felültervezve combosabb hűtést ajánl.
Ha kifejezett kérés a halkság volt akkor miért az éppen hogy jót ajánlja az ember???
A saját tapasztalatomról annyit hogy nekem van Scythe Mugen 5 blokkom (amiről a 226 XT-t koppintották) amit i7-10700-on használtam 2 ventivel MX4-el és bizony kevés volt -
legalábbis ha halkan akartam használni. Leginkább az izzasztóbb számítási feladatoknál volt ez megfigyelhető (nem render nem játék és nem stresszteszt). Mindezek után UV-znom is kellett és megváltoztatni a ház hűtésirányát is hátulról szívóra, amit nem feltétlen tesz meg mindenki...A Ryzenek jobban melegszenek ezért én ezt a konstrukciót ezért nem ajánlom halk igényhez.
-
palfitom
félisten
Elárulhatnád, hogy milyen személyes tapasztalataid vannak ezzel a hűtővel és ezekkel a processzorokkal!
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
-
theooracy
aktív tag
Köszönöm. Na, szuper. A proci nem lesz piszkálva, az biztos. De akkor megint oda jutottam, hogy nem tudom jó lesz-e az az ID-COOLING. Rowon és palfitom kolléga ajánlja, te azt mondod nem ajánlod. Nos akkor milyet kellene vennem? Ryzen5 7600, vagy Ryzen7 7700-as proci, jó legyen hozzájuk és csendes legyen.
-
Topikgazda
-
Zamma
őstag
válasz theooracy #98457 üzenetére
Nem véletlen bizonytalanítottalak el, mert egy újabb Ryzenre nem ajánlok egy 1 ventis hűtőt, mert vagy meleg lesz vagy hangos. Nyilván nem mindenki érzékeny ugyanannyira a hangra ezért ez elég szubjektív kérdés. Ha undervolt és PBO-zva lesz a cpu akkor elképzelhető hogy tűréshatáron belül leszel, de az is lehet hogy hangosnak fogod tartani...
-
abdulka1
őstag
válasz TechN7ne #98455 üzenetére
Én is ragaszkodok hozzá, a jövőre gondolva meg is vettem minden elérhető készletet.
A festés, nem rossz gondolat, de csak a tetejét fújd le, mert így nem befolyásolja a hőleadó képességét.Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.
-
TechN7ne
nagyúr
válasz abdulka1 #98454 üzenetére
Már rég használom lga1700-as deszkán ,van lefogatóm is hozzá és az Asus lapokon + lga1200-as furat is.
Kinézete miatt cserélném ,de azon is gondolkodom ,hogy lefújom a bordát fehér sprey el mert egy nagyon jó német cucc ez ,nehéz lenne még egy ilyen jó minőségű léghűtést találnom. -
abdulka1
őstag
válasz TechN7ne #98452 üzenetére
Szia!
Ajánlásba nem mennék bele, arra vannak hozzáértőbbek, de ha nem tévedek nagyot, és birtokodban van az említett Brocken 3, akkor azt nem kell lecserélni, mert elfogadható áron lehet kapni hozzá upgrade kit-et az 1700-as tokozáshoz.[ Szerkesztve ]
Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.
-
Topikgazda
válasz theooracy #98451 üzenetére
Szia,
Amit Tom ajánlott teljesen rendben van, de látom először Te is ezt a típust nézegetted. Szerintem:
ID-Cooling SE-226-XTRGB ha kell:
ID-Cooling SE-226-XT ARGB
ID-COOLING FROZN A610 ARGB Black
Jóval drágábban digitális kijelzővel:
Deepcool AK500 DigitalAz emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
TechN7ne
nagyúr
Sziasztok ,
Tudtok nekem ajánlani olyan léghűtést lga1700 platformra ami minimum olyan hatásos és halk mint egy alpenföhn brocken 3?
Fontos ,hogy hófehér legyen és ha még halkabb mint a fent említett az csak plusz pont...Tiszteletem ,
-
theooracy
aktív tag
Üdv. CPU hűtőt keresnék, gép összeállítás kapcsán. Egyenlőre két processzor a jelölt, ezért szeretnék ajánlásokat, ha lehetne mindkettőre. Lényeg a kompatibilitáson kívül, hogy minél halkabb is legyen.
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
Max.30 ezer forint.
be quiet! PURE BASE 500 FX
ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI
4.: Processzor és videokártya típusa?
Rayzen5 7600, vagy Rayzen7 7700. VGA egyenlőre IGP, majd a későbbiekben RX 6600 körüli tipus.
CORSAIR VENGEANCE (2x16GB) vagy G.SKILL Ripjaws S5 2x16GB)
6.: Egyéb igények? (fekete, passzív, stb.)
Lehetőleg fekete legyen.
Köszönöm. -
theooracy
aktív tag
Sziasztok. Ryzen 7 7700-as procihoz melyik hűtő lenne a leg optimálisabb hűtés és főleg csendesség szempontjából? ID-Cooling SE-226-XT, vagy bq Pure Rock 2, vagy drágábban egy Alpenföhn Brocken 4? Vagy más egyéb? Köszönöm.
-
blp85
aktív tag
Összehasonlítva sincs értelme, mert az Arctic elmarad, lehet halkabb a max dBa érték, de akkor már gond van, ha 100%-on dolgozik....
Thermalright TL-C12-B:
Air Flow: 66.17 CFM (MAX)
Noise Level: 25.6 dBA (MAX)Arctic P12 PWM PST:
Airflow:56.30 cfm | 95.70 m³/h
Noise Level: 22 dBA (MAX)Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
blp85
aktív tag
válasz MolnárKrisz #98442 üzenetére
Szerintem semmi értelme kicserélni, mert nagyon jó a gyári ventilátor is (nekem jobban bevált, mint az Arctic).
Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
Topikgazda
válasz MolnárKrisz #98442 üzenetére
A két 120-as ventilátor műszaki adatait valamennyire össze lehet hasonlítani, egyedül Arcticnál a zajszint nem valós, ami a honlapjukon szerepel. A számok tükrében érdemes dönteni.
-
MolnárKrisz
csendes tag
Sziasztok!
Sikerült hozzájutnom egy Thermalright Phantom Spirit 120 hűtőhöz és az lenne a kérdésem, hogy ennek a gyári vetillátorait van-e értelme kicserélni a ház hűtésre használt Arctic p12 pwm pst ventikre? Esetleg a 14-es ventiket rá lehet applikálni valahogy, vagy annak végképp semmi értelme nincs?
Köszi! -
Topikgazda
TR Le Grande Macho. 7 cső egymás mögött. Nagyon jó hűtő ez is, viszont ez meg hátrafelé terebélyesedik. Ennél a levegő biztosan szabadon áramlik a lamellák között, mert jóformán a csövek nincsenek is neki útban.
-
Topikgazda
Tényleg. Mondjuk párhuzamosan túl sok csövet nem is lehet egymás mellett elhelyezni, mert akkor kiszélesedne oldalra a borda, ami nem igazán jó a VGA miatt. Több hővezető csövet vagy egymás mögé, vagy cikk-cakkban tudnak elhelyezni, hogy elférjen.
[ Szerkesztve ]
-
blp85
aktív tag
Szerintem is ez vagy cikk-cakk lehet a nyerő.
Ha a hang és a hatékonyságot vesszük, akkor viszont a cikk-cakk kialakítás (ha megnézed a single towereket, akkor ez a legelterjedtebb kialakítás).
A dual towereknél viszont ránézésre az egyenes hőcső vezetés tűnik elterjedtebbnek.Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
Topikgazda
Nekem az LC Power tűnt a legészszerűbbnek, de könnyen meglehet, hogy téves a logikám. Ennél a ventilátor közvetlenül és egyszerre hűti az összes csövet teljes hosszukban, viszont így a csövek a légmozgás útjába kerülnek, valamivel rontva az áramlást. Talán egy nagyobb statikus nyomású ventilátorral jó lehet.
[ Szerkesztve ]
-
Zamma
őstag
válasz _seth_ #98433 üzenetére
Bár ez a téma off itt, de mivel gyorsan "megoldható" ezért itt válaszolok.
A felső ventik irányát ne változtasd, több por lesz úgy a házban és nem nyersz vele annyit. Amit megtehetsz az az hogy a hátsót és a cpu hűtőt hátulról szívóra forgatod (porszűrőt teszel hátulra) és a bal oldali felső ventit kiveszed. A kivett ventit berakhatod a vga alatti lemezre, de én előtte biztosan jobban szétfeszíteném a réseket a venti alatt, mert siralmasan gyenge lesz enélkül a hatásfoka. -
_seth_
veterán
Hogyan lenne erdemes a ventik iranyat “beallitani” jó ahogy jelenleg vannak vagy a felso kettot ami a processzorhuto elott van forditsam meg es inkabb befele szivjak a levegot?
[ Szerkesztve ]
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
Santi22
aktív tag
Az ARGB-s procihűtőknek van elég hosszú kábelük, hogy egy alaplap mögé szerelt venti vezérlőbe elvihető legyen az argb csati az alaplapi helyett? Nincs alaplapomon ilyen rgb csati sajnos. A ház Montech AIR X.
Most konkrétan 10k alatt a Spartan 5 és a ID-Cooling SE-214-XT szemeztem (nem is nagyon van más argb ennyiért), úgyhogy rájuk vonatkozik a kérdés, ha valaki esetleg ismeri ezeket és hogy milyen náluk a kábelhossz.
65W TDP procihoz kell, sztem bármelyik elég ezek közül "tudásra", nem szeretnék többet költeni.[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
Én a cikk-cakk megoldásban bíznék leginkább. (de persze ez nem ennyire egyszerű)
[ Szerkesztve ]
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Topikgazda
Nézegetek ÁK-n egy "olcsóbb" LC Power tornyot. [link] Érdekes, hogy ennél a típusnál párhuzamosan vannak a hővezető csövek, más típusoknál viszont más a mintázat, vagy egymás mögött vannak, vagy átlósan, különböző alakzatot felvéve. Melyik lehet vajon a hatékonyabb elrendezés?
vagy
Vagy
[ Szerkesztve ]
-
_seth_
veterán
Koszi
Kozben kiderul, hogy ezt a gigabyte sajat programja is tudja, csak rosszul volt beallitva
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
_seth_
veterán
Igen láttam, de egyértelmű választ a kérdésre nem láttam, ellenben valahol szerepelt, hogy amelyiknek kellően erős az alaplap túloldalán lévő keret ott elvileg nincs gond, na ennek erősnek tűnt.
Ha már venti: gigabyte b760 gaming x ddr5 alaplap tud olyat, hogy a sys ventik fordulatszámát a processzor terhelésére emeli? A cpu venti szépen emeli a fordulatot ahogy terhelem, de az újonnan berakott két venti ami a gépház tetejénél vannak nem követik a cpu ventit.
Futtattam még normális "stress" testet (a burn in nevű nem terhelte le valóban 100%-ra a procit), a cinebench r23 multinál a két felső venti nélkül 100 fok volt a max amit a teszt alatt elért, a két venti hatására 95 fok fölé nem ment a proci, némileg forrófejű ez az i7 13700k az ak620-as hűtővel együtt is. (Ez mondjuk pont annyit jelent, hogy a maxot nem éri el és nem kell leszabályoznia sem, a benne lévő 3 12 centis zalman ventit is lecserélem arcticra ami halkabb és úgy is több levegőt mozgat meg, illetve még talán befér egy harmadik is felülre).
-
detroitrw
addikt
Sziasztok!
Van egy aigo ice 600 pro hutom (meg egy regebbi konfigbol)
Most jott egy 12600KF proci es alu cpu frame-t hasznaltam rogzitetsre az laposba.
Es ezzel az aigo hutovel az alabbi eredmenyeket ertem el:Ha normal venti profilra volt allitva akkor ~93W terheles mellett 62°C-nal megallt (itt a venti 1400rpm 80%) a melegedes. (5 perces furmark cpu egetes mellett)
a ventit is figyelgettem és ezen a ~93W-on 20% -os ventivel (~850RPM) csak pár (~5°C) fokkal lett melegebb
majd megneztem ugy is ha levettem 0-ra a ventit és 2:40 perc kellett mire elérte a 90°C -otszerintetek mennyi lehet a max W-nyi terhelés amit még kezelne a venti?
150W-nak simán mennie kellene nem?Elore is koszi az eszreveteleket!
-
Topikgazda
válasz _seth_ #98420 üzenetére
Oriasi ez a huto, nehez is, LGA1700as lapnal nem lehet baj abbol, hogy elhajlik az alaplap? Vagy a huto fem kerete ezt megakadalyozza?
Szerintem, ha már 10x nem kérdezték ezt meg itt egy év alatt, akkor egyszer sem.[ Szerkesztve ]
-
_seth_
veterán
Egyeduli problemam vele, hogy 160 magas az alap es 162 a digital, utobbi tetszett volna, de az pont nem fert volna bele a hazba amibe hivatalosan 158mm a max. Ujabb 1,5 ora komplett gep stress test alatt ment fel 74 fokra, de normal hasznalat mellett nem fogom egyszerre ugysem terhelni az osszes magot.
Oriasi ez a huto, nehez is, LGA1700as lapnal nem lehet baj abbol, hogy elhajlik az alaplap? Vagy a huto fem kerete ezt megakadalyozza?
-
Topikgazda
-
_seth_
veterán
válasz _seth_ #98417 üzenetére
Végre megjelnítette a grafikont a program:
-
_seth_
veterán
válasz _seth_ #98416 üzenetére
15 perces burn in test alatt 69 fokos volt a legmelegebb mag és 67.4 fokos volt átlagosan a cpu.
-
_seth_
veterán
Egy hete meglevo, viszont kicsit erosebb procit tettem be, a befuto az i7 13700K lett, hutesnek pedig a forum alapjan az AK620 ami ugy tunik boldogul a feladattal, eppen befert a hazba, max 158mm ir a haz adatlapja, ez 160mm, egy hajaszalnyi hely van a plexi es a huto kozott.
-
Topikgazda
-
Topikgazda
Thermalright Intros Peerless Assassin 120 MINI CPU Cooler
Enyhe ID-Cooling SE-207-XT Slim koppintásnak tűnik. Utóbbi talán a +1 hővezető cső miatt jobb választás lehet, na meg az árazásra is kíváncsi vagyok.[ Szerkesztve ]
-
honlapos5
csendes tag
Azota mar tovabb fejlesztettem, hogy a ventik allnak ha nincs terheles (stabil 30.42 cpu hofok) es akkor kapcsolnak be ha terheles van.
Sajnos csak bios-bol tudom allitgatni a ventik mukodeset mert a Gigabyte SIV alkalmazasa sajnos mar gyarilag nem mukodik (GIGABYTE Z370P D3 alaplaphoz). Valaki irta hogy van nem gyari Smart Fan program, de nem talaltam meg. Esetleg valaki tud ajanlani gigabyte alaplaphoz smartfan programot?
-
palfitom
félisten
válasz honlapos5 #98406 üzenetére
Az Intel gyári hűtők általában i3-ig használhatók, felette már nem igazán javasolt.
-
honlapos5
csendes tag
Ahogy ígértem, leírom és mutatom a különbséget a gyári Inteles hűtő és az általad javasolt Thermalright közt.
Előre bocsájtom, hogy az Inteles hűtő normálisan volt pasztázva, és maxon pörgött magasabb hőmérsékletnél.
Az Inteles hűtővel Stresstest alatt, vagy 4K videó+effektek renderelésénél pár másodperc alatt elérte a 100 C fokot és ott dadogott, míg a Thermalrighttal nem tudom 67 C fok fölé vinni a proci hőmérsékletét, ugyanakkor halk.
Alapjáraton 30 fok körüli jár a CPU, én 32 fok felett kapcsolom be a ventijét, mert passzívan is elvan. Nem értem, hogyan adhattak szettben annak idején egy i7-8700-hoz ilyen hűtőt. A vicc, hogy most is árulják, és 2-3 ezer Ft-tal drágább a Thermalright-nál
Köszi a tippet! -
_seth_
veterán
1.: Mennyit szánsz a hűtőre? - Max 20-25e
2.: Milyen házba kerül? - Zalman N5 OF
3.: Milyen alaplapra lesz? - Gigabyte B760 Gaming X
4.: Processzor és videókártya típusa? Intel i7 12700KF, Gigabyte RTX 4060 Gaming OC
5.: Ramok pontos típusa? Crucial DDR5 Pro
6.: Egyéb igények? (fekete, passzív, stb.) Aktív mindeképpen, inkább fekete.
Olyat keresek ami a fenti konfig mellett is halkan tud üzemelni. A házban elöl van 2 12cm venti és egy hátul.Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teszt DeepCool AK400 Digital: hűtés extra kijelzővel
- Teszt DeepCool Assassin IV: egy igazán különleges toronyhűtő
- Teszt Nehézfém: Montech Metal DT24 Base hűtő
- Teszt DeepCool AK500 hűtő: elegancia magas áron
- Teszt Megvan-e 250 watt? Jonsbo HX6250 hűtő tesztje
- Teszt DeepCool AK400 hűtő: elegancia és hatékonyság
- Teszt DeepCool AK620 hűtő: színes LED-ek nélkül is megkívánjuk
- Teszt IceGiant ProSiphon Elite: jéghideg szódával
- Teszt A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán
- Teszt Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?
- Ukrajnai háború
- Bestbuy játékok
- Windows 11
- Gitáros topic
- AliExpress tapasztalatok
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Stellar Blade
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest