- Megérkezett a Phanteks új mikrotornya, akár kábeleket rejtő alaplapokhoz is
- Jövőre veti be az FSR 4-et a Sony a PlayStation 5 Pro konzolon
- Angol futball: 30 szezon statisztikáiból gyűjt érdekességeket a Microsoft AI
- Kifarolhat az üvegszubsztrátumok piacáról az Intel
- Magas AI-költségek, csökkenő létszám: dolgozók ezreit rúgja ki a Microsoft
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házimozi haladó szinten
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Vezetékes FEJhallgatók
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen egeret válasszak?
- DVB-T, DVB-S (2), DVB-C eszközök
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: MS Office365 Linuxon
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- droidic: YouTube videók és playlistek letöltése GUI-alkalmazással
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
csixy
addikt
válasz
growler #74045 üzenetére
Köszönöm szépen! Örülök!
Mostmár egy segédpendrájv segítségével indítható a telepített linux Legacy módban is. Tehát mind a 4 mód indítható: a ventoy Legacy és UEFI módban , ha a vas engedi és a telepített linux is indítható Legacy és UEFI módban is .... amit a vas éppen szeret, vagy megenged!Ez már tényleg swájci bicska!
Most jön a teszt egy nehezebb dión egy Asus 541-es "nejlon" Asuson , ami csak UEFI-s vas és nagyon finnyás! Mindjárt meglátjuk! -
Lathronos
őstag
válasz
growler #74018 üzenetére
Találkoztam vele mikor keresgéltem mi is lehetne az ubuntu utódja és használtam is tegnap estig. Az Arco linux-szal az a baj, hogyha a fejlesztője megszünteti a disztribúciót, a csomagok sem fognak frissülni többé, mivel saját tárolókat használ.
Leszámítva az AUR-t. Ezért is raktam fel inkább egy tiszta Arch-ot. Bár az is igaz, hogy módosítható a sources.list, hogy az Arch tárolókat használja.
-
-
válasz
growler #73179 üzenetére
Fractional Scaling ez nem arra van, mint most az Akadálymentesítésben az Asztalnagyítás? Manuálisan meg lehet adni az értéket. Egy Ubuntu 19.10-esnél láttam YT-on ugyanezt, csak ott 100, 125, 150,... értékeket lehetett gombbal kapcsolni. Ha ez nem ugyanaz, akkor bocsi.
De állítólag Wayland-al az igazi. A Mint pedig az X.Org-al jön ki.
Isten tartsa meg ezt a jó szokását!
(#73186) headhunter
De fasza! Nem tudtam mi hiányzott a víruspara topik után! Még egy kis csodamagyar őspárducos elmeroggyanás!
Nagyon jó, hogy belinkelted ezt, bár jó régóta közismert ez a hungyor barátságosság. Amúgy évek alatt sem sikerült rájönnöm, mitől magyarabb ez a disztró a többinél.... Ilyen alapon az Arch is pont ennyire magyar.
Most akkor ki is a helikopter?
-
válasz
growler #73176 üzenetére
Juj, ezt az Ubuntus Cinnamon csodát eddig is sikerült elkerülnöm. Mint Cinnnamon után ez inkább elkeserítő lenne, nem izgalmas. 20.10 meg hasonló 9 hónapos Ubikat is ügyesen elkerültem eddig, régebbi gépeken tiszta időpazarlás egy ilyen felrakása.
Azért kösz a remek tippeket!
(#73175) májkimiki
Nekem már ez az Archerkedés is kimarad örökre, de esetedben tényleg van értelme tovább görgetni.
-
válasz
growler #73169 üzenetére
De ezzel senkit nem akarok rábeszélni az azonnali telepítésre.
Én meg lebeszélni nem akarok senkit, de saját gépemre már béta formában felraktam utóbbi időkben a Mint-eket, de olyan gépre, amit elvisznek tőlem és totál laikus használja, inkább a teljesen kiforrott 19.3-at tenném fel.
"Ha 2-4 hetet várok a telepítésével, akkor is ugyanazt kapom mintha a kiadás
napján telepíteném, és a a közben kapott frissítéseket lelkiismeretesen telepítem."Ezt a kivastagított részt nem csinálná egy laikus.
Az Ubuntu 20.04-et többen még a beta állapot előtt telepítették és stabilnak
minősítették.Én is felraktam vagy 2 hónapja, ment ment stabilan, egyszer csak kampeca. Épp tegnap nézegettem mi a ragya baja van, a sources.list-ben voltak olyan sorok, amik akadályozták a rendszer felállását, de honnan kerültek oda? Más sorok meg duplázódtak, viszont én azzal a disztróval nem állítgattam semmit az égvilágon. Tegnap kipofoztam konzolból a repolistát, elkezdte frissíteni magát a rendszer, böngészgettem addig. Aztán kampeca, következő boot már kernel panicot nyomott.
Abban igazad van, hogy a Mint nem kapkod a kiadással, mert nincs dátumkötöttsége. Ubuntu saját magát zsarolja az idővel.
A beta Mint-et most is fel fogom rakni, következő alverzióig jó lesz tutira.
-
BoB
veterán
válasz
growler #73136 üzenetére
Nem azt mondtam hogy nem lehet, hanem hogy nem igazán arra van. Idézet a pkexec forráskódjából:
/* By default we don't allow running X11 apps, as it does not work in the
* general case. See
* https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=17970#c26
* and surrounding comments for a lot of discussion about this.
* However, it can be enabled for some selected and tested legacy programs
* which previously used e. g. gksu, by setting the
* org.freedesktop.policykit.exec.allow_gui annotation to a nonempty value.
* See https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=38769 for details. -
hódmaci
senior tag
válasz
growler #72970 üzenetére
Egyébkén az üzleti rész miatt nem nagyon értem a nagy MS hozzáállását.
Gondoljatok csak bele........................... egy újabb OP rendszeren futtathatná a szoftvereit természetesen méregdrágán ahogyan eddig.
Micsoda bevételi lehetőség lenne.
Na de lehet ebben az esetben meg bukna a Win10......... hmmm tuti kiszámolták ezt is
Addig is várunk.
-
válasz
growler #72815 üzenetére
Igazad van, bár ez nem kifejezetten az Ubuntu sajátja, lásd a Debian nonfree tároló nélküli kinlódást sokaknál, a Mint ebből a szempontból is felhasználóbarátabb. Inkább arra céloztam imént, hogy ami Mintnél elérhető, az minden Ubuntunál elérhető kell legyen, ha már a Mint is Ubuntu tárolóból dolgozik, kivétel a saját appcsomag.
Az külön idegesítő tud lenni, ha Ubuntut live-ban kipróbálod és telepített rendszeren meg nem találod az adott programot, de ez azért könnyen kezelhető.
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
growler #72627 üzenetére
Nem rossz, jó ez a grafikus beállíthatóság, viszont nincs automatikus váltás AC és BAT üzemmód között. A "fapados" tlp az automatikusan vált és részletesebben testreszabhatóbb.
Minden szempontból a tlp sokkal jobb mint a SlimBook Battery.
Aki viszont jobban szereti a grafikus felületű beállíthatóságot,annak ajánlottabb a SlimBook Battery.Nekem személy szerint a tlp jobban bejön.
-
-
törölt tag
válasz
growler #71308 üzenetére
Nem szóltam, ott a pont. Le ellenőríztem, jól adta ki a parancsot.
tosi@mx19beta:~
$ sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"
* Data Set Management TRIM supported (limit 8 blocks)
Másoltam, amire hivatkozott.
Kis l-lel kiadva:tosi@mx19beta:~
$ sudo hdparm -l /dev/sda | grep "TRIM supported"
hdparm - get/set hard disk parameters - version v9.58, by Mark Lord.
clue=10
Usage: hdparm [options] [device ...]
Options:
-a Get/set fs readahead
-A Get/set the drive look-ahead flag (0/1)
-b Get/set bus state (0 == off, 1 == on, 2 == tristate)
-B Set Advanced Power Management setting (1-255)
-c Get/set IDE 32-bit IO setting
-C Check drive power mode status
-d Get/set using_dma flag
-D Enable/disable drive defect management
-E Set cd/dvd drive speed
-f Flush buffer cache for device on exit
-F Flush drive write cache
-g Display drive geometry
-h Display terse usage information
-H Read temperature from drive (Hitachi only)
-i Display drive identification
-I Detailed/current information directly from drive
-J Get/set Western DIgital "Idle3" timeout for a WDC "Green" drive (DANGEROUS)
-k Get/set keep_settings_over_reset flag (0/1)
-K Set drive keep_features_over_reset flag (0/1)
-L Set drive doorlock (0/1) (removable harddisks only)
-m Get/set multiple sector count
-M Get/set acoustic management (0-254, 128: quiet, 254: fast)
-n Get/set ignore-write-errors flag (0/1)
-N Get/set max visible number of sectors (HPA) (VERY DANGEROUS)
-p Set PIO mode on IDE interface chipset (0,1,2,3,4,...)
-P Set drive prefetch count
-q Change next setting quietly
-Q Get/set DMA queue_depth (if supported)
-r Get/set device readonly flag (DANGEROUS to set)
-R Get/set device write-read-verify flag
-s Set power-up in standby flag (0/1) (DANGEROUS)
-S Set standby (spindown) timeout
-t Perform device read timings
-T Perform cache read timings
-u Get/set unmaskirq flag (0/1)
-U Obsolete
-v Use defaults; same as -acdgkmur for IDE drives
-V Display program version and exit immediately
-w Perform device reset (DANGEROUS)
-W Get/set drive write-caching flag (0/1)
-x Obsolete
-X Set IDE xfer mode (DANGEROUS)
-y Put drive in standby mode
-Y Put drive to sleep
-z Re-read partition table
-Z Disable Seagate auto-powersaving mode
--dco-freeze Freeze/lock current device configuration until next power cycle
--dco-identify Read/dump device configuration identify data
--dco-restore Reset device configuration back to factory defaults
--dco-setmax Use DCO to set maximum addressable sectors
--direct Use O_DIRECT to bypass page cache for timings
--drq-hsm-error Crash system with a "stuck DRQ" error (VERY DANGEROUS)
--fallocate Create a file without writing data to disk
--fibmap Show device extents (and fragmentation) for a file
--fwdownload Download firmware file to drive (EXTREMELY DANGEROUS)
--fwdownload-mode3 Download firmware using min-size segments (EXTREMELY DANGEROUS)
--fwdownload-mode3-max Download firmware using max-size segments (EXTREMELY DANGEROUS)
--fwdownload-mode7 Download firmware using a single segment (EXTREMELY DANGEROUS)
--fwdownload-modee Download firmware using mode E (min-size segments) (EXTREMELY DANGEROUS)
--fwdownload-modee-max Download firmware using mode E (max-size segments) (EXTREMELY DANGEROUS)
--idle-immediate Idle drive immediately
--idle-unload Idle immediately and unload heads
--Iraw filename Write raw binary identify data to the specfied file
--Istdin Read identify data from stdin as ASCII hex
--Istdout Write identify data to stdout as ASCII hex
--make-bad-sector Deliberately corrupt a sector directly on the media (VERY DANGEROUS)
--offset use with -t, to begin timings at given offset (in GiB) from start of drive
--prefer-ata12 Use 12-byte (instead of 16-byte) SAT commands when possible
--read-sector Read and dump (in hex) a sector directly from the media
--repair-sector Alias for the --write-sector option (VERY DANGEROUS)
--sanitize-antifreeze-lock Block sanitize-freeze-lock command until next power cycle
--sanitize-block-erase Start block erase operation
--sanitize-crypto-scramble Change the internal encryption keys that used for used data
--sanitize-freeze-lock Lock drive's sanitize features until next power cycle
--sanitize-overwrite PATTERN Overwrite the internal media with constant PATTERN
--sanitize-status Show sanitize status information
--security-help Display help for ATA security commands
--set-sector-size Change logical sector size of drive
--trim-sector-ranges Tell SSD firmware to discard unneeded data sectors: lba:count ..
--trim-sector-ranges-stdin Same as above, but reads lba:count pairs from stdin
--verbose Display extra diagnostics from some commands
--write-sector Repair/overwrite a (possibly bad) sector directly on the media (VERY DANGEROUS)
Nincs -l kapcsoló, sorry. -
válasz
growler #70997 üzenetére
Értem amit írsz, én arra gondoltam, hogy amit említesz, hogy be kell pipálni, az lényegében ugyanazt éri el, mintha a sources.list-ben kikommenteled és frissíted a tárolókat.
Erre gondolok, csak megtaláltam Ubuntuban is: (merthogy az is van ám, igaz 20.04-es)
Mint Cinnamonban is felvehetek, amit akarok: (ezt most értelemszerűen nem neked írom, hanem annak, aki nem ismeri)
-
válasz
growler #70427 üzenetére
Nincs nekem a Yumival különösebb bajom, csak meglepett, hogy egycsatornásan ír, bár még most se értem hogyan lehet, hogy vagy Legacyra vagy UEFI-re írja ki az iso-t.
Anno volt valami hasonló, amit kipróbálam, ott ki lehetett választani a disztrót egy opciónál és gondolom le is töltötte, mielőtt kiírta. Na az rettenetesn durva, ha kezdő kezébe kerül, mivel nagyon nem volt naprakész! Szerencsére rátaláltam a Win32 Disk Imager-re, ami jóval egyértelműbb. -
-
szucstom
őstag
válasz
growler #70205 üzenetére
Köszi
Bocs, ha hülyéket kérdezek, igyekszem minél jobban kiismerni a rendszert. Nem vagyok teljesen hülye, csak nagyon kíváncsi
Az igaz, hogy nekem az itthoni gépemen amit tudtam leegyszerűsítettem win alatt, mert lusta voltam gépelni, de cégesnél hozzászoktam a folytonos gizdajelszó megadásához. -
válasz
growler #70186 üzenetére
Ha a bolygók együttállása kedvező lesz, akkor az Ubuntunak is lesz
hivatalos Cinnamon felülete.Igen, nemrég valamelyik topikban linkelték ezt a rendkívüli hírt, nagyon nagy szükség van erre. Anno volt a francia Cubuntu, az is elsüllyedt. Az Ubuntu alapú Mint Cinnamon mellett ennek nulla létjogosultsága van szerintem, mivel ott évek óta együtt reszelgetik a Nemo-val és az X-apps-szal, ezt nehéz lenne megközelíteni, mert nagyon együtt vannak most már ezek a Mint-ben.
Anno Debianon is nagy kínlódás volt a Cinnamon felületet Mint-es szintre felhoznom. De aztán még tévedhetek is.
De a legtutibb a Mint Plasma-m Nemoval és az örökölt Cinanmonos (GTK-s) programokkal, KDE-s programok nélkül!
-
-
törölt tag
válasz
growler #69999 üzenetére
Na koszi meglesem ezeket.
Amugy minden mas tokeletesen mukodik. Remek disztro. Kirpobaltam Zorint is, de amennyire tetszett most annyira nem jott be.
Egyedul talan az nem tetszik eddig a Mint-ben, hogy a touchpad nagyon erzekeny. Ez foleg ott idegesito mikor a bal also sarokban levo menu nyitom fel es az almenukben gorgoznek. Gondolom megszokas kerdese lesz majd. Vagy beszerzek egy egeret.CPT.Pirk : Hat fene se tudja hallod, de az biztos, hogy a szememnek jobban esik ha hasznalom.
-
válasz
growler #69877 üzenetére
Na igen, bár itt a GRUB frissítését akarja jelenteni, nem is kéne ide a köpőjel, abszolút jogos az észrevételed. Ezt nem is írom le teljes parancssorral, mert a valóságban is sűrűn előfordul, hogy fordítva írom a terminalba.
Ennél a parancsnál kifejezetten hasznos a Ctrl+R után beírt grub szó, így biztos nem tévesztek.
(ilyenek miatt is írtam többek között a terminal-history használatáról anno egy blogot, persze hogy abba is belekötöttek) -
válasz
growler #69868 üzenetére
Ezt még nem láttam, de tetszik, mondjuk legtöbb DE-re vannak ilyen power manager vagy CPU freq appok, de default módon nem nagyon látom egyik OS-ben sem. Kíváncsi vagyok ezekre most inkább, mert amúgy hálózatról használom a notebookot melóban. Meg már olyan régen raktam fel valamit csak úgy kíváncsiságból.
A tippet viszont köszönöm!
(#69869) CPT.Pirk
Super, köszi neked is! Pont erre volt szükségem, hogy valaki már telepítette ás OS-ek mellé. Mondjuk akkor lenne igazi, ha a Wineket azért radírozná, de így se rossz. Nálam két Mint Cinnamon meg a Chakra van fenn, de az egyik Cinnamonra van varázsolva a plasma KDE nélkül, azt sajnálnám megölni, főleg mivel nem írtam blogba, hogyan sikerült 2 nap alatt összehozni egy atomstabil Cinnamon-plasma DE-t, ami simán kibírta a 19.1 to 19.3 update-et is.
-
válasz
growler #69820 üzenetére
Egyébként, már több éve az AHCI az alapértelmezett beállítás a BIOS-okban.
Ezért nem is kezelik az újabb alaplapok az IDE TRIM-et, de Windows-nál javasolják is, hogy ne az alaplapi vezérlőt telepítsék, hanem a default MS drivert, ami 2006-os és az kezeli Win alatt a TRIM-et IDE csatolón keresztül is.
Linuxnál ez egyszerűbb, mert a kernelben lévő libata gond nélkül kezeli az IDE csatolót, amit nem kezel ilyenkor, az az NCQ, ez újabb SSD-nél már számítana, de azt elég ritkán IDE csatolós gépekbe rakják. Egyébként meg HDD-nél fontos, hogy legyen NCQ.
Szóval megy Linux alatt IDE_n a TRIM, csak hirtelen azt nem tudnám megmondani, hogy online vagy ütemezett fstrim beállítása-e a jobb.....
Én simán aktiválnám mindkettőt, mivel nem zavarják egymást, régen is így használtam ezeket.
Amúgy okozhat gondot az IDE beállítása a TRIM lefutásánál, de csak olyan hardvernél, ami AHCI képes,de IDE módba állítva. Na így viszont nem szabad használni!
-
helgi
aktív tag
válasz
growler #69780 üzenetére
Kérlek szépen a hw a következő:
- Creative Labs SB0886 PCI Express Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Professional Series
- ATI RX570 8Gb
- FX6300
- 8GB ram
Igen, a Mint az tetszik. Annak idején, van már 6 éve is, több live cd-t megnéztem már. Valahogy a Kde jobban tetszett. Azóta nem láttam. A hang kártyához windows alá van DTS plugin, ami elég fantasztikusan hat a hang rendszerre. Nem tudom Linux alá lesz e? A támogatásban csak egy pár kb-os file-t találtam hozzá. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
growler #69187 üzenetére
Inkább az a kérdés, hogy nyílt forrást is kiteszik-e a netre, vagy csak egy binárist kiadnak letölthető formában. Ha az utóbbi lesz mint mondjuk a Skype esetében, akkor azt tesznek bele, amit akarnak. Nyilván a disztrók csomagtárolójába nem fog bekerülni és túl sok embert nem is fog megmozgatni az Edge Linux alatt...
Pano: tudja fene, élünk tovább boldogan Firefoxot használva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
growler #69178 üzenetére
Úgy tudom van rá kernel kapcsoló, hogy kikapcsold a specter meg társai javításokat, a PTS-en szoktak mérni különbségeket be és kikapcsolt javításokkal.
leviske: Az nem jelent semmit, hogy nem láttál kékhalált. Nem rég raktam össze 3 ryzen konfigot, mindegyiknél rosszul volt beállítva a ram, de pont azon a határon, hogy a telepítés meg az alap progik felrakása során még nem volt gond, csak komolyabb munkánál. Javaslom futtasd végig a memtest86+ tesztet, érdemes.
-
Pano
addikt
válasz
growler #69174 üzenetére
Nem értem, hogy miért nem lehet egyszerűen eldönteni, hogy akarom-e a javítást avagy sem. Az intel megérdemelne egy rohadt nagy gigapert a nyakába.
A régi dekstop és az ULV procik szívták a legjobban meg ezt az egészet. A notim teljesítménye is kb 60%-ra esett ezek miatt a szarságok miatt. Az segített, hogy a BIOS-t downgradeltem a security patchek előtti verzióra, de sajnos már mindenhol kikerülhetetlenül beleintegrálják. Emiatt, meg sok más miatt váltottam linuxra, de úgy néz ki nem menekülhetek már sehova. A pénzemet meg d***am fel. Nagyon megérte drága notit venni így. -
válasz
growler #69172 üzenetére
Gondolom, többen ismerik már a "Geekbench"-et.
Az tuti és most már még többen, mert én is ismerem innentől!
alternativo-n is Aida alternatívája, én régen a hardinfo, sysifo-t használtam, de úgy látom jó ideje nem fejlesztik. Ez a valamihez viszonyítom dolog elég gyakran sántít, de sokakat ez nyugtat meg, ha jó eredményt lát a saját hardverére!
-
moleculez
veterán
válasz
growler #68876 üzenetére
Koszi a segitseget, szoval live modeban inditottam, ott futtattam az installert, az hagyta formazni az SSD-t, szepen felment, most happy van! Ismerkedunk Linuxxal. Eddig jo arc.
Egesz szepen muzsikal, pedig (meg) csak 1GB RAM van benne, meg egy Intel Pentium G6950 (2 x 2.8 GHz). Szo szerint kuka melett talatam a kicsiket, most jo sora van. (Asszony fogja a fejet, erzi hogy sokba lesz ez meg)
-
anorche1
őstag
-
válasz
growler #67472 üzenetére
Feltételezem hogy az SSD mérete kisebb mint a HDD mérete.
Erre nem tért ki a kolléga, de amúgy a meghajtó mérete elég indifferens, mert gyaníthatóan nem az egész HDD klónozásról van szó, csak a Linuxos partíció klónozásáról. De amúgy igazad van, a részletekben rejlik az ördöng.
-
válasz
growler #67212 üzenetére
Ne már, kizárt, hogy ezt a figurát nőinek látjátok....miféle nőket láttatok ti eddig!?
Úgy látom átváltok mégis sasmadaras avatarra.
(#67213) colomb2
Ó, hát azért ez a kőkorszaki fórummotor meg a szakik, akik foldozgatják, azért mégsem az NSA, már bocsi mindenkitől, ha bántó voltam. (innen a 21. századból üzentem a múltba, igen)
No de köszi, ezek szerint írhatom, hogy rücigány?
Super.
-
Frawly
veterán
válasz
growler #67185 üzenetére
De lehet működne, de az megint egy plusz dolog lenne, amit fel kell tennem, és vagy működne vagy nem. Kösz, de inkább nem.
A szétgányolást meg nem csak úgy értem, hogy a rendszer működésképtelen lesz, hanem hogy felkerül egy csomó felesleges csomag. Pont így szoktak túlhízni a rendszereim, próbából felteszek minden szart, később meg nem tudom mi micsoda, nem merem leszedni. A pacman-t is hiába hívom meg, hogy a függőségeket vizsgálva szedjen le felesleges csomagokat, nem járható út, mert van néhány portable progim és játékok, amiknek kézzel tettem fel a függőségét, azokat is leszedné, holott azok kellenek. Erre megoldás lenne, ha a csomagkezelőbe felvennének egy olyan feature-t, hogy telepítéskor megjegyzést lehessen hozzáfűzni a telepített csomagokhoz, hogy mihez kerülnek fel, így eltoválításnál egy listában egyenként végig lehetne menni, hogy mi nem kell.
Egyébként ahogy olvasom, a pkexec működésképtelensége a Wayland sara. Vagyis nézőpont kérdése, a pkexec hibája is, hogy széndékosan csak Xorg-hoz fejlesztik.
Pedig még tényleg egy ilyen sudo -e vagy admin:// szerű megoldás is jó lenne, hiszen magának a proginak tényleg nem kell rendszergazdaként futnia ahhoz, hogy el tudjon érni rendszergazdai fájlokat. Ha meg tudnák ezt oldani, hogy pl. grafikus telepítőkkel és fájlkezelőkkel is menjen ez, akkor szükség sem lenne a pkexec-re.
-
Frawly
veterán
válasz
growler #67159 üzenetére
Mi az, hogy a rendszer részét képező grafikus szövegszerkesztőt nem nyitja meg? Mit ír ki?
Eleve nincs olyan, hogy a rendszer részét képező. Gondolom arra gondolsz, hogy default telepítésben érkezik egy olyan grafikus szövegszerkesztő, ami az asztali környezet része.
(#67161) Cifu: ezt elismerem, hogy kellemetlen. Kulturáltabban is megcsinálhatnák. Ha nem szeretsz gépelni, akkor sudo mc-vel másold. Vagy használd terminálban a Tab-billentyűs kiegészítést, nem kell végigírni az elérési utat, nevet, csak az első 1-2 karaktert, utána Tab-ra kiegészíti.
-
-
válasz
growler #67159 üzenetére
Én most például Kubunturól Linux Mintre való költözéskor anyáztam, mert fájlszerkesztőnél jön elő a probléma. Át kell költözteti a különféle alkalmazások könyvtárait, amíg csak a Home könyvtár alatt vannak ezek, nincs is gond. De amikor pl. az
/etc/Samba
könyvtárat akarom átmásolni, akkor kénytelen vagyok konzolparancshoz fordulni.Itt azzal van a bajom, hogy ez a Double Commander / Gnome Commander / stb. esetében még ha külön jóvá is kellene hagyatni, akkor is mondjuk két kattintás és egy enter lenne. De így meg gépelhetem be, figyelhetek a pontos könyvtárcímre és így tovább. Az egyik megoldás lenne két másodperc, a másik fél perc (ha el nem gépelem / szúrom)...
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
growler #67147 üzenetére
ön nyert:
login as: cirbi
cirbi@192.168.1.191's password:
Last login: Tue Apr 16 14:52:10 2019 from 192.168.1.40
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ ls -la-rw------- 1 root root 171 Apr 13 15:41 .Xauthority
-rw------- 2 cirbi cirbi 0 Apr 14 19:45 .Xauthority-c
-rw------- 2 cirbi cirbi 0 Apr 14 19:45 .Xauthority-lmost már csak vissza kell valahogy vennem, gondolom
eléggé kezdő vagyok, mitől fordulhat ilyen elő? sh4d0w által említett sudo su futtatott GUI program?
-
válasz
growler #66772 üzenetére
Örülök, ha tudsz használni valamit abból amit összegereblyéztem abban a blogban.
Mikor azt a blogot elkezdtem, azt se tudtam, mi fán terem az SSD, még berus koma (kiutálták innen) szedett össze mindenféle hasznos parancsokat és végül megírta a blogját, azt próbáltam én kezdőknek emészthetőbbé tenni. Nem nagyon sikerült, ahogy a többi blogommal sem.
Ezért is nagyon hasznos hogy itt a fórumon informálhatjuk egymást !
Ezzel egyetértünk nagyon, sajna én már meguntam, hogy hol bántónak hol szakmaiatlannak minősítik a hsz-eimet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Porba hullhat a Pixel 10 Pro Fold
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kézbe fogták az ultravékony Z Fold7-et
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Óra topik
- Házimozi haladó szinten
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Autós topik
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged