- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Dübörögnek a Black Friday akciók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED TV topic
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
cucka
addikt
válasz kromatika #107557 üzenetére
Az a lényeg hogy a dobozon rajta legyen a NEXT-GENER CPU READY matrica.
Ilyen alaplapot vettem, és nincs rajta ilyen matrica.
Az összes zen5 procit támogatja, de nálam bios frissítést igényelt, anélkül nem boot-olt és memória hiba led világított.
Friss bios-al hibátlanul működik a zen5 procimmal.
Szerintem a matrica csak annyit jelent, hogy már gyárilag friss biossal érkezik.[ Szerkesztve ]
-
cucka
addikt
válasz CriticalHit #107568 üzenetére
Jó, de nézd már meg ezt a lapot: ASRock | B650M PG Lightning
6 fázisos VRM, egy nyeszlet 3 grammos hűtőbordával, nincs rajta wifi, vagy hűtőpad az ssd-hez, de még egy nyomorult backplate se gyárilag, neked kell majd a portoknál a füleket kihajtogatnod a két filléres pléhből készült backplate-en.
Ezért kérnek 57 ezret.
Szerintem ez az asrock lap egy szar, ezért nem szabad pénzt adni.És igen, 8 fázisos vrm elég. Ettől még ezt a fenti lapot szerintem nem érdemes megvenni, igazi alsó polcos low end cucc, nem low end árazással.
[ Szerkesztve ]
-
cucka
addikt
válasz szasanyi #107570 üzenetére
hiszen 60k-s kerettel tervezett.
Ennyi pénzért jelenleg a legjobb alaplap ez most akciósan: [link] . Vegyétek amíg van belőle. Amikor én vettem, volt többfajta verziója (plus nélküli, wifi nélküli), az már elfogyott.Ennél olcsóbban asrock hdv/m2 lapjai elég jók, 50 ezer alatt.
-
cucka
addikt
válasz Fenn3gyer3k #107578 üzenetére
DPC - DIMM per Channel
egy memória csatornában 1 vagy 2 memória van-e berakva. (Ugye legtöbb esetben 2 csatonrás memóriavezérlőhöz van összesen 4 slot)1R, 2R - Egy darab memóriamodulon hány rank-be vannak rendezve a chip-ek.
Általában ha egyoldalas a modul, akkor 1R, ha kétoldalas akkor meg 2R
De érdemes megnézni a gyártó oldalán
Például ez [link] , írja, hogy 1Rx8, azaz 1 rank-ben 8 memóriachip van a modulon
Vagy ez [link] , írja, hogy 2Rx8, azaz 2 rank van, mindegyikben 8 memóriachip.(Kb. ugyanaz a két memória, csak az egyik modul 16 gigás egyoldalas, a másik 32 gigás kétoldalas. Jó eséllyel ugyanazok a chipek vannak rajtuk)
-
cucka
addikt
Amd am5-nél az van, hogy 50-60 ezer körül lehet a normális minőségű pcie4-es alaplapokat kapni. Ha pcie5-öt szeretnél akkor viszont ez a 90 ezres alaplap amit javasoltál kifejezetten kedvező árúnak számít.
Ekkora árkülönbséget szerintem nem ér meg az a pcie5 slot.
De aki alapból a 80-100 ezres ársávban keresgél, annak egyértelmű, pcie5-öst kell venni.[ Szerkesztve ]
-
cucka
addikt
válasz AsakuraDave #107590 üzenetére
Én eredetileg itx konfigot szerettem volna összerakni, de pont az alaplap (és tápegység) árak miatt mondtam le a tervről. Mert tényleg az van, hogy a rog strix lap amit írtál, az 135 ezerért a kedvező árú, jó ár/érték arányú választás.
-
cucka
addikt
válasz K.Norbi79 #107594 üzenetére
Az Asus tuf alaplapból a D4 jelzi a típusnévben, hogy ddr4 kompatibilis. Van belőle ddr4 és ddr5, oda kell figyelni, hogy a jó verziót vedd.
Ha intelt kéne venni, én hirtelen ezt találtam, amit vakon, utánaolvasás nélkül meg mernék venni [link] . 12 fázisos vrm, wifi 6E, ddr4 támogatás, 70 ezres keretbe befér.
De valszeg a tuf is jó választás.
Intel procik sokat fogyasztanak, szóval amire érdemes odafigyleni, hogy legyen az alaplapon jó vrm jó nagy hűtőbordával.[ Szerkesztve ]
-
cucka
addikt
válasz BigBear #107603 üzenetére
Én 9. gen intelről váltottam zen5-re. Őszintén, böngészni, youtube-ot nézni meg hasonlók - semmilyen érdemi különbséget nem érzek.
Amiben érezhető a különbség, az a játék. Cyberunkban régi procival voltak helyek, ahol bezuhant az fps 35-40 környékére. Most ugyanazzal a gpu-val tudja tartani a 60fps-t.
Vagy amikor kiléptél a menübe és ott mutatja a karakteredet, ott álltam 1 szál f@szban, 1 másodpercig, amíg betöltötte a memóriába a ruhákat. -
cucka
addikt
válasz K.Norbi79 #107607 üzenetére
Nem vagyok az intel alaplapok szakértője, inkább leírom, én hogy kerestem AMD-hez alaplapot, hátha segít.
1. Először utána kell nézni, milyen chipsetre van szükséged. Intelnél a fő különbségek a tuningolás és a pcie sávok. (A gpu direktben a cpu-hoz van bekötve, azt ne számold bele)
2. Magyarországon 4 márkát lehet kapni, szerintem mindenből vannak jó darabok - asrock, asus, gigabyte, msi
3. Ipon-ra felmegyek, ott a legjobb a kereső és a választék, bekattintom az igényeimet, pl. te esetedben b760, ddr4, microatx vagy atx, wifi 6
4. a megcélzott ársáv környékén lekattintom mindegyiknél a "gyártó termékoldala" linket. Itt meg tudom nézni, hogy milyen vrm-et rakta a lapra. Ami szerintem minimum minőségi követelmény, az 8 fázis és egy rendes méretű hűtőborda.
5. Kb ki fog esni 2-3 lap, irány az árukereső, alza, pcx, meg az összes többi oldal, hátha van valamelyikből akciós vagy olcsó.Szóval nem nagy varázslat .
Most rászántam erre 10 percet, ezeket találtam
MSI Tomahawk [link]
Giga aorus [link]
A korábban linkelt msi gaming
Asus tuf [link] ez 80 ezer, de nemrég volt black friday akció az alzán, egy csomó tuf lapot jól leáraztak. sajnos már vége, de sanszos, hogy 70-ért megkaptad volna ezt. szóval résen kell lenni
Giga b760 gaming [link] csak 8 fázis, nem 12 mint a többi, de le van árazva, 57 ezerért szerintem megériEllenpélda: [link] ezt megnézem, egyből a fényképen látszik a bohóc hűtőborda amit a vrm-re raktak, és nincs rajta ssd hűtőborda sem. ezt be is zárom azonnal, le se kattintom a gyártó termékoldala linket
[ Szerkesztve ]
-
cucka
addikt
válasz BigBear #107615 üzenetére
m2-es wifivel az a baj, hogy hova dugod rá az antennát? (amit amúgy meg kell venni külön, ezt is számold bele).
pcie wifi kártyák jók, de egyáltalán nem olcsók ahhoz képest. (Illetve én be se tudnám dugni sehova, asus tuf matx + 2 slotnál vastagabb videókártya.)Amúgy mi a baj a az amd/mediatek wifi chippel? (Nálam realtek van az alaplapon, csatlakozom, működik, ezen túl miből tudom, hogy jó vagy nem jó?)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- BestBuy topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Befutottak az első tesztek
- Dübörögnek a Black Friday akciók
- Robotporszívók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Automata kávégépek
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Ukrajnai háború
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok