- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Több játékon engedélyezi az FSR 4-et az új AMD Software
- Hamarosan leszűkíti a támogatott hardvereit az NVIDIA
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fujifilm X
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #94472 üzenetére
Az igazság az, hogy nem annyira vágom ezt a wayland/x11 dolgot. Azt tudom, hogy a frissítés után a belépőképernyőn a waylandbe nem tudtam belépni csak az x11-be. Tegnap még abba lépegettem, amikor az egér nem kezdett működni, aztán pár frissítéssel később leállt a vga.
Közben volt megint frissítés, azóta már a bejelentkező képernyő tiszta fekete és csak az egér kurzor látszódik.
tty működik, de ott nem tudom mit lehetne csinálni.
Azt érzem, hogy ez most így teljesen kuka.
-
Synaptic
senior tag
-
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #94179 üzenetére
A hűtéssel elvagyok és fix 4.5GHz/1.210V járatom már ~2 éve.
Szóval boost nincs csak egy az allcore oc ami jól be van már járatva és nem is melegszik túl.
De akkor nem foglalkozom a dologgal ...
Csak a kíváncsiság nem hagyott nyugodni, hogy mitől lenne más ez a kernel.(Közben fordul a 29.-ei 6.8-amd-drm-fix kernel a háttérben. Remélem tákolnak valamit az RDNA3 részen.)
Más:
Ezt a Chromium patch-et hogyan kell alkalmazni? [link] -
cigam
titán
-
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #94025 üzenetére
Aha, köszi.
Hát, akkor elgondolkodom, hogy visszatérjek-e inkább a LACT-hoz, mert abban működik.Egy kicsit megkeveredtem a script-ben ennél a résznél:
{ print }' "$grub_config" > "$temp_file" && mv "$temp_file" "$grub_config"
sudo update-grub
Nem használok update-grub-ot és a /etc/default/grub-ban pedig nem látok változást.
Hogyan kéne ennek működnie? -
sh4d0w
félisten
válasz
CPT.Pirk #93926 üzenetére
Hogyhogy miert? En is igy csinalom, mert igy szoktam meg meg Ubuntun es Minten. Latod, Tibi is igy szokta meg, csak nem olvasta el, ami a kepernyore van irva.
Ha ennel komolyabb erv kell: tegyuk fel, hogy a Debian futtat egy webszervert, amin a Helpdesk dashboardja fut. Ledoglik a webszerver, vkinek ujra kene inditania. Olcsobb egy helpdeskes accountot belerakni a sudoers-be, hogy ujraindithassa, mint on-callt fizetni.
-
válasz
CPT.Pirk #93800 üzenetére
Épp említettem a (#93802) ubyegon2-ban, de egyébként azt használom még mindig, nem a 21.3-at, így csak azt ajánlhatom, amit használok.
Ha ez működik, simán rá lehet frissíteni a Frissítéskezelőből is. Most amúgy a 21.3 fut és tényleg pörgősebb, mint a 21.2...lehet csinálok is egy alverzió frissítést a 21.2-re, hogy az is ilyen pörgős lesz-e, mint a natívba felrakott 21.3.
(#93803) májkimiki
Ez bizony teljesen így van!
Alapból egybe van gyúrva a DE+Nemo+Xapps, ami ugye egy Debian Cinnamonnál nincs meg.
-
válasz
CPT.Pirk #93777 üzenetére
Ha jól értelmezem, a Mint Ubuntu, a LMDE meg Debian?
Mégegy ami homályos. Ha a mint Ubuntu, akkor mitől lehet jobb mint az alapja? nem ugyanolyan a csomagkezelés, meg ugyanazok a repók?
Vagy egy lelkes csapat percrekészen tartja a Mint tárolókba pl. a kedvenc Opera böngészőmet, egyebeket? -
-
válasz
CPT.Pirk #93770 üzenetére
Azaz az Ubuntu aranykorának már vége van? Emlékszem még 2006-ban a főiskola könyvtári gépein Ubuntu volt. Beültem netezni, aztán csak lestem, hogy mi a fax ez? A böngésző megnyitásán kívül semmi mást nem tudtam rajta csinálni, ami valljuk be, egy nyilvános számítógép esetén teljesen rendben is van.
-
válasz
CPT.Pirk #93715 üzenetére
Tegnap a második SSD-mre feltoltam egy Fedorát KDE-vel, de gyanús, hogy legyalulom és megy a helyére egy Sid. Lehet túlreagálom, de van bennem egy görcs a Sid miatt, hogy nem annyira biztonságos, mint a Stable.
Egyébként a Fedora is teljesen jó. Ami nem igazán jött be benne, az a kusza tárolók, hogy most az ffmpeget honnan szedjem le, meg milyen csomag miben van. A DNF se az a "gyerebe" csomagkezelő. -
válasz
CPT.Pirk #93597 üzenetére
deb https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/(külső hivatkozás) focal main
# deb-src https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/(külső hivatkozás) focal main
Types: deb
URIs: https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu
Suites: jammy
Components: main
Architectures: amd64 i386
Signed-By: /etc/apt/keyrings/winehq-archive.key -
-
Synaptic
senior tag
válasz
CPT.Pirk #93570 üzenetére
Létrejön a steam könyvtár , de nem tudom kiválasztani a telepítés helyének. A Kde disk editorral vannak formázva+felcsatolva. Az fstab ban is jónak néz ki bár mitha olvastam volna olyat is valahol hogy amiatt rossz hogy nincs futtatási jog a meghajtón.
A terminal-ra csak este tudok rálesni.
-
Synaptic
senior tag
válasz
CPT.Pirk #93566 üzenetére
Sőt a Steam el egyéb anomáliáim is vannak. 3 distrót probálva /Arco. Manjaro.Garuda/ a hiba mindig ugyan az tehát tuti én cseszek el valamit. Egy 500GB os nvme ssd-n van a rendszer. Két másik 500 as van becsatolva . Az egyik a /home/tom/Games a másik a /home/tom/Virtual-Machines könyvtárakba. A virtuális gépekkel nincs problémám simán használják a felcsatolt meghajtót /ide vannak telepítve. Viszont a steam -et sehogyan nem tudom rávenni hogy a Games -be telepítse a játékokat , tehát tárhelynek nem tudom beállírani a megadott könyvtárat. Valószínüleg mindig ugyan azt a hibát követem el ezért nem akar jó lenni. Valakinek valami ötlete ?
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #93560 üzenetére
Jaja, nem is próbálnám. Ezzel viszont egyelőre jól elvagyok. Persze még csak 1 napja használom, szóval ...
rup1u5:
Nekem is csak 6.7-nél jött elő. Visszaálltam a 6.6-lts-re, azzal már nem volt reboot-blak screen. Viszont azzal nem volt jó az undervolt/power-limit és társai.
Most ez is rendben van úgy tűnik. -
Crvsh3R
senior tag
válasz
CPT.Pirk #93310 üzenetére
+ubyegon2
Mivel nincs GUI ezért használom ezeket. (tudom, live rendszer, de szeretem a kihívásokat)
Közben rájöttem, hogymkfs.ext4 /dev/sdb1
helyettmkfs.ext4 /dev/sdb
írtam, ez okozta a galibát. Közvetlenül a disket formáztam partíció helyett és így lett loop a gpt helyett. -
rup1u5
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #93215 üzenetére
Itt elakadtam. Hogyan hozom létre a fájlt? Jobb klikk 'create new document' nem elérhető.
Grub-ot sem tudom módosítani: 'You do not have the permissions necessary to save the file.' -
válasz
CPT.Pirk #93183 üzenetére
Neki high-end gépe van, miért ne akarna egyből AAA dolgokkal játszani?
Jogos, nem vettem figyelembe, hogy van Win, csak kipróbálás lenne a Linuxgame.
vagy Cyberpunk 2077-et sugárkövetéssel
Aham értem...
Eléggé le vagyok maradva ezekkel... De ha a PoPOS is 22.04 alapú, akkor Linux Mint-en is lehetne ugyanazt csinálni szerintem.
-
válasz
CPT.Pirk #93176 üzenetére
Bár mostanában nem néztem rá, de 2020-ban konkrétan hamarabb jutottál el vele a Steam-be friss telepítéssel, mint Windows alatt.
Nincs összevetési alapom, de nem is emiatt javasoltam a Mint-et PoP OS helyett, hanem a megközelítési út miatt. Jelenleg úgy néz ki, hogy célszerűbb egy olyan disztróval indítani, ami amellett, hogy valóban felhasználóbarát, még el is tudja indtani egy nem túl rutinos kezdő.
Jah és a kernel az Edge-ben már tök olds...
Hát ugye mihez? Ha valaki nagyon AAA gamet akar Linuxon, azért annak is célszerű lenne megismerni az alapokat. Szerintem. A GRUB nálam eléggé alap. De tényleg nagyon AAA gamet akar valaki tök kezdőként?
-
funkmester
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #93124 üzenetére
Tokeletesen megy az edge, mar a kezdetektol kb 1 eve csinalja ezt a hibat youtube-nel, csak lusta voltam orvosolni
De ugy emlekszek masik bongeszovel is ez volt a hiba, mindjart ellenorzom
Deadbeef terminal
Gdk window invalidate maybe recurce full, assertiongdkis window failedConnection button tray signals
Segmentation faultInxx-fxxx mit jelent?
-
-
-
válasz
CPT.Pirk #92991 üzenetére
Nem jó azt mondani, hogy zárja ki a kernel frissítéseket a rendszerből.
OK, akkor mit csináljon? Mert eret vág magán, ha a nyamvadt hibernáció nem fog működni...szerintem ennél még mindig jobb, ha használja a működő rendszerét.
A 22.04 LTS 5.15-ös kernele is a 91. build-nél tart. Nem látok rá okot, hogy ezt valaki kézzel letiltsa.
Én se, de egy 18.04-ről beszélünk és azt se tudjuk, miféle kernelt használt eddig, ez azért fontos infó lehet, nem?
no mindegy, akkor ebből kiszálltam
-
válasz
CPT.Pirk #92925 üzenetére
Oké de én ezekbe az Adminisztráció-->Szoftverfrissítés vagy mi menübe életembe nem másztam bele, 1 hete tudom hogy létezik és így lehet szépen bekonfigolni.
Feltettem eddig ismiknek, havernoknak fiaimnak Ubit, manjarot, Mintet meg a fene tudja még mit, telepítés után reboot és a tulaj látta hogy fut a rendszer, kikapcs. és vitta haza. Még be is lakjam, azt már azért nem. Ismerkedjen ő vele.
Nem matatok velük napokat, Winekkel se, telepít, csokit átvesz a munkámértés viszlát.
Nekem meg Mint utoljára kb. 5 éve volt a saját gépeimen pár hétig. Nem vagyok rutinos benne, a menükbe meg a beállításaiba.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #92853 üzenetére
Chromebookra ubuntu telepítéssel küzdök. Ezer leírás van hozzá, de mind ott bukik meg nálam, hogy egy terminálból kezelnek internet letöltést.
Lehet régebbi chromebookokon úgy volt, hogy a terminál ablak a Chrome böngészőben nyílt meg. Nekem egy viszonylag friss HP chromebookon viszont már külön nyílik meg. És akkor itt elekadok a leírással.
Tudom, ez nem chromebook topik, de ez inkább egy linux szakértelmet ígénylő probléma. Talán tudtok segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Elektromos autók - motorok
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Microsoft Excel topic
- Több játékon engedélyezi az FSR 4-et az új AMD Software
- Hamarosan leszűkíti a támogatott hardvereit az NVIDIA
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- LEGO klub
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Gyermek PC játékok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 8 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / ÚJ AKKU / 12 hónap jótállás
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged