-
PROHARDVER!
Kérdezés előtt az alábbi kérdéseket válaszold meg:
1.: Mennyit szánnál rá?
● Pl: "30.000Ft alatt kellene megoldani."
2.: Milyen gépre kötnéd?
● Pl: "Lásd az adatlapomon."
● Pl: "i7 11700, Asus TUF RTX 3070 OC, MSI B560M Mortar, 1db M.2 SSD."
(esetleg a ház típusával kiegészítve, a megfelelő kábelhosszúságok miatt)
+1: Van extra igényed a táppal kapcsolatban?
● Pl: Moduláris csatlakozók, félpasszív működés, halk, stb…
● Pl: "Tuningolni tervezek." (írd le mit és mennyire tuningolnál)
Ajánlott Tápegységek 2023: [link] (a teljesség igénye nélkül)
Új hozzászólás Aktív témák
-
arcitec
addikt
válasz
tomsolo #129945 üzenetére
1600 - 2000
. Nálam most semmi sem megy annyit max 1200 és a tápot sem hallottam még.
[FSP Hydro GD 80 Plus® Gold] 20 dB úgy 75% terhelésig. 25 95%-on amit nem fog elérni .. soha ...
Egyébként az 1200 is hallható már, de az nem a táp...
-
Ribi
nagyúr
válasz
tomsolo #129945 üzenetére
1000 rpm alatt száguldozó Mugen mellett nem fogsz meghallani egy 500-on forgó BQ tápot sem.
Mindig csodálom amikor valakinek van a gépében van 3-4 házventi, de nem rak a proci bordára ventit, vagy passzív táp kell. Mert az a +1 venti a 3-4 mellett hangos? Nemár.
Ha a házba normális venti van, akkor a procira miért rak szart? Vagy szar tápot? -
oriic
HÁZIGAZDA
Sziasztok!
1.: Mennyit szánnál rá?
● Legyen mondjuk 20k
2.: Milyen gépre kötnéd(az adatlapodra is hivatkozhatsz)Asrock B450M-Pro 4
AMD Ryzen 5 2600
Aegis G.Skill 16GB Kit DDR4 3000 MHz CL16
MANLI GeForce GTX 1080 Ti 11GB GALLARDO
Hynix PC300 256GB NVME PCIe SSD+1: Van extra igényed a táppal kapcsolatban?
Semmi extra igényem nincs.
● "Tuningolni tervezek" (írd le mit és mennyire tuningolnál)
Nem tervezek tuningolni.
Jelenleg egy FSP Hexa 85+ 450W tápot használok egy GTX 1060-al, de ez elvileg a GTX1080Ti-hez már kevés lesz.
Köszönöm előre is a segítséget.
FSP Hexa 85+ 450W
-
syberia
veterán
válasz
Dounter88 #129940 üzenetére
Hosszú távra tervezel a táppal, tehát inkább előnyösnek tűnik a beruházás.
Egy belépőszintű Kolink táppal akár lángra is kaphat a PC, ennél a szériánál megtanultak jó tápegységet gyártani.Kolink Continuum Platina robusztus behemót, igen magas műszaki tartalommal.
(Highpower HPS platform LLC/DC-DC konverter, Rubycon kondenzátor)(#129944) Ribi: Alábecsülöd a denevérek hallását lepipáló kollégát.
(#129942): Maximális hatásfok az már smafu?!
Igen, csak 2% a hátrány, de most gonosz módba kapcsoltam.
50% terhelésen tetőzik, 225W körül Gold hatásfokot tud. -
tomsolo
addikt
válasz
arcitec #129943 üzenetére
Miután az elődje - fsp hydro - simán pörgött 1600-2000t egy vastagabb loadnál rájöttem hogy nem akarok hallani ilyet már 2020-ban. 2060 supernél 60 fok a passzív korlát - addig kussol, ezért vannak ilyenek a tesztekben hogy idle hőmérséklet 40-50 fok. (Ráadásul ezek az újabb gpuk még inkább tolják felfele a temp küszöböt, régen már rég leöntöttem volna az ilyet egy vödör vízzel
) . Szóval igen az a plusz 10 fok simán jöhet a gpuból.
Az ssd meg nem hdd. Sokkal kevésbé érzékenyebb egy csomó dologra szóval van baj amikor vki 30 fokon akarja tartani őket.
(#129944) Ribi:
ez nem igaz, ha jobb ventijeid vannak és jól csíllapít ház nem fogsz meghallani egy 1000 rpm alatt száguldozó Mugent. -
arcitec
addikt
válasz
tomsolo #129942 üzenetére
Azért ezzel lennének fenntartásaim, mert 1.) nem csak táp venti létezik. 2. példának okán az MSI 1660 super gaming x ha minden igaz 40 fok fölött kezdi pörgetni a ventiket. Nálam szép finoman járó ventis 1660s 30 fok. És nem azt hallom, úgy egyébként
.
Tehát szerinted az a +10 fok az ott van csak is a gpu-ban? Nem hinném és ez vonatkozik a tápra is. Pont erről volt szó nem is rég valaki azt írta az ssd mehet 70 fokig. Ami aztán jól meg lett tromfolva, hogy nem úgy van az. És akkor az még nem is lett feszegetve, ha már mondjuk jó 40 fok fölött van, hogy is megy a hűtés? Persze nyilván halkan.
-
tomsolo
addikt
válasz
Piftuka #129938 üzenetére
Azért az nagyon nagy királyság hogy a táp passzív tud maradni - és totálisan, teljesen kussban van. Nálam szó szerint idegesítő csönd van a gép körül, a gyerek tegnap ott netflixezett(fejhallgatóval) kb 10 percenként oda kellett néznem ott van-e még.
Szóval én nem bántam meg a túlméretezett tápot, pedig mióta a gpu-t is alufeszeltem jó ha a 20%-ot eléri load.
-
Dounter88
csendes tag
válasz
Piftuka #129938 üzenetére
Valószínűleg semmilyen, csak szeretnék mindenre felkészülni.
Grafikai munkára alkalmas gépet szeretnék, és ha az Amd a jövőben kidob egy 300W-os Radeon XIV-et jóval olcsóbban mint a Titan RTX Z Super Ti akkor ne kelljen már emiatt tápot is váltanom.
(http://www.realhardtechx.com/index_archivos/Page362.htm ez alapján gondolkodtam)
Ezek szerint a recommended értékek túlnagyoltak?szerk.:
(#129939) syberia
Köszönöm.
A SeaSonic Goldról mindenhol visszaköszön hogy a tápok tápja, de 10ezerrel többért van Kolink Continuum Platina 850W, ami jobb befektetésnek tűnik számomra, ezért kérdeztem. -
syberia
veterán
válasz
Dounter88 #129937 üzenetére
Ennek az összeállításnak kényelmesen elég lenne 650W, és még tartalék is maradna a további fejlesztéshez a tápegységben.
Általánosságban elmondható, a tápegységek élettartamának jót tesz az alacsonyabb terhelés. 24/7 használatnál indokolt jobban túlméretezni, de inkább a minőségibb típusokat érdemes megcélozni.
-
Piftuka
veterán
válasz
Dounter88 #129927 üzenetére
Én pedig továbbra sem értem, hogy milyen forrásból származott az információ, amely ezt mondatta veled:
"egy közel 80-90%-on üzemelő SeaSonic gold 450W, vagy egy ~50%-on üzemelő Riotoro Enigma G2 850W(SS gold belső) érné-e meg?"
Ha visszaolvasol a topic-ban, akkor láthatod, hogy többünk volt az elmúlt hónapokban a "te cipődben".
550-650 Watt-os tápegységeket vettünk... volt, aki 750 Watt-osat. És mindannyiunk esetében közös, hogy még terhelés alatt sem kapcsol be a tápegységben a ventilátor, mert a számítógép fogyasztása játékok, nagy gépigényű feladatok során sem éri el a 200-250 Watt-ot.
Ezek alapján én arra vagyok kíváncsi, milyen számítógéped lesz, ami ~400 Watt-ot fog fogyasztani... -
Dounter88
csendes tag
válasz
syberia #129932 üzenetére
Részben választ kaptam, de akkor pontosítok:
2 monitor, <16gb ram, 3700x-nek megfelelő proci és mondjuk egy 2060 Super környékére lövök. +SSD/HDD
Amennyire tudom, ennek se kell 850W, (ha mégis javíts ki) de a kérdésem továbbra is csak arra irányul hogy: (bár nem tervezem, de tegyük fel 24/7 renderben)
ha 850W-os tápot hajtom ~50%-on, az jobb hosszútávon mint 500W-os tápot hajtok ~90%-on? -
Pete1
tag
válasz
syberia #129932 üzenetére
Minden frissítést sikerült feltenni, ill. azt írja, hogy a rendszer naprakész. Már letöröltem az összes (Volt vagy 8-10 változat egyszerre)Microsoft Visual C+++ programot, ebből az Update egyet rakott vissza, a Flash Player- t letöröltem. A Windows elég régen volt telepítve, csak az új Build. megjelenésekor "újult" meg. A szemetet rendszeresen takarítom belőle a beépített lemezkezelővel, a registry-t is karbantartom időnként a VIT Registry Fix-el. (Ez utóbbi alkalmazást még vagy 4 másik gépen is használom évek óta probléma nélkül)
Egyelőre az a tervem, hogy kiveszem a videokártyát, csak a Processzor GPU-áát használva tesztelem, ha így megszűnik az újraindulás, akkor Táp-VGA hiba(vagy Nvidia Driver), ha meg folytatódik, akkor újratelepítem a Windows-t Egyelőre jobb ötletem nincs.... -
syberia
veterán
válasz
Pete1 #129931 üzenetére
Windows frissítések hibátlanul feltelepültek korábban? Úgy rémlik ez is okozhat váratlan újraindulásokat, de nem zárnám ki a hardveres eredetet sem.
(#129927) Dounter88: Továbbra sem tudom milyen kaliberű gépet tervezel építeni a későbbiekben, de nagy eséllyel elég lenne 650 watt, és nem lenne 60% fölött terhelve játékban sem. Viszont ha 650-es árban veszel 850-es tápot, jelen állás szerint brutális overkill, de más hátrány nincsen.
-
Pete1
tag
válasz
syberia #129930 üzenetére
Szia,
Talán, úgy emlékszem XFX TS 450-es. (Gigabyte GeForce® GTX 1060 Mini ITX OC 6G videokártya weboldalán a javasolt tápegység: 400W.)
Még talán annyit, hogy a megbízhatóság figyelőben sorozatos RuntimeBroker.exe hiba található, majd utána az ilyenkor szokásos, " a számítógép nem szabályosan lett leállítva" szöveg. Lehet, hogy ez a RuntimeBroker.exe okozza az újraindulásokat?Üdv.
-
syberia
veterán
válasz
Pete1 #129928 üzenetére
Szia, XFX XTS 460W Platinum a tápegység típusa? A hibajelenség nem feltétlenül tápegységre utal, nézz be a szaktopikba.
Szityak: be quiet! Pure Power 9 500W? Nem kell lecserélned, elég erős a gépedhez, 80+ Silver hatásfokú minőségi darab.
-
Szityak
tag
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni. A jelenlegi konfigom:
Msi Mortar b450
Amd Ryzen 5 2600
2x8gb Kingston
Sapphire rx5700xt 8gb
1tb hdd, 1 ssd
Ezt most egy Be Quiet 9 550es hajt. (lehet csak 500as). Gondolkoztam, hogy kellene nagyobb. Ha kell mit ajánlanátok? Valami modulárisban gondolkodtam, fsp, be quiet. Későbbiekben (talán jövőre, ha kijön) nagyobb és újabb ryzenben még gondolkodom.Köszönöm előre is a segítséget!
-
Pete1
tag
Sziasztok,
A segítségeteket kérem:
A fiam gépében tavaly valamikor videokártya csere történt, de a napokban kibökte, hogy tavaly valamikor elkezdett a számítógépe váratlanul újraindulgatni. (Pl. egyes, nem minden játéknál, vagy a gép indítása után, ha rögtön YouTube video-t néz). Gondolom azért csak ha rögtön, mert ilyenkor minden program egyszerre indul (hosszú az automatikusan induló programok listája), minden betölt, pörög a processzor...Nincs "kékhalál", csak egyszerűen újraindul.A számítógép összetevői:
Gigabyte H170 alaplap, Intel i7-6700, 2x8GB DDR4, GeForce® GTX 1060 Mini ITX OC 6G videokártya (az előző egy EVGA 1050Ti 1 GB volt), 1TB HDD, 500GB Samsung SSD, 1db ODD, 5db 120-as ventillátor, Wifi adapter, hangfalak, és egy XFX 460W táp.....A rendszer nincs tuningolva!Tápegység elégtelenségre gyanakszom, de érdekelne hozzáértő(k) véleménye, ill. az is, hogy milyen típusú tápegység javallott ehhez a config-hoz. Jó minőségű és tartós tápegységet szeretnék, ugyanis szinte folyamatosan nyüstölve van....
Minden észrevételt, tanácsot szívesen fogadnék,
Üdv. -
Dounter88
csendes tag
válasz
syberia #129926 üzenetére
A jelenlegi: (csak a poén kedvéért)
i5-2500k, Gtx1050ti, Chicony Hipro 430W, MODECOM Logic B21, 2*1333 Kingmax 4Gb, Samsung 500GB F3 7200rpmEzt a konfigot szeretném a jövőben update-elni, kezdve egy minőségi táppal, házzal, SSD-vel és talán videokártyával, attól függően mutat-e valamit az Amd az új konzolgenerációval.
A DDR5-öt már kivárom a proci, lap, RAM cserére.
A kérdésem továbbra is él, 450W ~85%-on vagy 850W ~50%-on? -
syberia
veterán
válasz
Dounter88 #129925 üzenetére
"Abban biztos vagyok hogy a gépemnek elég lenne egy 450-500Watt-os táp"
Ez jó hír, de a tápválasztásban nagy segítség számunkra, ha a gép többi komponensét is részletezed, legalább a processzor és videokártya tekintetében.
Riotoro Enigma G2 850W és Kolink Continuum Platinum 850W elég jó ár/teljesítmény mutatóval bír, egy erősen tuningolt 9900K + 2080Ti rendszer is rájuk bízható.
-
Dounter88
csendes tag
Üdv!
Kérdésem lenne. Abban biztos vagyok hogy a gépemnek elég lenne egy 450-500Watt-os táp, viszont fogyasztás tekintetében, egy közel 80-90%-on üzemelő SeaSonic gold 450W, vagy egy ~50%-on üzemelő Riotoro Enigma G2 850W(SS gold belső) érné-e meg?
Mind a kettőt ajánljátok ahogy visszaolvastam.
A 10K különbözetet lenyelem ha utána 10 évig lehetőségem van gond nélkül bővíteni+kevesebb üzemköltséget és halkabb működést kapok.
Illetve a Kolink Continuum Platinum 850W-ról és Kolink Enclave 700W-ról kérnék véleményt. Van aki huzamosabb ideje használja? Elmondaná a tapasztalatait?Válaszaitokat köszönöm!
-
szabo_b7
tag
Sziasztok!
Ismerősömnek lenne egy ilyen konfigja:
GIGABYTE Z390 GAMING X
INTEL Core i7-9700K @3.6GHz 1151 + CM Hyper 212 EVO
Kingston HyperX Predator 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CL16
WD Blue 1TB 3.5" 7200 rpm 64 MB SATA 3 WD10EZEX
ASUS ROG Strix GeForce RTX 2070 8GB GDDR6Jelenleg egy CHIEFTEC GPS-600A8 600W tápja van.
Modulárisra szeretne válltani, kábelek miatt.
Milyen normális moduláris táp lenne jó a konfig mellé? Keret 30-40k.
Előre is köszi!
-
urbi73
senior tag
Most elég jó árban van az 500w Hexa. [link] .Ha jól tudom a 450w megy ennyiért .Erősen gondolkozok rajta hogy ilyet kéne rendelni .
-
syberia
veterán
válasz
attiati #129919 üzenetére
Minőségi tápegységed van, ez nem vitás, de majdnem 10 évet üzemelt.
Valószínűleg nem fog bajt okozni a további használata, én mindenesetre a lecserélését javaslom inkább. Én igazán nem vagyok híve a fölösleges kiadásoknak,de van amikor szükségessé válik az új alkatrész beszerzése. A tápegységek sajnos a leggyorsabban öregedő komponensek, a viszonylag magas hőterhelés és összetett felépítésük is közrejátszik ebben.
-
attiati
veterán
válasz
syberia #129918 üzenetére
Igen, ajánlottal köszi, csak a matekot nem értettem. Illetve ha oda kerül a sor, akkor szerintem végigbújom az aprót garis tápok után.
Alig használtam ezt a tápot terhelésre. Szinte csak netezést kapott 8-9 éven át.
Kb 220W TDP konfigot hajtott. És sajnálnék emiatt venni 15-20e ft-ért újat. Port viszont kapott szerintem. Természetesen vennék új tápot, ha muszáj, mert elfáradt. Nincs erre valami teszt? -
syberia
veterán
válasz
attiati #129916 üzenetére
Ha egy 82+os (bronze) táp 425W-os, akkor azt jelenti, hogy
a) 348,5W teljesítményt tud leadni (425*0,82)
b) 425W-ot ad le, de 425/0,82 = 518W-ot vesz fel a hálózatból -100% terhelésen rosszabb lesz a hatásfok, mint ha legfeljebb 50-60%-on járatjuk a tápot. Az modern belsős típusok hamarabb elérik a hatásfokuk maximumát, a csoportos szabályozásnál jobban függ az optimális méretezéstől a hatásfok, összességében alacsonyabb szinten mozog.Ha a használt tápom már nem igazán bírja majd az új konfigot, akkor
1) simán lekapcsol, lefagy, újraindul
2) vagy kárt is tehet benne? -Ennek kicsi az esélye, jók a régebbi Enermaxok.
Ne várd meg hogy erre sor kerüljön, az új gép mellé megéri új tápegységre beruházni, mert minden komponens az áramforrás stabilitásán múlik.Az, hogy nem lesz jó a régi táp, azt miből látom?
3) felnyitom és púpos kondik? Ha ilyen nincs, akkor oké? -Nem feltétlenül oké, a tápegység korától és a felhasználástól is függ. Ha poros környezetben üzemel sokáig, vagy relatív magas terhelést kap hozamosabb ideig, lerövidülhet az élettartam. Hamarabb fogod észlelni az instabil működést (fagyás, nehézkes indíthatóság) mint a felpúposodott kondenzátorokat. A tápegység felnyitását kezdőknek nem javaslom, áramtalanítva is hordoz magában áramütés veszélyt.4) csak simán romlott a hatékonysága és már nem tud annyi teljesítményt leadni? -Nem a hatékonyság romlása a probléma, hanem az instabil feszültségek, ha kilép az atx szabványból egy elhasználódott táp, jönnek az újraindulások, leállások. Egyes esetekben más alkatrészek meghibásodása, de jó minőségű táppal minimalizálni tudjuk ennek a valószínűségét.
Közben beugrott hogy már rákérdeztél a tápodra, ajánlottam egyet.
-
arcitec
addikt
válasz
attiati #129916 üzenetére
A hálózati fogyasztásban benne van a meddő is. Ellenben TE, csak a hatásos teljesítményt fizeted. Hatásos teljesítményen kell számolnod, mert nyilván az hasznosul a másik oldalon,
a meddő, az a veszteség. Azért is van aktív PFC a tápokban, hogy minél hatékonyabb legyen.
Szerintem a gyártó által megadott pl 12V-os ág terhelhetőségét kell megnézned az mennyi és miféle fogyasztókat kötsz rá. Minden adat a hatásos teljesítménnyel(valós) számol.
Ez nem is annyira tápos kérdés, hanem inkább villanytan -
attiati
veterán
Pár dolog aszem nem világos. Segítenétek légszí?
Ha egy 82+os (bronze) táp 425W-os, akkor azt jelenti, hogy
a) 348,5W teljesítményt tud leadni (425*0,82)
b) 425W-ot ad le, de 425/0,82 = 518W-ot vesz fel a hálózatból?Ha a használt tápom már nem igazán bírja majd az új konfigot, akkor
1) simán lekapcsol, lefagy, újraindul
2) vagy kárt is tehet benne?Az, hogy nem lesz jó a régi táp, azt miből látom?
3) felnyitom és púpos kondik? Ha ilyen nincs, akkor oké?
4) csak simán romlott a hatékonysága és már nem tud annyi teljesítményt leadni?Úgy számolom, hogy VGA-tól függően a gépemnek (1,2-vel szorozva) 355-390W közötti teljesítményre lesz szüksége.
A táp meg 425W-os.
Nem tudom hogyan kell kiszámolni a 12V-os teljesítményét. -
MMIX
addikt
Olcsó tápegységek 37 euró körül.
Goedkope voedingen round-up: 300-450W vanaf 37 euro, teszt, mai nl.hardware.info
Google fordító (csak a szöveg fordításra, mert az eredeti oldalt nem hiba nélkül jeleníti meg)
Be quiet! System Power 9 (CM) 400W
Pure Power 11 300W, 350W és 400W
Cooler Master MWE White & MWE Bronze 450W
Corsair VS450 és CX450
Thermaltake TR2 S 450W
Xilence Performance A+ III 450W -
syberia
veterán
válasz
Kezdő vagyok #129909 üzenetére
Annyi SSD-t fizikailag nem tudsz csatlakoztatni, hogy megérezze a tápegység. Minimális fogyasztása van, egy hagyományos merevlemezhez képest is. A fő fogyasztó a vga és cpu, ezeknek a fejlesztésekor már oda kell figyelni a táp teljesítményére.
-
Kezdő vagyok
őstag
Sziasztok!
Lehet,hogy hülye a kérdés,ha teszek bele még egy SSD-t,bírni fogja a táp?
Kiegészíthetem bármilyen alkatrésszel a konfigurációt,bírni fogja a táp?
[link] -
syberia
veterán
válasz
Paxker315 #129906 üzenetére
Egy hulladék tápnak nincs előnye, mert kinyírhat más alkatrészt a gépben.
(#129900) szabifotos: Rizikós kísérlet, ha nem tökéletes a tápegység kondíciója, amire van esély a korát figyelembe véve, akkor lekapcsolás lesz a vége játékban.
(#129905) sztivo: Minőségibb tápot pakolnék ilyen zabagép alá...
-
Rol4ndd_
újonc
Sziasztok!
Erről a tápról van valakinek véleménye? [link]
Mennyire szabad az ilyeneket megvenni? -
Grave_444
nagyúr
válasz
szabifotos #129900 üzenetére
Ilyennel jó lehet, szerintem elbírja az a táp is a kártyát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A minél pontosabb válasz érdekében olvasd el a Téma összefoglalót!
● Hirdetni csak a Hardveraprón szabad!
● Garanciális kérdések: Tápegység garancia GYIK!
- Hír Újabb, 12VHPWR csatolóval szerelt ASUS tápegységek kopogtatnak az ajtón
- Hír Megvan az első leégett NVIDIA tápadapter
- Hír ATX 3.0 szabványú az ASUS Loki tápegysége
- Hír Eléggé kompakt lett az MSI ATX 3.0-s tápbestiája
- Hír Megújultak a Corsair HXi szériás tápegységei
- Hír Hivatalosan is bemutatta az ATX 3.0-t és az ATX12VO 2.0-t az Intel
- Hír Szinte minden kiderült a VGA-k új tápkonnektoráról
- PlayStation 5
- Milyen egeret válasszak?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Macrodroid
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Oázis Computer - Prohardver nyereményjáték egy Acer gamer monitorért
- További aktív témák...
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- Asus ZenBook 13 UX325 OLED - 13.3"FHD OLED - i5-1135G7 - 16GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest