- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen monitort vegyek?
- Karnyújtásnyira került a PlayStation 2-től a Nintendo Switch
- Milyen processzort vegyek?
- DVB-T, DVB-S (2), DVB-C eszközök
- Fujifilm X
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Megvan az első leolvadt tápkábel az új GeForce-okkal?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
Új hozzászólás Aktív témák
-
A Linuxos kezdő topikból áthozom ide is, mivel programok telepítése a téma...
# .deb packages update info, .deb repo check
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Ez a gnome-os recorder elég ismerős, lehet fenn is van alapból! Alakul ez, neked is thnx!
(#901) urandom0
Hát igen, ez valóban jó ötlet....sőt az előző verzióra fel is raktam az Anydesk-et, de a multkori új telepítésre/SSD-re már nem. Mikor feldobtam, milyen klasszul tudom helyette kezelni az asztalát meg a programjait, azt mondta, hogy soha!
Annyira nem lepett meg, mert ismerem, szóval a női lélek kiismerése mondjuk úgy, még folyamatban van.
De az ötlet tényleg remek, köszi!
Egyébként tud terminalból telepíteni, upgrade-elni is. Ezt azért nem vészes letávvezérelni! Lehet menni fog ez a hangfelvételes dolog is, csak én indulok neki túl nagy elánnal....
[ Szerkesztve ]
-
Lehet nem arra gondolok, amiről szó van...no majd felrakom a programot és megnézem...úgy látom kell otthonra is egy ugyanilyen mikrofon.
Nyilván sosem távvezéreltél még olyan usert, aki valóban semmit nem ismer a gépen.
Pedig vannak ilyenek, millió dologban perfekt, de ez olyan szinten nem érdekli...jaj nekem!
Mindegy, ezt meg kell oldanom....majd még lehet jövök!mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
válasz
CPT.Pirk #895 üzenetére
Köszi, ezeket megnézegetem!
DMZ
Neked is köszi, de ez az audacity nekem is kicsit bonyolultnak tűnik, nekem kell majd távvezérelten irányítgatni a usert, szóval....max böngésző és médialejátszás, amit kezelni tud a gépen.
2x
[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok!
GXT 232 Mantis USB-s mikrofonnal kéne egyszerű szöveget felvenni, kb mint a hangoskönyv, Linux Mint Cinnamon az OS, a hölgy, aki használná, nem igazán szeretne bonyolultabb appokat, kérdésem így az lenne:
- fenti rendszerre milyen egyszerű hangfelvevő programot javasolnátok? De tényleg ékegyszerű kéne. (nem vagyok fizikailag a gép közelében)
előre is thnx
-
USB-n* ezek a parancsok nem működnek, általában bármilyen ATA és tsai csatolós meghajtók vizsgálhatók a standard smart elemző programokkal.
NAS-ba megy, elotte akartam letesztelni.
Értelmetlen, ha NAS device, amiről szó van, az gyakorlatilag folyamatosan ellenőrzi a smart értékeket, azt hiszem a Syno épp a smartmontools-t használja. Rakd be szépen és használd a HDD-t!
*ilyen alapvető infókat nem tartunk vissza
-
sudo smartctl -i /dev/sdX
X-re figyelni!Ennek a kimenete elég halvány a hsz-edben, pedig ha a Disks alkalmazásban
be van szürkülve a smart
opció, akkor qrvára meg kéne nézni, be van-e kapcsolva egyáltalán a smart!Ha enable az érték és most szerelted be, akkor amit a kollégák említenek, csatlakozás ellenőrzése, kábelcsere, etc...
Ami még nagy fájdalmam, hogy semmiféle terminal parancsot nem használtál, legalábbis remélem, mert ha használtál ilyeneket és nem írtad be ide, az kegyetlen rossz dolog, a legrosszabb, amit ilyen profilú kérdéselnél bárki el tud követni!
áááááááááááá.....brühühüüüüü
Ja és új eszköznél kezdésnek miért nem elég a short test? Ha az OK, akkor nincs értelmetlenebb dolog, mint a long test!
The goal of the short test is the rapid identification of a defective hard drive. Therefore, a maximum run time for the short test is 2 min. The test checks the disk by dividing it into three different segments. The following areas are tested:
Electrical Properties: The controller tests its own electronics, and since this is specific to each manufacturer, it cannot be explained exactly what is being tested. It is conceivable, for example, to test the internal RAM, the read/write circuits or the head electronics.
Mechanical Properties: The exact sequence of the servos and the positioning mechanism to be tested is also specific to each manufacturer.
Read/Verify: It will read a certain area of the disk and verify certain data, the size and position of the region that is read is also specific to each manufacturer.[ Szerkesztve ]
-
&(#823) vargalex
Köszi nektek is, kb ki is merítettük a lehetőségeket Linux alatt. Ami nem is baj, mert a Gaupol megnyekken a film lejátszása közben, de gyakorlatilag a két .srt összeillesztése jó lett, de törölni kell sorokat, időzíteni, ahhoz meg kéne, hogy filmre tegye a szöveget.
Épp fentiek miatt nem nagyon tudok most cli-s megoldást alkalmazni.
Maga a film amúgy elég kicsavart angol brit nyelvű, szóval ehhez mindenképpen kéne felirat.
[ Szerkesztve ]
-
Kb 2014 óta vagyok el én is Win nélkül, olyan, mint anno a WU2 sampon, az állítólag mindenre is jó volt, de túlhaladott rajta az idő vasfoga.
Amúgy ha jelen problémám nem is oldódott meg, a két feliratrészt össze tudtam fűzni a Gaupol segítségével. Magyar nyelvű és benne van tárolóban is(1.7-1 focal). Eszközök/Fájl hozzáfűzése és már össze is van rakva a két feliratrész.
# feliratok szerkesztése, srt
-
Pont ugyanezt a weboldalt találtam meg még éjszaka, nekem össze is rakta egyébként. Valami miatt tartalmi gondok vannak, szóval nem úszom meg ilyen egyszerűen. Van egyébként egy máshonnan származó .srt, de azt meg nem hajlandó a film maga mellé olvasni.
Egyébként én erre (is) egy kis Win-es progit használok
Ez nekem kimarad, nincs az a felirat, ami miatt Wint raknék fel.
(#818) Fire/SOUL/CD
(#819) gregory91Nektek is köszi a javaslatokat, még nem tudom mi lesz a végleges megoldás, de itt a topikban már van 3 használható tipp, ami később is jól jöhet!
Thnx mindenkinek.
(sajnos elég kevesen használják ezt a topikot programok keresésére, pedig épp az lenne a lényege, hogy itt visszakereshető lenne, ha valakinek kell valami)
(#819) gregory91
Maga a film az egy darab, nem kell összeégetni, a feliratok vannak két részben itt az első évad 2. résznél.
[ Szerkesztve ]
-
Nem találom, lehet nem is volt még kérdés. Valami roppant egyszerűen használható felirat egyesítő appot nem tudnátok javallani? Nézegetem ezt a Gaupol-t meg a subtitleeditor-t is, de nem találok benne merge részt.
-
Elég meglepő, hogy a gsmartcontrol hülyeséget irkál.
Meglepő, de miből gondolod, hogy az irkál hülyeséget és nem a HDS, amit Linuxra ugye csak úgy ímmel-ámmal és ki tudja mikor frissült az adatbázisa...
smartmontools
amúgy az alap, az se tűnik agyonfrissítettnek mondjuk.Gnome Disks meg nem irkál hülyeségeket, semmit nem ír, de még az is jobb.
[ Szerkesztve ]
-
Köszi hogy utánanéztél !
Én köszi, hogy kapacitáltál, mert így legalább elkínlódtam ezzel a Linuxos HDS-sel, telepített rendszeren az istennek nem akart lefutni, 10 perc után mindig valami hibát írt ki, de szerintem nem örült a rádugott mobilnak. Live Ubuntu boot előtt volt annyi eszem, hogy minden csüllöngő zsineget kihúztam. Mióta megvan a 860 EVO, még nem ellenőriztem szerintem.
Gyanítom, hogy Winen is a HDS mutatja a hátralévő időt, így ugyanannak az eredménynek kéne kijönni mindkét rendszeren.Bocsi, a hátralévő időt egy másik topikban tárgyalták, itt az írott adatmennyiségről beszélünk most, azt meg Winen gyári programmal és más appokkal is lehet sasolni. Ha van eredmény, szúrd be ide léci, az ilyenek engem is érdekelnek.
Frawly koma remélem rak be eredményeket, mert Windowst is használ, mint SSD guru.
[ Szerkesztve ]
-
Nagy nehezen egy live Ubunturól lefutott a HDS, abban az alacsonyabb értékhez közelebbi eredmény van:
HDD Device 0: /dev/sda
HDD Model ID : Samsung SSD 860 EVO 250GB
HDD Serial No: S3YJNX0K609165E
HDD Revision : RVT01B6Q
HDD Size : 238475 MB
Interface : S-ATA Gen3, 6 Gbps
Temperature : 34 °C
Highest Temp.: 49 °C
Health : 100 %
Performance : 100 %
Power on time: 117 days, 12 hours
Est. lifetime: more than 1000 days
Total written: 1.49 TB
The status of the solid state disk is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found.
No actions needed.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
válasz
King Unique #578 üzenetére
Én is furcsállottam, hogy ezt írták a honlapon, mert ami a gyorsformázás alatt van, mint választható opció, annak elégnek kell lennie, de mivel ezt írta a Gnome honlapja, így nem mertem ajánlani.
Egyébként valóban, ha valaki megveszi, nem fogja annyira érdekelni, mi volt azelőtt a meghajtón, túl sok időbe telne ez amúgy is neki meg ki kíváncsi arra, mit talál egy idegen meghajtóján?
[ Szerkesztve ]
-
válasz
King Unique #572 üzenetére
A disks kiemelten említi a honlapján, hogy vigyázat, a program nem képes visszaállíthatatlan törlésre, de lehet félreolvastam valamit....
Nem is erőltetem a dolgot, úgysem hiszi el senki, amit írok. 😉[ Szerkesztve ]
-
-
Azt írta a kolléga, hogy 3 nap után dobja a Linuxot, mert az nem userbarát, ezt arra alapozta, hogy azt a spéci multi printerét nem tudta rajta használni. Ahogy ide beírtam, utána olvastam, hogy Win10-en sem sikerült neki a dolog.
Akiknek te telepítettél gépet 40-50 éveseknek, azoknak feltettél mindent kulcsrakészen
Itt jól látható, hogy életedben nem telepítettél igazi home usereknek való desktop Linxot!
Felraktam a Mint Cinnamont, kipróbáltam és ennyi volt, max a megjelenítéshez szükséges finomításokat csináltam meg, ami sajnos bosszantó hiányosság még a legjobb outofbox disztrónál is, például a Firefox openGL beállítása.
Átlag felhasználónak egy átlag gépre sokkal jobb felrakni egy Linux Mint Cinnamont, mint egy Win10-et és tuti, hogy használni is sokkal könnyebb. Láttam, hogy ezek az emberek odaülnek a gép elé és minden fennakadás nélkül elkezdik használni. Bármi gubanc lenne azon az eszközön, nekik az ugyanolyan akadályt jelentene Windowson is, mint Linuxon. Ugyanez igaz a spéci hardverek esetére is.
Írtam is a szóban forgó kérdezőnek, hogy küldje gyorsan vissza a 30 eft-s Wint és várja az ingyenes Mint továbbra is.
Ha csak azt csinálta volna, amit javasoltunk neki, már működne az a fránya nyomi nála. Az is lehet, hogy csinálgatta is ezeket valahogy, de nem volt értelmezhető visszajelzés a segítők felé. Így elég nehéz.
(#566) colomb2
Helyes! Az ilyen vitákból jön ki a legtöbb hasznos infó többnyire.
[ Szerkesztve ]
-
Nem csak a rendszerinfós programoknál hatékonyabb a terminál, hanem szinte minden alkalmazástípusban.
Szerintem home usereknél akkor hatékony a cli, ha már tudja a parancsokat vagy sejti honnan kell előkeresni, ill. ha már legalább egyszer használta az adott disztrón. Emiatt mentem el az összes lecserélt disztrtó history-ját.
A pálcika WM-nek nem csak az alacsony memóriafogyasztás a lényege, hanem a gyors boot, meg használat közben is ultrareszponzív.
Persze, ezek értelemszerűen azért együtt járnak logikusan.....szép is lenne, ha még gyors sem lenne. A boot az mellékes, normál legacy boottal öreg desktopon systemd előtti időkben 3 sec körüli bootok voltak. (multkor valahol linkeltem is, az Archklón volt a 2.7s éppen, eddigi leggyorsabb)
Én is 5+ éve váltottam, és én is bánom, hogy nem váltottam hamarabb.
Na ugye! Szerintem minden értelmes ember így van ezzel, magamat nem sorolom ide Eltées Elemérként.
A fent említett 3 napos kollégának nem volt való a Linux, abban igaza volt. Szerintem az életkora miatt.
Ő hiszi csak ezt, ugyanez Winnel is meglesz nála sajna. Ott sem fog boldogulni, persze szidta a Win topikosokat, de ha ott is ennyire mást csinál, mint amit tanácsolnak..........én sajnálom, mert pont a Mint Cinnamon volt az, amit sok embernek felraktam már, 40-50+ korúaknak és gyakorlatilag nekik úgy tökéletes volt, ahogy feltelepült és csak használták. A legjobb, ha valaki a Winhez is tök kuka, mert az csak leült a géphez használni és nem jutott eszébe sem, hogy elkezdje kutyulászni.
(#561) colomb2
Félsz, hogy nem fogod tudni bekapcsolni legközelebb?
[ Szerkesztve ]
-
Lusta vagyok meg GUI-s dolgokat használok, de azért lassan beláttam, mikor célszerűbb/jobb terminalos módszert használni. A rendszerrel kapcsolatos infókat meg változtatásokat mindenképpen cli-ből érdemes...
(egyébként sokkal-sokkal több és jobb rendszerinfo cli app és parancs van, mint egyszerű user at gondolná, szóval ezeket GUI-val kiváltani értelmetlen/lehetetlen)A Cinnamon csak adja a keretet a napi használathoz, az azért kell, mert 16GB mellett akar a fene 2-3MB-ot felemésztő pálcika WM-eket használni.
A munkám ugyan desktopon végzem, de csak a böngészőbe kell eljutnom, így közel nulla Linuxos tudással is elvagyok.
(jó persze, home userként már lassan rutinossá válok, igaz mióta nem vagyok aktív, egyre többet felejtek)
Furcsállottam is a minapi kollégát, aki 3 nap alatt nem ismerte ki a home user Linuxot és azt mondta, neki ez nem való. Nekem jóval több kellett anno, mint 3 nap, igaz az elszántságom kicsit erősebb volt az övénél, hogy lecseréljem a Wint. Amit nagyon bánok az csak az, hogy 5+ éve léptem erre az útra és nem jóval hamarabb!
Cinmano forever
[ Szerkesztve ]
-
Lehet azért ezt szűrni is, például ha a memória infók kellenek akkor:
sudo dmidecode -t 5 -t 6 -t 16 -t 17
A Example:2) Different DMI types used in dmidecode command fejezet táblázata felsorolja a lehetséges opciókat innen.
Viszont a kolléga kérdése gondolom nem a standard értékekre vonatkozik, márpedig a változó értékeket a sensors mutatja.
Én GUI-huszár vagyok, de a rendszerinfók esetén kizárólag nem GUI-s módszereket használok, itt nincs helye GUI-nak, mivel esetenként ő maga használ erőforrásokat és ez egy csak bootolt rendszernél akár jelentősen megváltoztathatja a lényeget.
No de először ki kéne találni, mire gondol pontosan a kérdező, mert így ez a Látóasszonyok topikjának illetékességi területe.
Meg ugye ha Linuxot használva is Wint akar látni, nincs mit tenni!
[ Szerkesztve ]
-
Köszi a részletekbe menő magyarázatot, úgy általánosságban tudom én, hogy vannak ezek, csak a részletekkel nem vagyok tisztában. Elég ritkán kell filmeket konvertálnom, így egy egyszerű módszert találva azt elmentem, hogy ha legközelebb is kéne, tudjam mit érdemes csinálni.
A filmnél meg nem az számít, hogy milyen régi, lehet 1939-es is, hanem aki a videófájlt létrehozta, az hogy állította be a kódolást, milyen progival csinálta.
Nem maga a film volt régi, hanem maga a release.
Tényleg elég gány lehet, mert minap csináltam egy tök új feltöltéssel ugyanezt a procedúrát és sokkal gyorsabban ment az online konverz.
Igazából amiatt célszerű lenne kiókumulálnom, hogyan lehet jól tömöríteni, mert az alternatív feltöltő oldal csak mp4-ben engedi a feltöltést, nem konvertál, viszont semmilyen részlet nincs leírva, így fel kéne készülnöm rá, hogy legközelebb oda kell feltöltenem, ha segítséget kérnek tőlem ebben.
CPU-t maxon használja a konverz, biztosan nem használ vaapi-t, mind a 4 mag 100-on fut szinte, de a fogadó oldalon mindig jó volt eddig, amit felraktam.
Amiket most itt javasoltatok nekem, azzal már simán megoldom, amit kell, szóval a topik tökéletesen funkcionál!
Köszi nektek a helpet.
-
Annyit tudok, hogy ez egy régebbi film, persze valami gányolt akármi, no és én ezt töltöttem volna fel kérésre az openload-ra. Az meg qrva lassan kódolja át mp4-be, ezen akartam gyorsítani, mert ma már minden azonnal kell nekem is természetesen.
Én annyit tudok ezekről a kodekekről, hogy tök hülye vagyok hozzá, mkv-ről tudtam, hogy konténer, így bármi lehet benne, de ha az mp4 is ilyen öszvér valami, akkor a fene ott egye meg. Lehet, hogy jóval hamarabb végez az online konverter, mint én.
De végül is az ffmpeg meg annak a frontendje múködött, de már kezdem érteni, miért konvertálta ugyanúgy az online felület az mp4-et, mintha nem is az lenne már általam!
Sajna ezeken pikk-pakk túl akarok lenni, ezért nem fogok soha annyit bíbelődni vele, hogy átlássam jobban.....galád egy dolog, de ez van mégis.
Igazából, ha tudnám, milyen kódolású mp4 kéne annak a nyamvadt oldalnak, ill már több oldalnak, akkor ki is tudnám talán választani a kimenetet a programban, de nem tudom, mire vágynak ezek az online oldalak. Mármint a reklámbevételen kívül.
(#515) Frawly
Már meggyógyult a FF, tudtam jól dolgozni rajta, rohadt idegesítő tudott lenni, hogy elment az összes kieg.
[ Szerkesztve ]
-
No ez egy jó átmeneti megoldás GUI huszároknak, köszönöm neked is!
Valamiért a Transmaggedon nekem nem is csinált semmit, hiába néztem terminalban, mi hiányzik neki.....
FF Multi tetszik, mert úgy látom kiírja az alkalmazandó parancsokat is, így akár gyakorolhatnám is terminalból.
De egyelőre talán ezzel lenne jobb kezdenem valóban.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Köszi! Ezek az about: akármik a kedvenceim amúgy, az mennyire hihetően hangzik, hogy megnézni tényleg meg tudtam, de egy örökös home user nokedlinek nagyon sokatmondóak ezek!
A másodikat éppen értem, de csak az aktuális eset miatt......
Azzal nyugtatgatom magam, hogy az 1000 különböző about: - okat nem is kéne folyamatosan nézegetnem.....vagy igen?
Ja amúgy van egy befejezett xpi-s valami is............
De boldog vagyok ettől.... elmehetne a búbánatos ragyába ez a FF is.
[ Szerkesztve ]
-
Mivel most nincs időm a Látóasszony topikra, megkérdezném, mi a fene az a studies?
ez lenne:
A tanulmányoshoz este raktam pipát, de semmi........
Nem szóltam, most megnéztem
xpinstall.signatures.required ->
true-val és már működik az összes eddigi kieg!mindenkinek!
[ Szerkesztve ]
-
Ez de király köszi!
Már tegnap gondoltam, hogy átnézem a Firefoxos topikot, de fene gondolta, hogy ilyen egyszerű a megoldás. Már megérte, hogy ezt a konvertálós dolgot megkérdeztem! Egy csapással két légy.
Tökéletesen visszajött mind a 4 kiegészítő és működik a scrollbar is! Sajna a Vivaldi felfedezése megint csúszik akkor.....
[ Szerkesztve ]
-
Transmageddon
Azt hittem valami game-t javasolsz.
Erről nem hallottam még, biztosan ffmpeg frontend, legalábbis remélem.
Megnézem ezt is, hirtelen azonnal jó lehet, de tényleg úgy látszik ezekre a feladatokra célszerű lenne a CLI-s módszerekben elmélyülni.
Neked is köszi a tippet!
-
Köszi, ezeket a példákat megnézegetem majd, ha a hülye FF miatt nem csontozom ki addig a gépet. Tényleg nem úszom meg a Vivaldi felrakását......ebbe a FF-be is szinte csak a scrollbar érdekel, dehát semmilyen kieg. nem működik!
A rengetek kiírásban nem is vettem észre a javasolt módot, de amit írtál az tényleg működött, gyanús is volt elsőre, hogy 750mega 4sec alatt kész lett. Jó is a video viszont mégse fogom megúszni, mert ahová fel kéne töltenem streamelni, az ugyanúgy elkezdi a konvertálást. Piszok lassú és emiatt próbálom kiváltani azzal, hogy megcsinálom desktopon inkább és úgy rakom fel.
AMD alatt is támogatott valamilyen szinten a VAAPI, de nem tudom mennyire.
Ja, AMD egyaránt támogatja a vaapi-t és a vdpau-t, így talán egyik se az igazi.
Ha van Intel GPU-d a CPU-ban szerintem azt is tudja használni.
HP 8570p-ben Intel-es a GPU, megpróbálom majd oda átrakva a fájlt, talán még így is gyorsabb lenne mobil SSD-vel.....
No majd kiderül és még akár a Firefoxot is javíthatják addig.
-
Köszönöm, egyébként tutira vettem, hogy FFmpeget javasoltok, ami teljesen logikus is, mindig ilyen javaslatot kapok, most már tényleg kicsit foglalkozom vele, mert félévente egy- egy feladat megoldása után elsikkad minden.
Ennél az ffmpeg-nél valóban nincs sokoldalúbb ezekre a célokra...
Ha támogatott nálad a vaapi,
Majd most kiderül AMD APU-nál hogyan kezeli külön a GPU-t.
vaapi-val gondja van sajna:[mpeg4 @ 0x55aa066eae00] Video uses a non-standard and wasteful way to store B-frames ('packed B-frames'). Consider using the mpeg4_unpack_bframes bitstream filter without encoding but stream copy to fix it.
Impossible to convert between the formats supported by the filter 'Parsed_null_0' and the filter 'auto_scaler_0'
Error reinitializing filters!
Failed to inject frame into filter network: Function not implemented
Error while processing the decoded data for stream #0:0
[aac @ 0x55aa0669d640] Qavg: 159.374
[aac @ 0x55aa0669d640] 2 frames left in the queue on closing[ Szerkesztve ]
-
MPEG-4 formátumra kéne konvertálnom .avi ill mkv fájlokat. Valami egyszerű GUI-s programot tudtok erre?
mkvtoolnix és Selene fenn van, de ezek nem viszik.
(home user felhasználásra kell ritkán)
[ Szerkesztve ]
-
válasz
halhatatlan #390 üzenetére
Hardver monitorozásra [link]
Aki nem használ/ismeri Ubuntu-t, annak zavaró lehet, ha nincs írva melyik felülettel használod.
Aki ismeri behatóbban, tudja, hogy ha csak Ubuntu-t ír a kérdező, akkor vagy a default felületre kell gondolni vagy a kérdező csak nem írta le, de más felülettel használja, bár maga az elnevezés árulkódó, kivéve az Ubuntu-t.
Xubuntu- XFCE, Lubuntu-LXDE, Kubuntu-KDE
Linux Mint Cinnamon - Cinnamon (bocs, ez csak a poen kedvéért, mert ez már túl árulkodó elnevezés)
[ Szerkesztve ]
-
Ez azért van így, mert az első rövid parancssor még olyan, hogy látod honnan indítva hová miket kell behellyettesíteni, működik, no aztán kérdeztem.....na azt nem kellett volna, éreztem én!
Végül is másol/beilleszt parancsnak mindegy, hogy 10 szó vagy 40 egy sor......
Amúgy is azt írtam, hogy ezek alapján már el tudok indulni.....szó sem esett a megérkezésről.
-
Sorozatról? Huha, tényleg....valami félrement itt a Linux iso-k letöltésekor.
Ez az együtt kezelés mekkora ötlet, bár.....ja, hogy akkor ez kezeli az összeset, ami a mappában van! Nem kell tól-ig beírkálni semmit, hát ez tényleg szuper így! Köszi, ez egyre konstruktívabb.
-
Nem az egysoros parancs, amivel nekem bajom volt, hanem a mostani cél az értelmes, a múltkorival meg Winx-et kaptam volna, az azért mégiscsak......
Mondtam akkor is, hogy ha valami nagyon kell, akkor elbíbelődök vele.Ja a virtualizálást meg utálom. Olyan, mint a zuefi....
Nagyon jó, ha többen is vágjátok itt ezt a ffmpeg-et, mert én eddig egy parancssorral ismerkedtem meg még csak. Nem bánnám, ha azzal ellenék jó ideig.
[ Szerkesztve ]
-
Több sor most csak a több eltérő példa miatt szerepel.
Jaja, amúgy ez megvolt most. Ahogy mondod, azért is lesz ez a terminalos módszer nekem szimpi, mert tényleg csak egyetlen sor kell ezután, nem kell ezekkel a kifejezetten bonyolult programokkal vacakolnom. A Handbrake is egyszer megoldotta, más beállításokkal már nyavajgott valamiért.
Egyszóval ez esetben tényleg úgy van, ahogy a nemGUI nokedlik emlegetik, hogy sokkal gyorsabb és egyszerűbb a terminalt használni. (nekem nincs is ezzel gondom, ha van kis help hozzá, mint a mostani is például)
Tényleg köszi, hogy bíbelődtél vele! Szerintem egy fél fekete pontodat törölhetem is.(vagy nem is neked volt.....)
[ Szerkesztve ]
-
Na, azért kezd már az egy sor beírásához képest pöttyet bonyolódni, de jó lesz ez, nemsoká elkezdem tesztelgetni délután! Addig is köszönöm, ezek alapján már azért el lehet indulni!
Handbrake-kel is próbálgattam, de ez egyszerűbb lesz, ha egyszer megtalálom a jó/optimális értékeket! Hasznos kis valami ez a ffmpeg.
(közel sem biztos, hogy nem jövök még kérdéssel ez ügyben)
[ Szerkesztve ]
-
válasz
ubyegon2 #365 üzenetére
[Parsed_subtitles_0 @ 0x55c3eb9084a0] Error decoding: Invalid data found when processing input (ignored)
[srt @ 0x55c3eb978580] Invalid UTF-8 in decoded subtitles text; maybe missing -sub_charenc option
[Parsed_subtitles_0 @ 0x55c3eb9084a0] Error decoding: Invalid data found when processing input (ignored)
[AVFilterGraph @ 0x55c3eb9078c0] Error initializing filter 'subtitles' with args 'Bron.Broen.S02E01.HDTV.XviD-THEKUiT.srt'
Error reinitializing filters!
Failed to inject frame into filter network: Invalid data found when processing input
Error while processing the decoded data for stream #0:0
[libmp3lame @ 0x55c3eb590a80] 4 frames left in the queue on closing
Conversion failed!Ezt dobta elsőre, de a feliratot átkódolva UTF-8-ra már valamit nagyon dolgozik....
El is készült, rajta van a felirat is, de 542-ből csinált egy 147MB-os .avi fájlt, ez viszont nem szép minőségű már.Mit kéne még a parancsba írni, hogy ugyanakkora maradjon a fájl?
libavutil 55. 78.100 / 55. 78.100
libavcodec 57.107.100 / 57.107.100
libavformat 57. 83.100 / 57. 83.100
libavdevice 57. 10.100 / 57. 10.100
libavfilter 6.107.100 / 6.107.100
libavresample 3. 7. 0 / 3. 7. 0
libswscale 4. 8.100 / 4. 8.100
libswresample 2. 9.100 / 2. 9.100
libpostproc 54. 7.100 / 54. 7.100
Input #0, avi, from 'Bron.Broen.S02E01.HDTV.XviD-THEKUiT.avi':
Metadata:
encoder : Lavf52.46.0
Duration: 00:57:30.46, start: 0.000000, bitrate: 1258 kb/s
Stream #0:0: Video: mpeg4 (Simple Profile) (DIVX / 0x58564944), yuv420p, 720x406 [SAR 255:254 DAR 45900:25781], 1118 kb/s, 23.98 fps, 23.98 tbr, 23.98 tbn, 24k tbc
Stream #0:1: Audio: mp3 (U[0][0][0] / 0x0055), 44100 Hz, stereo, s16p, 128 kb/s
File 'out.avi' already exists. Overwrite ? [y/N][ Szerkesztve ]
-
Nem, valójában nem nehéz, hanem lehetetlen.
Neked nem, de aki életében nem használt cli-s media editort, annak talán a látóasszony súgja meg ezt a parancsot?
Azért köszi, így példának nem lesz rossz, bár gyanítom annyira nem egyértelmű, ha nem avi-t írok be, hanem mkv-t.....
Ez ráteszi a videóra, nem bele?
-
&colomb2
Köszi nektek, egyébként tutira biztos vagyok rá, hogy ezek rendkívül sok mindenre képesek, de nem akarok videátor lenni. Én nem vagyok képes használni ezeket, ill. soha nem próbáltam és egy ennyire egyszerű feladatra.....sajna az Avidemux is biztosan megoldaná, ha x kiterjesztésű fájllal, de nekem nem olyan van, így még csak nyoma sincs srt akárhová rakjad opciónak.
CLI-s programmal meg aztán sokra mennék amúgy is.
[ Szerkesztve ]
-
Jól okoskodtál egyébként, csak itt épp az a program lett volna a kérdés tárgya, amibe beépítették ezt a képességet is.
Amúgy ez is közelebb visz a megoldáshoz, ha megnézzük az alternatívák között.[ Szerkesztve ]
-
Szevasztok!
Valamelyik videoszerkesztő programmal lehet feliratot égetni filmre? Mkvtoolnix meg Selene van fenn, de ezekkel nem találok ilyent.
előre is(#345) hódmaci
Arra kicsi az esély, hogy egy kikapcsolt gépet bekapcsoljon egy program. Kikapcsoló van bőven. Autopoweroff meg hasonlók. Az előbbi még hálózati okossággal is fel van vértezve, hiába jött el az idő, ha valami még éppen dolgozik az adott hálózaton, megvárja, míg befejezi.
[ Szerkesztve ]
-
https://alternativeto.net/
Ezt be lehetne tenni egy "összefoglaló" nevű fájlba, más fórumokon láttam ilyet.
Jól mondod. Be is tettem anno.
Abban is egyetértünk, hogy ide is kéne Összefoglaló, amibe be kéne tenni azt az oldalt.
ez meg a duplikára:
How to Find Duplicate Files in Linux and Remove Them[ Szerkesztve ]
-
Majd teszek be kepernyokepet, hatha ugy megertitek.
(#292) ubyegon2-ben tettem be 3 elérési/telepítési lehetőségét az általad említett programoknak. Igen nehezen tudnál engem meggyőzni arról, hogy a Mint tárolóiban ez nincs benne.
Ha terminalba beírod a képen is látható parancsot és nyomsz egy Entert, majd beírod a jelszót, utána mit ír ki a terminal? Ezt megosztod velünk?
[ Szerkesztve ]
-
Értem, amott már tisztázódott, hogy ha már fenn van több gigás runtime, akkor ennyi. Ha nincs akkor még plusz pár giga a 211MB mellé. Jujdejó! Csak ilyen desktop-appja van még? Normális nincs?
Nekem még ekkora lenne, ha felraknám, mivel még semmit nem tettem fel innen:
[ Szerkesztve ]
-
Köszi, ezt kipróbálom!
Sajna azt tapasztalom, hogy a topik nem tölti be túlzottan a célját, egy max két válasz érkezik, pedig az lenne a jó, ha minél több alternatíva kerülne be, ha valaki később érdeklődik valami iránt.
Rá tudtam volna most is keresni, de gondoltam kerüljön be is, hadd legyen jó pár PDF szerkesztő Linuxra........no meg jónak tartom, ha valaki által már kipróbált, adott feladatra is alkalmas programot ajánlanak!# PDF szerkesztő split merge
-
Ez a böngészőben megnyitás eszembe sem jutott, többnyire amiből van kliens, annál nem használok böngészős megoldást, utóbbi milliónyi előnye miatt.
Azért köszi, most kipróbálom, hátha megkedvelem. Ha nem, akkor marad a Caprine.
Laptopon különben ez egész klasszul működik, jelzi kis piros pöttyel a kék panelikonon, ha rámírnak. Ha otthagyom a gépet, be szoktam zárni a böngészőt, no meg épp elég a képernyő jobbalsó sarkában az a kis ablak, utálom az egész képernyőt használni erre.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
#Messenger alternatívák
Régóta tapasztalom a Messengerfordesktop alkalmazásnál több disztrón is, hogy ez az ablak jön fel gyakorta:
Ilyenkor ha nem OK-zom le, akkor inaktív az ablak, nem is működik gyakorlatilag a Messenger.
Mit lehetne ezzel csinálni?
Másik kérdés? - mit használtok Messenger alternatívaként? Caprine-t szoktam még használni, Franz-ot is használtam már.....
[ Szerkesztve ]
-
-
Ez jó hír! Épp akartam is ide bekérdezni, most előhozta a hsz-ed!
Beüzemeltem egy 2 terás tárolót és rendezgetem a mappákat, de rengeteg kép van, minimum duplikálva több kisebb tárolón,
Olyan kép manager programot javasoljatok nekem, amivel viszonylag egyszerű rendezni a képeket, GUI-s természetesen nokedliknek való!
Valamelyik disztrón használtam olyat, ami dátum szerint is rendezgeti a képeket, mondjatok nekem jó programokat léci fenti célokra!
-
válasz
Dr.FantastiK #201 üzenetére
Persze, terminálból vagy böngirnyóból indítva sokkalta jobb! 😉
-
válasz
vargalex #193 üzenetére
curl wttr.in/x
ERROR: Unknown location: x
---Weather report: Oymyakon, Russia
_`/"".-. Light snow
,\_( ). -7--3 °C
/(___(__) ↘ 8 km/h
* * * 14 km
* * * 0.0 mmcurl wttr.in/
ubyegon@Mint19C:~$ curl wttr.in/
Weather report: Budapest, Hungary\ / Sunny
.-. 12 °C
― ( ) ― ↙ 7 km/h
`-’ 10 km
/ \ 0.0 mm┌─────────────┐
┌──────────────────────────────┬───────────────────────┤ Fri 05 Oct ├───────────────────────┬──────────────────────────────┐
│ Morning │ Noon └──────┬──────┘ Evening │ Night │
├──────────────────────────────┼──────────────────────────────┼──────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ \ / Partly cloudy │ \ / Partly cloudy │ \ / Sunny │ \ / Clear │
│ _ /"".-. 15 °C │ _ /"".-. 19 °C │ .-. 19 °C │ .-. 17 °C │
│ \_( ). ← 7-8 km/h │ \_( ). ← 9-10 km/h │ ― ( ) ― ← 11-14 km/h │ ― ( ) ― ← 10-12 km/h │
│ /(___(__) 20 km │ /(___(__) 20 km │ `-’ 20 km │ `-’ 20 km │
│ 0.0 mm | 0% │ 0.0 mm | 0% │ / \ 0.0 mm | 0% │ / \ 0.0 mm | 0% │
└──────────────────────────────┴──────────────────────────────┴──────────────────────────────┴──────────────────────────────┘böngészős változat
http://wttr.in/[ Szerkesztve ]
-
válasz
#20749568 #190 üzenetére
A Win10 beépítettjéhez hasonlót szeretnék.
Itt vérzik el a kérdés, mert elég sokan nem nagyon használják az említett csodát!
Én még életemben nem láttam gépen működés közben a Winx-et.
Használtam ebből a wego böngészős változatot, de nem találom, mit kell beírni a címsorba.
-
-
-
Attól én nem tartanék, hogy a Linux is koszolódna.....valamennyire biztosan persze, de ha ezeket a parancsokat is alkalmazod néha a
remove
mellett, akkor kevésbé:sudo apt-get purge
sudo apt-get autoremove
sudo apt-get clean
sudo apt-get autoclean
[ Szerkesztve ]
-
Ebben igazad van, de tájékozódásra mindenképpen szuper az oldal!
Néha én is meg szoktam lepődni, mennyi alternatíva van!A linkelt saját weboldalakra mindenképp be szoktam nézni.
ha nem muszáj, akkor nem telepítek 10-20 progit, hogy melyik lehet megfelelő
Ez elég hangulatfüggő és időigényes, de gondolom, jó kis kincsekre lelhet a zember.
[ Szerkesztve ]
-
Igazán nincs mit!
Erről jutott most eszembe, neked is érdemes ezen az oldalon garázdálkodnod, mert sok meglepetésben lehet még részed!
Itt épp a Notepad++ alternatíváit listázza az oldal.
Ezzel a notepadqq-val valóban megéri kivételt tenni!
-
Notepadqq is a Notepad++-like editor for the Linux desktop nem érdekel?
[link]Most látom, hogy qt-s, de szerintem ez esetben érdemes elnézned ezt neki. Én is mindenre felrakom, ami GTK alapú, mert kell, például feliratok átkódolása UTF-be, etc.
Build dependencies Qt 5.6 or higher
csak ennyit rak fel pluszban:
aria2 libbrotli1 libc-ares2 libqt5positioning5 libqt5sensors5
libqt5webchannel5 libqt5webkit5 libwoff1 notepadqq-common[ Szerkesztve ]
-
Igazad van, valóban úgy maradt nyitva!
Szóval amikor először megláttam ezut a nagyon modern ikonos megoldást....
Még mindig kényelmesebb a jobb oldali. Nekem minden zavaró, ami rovásírás-szerű érthető feliratok helyett...akinek bejön ez a divatosabb/modernebb vagy a rovásírásos. (nem tudom a nemzeti disztróban hogyan van megoldva)
Kíváncsi lennék, ezek a jelek kinek jelentettek bármit is:
(#177) Shyciii
Neked jó lesz az ikonos is, ha használsz ennél részletesebb képszerkesztőt is mellette. Nekem ez a max, így ezzel nem is akarok soha időd tölteni.
[ Szerkesztve ]
-
Funkcióikban nem hiszem, hogy lenne különbség, nekem a Pix sokkal kényelmesebben kezelhető, a régi Gthumb-hoz hasonlóan. A Pix-nél a két jobb felső ikonra előjöna menü szerkesztéshez, Gthumbban nem találtam meg így.
Az is lehet, hogy nekem jobban kézre áll a Mint-es Pix, mert Cinnamon-Nemo stílusú ellentétben a Gthumb Gnome-os stílusával.
Teljes képernyőn még kényelmesebbnek tűnik a Pix használata.
[ Szerkesztve ]
-
Tudnátok valami egyszerűen telepíthető HDD ellenőrző programot ajánlani?
GSmartControl - a Smartmontools grafikus frontend-je.
[ Szerkesztve ]
-
Nem tudom még, nekem is gyanús, hogy sok funkciója a TLP-nek kifejezetten TP-n működik.
Semmi nincs még fenn a gépen(mármint TLP és társaira gondolok itt), most a bővítés volt a cél eddig, most már 8GB-tal tényleg bármivel futni fog.A fenti gyanú szerint akkor HP-vel nincs akku küszöb állítás valószínűleg?
(belevetem majd magam a TLP manjába, de igazából hálózaton nem sok hasznos funkciója van a fentin kívül))[ Szerkesztve ]
-
Érdekelne laptoposok véleménye, HP 8470p-ről van szó. Ha mindig hálózatról megy, használtok-e TLP vagy LMT-t hozzá, célszerű-e beállítani a töltési küszöbértéket valami hasonló módon? Más praktikák vannak-e ilyenkor?
ez TLP beállítás /etc/default/tlp-ben
START_CHARGE_THRESH_BAT0=40
STOP_CHARGE_THRESH_BAT0=80Ha nem annyira programokról szól a válasz, akár ide is lehetne írni: Melyik Linuxot Notebookra
előre is
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Flowtation #129 üzenetére
Azért megfelelő gépnél már normális igény, hogy a kinézete is szemrevaló legyen! ☺️
Sejtettem ezt a ritka frissítést amúgy, ezért is kérdeztem, köszi!
Debiannal ilyen a rolling is, a testing frissítésétől nem nagyon tér el. (jó ez így) Gyakoriságában gondoltam, igaz sokszor csomagokban sem.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
válasz
Flowtation #126 üzenetére
Gondoltam, hogy nincs ilyen gond, szerintem van rá kapacitásuk, hogy jól összerakják, teszteljék.
Jó, nem eszik keveset, de már e nem annyira lényeges egy átlagos gépnél, főleg a böngészés étvágya mellett.Anno valamelyik hsz-ben írtam is (kép is volt), hogy a kezdeti különbség Cinnamon és KDE között teljesen eltűnt x FF oldal megnyitása után talán még meg is előzte RAM használatban a KDE a Cinnamont.
Hogy jönnek a frissítések, naponta, mint az Archnál vagy ritkábban? Igaz Sid alapon kicsit más lehet, mint Archnál.
-
Azt már azért kitárgyaltuk, hogy a KDE panelje gyenge, de nem csak a Messenger, hanem az össze jobb alsó részre lemenő ikon ugyanaz. Megszoktam Cinnamonnál is, hogy ha rákattintok a frissítés pajzs ikonjára, hogy van-e valami, akkor felugrik. 1 kattintásra, ezek szerint megoldható a dolog, ha a buta DE is tudja.
Gondolom mindenki tejeskávé dokkot használ, így nem fontos a panel. Pedig még mindig nem döntöttem el, mit rakjak a HP 8470p-re......a 4GB-tal épp KDE lenne optimális rá.Lehet, hogy a komplex nem a helyes definíció volt.
Azóta sem derült ki, hogyan lehetne megoldani, hogy 1 kattra feljöjjön a készenlétben lévő program.(#124) BoB
Nem Mint-es téma volt (vagy nem mindig), amúgy reagáltál rá szerintem anno. Meglepő is lenne, ha nem így lenne.....
[ Szerkesztve ]
-
Nagyon nem lep meg, ahogy látom, a kínai csoda is qt-s. Eléggé veri mostanában a qt alap a gtk-t, kezdünk nagyon lemaradni.....
Amúgy, ha a KDE kicsit figyelne a legalapabb dolgokra is, nem csak a szénnékonfigolhatóságra, már rég azt használnám. Sajna nekem pont csak az alapvető dolgok kellenek, például jól működő komplexebb panel, etc. (kicsit ellentmondás így, de ez van)
Azért Cinnamonnal is elvagyok, amíg a 16giga elég neki.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Flowtation #119 üzenetére
Persze, nem mondom, hogy rossz, csak nekem a Budgie-vel együtt kicsit szokatlan, ami érthető a Cinnamon/Mate egyszerűségének megszokása miatt.
Azt nem tudom, hogy maguk a kínaiak mennyire használják, a Kylint azt eléggé, még a világ 2 első supercomputerén is az fut! Persze ott nem kell a csoda DE.
Azt látom, hogy Debian unstable alapú rolling disztró, nem volt stabilitással problémád eddig?
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Flowtation #117 üzenetére
☺️ Nincs mit igazán.
A kínai csodához illik is a sok girbe-gurba karakter.😀mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
válasz
Flowtation #115 üzenetére
Hi!
Purisa. Nagyon anno használtam XFCE alatt, aztán elfelejtődött, ott valahogy jobb volt, ezzel a PopOS témával kicsit fura.
A téma viszont a sajátját használja:
[ Szerkesztve ]
-
válasz
halhatatlan #111 üzenetére
Ahogy azt kéklufi szaki mondja, a conky kell neked, kevésbé hozzáértőknek a conky-managert javaslom, de érdemes olvasgatnod a témában, mert kapásból nem mindent jelez ki, vannak kiegészítők, segédprogramok, etc.
kezdésnek:
Conky használata Ubuntu alatt
Conky
Conky rendszer-monitorozó alkalmazás
Conky config készítése az alapoktólConky Manager: A GUI For Managing Conky Configurations
Egyszerűbb dolgokra vannak panel applet-ek is, de én Cinnamont használok, azt mutatom, a cpu és memó használatot jelzi ki, de vannak hőmérsékletre is ilyenek:
[ Szerkesztve ]
-
válasz
halhatatlan #109 üzenetére
Szia!
Jó helyen jártál, de az alternativo.net nem letöltő oldal. Néha többször is rá kell keresni, mert például az Aida-nak nem tökéletes alternatívái vannak Linuxon, de itt van például az i-nex , linkelik a hivatalos oldalát, onnan kell kiindulnod. A legtöbb esetben érdemes olyan alternatívát keresni, amik az Ubuntu saját tárolójában, szoftverboltjában is benne vannak.
Lejátszók bőven vannak a tárolókban is, monitorozó programok főleg terminalosak, de áttekinthetőek, top htop, glances. Ha az általános igényektől eltérő programra van szükséged, írd le mi az.
Van Rendszerfigyelő vagy hasonló nevű GUI-s program is, azt szerintem megtalálod a telepítettek között.
[ Szerkesztve ]
-
intel-gpu-tools amit growler koma említ! Jobb disztrók esetén benne van a tárolókban is.
(jó, hogy ismeretmezt már, mégsem jut eszembe, pedig a laptophoz pont jó lesz)
growler koma kap egy fél piros pontot.inxi-vel nincs semmi baj, van Archra is, csak húzlak
OK! Különben tudtam én, csak nem sejtettem.....
[ Szerkesztve ]
-
I-NEX Linuxos GUI-s rendszerinfó program mindenkinek megvan?
CPU-Z szerű valami, de nem rossz, ha nem jön be a terminal.
GPU-Z alternatíva a Cuda-Z, de csak nVidia kártyákra hasznos, bár a fejlesztése leállt
(#70) Frawly Mi a gondod az inxi-vel? Illetve úgy kérdezem, hogy mivel nincs gondod, persze azokon a programokon kívül, amik csak Archokon futnak!?
Egyébként így ebben a formában hasznos, hogy beírogatunk ide jó kis programokat, pár napig látja,aki benéz....
Valami összefoglaló féle dolog kéne, anno volt ilyen interaktív táblázatos doku, abba mindenki beleírhatná, ami eszébe jut és kinn lenne a téma Összefoglalóban.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Autós topik
- Nők, nőügyek (18+)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Háborog az Apple az iPhone-ra írt első pornóapp miatt
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Tőzsde és gazdaság
- Futás, futópályák
- Szolnok és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Nintendo Switch
- További aktív témák...
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- A legolcsóbb árak! Jogtiszta Windows operációs rendszerek számlával!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- World of Warcraft Mists of Pandaria Collector s edition
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest