Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• -PLevi-

senior tag

Sziasztok!

Még mindig keresem a számomra megfelelő disztrót. Eddig Puppy linuxot próbálgattam, de kezdőként nem tűnt nagyon felhasználóbarátnak, ellenben gyors volt. Ebből kifolyólag csúnyácska.

Úgy döntöttem, hogy kipróbálok valami mást. Az Ubuntu vonalra esett a választásom, mivel sok jót (igaz rosszat is) olvastam róla. Fel is raktam a 13.04-es verziót. Szép-szép ez az Unity felület de piszok lassú. Gondoltam kipróbálok valami régebbi verziót, a második, már Unity felülettel ellátottat, 11.10-et. Vélemény ugyazez.
    Először betudtam annak, hogy nem mai a gépem. Intel Core2Duo @ 1,66GHz, 1GB DDR2, Intel GMA950. (laptopról van szó) Aztán kipróbáltam az utolsó, nem Unity-s Ubuntut, a 10.10-et. Sokkal gyorsabb, Live (!) rendszerként futtatva is (a 13.04 és 11.10 telepítve volt a HDD-re). Itt megjegyezném, hogy gyorsaság alatt azt értem, hogy mennyi idő alatt nyitja meg például a Chromiumot (13.04/11.10 - 10-15 sec, 10.10 - 3-5 sec, illetve vannak-e kisebb akadások).

Tegnap kíváncsiságból live rendszerként kipróbáltam a Kubuntut, hogy meglessem a KDE-t. Kb. a 10.10 szintjét hozza gyorsaságban, holott azt olvastam, a KDE szereti enni az erőforrásokat.

Azt szeretném kérdezni, hogy erőforrás és gyorsaság szempontjából a Gnome vagy a KDE ajánlott a fenti gépre? (Az az nem azt kérdezem hogy melyik a jobb, mert az egyénenként eltérő, illetve flame keltő.) Esetleg valami lightosabb? LXDE, XFCE?

Természetesen kipróbálok majd még sok disztrót, nem csak az Ubuntut. Mindenesetre ha maradnék ezen a vonalon, kipróbálnám még a Lubuntut és Xubuntut is. Ha maradna Ubuntu akkor vagy 10.04 LTS (gnommal) vagy 12.04 LTS (utólag telepített gnome-panellal, ami szintén kellemesen gyors).

Az elején elkövettem azt a hibát, hogy Ubuntu Unity*-vel kezdtem, ami aztán azt eredményezte bennem, hogy nagyon lightos disztró után néztem, ezért lett kipróbálva a Puppy. Tegnap rájöttem, hogy lehet, hogy a gépem elbírja a kicsit szebb és "újabb" disztrókat is.
    Kicsit fura kérdés, de mi az ami a fenti gépemre nem, illetve nagyon nem ajánlott a hardver miatt?

*Aztán Lubuntu és Mint, de valami nem stimmelhetett, mert ezek a lightosabb kezelőfelülettel ellátott disztrók is elég lassúak voltak. Teszek majd még egy próbát velük.

Köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák