- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen alaplapot vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- PC-karbantartás havonta: 5 lépés, amit ne hagyj ki!
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Riasztó topik
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
-
PROHARDVER!
Kérdezés előtt az alábbi kérdéseket válaszold meg:
1.: Mennyit szánnál rá?
● Pl: "30.000Ft alatt kellene megoldani."
2.: Milyen gépre kötnéd?
● Pl: "Lásd az adatlapomon."
● Pl: "i7 11700, Asus TUF RTX 3070 OC, MSI B560M Mortar, 1db M.2 SSD."
(esetleg a ház típusával kiegészítve, a megfelelő kábelhosszúságok miatt)
+1: Van extra igényed a táppal kapcsolatban?
● Pl: Moduláris csatlakozók, félpasszív működés, halk, stb…
● Pl: "Tuningolni tervezek." (írd le mit és mennyire tuningolnál)
Ajánlott Tápegységek 2023: [link] (a teljesség igénye nélkül)
Új hozzászólás Aktív témák
-
bigdigit
addikt
válasz
bigdigit #136648 üzenetére
MSI MPG A850GF
vagy
Corsair RM750xTalán úgy is mondhatnám multi rail vagy single rail?
-
gezatata
aktív tag
Sziasztok!
Ha durván túlméretezem a tápot egy minőségi darabbal pl. : SEASONIC PRIME TX-1000, annak lehet hátránya azon kívül, hogy a kelleténél több pénzt költők el táp vásárlásra?
-
bigdigit
addikt
Pont az ünnepek előtt egy áramkimaradásnak hála elszállt a tápom.Mivel nem szerettem volna az ünnepekre gép nélkül maradni és a jövőre is gondolok vettem egy corsair HX1200-est.Más raktáron is lévő azonnal elérhető tápot nem is találtam.
Viszont mint utólag kiderült belefutottam egy rossz szériába aminek a lényege,hogy indításkor nem tölt be a bios.
Corsair oldalán valami kompatibilitási gondot írnak és küldje vissza mindenki.Viszont egy postban megtaláltam a hiba lényegét.Valami alkatrész bizonyos fok alatt nem engedi indulni rendesen a tápot.
Egyenlőre úgy indítom a gépet előtte hajszárítóval melegítem 20 másodpercig aztán el is indul.Tudom röhejes de így tényleg működik.
Corsair oldalán mindenki panaszkodik RMA áll mert minden készlet kifogyott....
Még bőven elállhatok a vásárlástól másik megoldásként de egyszerűen sehol nincs még 850-es táp sem.Gondolom az új vga-k miatt minden ki lett fosztva. Egyedül az új MSI 850-es tápját látom alzán de arról sok infó nincs és 10 év helyett csak 3 év garit adnak.
Van valakinek infója normális minimum 850-es ajánlott táp van valahol? -
Cs1csó
titán
válasz
Puffin #136644 üzenetére
Kicsit elavult már. Ha nem lesz tuning és a tápegység jó akkor bírnia kell de jobb lenne majd idővel egy minőségibb 550W-osat venni. Ha jól tudom csak csoportos feszültség szabályzós.
Ha vennél akkor kb. 25-30k-t rá kellene szánni.
Fix kábeles: Seasonic Core GC 500W Gold 25,2k EMAG-ról + szállítás
modu: [link]
-
Puffin
csendes tag
Sziasztok!
Néhány év elteltével szeretném fejleszteni a gépemet.
Az alábbi konfigot néztem ki magamnak:
1. MSI MPG Z390 alaplap,
2. Nvidia RTX 3060 Ti videó kártya (200 watt max terheléskor),
3. I5-9600K processzor (95 watt max terheléskor)
4. 2*8 Gb G.Skill Trident 3600 Mhz RAM.Ezen felül van a házban öt darab ventilátor, egy 240 GB-os SSD és egy egy terrás HDD.
Jelen pillanatban még mindig egy FSP HYPER M 500 Wattos tápot használok.
Mit gondoltok, ez a táp fogja bírni az új konfigurációt, vagy felejtsem el, és vegyek belőle nagyobbat? -
z123456z
őstag
válasz
Ryan_Sanchez #136640 üzenetére
Igen, én vettem. Én már jeleztem nekik kétszer, hogy nem töltöttek fel a fiókomba garjegyet, nem volt a dobozban sem, és az oldalon sincs egy árva szó se róla. Gondolom a fogyasztóvédelem kiszabna rájuk egy kis bírságot, megérdemelnék. Nem tudom, mennyi gari lehet rá, gondolom hamarosan kiderül. Én biztos nem vennék mást, előtte Evga sng3 volt, az ugyan ez lehet, drágábban. Vagy talán a leadex II.
550-nél ott van, komoly 24 hónap. Mindegy, sosem megy tönkre, és hangtalan. Ráadásul ez már 3 állású ventikapcsolóval van, I, II és off. Én II hagytam
-
Ryan_Sanchez
tag
Sziasztok!
Valaki nem vett mostanaban 650wattos superflower leadex iii-t az emagrol? Nincs feltuntetve a garancia idotartam a weboldalon..
Masik valasztasom a focus gx lenne 550wattal, de +5k lenne a 650wattos superflower, gondolom megerne inkabb azt ... -
Paxker315
addikt
válasz
jozsef_pecs #136635 üzenetére
Kicsit pótolj rá, és, akár ezekből:
SPC L2 Gold 25k [link]
SS Core GC 500w 25k [link] Core GM 28k [link]
BF Formula Gold 550w 26k [link]
Segotep 500w gold 19ezer [link] GP600GSajnos, tápoknál mostanság 30 az új 20.
Szerintem egy 2070superhez ILLIK gold & DC-DC konverteres, nem double forward v ACRF topológiás tápot választani. A fentiek azok. És, ha nincs finomhangolás, érdemes 500w ill. felette nézni, mert, UV nélkül a 2070su be tud kapni 222 wattokat is.
-
Cs1csó
titán
válasz
jozsef_pecs #136635 üzenetére
Az a táp egy ipari hulladék, nem tudom ki sózta rátok. Alap tétel: a konfig árának kb. 5%-át kell költeni tápegységre.
FSP Hydro PRO 600W 24,3k-tól
Ha ennél többet: Seasonic FOCUS GX-550W Gold 30,6k EMAG 10 év garanciával
Ez utóbbit ajánlom jobb hatékonyság, minőségibb és több garancia a másikra 5 év garancia van, de mindkettő megbízható.
Van más ajánlható is csak annyira közel van az áruk a 30k-s Seasonic-hoz, hogy azok nem relevánsak 1-2k különbség miatt. -
Cs1csó
titán
-
jozsef_pecs
csendes tag
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni.
Kisfiamnak vettünk egy új gépet a következők vannak benne:
i5 10400f
16 gb ddr4
gigabyte h410m alaplap
gigabyte 2070 super vgaSikerült választani hozzá egy akyga 600w pro tápegységet, amivel sajnos nem működik mert rendszeresen 100%-ra pörög a ventilator a vga-n és lefagy a gép. A vga-s topikban egy kedves fórumtárs írta hogy ez a tápegység miatt van.
Szerintetek milyen tápegységet vegyek hozzá hogy stabilan működjön max 20e ft-ig?
Esetleg ezek közül valamelyik megfelelő? ZALMAN ZM600-LXII; ZALMAN ZM700-TXII
-
Cs1csó
titán
válasz
Iparmágnás #136631 üzenetére
FSP Hydro PRO 500W fix kábeles bronz
BitFenix Formula 450W Gold
Seasonic Core GC 500W Gold
fix kábeles goldSeasonic SSR-500LM
Seasonic GM-500
fél modu gold -
Iparmágnás
tag
Sziasztok!
Milyen tápot ajánlotok a következő konfighoz: ASRock B85M Pro4 alaplapon, Intel Core i5-4590, GTX 1660 Super.
A keret rá 25-30k, minél olcsóbban kellene egy jobb minőségű táp, a mostani csatija kontaktos, sajnos sokszor leáll a gép magától.
Köszönöm!
-
Goose-T
veterán
Sziasztok!
Tervezek összerakni egy új konfigot: Ryzen 5 4650G (65W TDP), Asus TUF Gaming B550M Plus (wi-fi) alaplap, 2x16GB DDR4-3200 RAM, 500GB-os m.2 SSD és egy régi WD Red 2TB-os vinyó. Van itthon egy régebbi, de keveset használt 350W-os FSP tápom. Elviszi szerintetek, vagy vegyek inkább nagyobbat? Munkára használnám, és időnként azért kapna terhelést (zenekeverés DAW szoftverrel, sok VST-vel, valamint programozás Visual Studioval). Ha újat kéne vennem, akkor mit ajánlotok hozzá?
-
Cs1csó
titán
válasz
mester1102 #136627 üzenetére
Passz, ha cseréled a procit akkor gondolom cseréled az alaplapot is (ahhoz az FX-hez AM3+)
Az új lap + proci kombóval is teszteld. -
mester1102
tag
Az nem lehet szerintetek, hogy kevés áramot kaphatott a VGA és amiatt ment tönkre?
Túlfeszültség védelem tudtommal van a tápokba, de ha az FX9590 miatt kevés áramot kapott a kártya, attól elromolhatott? A táp tönkre teheti? -
mester1102
tag
Csak netezés volt rajta, semmi más. Játékot is próbáltam, de ott még akkor nem kapcsolt ki. netezés közben indult újra, semmilyen erőforrásfogyasztó alkalmazás nem lett akkor ép futtatva mikor lekapcsolt.
Próbáltam azt is ,hogy leveszem 4.7-ről 3.2-re a CPU-t, de akkor sem ad képet a kártya, amásik netezős GT 730 most is tökéletesen müxik és mint írtam stressz teszteket is bírja ez a netezős kártya.
-
Cs1csó
titán
válasz
mester1102 #136621 üzenetére
A profilod alatti konfigról van szó, amiben a 220W-ot fogyasztó AMD FX-9590 van? (lehet még többet is felvehet nem tudom pl. egy kis OC stb.)
Akkor megvan a hiba lehetséges oka, forrása: a mai processzorok (8,9 gen i5-ösök, vagy a Ryzen 5 2-3 gen-es procijai jellemzően 100W alatt megoldják tehát van kb. 100-150W fogyasztási többleted.Ez a konfig simán felvehet akár 500-600W-ot is lehet elkélne egy 750W-os minimum, bár inkább a procit cserélném lassan 8 éves és fölöslegesen sokat fogyaszt ez a teljesítmény akár harmad ekkora fogyasztással is kijöhet.
-
mester1102
tag
Sziasztok, lenne egy Corsair RM 550x-es tápom, vettem pár napja egy RTX 3070 kártyát és 18 órán át netezésig működött, majd lekapcsolt az egész gép. Ki kellett kapcsolnom a tápot majd újra be és utána újra beindult. Csak egy gond van, hogy azóta nem ad képet ez a kártya. A techpowerup azt javasolja, hogy 550-es táp elég ennek a kártyának, de az EVGA meg az NVIDIA 650-et ír. Mivel ez egy GOLD minősítésű táp, így jónak kell lennie nem?
Egy másik videókártyát is megpróbáltam, egy netezőst, (GT 730) azzal tökéletesen működik a gép, még stressz tesztek alatt sem írt hibát vagy csinált volan fura dolgokat.A kártya garanciális és hétfőn viszem is be, hogy mi lehet.
Sokan azt írták, hogy táp kevés neki, de akkor legalább be kellene kapcsolnia nem? De a ventiket sem pörgeti fel, csak 1 mp-re aztán leáll.
Szerintetek mi lehet a gond? Másik gépben nagyobb táppal nem tudom kipróbálni, mert nincs lehetőségem, szerintetek mi lehet?
Köszi előre is!
-
Cs1csó
titán
válasz
Rustbrown #136619 üzenetére
Seasonic FOCUS GX-550W Gold (SASSFOCGX550) 30,6k
10k-val olcsóbb, az EMAG ad 10 év garit.
-
Rustbrown
friss újonc
Üdvözletem!
Szeretnék a jelenlegi konfigurációmon változtatni,és előfordulhat,hogy valamelyest majd a processzoromat húzni is szeretném,egyedül a táp kérdés még az ami nálam nyitva van,így szeretném megkérdezni az itteni hozzáértők véleményét erről.
A konfiguráció az a következő lesz majd:
CPU:Intel core i7-920
RAM: Corsair Dominator GT DDR3 2133Mhz (4x4GB)
VGA:Gigabyte GTX 1050Ti 4GB
Alaplap:ASUS Rampage III Gene (LGA1366,X58)
2xSSDA kinézett táp pedig ennek a kiszolgálására egy: beQuiet! Straight Power 11 Platinum 550W
volna.
Van esetleg valami más alternatíva ami jobb lenne mint ez,vagy esetleg önmagában ez a feladatra gyenge lenne?A válaszokat előre is köszönöm.
-
NYPD
aktív tag
válasz
Cs1csó #136616 üzenetére
Köszi, ebben bízom én is. Sajnos nem tudok szerezni sehonnan, kivéve ha megveszem
Seasonic Core GM 650W 80+ illetve Corsair RM550x Gold között vacillálok. Bővíteném majd a gépet, i5-10400F + RTX3070 a terv, lehet a 650 jobb választás lenne, csak hogy legyen elég tartalék, bár ahogy nézegettem a kalkulátort, még az 550 is belefér, a bequiet kalkulátora 422W-ot írt.
-
NYPD
aktív tag
Sziasztok! Nem kifejezetten táp ajánlatot kérnék, inkább segítséget, az alábbival.
A PC a nappaliban van elhelyezve, ami HDMI-n megy egy TV-re. Amikor be van kapcsolva a gép, és felkapcsolom a nappaliban a villanyt, vagy pl kikapcsol a hűtőgép (amerikai konyhás), vagy bedugom a laptopot egy másik konnektorba, egy pillanatra elmegy a kép. Van, amikor teljesen, és kiírja h nincs jel. Többször előfordul az is, hogy ha bekapcsolom a gépet, az alaplap logó bejön minden esetben, viszont a Windows indítóképernyő már nem, elmegy a jel. Van sokszor olyan is, hogy hibátlanul indul és kép is van, teljesen random a jelenség. Néha ez megoldható úgy, hogy kihúzom a TV-ből a HDMI kábelt és visszadugom, akkor visszajön a kép. A táp egy Chieftec GTC-500-80P, kb 6-7 éves. Az utóbbi időben a gép random újra is indult párszor, ez tipikusan táp gyanús.
Lehet ez a jel eldobálása táp hiba?
A TV biztos, hogy jó, sima adásnál meg se rezzen bárhogy kapcsolgatom a villanyt, illetve másik TV-vel is volt próbálva, szintén. HDMI kábelt szintén kizárnám, ez a második amivel ezt csinálja. Videokártya v táp, szerintem. Rosszabb esetben az elektromos hálózat a lakásban valahol, bár akkor ezt már szerintem mióta itt lakunk kellett volna tapasztalni, viszont ez csak kb egy éve jött elő.
Tápnak jobban örülnék, bár még garis a VGA, de amúgy is szeretném cserélni a tápot lassan, remélem akkor megszűnne ez a probléma is...
Köszi!
-
Cs1csó
titán
válasz
dugomc #136611 üzenetére
Ahogy nézem online kell regisztrálni, gondolom megadod a szériaszámot. (más termékeknél is így szokott lenni)
niof
+1 amit én néztem ventilátor cserés videókat ott 2 kábeles megoldás volt tehát saját magát vezérli a tápegység, gondolom van egy hőmérséklet szenzor vagy csak simán az igényelt teljesítményt tükrében növeli-csökkenti a fordulatot már ha nem fix) Cserénél 3 pin-est kell venni az egyiket le kell ragasztani (kikötni) és a másik kettőt kell bekötni, tervezem hogy megcsinálom.
ToXeN
nem OC-zett 1080Ti mellé ajánlott főleg már "éltesebb" korában. Nálam az említett 970 és i5-4690-el szépen elpötyög, gondolom 60% körüli maxot kaphat ennyit még egy ilyen középkategóriás éltesebb PSU-nak is bírnia kell.
A mostani VGA felhozatalra kár is az időt pazarolni, botrány, botrány, botrány. Nevetséges, hogy egy komolyabb - nem csúcs - PC-hez már 750W-os tápegység is kellhet akár.
-
ToXeN
tag
válasz
Cs1csó #136598 üzenetére
Én is jelentkezem egy FSP Raider 550W-el. Így 5 év után már annyira nem szereti a teljesítménytüskéket, vagyis nincs rá felkészítve, mint az új Seasonic-ok. Ha az 1080TI power limitje 110%-on van akkor már nagy terhelésnél lekapcsol, pedig fali mérő szerint olyan 420W környékén van.
A 12V ág kondenzátorait lecseréltem valamint a bemeneti 400V-os elkót nagyobbra cseréltem, ez azért javított valamit a helyzeten, de a cserére már megérett így is.
Ventillátort én már vagy 4x cseréltem, nekem fejjell lefelé van a táp amit a csapágyak annyira nem szeretnek.
Jó kis táp volt ez 5 évig, de az újabb videókártyák teljesítménytüskéi miatt olyan táp kell ami ezt el is viseli.Most látom, hogy lemaradtam egy oldalnyi hozzászólársról, bocsánat
-
niof
veterán
válasz
Motyi #136610 üzenetére
Én eddig akárhány tápot szétszedtem, mindben csak 2 eres vezeték ment a ventihez. Tehát a fordulatszabályzás (amennyiben van), teljes mértékben feszültség alapján történt, amit gondolom a saját belső hőszenzora szabályzott valahogy. Persze lehet, hogy a modernebb tápok már máshogy oldják meg, és az is lehet, hogy az alaplap felé valahogy kommunikálják a fordulatszámot is. Bár a kiosztásban én nem látok ilyen kommunikációt biztosító lábat...
Szóval, az aida valószínűleg csak "behazudja" az értéket. -
dugomc
tag
Sziasztok. Bitfenix 750 es tápot terveznék venni viszont minden boltban 2 év a gari. A gyártó oldalán 5 év van írva. Hogy tudom azt érvényesíteni? Regisztrációval? Vagy csak 2 év van?
-
Motyi
senior tag
válasz
Lugosssy #136609 üzenetére
És honnan gondolod , hogy az AIDA valóban a tápegységben lévő ventillátor fordulatszámát mutatja neked? Esetleg megbontottad a tápot és kivezetted a ventillátor fordulatszám érzékelő vezetékét az alaplapra? Csak mert az EVGA G3 szérián nincs gyárilag lehetőség a beépített ventillátor felhasználó oldali monitorozására, így nem is láthatod a táp ventillátorának fordulatszámát.
-
Cs1csó
titán
válasz
Lugosssy #136607 üzenetére
AHogy nézem ez gyakorlatilag félpasszív mód:
When ECO mode is enabled, the power supply fan will not spin until a specific temperature is reached. To enable ECO mode, there is a switch on the back of the power supply. With ECO mode enabled the fan should not run until the power supply hits 55c. If the temperature reaches or exceeds this threshold, the fan will turn on to prevent overheating.
Indítsd újra a gépet is hátha.
-
Lugosssy
újonc
Sziasztok!
Van egy EVGA SuperNOVA 750 G3 tápom. [link]
Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan tudom rajta bekapcsolni az eco módot?
Elég a tápon lévő eco kapcsolót elkattintani? és ha igen, akkor a gép legyen kikapcsolva vagy éppen hogy legyen bekapcsolva!
Kell esetleg engedélyezni valamit a BIOSban hogy menjen? ( MSI B450 TomaMaxom van )
Aida64 azt mutatja, hogy a tápegység 900 RPM-el forog.Előre is köszi a választ. Ez az első ilyen tápom, nincs túl sok tapasztalatom.
-
Cs1csó
titán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A minél pontosabb válasz érdekében olvasd el a Téma összefoglalót!
● Hirdetni csak a Hardveraprón szabad!
● Garanciális kérdések: Tápegység garancia GYIK!
- Hír Újabb, 12VHPWR csatolóval szerelt ASUS tápegységek kopogtatnak az ajtón
- Hír Megvan az első leégett NVIDIA tápadapter
- Hír ATX 3.0 szabványú az ASUS Loki tápegysége
- Hír Eléggé kompakt lett az MSI ATX 3.0-s tápbestiája
- Hír Megújultak a Corsair HXi szériás tápegységei
- Hír Hivatalosan is bemutatta az ATX 3.0-t és az ATX12VO 2.0-t az Intel
- Hír Szinte minden kiderült a VGA-k új tápkonnektoráról
- Xbox Series X|S
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- iPhone topik
- Suzuki topik
- Milyen alaplapot vegyek?
- Overwatch 2
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- HyperX Cloud Alpha Wireless + HyperX Cloud Alpha 2 Olvasd el
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple Pencil 2.gen, Új, Dobozával 12 hónap garanciával
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest