- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
zoltanz
nagyúr
Opera Vpn -nel Androidon ugyanolyan gyors mint a többi böngésző.
-
0xmilan
addikt
Enyem az "admin" user az aur.archlinux.org oldalon es valoszinuleg megtetszett valakinek, mert most jott egy password reset email (amit nem en kezdemenyeztem).
-
zoltanz
nagyúr
válasz fatpingvin #23984 üzenetére
" hogy szerencsére rá vannak kényszerítve"
másik oldal (google) sem ma született bárány. Rákényszerítették, hogy legyen az Os androidnak rendes ideig támogatása
-
-
cami][us
senior tag
Debian Hamm
[kép] -
Apollyon
Korrektor
válasz zoltanz #23979 üzenetére
Igazából az Apple nem nyitná meg, csak bele vannak kényszerítve az EU miatt. Ez nekik nem jó, mert így csak kevésbé tudják lehúzni a deveket és felhasználókat.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
zoltanz
nagyúr
válasz totron #23978 üzenetére
Hup-on is téma volt nemrég (4.17) [link]
Tavaly év végén jött a breaking news: 2024-től az Apple megnyitná az iOS-t 3rd party alkalmazás áruházak (app store) és a sideload előtt. Most újabb hír jött ezzel kapcsolatban: Az Apple az iOS 17-ben először engedi meg az iPhone felhasználóknak, hogy alkalmazásokat töltsenek le az hivatalos App Store-on kívüli forrásokból - állítja Mark Gurman, a Bloomberg munkatársa.
[link] -
zoltanz
nagyúr
Kiváncs leszek a nyár végén érkező iOs -szel lehet e torrent klienst telepíteni.
-
cami][us
senior tag
-
válasz fatpingvin #23974 üzenetére
Én most nem nagyon értem, hogy mit írsz
Hardverben nem annyira vagyok otthon.Csak arra emlékszem, hogy amikor még volt Nvidiám, azoknál a disztrók, amik automatikusan feltelepítik a drivert, nem volt gond. Amelyiknél kézzel kellett, ott annyi volt a probléma, hogy ki kellett keresni, milyen chip van a kártyán. De ha talál hozzá az ember normális táblázatot, akkor ez sem gond.
-
fatpingvin
addikt
válasz urandom0 #23973 üzenetére
nem a dGPU kérdés a macera, hanem a normális support hiánya.
amúgy a nV kártyák is már elég régóta nem akkora szívás mint gondolnánk, a cudNN-el én voltam a veréb és először hülyeséget kezdtem el csinálni, valójában megoldható lett volna sokkal egyszerűbben is. a ROCm mókásabb
amiket írtam azt meg hagyjuk. nem létezik hozzájuk értelmezhető support.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
válasz fatpingvin #23972 üzenetére
Ilyenkor azért örülök kicsit, hogy csak APU-s gépeim vannak
-
fatpingvin
addikt
válasz urandom0 #23971 üzenetére
oké, aláírom, a libcudnn8-al én is elcsesztem két napot...
viszont aki nyekereg a generic Xorg nvidia driver miatt, azt megkérem hogy tegye fel a DisplayLink vagy a Matrox M series GPU drivert egy random disztróra, azonnal át fogja értékelni magában a dolgokatA tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
-
zoltanz
nagyúr
Ajánlom ezt a telefon 6" méretűre összecsukható Bluetooth klaviatúrát.1 hét alatt megjött az Aliról.
Teljes magyar ékezetkiosztás (belfenti sarokban van a í, 0 helyén ö, num padon meg a 0, ) a többi rendesen.
[link][ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Új IT-s palánta van kibontakozóban...
Fiamat felvették rendszer- és szoftverüzemeltetőnek (középiskola, technikum)
(Igen, dicsekvésből mondom )Kiváncsi vagyok, hogy jön-e majd a fórumra kérdezni, okosodni, aztán majd segíteni.
[ Szerkesztve ]
B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF
-
fatpingvin
addikt
komolyan mondom ha a közeljövőben lesz egy szabad hétvégém már csak indulatból is portolni fogom a corebootot a Thinkstation E31-esre...
az egész délutánom elment azzal hogy a NVMe SSD-ről a /boot partíciót átrámoljam egy SATA DOM-ra (áldom a szép eszem hogy anno ezt alapból külön partícióra raktam...) Nem egy nagy task, tudom, de mindig valami bagatell hülyeségen pofára esett és már nagyon elegem van belőle.
most működik, de ezzel nem akarok még egyszer szórakozni. NVMe-ről akarok bootolni és kész. (az IME-t már kiszedtem ebből a vasból, azt nem kell piszkálni szerencsére)
ugyanitt: a rövid DisplayPort TOLDÓkábel aminek az anya vége akár egy VGA csatlakozó helyre becsavarozható, az a valóságban is létezik vagy csak a lenovo viccelődött a júzerekkel hogy az alaplap közepén van egy DP port, a gépház oldalán meg egy VGA (vagy RS232?) csatlakozónak kivágás?
[ Szerkesztve ]
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
cami][us
senior tag
-
Apollyon
Korrektor
válasz Archttila #23962 üzenetére
DT-t már teljesen offoltam, nem nekem szól már az a csatorna. Nem csak ezért, de pl. korábban volt, hogy direkt félremagyarázott valamit, és akkor azon ment a ventiláció és erről szólt a videója, holott a téma valójában nem volt párhuzamban a valósággal. Mindenki közül ő talán az, aki a leggyorsabban hajt a fake personality felé a népszerűségért.
Luke-ra még rá szoktam nézni, mert vannak értelmes gondolatai, de átment szentfazékba, és már bibliát olvas és tanulmányoz, meg ilyenek. Szerencsére csak ritkán hittérít, de ugyanúgy, ahogy aktuálpolitikát, én vallást sem vinnék bele tömegeknek szánt tartalomba.
Kenny videóit mind meg szoktam nézni, de lassan belépett yt account mellett beállítok már minden videójára sponsorblockot, mert a hülye merch marhára nem érdekel. Egyébként ez a merch téma amit a legtöbb youtuber tol, számomra remek kivonat abból, hogy milyen elborult vadkapitalista elmebaj megy usákiában.
Még tavaly vagy mikor, a Luke amúgy bevádolta egy streamjében (a sajátjában) a Kennyt, hogy "he is technically a copycat of my channel" ami amúgy félig igaz is, elég megnézni a kettőjük friss videói közül a thumbnaileket (hasonlóak). Az mondjuk túlzás volt, hogy Luke szerint Kenny valójában az egyik NBA-ben játszó kosárlabdajátékos.
De Kenny legalább érdekes témákat dolgoz fel, nagyrészt, meg nem hittérít és nincsenek azok a ferdítések és csúsztatások, meg torzítások amik máshol.Brodieba nem tudok nagyon belekötni, mondjuk mostanában nem olyan témákat posztol amik engem érdekelnének, meg kicsit sokat hadonászik. De egyébként rendben van, eléggé objektív.
Ezt a bugswritert nem ismertem, de már értem miért. Az az akcentus... TFL?
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Archttila
veterán
válasz Apollyon #23961 üzenetére
Bugswriternek vannak jo hc anyagai, a Brodi sem rossz... Luke Smith jah es DT (neha még vicces is tud lenni)
TFL-t is szerettem de ő megszunt[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
Archttila
veterán
Tudom senkit nem erdekel de ugy dontottem, hogy leiratkozom a The Linux Cast YT csatornarol. Alapvetoen birtam az arcot de ez az allando disztro (browser etc.) hopperkedes mar nagyon unalmas.
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
zoltanz
nagyúr
"Ez most reklám, hogy a nyílt túl okios AI -vel akár veszélyes víruskat is lehet fejleszteni stb?"
Továbbgondolva a Microsoft így egyszer képes lehet az AI segítségével egy normális OS-t kiadni talán. -
zoltanz
nagyúr
Zárt forráskódúvá válik az OpenAI (GPT-4) (ami nyílt AI modellnek indult.)
Ez most reklám, hogy a nyílt túl okios AI -vel akár veszélyes víruskat is lehet fejleszteni stb? Vagy arról van szó az Microsoft meg akarja őrizni a pozícióját a Google-val folytatott versenyben?[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz urandom0 #23953 üzenetére
Valóban. Viszont ha valaki motivációért jön ide, hogy linuxozzon úgy, hogy feltételezem ismeri azt, akkor igazából nem is akar annyira linuxozni. Persze részemről mindez csak feltételezés.
-
válasz Apollyon #23952 üzenetére
Ja, én azt hittem arra gondolsz, hogy Vala+Gnome alkalmazásokat le lehet keresztfordítani MSYS2-vel Windowsra is.
Ha olyasmit keresünk, amihez kifejezetten natívan telepített Linux kell, akkor nekem csak a hardverprogramozás jut eszembe. Mondjuk be lehet állni driverfejlesztőnek, ha valakinek van hozzá affinitása...
-
-
-
Apollyon
Korrektor
-
totron
addikt
Tudtok említeni olyan célt ami felfrissíti a linux felé való, hajdani lelkesedést? Tudom, papíron elég nagy merítés van belőlük ahhoz, hogy élethosszig kitartson, de java részük érdektelen-közelinek hat ma már.
(#23945) Frawly, ezt az iterációs Windows fikázást személyes konkrétumokkal is alátámasztod? Mi látszott a 7-nél? Mitől olyan rossz a 10, meg a 11 ma?
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz urandom0 #23830 üzenetére
Szerencsére nem csak Gnome és KDE van, vagy egy rakat másik DE, meg ezen kívül egy kazal X.org-os WM, meg néhány független wayland-megoldás. Nem kell mindenkinek 1-2 félét használni, hanem azt teszel fel, amit akarsz, azt úgy konfigurálod, ahogy akarod. A kettő közül egyiket se szeretem, de még a Gnome-ot tenném fel a KDE ellenében, és ezt írom úgy, hogy a linuxos pályafutásom elején sokáig KDE-fan voltam. A Gnome butább, de minimalistább, kevésbé bugos, a két rossz véglet közül még mindig inkább az.
#23835 Apollyon: engem is Win8 űzött el. Az XP-nek megszüntették a támogatását, a Win7-nél már akkor látszott, hogy nem tart ki örökké, csak néhány éve van hátra, a Win8 meg egy fh0schnak tűnt mindjárt kapásból. Azóta sincs jövője a Windowsnak, egyre rosszabbak, ahogy hozzák be az új főverziókat 10, most 11-es még rosszabb, update-ről update-re még súlyosbítják is. Vicc az egész, tényleg nincs jövője, a MS szándékosan egyre használhatatlanabbá teszi. Hosszú távon úgyis a Linux marad, ezt mostanra azoknak is be kell látniuk, akik utálják, hogy egy ponton túl nem lesz más, minél előbb hajlandóak megszokni, annál kevesebb gondjuk lesz később.
Ha visszamennék az időben, már a 90-es évek elejétől is csak Linuxot használnék, tudván, hogy annak van jövője. Még pár évtizedig tuti megy, ha Torvlads nélkül bele is áll a földbe, tuti lesz valami forkja, vagy valami másik unixlike/POSIX-kompatibilis rendszer helyette, ahová 99,9%-osan portolható ugyanaz a workflow (POSIX-shell, kernel, libc, X11+WM, stb.).
-
Apollyon
Korrektor
válasz gregory91 #23943 üzenetére
Nem igazán értem a kérdést. A Foundation amúgy apple termék, de nekem mindegy ki csinálja, ha jó. Igazság szerint már eléggé leszoktam a filmekről/sorozatokról, ha van 1-1 érdekes, talán végignézem, de ez erősen lecsökkent évi 1-2 sorozatra, vagy kevesebbre. Most már inkább átszoktam az ismeretterjesztő könyvekre ha "szórakozás", főleg hogy most már nagyon sok minden van ebook olvasóra.
-
totron
addikt
válasz Apollyon #23940 üzenetére
Hát igen, Amerika az odébb van, a mink fajták meg emitt, hiába az usánkai filmeken való szocializálódás, azért az ott egy más világ. Tekintve hogy mi mi vagyunk és az eredeti mű is - onnan nézve - egy keleti blokkban született, indokolt lenne retró módban, itt, keletiesen vászonra vinni. Értem, nincs piac-nincs pénz rá, csak hogy ha már a nézhetőséggel vegyes eredetiség-hűségről gondolkodunk talán ilyesmi megoldása lehetne a dolognak. Az is lehet, hogy már mi is jogtalan élvezők akarunk lenni, lehet, hogy csak orosz földön, orosz pénzből lenne kivitelezhető az adaptáció és mi is csak félre akarjuk érteni saját szájíz szerint. Hogy tetszik valami egybeesés is lehet, nem biztos, hogy a költő is arra gondolt.
-
Apollyon
Korrektor
válasz totron #23939 üzenetére
A tavalyelőtti Foundation sorozat is botrány. Bár az atmoszférát átéreztem valamennyire a könyvből, a látvány elég jó és a könyvben is hasonlóképp képzeltem el, mármint azokat a helyeket, amik mindkettőben szerepeltek, mivel nem sok köze van az eredeti sztorihoz. Két (fehér?) férfi főszereplőt két fekete nőre cseréltek, és egyéb okosságok. Hogy is mondjam, nem vagyok ám prűd, de azért a szexjelenetek sem épp egy Alapítvány szintű történetbe valóak.
Most már úgy vagyok az ilyen reboot/remake satöbbikkel, hogy ha jön, 99%, hogy vállalhatatlan lesz, így már le is fogok szokni róla, hogy bármilyen hasonló produktumot nézzek. Az eredeti OK, ami utána jön, az szinte garantált kuka. Star Trek talán némileg kivétel.
-
Apollyon
Korrektor
válasz zoltanz #23935 üzenetére
Asimovtól mindent is érdemes elolvasni, talán 1-2 regénye akad ami nem olyan jó, de 95+%-ban kiválóak az írásai.
Javasolt ebben a sorrendben nekilátni: [link]#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
nagyúr
válasz zoltanz #23935 üzenetére
Hú... mintha régen ezt olvastam volna magyarul...
Régebben (20+) járattam a Galaktika folyóiratot, és abban nagyon sok jó novella volt. Többek között a 2 évszázados ember.
Lehet, hogy megkeresem, hátha a padláson van fent még...B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF
-
-
zoltanz
nagyúr
Ha érdekel valakit a mesterséges intelligencia ajánlom ezt a novalla gyűjteményt Asimov-tól (angolul van csak kiadva) I, robot
pdf:
[link] -
válasz lionhearted #23933 üzenetére
Szerintem az együttműködés azt jelenti, hogy mindkét fél beleteszi a magáét, és mindkettő gyarapodik a dolog révén.. na mindegy.
-
-
válasz lionhearted #23927 üzenetére
Eleve a BIOS Dell, wireless driverből a 1820A is Dell, a touchpad driver is Dell szokott lenni, Latitude-nél a GNSS driver is Dell, egyes modelleknél az airplane módhoz a kapcsoló is Dell driveres, a TPM firmware updater, a dokkolóhoz a driver, meg a segédprogramok, pl. a power management, az SupportAssistant, a Mobile Connectes cucc, meg a fene tudja mik szoktak még Dell-ek lenni.
-
válasz zoltanz #23928 üzenetére
Azt nem tudom, mi okozta a hibákat, nem volt időm utánajárni (értelme se lett volna, úgyis Windows ment rá). De igen, jogosultsági hibák voltak, meg csomagtelepítéssel kapcsolatos hibák.
Előfordul az ilyen...2019-ben volt egy nagyobb beszerzésünk, 50db Fujitsu PC-t, és 32db Fujitsu Lifebook-ot vásároltunk. Az 50 PC-ből 3 nem indult el, ebből kettőt garis SSD cserével oldottunk meg, a harmadik pedig komplett gépcsere volt, mert egyáltalán semmilyen SSD-t nem érzékelt a BIOS.
A Lifebook-ok közül az egyik töltője volt rossz. -
fatpingvin
addikt
válasz zoltanz #23928 üzenetére
ami sokkal nagyobb probléma szokot lenni az ilyen low-level kontrollerek, leginkább az EC támogatottsága/dokumentációja. olyasmik mint akksi figyelő és töltő, propellervezérlő, hátérvilágítás ha nem a GPU kezeli közvetlenül, stb. én speciel touchpaddal is szívtam amióta nem PS/2 hanem I2C adatkommunikációt használnak hozzá...
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
fatpingvin
addikt
válasz zoltanz #23919 üzenetére
mert a windos-ikonnal már amúgy is gyártanak, akármennyire nem standard ikon semmire. csak ezért nem fognak új szitázást gyártani.
amúgy meg matricázd át, én is így használom
ez a hajtogatós billencs meg nekem kifejezetten tetszik, csak egy aggályom van mégpedig az hogy csak vezeték nélkül hajlandó működni.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
zoltanz
nagyúr
válasz urandom0 #23924 üzenetére
Fél millás Dell noti, hibákat dobált?
Elég sok notira, gépen próbáltam már Linux-ot, ritka chipset-ekre is (Sis, Ati Xpress, ARM stb) Vga-kra (Matrox, Ati, Mali stb).
Azért az már művészet. Egyedűl manapság amivel szívás lehet Wifi driverek, de azt könnyű kiszűrni. találni listákat a gyárilag támogatottakról.
(Ugye hamarosan nVidia kijön a nyílt driver-rel, úgyhogy ez kiikszelve.)Noname, kínai notiknál lehet még hiba, probléma forrás a tápegység, és a noname SSD vezérlő chip.
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz lionhearted #23925 üzenetére
Azért olyan dolgokban, mint pl. a driverek elkészítése, vagy legalább az abban történő segítség... tudtommal semmi ilyesmi nem volt, a Dell csak a nevét adta az együttműködéshez, minden mást a Canonical csinált.
-
-
válasz lionhearted #23921 üzenetére
Hát ezzel a Dell-Canonical együttműködéssel kapcsolatban lehetett érdekes dolgokat olvasni. Hogy a Dell mennyire nem tett hozzá semmit, csak a nevét adta, stb...
Előző munkahelyemen is vásárolt a vezetőség két ilyen Ubuntu-s Dell laptopot, darabját 460 ezerért (2018-ban). Az én feladatom volt, hogy Windows telepítsek rájuk, de gondoltam előtte még kicsit nyomkodom őket, hadd lássam, hogy fut rajtuk az Ubi. Az egyik gépen teljesen jól futott is, nem volt vele gond, bár nem is volt annyira gyors, mint amennyire számítottam rá.
A másik gép viszont folyamatosan hibákat dobált a rendszer, már az elején, amikor a user fiókokat létre kell hozni, már ott jogosultsági problémákba futott... na mondom, ez aztán a minőség... -
-
-
zoltanz
nagyúr
válasz urandom0 #23913 üzenetére
Visszatérve a mesterséges intelligenciára: (Dűne)
a számítógépes, gondolkodó gépek és tudatos robotok (és a párjukat fogó emberek) elleni keresztes hadjárat 201-ben kezdődött és 108-ban fejeződött be. Fő parancsolata:
OC Bibliában:" Ne csinálj gépet a emberi elme hasonlóságára ".Azutánmár csak mechanikus gépeket lehetett építeni, illetve az intelligens gépek megtanítotak embereket a gondolkodásukra.
Gondolom löntötték a számítógépeket szenteltvizzel az zárlattól elfüstölt.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
zoltanz
nagyúr
A British Museum, London online ingyenes kiállítása megtekintéséhez már WebGL kelletik.
[link] -
Itt egy hosszú bejegyzés a core-js fejlesztőjétől a nyílt forráskódú projektek finanszírozásáról, az orosz szankciók hatásáról, pénzügyi problémákról... fordítóval is jól érthető, érdemes elolvasni.
-
-
-
zoltanz
nagyúr
Nem csak a ChatGpt és társai pezsdîtik fel a böngészők megoszlását hanem a nyár végén megjelenő iOs 17 is Ami engedve az Eu-nak lehetővé teszi a külső böngésző motorok használatát.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz fatpingvin #23895 üzenetére
Annak legalább lenne értelme.
(#23901) zoltanz:
20 év múlva nem lesznek átlag járművek. Jó oké, max 4 lóerős.
[ Szerkesztve ]
il sole non sorge più ad Est!
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- "PC: Ryzen 5 5600X, RX 6700 XT, 16GB RAM, 480GB SSD, Corsair Ház Garanciával!"
- Nvidia GTX 1080 Founders Edition
- Asus A15 Gamer Laptop eladó ÁR ALATT!!!Ryzen 7 4800H/16GB RAM/1TB SSD/Gtx 1660Ti/ 144Hz
- Panorámás Gamer PC! Víz!! i7-8700K/Asus Rog Strix GTX 1080 Ti 11GB/16GB RAM/256GB+1TB HDD
- Logitech G413 TKL SE mechanikus billentyűzet garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest