Hirdetés
- A komplett platformot kínáló cégeknek kedvez Donald Trump vámpolitikája
- ASUS ROG Flow Z13: A világ (egyik) legdurvább táblagépe
- Az AI-ra fókuszál idén a Computex
- Használhatatlanná teszi az egyes HP LaserJet nyomtatókat egy új firmware
- A kínai routerek mellőzését kéri az amerikai kongresszusi bizottság
-
PROHARDVER!
Kérdezés előtt az alábbi kérdéseket válaszold meg:
1.: Mennyit szánnál rá?
● Pl: "30.000Ft alatt kellene megoldani."
2.: Milyen gépre kötnéd?
● Pl: "Lásd az adatlapomon."
● Pl: "i7 11700, Asus TUF RTX 3070 OC, MSI B560M Mortar, 1db M.2 SSD."
(esetleg a ház típusával kiegészítve, a megfelelő kábelhosszúságok miatt)
+1: Van extra igényed a táppal kapcsolatban?
● Pl: Moduláris csatlakozók, félpasszív működés, halk, stb…
● Pl: "Tuningolni tervezek." (írd le mit és mennyire tuningolnál)
Ajánlott Tápegységek 2023: [link] (a teljesség igénye nélkül)
Új hozzászólás Aktív témák
-
_Atesz
addikt
válasz
lavorka #144993 üzenetére
Az olcsóknál fenn áll a veszélye, hogy nem tökéletes az érintkezés és kontaktos lesz egy idő után. Meg szoktam nézni, hogy belül az érintkező réz színű-e, az már jó jel, de ez sem garantálja, hogy passzol formailag a táp érintkezőjével.
Kontaktos tápkábel pedig tett már sírba pár tápot, főképp az olcsóbb kategóriából, személyesen tapasztaltam ügyfeleknél.
Ezért írtam, hogy valami márkája legyen a kábelnek, Hama, vagy Delock, stb. Ne a legolcsóbb kínai legyen. -
Mustármag
őstag
válasz
eihwaz #144992 üzenetére
Szia
Ezek 230v 10A-es kábelek általában, neked van egy 650W-os tápod. 650/210=~3,1A
Ami azt jelenti hogy több 3*-os túlbiztosításod van. Vedd azt amelyiket a legkönnyebb beszerezni.
Nekem a gyári Corsair kábel szakadt bele a hosszabbítóba mikor kihúztam 2-3 éves lehetett. -
_Atesz
addikt
válasz
Rowon #144989 üzenetére
Gépházon belül nem szükséges, kivétel a tápegység burkolata alatti rész. Viszont ha az áramtalanítva van, akkor max. a puffer kondiban tárolt töltés csaphat meg, de "nincs benne amper", ahogy mondani szokták. Ezzel ellentétben egy szünetmentes tápegység belsejében már lakozik életveszélyes feszültség, de az a gépházon kívül található.
-
Sziasztok,
Kezdőként felmerült bennem egy kérdés. Van-e értelme számítógépet szerelni KIF szigetelt csavarhúzóval? Nyilván még feszültség alatt soha nem nyúltam géphez, nem is szándékozom, csupán felmerült bennem. -
_Atesz
addikt
válasz
palfitom #144986 üzenetére
Szívesen. Magamnak akartam megmérni, de mivel kissé fura eredmények születtek, kitettem ide is.
Egyébként a full terhelésnél levő eltérés a 2 2021-es modell közt adódhat abból, hogy a 650-esnek ott már ment a ventije, a 850-esnek pedig nem. Csak utólag jutott eszembe. -
_Atesz
addikt
Kis tesztelés. 3 táppal mértem a gépem fogyasztását.
RM550x 2018, RM650x 2021 és RM850x 2021.
A kábel maradt, csak a tápokat kellett átcserélnem.
Max. 370W körül fogyaszt a gépem (konnektor felől) szintetikus tesztek alatt, tehát elvileg a 850-es táppal kellene a legrosszabb értékeket mérnem, 550W-os táppal pedig - főleg alacsony terhelés alatt - a legjobbakat.
Izé.. Látszik eggyel régebbi modell a 2018-as, itt most elvérzett.
Alig 1-2W a 2021-es RM650x előnye a 850W-oshoz képest, full terhelésen picit jobb a 850-es.
Úgyhogy nyugodtan lehet ajánlani nagyobb tápot, a fogyasztáson alig fog látszódni, főleg ha modernebb a táp, picit jobb hatásfokkal, azonos kategórián belül (itt most 80+ Gold). -
Sziasztok!
Van egy FSP 600W Hydro Pro tápom, egy Ryzen5-5600 és 3060-as konfighoz.
Mivel most váltok egy 3070-re, lehet már kevés lesz ez a táp (bár van fogyasztásmérőm, játék alatt a jelenlegi a konfig 292W-ot eszik 1440p kimaxolva).
Mindenesetre, én örülnék neki a legjobban,ha ez a táp elég volna még ehhez a VGA-hoz is:
Evga RTX 3070 XC3 ultra, de szerintem nem az (javítsatok ki,ha tévedek, végülis ezt is le tudom mérni, mennyit fogyaszt majd játék alatt a teljes konfig, csak nehogy valami para legyen).
Egyelőre kicsit előre nézvén ezt néztem ki tápnak:
Esetleg ebben az ársávban van másik jó, de halk táp? NEm tudom,hogy ez az-e, ha igen, nekem megfelel ez is.
Köszönöm előre a válaszokat!
-
-
eihwaz
tag
Sziasztok!
Költözésnél elhagytam a Seasomic PRIME Ultra 650 Titanium tápegységem hálózati kábelét. Szeretnék vásárolni hozzá újat.
Melyik a leginkább ajánlott? Nem az olcsóság a lényeg, hanem a minőség. -
-
Sojal11
újonc
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni tőletek, hogy milyen tápegységet válasszak.
1.: Mennyit szánnál rá?
Max 50e Ft
2.: Milyen gépre kötnéd?
Alaplap: ASUS TUF Gaming B660M-Plus D4
Videókártya: ASUS TUF Gaming RTX 3060 Ti OC 8GB GDDR6
Proci: Intel Core i5 12400F BOX (1700)
RAM: HyperX 8GB Predator DDR4 2400MHz CL12
Tárhely: 1 HDD és 1 SSD
Ház: be quiet! Pure Base 500DX
Egyéb: 2 monitor, gamer egér, billetyűzet.
+1: Van extra igényed a táppal kapcsolatban?
Félmoduláris/moduláris legyen és halk. Tuningolni nem tervezek.
Köszönöm szépen előre is a segítséget! -
ParadoxH
aktív tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Jó hogy nem a saját hibámból kellett tanuljak megint, mindenkinek jár a sör!
-
ParadoxH
aktív tag
válasz
tomgabor #144958 üzenetére
Egy neten talált cuccról van szó:
A kábelen az alábbi felirat van: AWM 1007 VW-1 80 C 300V IBAWG YX -
Ferke77
aktív tag
válasz
ParadoxH #144954 üzenetére
Az a kártya 1x8 pin csatlakozást kér, tehát azt a végét dugod rá, amire rá van írva, hogy PCI-E és bontható a kompatibilitás miatt 6+2-re (és egy kis pöcök is van rajta a csatlakozás biztosításhoz, ez egyértellműen megadja, hogy milyen irányból kell rádugni). A másik vége megy a táp megfeleló aljzatára, de csak ahhoz való kábelt használj! A tápra rá van szitálva, hogy hová kell csatlakoztatni a kábelt (a felső kettő közül bármelyik), ami 1x6 pin és szintén pöckös.
-
ParadoxH
aktív tag
válasz
Grave_444 #144953 üzenetére
A probléma az ismereteim hiányából fakad, mivel eddig csak IGP-t használtam asztali gépbe és nem dedikált kártyát.
Lényegében azt nem értettem, hogy konkrétan a Gigabyte 1080 G1 kártyához a tápon két pci-e portot kell használni (2x6pin apa résszel, ami 6+2 pin be végződik) a kártya tápolásához, vagy elég egy pci-e portra (1x 6 pin - 6+2 pin) rákötni.
A videókon amiken láttam, hogy rákötik a vga ra a tápolást az mind nem monduláris táp volt. A kártya manuáljában sem kaptam erről semmit. -
Grave_444
nagyúr
válasz
ParadoxH #144937 üzenetére
Jobb lenne két külön tápon lévő csatlakozót felhasználnod. Nem ajánlottak tudtommal, de nem is a leggagyibb belsővel rendelkezik. Ehhez való kábelt rendeltél? Abból is adódhat probléma, ha nem kompatibilis.
Most van egy kábeled, ami a tápba megy 6pin, a másik fele 6+2pin? A kártyán csak 6+2pin van nem? Akkor nem is értem a kérdést, mert csak így egy kábellel tudod bekötni.
-
ParadoxH
aktív tag
Fiúk, valaki kisegítene a szakmai véleményével a korábbi kérdésem kapcsán? [link]
Az sem gond ha azt mondjátok, hogy hülyeséget kérdeztem, bírom a kritikát, csak szeretnék a véleményetekre alapozva dönteni. -
TaaT
nagyúr
válasz
Motion_Blur #144949 üzenetére
Így kell ezt.
-
Sziasztok,
Még májusban vettem egy Fractal Design 660W ION+ Platinum tápot. Most vettem észre, hogy terhelés alatt (mikor a videókártya 70-80% körül dolgozik) elkezd ciripelni. Teljesen olyan hangot ad ki, mint amikor a szúnyog repked a szobában.
Elsőnek pont szúnyogot kezdtem el keresni, aztán kiderült, hogy mégsem az, hanem a tápegység. Hangszigetelt a ház és csendes ventijeim vannak, szóval hamar észrevettem.
Olvastam ezt a cikket [link] de mégis, ez egy 4 hónapos táp. Kell ettől a hangtól félni?
-
válasz
fudi2002 #144933 üzenetére
Mégis csak fúj az vizet is. Az alábbi szöveget egy logoutos hozzászólásból idézem:
"Az összes dugattyús kompresszorral, óvatosan fújjon mindenki elektronikai alkatrészeket!
Kivétel nélkül, mindegyikben keletkezik használat során kondenzvíz, ami a légtartályban gyűlik össze. Mindegyiken van leeresztő szelep, de teljesen sosem lehet leengedni a tartályból. Valamennyi visszamarad. Az olajos és száraz, csendes kompresszorok között annyi a különbség, hogy az olajos, olajat is szeret köpködni a víz mellett, az olajmentessel ellentétben. Sokan vesznek otthonra olajmentes, kis kompresszorokat, mert ma gyakorlatilag fillérekért vannak a piacon olyan minőségű kínai gépek, amelyek otthoni hobbi célra még jók is, ráadásul kitartanak, akár évekig is.
Aki ilyesmire használná a kompresszort, az mindenképpen tegyen a nyomásszabályzó előtti levegőcsatlakozáshoz, egy 2-3 lépcsős víz és olajleválasztót!
4-6 ezer forintért kapni olyat, ami minden nedvességet és olajat megfog. Ennyit megér, hogy ne kockáztasson senki feleslegesen, több tíz, 100 ezres alkatrészeket."Ezt a kondenzvizes dolgot hallottam korábban magam is.
Egyébként sűrített levegővel próbálkoztam korábban, de szerintem csak kevés dologhoz jó és fagyaszt(hat). Nekem az ecset jött be eddig legjobban.
-
Gambito
tag
Sziasztok
Szeretnem lecsrelni seasonic titan prime 750 w tápom.
4080as 16 gb a terv.
kb 50 ezerben gondolkodom.
x570 tomahawk lap
5900 x proci
16 gb trident 3600 cl 14
4080 16 gb
2 db m.2
10 venti és egy víz pumpa..
lian li o 11 házmodularis kéne.
ramot és procit fullra tuning.
kártya alap tuning. -
ParadoxH
aktív tag
Sziasztok!
A fentiekben már említettem, hogy van egy régi házam és asztali gépem, amelyben egy CM M2 Silent Pro 620W moduláris táp van. Ebbe kerülne bele a napokban egy Gigabyte 1080 G1-es videókártya.
Mivel nem volt a táphoz akkori használt vételhez mellékelve, rendeltem egy PCI-E 6 PIN - 6+2 PIN (apa - apa) kábelt valamint tartalékba egy
VGA PCIE 8 PIN - 2x6+2 PIN - t.
Jól értem, hogy a videókari tápellátásához a táp csak egyik 6 pin es portjába kell csatlakoztatni a videókártyát és nem mind a kettőt egy 2x 6 pin-el a kártya 8 pinjébe?Másik kérdésem pedig az, hogy olvastam a fórumon, hogy a A CM Silent Pro M2 420W /520W/ 620W tápok Seventeam belesek és NEM AJÁNLOTT kategóriának számít.
Mennyire kell én ettől féljek?
Érdemes lenne lecserélni? Ha igen akkor a sima Corsair RM650 megfelel erre a célra?
Az alábbi dolgok vannak még a gépben:
- MSI MAG B460M MORTAR
- I3 10100
- corsair venegance 2x8gb
- Kingston A2000, 500GB, NVMe, M.2A gép néha két monitort használ majd a vid karin keresztül.
Köszi a segítséget előre is
-
Egy offos kérdés. Tápegységet szabad-e felnyitni és portalanítani? Még sose csináltam ilyet. Hallottam olyasmit, hogy bizonyos részei a tápnak tárolhatnak áramot hosszabb ideig, így kifejezetten életveszélyes is lehet.
-
Sziasztok,
Wortmann AG 420WT 400 wattos 80+ bronz ATX tápegységről hallott már valaki? Ajánlott, megtűrt, kuka, melyik kategória? -
vctm
csendes tag
Sziasztok!
Videokártya csere előtt állok és nem vagyok benne biztos, hogy a mostani tápom elég lesz-e hozzá.
Gigabyte Z390 gaming x ( valószínűleg ezt is cserélem, ha még találok valahol normális z390es lapot, mert a jelenlegi egy vödör s**r)
I5 9600K
2x8 gb ddr4 3200
1 db nvme SSD, 1db HDD
Semmi tuning, semmi RGB
A táp egy Bitfenix Formula 550W gold, és egy EVGA 1080 FTW2-t váltana egy EVGA 3070.
Köszönöm! -
ParadoxH
aktív tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni egy banális, de számomra ismeretlen kérdésben:
Van egy korábban vásárolt asztali gépem, amit egy CM M2 Silent Pro 620W moduláris táp lát el árammal és ebbe tennék most bele egy Gigabyte 1080 G1-es videókarit.
A táphoz eleve nem volt moduláris kábel plusszban, csak ami be volt kötve. A kérdésem az, hogy mi a kábel szakmai neve ami áramot ad a kártyának?
Köszönöm a türelmet és a segítséget!
-
dudika10
veterán
válasz
JulianSinulf #144915 üzenetére
[Itt] van reszletes leiras a jelensegrol, ha nem gond az angol. Semmi nem garantalja, hogy elojon a gyartosor vegi tesztnel.
Ha van vele tapasztalatod, miert gondolnad, hogy ettol hamarosan tonkremegy vagy kigyullad?!Termeszetesen ertem, hogy zavaro tud lenni, de tovabbra is barmelyik gyartonal elofordulhat.
-
_Atesz
addikt
válasz
JulianSinulf #144912 üzenetére
Korábbi VS szériára gondolsz, az tényleg kutyaütő volt. Személyesen is volt "szerencsém" az egyik példányhoz.
Thermaltake-nek is van kutyaütő szériája. Mindegyik gyártó tud kiadni kitűnőt és trágyát is.
Az RMx széria kiváló és híres a csendességéről, amit magam is tudok igazolni (2018-as RM550x és jelenleg 2021-es RM850x) -
JulianSinulf
őstag
válasz
dudika10 #144914 üzenetére
És a gyártási folyamat során, ha tekercs elkezd ciceregni teszt közben, akkor bizony odaadják a hibakeresőnek, aki meg vakarja a fejét, ha nála éppen nem cicereg. Van benne némi tapasztalatom, bár nem konkrétan PC-s táppal.
A cicergés nem tartozik a táp normál működési paraméterei közé.
Na mindegy, majd veszek valamit saját kútfőből, ha ezt nem cserélnék. TT-vel még nem volt gondom, FSP-ről is jókat hallani, de a biquit sem tűnik ma már rossz márkának.
Aztán meg lesz időm nyugodtan megkeresni a cicergőt és kicserélni, ha kapható kiskereskedelemben. -
dudika10
veterán
válasz
JulianSinulf #144912 üzenetére
Barmelyik gyarto tapja cicereghet. Ami mint linkeltek is, semmi problemat nem jelent altalaban.
Fizikusok ne olvassak tovabb!
A valtozo feszultseg valtozo aramot jelent, ami valtozo magneses teret, ami erot kelthet, ani dolgokat mozgathat. Ha ez egy tekercsben megy vegbe (ami bizony elofordul egy tapban), akkor az hangkibocsatast eredmenyezhet. -
JulianSinulf
őstag
válasz
_Atesz #144910 üzenetére
Eddig nem cicergett és nekem ne is ciceregjen, se halkan, se hangosan. Nem az a dolga.
A garinak utánanézek, a bolt csak 1 évet adott rá, hátha a seasonic másképp gondolja.
Corsair-nak úgy emlékszem volt már rossz szériája. És ahogy nézem, itt is csak bizonyos szériák ajánlottak. Szóval ez kilőve. Valami más márkával kell próbálkoznom, ha nem cserés a táp. -
_Atesz
addikt
-
MadKet
tag
Akit esetleg érdekel, most akciózza az Alza a Corsair RM650x(2021)-et. Igy ránézésre nem látok benne semmi turpisságot, ugyhogy én esélyesen megjátszom a cserét az enyémmel. (még nem bontottam ki a másikat amit 39ért rendeltem 1 hete).
-
KAMELOT
titán
válasz
Motion_Blur #144850 üzenetére
Biztos kimaradt a kábel, mert EU-ba nem tudod ezt használni. Rendes kábelt kérj. Szép táp!
-
tknof1871
őstag
Üdv! 3 pólusú hálózati tápkábel asztali PC-hez, 230V földelt dugó, VDE tesztelt 10A, 250V
5 méter az semmilyen problémát se okoz? Feszültségesés?
-
_Atesz
addikt
válasz
JulianSinulf #144901 üzenetére
Corsair RMx 2018 vagy 2021-es szériát javaslom.
Vagy veszel hangszigetelt gépházat és/vagy távolabb teszed a gépet magadtól (ha halkan cicereg). -
JulianSinulf
őstag
Ez egy jó kérdés. Melyik tápegységet vegyem?
Most egy 750W-os Seasonic van a gépben és időnként cicereg. Főleg akkor jelentkezik a gond, amikor a gép ki van kapcsolva, de nincs áramtalanítva. Pár óra után azt veszem észre, hogy valami cicereg. Bekapcsolom a gépet és hangosabban cicereg. Először nem foglalkoztam vele és toltam a játékot. Úgy 1-2 óra után elhallgatott a cicergés. Azóta áramtalanítottam a gépet kikapcsolás után és nem jelentkezett a hang. Egész máig. Ma pár órán keresztül csak ki volt kapcsolva. Nem áramtalanítottam, mert tudtam, hogy visszaülök elé. Már kikapcsolva hallottam, hogy ez nem lesz jó. Bekapcsolásnál ismét erősödött a hang. Nem volt kedvem hallgatni, inkább kikapcsoltam és áramtalanítottam.
Több évig egy Thermaltake 630W-os tápot használtam. Legalább 5 évig. Majd lecseréltem erre a Seasonic-ra. Gondoltam veszek bele valami márkásabbat, ami esetleg megbízhatóbb.
Nagyjából két éves lehet a táp és most ez van vele. Értetlenül állok az eset előtt és fogalmam nincs, hogy ezek után mely tápokra lehet több ezer eurót és az adataimat rábízni.
A jelenlegi konfig: 5950X, 6800XT, egy SSD, egy m.2 nvme SSD, egy HDD, négy DDR4 modul, 3 venti és egy aio két ventivel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A minél pontosabb válasz érdekében olvasd el a Téma összefoglalót!
● Hirdetni csak a Hardveraprón szabad!
● Garanciális kérdések: Tápegység garancia GYIK!
- Hír Újabb, 12VHPWR csatolóval szerelt ASUS tápegységek kopogtatnak az ajtón
- Hír Megvan az első leégett NVIDIA tápadapter
- Hír ATX 3.0 szabványú az ASUS Loki tápegysége
- Hír Eléggé kompakt lett az MSI ATX 3.0-s tápbestiája
- Hír Megújultak a Corsair HXi szériás tápegységei
- Hír Hivatalosan is bemutatta az ATX 3.0-t és az ATX12VO 2.0-t az Intel
- Hír Szinte minden kiderült a VGA-k új tápkonnektoráról
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest