Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
- Apple MacBook
- Milyen TV-t vegyek?
- Fujifilm X
- RAM topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hobby elektronika
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Skilly
aktív tag
Sziasztok!
1.Mekkora összeget szánsz rá? - Ha lehet olcsón.
20-30e huf.
2.Használt szóba jöhet? - Igen
3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le? - Cougar 200K, elég régi és megviselt.
4.Mire használnád a billentyűzetet? - Játék offline, Meló (sok gépelés)
5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? (ollós, gumiharangos, mechanikus stb.) - Mechanikus
6.Van konkrét modell ami tetszik? - Csak márka, ami Razer
7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO (magyar, német, angol stb.), ANSI (amerikai), JIS (japán, koreai stb.) - ISO
8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? (kell-e numpad, fn-sor, kurzorblokk, stb) - Normál
9.Extra igények (világítás, csuklótámasz, vezetéknélküliség, ergonomitás, programozhatóság, stb.) - Bármi jó
Havertól tudnék most venni egy Razer Huntsman (purple switch) billentyűt, közel 2 éves, szép állapotban. 20k huf-ot kér érte. Az vállalható ennyiért? Gondolom úgyse lesz hasonló ennyiért. Válaszokat előre is köszönöm! -
nyunyu
félisten
Elektronikai alkatrészes boltokban nincs ólmozott forrasztóón?
XIII.: Lomex: Lehel/Dévai sarok, régi helyükkel szemben, HQ Elektronika: Kerekes 15
XI.: Mikronika: Budafoki ~12, Allee mellett a Bercsényi utcában is van két másikVII. KonthaElektro: ~Klinikák metró Leonardo/Üllői sarok?Hopp, ez nemrég megszűnt.
XII. kerületi polgárjenő hivatallal szembeni pár utcával odébb költözött, Kék Golyó 26 az új címük.
Weller márkaboltra már nem emlékszem hol van a Teve utca környékén.Elvileg a RohS 2005-ös bevezetése óta nem nagyon szabadna árulni, de 2015 körül még simán találtam valamelyik boltban.
Egyébként meg forrasztani csak nyitott ablaknál kéne, mert sem az ólom, sem a fenyőgyanta nem tesz jót az embernek belélegezve.
-
nyunyu
félisten
Arra nem egyszerűbb egy autoclicker?
Beállítod, milyen időközönként kattogjon, aztán ráböksz a kurzorral oda, ahova kell, majd F6-ra nekiáll spamelni.
-
ATI
senior tag
Sziasztok,
40/60-as forrasztóón-t nem szakmabéliként tudok venni valahol? Ahogy visszaolvastam, ezt javasoltátok a legtöbbet. Pl a Somogyinál is ez olvasható: "Kizárólag szakmai felhasználó részére."
Köszi!
-
Gabbbb
senior tag
válasz
germinator66 #57896 üzenetére
Elhasználódás, vagy gyári hiba.
-
dqdb
nagyúr
Vialnál a File menüben található Download VIA definitions parancsot futtasd le. Dobj be ide egy képet az alapértelmezett layerről (mindegy, hogy VIA vagy Vial).
Ha nem akar megjavulni, akkor próbálkozz meg egy EEPROM resettel, a legegyszerűbb módja, hogy kihúzod a kábelt, az Esc-et lenyomva bedugod, majd ismét ki, Esc elenged, és kábel ismét be. Ennek hatására a beállított kiosztás elveszik, de minden alaphelyzetbe kerül.
Enton: az ára határoz meg mindent. Ha nem olcsóbb, mint egy QK75 volt, akkor nem sok érv szól mellette.
-
Enton
addikt
válasz
Alan[HUN] #75973 üzenetére
Valószínű költségcsökkentés lesz itt a háttérben mert amúgy megy pcb stabokkal is:
Nekem listás lesz már csak a wireless miatt is kipróbálandó, qmk/via ekkora méretben meg nem fog hiányozni, remélem lesz uk iso legalább magyar kupakot gondolom felesleges is várni?
Jóféle wireless billentyűből sosem elég úgy fest. -
Kasya
nagyúr
Ujratelepitettem a gepet es a kovetkezo gonddal talalkoztam (Ikki68 Aurora):
Az ESC helyére alapból a "nulla" van definiálva. Ugyanakkor nem regisztrálja a gép a leutését, semmi sem tortenik. Vial pedig nem ismeri fel a billentyuzetet, pedig korabban ez is ment.
Megneztem a kiosztast use.via alatt es minden az eredeti felállásban van. A honlap tesztelésénél is regisztrálja a "nulla" leuteset. A Windows viszont tovabbra sem...Mi lehet a gond?
-
Nixon18
senior tag
Sziasztok!
Vezeték nélküli mechanikus (brown) billentyűzetet keresnék 96%-os (vagy full size) méretben, ISO kiosztással.
A Keychron K4-et néztem, de mire döntésre jutottam meglehetősen felment az ára.Van valami ajánlott típus a K4 jelenlegi 52 ezer forintos ára alatt vagy ebbe kell beletörődnöm (és néznem a HA-t)?
Köszönöm a segítségeteket előre is.
-
ATI
senior tag
Keychron oldalán már látni egy üres oldalt a V3 ISO-nak, amit a V1 ISO oldaláról klónoztak. Úgy tűnik rövidesen bejelentik, kíváncsi leszek rá.
-
Mephike
őstag
válasz
copass #75972 üzenetére
A tömör lényeg:
Jó a vezetékmentes 2,4Ghz-es szolgáltatás.
Van OLED kijelző. (Ennek a fontosságát én nem véleményezném.)
Ahhoz, hogy jó hangzása legyen le kell cserélni:
keycapeket,
switcheket,
stabokat.
Amit nem fogsz tudni cserélni az ugye a műanyag ház. Nem is értem, hogy miért nem lesz ez nálam 2023 billentyűzete. Félre értés ne essen, nem arról beszélek, hogy ipari hulladék lenne, de tuti meg fogják kérni az ASUS márkanév árát, szóval bőven lesz jobb megoldás ennél a piacon. Kivéve talán a tényleg durva gyors vezetéknélküliséget, az megsüvegelendő. -
haddent
addikt
Mindenképp! Remélem nem felsülés lesz, hogy minden szar, ahhoz még így is drága
Igen, van olcsóbban YC8, sőt vannak ilyen random dolgok is még olcsóbban és push-pull! [link], de én most nem akartam március végéig meg áprilisig várni. A gumis cső a végén az vagy jár hozzá vagy nem, vagy felrakod vagy nem, de sima törésgátló kis szar, sztem nem túl szép.Fogalmam sincs milyen kábelt.. alapvető elektronikai tudás alapján érdemes lenne sodort, igazi réz, "vastag" erek. Legrosszabb esetben valami olcsó, de minőségi kész kábelt szétvágok elsőre
-
Horvi
őstag
válasz
haddent #75957 üzenetére
Majd ha megjönnek a cuccok meg elkezded építeni rakhatnál be róla képeket. Én is terveztem csinálni hátha új lendületet kapok
Találtam hasonló YC8 csatlakozót mondjuk ennek a végén mintha lenne valami gumis cső, viszont kicsit olcsóbb.Egy kérdésem lenne, hogy milyen kábelt érdemes/kell venni ehhez az építéshez?
-
haddent
addikt
Ezen mi a meglepő? Minden másban is mindig is szar volt ami csillivilli, géjmer retek. A nagy ultra gamer pro plus rgb 200 ezres alaplapoknak bemutatnám a Dell OEM alaplapokat. A Dell Poweredge szerverekét már nem merném, mert elsírnák magukat. Tápegység ugyanez, ultra quiet pro plus rgb detachable cable pro plus, közben hatod akkora helyen, 3x akkora teljesítményt 80+platinum az enterprise-grade hardver
Monitor ugyanez.. nagyon sok hertzes nagyon gémer nagyon rgb azt nem állítható a zongoralakk tejfölös vödör műanyag lába meg olyan lehányt panel van benne, hogy beájul egy igényesebb szem tőle.. Elvből nem kéne ilyen cucc
#75957 haddent saját kommentemre kiegészítés: annyira felb*#*!^&t a helyzet, hogy itthon semmit nem lehet normálisan kapni ilyen kábel területen (sem), hogy felvettem egy ugyna kínai, de minőségi gyártóval a kapcsolatot. Nem akarom elkiabálni, de lehet, hogy küldenek termékmintákat és nem kizárt, hogy sikerült beindítani a dolgot "nagy üzemben", ha lesz rá igény
-
dqdb
nagyúr
[link]
gasket mount az ASUS-tólJó látni, hogy az OLED kijelző fontosabb volt, mint egy használható F-sor, az ergonómiát emlegetni kell, mert arra buknak az emberek, de olyan fontos, az ergonómiát befolyásoló paramétereket, mint billentyűzet szöge vagy elülső magassága, már a specifikáció sem említi meg, és a kezdőknek nem 205-öt kell adni, hanem olyan kapcsolókat, amik eleve gyári állapotban jók.
Árat nem találtam, a legtöbb helyen azt írják, hogy majd csak később jelentik be, egy helyen 250 dollárt említenek, ami egy rossz vicc lenne.
-
ATI
senior tag
válasz
elite.cs11 #75952 üzenetére
Szerintem isez jár a QK75-höz is.
Én Mr. Suit PCB-re fogom rakni az Owlstab-okat. -
válasz
gordonfreemN #75958 üzenetére
Focuscameránál nagyon sok redragon szokott lenni minden típusból is.
-
dqdb
nagyúr
válasz
gordonfreemN #75958 üzenetére
Illetve ezt innen lehet rendelni, milyen vonzatai vannak aki már próbálta?
+szállítási költség +27% áfa +vámkezelés díja és lesz egy US ANSI kiosztású billentyűzeted 30%-kal drágábban, mintha itthon vetted volna meg a boltban a magyar kiosztásút -
haddent
addikt
Na, összeszedtem a dolgokat, berendeltem. Majd ha megjönnek jelentkezem még, de addig is:
YC8 csati [link]
Fém USB-A és USB-C csatiház + nyáklap [link]
Itthon veszek majd 4mm -es paracordot, aztán kb ennyi volt.
Vannak olcsóbb verziók is, meg még drágábbak is, Alin is, de nekem ezek tetszettek és még elfoghadható áron voltak, úgy-ahogy. Ez így most 25EUR -t vont le, + még paracord lesz párszár Ft és van egy mindent IS verő DIY sajátkezűeg készült csodám(Még a 20-25-30 ezres rendelt csodákon is ilyen fos zsugorcső van az USB-C / USB-A -n. Egyedül egy helyen lehet kérni rá szintén fém borítást, na ott 40 -re jön ki egy kábel
)
-
dqdb
nagyúr
válasz
gordonfreemN #75951 üzenetére
A legolcsóbb és egyetlen halkított magyar billentyűzet a Varmilo VA88M/VA109M páros TKL és teljes méretben.
Redragon pimpeléssel olcsóbban jössz ki, a Varmilo ellenben minőségibb sokkal.
-
Alan[HUN]
senior tag
válasz
gordonfreemN #75951 üzenetére
A Redragon + halkitott kapcsoló kombó kb. ezt fedi le, a pontos kiválasztásban és a szükséges lépésekben pedig sokszor, sokan irtunk már itt is, szóval abban már nagy tapasztatalat van
-
dqdb
nagyúr
válasz
haddent #75949 üzenetére
[link]
Igaz, ez Korea és nem Kína. A DHL Express miatt a szállítási költség lehet problémás innen, szóval egy billentyűzetnyi valószínűleg nem éri meg. Taobaón akad még biztosan, de onnan is igaz, hogy többet kell rendelni a fix járulékos költségek miatt, hogy megérje.vagy nem hyperglide
A Hyperglide csak egy marketinges trükk, csak annyit jelent, hogy "új" öntőformákat használnak.agy nem pcb mount
Mivel nálad van plate, így jó a 3 pines kapcsoló is (MX1A-11NN), bár a hotswap miatt az 5 pin egy kicsit jobb lenne (MX1A-11NW). Valamiért Európában sokkal drágább a Cherry, így aztán mindenki Taobaóról van Geontól veszi a Chinaglide-okat.Illetve a Gateron X, amit szintén te ajánlottál, elvileg nylon alul-felül, attól még mindig jobb egyébként a Cherry a reszelés küszöbölése után?
Nem, a Gat X egyértelműen jobb kapcsoló. -
haddent
addikt
Sehol nem találok annyiért... olyan 17-18 -ért lenne Aliról, ami inkább ~50cent (90db megy annyiért). EU oldalakon meg nincs, vagy nem hyperglide, vagy nem pcb mount 0.6 eur még több stb. Ennyire vak lennék Alin?
Illetve a Gateron X, amit szintén te ajánlottál, elvileg nylon alul-felül, attól még mindig jobb egyébként a Cherry a reszelés küszöbölése után?
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
válasz
haddent #75944 üzenetére
A Cherry MX Black Hyperglide verzióról mi a vélemény, vagy mit lehet tudni?
Nylonból készült, fekete színű házas kapcsoló, lényegében az egyetlen Cherry manapság*, amit érdemes megvenni akkor, ha tudod, hogy adott célra ez kell neked, mert sok vele a munka és extra költség is akad (lásd lejjebb). 25-30 centnél többet nem szabad kiadni rá.Új állapotában rettenetesen reszelősen jár, előbb be kell járatni 1-2 hónapig (vagyis gépelsz rajta), és csak utána szabad megkenni, mert a bejáratás közbeni kopás nélkül annyira durva a műanyagok felülete, hogy a 205 kevés hozzá.
Saját tapasztalat: egy retro stílusú, plateless billentyűzetbe került be nálam, ezért választottam ezt a Cherryt. Kenés nélkül, csak rugót cserélve (szintén nem megkentre) forrasztottam be a kapcsolókat. 3 hetesen még mindig eléggé reszelősen járt, de érezhetően simábban, mint 0 naposan. A történetnek még nincsen vége, mert átmenetileg félreraktam ezt a billentyűzet, majd valamikor a jövőben folytatom a bekoptatást, amit kiforrasztás, kenés és beforrasztás követ majd. Hangra tetszik, érzetre még nagyon nem (utálom a reszelést, amit DCS kupakokkal kombinálva még jobban éreztem), de érezni a javulást, szóval jó lesz majd ez.
A bejáratás előtt a gyári rugót érdemes valami jobbra cserélni akkor is, ha súlyban amúgy jó lenne, mert kissé javít a reszelésen egy gyárinál jobb rugó.
Illetve vajon az RGB áttetsző verziója is?
Az RGB változat háza polikarbonátból van, kerüld el, hozza a HG minden hátrányát annak egyetlen előnye, a hangszíne nélkül.* az új Ergóról nem hallani jókat, a hamarosan megjelenő új Nixie esetében pedig megvárom mások visszajelzését vásárlás előtt, ezek már túl drágán mennek ahhoz, hogy vakon higgyek a marketingjüknek
-
Tegnap rászántam az időt és elmentem a Media Marktba nyomogatni néhány billentyűzetet.
A leghalkabb darabok a Redragon gumidómos billentyűzetei voltak:
Redragon Karura 2
Redragon Dyaus 2Ezekből a Karura jó kis lapos kialakítású, de ahogy ott próbálgattam, nem éreztem annyira megfelelőnek/hatékonynak. Könnyű félreütni, mert nem érzi az ember annyira a gombok távolságát, nekem sokat segít, hogy ujjal érzem a széleiket, ennél ez nem volt túl egyértelmű, megint sok lenne a félreütés.
A Dyaus 2 divatos kialakítású, ilyen stílusú a mostani CK550-em is, kedvelem, csak az a leghangosabb billentyűzet itthon jelenleg
Viszont már korábban, mikor kerestem a mostani Keychron K4-et, szembejött a Redragon K619 Horus is, csak akkor még itthon nem lehetett kapni. Szintén barna switch-es, ami nem rossz, de kicsit hangos, így most tanácstalan vagyokViszont ahogy írta dqdb van rá halk csereswitch, szóval az esélyei ezzel is nőttek!
A K4 a kialakítása és a nem magyar kiosztás miatt nem jó, viszont legalább relatíve csendes.
A Horus jó csere lenne, mert ugyanúgy több eszközös, wireless, működik kábelről is, és 20k-val olcsóbb a K4-nél, ha azt mondjuk eladom akkor a pénzemnél vagyok.
A Dyaus 2 meg valami 8kLehet csak poénból veszek egyet és meglátjuk milyen lesz megint a gumidómos élet, anno nem zavart éveken keresztül.
-
haddent
addikt
Persze. Még kutatok... GX12/GX16 csatlakozó van a hestore.hu -ban, fillérekért. De egyelőre a push-pull a mániám, vagy valami katonai bajonettes. Viszont 2x 10 ezret nem adok ki a 2 feléért, az tuti
dqdb (vagy más is). A Cherry MX Black Hyperglide verzióról mi a vélemény, vagy mit lehet tudni? Sehol nem találok tényszerű infót.. Az is full nylon házas? Illetve vajon az RGB áttetsző verziója is?
köszi
-
ATI
senior tag
Végül a TX stabok helyett Owlab Owlstab V2 Screw-In Stabilizer-eket vettem a Keygemről, mert türelmetlen vagyok. Remélem beválnak.
Ugyanitt eladó lesz 1-1db TX stab szett:
- 1db WK(6.25U) / 1.6mm PCB
- 1db WKL(7U) / 1.6mm PCBMeg fogom hirdetni, de ha kell valakinek, szóljon.
-
dqdb
nagyúr
válasz
haddent #75939 üzenetére
Drágán, de máshol nincs.
Igen, ezért szívás, amikor egy gyártó különcködik, és nem a custom világban szabványosnak számító unified daughterboardot használja. Ezt amúgy 6-8 dollárért/euróért árulják a Keychronnál sokkal kisebb volumenben gyártató cégek az egész világon, szóval a 12 dollárnak a fele lenne a reális.A rendelés legvégén közli, hogy ja amúgy U$D, ja meg, hogy 2 nap alatt itt van a $7 csatlakozó, mindössze $30 -ért
Igen, erre írtam, hogy bár ötletem sincsen, mennyi idő alatt ér valóban ide, mert nem itthonról szállítanak. -
dqdb
nagyúr
válasz
haddent #75937 üzenetére
Na szóval már most annyit húzibáltam az USB-C -t ki-be, hogy félek, hogy elkopik konkrétan.
Izé, miért nem teszed be egy rétegre a resetet a keymapbe? Csak egy billentyűzetkombináció, és mehet fel az új firmware, nem kell kábelt dugdosni._______, RESET, _______, _______, _______,
Már írtam is a Keychronnak, hogy lehet küldeni új daughter boardot, $12 -ért küldik is
Ha az árban benne van egy új JST kábel is, akkor is drágán adják.AliExpressről kevesebb, mint 2 hét alatt ideértek mostanában az AliExpress Standard Shippinggel rendelt dolgok. Ezekre nincsen vám és áfa, mert előre kifizeted, és futár hozza, nem a posta.
-
haddent
addikt
Úgy, régen sokat rendelgettem Aliról és 3 hét volt jó esetben és akkor még vám se volt meg egyéb hülyeségek..
És tényleg: [Digikey]Mini XLR, GX12-GX16 van bőven itthon, de azok nagyon nagy bunkók. Az YC8-P4 olyan kis légies vékonyka (élmény lesz forrasztani, bár most benne vagyok, épp bontom el a régi billencset
), meg ez a push-pull konfig szimpatikus. EZ tényleg gyorscsati, amit menettel tekergetni kell az csak kinézetre jó.. Használni is fogom, már kb. 20. fw -t flashelem a Q3 -ra, nem voltam elégedett a gyárival, a VIA nem tetszik, hogy kimegy a netre... (IT sec -ben dolgozom
), meg nem volt elég a funkció amit biztosított. a VIAL jobb, de az sem elég, QMK saját kell a hülye igényeimnek. Na szóval már most annyit húzibáltam az USB-C -t ki-be, hogy félek, hogy elkopik konkrétan. Már írtam is a Keychronnak, hogy lehet küldeni új daughter boardot, $12 -ért küldik is
Szóval köszi a jó tippet a Digikeyről. Már csak paracordot meg 1-2 dolgot kell vadásznom, na meg szerelhető USB csatikat. Csak azok elég retkek, az a bajom. Szerintem elég kókányul néz ki, hogy a végeredmény egy zsugorcsövezett nyers csati.. Lehet legalább az USB-C része marad a gyári Keychron csati, az fasza fém.
-
dqdb
nagyúr
válasz
haddent #75935 üzenetére
Ha jól sejtem, akkor úgy érted, hogy bárhol, ami nem Kína?
Digikey-nél akad, bár ötletem sincsen, mennyi idő alatt ér valóban ide. Ha nem akarsz várni külföldi rendeléssel, akkor a mini XLR-ből léteznek hasonlóan kinéző darabok, olyat pedig itthon is könnyen lehet találni.
-
haddent
addikt
Bárkinek van ötlete, hogy (lehetőleg itthon) hol kapható YC8 csatlakozó? Nyilván megtetszett
Sehol nem találok
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #75926 üzenetére
Compact 1800-on már nincsen, mini 1800-on pedig főleg nincsen. Kíváncsi leszek, hogy az idénre ígért Zoom 1800 melyik vonalat képviseli majd, a compactra tenném a tippemet.
Bár végülis egy TKL-t is eléggé sokáig lehet faragni, hogy megmaradjanak az arányai
-
törölt tag
Itt kicsit off, de van esetleg valakinek eladó Kailh low profile fehér vagy színes keycapje? Csak pár darabra lenne szükségem (egy színböl 4 darab), de a minimum rendelés 50 darab aliexpressröl.
-
nyunyu
félisten
válasz
gordonfreemN #75923 üzenetére
96% eredetileg úgy indult, hogy alfanumerikus blokk mellett egyből a numpad, de rájöttek, hogy ha átveszik az 1800-ból a jobb Shift-Alt-Win-Menu-Ctrl, Num0 kupakokat, akkor elfér a dedikált kurzor is, de ettől még 3 gombnak nincs hely rajta.
1800-on minden gomb megvan az Ins-Del hatos, meg a felette PrtScr-ScrLk-Pause trióból.
-
dqdb
nagyúr
válasz
gordonfreemN #75921 üzenetére
Gyári állapotban a rövid út és csendesség egyszerre nem létező opció, ez a legolcsóbb csendes mechanikus (lineáris, 1,9 mm-en kapcsol a szokásos 2 mm helyett, a teljes út 3,7 mm, a német feliratos ISO, az EU változat ANSI). Nem gyári állapotban egy Redragon + Outemu Silent Ocean + szivacsok + időráfordítás (lineáris, 1,6 mm-en kapcsol, a teljes út 4 mm).
Ennél rövidebb úton kapcsoló halkított kapcsolóról nem tudok, nem halkítottban a speed néven futók általában 1,1 mm-en kapcsolnak 3-3,5 mm-es teljes út mellett. Ha olyan a stem kialakítása, akkor O-gyűrűvel csökkenthető a teljes út, de azzal a bottom out érzete válik gumissá.
A kép készítője se látott még 1800-as kiosztást.
-
Mephike
őstag
válasz
gordonfreemN #75921 üzenetére
Méret? Gondolom TKL vagy 60% kell.
-
gordonfreemN
addikt
válasz
elite.cs11 #75918 üzenetére
40 alatt jó lenne, de ha kell, kicsit még tudok nyújtózni.
Még pár fontos infó: Magyar kiosztást szeretnék, de legalább nagy entert és rövid shiftet mindkét oldalt, azaz legyen dedikált í betű. -
Gabbbb
senior tag
Az, hogy Keychron billen nincs vám a gyártó weblapjáról mostanában is igaz volt?
-
elite.cs11
senior tag
válasz
gordonfreemN #75917 üzenetére
Fontosabb, hogy mennyit szánsz rá ?
-
gordonfreemN
addikt
Sziasztok.
Minimálisan FPS-re megfelelő billt keresek. Fontosabb, hogy csendes legyen és ha lehet, rövid úton járjanak
Világítás nem kell, vezeték nem gond -
dqdb
nagyúr
válasz
haddent #75913 üzenetére
Köszi, tényleg egy "tudomány" ez a "hobbi"
Pár hónap billentyűzetes körökben, és többet tanul meg az ember anyagtudományról, ötvözetekről, ipari tervezésről és gyártásról, gazdasági oldalról, mint amikor egyetemen egy tantárgy erről szólt.Topre a világ csúcsa
Nem az, csak egy másik világ, de hangra ezen a téren a legjobb. Rubber dome és rubber dome között is van különbség, Topre esetében különálló kapcsolók vannak, nem egy gumilap. Custom billentyűzetek terén most indul be a Topre vonal, tudok olyanról, ami plate-PCB párostól függően eleve MX, Alps és Topre támogatással érkezik idén.de minek?
Mert tudat alatt úgy érzed, hogy túl sok elkölthető pénzed van és túl sok üres hely a szekrényekben még pár billentyűzet felhalmozásához -
haddent
addikt
Köszi, tényleg egy "tudomány" ez a "hobbi"
De sok hasznosat olvastam most is, tőled is, meg a táblázatot is tanulmányozom. A Cherry és klónjai vonalat nem szeretném elengedni. Tudom és elhiszem, hogy Topre a világ csúcsa meg én nem vitatkozom vele, kicsi vagyok én még meg leszek is, de nekem nem szimpi, hogy rubber dome van a képletben
Igazából tényleg iszonyatosan tetszik a Q3, saját gyári double shot pbt keycap, gateron g pro brown, minden szivacs benne + aljára még 1 réteg szivacsot tettem, 3 réteg tape mod, force break mod és nagyon tetszik. Nem problémamegoldás miatt kérdezősködöm, épp ellenkezőleg, kiváncsi vagyok, tanulni akarok (de minek?) és kísérletezni. Szóval köszönöm!
-
dqdb
nagyúr
[link]
és meg is jött a szokásos "tömör és rövid" review a kecskétől az emlegetett NK Cream+ kapcsolóról -
dqdb
nagyúr
válasz
haddent #75909 üzenetére
Szerintem nem létezik olyan, hogy endgame, legfeljebb olyan, hogy aktuális kedvenc, és teljesen preferencia kérdése, hogy kinek mi az és meddig az.
Mi akkor az "endgame" / top kapcsoló "thocky" (mély, erőteljes) hangra?
Hosszú válasz: a "thocky" szót boldog-boldogtalan használja teljesen eltérő hangzásokra. Nagyon leegyszerűsítve kijelenthető, hogy ahhoz, amit a legtöbben thockynak neveznek, egyetlen dolog kell: sok szivacs a házba, mert nem a mély hangzást, hanem a szivacs jóvoltából létrejött jellegzetes hangzásvilágot keresik sokan.A long pole kapcsolók, ahol a stem hosszabb és emiatt hamarabb jön el a bottom out és erősebben, kopogósabb hangúak, a kategória legismertebb darabja az NK Cream, az utódmodellt éppen tegnap linkeltem módosítható bottom out hangzással. Ha csak magukat a kapcsolókat és az anyagát nézzük, akkor a nylonházas kapcsolók hangja a legmélyebb, a polikarbonát házasoké a legmagasabb, így ha valaki mély hangra vágyik, akkor a fekete házas Cherry MX kapcsolók ideális választásnak nevezhetőek, cserébe újonnan reszelnek, mint állat, és bekopás után megkenve sem fognak olyan simán járni, mint egy JWK/Durock vagy Gateron X, szóval a hangért feláldozod a simán járást, ami egy lineáris kapcsolónál a gépelési érzet egyik fontos eleme.
De a fentiek csak arra az esetre vonatkoznak, amikor a kapcsolókat önmagukban nézzük, azonban ez nem így van, egy billentyűzet részeként a kapcsolók hangja csak a billentyűzet hangjának egy összetevője, a ház belső felépítése és a plate sokkal fontosabb a hangzásvilágban, és sokszor még a kupak is.
Taktilisnél szerintem az összképben a hang kevésbé fontos, mint lineárisnál, ott a taktilitás stílusa, helye és mértéke fontosabb, mint a hang, ha mégis a hang oldaláról közelíted meg, akkor a long pole Neapolitan Ice Cream kapcsolók megfelelő körítés mellett jól tudják hozni a mély, kopogós hangot.
Mi akkor az "endgame" / top kapcsoló "thocky" (mély, erőteljes) hangra?
Rövid válasz: felejtsd el az MX kompatibilis vonalat, Topre kell neked, keress egy RealForce-ot vagy HHKB-t.Kicsit bővebb lére eresztve a témát itt találsz egy táblázatot, hogy melyik komponens hogyan befolyásolja a hangot.
-
haddent
addikt
Hmm.. Érdekes, akkor még mindig rossz előadáson ülök a moziban. Mi akkor az "endgame" / top kapcsoló "thocky" (mély, erőteljes) hangra? (Lineáris és taktilis is érdekel) A rugóerő nem probléma, sőt, kifejezetten a nehezebb dolgok jönnek be, elég erőteljesen gépelek (pl. gat g pro brown taktilitása fel sem tűnik sima gépelés közben úgy odacsapok neki
)
Mephike köszi!
Molydeus köszönöm, szétnézek! -
dqdb
nagyúr
Sehonnan. csak ez a két hely forgalmazza jelenleg.
A slider színéből amúgy semmi sem látszódik, ha nem áttetsző kupakokat használsz, a stabilizátorház színéből pedig akkor nem látszik semmi sem, ha nem floating design billentyűzetről van szó. Ha pedig arról, akkor oda nem lesz jó a PCB mount stabilizátor.
-
dqdb
nagyúr
válasz
haddent #75898 üzenetére
Tangerine V2-t igen, a legelső batchből vásároltam be egy nagyobb adagot körülbelül 2 éve, Inkből csak a normál, nem Box változatból van.
Akkoriban a Tangerine az egyik legjobb vétel volt, semmi sem járt olyan simán, mint egy megkent Tangerine, és emellett hangban mélyebb volt, mint az akkori JWK által gyártottak. A mai választék mellett szerintem már nem éri meg az 50-60 centes árát. A 2020-as JWK-Durock kapcsolódömping előtt az Black Ink volt "a" kapcsoló, az sem éri meg egy ideje a 70 cent környéki árát (nem a Box változatról beszélek, hanem a normálról).
Az Oil King frissebb modell, egyszerre megéri és nem éri meg. Megéri, mert egy olyan kapcsoló, ami gyári állapotában nagyon jó, nem kell hozzányúlni, és nem éri meg, mert olcsóbban el tudod közel ugyanazt érni.
Nálam az utóbbi időben úgy néz ki a képlet lineáris kapcsolóknál, hogy 30 centért van Gateron Milky Yellow Pro, ez gyárilag meg van kenve, csak a rugót kell megkenni vagy másikra cserélni (az olyan 6-7 centnyi költség), 60 centért van Gateron X gyárilag polírozott stemmel, a rugót kell ebben is kezelni, de a kapcsolót magát nem kell kenni. Emellett 25 centért vettem MX Blacket, ez a legmacerásabb, mert be kell járatni, utána meg kell kenni és a rugó is nehéz benne, így cserélni kell.
A G Pro is alapvetően jónak tűnik, de a polikarbonát felső rész nem szimpatikus, így maradok a fenti opcióknál.
A számaid nagyon nem stimmelnek, 110 darab Oil King ideér a Keygemtől 32e forintból, a G Próból ugyanez 12e forintból kijön.
-
ATI
senior tag
EU-ból honnan lehetne venni TX stab-okat 1.2mm-es PCB-re, 7U-s space-szel (WKL), lehetőleg feketét?
Keygemen csak Cobalt színben van - azt kihagynám, MaxGaming-on nincs készleten. -
ATI
senior tag
válasz
haddent #75898 üzenetére
Én nemrég Oil King-eket vettem, de még nem teszteltem őket. Ezen kívül Gateron yellow-im vannak, azokkal össze fogom tudni hasonlítani őket.
Fura ez, háromszor drágább az oil king, mint a gat yellow. Nem feltétélenül jobb annyival. Valószínűleg más lesz a hangja, meg a gépelési élmény.
-
Molydeus
őstag
válasz
haddent #75898 üzenetére
A 30 rugó a G Prokért iszonyat drága, nézd meg itt: [link]
+6-9$ (nem tudom éppen mennyi) a szállítás, de más költsége nem lesz és 1-2 hét alatt ideér.
Ugyanott van milky top Gateron Pro is, még olcsóbban. Ezek az Alin is hasonló áron mennek, de hosszabb a szállítási idő.M.
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Konteó topic
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Autós topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- További aktív témák...
- Switchek, kapcsolók - Frissítve!
- Bontatlan! Logitech G Pro TKL Clicky Magyar kiosztású
- Keychrone Q1 V2 billentyűzet / Számla / Garancia /
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkel
- Apple iPhone 13 Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel N4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF/ i5 8-9-10 gen / Elitedesk 800 G4 /Win11- Számla, garancia
- LG 27GR83Q-B - 27" IPS / QHD 2K / 240Hz & 1ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DisplayHDR 400
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest