Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Házimozi belépő szinten
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- RAM topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsoika
addikt
Sziasztok!
Egy GIGABYTE B365M D3H alaplapot néztem ki egyelőre 9100f vagy 9400f gtx1060-hoz ...később ha 2060-ra váltanék és beesnek a i7 8700 árai akkor azt szeretnék(vagy 9.sorozatból v.mit)
Kérdésem az lenne hogy jó ez a lap ahhoz hogy a CPU-kat all core turbo-ra tudjam húzni....gondolom a RAMokat 2666 ig lehet csak. -
válasz
Milka 78 #92598 üzenetére
Aha, nem is találtam semmit infót azért is kérdeztem rá, a hivatalos oldalon meg csak a rev.1.0 volt már. Némelyik bolt kiírta a rev1.0-át, némelyik meg nem. De akkor nincs különbség az a lényeg. Jövőhét szerda-csütörtökre írták, hogy jön, remélem addig a vga-m is visszajön garból vagy cserélik. Hál isten azt nem nyírta ki a lap, csak az meg kerregett a ventilátor bekapcsolásakor. Mondjuk azt az egyet nem értem, hogy a tápom hogy a francba nem vágta le magát, hogy a lap hátulján még a lakk is megfolyt.
-
válasz
Milka 78 #92588 üzenetére
Igen, ezt meg is kérdeztem, hogy hogy van ez, hogy pár helyen 2év, de elég sok helyen meg 3év a garancia és még vagy 5ezerrel drágább is. Azt mondták, ők ilyen helyről tudják ezt csak beszerezni, rá is nézett. Na mind1, megrendelem a gigát, a hónapban kábelezek, aztán veszek bele egy ilyen [link] adaptert (ezt ajánlották a eifis topikban), legalább azt tudom vinni tovább mindig. Köszi szépen!
-
rErEaT
senior tag
Sziasztok!
két alaplap közül szerintetek melyik a jobb?
Gigabyte B450 AORUS PRO vagy MSI TOMAHAWK MAX -
Milka 78
nagyúr
válasz
Create. #92587 üzenetére
Ha csak a vrm részt nézzük akkor a Giga egy kicsit jobb eresztés és nem is melegszik annyira, ezen felül az ASrock-al volt némi gond a memória kompatibilitással, de ezen ugye folyamatosan próbálnak változtatni, javítani.
Mondjuk a fent említett vrm különbség nem a te procidnál fog kijönni, azzal vígan szaladna mindkettő, inkább egy masszív all core oc-s/jól megfeszelt 3900x-nél lenne különbség,de ott sem olyan hű de nagy.
Viszont futnék a First-el még egy kört, hogy más nagykerből nem e tudják megszerezni a Steel Legendet 3 évvel, mert kb az összes többi x570-es Seggszikla 3 évvel van náluk árulva. -
Na szóval ahogy gyanítottam vissza is dobta a lapot garivesztéssel a szervíz.
2 lap közül kellene választanom, mindkettö új (first computertöl venném, mert így ingyen visszaküldi az ott levö cuccokat is, tudom, hogy itt drágább):
Asrock x570 steel legend 2év garancia 75.150Ft és tudnám használni a régi m.2 wifimet.
VAGY
Gigabyte x570 aourus elite 73.890Ft 3év garancia és pluszba vennem kell 14eft körül pcie wifi adaptert.
Holnap, legkésöbb hétfön meg is rendelném. Szeretnék logikus döntést hozni, de nem nagyon megy. Az biztos, hogy x570-et veszek, ha már így jártam és a max keret 75eft. Ha az asrock 3év-et adna, nem gondolkodnék. -
szazbolha
addikt
Vettem egy 4690K procit és ehhez szeretnék alaplapot.
15-25K a keret, és szeretném húzni, de nem extrém módon.
Z97 vagy Z87 lap legyen?
Az apróban találtam 2db Z87-et ami tetszik, de nem tudom melyik lenne a jobb.
Fatal1ty Z87 Killer vagy Asus Z87-PRO -
soldi3r
veterán
Van valami minosegbeli kulonbseg a GB Z390 M, D es UD lapok kozott? Vagy ha a bovito portok (M.2, SATA, PCIe) megfelelnek, akkor mindegy melyiket valasztom?
-
Milka 78
nagyúr
válasz
tgulyas #92568 üzenetére
Tuning lesz...ha a kettő közül kell választani akkor a H, viszont ennyiért már lapot is lehet kapni, nem ilyen kispórolt vrm-el felszerelt deszkát.
Emelkedő sorrendben ugyan onnan...
Gigabyte Z390 Gaming X vagy SLI-(alapon/oc mentesen)>Asus Z390 Prime-A(vrm szeret melegedni oc alatt, kell neki egy kis plusz huzat, de amúgy rendben van)=MSI Z390 Gaming Edge vagy Carbon->Giga Z390 Aorus Elite->Giga Z390 Aorus Pro -
tgulyas
senior tag
üdv,
Tudnátok tanácsot adni melyik lap lenne jobb egy I9900K proci alá.
Asus ROG STRIX Z390-H GAMING alaplap
vagy
Asus TUF Z390M-Pro Gaming alaplap -
Hát most úgy néz ki én tettem tönkre, pedig tényleg nem is néztem. A karcot biztos én csináltam a vga nehezen fért be, de már fél éve olyan a hülye műanyagtól. A másik képen levőt nem én csináltam. Szócal kb 0.000001%-om van a garira. Amúgy jó lap nem volt gondom vele. Ezeket a fotókat a bolt küldte, de megpróbálják legariztatni.
-
válasz
Milka 78 #92559 üzenetére
Arra nem akarok pluszba költeni, meg talán ez a gyári jobb megoldás szerintem. Legalábbis az asuson nem volt baj ezzel, közel van a router egyébként, a ping kb ugyanannyi mint vezetéken. A külön wifi stick meg nem biztos, hogy van ennyire jó. Legalábbis régebben olvasgattam utánuk, de 10eft alatt kétségesek vannak.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
Paxker315 #92556 üzenetére
Kösz az infót! A legtöbb helyen egyébként a 4-es revízió van 20 ezer körül, de egyet tényleg találtam, aki a hűtőbordásat adja 21-ért.
Még egyébként a ASRock B450M Pro4 és a GIGABYTE B450M GAMING jöhet szóba az ajánlottak közül árban. Utóbbinál a két csillagos megjegyzést nem teljesen értem (gondolom ezért nem is igazán releváns számomra).
1. 25 ezer Ft a max.
2. 2200G lesz nagy valószínűséggel, egy SATA3-as SSD, egy HDD, G.Skill Aegis 2x8 GB 3000 MHz-es
3. mATX
4. 4 SATA bőven elég, ami szokott lenni rajtuk, pár USB, semmi extra.
5. IGP egy rövid ideig még DVI-vel, aztán HDMI
6. Ha finomhangolást értünk alatta, az OK, túlhajtani nem tervezek
7. Új
8. NemHa esetleg lett valami új best-buy az első hsz.-hez képest.
-
válasz
ígyvanferi #92554 üzenetére
A 4-es "revízió" VRM-je csupasz, a sima HDV-nek van használható hővezető bordája is. Én a simát venném, és nem PCX-től, aki 6-7 ezer ft-tal drágábban adja, mint mások.
-
exlepra
tag
Megoldódtak a B450 Tomahwak MAX sleep crash gondjam, végül nem is VGA vagy RAM volt hanem BIOS. A 7C02v31 BIOS-szal crash nélkül felébred sleep-ből a gép.
-
ígyvanferi
addikt
Helló!
Az Asrock B450M-HDV és a B450M-HDV R4.0 között van valami minőségbeli különbség is? A 4.0 újabb/régebbi verzió? Vagy nem is ezt jelenti az R4.0? A hivatalos oldal specifikációiban gyakorlatilag nincs is eltérés, pcx-en annyit találtam, hogy a R4.0-on 3 db PCI-E x16 3.0 csatlakozó van, míg a simán 1, és mellette 1 db 2.0-s. Illetve a simán kicsit nagyobban a bordák. Lehet nem véletlen kerül a 4.0-s 20 ezer Ft-ba, a sima pedig 25-26 ezer Ft-ba? R4.0 és a sima.
-
Zsizske
kezdő
Sziasztok!
Majdnem ua mint rErEeaT-nak.1. Mennyit szánsz az alaplapra?
Maximum 40k.
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
Ryzen 5 3600 - RX580
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
Ez lényegtelen.
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
m.2 és 2.1 hang
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
2 HDMI vagy 1 HDMI, 1 DVI
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
Igen egy Stabil, biztonságos OC-t szeretnék
7. Használt, vagy új alaplap?
Új!
8. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
Teljesen lényegtelen ez is, inkább erős és tartós legyen mint szép.
Ezek alapján szeretnék kérni egy ajánlatot !
Köszönöm! -
lenoma
aktív tag
- Van valakinek infója a Ryzen 3500 megjelenéséről?
Csak mert kizárt, hogy legkésőbb addigra nem oldaná meg az AMD a zen 2 magok körüli alaplap káoszt.
- Jól értem, hogy a magyar piacon összesen 2 alaplap kapható /már ha kapható/ ami dobozból kivéve alapból kezeli a Ryzen 3X00 procikat?
- Jól értem, hogy a B450 szériában csak 2 alaplapon van 256 Mbit /32MB/ Bios memória?
Szerintem kizárt, hogy az AMD az X570 felé akarná terelni a zen2 vásárlókat.
Akkor viszont az alaplapgyártók töketlenkednek.
A kérdésem az lenne, hogy ezt azért teszik mert:
- Előbb a beragadt készleteiktől akarnak megszabadúlni?
- a zen2 magok magasabb órajelen kezelik a memóriákat és ennek alaplap felöli /biosos, de inkább elektrónikai/ hibákba ütköztek és ezért nem jönnek a rev2 lapok?
- Esetleg a B550 fejlesztéseken dolgozhatnak a közeledő 3500 megjelenés okán?
Konkrétan nálam a fentiek miatt áll csak az új gép beszerzése.
Ha sokáig tökölnek akkor tényleg megvárom a B550-et.
Gondolom mások is így vannak ezzel, és gondolom ez a Ryzen 3X00 eladásokon is meglátszik, hisz nincs hozzá szívás nélküli B450 lap. -
rErEaT
senior tag
Sziasztok!
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
Maximum 40k.
Ryzen 5 3600 - RX580
Ez lényegtelen.
m.2 és 5.1es hang
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
HDMI és DP
Nem tervezem.
Új!
8. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
Teljesen lényegtelen ez is, inkább erős és tartós legyen mint szép.Ezek alapján szeretnék egy ajánlatot !
Köszönöm! -
DM-Fan
nagyúr
Sziasztok!
Előre is elnézést a topic közösségétől, lehet kicsit összetett lesz a kérdésem és nem szorítkozik majd kizárólag alaplapi témához, de még mindig leginkább idetartozónak érzem, mint más topicba. Előre is elnézést a poszt hossza miatt!
Egy ideje érlelődik bennem a gondolat, hogy a több, mint 10 éves konfigomat nyugdíjazom. Egyrészt a ház hatalmas, fölöslegesen túlkomplikálttá és elavulttá vált, az igényeimhez mérten pedig teljesen kihasználatlan és sokkal jobban értékelném a szanálásával felszabaduló teret a szobában, mint amit jelenleg nyújt a gép.
A fentiek okán törekszem minél kisebb méretű, kompakt konfigurációt összerakni, ami elfér a falra rögzített monitor alatt és aminél alapvető kritérium emellett, hogy teljesen passzív, ezáltal néma legyen. Az álom persze egy 27"-os iMac lett volna, ahol gyakorlatilag a képernyővel egybeintegrált hardver lett volna a leghelytakarékosabb, 5k kijelzővel, emellett nyertem volna a rendkívül erős teljesítménnyel is, de az árát tekintve megállapítottam, hogy számomra ennyit nem ér egy PC. Szóba jött a Mac Mini is, de az ár/érték arányát még mindig irreálisnak tartom, emellett bizonyos okokból kifolyólag az sem lenne hátrány, ha meg tudnám tartani a Windows-platformot is, bármennyire is szeretem és birtoklom az Apple egyéb termékeit (iPhone/iPad/Watch).
Szóval nagyjából anyagi megfontolásból kötöttem ki a passzív Win-alapú konfignál. Kézenfekvő volt, hogy először egy igényeimnek/ízlésemnek megfelelő házat találjak, ami sikerült is: a kiszemelt egy Akasa Galileo lenne. Ez egy Mini-ITX szabványú szálcsiszolt alumínium ház, amely egyben - heatpipe segítségével - a CPU passzív hűtéséért is felel. Nagyjából ez a fix pont, ettől nem nagyon szeretnék eltérni, letisztult, minimalista, tetszik, szóval ez kéne!
A specifikációs oldalán felsorolják a vele kompatibilis alaplapokat. Tekintettel arra, hogy mindig is ASUS lapom volt és azokkal kapcsolatban csak pozitív tapasztalatom van (a jelenlegi ASUS-P5Q-E lapom több, mint 10 éve megy hibátlanul, iszonyatosan sok üzemórával), így maradnék a gyártó lapjainál. Ehhez úgymond szintén ragaszkodnék. Szóval a kompatibilitási listán az ASUS-tól a H110T, illetve a Q170T szerepel. Ahogy nézem, előbbi lap még simán kapható, specifikációk alapján nem tűnik rossz választásnak, az ára sem vészes és talán megfelelő is lehet az igényeimnek.
Szintén a ház specifikációs oldalán írják, hogy az Intel T-jelzésű, 35 W teljesítményű processzorai ajánlottak a házba. Sajnos a specifikációs lap már nem épp friss, így példaként az i3-6300T-at, vagy az i5-4570T 35W-t, esetleg az i7-4765T 35W-t ajánlják (tudom, ezek nem annyira mai vasak).
A gép teljesítményével kapcsolatban nagyjából annyi az elvárásom, hogy Win10 alatt legyen villámgyors, irodai alkalmazások, böngészők, képszerkesztők fussanak stabilan, multitask-ban is, feltétlen tudjon 4k videólejátszást minden erőlködés nélkül, illetve mehessen akár 0-24-ben minden issue nélkül.
Szeretnék bele legalább 8, de akár 16 GB RAM-ot tenni, illetve M2 foglalatú SSD-t is pakolnék bele, más tárhely nem kell (nem is igen fér a házba), úgyis NAS-on vannak az adataim. Az SSD viszont minimum 512 GB-os kéne legyen, de nem lenne baj, ha akár 1 TB-os is lenne.Na és akkor a kérdéseim:
1.) Mi a véleményetek a kérdéses, ASUS H110T alaplapról? Mennyire stabil, mennyire időtálló? Tud-e egy, az igényeimnek megfelelő teljesítményű processzort fogadni? Tud-e az igényeimnek megfelelő SSD-t fogadni? Sajnos úgy látom, hogy M2 foglalatú SSD-ből csak 2242, illetve 2260 dimenziójút fogad, 2280-ast nem, ez nem tudom, mennyire korlátozza be az alkalmas modellek körét, de tartok tőle, hogy eléggé.
2.) Amennyiben mégis lenne vele kompatibilis SSD, az melyik lenne?
3.) Milyen processzort ajánlanátok a lapba, ami a fenti feladatokat játszi könnyedséggel képes ellátni, miközben nem főzi meg magát passzív hűtés mellett? Fontos szempont lenne, hogy menjen simán a 4k videólejátszás! Ez az integrált GPU-val megoldható-e hardveresen? A procit illetően nyitott vagyok akár i3, akár i5, akár i7 architektúrára is, nem tudom, hogy az alaplap melyiket fogadja az újabb generációs CPU-k közül, illetve hogy azok mennyire érhetőek el 35 W teljesítményű kivitelben, mert gyanítom csak az játszhat a passzív hűtés okán.
4.) Az előző kérdésre reflektálva: képes-e ez az alaplap/proci kombó az integrált GPU-val meghajtani mondjuk egy Dell U2718Q-t annak natív felbontásán? Gondolok itt simán desktop megjelenítésre, illetve 4k videólejátszásra is. Játszani nem tervezek a PC-n, arra ott vannak a konzolok. Emellett egyébként elbírna egy második monitort is, ami mondjuk csak fullHD (az alaplapon HDMI és Display Port kimenetek vannak)?
5.) Véleményetek szerint megfelelő lenne-e a rendszer hűtése, illetve lehetne számolni egy esetleges rövidebb élettartammal a passzivitás okán? Itt egy összeszerelési videó a házról, annak hűtéséről.
6.) Milyen/mekkora méretű RAM-ot ajánlanátok bele? Egy modulos legyen, vagy előnyösebb a kétmodulos kiszerelés?
7.) Elegendő lenne-e a ház mellé javasolt 120 W-os külső tápegység, avagy inkább 150 W-ost kellene keresni?Nagy hitelen azt hiszem, hogy ennyi. Ha valamit nagyon benézek, akkor kérlek, javítsatok ki, 10 éve nem terveztem/építettem PC-t! Elnézést a terjengősség miatt! Előre is köszönöm!
-
Sziasztok,
úgy alakult, hogy bedöglött az alaplapom és a vga-m is visszament gariba. Ha a vga-t kicserélnék gigabyte aorus-ra, akkor lehet az alaplapot is megpróbálnám gigabytra cseréltetni. A kérdésem az lenne, hogy mi a különbség a gigabyte x470 aorus gaming wifi 5 rev 1.0 és a rev nélküli között. Illetve ez jó vrm-s alaplap?
-
Brownn
tag
Hello,
Sokan az MSI max szerias lapkait ajanljatok B450 kategoriaban.
De van koztetek olyan valaki akinek Msi alaplapja van es kicsit jobban ért a BIOShoz es ha beruhaznek egy MORTAR MAX-ra, akkor tudna segiteni a BIOS-t jol beallitani es egy stabil, biztonsagos Ryzen 5 CPU tuningban?Koszonom elore is
-
vhw
addikt
Xeon E3 1230 v3 Proci alá keresnék alaplapot, újat...
A mostanában még vállalható áron kapható BIOSTAR H81MHV3 lap hivatalos honlap szerint nem szereti a Xeon procikat...
Hol/melyik webshopban érdemes még próbálkozni rendeléssel (rendes 2-3 éves garival)?Kapcsolódó kérdés, ha már váltani kellene; akkor most frissebb platformon kb. milyen modellekben kell gondolkodni, hogy hozza a fenti proci (~i7 4770) szintjét? (első sorban játékokra gondolok)
-
Pakmara
őstag
Sziasztok!
Ryzen 2200g alá keresek lapot. 90%-ban FHD filmezésre maradék 10%-ban játékra lenne használva. DGPU-nélkül, szóval csak casual game régebbi címekkel amit bír a vas. OC kizárt. Asrock B450M-HDV a kiszemelt. Ez a párosítás élhető?
+1 Az integrált hangkari kapcsán estem gondolkodóba. Szolgáltatásokban/funkciókban van különbség két ALC892-vel szerelt alaplap között audio szempontból?
Köszi
-
Borvitéz
csendes tag
válasz
Milka 78 #92531 üzenetére
Köszönöm a kimerítő választ.
Egyszerű lenne a választás R5 2600/3600 alá,
de a BIOS téma egy kicsit megkavart.
Ha már Toma,akkor MAX kiadás legyen - amit épp nem találok
az árukeresőn 09.16. hétfőn reggel.
( eskü. , hétvégén láttam több MSI MAX típust az árukeresőben )
*** A fórumban/ PH-n visszaolvasva nem találok nagyon infót arról,
hogy a többi gyártó BIOS téren hogy áll a jövőre nézve.Elég lesz -e a
chip az új frissítésekhez. *** -
tiborc96
csendes tag
Sziasztok!
Egy Gigabyte Z390 Aorus Pro beszerzése előtt állok. 9700k megy majd bele, és az lenne a kérdésem, hogy BIOS frissítéssel kellene kérnem a lapot, vagy anélkül is menni fog?
-
dtrms
aktív tag
válasz
Milka 78 #92532 üzenetére
És ha tegyük fel a drágább lap mellett döntök, mert fenn tartom a lehetőséget a fejlesztésre akár rövidebb időn belül, akkor melyik érné meg jobban: egy felsőbb kategóriás x470 vagy egy alsóbb x570?
pl: Rog x470-F, Aorus x470 gaming 7 vagy Aorus x570 Elite, Asus x570 prime-p
Az x570-es prime-p esetében a venti pl nincs rossz helyen? (Árukereső első komment miatt kérdezem csak, illetve az elite-nek pl lejjebb is van.)A 60-80 körüli kategóriát lőném be. Ebben az esetben melyik a legjobb lap 3700x mellé?
-
Milka 78
nagyúr
válasz
FatCutter #92527 üzenetére
Kevesebb az elérhető all core oc órajel (vagy több fesz kell, de ott meg elfogy az egyszerűbb vrm) és a pbo max óra jele is kevesebb...persze itt nem kell több száz mhz-re gondolni, de azért egy százacska azért összejött. Persze ha nem vagy maximalista vagy egy gyengébb vga-val/limites környezetben ez elviselhető kompromisszum.
Tesztelve X570-P vs Tomahawk (nem MAX). -
Milka 78
nagyúr
válasz
Borvitéz #92513 üzenetére
Szerintem elég lesz a Tomahawk MAX is a 3600 esetén, bár ha maradsz a 2xxx-es prociknál és nem is szándékozol majd feljebb lépni elég a sima B450 Tomahawk vagy Gaming Plus is. Aegis-el szerintem nem lesz gond, a 2600&MSI kombó szépen működött és 3600 mellé is használják páran, de nem árt kicsit utánna olvasni ennek a Ryzen 3xxx topikban.
Szerintem a Toma MAX igen csak best buy, bár én még kíváncsi lennék a B450 Gaming Plus MAX és az A-PRO MAX árára is, de szerintem nem lesz nagy difi...meg nem is nagyon vannak. -
dtrms
aktív tag
+ csiga8, paxker315
Az az igazság, hogy ez a Prime-P engem olyan szinten nem győzött meg, hogy plusz 10 ezerért elérhető az Aorus Elite, aminek a VRM-je is jobb és bios flashback is van benne. Illetve alapvetően a keret nem a 60, csak 3700x mellé nem érzem úgy hogy érdemes ilyen nagy lapot venni. (Persze nem értek hozzá, ezért is vagyok itt és kérdezgetek, szóval ha nem így van javítsatok ki). És ugye nem tervezem lecserélni csak a procit később. Ha váltok, akkor teljes konfigot cserélek majd és feltehetőleg TR lesz a fejlesztés.
Az MSI toma max nagyon meggyőző mind árban mind véleményekben, csak nem tudom, hogy az mennyire elég egy 3700x mellé. A b450 és x570 között van olyan jellegű különbség, hogy nem hajtja ki megfelelően a procit, vagy csak a tuning nem lehetséges?
Ebben a videóban pl pont erről van szó, de nem tudom mennyire valós és megbízható forrás.Az X470 Carbon-nal megint ott vagyok, hogy akkor már lehet Aorus Elite.
Nem az a célom most, hogy 10-15 ezer forintot spóroljak a lapon, hanem az hogy ár érték arányban a legjobbat vegyem és azt amire tényleg szükségem van. 3900x mellé fixen x570-ben gondolkodtam, csak azáltal hogy nem érhető el a proci vannak kétségeim. Minden külföldi fórumon arról olvasok, hogy túlárazottak és egyelőre még feleslegesek az x570-es lapok egy viszonylag casual felhasználó számára (értsd: nem akarom húzni és egyéb biosos trükközést se tervezek, max finomhangolást és azt is hozzá értő segítséggel csak).
Szóval inkább az a kérdés, hogy a 40 ezres B450-nel milyen jellegű hátrány érhet egy 65-80 ezres X570-hez képest!?
Szerk.:
Egyébként eddig így áll a gép:
GB x570 aorus elite / b450 toma max
3700x + be quiet dark rock 4 (azért nem pro, mert az pont nem fér be a házba ...elvileg /H500)
32gb ram 3200mhz cl16
5700xt Strix
970 evo-plus 250gb (csak rendszer)
SEASONIC CORE-GM-650 CORE GM / 650W / 80+ Gold (650-es táp elég ehhez?)
+ tárhely: sima SSD és 2 SSHDVélemény esetleg?
-
coleen
aktív tag
Sziasztok!
Egy régebbi, 4. gen Intel konfigról időszerűnek gondolom váltást, így egy 3600X vagy 3700x + X570-es lapban gondolkozom. A vidkarit már megvettem, egy Asus Strix RTX 2070-es.
Az X570-el egy gondom van, az alaplapi chipset venti. Az X570 laptulajok tapasztalataira lennék kíváncsi, hogy mennyire hangos, mind alacsonyabb, mind magasabb terhelésen. X470-et pedig - ha már ekkorát váltok - nem feltétlen szeretnék, mégiscsak egy másfél éves chipset.
Köszönöm,
Coleen -
csiga8
senior tag
Hasonló "gondom" van nekem is.
Munka ( grafikai, vidóvágás, OBS) + játékra kell összedobnom gépet Ryzen 3700X procival, tuning nem lesz.
X570 lapok egyenlőre ( még) nem győztek meg, X470-ből az MSI Gaming X470 Carbon pro-ból meg nincs max verzió, így valószínűleg marad a B450 Tomahawk max, vagy beáldozom az UEFI-t és X470 Carbon pro, abba később gond nélkül belemegy a 3900-as proci is.
Jó lenne, ha lenne valami halk, hűvös, stabil X570-es ajánlás max 70K-ig. Megvárom Milkát, hátha van valami jó ötlete, vagy megerősítése, hogy jó, vagy nem az elgondolásom.
-
dtrms
aktív tag
Sziasztok!
Még mindig nem sikerült megrendelnem a gépet, viszont az alaplapon még mindig agyalok.
(Nem elérhető alkatrészek miatt nincs még megrendelve.)3700x lesz a vége mert a 3900x-et nem tudom beszerezni sehogy.
Tehát lenne egy kérdésem:
Minden külföldi fórumon azt látom, hogy az x570-et nem ajánlják 3700x mellé, mert egyelőre felesleges. Ellenben az MSI b450 tomahawk max-ot mindenhol és ahogy látom itt is. A kérdés hogy 3700x mellé is megfelelő ez a lap?
Vagy milyet lenne érdemes venni, ha nem akarom húzni a procit? (és nagyjából 3 év múlva egyben cserélném a konfigot, tehát proci frissítést sem a most megvásárolt alaplappal tervezem.)Amin még agyaltam:
x370 crosshair vi hero/extreme (kb 50-60k) / sok helyen láttam, hogy ajánlják, de kicsit tartok attól, hogy ez mégis csak 2-3 éves lapIlletve még egy olyan kérdés, hogy ha valahonnan csak alaplapot veszek és nem teljes konfigot, akkor is kérhetek bios updatet a cégtől? (pl.: ipon, pcx stb...)
Szerk.:
Az árat tekintve 60k fölé nem szívesen mennék így, hogy nem a 3900x-et veszem. Ezért is szemezek a B450-nel. -
Borvitéz
csendes tag
Sziasztok
Alábbi adatokkal érdeklődöm:1. Mennyit szánsz az alaplapra?
max. 40.000 Ft körül.
Ryzen 5 2600 vagy 3600 ( még nem tudom hogy megéri-e a felár a + 5-6 fps-t.)
csak - ATX
alap elég, legalább 1db. m2 sata,jó lenne tűrhető alaplapi hangkártya ( de nem feltétel )
GTX 1060 vagy jobb a jövőben.
közepes tuning de semmi véglet.
7. Használt, vagy új alaplap? ---> új alaplap
8. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...) ---> nem fontos
+1: Esetleg szeretnél CF/SLI-t? ----> nem.A ram már megvan : G.SKILL Aegis 16GB (2x8GB) DDR4 3000MHz F4-3000C16D-16GISB
kinézett lapok:
MSI B450 TOMAHAWK MAX
MSI B450-A PRO MAX
MSI B450 GAMING PLUS ( MAX )?
MSI X470 GAMING PLUS ( MAX )?
ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4Kérdés:
1. a közkedvelt memóriával van ismert kompatibilitási probléma
ezen gyakori lapok esetén? ( QVL lista nem tartalmazza több lapnál ezt a ramot - ezért kérdezem hátha van tapasztalat )
2. mi lenne a sorrend ár/érték alapján a lapok között?
( esetleg más lap budget bestbuy ) -
Crias
senior tag
Sziasztok!
Egy Ryzen 2600 alá milyen lapot raknátok?
RAM: Kingston 2x8GB DDR4 3200MHz HyperX Fury Black HX432C18FB2K2/16ASrock B450M Pro4-F és Asrock B450M Pro4 között én spec nem látom mi lenne a különbség de nagyjából ez a 23-26k körül keresünk alaplapot ezek jók lehetnek vagy inkább atx ?
Köszi előre is
Üdv.: Crias
-
munky
őstag
Köszi az infót mindenkinek.
-
-
4C
csendes tag
Sziasztok!
Én sima Tomahawkot vettem a 3600 mellé.
Olvastam az összefoglalót, elvileg bios frissítés kell, mielőtt beraknám a processzort.
Most akkor ez jó lesz? Vagy visszamondjam, és szerezzek inkább MAX-ot?
Köszönöm.
-
exlepra
tag
Sziasztok
Összeraktam az új konfigot MSI B450 Tomahawk MAX+3600.
Elvileg ennek a lap+proci kombónak csont nélkül mennie kellett volna, de mégsem ismerte fel a procit, a CPU LEDvilágított az alaplapon, de USB flash szerencsére megoldotta. Megnéztem tényleg MAX lapot kaptam nem a simát.
Kellemes meglepetésként viszont W10 a régi konfigból simán elindult, pedig Intel XeonE5450-ről költöztem át.
Ma este már nem akartam új telepítéssel foglalkozni.
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Anime filmek és sorozatok
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Akvarisztika
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Surface Laptop 7 Business edition - Intel Core ultra 5 236V energiahatékonyabb az intelnél! -olvass
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest