-
PROHARDVER!
Kérdezés előtt az alábbi kérdéseket válaszold meg:
1.: Mennyit szánnál rá?
● Pl: "30.000Ft alatt kellene megoldani."
2.: Milyen gépre kötnéd?
● Pl: "Lásd az adatlapomon."
● Pl: "i7 11700, Asus TUF RTX 3070 OC, MSI B560M Mortar, 1db M.2 SSD."
(esetleg a ház típusával kiegészítve, a megfelelő kábelhosszúságok miatt)
+1: Van extra igényed a táppal kapcsolatban?
● Pl: Moduláris csatlakozók, félpasszív működés, halk, stb…
● Pl: "Tuningolni tervezek." (írd le mit és mennyire tuningolnál)
Ajánlott Tápegységek 2023: [link] (a teljesség igénye nélkül)
Új hozzászólás Aktív témák
-
_Atesz
addikt
válasz lavorka #144993 üzenetére
Az olcsóknál fenn áll a veszélye, hogy nem tökéletes az érintkezés és kontaktos lesz egy idő után. Meg szoktam nézni, hogy belül az érintkező réz színű-e, az már jó jel, de ez sem garantálja, hogy passzol formailag a táp érintkezőjével.
Kontaktos tápkábel pedig tett már sírba pár tápot, főképp az olcsóbb kategóriából, személyesen tapasztaltam ügyfeleknél.
Ezért írtam, hogy valami márkája legyen a kábelnek, Hama, vagy Delock, stb. Ne a legolcsóbb kínai legyen. -
Mustármag
őstag
válasz eihwaz #144992 üzenetére
Szia
Ezek 230v 10A-es kábelek általában, neked van egy 650W-os tápod. 650/210=~3,1A
Ami azt jelenti hogy több 3*-os túlbiztosításod van. Vedd azt amelyiket a legkönnyebb beszerezni.
Nekem a gyári Corsair kábel szakadt bele a hosszabbítóba mikor kihúztam 2-3 éves lehetett.[ Szerkesztve ]
-
_Atesz
addikt
válasz Rowon #144989 üzenetére
Gépházon belül nem szükséges, kivétel a tápegység burkolata alatti rész. Viszont ha az áramtalanítva van, akkor max. a puffer kondiban tárolt töltés csaphat meg, de "nincs benne amper", ahogy mondani szokták. Ezzel ellentétben egy szünetmentes tápegység belsejében már lakozik életveszélyes feszültség, de az a gépházon kívül található.
-
veterán
Sziasztok,
Kezdőként felmerült bennem egy kérdés. Van-e értelme számítógépet szerelni KIF szigetelt csavarhúzóval? Nyilván még feszültség alatt soha nem nyúltam géphez, nem is szándékozom, csupán felmerült bennem.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
_Atesz
addikt
válasz palfitom #144986 üzenetére
Szívesen. Magamnak akartam megmérni, de mivel kissé fura eredmények születtek, kitettem ide is.
Egyébként a full terhelésnél levő eltérés a 2 2021-es modell közt adódhat abból, hogy a 650-esnek ott már ment a ventije, a 850-esnek pedig nem. Csak utólag jutott eszembe. -
_Atesz
addikt
Kis tesztelés. 3 táppal mértem a gépem fogyasztását.
RM550x 2018, RM650x 2021 és RM850x 2021.
A kábel maradt, csak a tápokat kellett átcserélnem.
Max. 370W körül fogyaszt a gépem (konnektor felől) szintetikus tesztek alatt, tehát elvileg a 850-es táppal kellene a legrosszabb értékeket mérnem, 550W-os táppal pedig - főleg alacsony terhelés alatt - a legjobbakat.
Izé.. Látszik eggyel régebbi modell a 2018-as, itt most elvérzett.
Alig 1-2W a 2021-es RM650x előnye a 850W-oshoz képest, full terhelésen picit jobb a 850-es.
Úgyhogy nyugodtan lehet ajánlani nagyobb tápot, a fogyasztáson alig fog látszódni, főleg ha modernebb a táp, picit jobb hatásfokkal, azonos kategórián belül (itt most 80+ Gold).[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
-
nagyúr
Sziasztok!
Van egy FSP 600W Hydro Pro tápom, egy Ryzen5-5600 és 3060-as konfighoz.
Mivel most váltok egy 3070-re, lehet már kevés lesz ez a táp (bár van fogyasztásmérőm, játék alatt a jelenlegi a konfig 292W-ot eszik 1440p kimaxolva).
Mindenesetre, én örülnék neki a legjobban,ha ez a táp elég volna még ehhez a VGA-hoz is:
Evga RTX 3070 XC3 ultra, de szerintem nem az (javítsatok ki,ha tévedek, végülis ezt is le tudom mérni, mennyit fogyaszt majd játék alatt a teljes konfig, csak nehogy valami para legyen).
Egyelőre kicsit előre nézvén ezt néztem ki tápnak:
Esetleg ebben az ársávban van másik jó, de halk táp? NEm tudom,hogy ez az-e, ha igen, nekem megfelel ez is.
Köszönöm előre a válaszokat!
-
veterán
-
-
-
eihwaz
tag
Sziasztok!
Költözésnél elhagytam a Seasomic PRIME Ultra 650 Titanium tápegységem hálózati kábelét. Szeretnék vásárolni hozzá újat.
Melyik a leginkább ajánlott? Nem az olcsóság a lényeg, hanem a minőség. -
veterán
-
Sojal11
újonc
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni tőletek, hogy milyen tápegységet válasszak.
1.: Mennyit szánnál rá?
Max 50e Ft
2.: Milyen gépre kötnéd?
Alaplap: ASUS TUF Gaming B660M-Plus D4
Videókártya: ASUS TUF Gaming RTX 3060 Ti OC 8GB GDDR6
Proci: Intel Core i5 12400F BOX (1700)
RAM: HyperX 8GB Predator DDR4 2400MHz CL12
Tárhely: 1 HDD és 1 SSD
Ház: be quiet! Pure Base 500DX
Egyéb: 2 monitor, gamer egér, billetyűzet.
+1: Van extra igényed a táppal kapcsolatban?
Félmoduláris/moduláris legyen és halk. Tuningolni nem tervezek.
Köszönöm szépen előre is a segítséget! -
ParadoxH
tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Jó hogy nem a saját hibámból kellett tanuljak megint, mindenkinek jár a sör!
|| Letölthető, nyomtatható 3D modelljeim: http://shorturl.at/XhGxw || Regisztálj mint kezdő designer és keress vele pénzt > https://bit.ly/3SZSHcT
-
ParadoxH
tag
válasz tomgabor #144958 üzenetére
Egy neten talált cuccról van szó:
A kábelen az alábbi felirat van: AWM 1007 VW-1 80 C 300V IBAWG YX[ Szerkesztve ]
|| Letölthető, nyomtatható 3D modelljeim: http://shorturl.at/XhGxw || Regisztálj mint kezdő designer és keress vele pénzt > https://bit.ly/3SZSHcT
-
Ferke77
aktív tag
válasz ParadoxH #144954 üzenetére
Az a kártya 1x8 pin csatlakozást kér, tehát azt a végét dugod rá, amire rá van írva, hogy PCI-E és bontható a kompatibilitás miatt 6+2-re (és egy kis pöcök is van rajta a csatlakozás biztosításhoz, ez egyértellműen megadja, hogy milyen irányból kell rádugni). A másik vége megy a táp megfeleló aljzatára, de csak ahhoz való kábelt használj! A tápra rá van szitálva, hogy hová kell csatlakoztatni a kábelt (a felső kettő közül bármelyik), ami 1x6 pin és szintén pöckös.
-
ParadoxH
tag
válasz Grave_444 #144953 üzenetére
A probléma az ismereteim hiányából fakad, mivel eddig csak IGP-t használtam asztali gépbe és nem dedikált kártyát.
Lényegében azt nem értettem, hogy konkrétan a Gigabyte 1080 G1 kártyához a tápon két pci-e portot kell használni (2x6pin apa résszel, ami 6+2 pin be végződik) a kártya tápolásához, vagy elég egy pci-e portra (1x 6 pin - 6+2 pin) rákötni.
A videókon amiken láttam, hogy rákötik a vga ra a tápolást az mind nem monduláris táp volt. A kártya manuáljában sem kaptam erről semmit.[ Szerkesztve ]
-
Grave_444
nagyúr
válasz ParadoxH #144937 üzenetére
Jobb lenne két külön tápon lévő csatlakozót felhasználnod. Nem ajánlottak tudtommal, de nem is a leggagyibb belsővel rendelkezik. Ehhez való kábelt rendeltél? Abból is adódhat probléma, ha nem kompatibilis.
Most van egy kábeled, ami a tápba megy 6pin, a másik fele 6+2pin? A kártyán csak 6+2pin van nem? Akkor nem is értem a kérdést, mert csak így egy kábellel tudod bekötni.
-
ParadoxH
tag
Fiúk, valaki kisegítene a szakmai véleményével a korábbi kérdésem kapcsán? [link]
Az sem gond ha azt mondjátok, hogy hülyeséget kérdeztem, bírom a kritikát, csak szeretnék a véleményetekre alapozva dönteni.|| Letölthető, nyomtatható 3D modelljeim: http://shorturl.at/XhGxw || Regisztálj mint kezdő designer és keress vele pénzt > https://bit.ly/3SZSHcT
-
TaaT
nagyúr
-
veterán
Sziasztok,
Még májusban vettem egy Fractal Design 660W ION+ Platinum tápot. Most vettem észre, hogy terhelés alatt (mikor a videókártya 70-80% körül dolgozik) elkezd ciripelni. Teljesen olyan hangot ad ki, mint amikor a szúnyog repked a szobában. Elsőnek pont szúnyogot kezdtem el keresni, aztán kiderült, hogy mégsem az, hanem a tápegység. Hangszigetelt a ház és csendes ventijeim vannak, szóval hamar észrevettem.
Olvastam ezt a cikket [link] de mégis, ez egy 4 hónapos táp. Kell ettől a hangtól félni?
[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
veterán
válasz fudi2002 #144933 üzenetére
Mégis csak fúj az vizet is. Az alábbi szöveget egy logoutos hozzászólásból idézem:
"Az összes dugattyús kompresszorral, óvatosan fújjon mindenki elektronikai alkatrészeket!
Kivétel nélkül, mindegyikben keletkezik használat során kondenzvíz, ami a légtartályban gyűlik össze. Mindegyiken van leeresztő szelep, de teljesen sosem lehet leengedni a tartályból. Valamennyi visszamarad. Az olajos és száraz, csendes kompresszorok között annyi a különbség, hogy az olajos, olajat is szeret köpködni a víz mellett, az olajmentessel ellentétben. Sokan vesznek otthonra olajmentes, kis kompresszorokat, mert ma gyakorlatilag fillérekért vannak a piacon olyan minőségű kínai gépek, amelyek otthoni hobbi célra még jók is, ráadásul kitartanak, akár évekig is.
Aki ilyesmire használná a kompresszort, az mindenképpen tegyen a nyomásszabályzó előtti levegőcsatlakozáshoz, egy 2-3 lépcsős víz és olajleválasztót!
4-6 ezer forintért kapni olyat, ami minden nedvességet és olajat megfog. Ennyit megér, hogy ne kockáztasson senki feleslegesen, több tíz, 100 ezres alkatrészeket."Ezt a kondenzvizes dolgot hallottam korábban magam is.
Egyébként sűrített levegővel próbálkoztam korábban, de szerintem csak kevés dologhoz jó és fagyaszt(hat). Nekem az ecset jött be eddig legjobban.
-
Gambito
tag
Sziasztok
Szeretnem lecsrelni seasonic titan prime 750 w tápom.
4080as 16 gb a terv.
kb 50 ezerben gondolkodom.
x570 tomahawk lap
5900 x proci
16 gb trident 3600 cl 14
4080 16 gb
2 db m.2
10 venti és egy víz pumpa..
lian li o 11 házmodularis kéne.
ramot és procit fullra tuning.
kártya alap tuning. -
ParadoxH
tag
Sziasztok!
A fentiekben már említettem, hogy van egy régi házam és asztali gépem, amelyben egy CM M2 Silent Pro 620W moduláris táp van. Ebbe kerülne bele a napokban egy Gigabyte 1080 G1-es videókártya.
Mivel nem volt a táphoz akkori használt vételhez mellékelve, rendeltem egy PCI-E 6 PIN - 6+2 PIN (apa - apa) kábelt valamint tartalékba egy
VGA PCIE 8 PIN - 2x6+2 PIN - t.
Jól értem, hogy a videókari tápellátásához a táp csak egyik 6 pin es portjába kell csatlakoztatni a videókártyát és nem mind a kettőt egy 2x 6 pin-el a kártya 8 pinjébe?Másik kérdésem pedig az, hogy olvastam a fórumon, hogy a A CM Silent Pro M2 420W /520W/ 620W tápok Seventeam belesek és NEM AJÁNLOTT kategóriának számít.
Mennyire kell én ettől féljek? Érdemes lenne lecserélni? Ha igen akkor a sima Corsair RM650 megfelel erre a célra?
Az alábbi dolgok vannak még a gépben:
- MSI MAG B460M MORTAR
- I3 10100
- corsair venegance 2x8gb
- Kingston A2000, 500GB, NVMe, M.2A gép néha két monitort használ majd a vid karin keresztül.
Köszi a segítséget előre is
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Egy offos kérdés. Tápegységet szabad-e felnyitni és portalanítani? Még sose csináltam ilyet. Hallottam olyasmit, hogy bizonyos részei a tápnak tárolhatnak áramot hosszabb ideig, így kifejezetten életveszélyes is lehet.
-
veterán
válasz _Atesz #144928 üzenetére
Igen, most vettem egyet gombokért, kíváncsi leszek rá. Egy 775-ös gépbe lesz, amit csak adatmentésre használok és max havi egyszer van bekapcsolva. Az alaplap micro-ATX, szerintem a kábelhossz elég lesz, sőt... elég kicsi a hely benne.
-
veterán
Sziasztok,
Wortmann AG 420WT 400 wattos 80+ bronz ATX tápegységről hallott már valaki? Ajánlott, megtűrt, kuka, melyik kategória?Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
vctm
csendes tag
Sziasztok!
Videokártya csere előtt állok és nem vagyok benne biztos, hogy a mostani tápom elég lesz-e hozzá.
Gigabyte Z390 gaming x ( valószínűleg ezt is cserélem, ha még találok valahol normális z390es lapot, mert a jelenlegi egy vödör s**r)
I5 9600K
2x8 gb ddr4 3200
1 db nvme SSD, 1db HDD
Semmi tuning, semmi RGB
A táp egy Bitfenix Formula 550W gold, és egy EVGA 1080 FTW2-t váltana egy EVGA 3070.
Köszönöm! -
ParadoxH
tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni egy banális, de számomra ismeretlen kérdésben:
Van egy korábban vásárolt asztali gépem, amit egy CM M2 Silent Pro 620W moduláris táp lát el árammal és ebbe tennék most bele egy Gigabyte 1080 G1-es videókarit.
A táphoz eleve nem volt moduláris kábel plusszban, csak ami be volt kötve. A kérdésem az, hogy mi a kábel szakmai neve ami áramot ad a kártyának?
Köszönöm a türelmet és a segítséget!
-
dudika10
veterán
válasz JulianSinulf #144915 üzenetére
[Itt] van reszletes leiras a jelensegrol, ha nem gond az angol. Semmi nem garantalja, hogy elojon a gyartosor vegi tesztnel.
Ha van vele tapasztalatod, miert gondolnad, hogy ettol hamarosan tonkremegy vagy kigyullad?!Termeszetesen ertem, hogy zavaro tud lenni, de tovabbra is barmelyik gyartonal elofordulhat.
Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
_Atesz
addikt
válasz JulianSinulf #144912 üzenetére
Korábbi VS szériára gondolsz, az tényleg kutyaütő volt. Személyesen is volt "szerencsém" az egyik példányhoz.
Thermaltake-nek is van kutyaütő szériája. Mindegyik gyártó tud kiadni kitűnőt és trágyát is.
Az RMx széria kiváló és híres a csendességéről, amit magam is tudok igazolni (2018-as RM550x és jelenleg 2021-es RM850x) -
JulianSinulf
senior tag
válasz dudika10 #144914 üzenetére
És a gyártási folyamat során, ha tekercs elkezd ciceregni teszt közben, akkor bizony odaadják a hibakeresőnek, aki meg vakarja a fejét, ha nála éppen nem cicereg. Van benne némi tapasztalatom, bár nem konkrétan PC-s táppal.
A cicergés nem tartozik a táp normál működési paraméterei közé.
Na mindegy, majd veszek valamit saját kútfőből, ha ezt nem cserélnék. TT-vel még nem volt gondom, FSP-ről is jókat hallani, de a biquit sem tűnik ma már rossz márkának.
Aztán meg lesz időm nyugodtan megkeresni a cicergőt és kicserélni, ha kapható kiskereskedelemben. -
dudika10
veterán
válasz JulianSinulf #144912 üzenetére
Barmelyik gyarto tapja cicereghet. Ami mint linkeltek is, semmi problemat nem jelent altalaban.
Fizikusok ne olvassak tovabb!
A valtozo feszultseg valtozo aramot jelent, ami valtozo magneses teret, ami erot kelthet, ani dolgokat mozgathat. Ha ez egy tekercsben megy vegbe (ami bizony elofordul egy tapban), akkor az hangkibocsatast eredmenyezhet.Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
JulianSinulf
senior tag
válasz _Atesz #144910 üzenetére
Eddig nem cicergett és nekem ne is ciceregjen, se halkan, se hangosan. Nem az a dolga.
A garinak utánanézek, a bolt csak 1 évet adott rá, hátha a seasonic másképp gondolja.
Corsair-nak úgy emlékszem volt már rossz szériája. És ahogy nézem, itt is csak bizonyos szériák ajánlottak. Szóval ez kilőve. Valami más márkával kell próbálkoznom, ha nem cserés a táp. -
_Atesz
addikt
-
MadKet
tag
Akit esetleg érdekel, most akciózza az Alza a Corsair RM650x(2021)-et. Igy ránézésre nem látok benne semmi turpisságot, ugyhogy én esélyesen megjátszom a cserét az enyémmel. (még nem bontottam ki a másikat amit 39ért rendeltem 1 hete).
-
KAMELOT
titán
válasz Motion_Blur #144850 üzenetére
Biztos kimaradt a kábel, mert EU-ba nem tudod ezt használni. Rendes kábelt kérj. Szép táp!
V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
-
tknof1871
őstag
Üdv! 3 pólusú hálózati tápkábel asztali PC-hez, 230V földelt dugó, VDE tesztelt 10A, 250V
5 méter az semmilyen problémát se okoz? Feszültségesés?
Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió
-
_Atesz
addikt
válasz JulianSinulf #144901 üzenetére
Corsair RMx 2018 vagy 2021-es szériát javaslom.
Vagy veszel hangszigetelt gépházat és/vagy távolabb teszed a gépet magadtól (ha halkan cicereg). -
JulianSinulf
senior tag
Ez egy jó kérdés. Melyik tápegységet vegyem?
Most egy 750W-os Seasonic van a gépben és időnként cicereg. Főleg akkor jelentkezik a gond, amikor a gép ki van kapcsolva, de nincs áramtalanítva. Pár óra után azt veszem észre, hogy valami cicereg. Bekapcsolom a gépet és hangosabban cicereg. Először nem foglalkoztam vele és toltam a játékot. Úgy 1-2 óra után elhallgatott a cicergés. Azóta áramtalanítottam a gépet kikapcsolás után és nem jelentkezett a hang. Egész máig. Ma pár órán keresztül csak ki volt kapcsolva. Nem áramtalanítottam, mert tudtam, hogy visszaülök elé. Már kikapcsolva hallottam, hogy ez nem lesz jó. Bekapcsolásnál ismét erősödött a hang. Nem volt kedvem hallgatni, inkább kikapcsoltam és áramtalanítottam.
Több évig egy Thermaltake 630W-os tápot használtam. Legalább 5 évig. Majd lecseréltem erre a Seasonic-ra. Gondoltam veszek bele valami márkásabbat, ami esetleg megbízhatóbb.
Nagyjából két éves lehet a táp és most ez van vele. Értetlenül állok az eset előtt és fogalmam nincs, hogy ezek után mely tápokra lehet több ezer eurót és az adataimat rábízni.
A jelenlegi konfig: 5950X, 6800XT, egy SSD, egy m.2 nvme SSD, egy HDD, négy DDR4 modul, 3 venti és egy aio két ventivel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A minél pontosabb válasz érdekében olvasd el a Téma összefoglalót!
● Hirdetni csak a Hardveraprón szabad!
● Garanciális kérdések: Tápegység garancia GYIK!
- Hír Újabb, 12VHPWR csatolóval szerelt ASUS tápegységek kopogtatnak az ajtón
- Hír Megvan az első leégett NVIDIA tápadapter
- Hír ATX 3.0 szabványú az ASUS Loki tápegysége
- Hír Eléggé kompakt lett az MSI ATX 3.0-s tápbestiája
- Hír Megújultak a Corsair HXi szériás tápegységei
- Hír Hivatalosan is bemutatta az ATX 3.0-t és az ATX12VO 2.0-t az Intel
- Hír Szinte minden kiderült a VGA-k új tápkonnektoráról
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest