- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fujifilm X
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- 3D nyomtatás
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Milyen egeret válasszak?
-
PROHARDVER!
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Benji21th
tag
Tudok mutatni persze, de úgy látom felesleges. Kicsit gugliztam a dolgok után és találtam egy fórumot ahol ezt írták:
The problem is your adapter. Helios-44 lenses were designed for SLR cameras which require a large "register" (the distance from the back of the mount to the film/sensor) to leave room for the mirror to clear the back of the lens when it swings up. Your adapter is for rangefinder lenses, which have a much shorter register because there is no mirror between the lens and film.Fortunately, the solution is easy and cheap, if not especially attractive. You need to find a M39-M42 adapter ring (your lens may have come with one) and then buy a M42-Micro 4/3 adapter. This will give you the right register.
Megpróbáltam kiemelni és picit távolabb tartani a szenzortól és valóban élesebb lett :/
-
Benji21th
tag
Szétszedtem ahogy mondtad, látványosan jobb lett, de csak annyira, hogy már látni azt hogy mi van a túloldalon, de még mindig nagyon messze van attól, hogy hasonlítson a valóságra
és igen, rekeszelve is homályos. Megpróbálom még igazgatni, jobb ötletem nincs sajna. De köszönöm a tippeket.
-
.mf
veterán
Nem ekv. értékre gondoltam - nehéz akkora gyútávon belenagyított manuálfókuszálni, de nem lehetetlen. Főleg az EM5 stabijával, nagyon jól jön manuálfókuszálásnál.
Amúgy igen, többnyire valahogy megtámasztva. Természet, város, meg az egy-két obligát Hold-képChris: ez tök jó, azt hittem, hogy nagyobbak. Az eddig látott 135-ösökkel is az volt a gondom, hogy azok már kicsit nagyok. Ha jól sejtem, OM?
Közben találtam ezt az oldalt is, aranybánya: Minolta manual lens list. A 85 f2 is csak 17mm-rel hosszabb, mint az 50 f2-m (igaz, tömegben már +130/135 g...)P_Adam: kösz! Igen, az OM-ről is már sok jót hallottam, főleg a teléikről.
Szuper-tele: értem én, nincsenek irreális elvárásaim, sőt. Esélyes, hogy csak egy páralkalmas játszóobi lesz. Egy akkora (méret + tömeg) darab vasat nem hinném, hogy sokat cipelném magammal. -
Gertev
csendes tag
igen, a lányos. nem is kell "megítélni". Anno, amikor papírképes albumok voltak, ott sem ültünk felette nagyítóval.... HA egy 19 vagy 21" -os monitort (vagy pláne nagyobbat) szépen kitölt egy kép, fotelből hátradőlve tetszik, (ahogy itt pl. hajszálak szépek, szemek szépek...), akkor az egy jó kép! A többi csak szarakodás. (vagy plakát lesz belőle nyomtatva?)
-
törölt tag
-
MrChris
nagyúr
Még olyan ördögöt is festhetek az obidra
hogy a folyadék felhordáskor beszivárgott és ott okoz valamit. Pl elpárolgott, a belső felületen/lencséken pedig kicsapódott egy része. Ha jól tudom a lencsék össze vannak ragasztva szurokkal vagy valami feka cuccal és egy tömbben mozognak... de nem
itt szét van szedve és külön külön vannak. Érdemes felírni a sorrendet, mint a japán csóka tette, meg hogy melyik irányba néznek a cuccok. Már ha szétszeded. Én biztos szétkapnám, ha nem jó
Helios 44-2 -
MrChris
nagyúr
jól értem, hogy a hiba megjelenése eléggé egybeesik a tisztítással? Ha így van, akkor mégis valamit szétkentél rajta, lehellettel jól ellenőrizhető. A többi lehetőség inkább bevonat károsodás/karc, mikrokarc... Én nem szeretem a csodacuccokat. Minél kevesebb alkotóelemből van a tisztítószer annál célzottabb és kevesebb a kockázata.
Mikor használtan vettem egy GH2-t annak az érzékelőjén tűhegynyi odakövült cuccokkal volt tele. Utánolvasgattam, ajánlották a kamerakft-t, de végül fogtam a fülpiszkálót, alkoholt és nekiestem. Szó szerint vakarni kellett, azt hittem ez nem is rajta, hanem benne lévő anyaghiány. De láss csudát lassan minden dzsuva eltűnt és lehelgetve is tökéletesnek lett. A vele készült kép is jó lett.
Kiváncs vagyok mi okozza a heliosod hibáját! -
p_adam
addikt
Igen ez összehasonlíthatatlanul jobb (volt) mint az enyém de azon vannak is mikrokarcok ami növeli a becsillanást.
Ha átvilágítod, akkor talán látszik hogy változott-e valami azóta.A folyadékkal vigyázni kell, nem mindegyik objektív bevonata tűri ugyanazt, van amin még a törlőkendő is tiszítási nyomot hagy, van valami spéci Giottos ecset ami ha nem is szedi le de megpiszkálja és utána könnyű lefújni a Rocket Blower-el, akartam is szerezni, csak sajnos itthon már nem forgalmazzák.
-
p_adam
addikt
Kerülni kell a napfényt mert 'elveszi' az összes kontrasztot és pl. emiatt a peaking sem fog működni (belenagyítva azért működik).
Ezeken nem Zeiss T* bevonat vanNem ismerem a későbbi verziókat de ami nekem van az még inkább ilyen, igaz talán ráférne egy tisztítás is de az egész objektív nem ér annyit inkább speciális effektre használom
Próbáltam napellenzőkkel is de a fény felől a kezemet odarakva (úgy hogy éppen nem lóg bele a képbe) hatékonyabban sikerült lecsökkenteni a hatást, talán egy pont ráilllő napellező segít.
-
Majd megnézem a NEX-eket, csak sajna pár napja kezembe vettem egy SLT-A77-et, meg régebben volt egy Dynax 7D nálam egy ideig, és azután bármilyen NEX / PEN méretű gép egyenlő az istenkáromlással.
Több gépet meg nem szeretnék tartani.
Logikus menekülő út egy régebbi Sony vagy Pentax váz. -
-
Gertev
csendes tag
Az enyém szépen jár, a rekesz fokozatmentesen állítható, Ezeken nincs semmilyen pöcök-bütyök, amit hackelni kellene. Többek szerint lehet, hogy egy Zeiss Sonnar és társai jobbak, ki kell próbálni. Nekem sokszor jól jön a f2.8, és lehet rekeszleni, ha kell. A CA elég kicsi. Mindig van élesebb-jobb obi. Aki erre megy, vegyen modern autófókuszost.
A régieknek pedig egyedi karaktere van a legtöbbször. Abba érdemes beleszeretni. Az áruk nálunk oylan 2-30k között szokott mozogni, kintről drágább. Akinek sok lamella kell, olcsóbban, vegyen Pentacon 135/2.8-at (15 lamellás preset vált.), ez 15-20k körül megvan. -
fattyu
veterán
az elég jó ( egyéni preferencia ) meg a penge között van tér.
Nekem a linkelt 50re méretezett kép jóval gyengébb mint a sonnarom volt tök nyitva full méretben.
Ki kell próbálni ha elég jó neked 2.8on akkor persze nosza.
amugy mintha a hexanonból is lenne csecseszerű 135ös. nem próbáltam.
-
MrChris
nagyúr
135-ösökön felbuzdulva elővettem az om135/2.8-at. Még úgy se próbáltam ki komolyabban, pedig nyár óta meg van. Lövök majd vele párat. Engem is kizárólag a legnagyobb fényerő érdekel, meg max 1 rekeszelés, ha többet kellene arra ott vannak a natív obik amiknek már számomra annyival több előnyük van, hogy már nem játék a manual.
-
Gertev
csendes tag
A Tair 11 szerintem az elérhető áru 135mm között az egyik legjobb lencse. 20 rekeszlamella - tökéletes kör alakú blende minden rekeszálláson, éles kép, még nyitva is!
Szerintem nem érdemes vacakolni no-name 135-kel, inkább ezt venni (vagy jobbat, ha van rá pénz...)
Itt egy nagyobb kép (50% leméretezett, ennyit engedett ide): http://kepfeltoltes.hu/140409/IMG_2325_t133-roxy_web50_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
adatok: Tair-11 (M39) -, Canon EOS 30D, iso500, 1/50, f2.8
-
Elektrosokk
veterán
canon eos m-re
Én nem nagyon ismerem ezeket az obikat, ami volt nekem régen manual nikonon azok nagyon jók voltak, mind mechanikailag, mind képminőségben. az 50-est szerettem is használni apsc-n. volt egy mamiya sekor sx 2.8 28mm-em is, de sajnos eladtam amikor azt hittem hogy nem lesz már rá szükség.
itt van a takumar
-
Elektrosokk
veterán
szép, pár kép nagyon tetszik.
bér nekem ez túl hosszú lenne. meg amúgy is van 85-ös af obim.
most maximum 50mm-ig nézek, de inkább alatta. Canonon gondolkoztam, fd bajonett. 1.4 körül ezek portrézni is jók? vagy csak közelre virágokat? Pont azon az oldalon néztem én is a asahi super takumar fotóit. 1.4 50mm. arról mi a véleményed ?
-
bagaba1
tag
aláírom, ezeknél a képeknél tényleg mellément a fókusz.sajnos ilyen kis mélységélességnél nehéz fókuszban maradni egy manuál obival, de ezt ti is tudjátok, nem menteni próbálom magam.
copass: chipes adapterrel használom, a gép fókuszvisszajelzésére hagyatkoztam. A gép állványon volt, tuti nem mozdult el, szóval maximum a váz fókuszrendszere jelzett fals értéket.
-
fattyu
veterán
én nem arra vágom rá. próbáltam. Az elvileg exkluzívabb jobban leválogatott minőségellenőrzött B bajonettes verziót.
Nem hittem el amit látok. Élőképes vázon pontos fókusszal mintha gyesznózsírt kentek volna az obira.
Próbáltam másikat is m42. pont ugyanolyan szar. Nekem az kösz inkább nem használom kategória.
-
MrChris
nagyúr
azt nem szokták észrevenni, mikor lágy, becsillan, úgy nem veszik észre, mint moziflmnél a tekercsváltó jelet, vagy én az autómon, hogy nem fogott az első fék
nem tűnik fel
#4654-ben linkelt tesztkép 1.8-asra írtam hogy az már túl lövi az ingerküszöböm. Lehet tőlem 0.8-as obi zeiss-leica cimkével, ha csak f:4-től ad használható képet, akkor a szekrényben is sajnálnám rá a helyet.
-
Elektrosokk
veterán
persze, igaz amit írsz, a kollégának nem is tudtam rendesen reagálni arra amit írt mert nem volt nagyon időm a gép előtt maradni. azért szűkült a kör a nex5r és az eos m -re mert a szenzort nagyjából ismerem, dinamika viszonylag jó, kissé leméretezve amire kell nekem megfelelne az a minőség.
-
Elektrosokk
veterán
igen , nem tudtam elhozni a képeket.
azért van egy határ , most néztem nex5 r van használtan 110.000.- körül, most ennél többet egy forinttal sem szeretnék költeni. az eos ugye abból a szempontból lenne jó hogy vannak canon objektívjeim. de persze szeretnék pár manuálba is beruházni. a nex5r-nek ráadásul tetszik a videója is
-
-
MrChris
nagyúr
még egy 135-ös alternatíva a konica 135/3.2. Nekem volt egy ilyenem, meg sonnar135/3.5 mc-s és bizony egy hajszállal jobb volt a konica! 8e.ért adtam el, mert jött egy oly om 135/2.8mc ami megint egy hajszállal jobb volt és hát picit fényerősebb. De igazából kistelének inkább egy om100/2.8-t használok, fele méretben a 135-ösöknek és 2.8-on is kiváló.
-
copass
veterán
a jupiternek még a 37A-t istenítik, mert alu, a kezelése is kezesebb mint a 11A-nak, a képe az ugyanazmajdnem.
volt pentaconom 135, olyan hitvány képe volt hogy nem igaz, pedig 2.8, mindegy mit csináltál vele, veszett ügy.
az expert mc rebrandelt vmi 2.8-asnak is szebb képe volt, pedig az került a felibe ~3k, pentacon meg 8k.
azér csak egy zeiss, amint kézbe veszed már érződik a minőség egy jupiterhez képest, mindkettő jól rajzol, de a jupiter11A-nál olyan izomcsoportok is megerősödnek amiről nem is tudtál! -
copass
veterán
sonnar mc 135mm f3.5
f5.6 felé nem mentem sose mert akkor nem volt fókuszvisszajelzés a csippesadapteren (fattyú tudom,de öreg vagyok bakker)
a kistelezúmok a nyomába se érnek egy sonnar-nak, nyitva élesebb mint a 28-135 IS USM f8-on, ez pedig 60k használtam. volt 28-105 öm is, az még rosszabb volt. -
MrChris
nagyúr
Ide is beteszem mit műveltem a manuál lencsékkel és a G6-al: Rendező, vágó, kézdublőr... mind magam volnék.
-
Zozzer888
addikt
Hát bízni kell benne, de akkor is mikor AF-fel fényképezik az ember (én elég sokat lövök úgy, sőt) szal nekem ez miatt nem gáz.
Asszonynak van MILCje (E-PL1) abba nagyon tetszik, hogy bármilyen üveget találunk a "Hú ezt fel lehet vajon rakni?" kérdés után mindig találok Ebayon adaptert 2ezer Ft-ért
-
HollyBoni
veterán
Próbáltál már zsír EVF-et? GH1-em nagyon lowend, de rohadt jó az EVF-je. Volt szerencsém photexpon EM1-et kipróbálni, na az brutális volt... De pl próbálgattam ott D600-at, D800-at, D4-et, de a GH1 keresője mégis jobban tetszett, az egyedüli gondja hogy nagyon szaggat és zajos már lámpafényél is sokszor, de az EM5-EM1, vagy simán egy jobb EVF szerintem még gyertyafénynél is tiszta.
Mondjuk nekem az OVF alapból nem begyere, mert nem azt látod amilyen a kép lesz, nem működik videónál, sokkal több dolgot ki lehet rakni EVF-re.
-
HollyBoni
veterán
Én 58 f2 vs 50 f2-t teszteltem állvánnyal úgy hogy hátrébb mentem, de ugyanaz lett a mélységélesség. 135-re leszek kíváncsi, azért az jóval hosszabb.
(#4398) ccs2929: Ezt én is tudom. De én itt most arról beszélek, ha a képkivágás teljesen azonos, magyarul hátrébb vagy közelebb mész az egyik obival.
-
HollyBoni
veterán
Nekem bőven elég az 50 f1.7 vagy 58 f2 háttérmosása is.
De amúgy nem is mondtam hogy kényelmetlen, csak nekem nem kell tele, mert nem használnám ki, maximum egy zoom tele nagyon néha.
Ezt viszont még mindig nem tudom, ha fogsz egy 135 f2.8-as üveget, meg mondjuk egy 50 f2.8-as üveget, és a képkivágást belövöd azonosra, szóval tárgytávolság más a kettőnél akkor a mélységélesség is ugyanakkora lesz?
-
Zozzant
addikt
Novics-nak asszem emailban megírtam
Neked: persze hogy lehet, ez egy olcsó utánzat a gyári ajánlott az nem törik bele a vázba, vagy a peremes mégolcsóbb amivel nincs végtelen, de akinek az nem fontos...
Fókuszjelzés fénymérés és stabilizálás van BÁRMIVEL amit ráraksz egy pentax digitális vázra, mivel ezek a váz funkciói. M42-ből azt érdemes venni amin van A/M kapcsoló vagy a preset verziókat hogy a blendét lehessen rajta állítani, de kapcsoló nélküli helios-t át lehet alakítani hogy folyamatosan "benyomva" legyen a pöcök akkor lehet állítani a blendét....miért m42: én sem dobom el a smc takumar 85/1.9-et mert nem PK-s
ésatöbbi... (persze van K-s 85-ös is),
és a sok-sok ndk és orosz cucc nagy kísértés... -
HollyBoni
veterán
Igen ez nálam is így van, de nem tekintem hátránynak, mivel kb pár másodperc alatt helyrehozható. Videónál főleg jó, mert alapból a gép túl sok kontrasztot rak rá. A Canon FD 24 F2.8-as üvegem kb 5x annyira kopott képet tol mint a Helios.
Az én Heliosom F2-F2.8 körül normálisan kontrasztos, minél jobban rekeszelem annál jobban veszíti a kontrasztot, mikrokontrasztot. Sokan direkt erre az effektre mennek.
-
copass
veterán
mindennek ára van, a nagyon ócónak is. nagyobb értéknél azért én meggondolom a lehetséges problémák miatt. még itthon is, főleg ha megrendelik.
persze az 1k kis xirxarokat oké. de azért egy 30-50k körüli vakunál már azért elgondolkozom hogy mivan ha probléma lesz vele?
mert probléma mindíg van a muprphy24/24 elv miatt!
jártam már úgy hogy bekapcsolás után 2 órával betojt a 70k-s lcd-m. edigital hozta-vitte. -
A PL1 váza is acélból van, csak a hátlap kapott egy műanyag burkolatot a kellemesebb fogás miatt. Elölről a markolat műanyag, hátulról meg a hátlapburkolat, így nem fagy oda a Zember keze. Ezért is szeretem a legjobban a PL1/2-t a PEN sorozatból, mert a többinél mindent csupa acélból csináltak.
-
copass
veterán
igen az elég sarkallatos pont, ezért nem használom én se ML-el napfénynél mert veszett ügy.
ilyennel van vmi értelme -
MC Pite
veterán
Nu, eladósorba kerülnek a manuálok, most mást próbálok ki
A Jupiter 9 2/85 magában (2,8/135öt mint filléres tele megtartom, ehhez az M42es adaptert is), a CZ Planat T* 1,7/50 Fuji X adapterestül, napellenzőstül ment apróra.
Nézegettem hogy megpróbálok még egy köztes üveget is kíváncsiságból, de ami a Planarnál is élesebb... nem is nagyon láttam, de amik még portrézni szóba jöhetnek, majd annyiba kerülnek mint az XF 60-as. Hát, akkor gondoltam nézzük meg azt is, úgyhogy várom hogy hamar visszajöjjön a forint ezekből, a mikulás meghozhatná a 60/2,4 etjjeahh, ha vmilyen focus peakinges kérdésed van akkor még most mond...
Objektívek 6,7%-os vám alá esnek! (+ az áfa persze)
Nemrég tapasztaltam meg, sutty +7777Ft
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hálózati / IP kamera
- eBay-es kütyük kis pénzért
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- One mobilszolgáltatások
- Mozgásban a Terminator 2D: NO FATE
- Fujifilm X
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Windows 11
- További aktív témák...
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Sports ( Nikon ) -Újszerű-
- MOZA Thumb Controller /MOZA-AIR CR W/L /
- Sony VCT-SGR1
- Canon EOS 2000D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel, (ÚJ! / 100 / 380 / 4200 expoval )
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest