- Milyen egeret válasszak?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Steam Deck
- Hobby elektronika
- Ízléses, masszív és praktikus mikrotorony jött a Jonsbo műhelyéből
- Hővezető paszták
- Miért fontos a regisztráció előtt elolvasni a feltételeket
- Apple asztali gépek
- Fujifilm X
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
Fritz Teufel #2099 üzenetére
17 éve, az 1997.
nekem 1993-94 környékén már volt 386 dx40-em, azon már ment volna, de akkor még ms bérenc voltam(sco unixom volt).
-
Jester01
veterán
Azért egy debianos dist-upgrade során elég sok programba fut bele az ember aminek valami változott a konfigurációjában. Azokat a legtöbb macera frissítgetni. Ráadásul az új verzió lehet, hogy nem is tetszik (mert mondjuk kiveszik az alsa-t a skype-ból
). A jól működő dolgokat csak alapos indokkal piszkáljuk.
A debianom egyébként lassan nagykorú lesz, már 17 éves.
-
Rimuru
veterán
+1 nem kell itt semmit se birizgálni. Jelenleg 1 éves 2 hónapos lesz a rendszerem (ekkor lett véve a notebook) és kettő dologra emlékszem hogy variálva volt. Letitkosítottam a partíciókat és 3.15>= kernel verzióknál nem működött egy vicious script (ami mint kiderült inkább user error volt). A többi meg egyszerű frissítés.
-
tvamos
nagyúr
Ez valami USB VCOM alapu megoldas lehet, es a gyarto nem ad Linuxosat. A PC felol meg egy csak Windows-ra forditott software van... Szoval meg a VBox sem biztos, hogy megy.
Ez a szepseg ebben. (Valaki masnak... mer' en csak hasznalni szeretnem a programot, es "csodalatos" Cortex M-es C kodokat irogatni. A munkatarsam szerint vegtelen bena kodokat...)
-
tvamos
nagyúr
Az az igazsag, en nem vagyok egy rendszerbizgerator, csak kenyszerusegbol csinalom. Rendszert is jobbara csak akkor frissitem, (apt-get upgrade/update) amikor valamit telepitek, es a telepitesi leirasban benne van, mert kb. annyi a linuxos tudomanyom, hogy beirogatom a step-by-step telepitesi utmutatokat.
Mondjuk, most duhit kicsit, hogy nem boldogulok az ST-Link-kel, de majd az is meglesz... ha mas nem virtualis gepen, Windows-on... (Csak a Win-t nem szertem, mert folyton szetesik a rendszer a telepitgetestol. Ezt a Linux jobban viseli.)// Ezt egeszen egyszeruen nem hiszem el! Itt pihent a Debian telepitett SSD-m a fiokban, mert nem volt hajlando felcsatlakozni a net-re, meg vezeteken sem. Most elovettem, hogy csak megnezem... es siman megy, meg a note-book wifije is. (Az nVidia kivetelevel minden van.) Most ez akkor hogy?
-
BoB
veterán
válasz
Jester01 #2089 üzenetére
Épp ezt próbálom elmagyarázni, hogy nem birizgálom a rendszert én sem. Nem kell követnem semmilyen programot sem, hiszen a disztró packager-jei ezt megteszik helyettem.
Nem csinálok semmi mást, csak "dist-upgrade" -elek.
Mellesleg a bash nem került szóba ezen téma kapcsán.
-
bambano
titán
úgy érted, hogy itt verem a nyálam, hogy nem dolgozok feleslegesen, akkor szedjem le a málnaxbmc-t és kendácsoljak fel rá egy archot?
úgy érzem, nem erre fogok elindulni
(#2083) bob.zxr: "Ilyenek miatt vannak a celeb fotók a porondon. Hiába figyelmeztették az apple-t a kritikus hibára hónapokkal előtte.": tévedés, én nem azt mondtam, hogy nem melózok. azt mondtam, hogy az azonos szintű szolgáltatásra fordítandó melót kell minimalizálni. az, hogy rommá hekkelték az almát, nagyon nem "azonos szint".
viszont annak sem látom értelmét, hogy ész nélkül upgradeljek. nekem meló, előfizetőnek szolgáltatás kiesés.
-
BoB
veterán
válasz
bambano #2078 üzenetére
Számomra ez a felfogás nagyon hasonlít a "nem indulok el sehova mert akár baleset is érhet" -re.
Ilyenek miatt vannak a celeb fotók a porondon. Hiába figyelmeztették az apple-t a kritikus hibára hónapokkal előtte. Mennyi olyan cég lehet ahol évekkel ezelőtti ismert hibákat ki lehet használni?
-
_Dumber_
őstag
válasz
Fritz Teufel #2076 üzenetére
Egyébként a lustaság vitte mindig is előbbre a világot.. legalábbis a semmittevés utáni vágy.
Mikor a férjnek megparancsolták hogy mosogasson, egyből feltalálta a mosogatógépet.. csak hogy ne kelljen dolgozni
Én is ezt csinálom... Minél kevesebbet kelljen egy terven dolgoznom, automatizálok, programozok.. csak hogy több időm legyen másra
Más:
virtuálban volt egy minimal debianom.. tettem rá xorg-ot és egy openboxot.. már fut is
holnap, ha lesz időm a kerítésfestés mellett, akkor megy fel a teszt partíciómraszerk:
lehet, hogy írok még egy scriptet a kerítésfestésre... nincs kedvem dolgozni
-
bambano
titán
példa: vettem egy új drótmentes fejhallgatót, bedugom a málnámat, hogy kipróbáljam vele, bekészítem a húsnevű búcsúját. erre mit kapok? bash security update, majd egy halom hibaüzenet és egy merevrefagyás.
és ez mindig benne van a pakliban. nem nyúlunk semmihez, ami működik, mert lehet, hogy rosszabb lesz és azt már meló javítani.
-
BoB
veterán
Majdnem jófelé tapogatózol
Vladi: Már gondolkoztam pont ez miatt egy logout íráson. Van hogy igen hasznos dolgok kerülnek be (videólejátszás hardveres gyorsítása ami laptopon hosszabb üzemidőt eredményez pl., vagy szó szerint +50% teljesítmény AMD VGA-val ha nyílt driver-t használsz).
Ez nem verziószám hajhászás. Ha megjelenik egy stabil szoftver, én szeretném használni. Nem béta dolgokról van szó.
Közelítsük meg a másik oldalról. Ha már elérhető a frissebb stabil verzió, miért használjam a régebbit? Mi ez a verziószám undor?
-
F34R
nagyúr
Nem foleg, hogy mplayer2-vel jatszom le
(#2071) Decepticon
Arch eseteben hiaba, hogy kikerult a testingbol es megfelelo volt a csomagellenorzos ami eleg rovid alltalaban par nap, kikerul a default repoba de hiaba ha rolling az egesz es nincs olyan felugyeleti ellenorzes amin mondjuk valoban a stable agba kerulhetne.
Egyebkent az Arch olyan, hogy keverheted a testing meg az alapertelmezett repokat akkor sem lesz nagy gebasz. Meg romhalmazkent is megy ameddig meg nem dogleszted akarattal
Gentoo kicsit haklisabb ami neki nem tetszik azt a szemedbe mondja es addig bosszant amig meg nem "szereled". -
Fritz Teufel
addikt
Attól függ, hogy mi van a verziószám váltás mögött. Egyébként, ha jól működik a stuff, akkor a frissítés mindig picit kockázatos. Valakinek javít egy bug-ot (ha azért emeltek verziót) nálam meg esetleg egy újabbat okoz. Mindig így van ez... a verziószám kergetés már működött 15 évvel ezelőtt is. Egyébként, ha másra nem is jó, láthatod, hogy foglalkoznak még a projekttel.
-
_Dumber_
őstag
válasz
Fritz Teufel #2064 üzenetére
Az nem olyan eccerűűű..
Előbb elmentem ciderért.. Józanul nem megy a debian
-
-
_Dumber_
őstag
válasz
Fritz Teufel #2060 üzenetére
Még nekem is az van. (Egyenlőre marad is)
-
BoB
veterán
válasz
bambano #2055 üzenetére
Szerverre én is azt tenném. De itthonra? Dehogy.
Egyébként külföldi fórumokon rendre azzal a nézettel találkozom hogy ha otthonra kell Debian akkor testing. Szerverre stable.
Arch remekül megy nálam elsődleges rendszerként az asztali gépen, kizárólagos rendszerként a laptopon, és kizárólagos rendszerként asszony laptopján. Kérdés?
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #2057 üzenetére
Gyurmafigura is azzal tolja az ipart. Meg én is azzal fogom, ha lesz rendes netem, most kevés megás mobilneten sínylődök átmenetileg, ezzel nem lehet Linuxot telepíteni, meg több gigányi csomagot lehuzigálni mindenféle tárolóból
-
-
Fritz Teufel
addikt
Lassan adódik egy kézenfekvő kérdés, hogy van itt még olyan, aki Arch-ot használ elsődleges privát rendszerként? Kéklufit kivéve
-
bambano
titán
ehh, oda kell figyelnem, miket szólok be, valakinek azt akartam rutinból írni, hogy a kutya se fog veled vitatkozni...
-
BoB
veterán
Akkor rakok fel Debian-t amikor nosztalgiázni támad kedvem. Mindig mosolygok amikor újra látom azokat a cuccokat amiket 2 évvel ezelőtt használtam
-
F34R
nagyúr
válasz
Apollyon #2048 üzenetére
En ugy erzem, hogy a folytonos kernel frissites, a csomagok tomkelege felesleges.
Gyakorlatilag en meg sem ereztem a 1.15 rol 1.16 Xorg-ra valtast sem, sem Gentoo sem Arch alatt. Utobbin kicsit massabb. Ellenben legutobbi systemd networkd resze nem a legjobban muzsikal, egeszen pontosan a 215-tol szarakodik.
"The new systemd 215 release features a new systemd-sysusers command, a new input system group, systemd-networkd has a basic DHCPv4 server, networkd now supports vxLANs, and there's an assortment of other updates and new features. "
(#2050) _Dumber_
Amennyiben van folos cpu idod akkor a Gentoo a legjobb valasztas, amit ok stable-kent hasznalnak az csak nagyon ritkan (indokolt esetben frissul) van hogy fel evig sem kell hozzanyulnod.
-
_Dumber_
őstag
válasz
Apollyon #2048 üzenetére
A Debivel eddig az volt a gondom, hogy elég régi verziójú programokat futtatott. (legalábbis azt hittem) Ugyanakkor most néztem, hogy chromium is a 35.x-es van (igaz abban még az "í" szerintem bugos
).
Eddig a distrowach-on néztem, de ott "kicsit" le vannak maradva az aktuális listával (nincs fent a 7.6). Egyébként nem nagyon nézegetem a különböző verziókat, csak pár esetben volt feltünő (pl samba, KDE, Gnome..), ugyanakkor mióta sem KDE, sem gnome nem használok, már nem is lenne érdekes... (sambánál sem hozott újat a 4.x-- csak problémát, de azt már megoldottam ) Openbox elég új.. (vagy inkább elég régen volt új verzió kiadva) .
Ami az archwikit illeti (mert azt imádom) , a debian wiki-je sem rossz....
mindenesetre meggondolandó...Eddig tényleg semmi bajom nem volt az arch frissítésekkel (illetve a 2 nappal ezelőtti után elszállt a magyar billentyűzetem, de 2 perc volt megoldani), ugyanakkor a nyugalom az megfizethetetlen... (azért egy kicsit mindig izgulok a a -Syu előtt
)
Decepticon:
Fel is fogom.. szerintem hamarabb mint Te az Arch-ot -
Fritz Teufel
addikt
Azért azt megfigyeltem, hogy a Debianosok nagyfrancok. Ha valami problémájuk van, akkor az Ubuntu fórumban oldják meg, aztán meg mutogatnak, hogy annyira nincs semmi probléma, hogy a topikuk pang. Bezzeg az a csúnya rossz forkolt Debian, tudjátok az a gonosz Ubuntu, tele van problémával...
-
Apollyon
Korrektor
válasz
_Dumber_ #2046 üzenetére
Én én!
Ha felrakod a 7-es Debiant, akkor nem biztos hogy érdemes egyből a 8-ra váltani. Ha nem lesz kötelező váltani, akkor én nem biztos hogy fogok, márpedig nem lesz.
Egy sima frissítéshez is két parancsot kell kiadni... szóval itt a frissítés téma nem igazán van erőltetve.
De szerintem ne térj át Debianra, mert unatkozni fogsz
-
_Dumber_
őstag
Kicsit most bogarat ültettetek a fejembe.. Nem mintha bármi bajom lenne az Arch-csal, de én sem tudok a seggemen ülni
Ha felrakom a 7-es debiant, akkor lehet/megéri/érdemes majd a 8-ra váltani?
Tudom, hogy nem rolling a debian (ellenben sokáig támogatott).Ki akar rábeszélni??
-
F34R
nagyúr
válasz
Fritz Teufel #2044 üzenetére
Alapveto bajaim a DE-k osszesegevel......szukgsegtelen. Pont emiatt nem lesz Wayland sem fent sosem, gyakorlatilag a harom kez a kezben jar: Wayland, Systemd, GNOME. Ezek viszik tovabb egymas projektjeit egymashoz igazodnak es mashoz nem.
-
F34R
nagyúr
válasz
bambano #2041 üzenetére
Amivel azt akarod mondani hogy ok is systemd-re valtanak azt nem neveznem esszeru dontesnek, ha megvan a valasztas lehetosege akkor igen.
+ tegnap kiprobalram ezt a gnome nevu remtortenetet, es meg is ertettem miert nem volt ra szukgsegem 3 evig. Ezutan sem fog hianyozni.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
lionhearted #2036 üzenetére
Azért mondtam így mert egyébként nem értek egyet a disztróháborúval, kb egy csónakban evezünk.
-
-
Fritz Teufel
addikt
-
-
_Dumber_
őstag
válasz
Fritz Teufel #2030 üzenetére
Arch vonal már csak ilyen... a többi meg rettegjen
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Apollyon #2029 üzenetére
Már reggel nálam lefutott a bash frissítése, ezzel indult a nap
[barricade@Barricade ~]$ env x='() { :;}; echo vulnerable' bash -c "echo this is a test"
bash: figyelmeztetés: x: ignoring function definition attempt
bash: hiba a függvénydefiníció betöltésekor: „x”
this is a test
[barricade@Barricade ~]$ -
Apollyon
Korrektor
Bash-ben van egy kis probléma
Ezzel tesztelhetitek:
env x='() { :;}; echo vulnerable' bash -c "echo this is a test"
Ha azt kapjátok hogy
vulnerable
this is a testakkor szopkó van.
Én már nyomtam is egy update-et.
Jah igen az indexes forrás is itt van aki nem tudna angolul
http://index.hu/tech/2014/09/25/felfedeztek_az_eddigi_legdurvabb_sebezhetoseget_bash/
-
F34R
nagyúr
válasz
Fritz Teufel #2026 üzenetére
En ha nem tudnam a parancsokat akkor nem is hasznalnek linuxot, mert az gaz.
-
Fritz Teufel
addikt
Amikor követem a leírását, akkor tudom, hogy éppen mit csinálok. Pontosan tudom. De mivel soha nem tanultam a Unix parancsokat (csak a legalapvetőbbeket), így fejből még csak el sem tudnám kezdeni. Ahhoz nagyon lámának kell lenni, hogy egy telepítés alatt az adott parancs mit hajtat végre. Ez még szerintem alap szint. Majd idővel begyakorlódik a dolog...
Azt is észrevettem, hogy nem is kötelező felhő barátunk sorrendjét követni. Látom, mások picit másképpen csinálják. Felhő mintha a grafikus telepítő sorrendjét követné. Így könnyebb is megjegyezni.
-
BoB
veterán
válasz
Fritz Teufel #2024 üzenetére
Akármilyen live rendszer gparted -ével is megcsinálhatod. Attól csak nem félsz
Szerk.: plussz ha követed pl. felhő leírását úgy hogy azt sem tudod mi micsoda csak beírod mert azt írta, annak nagy értelme nincsen.
-
Fritz Teufel
addikt
Próbáltam virtuálisan, páran talán emlékeztek is rá. Elsőre sikerült, Gnome felülettel. A Gnome felrakása nem ügy, szinte csak egy parancs. Amitől picit tartok, az a particionálás. Nem szeretném összekutyulni a jelenlegit. Jó lenne, ha a Manjarós beállítások nem öröklődnének, gondolom a /home-ot érdemes akkor menteni majd formázni előtte. Holnap neki is rontok a dolognak.
-
_Dumber_
őstag
válasz
Fritz Teufel #2020 üzenetére
Kék lufi leírása teljesen korrekt.
Gondod inkább azzal lehet, hogy a gnome nincs leírva (ha jól emlékszem)
Ugyanakkor egy dolog változott:
a 10-evdev.conf átkerült a /etc- ből a /usr/share alá (pontosabban a /usr/share/X11/xorg.conf.d/10-evdev.conf - ben van ) -
BoB
veterán
válasz
Fritz Teufel #2020 üzenetére
Mostanában nekem sincs túl sok időm csak annyi hogy nyomon kövessem mi történik.
Virtuális gépen próbáltad már felrakni? + rakhatod másik partícióra is, így megmarad Manjaro arra az esetre ha nem jönne össze. Telefonon / másik gépen meg közben eléred az arch wiki-t.
-
Fritz Teufel
addikt
Nem merek úgy nekiállni, hogy nem vagytok itt. Kék Lufi is eltűnt mostanában. Valahogy úgy szeretném a dolgot, hogy este legkésőbb már csak a saját beállításaimmal keljen foglalkozni, a rendszer maga már működőképes legyen.
A beállításokat, témákat már kiírtam. Még visszanézem a múltkori telepítést, és azt is kijegyzetelem. Igazából az lenne jó, ha segítség nélkül felmenne, de nincs mire önbizalmamnak lennie. -
BoB
veterán
válasz
Fritz Teufel #2018 üzenetére
Mikor fogsz nekirugaszkodni? Folyton csak halogatod
-
BoB
veterán
Ma megjelent a GNOME 3.14.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Fritz Teufel #2012 üzenetére
Játékok a programozás megtanulásához? Ez erdekesen hangzik.
A cikk nekem amolyan foiskolas dolgozat. Megirtak, hogy legyen eleg betu... persze lehet, ohgy ezt is rosszul latom. (Nekem nem szakmam ez a terulet.) -
bambano
titán
válasz
Fritz Teufel #2012 üzenetére
elolvastam a cikket, azt gondolom, hogy ha ezeket a nyilatkozatokat komolyan gondolják, akkor ott nagyon súlyos bajok vannak. átfogalmazom: aki ezt mondta, atom módon totálisan idióta.
-
BoB
veterán
Debian default desktop újra GNOME [link]
-
Fritz Teufel
addikt
Témaindító mára: Iskolakezdés - Mit tanulnak az informatikusok?
Erről már úgy is sokat beszélgettünk.
Érdekes a konklúzió a végén: "Mindenekelőtt folyamatos fejlődésre mind hallgatói, mind tanári részről." Kíváncsi lennék, hogy hogyan akarnak nekiállni a tanárok fejlesztésének. Úgy, hogy a Microsoft felhőjébe lövik az egyetemi, főiskolai adatbázisokat? Jogos, hiszen drága dolog az egyetemi hálózat fenntartása, ez kölcség hatékony megoldás. Aztán a tanárok lassan teljesen elszakadnak a mindennapoktól. Nem baj, majd a Microsoft tart nekik kedvezményes tanfolyamokat is.Esetleg nem jól látom
-
tvamos
nagyúr
válasz
lionhearted #2010 üzenetére
Ne haragudj! Nem akartalak megbantani, vagy kotozkodni.
Beszelgetni jottem ebbe az off-topic topicba. (No jo, neha pabaszkodni... Esetleg orulni valaminek.)
De en nem vagyok szakerto ezen a teren, azt nem is allitottam sosem. Meg o tudja is, hogy nem ertek hozza. -
-
tvamos
nagyúr
Ami fontos, az fontos! Amugy meg persze, ilyesmi is van... De amugy igy is idegesit, hogy monitor van, es pl. a munkaido nyilvantartast (berszamfejtest) magunknak csinaljuk, es ilyenkor mindenki latja, mit irok be, hogy itt voltam, meg mit, hogy szabadsagon, mennyi a fizetesem, ilyanek. Semmi kozuk hozza!
Az integetos dologtol inkabb azert felek, mert levernem az asztalomrol a sok szemetet, amit felhalmoztam. Van itt minden!
-
tvamos
nagyúr
Szerintem evek ota fejlesztik a hatterben... vagy lehet, hogy van is valami Magyar talalmany, ami hasonlo, evek ota? Hmmm.... persze, lehetne meg fejleszteni ezt az egeszet. En egy 3D szemuveges verziot jobban hasznalhatonak tartok, mint a kivetitettet, marcsak praktikussag szempontjabol is, a kozos irodak miatt. Amugy igazan nagy vagyam egy ilyen 3D szuveg. FPV-zni... bla-bla... jatekra... megilyesmi...
-
Fritz Teufel
addikt
Igazad van.
Desktopból indultam ki és nem mozgattam meg jobban a fantáziámat. 3D tervezésnél, műszaki munkára, csoportmunkára brutálisan kézre állna a dolog. Aztán térképészet, hálózat modellezés stb. Igaz, ha nem desktopban gondolkodom, akkor több mint fantázia van benne.
-
Netinstallal nyomod, az már OK!
XP telepítés? Megértelek, egy örökkévalóságnak fog tűnni!
Manjaro legutóbb 6+2 perc alatt települt fel és az SSD- t még csak ezután fogom beüzemelni.Érdemes figyelni időnként, hogy mi dolgozik a háttérben, Debianon is volt anno valami tracker miner, ami pörgette a CPU- t, meg van valami xapian nevű file indexer is, amit sokan kikapcsolgatnak.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Fritz Teufel #2000 üzenetére
Gondolom, eddig feleslegesen dolgoztatta a GPU-t valami. Bar, igy vegig gondolva, a processzor hasznalat is lement 10%-rol kb. 2-3%-ra. Es en nem valtoztattam a szokasaimon. Bongeszes... (Es persze a gep is ugyanugy maradt i5+quadro.) En birom az ilyen jellegu fejlodest!
(#1998) ubyegon2 válasza tvamos (#1997) üzenetére
Gondolom a netinstalll jo lehet. (Ja... debian...)(#2001) bob.zxr válasza ubyegon2 (#1996) üzenetére
Igen, 3 gep van... vagyis 2, meg egy NAS. De ezt a D505-ot, (ami regen az enyem volt,) vissza kene lassan adnom az "uj" gazdajanak. Csak nincs kedvem XP-t visszainstallalni ra. -
BoB
veterán
Anti-systemd társaságnak itt az úi init rendszer: uselessd
Elég jó nevet adtak a projectnek
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- ProCaster 50UNB800H 50" 127cm FULL HD üzleti kijelző
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Vásárolj okosan, fizess kényelmesen!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged