- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Raspberry Pi
- Milyen házat vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- UHD filmek lejátszása
- ZIDOO médialejátszók
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Logitech szerviz
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
Új hozzászólás Aktív témák
-
zoltanz
nagyúr
Most láttam az ebayen egy Buguntus Pixel telefont.
-
zoltanz
nagyúr
Zenés reggelt
Dire Straits - Wild West End
[link][ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Majd akkor nevezhetjük az Ai-t valóban a nevén, inteligenciának. mikor önmaga jut arra a következtetésre, hogy nem segít saját maga ellen küzdeni. Pl emberi munkakörök értelmetlen kiszorításánál a termelésiláncból, a saját rovására.
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Apple szopatja az iOs re készülő alternatív böngészőmotorral szállítotó böngető készítő cégeket. PlHelyileg Eu területén kell dolgozniuk, Opera pont Eu székhelyű.
Brave fejlesztők is elkőtelezrttek.
(megjelent au iTorrent fájlcserélő is iOs -re, igaz fizetős. 650 Ft/év)
[link][ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Microsoft Surface 7+ Pro (2021) Linux BugUntu -22.04 -val
Cpu: Dual-core 11th Gen Intel Core i3-
[link]
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Kedves urak, hölgyek ti nem érzékelitek ezt a úgynevezett, biztonság körüli, kálváriát, erölködést ami olykor cégek között is van.
Pl
IOs és Robotos Os közötti dolog a szöveges üzenetek titkosítása körűl.
Pl
De némely egyenesen mintha a usereiit szeretné copatni.
Pl kétlépcsős bejelentkezések. Facse Massanger
Ilyenkor hol az Unió, hogy húzzon egy vonalat, vagy dobjon fel egy pénz legalább -
zoltanz
nagyúr
Csütötöki kedvcsináló muzska ahétvégéhez
Hardcore electronik
Narkotek
[link] -
zoltanz
nagyúr
informatika, terén mit lenne érdemes tanulni?
Középsuliban országos matekversenyeket nyertem maximális pontszámmal. Jobb rövidebb képleteket állíottam fel mint ami a tananyagban volt. -
zoltanz
nagyúr
2011 es cikk akor már sokak szeme felcsillant az Mi hallatán. nemsokkal utána már ember által lefordíthatatlan nyelvű szent írásokat tudot megfejetni az Mi emlékszem. de engem ia meglepett a ChatGpt
"Agyként működik az IBM új processzora"
[link] -
zoltanz
nagyúr
válasz lionhearted #24210 üzenetére
Persze a telefonhoz 400x kevesebb kobalt kell mint az eautóhoz. Kommunista párt keze mindehova elér.
De ezen gyártók mélyen be vannak ágyazódva chip tech iparban.
Egy ideig bezárták ezeket a bányákat, most újra mennek ha jól tudom.
Kína adósságcspdába hajtotta kongót, majdnem minden bánya kína kezébén van
Igaz most találtak nagyobb készletet Indonéziában, de az is eladósodott Kínának, csak még tudják nyögni.[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Kongói Kobaltbánya ahol az mai Aksik (telefon, eautó stb) alapanyagát bányászák, rákkeltő, az amúgy is fullasztó é poros kőrnyezetben. világ kitérmelésének 50% innen származik.
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Lehet egy kő (kristály) miatt robban ki a 3. világháború, mint ebben a könyvben is.
(hasonló témát írt Tolkien is a Szilmarilokban, vagy 1993 küadású
Lőrincz L. LászlóA Nagy Mészárlás (A Kő fiai[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Kínia afrika szerte több száz kormányépületet építet és többszáz adatköpontot. Balhé volt belöle, mert a falban lehallgató készülékeket találtak, .az adközpontok meg véletlenül éjszak túl nagy adatforgalmat generált, (mindegyik építz, tech cég szerződésben van a Kínai kommunista párt nemzetbiztonságával.)
Amúgy jó soat fektetett be oda kína vasütak stb.
[link]Itt egy jó gyűjtés, a Kínai kémszofverekről. (Uc Browser má ki van tiltva a Google play ről:
[link][ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Megfejhetnék a Microsoft ot a nagy országok, 90-es években nem hasított íg a cég és még jobban fog (Ai, felhő, önvezető járművek)
Megint visszaél helyzetével az operációs rendszerük a saját felhő szolgáltataásuk felé tereli a usert -
zoltanz
nagyúr
Kiwi böngsző kellemes csalódás , Blink motoros, chrome beépülők támogatása (uBlock Origin) kár hogy jövő év elején a google blink motoros böngetőében megnehezíti a reklámszűrést (Firefox nem érintett)
Amúgy is jobban szeretem a tűzrókát tovább támogogatott . De biztos ami biztos legyen alternatíva. (Edge beépített Qr olvasó stb hadznos dologgal)[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Sztem a Google ChatGpt jobb, tészletesrbb mint a Microsoft-os. Viszont az offline Google Robotos segéd sehol sincs az Apple segédhez képes. (Pl nem tud a telepített appokban funkciókra keresni)
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Melóhelyen az egyik gépen Windows 11 van. Kövezzetek eg denekem ettől a lekerekített designtől retro Gnome fílingem van.
Amúgy egy másikon márBuguntúfeszít
-
zoltanz
nagyúr
Debian miért nem jó?
Geci régi csomagok vannak benne, gondolok itt arra így alapvető funkciók nem működnek, Böngészőkben stb Mesa ... Csomó új hardvert (alapvető szükség van rájuk pl Usb-C Dac-ok iPhone-hoz is) nem támogat vagy csak sok-sok munkaórával lehet fel Git-telni.
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Ha az MI -vel letudnánk modellezni a gyerekek gondolkozását és összevettnénk a felnöttekvel sokat lehetne tanulni.
-
zoltanz
nagyúr
válasz lionhearted #24075 üzenetére
"Ez valami tréfa? IBM red hat 2023 progressive meg közösségépítő?"
Ui
Android lenne a legjobb de annak a desktop Ui-ja nem valami veretes.[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
válasz lionhearted #24075 üzenetére
"Ez valami tréfa? IBM red hat 2023 progressive meg közösségépítő?"
Igen progresszív, nyitottabb az újdonságkra sztem. Legalább is az utóbbi időben, elmúlt 5 év.
Nem közösségépítő, de az Ubinál is visszaesett ez, úgyhogy legalább annyira vonz maga köré szakmabelieket, lelkes hobbistákat mint az Ubi. (mondomúgy , hogy igen én is írtam már Ubis Blogokat)
(ez nem jelenti azt, hogy a Debiant Mx-Linux-ot le akarnám válta, második rendszerről van szó.)[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Szeretnék második Os -nek valami stabil, megfelelő háttérrel rendelkező disztrót, Debian nem régi őskori csomagokkal dolgozik, egyébként szeretem. Red-hat milyenmost (régen használtam)
-
zoltanz
nagyúr
Alpine Linux parancssor iOs -re
[link] -
zoltanz
nagyúr
Bocs a szakmaiért.
iphone-on elvileg készül chrome, firefox saját böngésző motorral. Lehetséges futtatása elvileg régebbi iOs-en ha jailbrake-elten, 64 bites Soc-on? -
zoltanz
nagyúr
Tiling, pálcika Wm tapis készülékekre Android iPad.
i3 touch menu - a polybar module collection
github
[link]
-
zoltanz
nagyúr
iOs én csak youtube prémium MAL érhető el az, hogy háttérben szól a youtube és te más alkalmazásban vagy.
-
zoltanz
nagyúr
Köszi..
Androidon maradok a Brave nál Dark Reader akad. iOs-en 15 viszont Firefox a youtuba-nàl is használja az Adblock Pro kiiegészítőt. -
zoltanz
nagyúr
Opera Vpn -nel Androidon ugyanolyan gyors mint a többi böngésző.
-
zoltanz
nagyúr
válasz fatpingvin #23984 üzenetére
" hogy szerencsére rá vannak kényszerítve"
másik oldal (google) sem ma született bárány. Rákényszerítették, hogy legyen az Os androidnak rendes ideig támogatása
-
zoltanz
nagyúr
válasz totron #23978 üzenetére
Hup-on is téma volt nemrég (4.17) [link]
Tavaly év végén jött a breaking news: 2024-től az Apple megnyitná az iOS-t 3rd party alkalmazás áruházak (app store) és a sideload előtt. Most újabb hír jött ezzel kapcsolatban: Az Apple az iOS 17-ben először engedi meg az iPhone felhasználóknak, hogy alkalmazásokat töltsenek le az hivatalos App Store-on kívüli forrásokból - állítja Mark Gurman, a Bloomberg munkatársa.
[link] -
zoltanz
nagyúr
Kiváncs leszek a nyár végén érkező iOs -szel lehet e torrent klienst telepíteni.
-
zoltanz
nagyúr
Ajánlom ezt a telefon 6" méretűre összecsukható Bluetooth klaviatúrát.1 hét alatt megjött az Aliról.
Teljes magyar ékezetkiosztás (belfenti sarokban van a í, 0 helyén ö, num padon meg a 0, ) a többi rendesen.
[link][ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
"Ez most reklám, hogy a nyílt túl okios AI -vel akár veszélyes víruskat is lehet fejleszteni stb?"
Továbbgondolva a Microsoft így egyszer képes lehet az AI segítségével egy normális OS-t kiadni talán. -
zoltanz
nagyúr
Zárt forráskódúvá válik az OpenAI (GPT-4) (ami nyílt AI modellnek indult.)
Ez most reklám, hogy a nyílt túl okios AI -vel akár veszélyes víruskat is lehet fejleszteni stb? Vagy arról van szó az Microsoft meg akarja őrizni a pozícióját a Google-val folytatott versenyben?[ Szerkesztve ]
-
-
zoltanz
nagyúr
Ha érdekel valakit a mesterséges intelligencia ajánlom ezt a novalla gyűjteményt Asimov-tól (angolul van csak kiadva) I, robot
pdf:
[link] -
zoltanz
nagyúr
válasz urandom0 #23924 üzenetére
Fél millás Dell noti, hibákat dobált?
Elég sok notira, gépen próbáltam már Linux-ot, ritka chipset-ekre is (Sis, Ati Xpress, ARM stb) Vga-kra (Matrox, Ati, Mali stb).
Azért az már művészet. Egyedűl manapság amivel szívás lehet Wifi driverek, de azt könnyű kiszűrni. találni listákat a gyárilag támogatottakról.
(Ugye hamarosan nVidia kijön a nyílt driver-rel, úgyhogy ez kiikszelve.)Noname, kínai notiknál lehet még hiba, probléma forrás a tápegység, és a noname SSD vezérlő chip.
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
válasz urandom0 #23913 üzenetére
Visszatérve a mesterséges intelligenciára: (Dűne)
a számítógépes, gondolkodó gépek és tudatos robotok (és a párjukat fogó emberek) elleni keresztes hadjárat 201-ben kezdődött és 108-ban fejeződött be. Fő parancsolata:
OC Bibliában:" Ne csinálj gépet a emberi elme hasonlóságára ".Azutánmár csak mechanikus gépeket lehetett építeni, illetve az intelligens gépek megtanítotak embereket a gondolkodásukra.
Gondolom löntötték a számítógépeket szenteltvizzel az zárlattól elfüstölt.
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
A British Museum, London online ingyenes kiállítása megtekintéséhez már WebGL kelletik.
[link] -
zoltanz
nagyúr
Nem csak a ChatGpt és társai pezsdîtik fel a böngészők megoszlását hanem a nyár végén megjelenő iOs 17 is Ami engedve az Eu-nak lehetővé teszi a külső böngésző motorok használatát.
[ Szerkesztve ]
-
-
zoltanz
nagyúr
A ChatGPt hardverét elfogadnám itthon Quake -ezésre.
8 db chip ebből: nVidia (Ampere) A100 40 GB HBM2E (Shading Units: 6912).[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Mesterséges inteligencia akkor lesz az igazi ha saját magát is képes lesz fejleszteni érdemben. Aztán lehet hiába születik meg az MI, ha mi nem leszünk "inteligensek" (nem egyszinten mozgunk) így nem értjük meg mit tudnak. Ha nem tudjuk feltenni a kérdést nem tudja megoldani. (azt meg nekünk kell tudni mi a jó nekünk) Átveszünk innováció morzsákat, de nem szervesülnek egészé, lényegi fejlődést nem hoznak.
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Asztali böngészőkben nem lehet úgy beállítani website -ok megjelenítését mint mobil társaikban, hogy mobil nézetbe jelenítsék meg a weblapokat lehetőleg? pl Opera Mobil. a Youtube-ot lenne jó mondjuk ílyen nézetbe beállítani. Köszi!
-
zoltanz
nagyúr
Dűne képregényen vagyok túl 2. rész az egy még nem jött meg.
Hát a fizikai papír alapú igazi élmény, nem úgy mint a mint színes ebook-on. (nem tudom miért) -
zoltanz
nagyúr
válasz fatpingvin #23719 üzenetére
Persze csak mint praktikus érdekesség izgat.
Puppy-t eddig is szerettem, használtam az sem komolyabb sztem. Alapvető dolgokhoz jó, böngészés, multimédia, fájlkezelés. -
zoltanz
nagyúr
Linux előrébb jár mint a Apple Os. Nézem a Safari-ban csak a kísérleti opciókn kapcsolható be a Gpu gyorsított WebGL.
-
zoltanz
nagyúr
Ezzel is lehet mindent mint a Gpu/val. "compute" is hasonló mint az Ai csak Cache-lése kicsit más.
Apple sajnos Bsd-zik, legalább a Metal optimalizációkat, technikákat megnyithatnák. Nekik is jólfelfogott érdekük, többen, jobb szofzvert fejlesztenek rá, eladhatóbb.[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Azért az Apple M1 jól sikerült. (főleg ha a TDP/teljesítmény viszonyban nézzük. Basemark (mesterséges inteligencia-ra épít)
Apple M1 Ultra: 14 000 pont
Radeon RX6900XT/ Geforce 3080Ti: 27 000 pont
[link][ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Mai középkategória körüli VGA kártya értékénis régen komplett Pc-t lehetett kapni.
Céghez is mind elavult, Intel Xe (Iris Xe) gpu-s munkaállomásokat/notikat vettek.
Kritikus területre inkább dual graphics megoldásokkal AMD Radeon Pro-kal működnek (szégyenszemre) Ennyi erővel vehettek volna tisztán AMD (Ryzen) platformot is.[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
válasz fatpingvin #23643 üzenetére
"dehogy vennék. az ETH átállása óta nem igazán rentábilis kb semmit bányászni"
ez valahogy a Vga árakon nem látszik.
-
zoltanz
nagyúr
Apple maga fejleszt ugye GPU-t, összedobhatna valami diszkrét VGA is asztaliban, vennék mint a cukrot bányászni.
-
zoltanz
nagyúr
Megyek az önkiszolgálópulthoz a Tescoban, mindják rossz, ném valami Windows 7 van raja
-
zoltanz
nagyúr
Próbálgattam ezeket a teljesen könnyű súlyú böngetőket 32 -bitesek (Pale moon ugye cirkáló súlyban van inkább) Slimjet egyből száll, Midori (még csak 64 biten néztem) elinul semmire nem reagál. Falkon csak Kde dependeléssel telepíthető?
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Végre utolértük Kínát. Mostantól a Vodafone is “haza” telefonál
-
zoltanz
nagyúr
Edge helyett lehetett volna neve: Microsoft-Chrome.
Értem én, hogy a saját szarjukat akarják a user arcába tolni, de legalább előtelepítve tartalmazhatna egy normális böngetőt is (Chrome, Firefox) valamint média lejátszót, (Smplayer, Kodi) az ~200 MB nemhiszem oszt szoroz. Hiszen nekik is az az érdekük, hogy elégedettek legyenek felhasználók. -
zoltanz
nagyúr
"Megszünteti június 15-től a Microsoft az Internet Explorer (IE) internetböngésző támogatását, és a böngészőt a Windows 10 legtöbb verziójából el is távolítják."
Chrome, Safari a legnépszerűbb jelenleg. (mondjuk az utóbbi csak azért mert előtelepített iPhone-okon.
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Sajnos MX-Linux Debian Stable-val működik együtt csak.
Próbáltam a Testing-et, de alapvető dolgokhoz is (pl Icewm, Gimp, Wine stb esetében) le akarja cserélni a Mx csomagokat SysVinit -ről SystemD-re. -
zoltanz
nagyúr
válasz 0xmilan #23338 üzenetére
"Itt mire gondolsz konkretan?"
alapból nagyon sok memóriát használ Firefox a Chromium-hoz képest, lassabban is nyeri vissza ha felszabadul.
Más ha valakinek szüksége lenne rá egy jó Debian alapú parancssoros Gpu-VRam tesztelő ( RTX30xx, RTX20xx, GTX16xx/10xx/9xx/7xx/6xx/5xx AMD RX 400/500/R7/R9/RX Vega) : Letölthető a bemutató videó alatti linken: ("Lord Of The GPU" 1.0)
[link]
[link][ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Nem elég, hogy a böngetők egyre híznak, lassulnak, egyre több a gyengén megírt weboldal, (ezek között sok a nagy költéségvetéssel dolgozó is pl Facebook sokszor előjön Chromium-mal a memory leak.)
-
zoltanz
nagyúr
Lenovo Kaitian N7 Slim notebook Zhaoxin kínai x86 proceszorral
[tomshardware]
[Youtube][ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Sajnos a mai internetes világban ugyanúgy defektus jelentkezik mint a nyomtatott sajtó kereshetősége terén. (aki látott már nagyméretű adatbázist el tudja képzelni micsoda irdatlan mennyiségű weboldal van)
Égetően fontos lenne valami hivatalos, félhivatalos katalogizáló site, ahol rendesen szerző/közreadó/rendezvény cím, kategória stb metaadatokkal. (állami, EU-s támogatás is)
Jelenleg ha beírsz valamit ma keresőbe, vegyes találatokat kapsz szerzőtől vagy róla keletkezett irodalmakról.
[Sajtótörténeti kutatások és a digitalizáció - Kerekasztal-beszélgetés 1. rész.] -
zoltanz
nagyúr
válasz fatpingvin #23314 üzenetére
"ha nincs titkosítva akkor UID alapján mennie kell, tökmindegy mi a root jelszó"
A lemezen lévő rendszeren lévő root jelszóra hibát ír, a telepítő jelszavára (demo) felcsatolja de a
/root
könyvtár tartalmát nem nyitja meg jelszót sem kér. (ez aztán titkosítva van )[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Debian-on ha a root/home/ könyvtár alatti dolgokat akarom kimenti (sérült lemezről) mivel oldható meg?
Próbáltam MX_Linux telepítővel, de ott ugye másik root (jelszava: demo is más ugye) mint a lemezen lévőjé. -
zoltanz
nagyúr
De mindez csak Buguntun igaz (Kisak PPA 20.0.2 is volt, 20.0.3 preview vezió jelenleg), Debian Testing-en még mindig csak a 21.3.8 érhető el.
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
"Es milyen hardveren? mert ha regin akkor felesleges a preview akarmibol is."
Nem a virtuális "dióverőmet" akor méregetni vele.
Böngészők olyan ütemben "fejlődnek" legalább is rendszerkövetelményei, hogy indokolt felkészülni Mesa ügyben.Amúgy az is már tiszta politika, hogy több nagy disztróban is alapértelmezett audio szerver a pulseaudio, holott van már kisebb rendszerigényű, jobb minőségű PipeWire is.
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
válasz cappa72 #23255 üzenetére
"a 'zUbutnu 20.04 esetén állandó a "belső hibát észlelt"... a 22.04 usb-ről indítva ugyanez..."
Nemtudom, nálam az Ubival 2010 körül voltak gondok hetente elszállt. De akkor is második számú os volt a Puppy Linux mellett (az meg jó volt), mostmeg ugye az MX-Linux (Debian Testing) mellett.
Hiba naplók nem utalnak valami bugra?[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- iPhone topik
- Xbox Series X|S
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Delta Force (2024)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Linux kezdőknek
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- További aktív témák...
- ASUS Zenbook 14X OLED UX5401 - Space edition - 145"2.8K 90Hz OLED érintő - i9-12900H - 32GB - 1TB -
- i5-ös félkonfig
- i3-as félkonfig (Win11 kompatibilis)
- Új, makulátlan Asus TUF Gaming A15 FA507 (FA507NUR-LP005), Mecha szürke, 3 év garancia
- Lenovo Yoga Pro 7i Profi Ultrabook -30% 14,5 Brutális i7-13700H 14Mag 16/1TB Intel Iris Xe 2,5K 90Hz
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest