- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Házimozi haladó szinten
- TCL LCD és LED TV-k
- Apple asztali gépek
- Házimozi belépő szinten
- Hobby elektronika
- GeForce RTX 5050 VGA-k a Palit értelmezésében
- HP notebook topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Dhampir #38522 üzenetére
(#38516) colomb2 Értem és az iróniát, nem csak alkalmazom.
Nem tudlak kijavítani, mert értenem kéne a partícionáláshoz.
colomb2 ft szinte mindent elmondott, amit az elég kevés általad megadott infó alapján meg lehetett adni! Ahogy mondta, az automata particionálást inkább kerülni kell, az egy esetben opció, abszolút kezdőnek, ha üres meghajtóra telepíti a disztrót.
Úgy tudom, az auto partícionáló csinál egy /-t, egy swap-ot és az összes többi helyet megcsinálja /home-nak.Marad a kézi partícionálás, ami alapesetben a /root és ha kell, akkor a swap.
A /root alatt a rendszer minden szükségeseset megcsinál, a boot mappát is, azon belül a grub mappát, amiket rugalmasan kezel-növel, ha szükséges. nálam 48 MB-tól 231 MB-ig több méretben vannak a boot mappák és 7 MB a grub mappa Ubuntu változatoknál, de 12 MB- os is van más disztrónál, úgy látom ez fix méretü A home mappa is bekerül ide a többihez hasonlóan és ezt is rugalmasan kezeli a rendszer.A swap mérete és optimális elhelyezése az függ attól, mire használod és milyen maghajtóra teszed. Idevág ez is [link], érdemes néhány hsz-t megnézni belőle.
Ha akarod bonyolítani az egyszerűt, akkor bele lehet ásni ezekbe még mélyebben.
-
Rimuru
veterán
válasz
Dhampir #38517 üzenetére
Termeszetesen lehet igy is, elmeletben a legjobb(leggyorsabb) megoldas az pont ez lenne. Telepitesnel nem hoztam letre swap particiot hanem egybol utana (meg kicsit se toredezett a fajlrendszer).
Alul cserehely külön fájlban, nalam az eleresi utvonal ennyiben kulonbozik: /home/swapfile
-
Rimuru
veterán
válasz
Dhampir #38509 üzenetére
/boot lenyegeben akkor kell ha hasznalsz titkositast, a konnyebb kezeles miatt nalam nincs swap particio, csak swap file. Az idealis eset az lenne hogy a rendszer es a swap a hdd belso reszere legyen irva (ahol elvileg a leggyorsabb az eleres), a /home maradhat tanyar szelen. Szemely szerint engem ez annyira nem hat meg, a lenyeg hogy pl a swap fajlom ne legyen toredezett.
Nalam ez igy nez ki, az utolso, sda4 az olyan hogy eppen ami "kell", volt mar ott windows es linux is.
Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sda1 * 2048 526335 524288 256M 83 Linux
/dev/sda2 526336 52955135 52428800 25G 83 Linux
/dev/sda3 52955136 870844415 817889280 390G 83 Linux
/dev/sda4 870844416 976771071 105926656 50,5G 7 HPFS/NTFS/exFATHelyfoglalas:
/dev/sda1 240M 93M 131M 42% /boot
/dev/mapper/root 25G 19G 5,3G 78% /
/dev/mapper/home 384G 304G 61G 84% /homeboot: 3 kernel van
root: ha nagyon kene meg 4GB-t fel lehet szabaditani csak pacman cache altal, de mar amugy sok "felesleges" dolog is van itt.
home: itt van a swap file, plusz a tobbi adat.Remelem ezek az infok elegek lesznek a dontesedhez, konkret tanacsot direkt nem irtam, mert nem vagyunk egyformak.
-
herdsman12
őstag
válasz
lev258 #38469 üzenetére
Régebben leszedtem a Chromiumot, mert nagyon lassú volt, most megpróbálnám újra használni, de a régi mappák törlésén elakadtam.
Remélem jól kerestem:root@eee901:/home/ggy# find / -name chromium
/usr/lib/chromium
/home/ggy/.config/chromium
/home/ggy/.cache/chromiumAz rm -d nem törli, mert nem üres.
Az alábbi lenne a jó parancs a törléshez?
rm -rf /usr/lib/chromium /home/ggy/.config/chromium /home/ggy/.cache/chromium
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#68216320 #38334 üzenetére
Nem szoktam külön /home-ot tartani mert ez még sem Windows, nem borul össze csak úgy. Egyszer volt adatvesztésem Linuxon, de akkor annak a hdd-nek a komplett partíciós táblája halt meg, így minden odalett. Ez egy Mint kernel frissítés után volt, de végül is nem tudom, hogy volt-e köze a kettőnek egymáshoz, bár a vinyó azóta gondnélkül működik...
Ha adatot kell mentened, azt én egy live rendszer alól egy pendrivera menteném, aztán formáznám a partíciót. Utána meg ki lehet szemezgetni a kellő dolgokat.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #38333 üzenetére
Szívem szerint egyben hagynám. Ha valamiért reinstall lenne a vége, egy live-ról boot-olva és /home kivételével mindent törölve, menthetőek így is át adatok az új rendszerre? Ha egyben marad, az ssd-t jobban ki tudnám használni.
Update: nekiálltam a telepítésnek, egy partíciót csináltam az ssd-re. Arra megy a home is.
-
-
válasz
#68216320 #38290 üzenetére
fstrim -v / vagy fstrim -v /home , külön a /home partícióra
Mindkét partícióra külön kell kiadni.
(#38289) savior Benne kellett lennie alapból is, ha Mintet raktál fel. Be kell kapcsolni csak, mert alapból inaktív. 17.2-ben nem lenne benne?
Lényeg, hogy megvan. -
törölt tag
Fstrim parancsnál elég a / vagy kell a /home is, ha ugyanannak az SSD-nek 1-1 partíciójáról van szó?
-
lev258
veterán
válasz
savior #38240 üzenetére
Vagy a kézivel, vagy automatikussal (utóbbiban tudtommal az LVM külön opció, lehet anélkül is).
A / a rendszer számára készített partíció, ezen kívül lehet /home-ot mindenféle felhasználói dolognak meg swap-ot, továbbá egyéb partíciókat. Szerintem előbb gondold át, mi a legkényelmesebb neked. -
-
válasz
spammer #38226 üzenetére
a standard szerint a /mnt a nem eltávolítható tárolók (egyéb HDD-k) esetére van, míg a /media az eltávolítható
Régebben én is ezt tapasztaltam, de most Mint-en és Jessie-n is megnéztem és már semmi nincs az /mnt-ben, mindent az /media-ba tesz, ha fstabba beírom.
itt van Jessie-n a bal ablakban a /media az fstab csatolásokkal + a pendrive, jobb oldal( az az aktív most) meg üres az /mnt:
Data meg a Torrentek partíció egy WD Black-en van fixen a gépben.
/home , swap , aztán csókolom.
/home abszolút kezdőnek inkább elhagyható.
-
spammer
veterán
válasz
#68216320 #38217 üzenetére
A netinstall része szerintem teljesen egyszerű, nem szorul igazán magyarázatra, mert "terminálgrafikus" a telepítője, annyiban tér el a GUI-stól, hogy nincs egér, billentyűkkel tudsz mozogni. Az openbox és a többi cucc telepítéséről majd megpróbálok összeírni valamit röviden, csak mostanában nincs időm, meg már egy ideje nem használok sem Ubuntut, sem Openboxot.
(#38222) ubyegon2: a standard szerint a /mnt a nem eltávolítható tárolók (egyéb HDD-k) esetére van, míg a /media az eltávolítható, külső tárolók számára, mint pl. a pendrive vagy egyéb USB drive. Persze nem kötelező így használni, csak elvileg ez lenne a standard.
(#38223) SATA_boy: / , /home , swap , aztán csókolom.
-
válasz
savior #38199 üzenetére
A profilodban lévő géppel semmi esetre sem KDE, se Cinnamon, nem vagyok hw guru, de az elég gyenge konfignak néz ki.
Itt linkeltek egy xp kinézetű disztrót, szerintem az elmegy gyenge gépen is.(#38197) berus.berus Elvben egyszerű, de nem árt, ha a /home-ban ugyanazon DE verzió volt, mint az új telepítés. Igaz, én se csináltam még ilyet!
(#38200) totron Nem baj ez, sokan próbálnak úgy áttérni, hogy legalább a kinézet ismerős legyen nekik. Később majd elszakadnak ettől, ha megismerik a Linuxos DE-ket. Kezdjék el valahol, ez a lényeg!
-
Sonja
nagyúr
Ha majd megjelenik a végleges Linux Mint 17.2 XFCE, akkor szeretnék átváltani rá Ubuntu Studio-ról. Hogy célszerű ezt kivitelezni, hogy a beállításaim megmaradjanak?
Én úgy gondoltam, hogy telepítésnél SSD-nél kiválasztom a formázást, majd oda telepítem a rendszert, míg a /home lesz a mostani /home HDD, csak nem választom ki a formázást. Ez így elég lesz, megmarad épségben a /home HDD, és használni is tudom majd? Mert akkor az egyszerű lenne.
Ilyet még nem csináltam, így előtte inkább kérdezek.
-
Szia!
Kezdő topikban nem lehet gügye egy kérdés!
Perzisztens telepítést csináltál a ? GB-os pendrive-ra.
Frissíteni szoktam rajta a rendszereket...
-ez nem tiszta.
Viszont elfogyott rajta az előre beállított 1GB hely.
-ez sem tiszta, mire szolgált ez a hely?Hogyan lehet ezt utólag bővíteni? Ha a partícionálás engedi -van elég hely mögötte, akkor Gparteddel bővítheted, szerintem!
...ha mégis telepíteném egy asztali gépre (amin általában használom is) akkor feltelepül a belakott rendszer is, vagy lehet előröl kezdeni?
Ez a /home-tól függ. Gondolom, nincs külön /home partíció a pendrive-on, ettől függetlenül, ha mented a /home tartalmát és azzal felülírod az ugyanazon verzióra telepített disztrót, akár működhet is.
Másik megoldás a Systemback. ha működik pendrive-on lévő rendszerre is
Próbálgasd és mindenképp oszd meg a tapasztalataid itt is!
-
herdsman12
őstag
válasz
lev258 #37822 üzenetére
Már nem is tudom, mi volt, lehet az sda-t próbáltam kinyírni, most újra megpróbáltam:
root@eee901:/home/ggy# fdisk /dev/sdb
Welcome to fdisk (util-linux 2.25.2).
Changes will remain in memory only, until you decide to write them.
Be careful before using the write command.
fdisk: cannot open /dev/sdb: Írásvédett fájlrendszerszerk:
Megpróbáltam, de így se megy.fdisk /dev/sdb1
Welcome to fdisk (util-linux 2.25.2).
Changes will remain in memory only, until you decide to write them.
Be careful before using the write command.
Command (m for help): d
No partition is defined yet!
Could not delete partition 11(#37823) bob.zxr
root@eee901:/home/ggy# dd if=/dev/null of=/dev/sdb1
0+0 beolvasott rekord
0+0 kiírt rekord
0 bájt (0 B) másolva, 0,00259649 mp, 0,0 kB/sRendelek egy másik kártyát, de jöhetnek még ötletek a javításra.
-
Thusor
őstag
válasz
CPT.Pirk #37810 üzenetére
Amit írtál parancsra ezt dobja:
XDG_SEAT_PATH=/org/freedesktop/DisplayManager/Seat0
MANDATORY_PATH=/usr/share/gconf/ubuntu.mandatory.path
DEFAULTS_PATH=/usr/share/gconf/ubuntu.default.path
COMPIZ_BIN_PATH=/usr/bin/
PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/games:/usr/local/games:/usr/lib/cd-hit:/usr/lib/cd-hit
XDG_SESSION_PATH=/org/freedesktop/DisplayManager/Session0Tehát ha jól látom egyik se került bele, még az utolsó sem. Megpróbálom még egy parancsban is, hátha.
echo $PATH parancsra pedig ezt:
/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/games:/usr/local/games:/usr/lib/cd-hit:/usr/lib/cd-hit
Bedobtam egy sorba mindent kettősponttal elválasztva, majd újra be akartam olvastatni a .bashrc-t, ezt a hibát dobta:
/home/manager/.bashrc:16: command not found: shopt
/home/manager/.bashrc:24: command not found: shopt
/home/manager/.bashrc:108: command not found: shopt
/usr/share/bash-completion/bash_completion:35: parse error near `]]'
\[\e]0;\u@\h: \w\a\]${debian_chroot:+($debian_chroot)}\u@\h:\w\$ -
herdsman12
őstag
válasz
kovaax #37788 üzenetére
root@eee901:/home/ggy# fdisk -l
Disk /dev/sda: 29,8 GiB, 32017047552 bytes, 62533296 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xff68ce7d
/dev/sda1 * 2048 58595327 58593280 28G 83 Linux
/dev/sda2 58595328 62531583 3936256 1,9G 82 Linux swap / Solaris
Disk /dev/sdb: 29,3 GiB, 31440502784 bytes, 61407232 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x00000000
/dev/sdb1 * 2048 61407231 61405184 29,3G c W95 FAT32 (LBA)
root@eee901:/home/ggy# cfdisk /dev/sdb
cfdisk: cannot open /dev/sdb: Írásvédett fájlrendszer
root@eee901:/home/ggy#(#37785) lev258
Van grafikus, "Lemezek" néven, de ott szürke a Formázás lehetőség, persze az SSD-t azt formázná.
Terminálos megoldást remélem megsúgja egy szakértő.Csak éjjel lesz időm visszajönni és megköszönni a segítséget.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
whbear
senior tag
válasz
Sas madár #37575 üzenetére
At the konsole, stopping plasma desktop:kquitapp plasma
a) renaming plasma-appletsrcmv ~/.kde/share/config/plasma-appletsrc ~/.kde/share/config/plasma-appletsrc_backup
b) or removing plasma-appletsrc
rm ~/.kde/share/config/plasma-appletsrc
c) Applications that are not using plasma system will start with: Alt+F2: application name. Use your file manager (dolphin/konqueror - show hidden files) and go to the ~/.kde/share/config/. Rename/remove the plasma-appletsrc.
Note !
~/.kde/share/config/plasma-appletsrc is same as /home/<YOUR_USERNAME_HERE>/.kde/share/config/plasma-appletsrc#3
Restart the plasma desktop -
kovaax
őstag
válasz
spammer #37512 üzenetére
Hóha!
A which nem mondja meg, hogy egy parancs telepítve van-e, hanem azt mutatja meg, hogy az adott környezetben elérhető-e a PATH-ban, és ha igen, akkor hol.
Például:
peter@otthon:~$ which fsck
peter@otthon:~$ su -
Jelszó:
root@otthon:~# which fsck
/sbin/fsck
root@otthon:~#Tipikusan nem is erre használja az ember, hanem ha mondjuk valami elkezd nem úgy működni, ahogy azt szeretné, akkor megnézi, hogy melyik program is fut valójában, mondjuk a sima /bin/bash vagy valami spéci /usr/local/bin/bash...
Szerk.: Jobb (tipikusabb) példa:
peter@otthon:~$ which bash
/bin/bash
peter@otthon:~$ which -a bash
/bin/bash
/home/peter/.bin/bash
peter@otthon:~$ echo $PATH
/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games:/home/peter/.bin
peter@otthon:~$Ha a saját bash-omat szeretném használni, akkor a PATH-ban előre kell vennem a ~/.bin -t.
-
válasz
Mr Dini #37502 üzenetére
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
cat /etc/apt/sources.list
nagynéném térdkalácsaEzt a 3 parancsot adtam ki terminalban, utolsót csak a kedvedért, hogy lásd, a /home/user- ben lévő .bash_history megőrzi az értelmetlen parancsot is!
Ahogy Sonja fórumtársunk írta imént, a pksu is csak egy téves beírás.ez se csinált semmit:
még szerencse, mert akkor a sertésűektől el kéne vennem a laptopot, nehogymá' kiszökdécseljenek a korcsmába!
-
Mint Xfce az pont jó lesz rá, az a menü felépítésében eléggé hajaz az Xp-re, és a tapasztalat is azt mutatja, hogy simán megbirkóznak vele a nyugdíjasok, tavaly jópár régebbi masinán lett cseréve vagy multi-bootba téve az Xp (amit aztán többet nem nagyon indítottak el a sebességkülönbség okán
)
Amúgy megcsináltam újra a felfrissített antiX 13.2 live isot a (hogy ne kelljen ezt a procedúrát végigcsinálni Systembackes telepítés esetén) saját beépített snapshot progijával így bár nem grafikusan, de nagyon egyszerűen telepíthető, ha bebootolunk a live Cd-vel/pendrive-al és létrehozzuk mondjuk gparteddel a megfelelő partíciókat (ext4 + swap + eseteleges /home) ahová telepíteni szeretnénk, akkor nyissunk egy terminált root módban és a cli-installer paranccsal már indul is a telepítés (olyat fog csak kérdezni, hogy hova tegye, snapshotos telepítés-e (igen) és szeretnénk-e a grubot telepíteni (igen)), esetemben pl az sda5-ös partícióra telepítettem;
Azza@antiX1:~
$ su
Jelszó:root1
root@antiX1:/home/Azza# cli-installer
/usr/local/bin/cli-installer: sor: 214: buildfstab: parancs nem találhatóRequirements for minimum installation:
antiX-full: hard-disk 2.8GB RAM 64MB
antiX-base: hard-disk 1.5GB RAM 48MB
antiX-core: hard-disk 0.7GB RAM 48MB
Do you want to repartition the disk (y/N)? n
Root partition (hda1, sda2, etc): sda5
Deleting the contents of the '/' partition.
This may take some time. Please wait....Use separate '/home' partition (y/N)? n
antiX-13.2 will now be copied to sda5.
This may take some time. Please wait....
File copy doneInstall GRUB on MBR (Y/n)? y
GRUB installed on (hd0)userdel: user 'demo' does not exist
Computer name (default is 'antiX1')? antiX1Is this a remastered/snapshot install (y/N)? y
rm: ”/media//demo” nem törölhető: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
Installation of antiX finished!Reboot computer without CD to start program. ('reboot')
root@antiX1:/home/Azza#Ha kész van a telepítés újraindítás után, ha van egyéb rendszerünk is a merevlemezen, ill. szeretnénk ha grub-ban a recovery mód és a memtes86+ is választható legyen akkor szintén terminálból root (root1 a jelszó) módban adjuk ki az update-grub parancsot.
Egyébként nemrég kijött az antiX 15 beta3 is, ami már grub2-őt használ és Debian 8-ra épül, még csak live módban nézegettem, de lehet feldobom egy tesztvinyóra vmelyik öreg masinán és tesztelgetem és ha kellően bugmentes már és jól belaktam, akkor lehet csinálok ebből is live képet.
-
spammer
veterán
válasz
King Unique #37070 üzenetére
Van valami hibaüzenet a bootoláskor?
Egyébként:
Win alól: Rufus
Linux dd lényegében ennyi:
lsblk , ezzel kilistázod a meghajtókat, megnézed, melyik a pendrive (pl. sdb)
Aztán például:
dd bs=4M if=/home/felhasznaloneved/Downloads/linuxdistroneve.iso of=/dev/sdx
bs a blokkméret (4 MB)
if a bementi fájl
of a cél, ahova akarod másolniA helyes elérési útvonalakra ügyelj, az x helyére az azt a betűt írod, amit az lsblk listázott, ami a pendrive-é (például: sdb, de ha sok meghajtód van, akkor valószínűleg nem "b" lesz.)
Majd enter és vársz, semmi visszajelzés nincs közben, csak ha végzett.
-
Lathronos
őstag
válasz
King Unique #36995 üzenetére
Én Conky Manager-t használok. Felpakolom gdebi-vel a deb csomagot, bemásolom a themes mappába a témákat, a hozzá tartozó .conky és .Conky valamint .fonts mappákat a /home/nevem mappába és kész.
-
zsambek
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Linux Mint MATE-m.
Van egy SSD, amin van a rendszer, illetve van egy HDD, amit most formáztam le ext4-re. A kérdésem az lenne, hogy hogy tudnám megoldani, hogy a HDD-met mondjuk a /home/DATA -ban érjem el? Simán amikor leformáztam, akkor oda csatoljam fel? Vagy itt Linuxon parancsikont kell használni, vagy hogy is van ez ?!
Köszi,
-
nolika
senior tag
A path-omba szeretnék adni egy rakás bináris fájlt.
Bele is szerkesztettem a .bashrc-be: (sor végére biggyesztve)
export PATH=/home/devlinux/ARM_GCC/bin:$PATHNos meg is találja a fájlt(tabra kiegészít), viszont ezt dobja:
bash: /home/devlinux/ARM_GCC/bin/arm-none-eabi-gcc: No such file or directory
Miért?mod: rwx jogokat kapott a felhasználó
-
zsambek
aktív tag
(Arch Linux)
Végül feladtam az UEFI-t, és BIOS lett belőle.
Az mennyire hülyeség, ha én úgy csináltam, hogy van egy /home/SSD és van egy /home/HDD és külön-külön mountoltam fel rá az SSD-nek a partícióját, meg a HDD-nek az egyetlen partícióját?
A másik kérdésem pedig az, hogy miért van az, hogy miután újraindítottam, és újra itt vagyok a tty1-nél, akkor a backspace ? lesz, stb. stb. Ezt hogy tudom megoldani?
Az utolsó kérdésem pedig, hogy amikor a "# pacman -S xorg-server xorg-apps xorg-xinit xorg-server-utils" -nál vagyok, és utána beírom, hogy "all", akkor kiírja a rendszer az, hogy érvénytelen szám: ? És nem tudok tovább jutni, pedig a tutorial ezt ajánlotta. Mi a teendő?
Köszönöm a válaszaitokat,
-
Freel
tag
válasz
zsambek #36880 üzenetére
Szia!
Nekem GPT-n van UEFI-s Linux. Azt nem tudom, hogy GParted alól hogyan kell az MBR-t GPT-re alakítani, viszont azt igen, hogy ha UEFI-vel telepítettél win 8.1-et akkor az automatikusan GPT-re alakítja az SSD-t. Ha fentvan még a windows-od, akkor könnyen tudod ellenőrizni, hogy milyen típus.
Vezérlőpult-Felügyeleti eszközök-Számítógép kezelés-Lemezkezelés
Itt ha az SSD-n jobbklikk-et nyomsz és azt látod, hogy: Konvertálás MBR lemezzé ,akkor az SSD GPT-ben van, tehát ezzel már nem kell foglalkoznod. Ha azt látod: Konvertálás GPT lemezzé ,akkor az SSD MBR rendszerű.
Ha egy LinuxLive-os adathordozót elindítasz akkor vagy telepítened kell még a GParted-et, vagy van olyan disztró, ahol már benne van. A GParted-del bármit meg tudsz csinálni. Amire nekem is rá kellett jönnöm, hogy ha eszközölsz egy változtatást, azt a grafikus felület mutatja, hogy megcsinálta, de valójában nem csinálja meg addig, amíg a zöld nyílra nem kattintasz, vagyis: Alkalmaz. Ezzel én is szopiztam pár percet...
Egyébként jobbklikk, törlés sdb1, jobbklikk törlés sdb2, majd alkalmaz. És kész egyben az SSD.
Ha üres az SSD, akkor új partíció, 200MB és FAT32-re formázd, alkalmaz. Ha megvan jobbklikk rá, zászlók vagy jelölők-nek hívják azt hiszem és ott kell kiválasztani az 'efi boot'-ot. Majd alkalmaz. Így a 200MB-os partíciód lesz az EFI rendszerindító partíciód.
Aztán jöhet a többi.
Nálam a dilemma az volt, hogy a /home-ot nem akartam az SSD-re tenni. Azt mondták páran így pont az SSD adta gyorsítást veszítem el. Nemtudom, annyira nem értek hozzá, hogy csináljak /home-ot és /home2-t a HDD-re és kiválasszam, hogy mi hova települjön. Így az SSD kong az ürességtől.
Amikor a GParted-ben új partíciót hozol létre, ott tudsz választani, hogy milyen funkciót töltsön be: /, /home, /swap stb...
/ -nek 40 giga (mindegy mennyi a 120-as SSD-nél ha van hely bőven akkor adjad neki... Nekem most a Xubuntu 9,5GB-ot foglal egy tucat programmal feltelepítve)
/swap -nak 20 giga (8GB ramom van, szintén azt tudom mondani, hogy ha csak Linux lesz fent és a /home-ot a HDD-re rakod akkor adjad neki, had legyen jó sok, később legalább nem kell vele kínlódni)A /ver nemtudom mi én nem csináltam olyat.
És a maradék 60GB-ot formázatlanul hagytam. Had javasoljak valamit, mert én hosszú napokat szívtam vele: ha esetleg dual-boot-tal szeretnél Linux-Win-t használni, akkor NE telepíts UEFI-s Linux mellé UEFI-s 8.1-et az SSD-re mert őrült nagyot szívhatsz vele. Inkább az 500GB-os HDD-re csinálj egy 60GB-os NTFS-t és oda telepíts 8.1-et SIMA legacy módban. Így ugyan elveszíted a windows esetében az SSD adta gyorsulás előnyeit, viszont később sokkal könnyebben tudsz variálni a Linux-Win párossal külön-külön. Annyi van ebben az esetben, hogy ha win-t akarsz indítani, akkor nyomsz egy boot select-et a gép indítását követően és az 500GB-os AHCI-s vinyódat választod ki.
Még valami: belefutottam egy olyan disztróba ami nem indult UEFI-vel. A legtöbb disztró már tudja az ilyen indítást. Nekem egy ASRock lapom van. A GPT-EFI-SSD-GOP Bios-os ASUS VGA kombóval az UltraFastBoot opció kiválasztása után 3,5-4 mp körül van a rendszerindítás win8.1 alatt. Linux alatt még nem próbáltam, de a bios szerint csak a Win8 támogatja ezt a fajta ultragyors indítást.
Remélem hasznos volt amit írtam és talán tudtam segíteni.
-
zsambek
aktív tag
Sziasztok!
Windows-ról költöznék át Arch linuxra, viszont az alábbi problémába ütköztem.
UEFI -> GPT-sen szeretném csinálni. A problémám.
Van a gépemben egy SSD, illetve egy HDD.
Az SSD-n van két partíció. : sdb1 (350M), sdb2(115,G).
HDD-n meg egy: sdc1(465,8G).Az első cél az lenne, hogy legyaluljam az sdb1. és sdb2-t egy nagy semmivé, viszont ez nem történik meg valamiért (gdisk /dev/sdb1 utána pedig d-vel törlöm, ugyanezt a másikra is), viszont utána nyomok egy lsblk-t de ugyanúgy ott van.
Illetve, hogy állítom be, hogy melyik milyen szerepet kapja? SWAP, ROOT, etc...
A másik kérdés, hogyha esetleg ezeket így sikerülne végre letörölni, akkor hogy lenne az értelmes szétosztás?
Kell nekem var, kell nekem swap, etc... Melyiket milyen méretűre csináljam? Van 120G SSD, 500G HDD.A WIKI azt mondja:
/boot - 200M
/ - 20G
/var - 12G
swap - 2G???
/home - maradék SSD + HDDKöszönöm a segítséget,
-
spammer
veterán
válasz
olivera88 #36591 üzenetére
Így írtam be. sudo chown -R /home/oliver/.local
Rosszul írtad.
sudo chown -R felhasználóneved mappaneve
Tehát akkor esetedben:
sudo chown -R oliver /home/oliver/.local
De! A .local mappában egyéb dolgok is tárolódnak, azt nem a cmake hozta létre, ezért is írtam, hogy azt ne töröld le.
A többi mappával sincs gond, a ponttal ( . ) kezdődő mappák rejtett mappák, amikben a különböző programok dolgai tárolódnak. Nem kell bántani őket.
szerk:
/home/oliver/.local/share/Trash/files/build/install
Egyébként ez meg a kuka (Trash), szóval a kukában vannak a cuccok.
-
olivera88
veterán
válasz
spammer #36589 üzenetére
Hát oda van telepitve, azt kellene törölni. A home mappába csinált egy local mappát és oda tette. Pedig szó nem volt erről. Ide telepitette pontosan pedig nem is volt megadva.
/home/oliver/.local/share/Trash/files/build/install
Összekutyulodott az egész rendszer a Cmake miatt. Szülletek olyan mappák a homeba amilyenek nem is voltak eddig.
Cache, Cinnamon, config, dbus,Gnome2, Gnome2 private. meg a böngészök fájlai is idekerültek.
Egyáltalán nem értem h tudtak így összeveredni a dolgok.Így írtam be. sudo chown -R /home/oliver/.local
-
olivera88
veterán
válasz
ubyegon2 #36573 üzenetére
Értem. Azt mondták exportal helyettesíthető.
Na most más probléma. Sikerült leforditani a meteorológiai programom új verzióját Cmakeval, települt is, a tesztetek is lefutottak gond nélkül, de működni már nem működik. Nem találja a Python modult.
from Magics.macro import *
ImportError: No module named Magics.macro
oliver@supercell:~$Ezek szerint rossz helyre telepítettem? cmake /home/oliver/Magics-2.24.7 -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=usr/share/install/Magics-2.24.7
Szóval az USR shareba kellet volna települne elvileg. De ott nem találom a mappáját.
Akkor hova települt?
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #36544 üzenetére
Első és legfontosabb. Ha eddig nem UEFI-ben telepítettél, akkor meg se próbálj UEFI-ben telepíteni most. Ezzel mindent elveszítenél. (UEFI GPT partíciós táblát és egy EFI partíciót használ, MBR viszont nem.) Én is javasolnám, hogy manuálisan tedd fel, ne a Windows mellé megoldással. Így biztos lehetsz benne, hogy csak azon partíciókkal történik valami, amit te arra kijelölsz. Felmerült az az ötlet bennem, hogy amennyiben van még egy nélkülözhető pendrive-od, akár arra is ráteheted a Grub rendszerbetöltőt, így csak akkor indulna, ha arról a pen-ről bootolsz. Ha eleve kipróbálás a célod, akkor nem feltétlenül szükséges neked külön /home. Swap akkor fontos, ha kevés a memória és/vagy hibernálni is szeretnél.
Ezt is ajánlom, óvatosságból. [link]
Vedd figyelembe, hogy a dd minden mást töröl a cél adathordozón. -
erhas01
tag
válasz
ubyegon2 #36533 üzenetére
A p4-es gép: ..... Ezt mind be kell gépelnem?
A felesleges részeket, vagy mindet kérem a moderátor,topikgazda törölje!
Motherboard: Asus Rev1 P5P800-se 2005-07-09
Cpu:P4 3GHz Socket 775
width: 64bit ..... 64 bites a processzor? Lehet. ... Telepíthetek újra?
clock:200 MHz
Memory: 4X 512MB DDR
Display:RV635 Radeon HD 3650/3750/4570/4580
Multimédia: 82801EB/ER (ICH%/ICH5R) AC'97 Audio
Disk: ATA IC35L020AVER07-0 HITACHI 18GB !!! Cabel select jumper.
Volume: ext4
Logical name: /dev/sda1
Logical name: /
Version 1.0
Serial: 08cc4c34-b5e3-4ef-9c1f-82f8a6b8eeda
Size/Capacity: 16GiB ................ Jé lehet másolni is ...-volume:1
description: Extended partition
physical id: 2
bus info: scsi@0:0.0.0,2
logical name: /dev/sda2
size: 2045MiB
capacity: 2045MiB
capabilities: primary extended partitioned partitioned:extended
*-logicalvolume
description: Linux swap / Solaris partition
physical id: 5
logical name: /dev/sda5
capacity: 2045MiB
capabilities: nofsAz íróból kettő van, egy ide szalagkábelen. Később megnézem a jumpert, és a bekötést.
-cdrom
description: DVD-RAM writer
product: DRW-1612BL
vendor: ASUS
physical id: 0.1.0
bus info: scsi@0:0.1.0
logical name: /dev/cdrom
logical name: /dev/sr0
version: 1.06
capabilities: removable audio cd-r cd-rw dvd dvd-r dvd-ram
configuration: ansiversion=5 status=nodisc
*-scsi:1
physical id: 2
logical name: scsi1
capabilities: emulated
*-cdrom
description: DVD-RAM writer
product: DRW-1612BL
vendor: ASUS
physical id: 0.1.0
bus info: scsi@1:0.1.0
logical name: /dev/sr1
logical name: /media/levego
version: 1.06
capabilities: removable audio cd-r cd-rw dvd dvd-r dvd-ram
configuration: ansiversion=5 mount.fstype=iso9660 mount.options=ro,nosuid,nodev,relatime,uid=1000,gid=1000,iocharset=utf8,mode=0400,dmode=0500 state=mounted status=openKülső HDD USB és ESata vagy Firewire bekötéssel. Kettő adatkábel van csatlakoztatva egyszerre!
scsi:2
physical id: 3
logical name: scsi2
capabilities: emulated
*-disk
description: ATA Disk
product: SAMSUNG HD502HJ
physical id: 0.0.0
bus info: scsi@2:0.0.0
logical name: /dev/sdb
version: 0001
serial: S20BJ90Z693579
size: 465GiB (500GB)
capabilities: partitioned partitioned:dos
configuration: ansiversion=5 sectorsize=512 signature=2a4bf086
*-volume
description: Windows NTFS volume
physical id: 1
bus info: scsi@2:0.0.0,1
logical name: /dev/sdb1
version: 3.1
serial: fca110ad-8a4d-374c-b1ec-81c1e972432e
size: 465GiB
capacity: 465GiB
capabilities: primary ntfs initialized
configuration: clustersize=4096 created=2010-07-24 20:39:23 filesystem=ntfs label=adat state=clean
Nyomtató:
scsi:3
physical id: 5
bus info: usb@3:2
logical name: scsi4
capabilities: emulated scsi-host
configuration: driver=usb-storage
*-disk
description: SCSI Disk
product: psc 2210
vendor: HP
physical id: 0.0.0
bus info: scsi@4:0.0.0
logical name: /dev/sdc
version: 1.00
capabilities: removable
configuration: ansiversion=2 sectorsize=512
*-medium
physical id: 0
logical name: /dev/sdclsblk:
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 0 18,7G 0 disk
├─sda1 8:1 0 16,7G 0 part /
├─sda2 8:2 0 1K 0 part
└─sda5 8:5 0 2G 0 part [SWAP]
sdb 8:16 0 465,8G 0 disk
└─sdb1 8:17 0 465,8G 0 part
sr0 11:0 1 1024M 0 rom
sr1 11:1 1 2,7G 0 rom /media/levegolscpu
Architecture: i686
CPU op-mode(s): 32-bit, 64-bit
Byte Order: Little Endian
CPU(s): 2
On-line CPU(s) list: 0,1
Thread(s) per core: 2
Core(s) per socket: 1
Socket(s): 1
Vendor ID: GenuineIntel
CPU family: 15
Model: 4
Stepping: 1
CPU MHz: 2998.674
BogoMIPS: 5997.34
L1d cache: 16K
L2 cache: 1024Klsmod
Module Size Used by
nls_utf8 12493 1
isofs 39205 1
bnep 18895 2
rfcomm 58045 0
bluetooth 391253 10 bnep,rfcomm
6lowpan_iphc 18262 1 bluetooth
binfmt_misc 13140 1
usblp 18288 0
wl 6144840 0
cfg80211 418839 1 wl
snd_wavefront 34046 0
snd_cs4236 29209 0
snd_intel8x0 37321 2
snd_opl3_lib 18651 2 snd_wavefront,snd_cs4236
hisax_isac 13822 0
snd_hwdep 13272 2 snd_wavefront,snd_opl3_lib
snd_ac97_codec 105860 1 snd_intel8x0
snd_wss_lib 25739 2 snd_wavefront,snd_cs4236
hisax 498162 1 hisax_isac
snd_mpu401_uart 13865 2 snd_wavefront,snd_cs4236
snd_seq_midi 13324 0
snd_seq_midi_event 14475 1 snd_seq_midi
snd_rawmidi 25722 3 snd_wavefront,snd_mpu401_uart,snd_seq_midi
ac97_bus 12642 1 snd_ac97_codec
dm_multipath 22373 0
isdn 124492 1 hisax
snd_pcm 87194 4 snd_ac97_codec,snd_intel8x0,snd_wss_lib,snd_cs4236
crc_ccitt 12627 1 hisax
scsi_dh 14458 1 dm_multipath
snd_seq 56592 2 snd_seq_midi_event,snd_seq_midi
serio_raw 13251 0
avmfritz 18593 0
mISDNipac 33594 1 avmfritz
lpc_ich 16877 0
mISDN_core 85986 3 avmfritz,mISDNipac
snd_seq_device 14137 4 snd_seq,snd_rawmidi,snd_opl3_lib,snd_seq_midi
snd_timer 28648 4 snd_wss_lib,snd_pcm,snd_seq,snd_opl3_lib
shpchp 32143 0
snd 66670 17 snd_ac97_codec,snd_intel8x0,snd_hwdep,snd_timer,snd_wss_lib,snd_pcm,snd_seq,snd_rawmidi,snd_wavefront,snd_mpu401_uart,snd_seq_device,snd_cs4236,snd_opl3_lib
ns558 12598 0
gameport 15189 1 ns558
ppdev 17391 0
soundcore 14599 1 snd
parport_pc 32021 1
lp 13299 0
parport 40836 3 lp,ppdev,parport_pc
mac_hid 13059 0
btrfs 884298 0
xor 26221 1 btrfs
raid6_pq 97455 1 btrfs
uas 22631 0
dm_mirror 21756 0
usb_storage 52721 1 uas
dm_region_hash 20121 1 dm_mirror
dm_log 18072 2 dm_region_hash,dm_mirror
hid_generic 12503 0
usbhid 47035 0
hid 95946 2 hid_generic,usbhid
firewire_ohci 35647 0
radeon 1312439 3
psmouse 91277 0
firewire_core 61867 1 firewire_ohci
floppy 59708 0
e1000 121463 0
crc_itu_t 12627 1 firewire_core
i2c_algo_bit 13197 1 radeon
pata_acpi 12901 0
ttm 85257 1 radeon
drm_kms_helper 55007 1 radeon
drm 255469 6 ttm,drm_kms_helper,radeonlspgpot
gpg: keyblock resource `/home/levego/.gnupg/secring.gpg': állománymegnyitási hiba
gpg: keyblock resource `/home/levego/.gnupg/pubring.gpg': állománymegnyitási hiba
# Ownertrust listing generated by lspgpot
# This can be imported using the command:
# gpg --import-ownertrust^C
gpg: Interrupt caught ... exitingKöszöntem.
-
válasz
#93794560 #36499 üzenetére
Menne, persze, annyit kell tudni, hogy a discard folyamatosan küldené a TRIM utasítást SSD felé minden egyes törléskor, így ha valami olyan felhasználás van a gépen, hogy állandó v. nagyon gyakori törlés van, akkor ez az opció lassíthat. Normál felhasználásnál ezt alkalmazzuk legtöbben.
a végrehajtás:
ALT+F2 lenyomásával előjön egy kis ablak, abba beírod, hogy
gksu gedit /etc/fstab Enter,
beírod a jelszavad és felügrik a root joggal szerkeszthető fstabMINTA fstab
ubyegon@ubyF2A85-M ~ $ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=77c25784-65fa-4a22-b7c5-eac5445027b3 / ext4 [B]discard,noatime[/B],errors=remount-ro 0 1Utolsó sor számít, ami most látszik, mert lehetnek még bejegyzések, de azokat kihagytam most!
Beírod a discard- ot és mented a fájlt. Az utána lévő noatime opciót is beírhatod, ezzel azt a parancsot adod ki, hogy ne frissítse a meghajtón az utolsó hozzáférés időpontját.
Ha van külön /home partíciód, annak a sorába is írd be, gondolom külön /boot nincs, abba ne írd be semmiképpen!reboot
A leírás még azt javasolja, hogy utána futtassuk le a manuális TRIM- et.
Kész is van.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"erre a parancsra mit írt ki egyébként a terminal?
swap partíciód van?
-
spammer
veterán
válasz
beloadjoker #36344 üzenetére
(#36340) beloadjoker:
cat > file1.txt
foo
bar
baz
$PATH
Ctrl+d-t nyomsz.eredmény:
foo
bar
baz
$PATH---
cat > file2.txt << EOF
heredoc> foo
heredoc> bar
heredoc> baz
heredoc> $PATH
heredoc> EOFeredmény:
foo
bar
baz
/home/felhasznaloneved/bin:usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/games:/usr/local/gamesGondolom látod a különbséget a kimeneti fájl utolsó sorában.
-
Tonyk
veterán
válasz
beloadjoker #36207 üzenetére
find /home -type file -size +2097152 -user hallgato
grep -o "Éva" /home/user/konyv.txt | wc -w
sed -i 's/Éva/Katalin/g' /home/user/konyv.txtps -u hallgato --no-headers | wc -l
find *a? | wc -l
echo $$
-
beloadjoker
őstag
hali!
Lenne pár alap feladat amiben a segítségeteket kérném:
Hogyan keresné meg a /home könyvtárban azokat a file-okat melyek a
hallgato felhasználó tulajdonában vannak és 2 MB-nál nagyobb méretűek?
Hogyan határozná meg hogy hány ilyen file van?Van egy /home/user/konyv.txt file mely egy könyv szövegét tartalmazza.
Le akarjuk cserélni az egyik szereplő nevét. Határozzuk meg hogy
hányszor fordul elő az Éva neve a file-ban, majd cseréljük le Katalinra.
írja le a kért parancsot.Hogyan állapítaná meg hány darab processzus tartozik a hallgato felhasználóhoz?
Hány olyan file van a /usr/bin könyvtárban, amelyek utolsó előtti betűje a?
A test könyvtárban található 100 db file. Hogyan lehetne átnevezni őket úgy ,
hogy mindegyik file kiterjesztése az eredeti helyett MP3 legyen?
Például:
abc.obj -> abc.MP3
qwe.ooo -> qwe.MP3Én próbálkoztam de pl itt is nem kapok norm eredményt:
ezt írtam be de ez az eredeti kiterjeszté után írja még a kívánt kiterjesztést:
rename 's/\.*$/\.mp3/' *.*Milyen paranccsal nyomtatna ki a saját shell-jének a processzus azonosítóját (PID)?
Csak a processzus azonosítót és mást nem!Ennyi lenne gyakorl feladatok lennének, és van amire van ötletem de nem hiszem hogy jók, úgyhogy ha tudtok segítsetek, előre is köszi
-
lolka1980
aktív tag
Szia!
Kaptam hozzá egy lemezt is ami tartalmaz egy .img fájlt amivel működik szépen na de hát csak magamnak kéne összehozni valahogyan.
Továbbá tartalmaz dokumentációkat is:C Libraries Installation:
Install Required C Libraries
In order to use the API examples we provide, related C libraries
are required, which are pre-installed in our configured system image. If you're using your own system
image, the C libraries
should be installed manually.
Install WiringPi
The WiringPi installation package file can be found on: /home/pi/WringPi under the image we provide, or can be obtained
from the official website:
https://projects.drogon.net/raspberry-pi/wiringpi/download-and-install/
Copy the installation package into your own system via a USB
flash drive, enter the WiringPi folder, then do this to install:
chmod 777 build
./build
Run the following command to check the installation:
gpio –v
Install C Library bcm2835 The bcm2835 installation package file can be found on:
/home/pi/bcm2835-1.25 under the image we provide, or can be
obtained from the official website:
http://www.airspayce.com/mikem/bcm2835/
Copy the installation package into your own system via a USB
flash drive, enter the bcm2835-1.25 folder, then do this to
install:
./configure
make
sudo make
check sudo make install -
herdsman12
őstag
Van egy WLAN USB stickem, ami nem működik Jessie alatt.
(Bus 003 Device 005: ID 0bda:8176 Realtek Semiconductor Corp. RTL8188CUS 802.11n WLAN Adapter)
Firmware telepítést megcsináltam az itt leírtak alapján.
Csatlakoztatom, életjel nulla (nem világít).
Konfigurálni kellene (?), de az már magas nekem.
WICD szerint nincs vezeték nélküli hálózat, "iwconfig" ezt mutatja:"root@eee901:/home/ggy# iwconfig
wlan0 IEEE 802.11bgn ESSID:off/any
Mode:Managed Access Point: Not-Associated Tx-Power=off
Retry short limit:7 RTS thr=2347 B Fragment thr:off
Encryption key:off
Power Management:on
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
root@eee901:/home/ggy#"Hogyan tudnám beüzemelni?
-
Lathronos
őstag
válasz
spammer #36158 üzenetére
A hiba valószínűleg abból adódott, hogy nem volt elég hely. Legalább 10 GB kell neki a /home-on. Na mindegy, ha nem hát nem. Én azért használom továbbra is. A systemback-nél annyi, hogy az elkészült LIVE lemezről elindítod a systemback-et és a rendszer telepítésére kattintasz. Onnan meg már egyértelmű.
-
Amúgy Debian 8-nak is van LXDE-es telepítője, talán akkor ezt a legcélszerűbb/egyszerűbb megnézni/feltenni első körben, Linux rendszernek ritkán kell több 15-20Gb-nál, de akkor már nagyon telepakoltad progikkal, alap esetben 6-8 Gb egy átlag rendszer, a /home-nek érdemes nagyobb partíciót létrehozni, 8 Gb ramnál swaphoz nagyon extrém esetben fog csak nyúlni (pláne lxde mellett, ami alig eszik többet 100 megánál, mégha megnyitsz egy böngészőt 50 lappal akkor is aligha mész 1gb fölé, tehát rengeteg marad a játékoknak egyebeknek), szóval akár létre is hozhatsz swap particiót, de nem feltétlen szükséges pláne nem 17 Gb, főleg hogy SSD-re amúgy se igazán javasolják, de mivel úgyse nagyon fog kinyúlni hozzá így nem is oszt szoroz túl sokat. Amúgy az újabb Linuxok már alapból jól kezelik az SSD-ket, de szoktak itt vmit linkelgetni, hogy hogy érdemes használni/felosztani, hogy lassabban használódjon el, ill gyorsabb legyen, de ez nem tudom mennyire aktuális még az újabb kernelek tükrében.
-
Freel
tag
Szia!
Itt voltam a monitor kérdéssel. Azóta változott picit a helyzet, de alapvetően az LXDE irány feltétlenül marad. Köszönöm a linkeket, eltettem őket.
Még egy kérdésem lenne! 120-as SSD-re tenném akkor most úgy néz ki a Debiant. Száz meg száz topikot is elolvasva még mindig nem tiszta, hogy milyenek legyenek a partíciók méretei! Először is miért van az, hogy a Distrowatch oldalán 10 DVD-sre írják a Debian méretét? Én 40 gigát gondoltam / -nek (sok annyi? felesleges), 17 gigát swapnak (valahol azt írják nem kell 8 giga fölött, valahol meg azt írják kétszer annyi kell, hozzáteszem játszanék nagy játékokkal, valahol meg azt írják nemszabad SSD-re rakni), és a maradékot /home -nak (erre meg azt írják, hogy maradjon SSD-n partícionálatlan terület! Most maradjon partícionálatlan, vagy csak elég ha marad sok üres hely? -
zsotesz81
senior tag
válasz
Rimuru #35692 üzenetére
[root@oc0534151437 Desktop]# cat Cherrytree.desktop
#!/usr/bin/env xdg-open[Desktop Entry]
Version=1.0
Type=Application
Terminal=false
Icon[hu_HU]=gnome-panel-launcher
Name[hu_HU]=Cherrytree
Exec=/home/nyzsolti/Downloads/cherrytree-0.35.7/cherrytree
Name=Cherrytree
Icon=/home/nyzsolti/Downloads/cherrytree-0.35.7/glade/cherrytree.pngmost kipróbáltam azt, hogy terminalba teljes eléréssel indítsam, akkor viszont ezt a hibát dobta:
[root@oc0534151437 bin]# /home/nyzsolti/Downloads/cherrytree-0.35.7/cherrytree
Traceback (most recent call last):
File "/home/nyzsolti/Downloads/cherrytree-0.35.7/cherrytree", line 65, in <module>
f_main(args)
File "/home/nyzsolti/Downloads/cherrytree-0.35.7/cherrytree", line 46, in f_main
import main
ImportError: No module named mainviszont ha belépek ide: /home/nyzsolti/Downloads/cherrytree-0.35.7 majd ./cherrytree-vel símán indul
-
Penty
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #35471 üzenetére
Mi a különbség e között, amit leírtál és aközött, hogy pl. az /etc/cron.hourly/ mappában létrehozok egy autoupdate nevű fájlt, majd beleírom, hogy
#!/bin/sh
apt-get update
apt-get upgrade -y >> /home/penty/update.txt
apt-get autoclean
majd mindezek után futtatási jogot adok neki?
Van valami lényegi különbség? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szóval akkor, háttérben történő automata frissítés Debian Wheezy alatt.
Legyen telepítve az unattended-upgrades csomag.
Nálam így néz ki az /etc/apt/sources.list fájl:
deb http://ftp.hu.debian.org/debian stable main contrib non-free
deb http://ftp.debian.org/debian/ wheezy-updates main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ wheezy/updates main contrib non-free
#Third Parties Repos
#Debian Mozilla team
deb http://mozilla.debian.net/ wheezy-backports iceweasel-release
deb http://ftp.hu.debian.org/debian wheezy-backports mainSzóval a contrib és a nonfree tárolók is engedélyezve vannak, valamint használom a mozilla repóját és a wheezy backports tárolót is.
Állítsuk be, hogy mit szeretnénk frissíteni magától, ebben a fájlban:
/etc/apt/apt.conf.d/50unattended-upgradesA fájl eleje az érdekes, nagyjából így kell kinéznie:
Unattended-Upgrade::Origins-Pattern {
// Archive or Suite based matching:
// Note that this will silently match a different release after
// migration to the specified archive (e.g. testing becomes the
// new stable).
// "o=Debian,a=stable";
"o=Debian,a=stable-updates";
// "o=Debian,a=proposed-updates";
"origin=Debian Mozilla Team,archive=wheezy-backports,label=Debian Mozilla Team,c=iceweasel-release";
"origin=Debian,archive=stable,label=Debian-Security";
"origin=Debian,archive=oldstable,label=Debian-Security";
};Így a Firefox is fog tudni frissülni, nem csak a sima rendszer csomagok.
Aztán már csak be kell kapcsolni az automata rendszert ezzel a paranccsal:
sudo dpkg-reconfigure -plow unattended-upgradesEgyébként kicsit kevertem, mert ehhez nem kell a crontab, az a flashpluginhoz kell. Ha szeretnéd tudni mi frissült, akkor elvileg ezt a sort kell kikommentezni a fenti fájlban: Unattended-Upgrade::Mail "root";, de ennek a mikéntjét még nem próbáltam.
Maga a crontab szerintem nem jó a frissítések futtatására, mert ott időnként válaszolni kell kérdésekre.A flashplugint viszont nem lehet a fenti módon frissíteni, azt kell a crontabba tenni:
sudo crontab -e, majd pedig:# m h dom mon dow command
28 * * * */usr/sbin/update-flashplugin-nonfree --install > /home/user/flashlog.txt
Ha már volt telepítve flashplugin. Nos ennek a módszernek a hátránya, hogy a frissítő minden óra 28. percében lefut, de azt nem lehet észrevenni a gép működésében.Így röviden ennyi az unattanted Debian témakör.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen lehet, ha a parancs végére odateszel egy ilyet: > /home/user/log.txt (user helyére a felhasználónevedet írva)
Ez minden lefutáskor újragenerálja a logfájlt, beletöltve a parancs kimenetét. Ha > helyett >> van, akkor meg nem írja újra, hanem hozzáírja az újabb lefutások kimenetét.
Amúgy egyébként tudod automatizálni a frissítéseket magukat a crontabon keresztül, így azoknak a kimenete is mehet fájlba, nem kell többet kézzel futtatni az apt-getet. Ha ez kell neked, akkor délután leírom miként lehet megcsinálni, nem nehéz.
-
rii
nagyúr
elb.sztam .-(
bent maradtam root-ként
és a makepkg -si meg mondta h rootként nem hajlandó futni ...
ekkor vissza ki sima user.ként, akkor meg nem permission denied
beállítottam, hogy R-W a package-query dir-re ....ekkor már lefutott a makepkg -si
de az alábbbi hibaüzenettel megállt:
checking for gcc... gcc
checking whether the C compiler works... no
configure: error: in `/home/uroffkoltoff/Downloads/package-query/src/package-query-1.5':
configure: error: C compiler cannot create executables
See `config.log' for more details
==> ERROR: A failure occurred in build().
Aborting... -
gery2123
őstag
Erre én is kíváncsi lennék, mert tervben van, hogy a kis htpc /home server - en dobom az Ubuntut és megyek Fedorara. Ugyanúgy laptopon is szeretnék attérni .
Viszont jó lenne ha szerver raknék fel, és rá a Kodi. Milyen plusz csomagok kellenek majd? Ugyanazok mint ubuntu szerver alatt? Vagy más extra dolgok is kellenek ide. -
Jim-Y
veterán
-
Kezdetekkor én is beugrottam ebbe a hibába, hogy közös /home- mal operáltam.
Más disztrónak is megadtam a /home- ot.
Ezt most abszolút kezdő szinten írom le:
Egyenlőre ne csinálj külön partíciót, mivel mindíg más disztrót próbálsz ki, akkor hasznos ez, ha ugyanazt a disztrót telepíted újra ugyanazon DE- vel és ugyanazon programokat telepíted vissza így:
ez csak egy példa:
dpkg --get-selections > telepített_csomagjaim.txt --->kimásolás
dpkg --set-selections < telepített_csomagjaim.txt --->visszamásolás
[link]Nézz bele a /home- ba rejtett fájlokat is megjelenítve és látni fogod mi lesz a probléma ezzel!
Az openSuse Gnome /home- ot megadod például a Manjaro XFCE /home- jának is, mi fog abból kisülni?XFCE tálca kérdésedre próbáltam megoldást találni, de nálam meg csoportosítani nem lehet, akármennyi azonos fület hozok létre a tálcán. Mint XFCE- nél próbáltam, compiz ablakkezelés volt bekapcsolva. Egész jól megismerkedtem az XFCE beállításaival ezalatt, eddig még csak pár órát használtam. Sajna a Manjaro XFCE kernel panic-not syncing VFS:unable- el nem indul.
-
wopi
aktív tag
Még egy kérdés!
Mivel gyakran telepítgetek újra, próbálkozom, ezért érdemes a /home-nak külön partíciót csinálni, ugye? Illetve ha ezt így teszem, akkor a következő telepítésnél a következő linux megfelelően látni fogja az abban tárolt adatokat? Csak ugyan azt a usernevet használjam a felhasználómnak?
Köszi!
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #34821 üzenetére
1.
a, yaourt-tal tudsz telepíteni az AUR-ból, ami egy közösségi tároló (felhasználók töltenek fel oda, tehát nem hivatalos csomagok).
b, az nem baj, ha meg akarod jegyezni őket, sőt! Az alias gyakorlatilag egy rövidítés, arra jó, hogy nem kell mindig begépelned a teljes parancsot. Ha beírsz mondjuk a .bashrc fájlodba (ami a home könyvtáradban van) egy aliast, akkor az a rövidítés onnantól kezdve mindig működik. Továbbá össze is lehet fűzni parancsokat egy aliasba, ami szintén hasznos lehet. Jó, kezdőknek még nem fontos annyira.
c, Lásd pacman parancsok:Helyi csomag telepítése (nem tárolóból):
pacman -U /path/to/package/package_name-version.pkg.tar.gztehát például:
pacman -U /home/felhasznaloneved/Downloads/csomagneve.tar.gz -
agy73p
senior tag
válasz
ubyegon2 #34794 üzenetére
Először is, köszi a törődést Neked is, colomb2-nak, spammernek, fenyőnek, CPT.Pirk, lev258, mindenkinek, bocs, ha vkit kihagytam.
Tudom, h itt nem ez a szokás, de nehezen adom fel azt, hogy mindenkinek megválaszoljam a hozzám intézett mondandóját. Egész egyszerűen sztem ez így illik, de a fórum szabályzata ezt felülírja. Igyekszem betartani. Annyira kevés volt az időm, hogy csak a szmájlikra futotta, de a hálámat ki akartam fejezni.
Mondanám a tennivalóimat, aki tud/akar kérem, h segítsen:
1. Manjaro marad, szeretem, de nem tudom telepíteni a teamviewert és az adobe flash playert, hogy chrome alól is fusson. A frissítés a linked szerint kiválóan sikerült.
a, yaourt egy másik package manager (arch?)
b, #spammer: én meg akarom jegyezni a parancsokat, sztem jegyzetelnem kell majd... az alias dolgot nem igazán értem, miben segít ez nekem?
c, hogy lehet egy vadidegen fájlt feltelepíteni a Manjarora (ami tar.gz vagy tar.xz)
2. OpenSuse másik partíción marad, de
a, 10 GB limit miatt karcsúsítanom kell, ha kell teszek majd screenshotot amiről kértek, de nem tudom, hogy nyerhetnék egy kis helyet.
b, a /home külön partícióra került, amit viszont a felszabaduló helyre betennék. Lehet ilyet? -
lev258
veterán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
File system check-et nyomnék a root partíción, meg ha van még pl. /home külön, akkor azon is.
fsck /dev/sdaX - X helyére a partíció számát írd. Ha nem tudod melyik az, akkor a sudo fdisk -l parancs segít.
quailstorm: TNT2? Nem kellene már nyugdíjazni? Anno még játszottam vele Doom3-at, 640*480-ban low-ban, alig 15-20 FPS-el.
-
jimmy399
senior tag
válasz
gurabli #34535 üzenetére
Helló!
HDD0 1. part -> / 30-100 GB ext4re formázva
HDD0 2. part -> /home/sajatuserneved/ADAT (ez csak példa) ext4re formázvaHDD1 1. part -> /home/sajatuserneved/E ex4re formázva
De ez csak példa.
Persze a telepítő elkészíti automatikusan is DE csak magát a rendszerlemezt meg a swap-ot. A többihez nem nyúl, ÍGY neked kézzel kell a telepítés folyamán a kívánt partíciókat és csatolási pontokat majd megadni. Bár mindent itt sem tudsz, majd lesz, amit a telepítés után kell beállítani.
a 2. HDD-n a fenti példának megfelelően majd a /home/sajatuserneved/E alatt lesz látható, mint egy mappa
A lényeg, hogy nincs C: meg E: meghajtó a linux alatt. Van egy " / " Gyökér fájlrendszer, amiből minden, szó szerint minden kiindul. Ez alá kell becsatolni mindent.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
God Vazzeg #34534 üzenetére
írjam be ezt: sudo apt-get purge libreoffice bár azt olvastam ez nem mindíg működik tökéletetesen.
Nem tudom erre gondolsz-e, de a /Home/felhasználó/.cobfig -ban találtam egy libreoffice mappát, ezt kellene törölnöm?
-
God Vazzeg
veterán
válasz
teleahocipöm #34531 üzenetére
Szedd le, vagy purge, vagy a beállításait töröld a /home-od alól. Utána vissza, és hátha jó lesz. Valami egyszerű beállítás opat szerintem.
-
southernsun
tag
válasz
spammer #34137 üzenetére
echo $PATH-re nem írta ezt az elérési utat - /home/felhasznaloneved/bin, úgyhogy rendszergazdai /bin mappába másoltam.
Igy már tudom futtatni a scriptet. Működik ahogyan szeretném.
Már csak egy kérdésem lenne, hogyan tudom azt megoldani hogy a script automatikusan induljon minden rendszerindításkor? Újraindításkor nem működik. -
spammer
veterán
válasz
southernsun #34135 üzenetére
Azért nem engedélyezi, mert az a home könyvtáron kívül van (/bin), és oda csak a rendszergazda pakolhat.
Terminálba:
sudo cp masolando_fajl_eleresi_utja /bin
értelemszerűen a másolandó fájl elérési útját írd be, például:
sudo cp /home/felhasznaloneved/Letöltések/kodiscript.sh /bin
De! Írd be terminálba:
echo $PATH
Ha ott írja a /home/felhasznaloneved/bin elérési utat, akkor nem muszáj a /bin-be másolni, simán másolhatod a home könyvtáradban lévő bin mappába is (ha nincs, csinálj egyet).
Mert ami a $PATH változóban megtalálható, azt automatikusan figyeli a rendszer, így a saját scriptjeidet pakolhatod a home könyvtáron belüli bin könyvtárba is.
-
spammer
veterán
válasz
Megane2000 #33932 üzenetére
Rábízhatod a telepítőre, de ha kézzel akarod, akkor célszerű lehet a /home-nak külön csinálni, itt fognak tárolódni a cuccaid. A / (root/gyökér) pedig kötelező. Ezen kívül preferencia kérdése, esetleg a swapnak lehet külön, ha kell swap. Én mást nem szoktam.
-
Doner
aktív tag
válasz
Lathronos #33885 üzenetére
Rendben, de am olyan nincsen mert akkor is kihozza azt az ablakot mindenképpen, de akkor hagyta nekei ext 4 et az volt jelölve alapból, csakhogy most meg györkér valami vagy csatolási pont miatt sír a szája hogy adjam meg csak fingom nincsen mi az lehet választani ilyen /boot, /home, /tmp, megadtam neki a simán / helyet az volt legfelül...telepíteném most szembesít vele hogy nincsen magadva cserehely gondolom az az a swap vagy win alatt lapozófájl..és mondja hogy ha meg akar adni menjen vissza visszamegyek előlről de hol mit??? Nem értem hol akarja azt?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #33816 üzenetére
Igen, a /home alatt a konfigok szoktak tárolódni, mind a programoknak, mind az asztali környezetnek.
Partíció kimentése természetesen megoldható, van rá célirányos live disztró mint pl. a clonezilla, de akár egy akármilyen disztró live verziója is jó erre, amiben van egy gparted / kparted, azok is tudnak partíciót, partíciós táblát ki és vissza menteni.
Kezdésnek szerintem a clonezillával lesz a legegyszerűbb ezt megcsinálni, az olyan next next finish jellegű. -
teleahocipöm
senior tag
Ok, akkor /Home -lett, nem formáztam, de újraindítást kért a rendszert
, megtettem, a beállított értékek majdnem megmaradtak, az sda5 ext4 -ből ext2 lett, mindegy engedtem tovább, kíváncsi vagyok mi lesz az eredmény.
Köszönöm a segítséget -
_Dumber_
őstag
válasz
teleahocipöm #33809 üzenetére
Vagy install során egyáltalán nem adsz meg külön /home ot. Majd kézzel utánna szerkeszted az fstab-ot.
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #33809 üzenetére
A mount point /home legyen és véletlenül se jelöld formázásra. Akkor meghagyja mindennel együtt. Ha a régi és az új felhasználónév megegyezik, akkor megpróbálja majd a beállításokat is használni a mappákból. Hogy ez jó-e neked és megfelelően sikeres lesz-e, azt nem tudom. Esetleg használhatsz másik felhasználónevet telepítésnél.
-
teleahocipöm
senior tag
Megoldható-e, hogy az újratelepítés úgy, hogy a /home (piros) particióm ne íródjon felül, csak a a swap -ot és a régi sda1 (boot) --ra (szürke, most ismeretlen fájlrendszer) telepítenék
Így alakult át a HDD a szürke volt az eredeti sda1, ami valami okból lecsatolódott és nem bootolt miatta a rendszer
A piros az eredeti Home partició, (ezt a Live rendszer most átnevezte sda1-re) ezt meghagynám, de nem tudom, hogy Mount Point -ot állítsak-e be neki, ha igen, akkor mit vagy később csatoljam, de hova?Szóval most itt elkadtam, nem merek tovább menni, nehogy home particióm törlődjön, de két home -t sem szeretnék
-
spammer
veterán
válasz
lolka1980 #33230 üzenetére
Na, örülök, hogy sikerült.
Működik a /home/.../Letöltések-en belül is, ha üres, csak azért írtam a példában másikat, mert a /home/.../Letöltések-be fog írni a Linux is, ha letöltesz valamit, és akkor nehogy gond legyen később, hogy nem üres. De ha működik, akkor oké, mint mondtam is, kipróbálni nem tudtam, mert nálam nincs Windows, így csak a leírás alapján írtam, amit írtam. A lényeg, hogy működjön.
-
spammer
veterán
válasz
lolka1980 #33227 üzenetére
Nálam nincs windowsos partíció, úgyhogy nincs személyes tapasztalatom, csak azért linkeltem, mert ott is pont erről volt szó. De egyébként elvileg igen, illetve majdnem:
Ha igaz, amit ott írnak, hogy:
"You will find your fstab entry uses unicode strings for special characters so that the line says /media/Windows\0407, where \040 is substituted for the space without the need for quotes." (Tehát a példában a Windows és a 7 között van szóköz...)
Nálad csak simán windows van a media után és nem windows 7, mint a példában, illetve a ha a windowsos felhasználónevedben (és így az elérési útban is) szóköz van, akkor azt helyettesíteni kell ugye a \040-nel (és nem kell idézőjel), ha a linkelt oldalon igazat írnak. Azt is írják, hogy a célkönyvtár lehetőleg legyen üres, így a /home/zoli/Letöltések nem biztos, hogy megfelelő cél lesz. Ezért szerintem csinálj a home könyvtáradon belül egy másik, üres könyvtárt:
például: /home/zoli/WinLetöltések
Ha megcsináltad az üres könyvtárt neki, akkor például próbáld ezzel:
/media/windows/Users/K.\040Feri/Downloads /home/zoli/WinLetöltések ntfs-3g rbind,nosuid,user,umask=0222 0 0
(Ez a példa /home/zoli/WinLetöltések-re mutat, ha más néven készíted el a célkönyvtárt, akkor értelemszerűen írd át a megfelelőre).
-
-
lolka1980
aktív tag
válasz
lev258 #33212 üzenetére
Nah
Mivel szerintem először fel kellene csatolni a sda2-t ezért módosítottam az fstabot illetve beletettem ezt:/dev/sda2 /windows ntfs-3g default 0 0
Így most már tudok csatolni az sda2 ről vagyis látom az sda2 tartalmát.
sda2-n lévő letöltések mappát akarom becsatolni /home/letöltések mappába
Vagy ezt nem lehet?
-
-
lev258
veterán
-
spammer
veterán
válasz
Vidual001 #33115 üzenetére
Én nem szednék torrentről mókolt disztrót.
Felesleges az is, hogy előre van telepítve 1 millió program. Jobb hivatalos forrásból telepíteni.
Linux újrahúzás esetén működik a dolog, ha volt külön /home partíció, akkor azt lehet érintetlenül hagyni egy esetleges újrahúzás során. De! A fontos és nélkülözhetetlen adatokról mindig legyen mentés, ha netán gebasz lenne!
"Ez nagyon fontos lenne, mert a Win-t akkor teljes mértékben eltávolítanám a laptopról, viszont nővérem kikötése, hogy a fájljai épségben megmaradjanak."
Ismétlem: mindenféle telepítés előtt a fontos fájlokról legyen mentés! Utána a Linuxos telepítők le tudják törölni a Windowst (ha nem kell), de annak minden cuccával együtt, tehát nem maradnak meg a fájlok. Egyébként lehet Windows mellé is telepíteni, de adatmentés akkor sem árt előtte, fő a biztonság...
Erős gépen kényelmes a Virtualbox, érdemes ott próbálgatni és gyakorolgatni, de ha valami megtetszik, érdemes lehet live-ban futtatva is megnézni, hogy úgy is minden működik-e.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #33015 üzenetére
Ugye csak nyitottál egy terminál ablakot, és beírtad oda? Az minden esetben a /home mappádban van, a letöltött fájl meg valószínűleg 1-2 mappával lejjebb, a letöltésekben.
Mondjuk könnyen oda tudsz navigálni, ha telepíted az "mc" (midnight commander) csomagot és utána elindítod terminálban az mc paranccsal. Alternatív megoldás, hogy terminálban odamész a kérdéses mappába, a cd parancs a mappa váltás, a dir meg a tartalom kilistázása, pont mint régen a dosban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #32988 üzenetére
Nem. A /dev/sda1 az egy partíció, azon van a Linuxod.
A szokás az, hogy a /mnt/xyz alá csatolnak, az xyz meg egy tetszőleges mappa, amit létrehozol a csatolás előtt a /mnt könyvtárban. De lehet csatolni a /home könyvtárad alatt is egy mappába, vagy akár a gyökérbe is. Nekem úgy van, hogy /win/c meg /win/d.
-
Arpee78
senior tag
Nekem nem működött a bashrc-be írva, de valahogy sikerült.
Egy negyedik paranccsal is kiegészítve(nem tudom kell e) beleírtam egy script fájlba:
xrandr --newmode "1440x900_75.00" 136.75 1440 1536 1688 1936 900 903 909 942 -hsync +vsync
xrandr --addmode VGA-0 "1440x900_75.00"
xrandr --output VGA-0 --mode "1440x900_75.00"
xrandr --output VGA-0 --primary --mode "1440x900_75.00"Elneveztem e fájlt felbontas.sh-nak és bemásoltam a /home/sajátnevem/ könyvtárba létrehozott .script könyvtárba.
Ezután az /etc/lightdm/lightdm.conf állomány végére odaírtam hogy:
display-setup-script=/home/sajátnevem/.scripts/felbontas.shÍgy már induláskor is a kívánt felbontás fogad. E megoldással annyi probléma van, hogy frissítéskor az a lightdm.conf állomány esetleg felülíródhat. Annyi baj legyen.
Köszöntem a támogatást!
-
Vladi
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA CM 750W
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 980 4GB Aio Corp Croma CM 600W
- Kingston ValueRAM 4GB DDR3 1333MHz KVR1333D3N9
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest