Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
Sebességben ezek is alatta maradnak a mai ssd-nek, jóval. A hozzáférési idő is 3-10x akkora, mint az optane-nál. A sebesség is fele-harmada. Ezek valsz akkoriból valók, amikor még sata raid volt kb a minden és ahelyett volt versenyképes.
Gondolom lényegében valami flash alapú raid van a kártyán, kifelé pedig egy eszköznek látszik. Ezeknek is valsz feljebb ment az ára az ai hisztériás árfelverés során

Ahogy nézegettem talán a h20-as hibrid optane lehetne számomra még releváns, mert az eléri a pcie3 sebességet, a korábbiak túl lassúak. Például sima ssd-ből 4-et tettem raid0-ába, úgy a pcie3 -as régi szerver lapban is tudnak 8GB összsebességet szoftveres raidben
Bár hibrid optane-nál a 2-2 sáv maitt ez nem működne valsz, mert nem úgy osztja szét a sávokat. -
Amúgy Optane helyett Fusion IO-drive 2 SSD-k szerintem mindenre jobbak szinte.
Olcsók, 600GB/1,2TB/2,4TB is van, hozza ezt az elérési időt, stb.
Egy ilyet szereztem be, és azt leszámítva hogy boot drive-nak nem lehet befogni, teljesen pozitív véleménnyel vagyok róla, főleg hogy 20k-ért sikerült 1,2TB opciót beszereznem.Fusion-io ioDrive2 MLC Application Accelerator Review (1.2TB) - StorageReview.com
-
Sanya
nagyúr
Synology DS923+-ban használok 2db 16 gigás optane SSD-t gyorsítótárnak.
Tökéletes. Főleg, hogy gombokért vettem (1300Ft/db) -
válasz
Decus Trivet
üzenetére
Linux alatt meg azt is meg lehet tenni,hogy mennyi memoriat egyen a chrome v ff, illetve hova cacheljen. Akkor meg lehetne elvezni az optane gyumolcset.
-
azbest
félisten
válasz
Zsiráfapu
üzenetére
aham, hivatalos pdf specifikációban látni hogy gyárilag volt opció hozzá.
Attól, hogy nincs rá bios menüpont még lehet, hogy az eszközazonosító alapján bekapcsolja a bios a bifurcationt. Másképp nem tudná látni a két eszközt, ha külön x2 + x2 módon van bekötve egy slotban.Lehet a "Configure Storage Controller for Intel Optane" beállítás pont azt teszi, csak nem úgy hívja
[link] -
Amúgy ja! SSHD-hez volt szerencsém, 500GB HDD+8GB SSD kiépítésben, sokkal gyorsabb volt egy normál HDD-nél. Adományba' csináltunk két korai i-s gépet pár éve, az egyikben SSD volt, a másikban SSHD, még Windows alatt sem sokkal maradt el.
-
azbest
félisten
válasz
Zsiráfapu
üzenetére
igen, végülis jogos, mert statisztikailag előfordulhatott volna gépben, bár nem nagyon láttam sosem.
Viszont az sincs forgalomban már évek óta, pc vonalon pláne. Meg lehet csak oem, komplett géppel árulták, nem külön. Csak pcie 3.0, régi. Szal nem indokolt alapértelmezettem bekapcsolni olyan gépeken, amik nem kaphatnak belőle.
A simákat már nem is támogatják, a hibrideket még talán lehet használni RST-vel [link]De kíváncsivá tettél, hogyan működik a hibrid modul. Mert vagy el kell fedje a kétféle belsőt és akkor driver nélkül is megy, vagy pedig 2-2 lane külön a kártyán, de akkor nem kompatibilis fizikailag a slotokkal, mert x2x2 bifurcation nem támogatott a legtöbb lapban az nvme slotban. Nem hiszem, hogy pcie multiplexer lenne rajta. De mégis két külön diszkként látszik alapból videók alapján.
Ú azt írják bifurcation kell neki. Így eleve kiesik kb minden olyan gépből, ami nem kifejezetten vele jön, mert laptopba nem szokott lehetőség lenni erre. Max intel hackelt valamit a biosoknál, hogy optane-t érzékelve x2x2 módra váltson. [link]
Bifurcation nélküli az látszik valsz, ami az első két lane-re van kötve (ami talán a nand rész, már nem elérhető Anandtech idézet alapján).Ú ezek a trükkös megoldások.. mint a coral Dual Edge TPU, ami kb semmivel sem kompatibilis, mert x1x1 módban használná az E key m.2 wifi slotot. Csak kb semmi sem támogatja azt. [link]
Viszont, ha olyan noti volt, ami támogatja a hibrid modult, akkor lehet hogy valami passzív nvme x2x2 adapterrel két sima modult is bele lehetne tenni, ha fizikailag belefér
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Zsír
Az Intel RST gondolom azért kellett, mert RAID szerűen kezelte.Amúgy akartam írni, hogy swapnek jó, akkor nem az SSD-det gyilkolod vele.
Linuxon is lehet már file a swap.Openwrt alá jó, USB házban pl. routert futtatni. Vagy USB-ről bootoló OS-nek.
-
-
Zsiráfapu
csendes tag
Van az Intelnek olyan Optane cache-e, amin van egy SSD. (Vagy fordítva...)
Intel® Optane™ Memory H10 with Solid State Storage -
Elég sok kínai lapom volt az x79/x99 szériából. Chipset volt össze vissza 2-3-4 gen keverve totál random módon B85 x79 helyett meg Q65 meg amit éppen találtak.
Most az egyik gépem az DDR3-al van 10gen ES kínai adapteres procival. [link] Gyerek használja játékra RTX2060-assal, 4x8GB 1866 DDR3 bőven elég.Intel RST szerintem azért volt aktív mert mintha lenne még valami ram gyorsítós módja is, azaz elég hozzá egy meghajtó is meg valamennyi ram.
-
azbest
félisten
ja még az jutott eszembe, hogy talán az optane vagy előd ssd cache megoldás miatt lehet alapértelmezett máig sok inteles laptopban az rst/vmd mód. Hogy windows telepítő nem látja alapból a háttértárat, csak külön driverrel vagy át kell váltani sima nvme módra a biost. Akkor is aktív szinten minden intel notin, amikor csak egyetlen nvme slot van és se raid se más trükkös mód nem kivitelezhető. Teljes agybaj.
#20 MasterDeeJay
fú kínai lapokra emlékszem yt videókból, hogy régi szerver chipsettel csináltak olyan ddr3 kombókat is, ami vagy 4 intel generációt is kezelt, kikerülve a mestereséges inkompatibilitást -
azbest
félisten
válasz
schilence
üzenetére
Sasnál, ha raid vezérlős, akkor gondolom a cache drive is sas kéne legyen. Hdd mellett ssd.
Linux alatt közvetlenül hajtva persze lehet bármit kombinálni, ahogy említették. Sas vezérlőnél kellhet hba mód vagy némelyik vezérlőt át lehet kapcsolni jbod módra átflashelés nélkül is. -
Szokásos Intel féle szarrászigorítunk mindent mert üzletileg így jó.... vagy nem...
Lásd coffeetime mod, lehetett volna AM4-e intelnek is az 1151 csak éppen DDR3 támogatással is akár. (sőt jobb lehetett volna mert AMD egy köcsög az agesával hogy nem lehet házilag belerakni a lapokba)
De ugyan ez történt az eDram-al is, optimalizálva simán tartolt volna mint az X3D AMD-nél.
Úton van egy 1151-re adapterezett 6970HQ Skylake eDram-os elég nagy GT4e IGP-vel. [link]
4980HQ-val lesz összevetve hogy működik-e L4 cacheként játékok alatt. -
kraftxld
félisten
Érdekes és eléggé fura technológia, azzal, hogy ilyen megkötött módon lehet használni és késve érkezett, már kb halva született

Az ESXi 9.0 memory tieringhez hasonló ahogy korábban írták, de ott más a felhasználási terület, meg ez a kapacitás nagyon kevés hozzá. [link] -
schilence
csendes tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Köszönöm, beleásom magam.
-
-
schilence
csendes tag
Elvi kérdés: ez SAS hdd-vel nem megy ugye jól tudom?
-
-
azbest
félisten
ja még esxi 8.u3 valamelyik verziótól támogat "memory tiering"-et. Ami úgy hangzik, mint az intel ram melletti optane. De nem csak intelen, hanem szoftveresen megvalósítva.
Oda gondolkodtam még, de túl pici a 16-os ahhoz. Végül egy 256-os nvme-t dobtam bele és kicsit felbátorodva konfiguráltam is a 64GB rendes ram mellé még 256-ot
azt hiszem a ram 4x-ese a max benne. Működött is, de amikor a fizikai ram fölé ment a használat, akár üresjáratban is nagyon magas lett a cpu használat. -
azbest
félisten
Nekem is van két kis 16-os, a ram/ssd áremelős ai hiszti előtt még olcsóbbak voltak, mint most. A 16-os szért olcsó, mert rengeteg van belőle és pont nem elég nagy komolyabb dolgokhoz. Ha 4-et soft raid 0-ába teszek, még mindig csak 64GB. Ráadásul csak 2 sávos pcie-t használnak ezek.
A nagyobbak irracionálisan drágák voltak. A még nagyobbak meg pici optane + qlc nand kártyák voltak, megint csak nem túl célszerűek mai ssd-k helyett. A pár száz gigás szerveres változatok meg egyébkén is drágák és nem túl gyorsak. Szóval inkább 256-os és 512-es használt / boltok által bővítéssel vett laptopokból kiszórt nvme ssd-ket vettem helyettük, még az áremelések előtt.
Írás tartósság kapcsán meg sikerül kifognom ipari sata ssd-ket petabájtos terhelés bírással olcsón raidbe.
Egyszer láttam relatíve vállalható áron talán 480 gigásat nvme 22100 formátumban, csak az meg nem fért be akkor semmilyen eszközömbe. CSak később lett olyan gépem, amibe adapter kártyák tehetők. Oda került raid + 8 x ipari sata 200-as drive.
Ha jól látom egy téma kimaradt a felsorolásból, bár ha háttértár változatokról akartál csak írni, akkor nem gond. Volt ram slotba tehető optane is, amit bizonyos intel szerverek tudtak lassabb fajta ramként kezelni. Meg több módon is.
Egyébként az egyik 16-ost gondolkodtam, hogy beteszem tűzfal gépbe, ahogy látom egy pfsense telepítés nem foglal sokat, marad mellette hely loggoláshoz is.
-
válasz
Decus Trivet
üzenetére
Ott lehet konfigból igen, chrome alatt indítási paraméterrel csináltam.
-
Decus Trivet
kezdő
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Én Firefoxt használok, amit kidob a Google, az alapján első blikkre elég könnyű beállítani, hova swappoljon. Van Profile meg külön disk cache beállítás(
about:config), szóval ennek utána kell néznem. -
válasz
Decus Trivet
üzenetére
Swapolásnak linux alatt igen, windows alatt inkább csak akkor ha olyan terhelésed van amely kimaxolja a ramot és az nvme-hez is nyúl mert ez esetben az nvme-t tudod vele tehermentesíteni.
vagy kímélni akarod az nvme-t de akkor is inkább csak böngésző cache (olvasás miatt elég gyors)Alapból pl játékra használt gépen 32-64GB ramnál gen3-4 nvmevel semmi értelme sincs.
Tipikusan ajánlanám pl:
8GB ram és sata SSD mellé böngészésre win11 alatt swapnak mert az chrome-al bele is karcolhat a maxba. De felsoroltam egy rakás ötletet a blogban.
Az optane módja meg csak HDD mellé jó, vagy rohadt lassú SSD mellé bár az ritka. -
Érdekesség még hogy nem lehet kézzel kapcsolni az írási gyorsítótárazását.
Ide tartozhat még hogy az optane-okban nincs gyárilag PLP azaz plusz kondi a folyamatban lévő írásokhoz áramszünet esetén.
Kimondott írási gyorsítótárra sincs szerintem szüksége mert eleve máshogy működik mint egy nvme ssd. -
Decus Trivet
kezdő
Elsőre ezt dobja ki a gugli, erre gondoltál ? (Soha nem használtam Proxmoxot és itt egy nagyobb Optane-t használ)
Use Intel Optane SSD: Cheat your System Memory for Proxmox or VMwareMasterDeeJay: Nekem a 16 pont megfelel, mert a win11 mellett van 6-7GB szabad hely (mintha ez kisebb lenne, mint 16GB, szóval csak 5-6 lesz) ami mindenféle programhoz, driverekhez, meg személyes dolgokhoz (wallpaper stb.) bőven elég.
Ahogy nézem a neten, rendszerindítónak veszik főleg, mindenféle boardhoz (basszus, mai SSD árakat elnézve..), szóval elég jó kis cucc. Érdemes a swappolással foglalkozni, főleg ha egy gyors gen 4-es SSD van a gépben ? Tudom, a kis fájloknál itt azért van előny, de érdemes vele küzdeni ?
Szerintem én is veszek még 2-3 darabot, mert hordozható Linuxnak perzisztens tárhellyel (kb 5-6GB) is tök oké.Jó nagy bukta lehetett az Intel részéről, hogy ennyi nullkilométeres darab maradt raktáron..

-
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
áhh, értem. Azt hittem akkor nem is ismeri fel semmi.
Az írástűrés előny, logok és a temp is mehetne oda. Nagy része most kikapcsolva/redukálva vagy a ramba megy. Pl. ha feltöltök egy ISO-t, akkor azt előbb tempbe (ram, tmpfs) teszi, utána írja ki a HDD-re. Szal. ennyi pénzért ez nem rossz ilyesmire, szerintem. Itt még a sebesség sem fontos, de az SSD-t, NVME-t ilyesmire féltem (OK, tudom, h 100 év, de nah
). -
Alapesetben ez egy sima SSD-ként működik minden oprendszeren és gépben.
Optane mód csak akkor megy ha raid-be fut a megfelelő chipseten és fent van az RTS driver. Optane módnak csak akkor van értelme ha lassú a háttértárad.Szóval ha csak berakod és nem állítasz át semmit akkor egy sima 16GB-os SSD-t kapsz ami a cikkben lévő tesztek szerinti sebességet tudja. 900/150mb olvasás írást de igen jó elérést.
Swapnak megfelelő de lassabb mint egy mai átlag nvme viszont bazi nagy írástűrése van és nehéz elkoptatni.
Linuxnál swap inteligensebb abból a szempontból hogy ott el tudja osztani a terhelést, azaz ha több ilyen meghajtód van akkor párhuzamosság miatt gyorsabb lesz a swap is. -
Azt írtad, h ehhez windows kell... Linux/Proxmox tudja ezt használni?
Nekem támogatja a mobo+cpu páros, van egy szabad m.2 hely illetve van egy másik is, az elvileg wifi/bt karinak. Ha a swap-ot ide lehet rakni, akkor az azért segítene a ram-nak (jelenleg elég a 32 GB, de nah, ez filléres dolog most)... -
válasz
Decus Trivet
üzenetére
Rendszertelepítésnek több totál egyszerű 64Gb-os sandisk ultra flair-t használok, annak az olvasása elég jó már telepítéshez még ha az írása tetű. Erre rakom fel a Ventoy-t amibe aztán csak egy rakás iso-t kell pakolni. Optane nekem kicsi lenne sok iso-hoz. Több is van nálam mert azért döglenek be pár évente, optane az tény hogy nem döglene be.
16GB-os azért ilyen olcsó mert gondolom abból gyártották a legtöbbet.
Mostani Dell notimba raktam egyet de csak a böngésző gyorsítótárának. Hozzáteszem chrome föld buta és csak mindenféle trükkel lehet beállítani hogy használja is. (indítási paraméterrel működik nálam).
Swapon gondolkozom de windowsnál nem úgy működik ahogy szeretném, azaz úgy lenne a jó ha párhuzamosan használná a meghajtókat mint amolyan szoftveres raid0-át de nem mert kiválasztja a leggyorsabbat és csak azt koptatja. -
Decus Trivet
kezdő
Na pasztmek, gondolatolvasás level over 9000, ma hajnalban rendeltem egyet aliról, ráadásul majdnem minden komolyabb eladónál volt rá coin kedvezmény, így kb ezer forint alatt megállt a 16-os. Durva, hogy mindenhonnan elvitték a 2242-es méretűt, a 32GB-os meg legalább 8x drágább, mint a 16-os. Vettem hozzá egy olcsóbb NVME-s házat, így a kettő megállt 2k környékén.
Én személy szerint rendszertelepítőpendriveként
használnám. A sebességen kívül az olvasható smart adatok nagy előny egy átlagos, jó minőségű pendrivehoz képest (pl. Sandisk Flair). Meg olcsóbb is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen légkondit a lakásba?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Parfüm topik
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Ryzen 7 7800X3D +ASRock X870 PRO RS WIFI +32GB 6000MHz DDR5 kit! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)
- iPhone 12 Pro max 512GB Független
- Clevo P750DM2-G - 9600K / RTX2070
- BONTATLAN Új Iphone 15 és 15 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 8 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Bár hibrid optane-nál a 2-2 sáv maitt ez nem működne valsz, mert nem úgy osztja szét a sávokat.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)