-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
sonar
addikt
Arra gondoltam, hogy a szétszedés nem rossz, csak félbe lett hagyva. Csak este már nem igazán ment a fogalmazás...
Btw
Ha fontos a biztonság én így szoktam szétszedni a rendszert (így tanultam)
Hozzáteszem rendszere vállogatja! Tudni kell, hogy mit akar az ember, mi a célja a vasnak!/boot
/boot/efi
/
- root , alap rendszer programok, libek, minden jog kell (dev,suid,exec)
- a /dev külön virtuális filerendszer, de igy is okozhat gondot a nodev a root-on
/usr
- programok adatai, libek, binárisok: futtatási és setuid jogok kellenek
/var
- változó adatok, felhasználó által irható területek
- debian/ubuntu esetében kell a futtatási jog (/var/lib/dpkg/info alatti scriptek)
- csatolási opciók: nodev, nosuid
/var/log
- naplózás, számos könyvtár irható a szolgáltatást futtató felhasználó jogával
- csatolási opciók: nodev, nosuid, noexec, (sync opción érdemes elgondolkodni, de lassitó tényező, de a logok egyből hdd-re kerülnek)
- fenntartott blokkot érdemes 10%-ra emelni, hogy ha a user logok nagyon teleszemetelik attól még a root tudjon irni
/var/tmp
- mindenkinek irható, hasonlóan a /tmp-hez, csak kevésbé ismert, használt
- csatolási opciók: nodev, nosuid, noexec,
/var/cache
- pl.: apt által letöltött deb fileok, más programok átmeneti letöltései
- csatolási opciók: nodev, nosuid, noexec
/var/spool
- pl.: átmenő levelek, proxy (squid) adatok. Támadható processzek / felhasználók által irható területek
- csatolási opciók: nodev, nosuid, noexec (kivéve a chroot-olt aklamzás fut. pl: levelező)
/home
- felhasználói könyvtárak
- csatolási opciók: nodev, nosuid, noexec (noexec azért, hogy ne tudjon progit futtatni, de "sh script.sh" v "python proba.py" tud futni)
- fenntartott helyet 1%-ra csökkenteni érdemes, mivel csak userek irhatják, de 1% maradjon, hogy ha növelni kell ahhoz kell némi szabad hely
/tmp
- mindenkinek irható, különösen veszélyes, lehet symlinkelni mondjuk a /var/tmp-vel és akkor nem kell külön partició, méret választás fontos mert mondjuk mc ha kibont v másol vmit azt ide pakolja
- csatolási opciók: nodev, nosuid, noexec
/srv
- egyes szolgáltatások területei (pl.: web, samba)
- kevésbé elterjedt (sokan a /home vagy a /var alá teszik)
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest