- Amazon Kindle
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- HDD probléma (nem adatmentés)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Apple asztali gépek
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #103835 üzenetére
Hiányzik a panel. Az LXQT-nak van szép kis panelje, keresővel, mindennel együtt, ez nálad nincs meg. Szerintem egyszerűen nincs telepítve. Valószínűleg más dolgok is hiányoznak, úgyhogy én a helyedben megnézném az összes lxtq* kezdetű csomagot, és feldobnám azt, ami kell.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #103843 üzenetére
Ha belekattintasz az üres képernyőbe jobb gombbal, akkor mi ugrik elő?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103843 üzenetére
Ha nem tudsz visszajutni a bejelentkezési ablakba és visszaváltani a plasma környezetre, akkor próbáld meg a kwin binárist beadni neki, azzal is megy.
Nem tudom pontosan mi a neve (nevük) a kwin binárisoknak, lehet kwin_x11 és kwin_wayland amit próbálhatsz.
ubeygon2: én csak használom a régi ThinkPademen, még sosem raktam fel a nulláról.
-
válasz
tordaitibi #103842 üzenetére
Ez az egész anno 7 éve az Ubuntuval jött, én életemben nem bootoltam bele a mai napig emlékeim szerint.
Atyaég...az még rosszabb! Amúgy ha nem is emlékszel, tuti Te raktad fel anno kíváncsiságból, de akkor ez nem is LXQT, hanem még az elődje, az LXDE. Ami azért is jó, mert az meg hozzá se szagol a QT komponenseihez.
Kíváncsi lennék, mik rejtőznek még abban a csudaUbuntuban! Ha jól rémlik, nem is Kubuntu, hanem a KDE-t is felszenvedted rá...de lehet tévedek most kivételesen.
Ha nincs semmi még egy terminál se amit meg tudnék nyitni?
Hát rakj fel konzolból egy terminalt is! De látod jól tippeltem, Kapitány legalább ismeri az LXQT és azt írja, külön fel kell rakni mindent is még!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103838 üzenetére
Az LXQT nem tartalmaz ablakkezelőt, de támogat többfélét is, csak fel kell telepíteni, az LXQT-val együtt. Telepítsd fel az openbox-ot, utána valszeg ott lesz a listában, de ha nem, akkor ott a /bin alatt beadhatod neki az openbox binárisát.
Picit régebbi tutorial, de a lényeg látszik benne: https://blog.eldernode.com/install-lxqt-desktop-on-ubuntu/
-
válasz
tordaitibi #103838 üzenetére
Jajjjjistenem! Ha külön felraksz egy pucér DE-t, az nagyon nem ugyanaz lesz, mint egy erre az ablakkezelőre felépített teljes disztró esetén!
Rakj fel ablakkezelőt is szépen meg mindent, hiába QT a KDE is, tutira nem használja a komponenseit az LXQT, ami inkább hibrid, mint tiszta QT.
...én vagyok a tordaitibi, nem tagadhatom meg önmagamat Linux vonalon, meg a Linux sem tagadja meg magát irányomban
Megint képes lennél a saját balfackodásodat a Linux hibájának beállítani!
Ja meg hogy KDE után fapados az LXQT! AZért ez remélem nem okozott nagy meglepetést.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103836 üzenetére
Azt nem tudom, hogy ide hogyan jutottál. Jellemzően a bejelentkező ablakban választunk asztali környezetet, miután kijelentkeztünk.
-
válasz
tordaitibi #103835 üzenetére
Akkor mehetett félre amikor a bin könyvtárba kínomba rányomtam valamire. Így kell ablakkezelőt választani, vagy nekem megint pechem volt?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103833 üzenetére
Az LXQT az az asztali környezet, amit pl. a mostani Lubuntut felrakva kapsz. Van benne panel, meg minden ami kell és teljesen használható, de nagyon kis erőforrás igényű.
Amit leírtál, az alapján ott nálad valami félrement.
-
Necronom
senior tag
válasz
tordaitibi #103823 üzenetére
eloszor is koszi szepen akik segiteni prbalnak
igy mar legalabb tudok kerdezni majdnem oksantordaitibi
az alapbibi az, hogy lovesem se nincs honnen van a cucc, hat ki emlekszik ra 2 evvel ezelott ...
sudo snap remove, sudo apt remove - ezek nem mentek mert nem tudom mi az igazi neve,
mert amit kiir az nem az
fekete.puma innen is meg onnan isnem emlexem, ahol talaltam valamit
stacerrel beztos leszednem, de 1500 cuccot mond....minden sort kulon megnezni az pont 1 elet - viszont 1 szembejott, azt leszedtemurandom0 Igen App Center, ez is hasznos volt mert 1et ez is talalt
lent van, szerencsere egy jo 25GB fel is szabadult mar
Stacert irtam par sorral fentebb, rengeteg adat, nem latom at ...sorryubyegon2 Nalam van ilyan h lemezek, azt mondja mostmar, hogy maradt 25GB a helyem a 120SSD-bol
sikerult elvenni 2db cuccot ebbol 1 egy nagy jatek volttehat osszefoglalva:
nem tudom azok eredetet honnen vannak a programok
van ami steames, van ami snap-os, van ami apt-os
de meg mindig maradt sok, ami sehol nincs kilistazva
se a szoftverek nevu alkalmazas, se az App Center nem listazza
torolnem en terminalbol is, de az az rengeteg sort vegignezni rettentok sok
(1500 sor)ps: ja es a stacer keresoje megintcsak nem jo, mert nem talal semmitse
hiszen nem az a neve ami ki van nalam irva a start menuben -
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #103829 üzenetére
Eddig abból indultunk ki, hogy valahogy be kellene azonosítani az alkalmazások vagy a játékok nevét, ami úgy néz ki lehetetlen mert elvitte a cica.
pl tűzfal ami gufw de a gufw nem kideríthető mert...
A Stcerrel natív debeseket azért qurva nehéz leszedni mert kilistázza az ÖSSZES telepített szoftvert.
Beazonosítás nélkül biztos, hogy nem fogod vele leszedni a listázásból... -
Necronom
senior tag
válasz
tordaitibi #103799 üzenetére
LXDE olyan letezhet?
-
válasz
tordaitibi #103804 üzenetére
Minden malacot látni fogsz, ha az új telepítésnél nem választod a GRUB felrakását és a napi használatos disztróra visszamenve futtatod a grub-update parancsot. Ha ezt nem teszed, tutira nem fogod látni az új malacodat! Ilyen nem lesz, hogy mindenki a saját malacát látja, GRUB-nál legalábbis tutira nem. Max annyit tehetsz, hogy az első grub-update betallózás után kilövöd az os-probe műveletét- így a későbbi kernel frissítések után már os-probe nélkül fur le a grub-update. Minden OK kell legyen...kivéve, ha el nem bacarintod.
vagy valami (ha mégsem úgy történik minden, ahogy megálmodtad, szólsz cigam kollegának és gyorsan ír egy bugreportot)
-
válasz
tordaitibi #103788 üzenetére
Ezek szerint nem nagyon elemezted az újmalacos példámat a 103772-ből!
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #103788 üzenetére
Természetesen . Akkor fog működni igazán.
-
Necronom
senior tag
válasz
tordaitibi #103784 üzenetére
stacer fent okes a mukodes.de
2500 ize kozott hogy talaljak meg valamit?
keresoje nem talalja ahogy en latom a nevet az alkalmazasmenuben
-
Necronom
senior tag
válasz
tordaitibi #103784 üzenetére
A nevekkel tisztaban vagyok..par honapja a skype szivatott meg
mert ugye skype / skypeforlinux
es nem szerettem h 2 van belole, ezek okesok
ma a tems is ugyanez
sajna a jobb klick az itt nalam full mas, tukepp semmi, olyan mintha csak egy parancsikonra boknek winfosba jobb egerrel
van egy ilyenem h: szofwerek, de ezekben se nincs benne amiket en tettem fel es mar nagyon nem kene, mert tele a tarhelyem
ja es csomo olyan jatek, ami telepul es vegul is nem mukodik
bla bla bla
probalom a Stacer
koszke -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #103781 üzenetére
Szerintem több disztrót használni egy gépen eleve nem egy életbiztosítás. Én tartom magam ahhoz, hogy egy gépen egyszerre egy disztró legyen telepítve, egy disztrón belül egy asztali környezet, mert különben tényleg kavarodás lesz előbb-utóbb.
A systemd-bootot jelenleg két gépen használom, nekem alapvetően tetszik, bár még nem mentem bele mélyebben, mert nem kellett. Az biztos, hogy nem tud annyit, mint a Grub, de arra eleve ritkán van szükség.
-
válasz
tordaitibi #103787 üzenetére
Majd belemélyedsz a systemd-boot tanulmányozásába, ha egyre több disztrónál ez lesz a default boot manager.
Pár disztró már most is ezt használja.
-
csixy
addikt
válasz
Az is egy opció, hogy telepítéskor a ne telepíts bootloadert sehova opciót választom és a régebben telepített rendszerrel fogom bootoltatni az új rendszert.
-
válasz
Rengeteg opciód van egyébként, mondjuk így bele a közepébe módszer nem biztos, hogy jó lenne, de új rendszernél el lehetne kezdeni például ezzel is:
Grub vs. Systemd-boot: Which One Should You Use as the Bootloader
grub.cfg az tényleg veszett hosszú tud lenni egy idő után, anno már sok disztrohopperkedésen túl voltam és a felrakott Manjaro negyedórát szuttyogott a GRUB frissítéssel, persze elég sok initrd.image meg vmlinuz volt a különböző boot mappákban.
De amúgy lassan úgyis fel kell készülnöd a teljes megújulásra, de nem kell félni, nem fog fájni!
-
válasz
tordaitibi #103776 üzenetére
A gond ugye akkor lett amikor legyalultam őMintsége ptarícióját, grub error.
Ja hoppa, efelett elsiklottam. Ez alap user error, nem volt köze a művelethez. Az aktív(utoljára telepített) Linuxot sose töröljük, mert ugye annak a GRUB-ja aktív. Régebben jártam már így én is és nem voltam vidám. Most például a Debian felrakása után amikor átbootoltam a Linux Mint-re, ami az állandó disztróm, egyből aktiváltam is a Mint GRUB-ját, mert lehet cserélem a Debian stable-t testingre majd ha lesz kedvem, viszont ha a Debiant most letörlöm, akkor bakfitty.
ubyegon@LMC221-HP-ZBook-15-G5:~$ sudo grub-install /dev/nvme0n1
[sudo] ubyegon jelszava:
Telepítés a(z) x86_64-efi platformhoz.
A telepítés befejeződött. Nem jelentettek hibát.
-
válasz
tordaitibi #103773 üzenetére
Nem.
Bios update megoldotta.
-
válasz
tordaitibi #103765 üzenetére
Az UEFI csodáiról meg miért értelmetlen megtanulni, hogyan működik(gyártónként és kiadásonkánt változik) mindkettőtöknek iderakom ezeket a viaskodásaimat a legelső UEFI próbálkozásomról. [link] [link] No meg a csodás UEFI bootidő is...merthogy sokak szerint gyorsabb a Legacy bootnál.
Tibikomám
Akkor mit, hova tett a Mint telepítője, mit írt felül hogy az Ubuntu eltűnt az UEFI listából és csak a Mint maradt...?
Nekem gyanús, hogy nem is írt felül semmit, csak egyszerűen a GRUB-update során az os-prober nem észlelt értékelhető OS-t a régi Ubuntud esetében. Mondanám, hogy a logokban bogarászgass, hogy mi is történt, de már nincsenek Mint logjaid. -
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #103765 üzenetére
A régi Debian mappát írta felül a sajátjával. A Mint telepítő sajnos ilyen,. az első talált EFI partícióba beleírja a mappáját, nem törődik azzal, hogy ott már ugyanilyen néven lakik valaki. Ezért szoktam ilyenkor a védendő efi partíciók boot, esp jelölőjét elvenni és a figyelmen kívül hagy címkét odatenni. De még így is meg szokott történni a baki hogy felülírja a kedves rokon mappáját. Ilyenkor nem esem kétségbe, bebootolom a Linux Mintet, átszerkesztem az fstab-ját hogy az általam tervezett /boot/efi mappára mutasson, belemásolon a téves helyre került linux mintes mappát beállítom ennek a jelölőit. Majd sudo update-grub, ez felveszi a grub menüjébe a régi Ubuntu / mappáját is , mert nem az efit nézi , hanem a telepítés /boot mappáját keresi ilyenkor. Újraindítás után a grub menüből a régi ubuntut bootolom be. Törlöm az efi partícióból a LInux Mintes kakukktojást. Majd sudo grub-install /dev/sdX (ezután mégegyszer a --recheck opcióval is, hogy ez minek azt nem tudom) , ahol X az ubuntu meghajtójának megfelelő betűjel, vagy amelyik meghatón van az Ubuntu efi partíciója. Majd sudo update-grub és győztünk ( de csak részben, mert majd a linux mint bootolása után még ott is kell majd egy sudo update-grub ) és .
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103748 üzenetére
Peedig írtam is erről #103646
... 1 felhasználós rendszerben ez még nem is lenne gond, de több felhasználó esetén már fontos lenne, hogy az új rendszeren is ugyanabban a sorrendben hozza létre a felhasználókat, máskülönben Gézuka mappáját Gizike fogja megkapni.
ubyegon2
Miért ubuntu néven fut a Mint EFI fájlja?! -
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #103725 üzenetére
Hát root joggal csináld a másolást és a másolás elótt a contoll h-vat tedd láthatóvá az egész fekália gyűjteményt.
-
válasz
tordaitibi #103744 üzenetére
Ha jól emlékszek a debian a mint az ubuntu is Ubuntu az efin.
Annyira azért nem oly rég raktam be screenshotot a Debian és a Linux Mint EFI mappájáról!A swapfile már régóta készül Ubuntun is, de ugye honnan tudhatnád, 8 éve még nem így volt.
Már csak arra kéne rájönni, miért ragaszkodik makacsul ahhoz az efi partícióhoz a telepítő amit kiszemel magának.
Lehet nem fogunk rájönni, aztán valami tök egyszerű oka lehet. Például az, hogy nem véletlen női neve van minden Linux Mint-nek!A végén telerakod pirospontokkal ezt a jó kis Mint-et.
De úgy látom utólag egész jó tippeket kapsz...kár, hogy már nincs meg a Mint-ed.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #103723 üzenetére
Ez úgy hágnám meg, hogy a /home mappát kimásolom egy ext4-es partícióra ló nincs szamár is alapon "önök kérték, mi teljesítjük"... voila !!! ..... mert a régi / partíciót úgy sem fogod akarni megtartani a új telepítésnél. Tehát utólag alkotod meg azt amit eleve kellett volna akarnod elkövetni.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #103719 üzenetére
Célszerű lett volna a régi home mappát már telepítés közben /home megadni a valami más partícinálás során. Most az fstabban UUID szerint beírod ahogy szoktad. Pl. így:
UUID=izé-bizé-blabla-bla /home ext4 defaults 0 2
a kikommentelt megjegyzés csak arról tájékoztat. hogy a telepítés során melyik volt az a partíció .... nincs jelentősége. -
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #103750 üzenetére
Az owner tulajdonost jelent. Minden file, ami letrejon, valaminek vagy valakinek a tulajdona - service accounte, human usere. Az elso normal user numerikus azonositoja 1000, a kovetkezoe 1001 es igy tovabb. Ezeket az azonositokat rogzitik az inode-okban, innen tudja majd a rendszer, ki a tulaj. Ha a masik rendszeren tobb felhasznalo is volt es nem a tordaitibi volt az elso, akkor ilyenek elofordulhatnak.
-
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #103748 üzenetére
De, meg kell valtoztatni az owneret a file-oknak az elo rendszeren levo accountodra.
-
Rimuru
veterán
válasz
tordaitibi #103746 üzenetére
A fajlrendszeren a userId es a groupId van elmentve (az tok mindegy hogy mi a user/group neve az adott rendszeren), szoval ha az egyik rendszeren pl 1000:1000 volt de a masikon most 1001:1001 akkor nem lesz jo.
-
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #103734 üzenetére
Oke, ki az ownere a file-oknak, miket bemasoltal?
-
válasz
tordaitibi #103741 üzenetére
Az lehet a bibi, amit az imént berakott screenshotomon is láthatsz! A Mint EFI is Ubuntu néven szerepel, így szépen beugrottak a bejegyzések a régi Ubuntud EFI-jébe!
Tudom, hogy nem örülsz ennek, de most már mindegy...
-
válasz
Azért azt már az elején többen leírtuk, hogy 0% esélye van egy Mint 22 működésének, ha rátukmálod az Ubuntu 18.04 /home-ját. Új telepítésű Ubuntu 18.04-re működhetne, de mint mondtam, az ezeréves fura programjaid attól még nem kerülnek fel, max a configjaik.
Azokat külön felrakni meg igen óvatosan kéne, ügyelve, hogy a régi configok maradjanak meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Szerintem ezt mondtam már én is párszor, ennek így nincs sok értelme. Főleg egymástól ennyire távoli rendszereknél, mint a 18-as Ubuntu meg a friss Mint.
Egyébként nekem nem jött át, hogy konkrétan át akarod ömleszteni a régi home-ot az új helyére, én abban a hitben voltam, hogy onnan ki akarsz másolni ezt-azt az újba.
No meg ugye Ext fájlrendszereknél jogosultság kezelés is van, így kicserélni a /home-ot rendszerek között az nem triviális.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103730 üzenetére
Nem, a bindnek nincs köze a szimbolikus linkekhez. A bind az az fstabnál van.
-
válasz
Atyaég! Nekem elég kínai, amiket írsz, de az EFI mappa megadása kéne, hogy működjön, nyilván duplakatt és elfogadás, de amikor a végrahajtás gombra kattintasz, akkor ott egy kisablak felugrik és ha nem jó, akkor vissza kell menned és addig próbálkozni, amíg nem lesz OK. Nagyon rég csináltam már, de mindig működött.
Ami még megdöbbentőbb nekem, hogy miért nem ugyanekkor, az install particionáló részében jelölöd neki a /home particiót? A felülírásra írtam is, hogy teljesen nem fogja engedni felülírni.
Mindjárt le is csekkolom ezt a külön EFI-be boot erőltetést...bár mondjuk ez Debian lesz, de működnie kéne mindenütt.
Megint olyan érzésem van, hogy amit pár kattintással el lehetne intézni, azt jól megbonyolítod.
Ha a rendszer nem azt csinálja, amit szeretnél, az mindig user error. Sajnálom, hogy megint ez kell mondjam, de ez van!
cigam kolléga mindjárt be is egerészik ide egy ezzel kapcsolatos szarkasztikus megjegyzést.
#/boot/efi was on /dev/sda1 during installation
Ez egyébként csak tájékoztat is téged, hogy a telepítés során a boot/efi az sda1-en volt. És ennek nem örülsz, ha jól sejtem.
Az a Mappa FSTAB-ba csatolás még nekem se ismerős túlzottan, ill sose próbáltam.
Egyébként ez a meglévő másik EFI installkor történő kijelölése nem sokban különbözik az itt leírtaktól.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pedig érdemes kipróbálni, nem bonyolultabb a szimbolikus link mint egy parancsikon Windows alatt. Jellemzően a GUI-n is szokott lenni olyan, hogy "Link létrehozása" vagy hasonló, de egyszerűen csak az ln -s ... parancsot futtatják. Itt egy egyszerű példa fejből:
Tegyük fel, hogy a /mnt alá van csatolva a partíció, amit a /home alól szeretnél elérni, mintha oda lenne csatolva. Erre csinálsz egy szimbolikus linket ezzel:
ln -s /mnt/adatok /home/felhasználód/adatok
És készen is vagy. Teljesen transzparens, olyan mintha oda lenne csatolva, de közben a linket bármikor törölheted.
-
Rimuru
veterán
válasz
Nem olvastam az elozmenyeket de a konkret kerdesre egy fstab-os pelda:
```
UUID=1234-ABCD /media/tibi/aero_ubi/ ... # felcsatolod a particiot
/media/tibi/aero_ubi/home/tibi/ /home/tibi none bind 0 0 # ha mar fel van csatolva akkor siman csak egy bind mount ahogy CPT irta
``` -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103723 üzenetére
Elvileg a --bind kapcsolóval lehet ilyet, de miért az fstabon keresztül szeretnél mappát csatolni?
Egyszerűen csak csinálj egy symlinket, és kész. Azt ráadásul bármikor egyszerűen meg tudod szüntetni. -
Warton
őstag
válasz
Egyébként a LM-ben van egy partíciókezelő vagy valami ilyesmi nevű progi, amivel GUI-n keresztül lehet intézni a csatolásokat. LM-ben eszembe nem jutna fstabbal szenvedni.
-
válasz
tordaitibi #103710 üzenetére
No szépen vagyunk! Tegnap még az volt, hogy ha kell menjek érte!
-
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #103710 üzenetére
Az ezrest nem kívánhatja senki de ha van felesleges pendrive, az mehet mellé, hogy az ISO-t legyen mire rakni...
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103689 üzenetére
Olvasd el amit linkeltem cikket. MBR esetén így sakkozik a W10. Nálad meg EFI van. Almát a körtével?!
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103685 üzenetére
Csak hát mbr-en ha az ember fia törli a win bootpartíciót, az kétesélyes, vagy elindul után vagy nem.
Ez nem kétesélyes. Határozottan nem fog, mert onnan indul a Windows.
Ez egy Windows alól "láthatatlan" rendszermag, ami nem kap betűjelet. MBR sémában egy külön kicsi partíció.
Természetesen rávehető, hogy egybe tegyen fel mindent, de ehhez nem szabad ráhagyni a partícionálást, meg kell adni neki, hogy adott partícióra települjön, és akkor tényleg csak egy partíciót fog elfoglalni.
Érdekes olvasmány: [link]
Ugyanis később (verziófrissítéskor) lecsíp magának egy helyreállítási partíciótNamost kitudja zoltanz partíciós táblája hogyan néz ki?!
-
válasz
tordaitibi #103685 üzenetére
Szegény zoltanz kollegára jól ráküldenél az MBR miatt! Csak ugye ha Windows is képben van, akkor azzal csak egyféleképpen tudok operatívkodni, de a kolléga nem szeretné, ha nyomtalanul eliminálódna az a jó kis Windows a gépéről!
Nem akarlak felzaklatni, de az MBR logikai particiói alkalmazás szempontjából ugyanolyanok, mint az elsődleges particiók! Ezeréve sok partíció volt a meghajtóimon és ezek javarészt logikaiak voltak. Úgy futott rajtuk minden OS, mint a nyúl!
-
válasz
tordaitibi #103669 üzenetére
Ja, hogy ez csak egygépes melóhely most, úgy érthető, ha nem kockáztatod a Windowst és a testi épséged!
Köszi az SSD ajánlatot, tényleg rendes tőled, de szerintem az utiköltségből innen Pestről vehetnék akár SSD-ket is. De igazából vannak ilyen 120GB meg 250GB Sata SSD-k ,egy PCIe 3.0 is van pluszban, egyik az duplán kicsi, mert 256GB és sajna 2230-as méretű, a Zbookba meg csak 2280-nak van rögzítőhely, így nem tudom beletenni. Tudom, Aliról lehet venni fillérekért adaptert, de nem rakok ilyeneket a gépbe.
Amúgy ilyen szempontból jó a Zbook, mert két PCIe 3.0 NVMe 2280-as megy bele és egy Sata hely is van. Van a szekrény tetején is egy desktop játékra, de dobozban van bő egy éve, abban is van egy jó kis Samsung 980 1TB NVMe.
Rajta van egy bootképes W10, én a helyedbe ki nem hagynám...
Óóó...ez külön vonzó lenne, mert a nemrég vett használtüzleti Zbook-ot is szűz Win11-gyel kaptam és sajna véletlenül leparticionáltam.Ihol-e a pólósoldal: https://pamutlabor.hu/shop/
-
válasz
tordaitibi #103661 üzenetére
sikeresen kirántottam a Mint telepítése közben a ventoyos ssd- az usb lukból, így a telepítő összeomlott, ez teljeséggel érthető
Nekem sima pihenésben is megnyeklett a ventoyos külső SSD-m.De hát melóban se csinálsz semmit, miért nem viszed magaddal! Gondolom félsz, hogy valamelyik Wines gépet taccsra teszed.
Nem fog amúgy elszaladni a kísérlet csütörtökig! Jó munkát holnapra, mára meg jó pihit a melóhelyen.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103663 üzenetére
-
válasz
tordaitibi #103652 üzenetére
Nem a Manjaro túl gyors, hanem a 2018-as ősUbuntud csigabiga!
Persze, 5-10 év alatt minden belassul, de ezt sokan nem tudják élvezni, mert picit frissebb rendszerük van!
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103655 üzenetére
Nem kel törölni semmit.
Amikor nem sikerült felcsatolni az fstabban, akkor ott lesz az amit eredetileg létrehozott telepítéskor a fájlrendszerbe.
Amikor sikerül az fstabbal felcsatolni, megjelenik a felcsatolt partíció tartalma. Attól még fájlrendszerben ott marad /home mappa, és annak tartalma, csak nem férsz hozzá, mert a csatolás "elfedi", kitakarja ami ott van.
Képzeld el úgy, mintha a /home egy (varázs) ajtó lenne. Ha nem sikerül felcsatolni, akkor egy új üres szobába jutsz(ezt hozta létre telepítéskor), ha sikerült felcsatolni, akkor pedig a már berendezett, belakott szobádba jutsz. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103650 üzenetére
Hogyhogyhogy? Fstabba beírod, hogy azaz xy lemez vz partícióját csatolja fel a /home alá. pl.
/dev/sdc3 /home ext4 defaults 0 2
Mondjuk érdekes lenne kipróbálni, hogy mappát is tud csatolni, vagy csak partíciót. tehát pl. a
/dev/sdc3/home /home ext4 defaults 0 2
érvényes-e. -
válasz
tordaitibi #103648 üzenetére
Esetleg felpakolom a Mintet, és utána live alatt felülirkálom a saját home fájlokat az Ubi home fájlokkal?
Jaja, ilyenkor csak ezt tudod csinálni! Amúgy nem baj az, ha kicsit elmolyolgat ilyenekkel az ember, mert néha én is rácsodálkozom dolgokra, amivel majd egy évtizede találkoztam és persze sok minden másként van, teljesen normális ez. (most nem a nyamvadt UEFI-re gondolok, de nyilván az is bejött már képbe egy ideje...bloááá....)Mondjuk ezek a particionálós, mountolós dolgok azért alapjaikban tuti nem sokat változnak, legalábbis nekem a Gparted használata ugyanolyan, mint amikor először láttam.
No de meglátjuk mi lesz a kísérleted vége, valami öszvérszerű rettenet akár ki is jöhet belőle.
-
válasz
tordaitibi #103638 üzenetére
Ha nincs az Ubuntudnak csinálva külön /home partició, akkor azt tényleg nehézkes lesz megadni a Mint telepítésekor!
Ilyenkor lenne a takarékosabb módszer, hogy a Home-ból a .config mappát másolod át és ezzel írod felül a telepített rendszert. De ha ezt megnézed és a saját .config mappáddal összehasonlítod, meglátod, mennyire nem lehet ezeket ebben az esetben lecserélni. De akár az egész Home-mal is felülírhatod.
Ja most látom pár válaszból, hogy utólag akarsz kreálni egy Ubuntu /home particiót! Olyant mondjuk lehet, de szerintem nézz rá az Ubuntu Home mappájára és erre...
Plusz ha a configja fenn is lenne az új Minten az Ubuntura telepített programoknak, attól még maguk a programok nem lesznek sehol!
Gui alól is lehetne egyszerű egér drag&droppal, vagy az nem teljes értékű itt?
Ha a Nemot rendszergazda módban használod, akár felül is írhatod a Home mappát, de nem fog mindent átmásolni, ha jól emlékszem, amikor elmentettem ezeket, akkor sem engedwett mindent másolni, egy futó rendszer alatt is lesz pár ilyen file. -
csixy
addikt
válasz
/dev/sdx/home -ként írod be , vagy valahogy még bele kell keverni az UUID-et az sdx helyett. Vagy (egy kisérletet megér) utólag a futó renszeren (brrrrr de futkos a hideg a hátamon) soft linkeled azt a másik /home mappát a /home helyett.
-
growler
őstag
válasz
A GParted Copy, Paste opcióival - de a Paste csak akkor aktív,
ha a célpartíció ugyanakkora vagy nagyobb mint a forrás
partíció.
(Kétségeim vannak hogy az Ubuntus /home jó lesz-e a Mintnek!). -
cigam
titán
válasz
Ez nem bug, ez feature! Rosszul fogod! Bármi!
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #103632 üzenetére
Erre célra találták ki a squashfs fájlrendszert.
Általában a routerek firmware-je is így van a flashra felírva. Tehát ha valamit törölsz belőle , attól nem lesz kisebb, hanem még több helyet foglal majd mert lesz egy plusz egy bejegyzés, hogy mittomén az a füge ott nincs. -
válasz
tordaitibi #103633 üzenetére
Fene se tudja, az EFI bejegyzések között csak azt látom, hogy ott a grub.cfg, szóval nálam azt fogja használni. Egyetlen EFI van és a Manjaro már Linux Mint telepítés után került be és azóta volt kernel upgrade.
Gyanítom erre is megbízható orvosság lenne a külön EFI partició.
Megnéztem, most a Mint kernel upgrade után mi a helyzet, de még mindig csak a
Failed to start pkgfile database upgrade
sorig jut el.
Ezután jöhetne csak a kernel panic.Gondolom lehetne konzolból frissíteni a Manjaro pkgfile database-t, de rollinghoz ennyire nem értek.
-
válasz
tordaitibi #103629 üzenetére
menuentry 'Manjaro Linux (21.3.7) (on /dev/sda5)' --class manjarolinux --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-simple-501b8f0d-62fe-4e80-858f-1afa0b6d305d' {
insmod part_msdos
insmod ext2
set root='hd0,msdos5'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos5 --hint-efi=hd0,msdos5 --hint-baremetal=ahci0,msdos5 501b8f0d-62fe-4e80-858f-1afa0b6d305d
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 501b8f0d-62fe-4e80-858f-1afa0b6d305d
fi
linux /boot/vmlinuz-5.15-x86_64 root=UUID=501b8f0d-62fe-4e80-858f-1afa0b6d305d rw quiet udev.log_priority=3
initrd /boot/intel-ucode.img /boot/initramfs-5.15-x86_64.img
}
Van a Linux Mint grub.cfg file, amiben benne van az összes fenn lévő rendszer, mint fenn is láthatod, kb így...No most ha a Linux Mint friss kernelt upgrade-el, akkor átírja ezt a sort: (nálad is ez történt anno, azért is használtad a fallback bootindítást)
initrd /boot/initrd.img-5.15-x86_64.img
ezzé:
initrd /boot/intel-ucode.img /boot/initramfs-5.15-x86_64.img
-
válasz
tordaitibi #103626 üzenetére
Jó, hát ott vidéken egyértelmű, de itt pesti panelprolik még a pálinkát is promóciós whiskey-s pohárból isszák. Meg ugye a nagyüveges Unicumot se egyszerű üvegből szlopálni.
-
válasz
tordaitibi #103623 üzenetére
...lehet kíváncsiságból kipróbálom majd, mit szól a 7 éves home-hoz egy friss Mint.
No erre nagyon kíváncsi vagyok!
Direkt nem hoztam példát előzőleg, de egy konvencionális Debian esetén nyilván működőképes a dolog. De ha a verziók között sok idő telt el, de főleg más disztró teljesen más asztali felülettel... OK, hogy vannak még csodák, de ez nem lesz közöttük. Aztán lehet megint én fogok tévedni, szóval csináld mihamarabb.
Te amúgy is sok olyan dolgot csinálsz a rendszereddel, amitől az ember eldobja a feles poharat és veszi elő a deciset!
-
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #103604 üzenetére
Mindig igy csinalom, kifejezetten orulok neki, hogy ha felrakok valamit, nem kell ujra bellitani, mert a konfigja mar a helyen van.
-
válasz
Én most elmentem a 7éve nyúzott Ubuntu /home-t.
Uccu nek legújabb Mint. És megadom neki a homet telepítésnél.
Nem lesz ebből irdatlan katyvasz?Ez mindenképpen katyvaz lesz, ezért nincs sok értelme a /home-ot külön particióra tenni, az max akkor ér valamit, ha ugyanazon kiadást telepíted fel újra és csatolod hozzá a meglévő /home-ot. Linux Mint-nek meg teljesen más config fájljai vannak, az úgy nem lesz OK. Soha nem alkalmaztam még külön /home-ot épp ezért. Az adat/letöltések külön partició az nyilván rendben van, azt csak csatolom az új disztróhoz.
Ezeket a régebbi configokat is csak azért mentettem el, hogy hátha valami hasznos infóra szükségem lehet belőlük, de egy újabb kiadást nem írtam felül még egyszer sem. Egyes programoknál működne, másoknál meg nem, így aztán bakfitty!
Egyébként meg...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jobb tiszta lappal kezdeni, ha már mindent újra kellett rakni. Ugye a lényeg a .config alatt van, annak tartalmát nem keverném össze a régi és az új rendszer között.
Az egész külön /home mappának csak akkor látom az értelmét, ha egyébként a oda tárolod le a cuccaidat, nem külön meghajtóra.
-
válasz
tordaitibi #103596 üzenetére
Én is mindig csinálok gépcsere/SSD csere esetén a meglévő főrendszerem /home config fáljokról mentést...aztán fogalmam sem szokott lenni, ezek hol is rejtőznek. Minap amikor beraktam ezeréves Sata Intel 520 SSD-t a Zbookba, az egyik régi Linux Mint /home-jában találtam vagy 6 ilyen régebbi Linux Mint config mentést. Megörültem neki nagyon, mert innen derült ki, hogy soha nem volt még ilyenekre szükségem. HDD-ken is vannak mindenféle mentések utóbbi 15 évből, nagy megnyugvás ez.
A manó csípje meg, mialatt írtam, Ördi felpattant a kanapéra és már cuppant volna a töltőkábelre, dehát ugye most esélye sem volt! Majdnem lefotóztam, de itt már menekülőre fogta...
Egyszer hagyom itt félpercre a notit, tuti ugyanaz lesz a kábel sorsa, mint az előző Dell Latitude-nál...
-
Nekton
aktív tag
válasz
tordaitibi #103595 üzenetére
Nem kérdezi telepítéskor a rendszerindító helyét. Csak egy root partíciót lehet kiválasztani és onnantól nem kérdez semmit.
Bár úgy még nem próbáltam, hogy két EFI is van. Talán akkor megkérdezi. Meglátom...#103593fekete.puma
Mit ne erőltessek? -
Nekton
aktív tag
válasz
tordaitibi #103590 üzenetére
Köszi!
Nem az adatvesztés miatt aggódom, csak a pillanatnyi munkavégzés ellehetetlenülés miatt. Van mentésem bőven. Paranoiásan sok is. Két NAS, egyik SHR, a másik RAID1-ben, plusz négy felhő plusz két külső HDD, valamint az egyik irodai laposon is fent van minden mert teleraktam SSD-vel.
-
válasz
tordaitibi #103573 üzenetére
Amúgy ennek a szindrómának több szinonímája is van.
Öregszünk, bölcsebbek lettünk, élettapasztalat,
Bőven jó ez így is!Leszarom tabletta lehet tényleg most hat, mert anno tizenx éve nem éreztem semmi hatását., pedig melóban nagy szükségem lett volna rá.
Ha jóval hamarabb van nyuszim, elég sok jó megbeszélésről maradtunk volna le itt. Már oda fajult a nyugidagis állapotom, hogy már a Poltopikba se írok jó ideje.
No mindegy, csak egészség legyen!
-
válasz
tordaitibi #103561 üzenetére
Atyaég...ilyenkor örülök Ördi nyuszinak, mert mióta megvan, sokkal toleránsabb vagyok mindennemű marhaságokkal szemben.
Így aztán nem is válaszolom meg most röviden a hsz-edet!
Gondolom nagyon bánatos vagy emiatt!
-
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi #103561 üzenetére
Ez jó volt, de komolyan :-)
Az a "baj", hogy én már "csak" használni akarom a gépet: tehát nem azért ülök le a gép elé, hogy új rendszert telepítsek, aztán megint újat, aztán kinyomozzam, hogy abban, amit éppen aznap feltelepítettem miért nem működik az, ami az előzőben működött, de annál meg valami más volt a probléma?! ;-)
Az, hogy itt ülök, és ezen a fórumon baromságokat írogatok még mindig értelmesebb elfoglaltság, mint a 12. diszrtibúciót feltelepíteni, mert a számítógépet most éppen használom, és nem használatra alkalmassá próbálom tenni - óriási különbség ;-) Szóval számomra itt 10 percig írogatni inkább OK, mint 5 percig guglizni, hogy a Debian alatt miért nem tudok nyomtatni, miközben eddig Mint, Fedora, openSUSE, Neon stb. alatt tudtam.
Én örülök neki, ha valaki szépséget lát ebben (rendszerbütykölés) , de én használni akarom a gépet: egy olyan disztribúciót keresek, amit feltelepítek tovább-tovább módon, és a végén minden működik, minden jól működik, feltelepítem a két multifunkciósunkat, azok is kapásból működnek, rákattintok egy videóra, működik, stb., ja, mindezt 4k monitoron, skálázott munkaasztallal, akadozás, baromságok, széteső megjelenítés nélkül, szóval ilyen magas elvárásaim vannak - tényleg magasak, mert még mindig nincs meg ez a disztribúció ;-) Tudom, a Windows vagy a macOS áll ehhez a legközelebb, de a Windows-t elég jól ismerem, inkább nem kérem, Apple gépet meg 2x vettem, és 2x nem bírtam megszokni - megszeretni (még annyira sem, mint a linuxokat ;-) , szóval egyelőre nincs kedvem harmadszor is megpróbálni. Bár erős a kísértés, hogy újra vegyek egy mac Mini-t, és hátha végre ráérzek ;-)
-
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #103524 üzenetére
Azt nem tudom, hogy a kolléga jobban megérti-e de azt tudom, hogy én egyre kevésbé mert behozol mindent is...
A Win elcseszi a Linux bootot végre javítva lett úgyhogy a W11 is akár mehet a Linux után telepítve.
És (állítólag) nem kesz többet ilyen hiba.
Leíra világosan, hogy nem akarja, túl vagyunk rajta nem téma. -
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #103514 üzenetére
Tehetséges vagy ebbe az analógia megfogalmazásba
. Én elvileg felhasználókkal dolgozom és az ő gondjaikat oldom meg, de így elmagyarázni nem tudom nekik a műszaki anomáliákat!
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103500 üzenetére
Nem kötelező, csak ilyenkor (alapból) nem szabad abajgatni Linux alól a Windows-t.
Plusz elég ha újraindítod a Windows-t, nem pedig leállítod. Csak akkor nem zárja le rendben a fájlrendszert, ha leállítod. Persze ha gyakran leállítod, és nem tudni legközelebb melyiket indítod, akkor praktikus lehet kikapcsolni.Krissz80
A Mint ismeri a secure boot-ot, felesleges kikapcsolni. -
Krissz80
senior tag
válasz
Nekem a secure bootot is ki kellet kapcsolni a BIOS-ban.
Amúgy valamiért ezen a laptopon volt hogy nem ment a saját touch padja, de lehet a fast startup módban csinálta csak mert amikor a gombbal kapcsoltam ki nem menüből akkor jó volt. (De mióta a Mint ott van mellette magjavult
)
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
De Win 11-ben úgy kell kikapcsolni, a régi vezérlőpult és ott az energiabeállításoknál kell kikapcsolni. Habár próbából a notebookon használtam egy nvme meghajtón win11 és linuxot, meglehet oldani, de jobb ha külön meghajtón van, már csak a méret helyfoglalás miatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103473 üzenetére
Hmm. Akkor még mindig csatolhatod állandóra a /home alatt az fstabon keresztül. Annak mennie kell.
-
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #103477 üzenetére
Server Windows biytosan nem indul ujra magatol, hacsak nem ugy van beallitva, de kliens Windows sem lepett meg ilyennel nemtomhany eve.
A frissitesek nemi eltolasa egyebkent - pont az altalad emlitett okok miatt - alkalmazott es bevalt gyakorlat. -
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #103458 üzenetére
Bocs tibi, az a ceges Win, aminek 48 nap az uptime-ja, nem lett frissitve - mivel kb. 30 naponkent (+-3) ad ki a Microsoft frissitest
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103470 üzenetére
Erre a konkrét esetre egy jobb megoldás, ha a háttérvinyódat teszed elérhetővé a /home alatt. Még csatolni sem kell oda, simán egy symlinkkel meg tudod oldani és akkor nem kell többet a csomagot buzerálni.
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #103460 üzenetére
" NEM hekkelni meg megkerülni kell ezt hanem a gyári repókba nem több éves, használhatatlan szoftvereket kéne babusgatni"
Tudod nagyon jól, hogy vannak kiadások melyek repoiban mindig
a legújabb verziójú szoftverek/csomagok vannak.
Csak-hát, Te nagyon beleragadtál az Ubuntu 18.04-be.
(Megértem hogy nehéz helyzetben vagy, de elobb-utobb
valamilyen irányba lépned kell!) -
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #103460 üzenetére
Azért gondolod így mert felületes vagy és ha azt mondanák határozottan, erélyesen egy szép napsütötte nyári napon délben, hogy megyünk megkeressük a napot az erdőben hogy honnan süthet, akkor mennél utánuk, hogy ne legyen kellemetlen.
Van sok ilyen ember ne sértődj meg, a többség ilyen.
Amit én mondanák azt inkább hagyjuk... -
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #103458 üzenetére
Hogyne érne már meg, főleg lényeges dolgoknál.
A fórumtárs sugallta, hogy háát az Ubuntu a Debián unstable ágán van veszélyes lehet...
Megnézed pl a Fedorát simán be lehetne kötni azt is, sőt még jobban mint az Ubit vagy a Mintet azon tényleg a legfrissebb dolgok vannak.
Arch meg még szóba sem került...
pl Debian stable: SMPlayer 22.7.0, VLC 3.0.18 [link] [link] ha jó a lista.
file-roller 43.0.1, Fedora alatt 44.5-1 stb...
Az ember ha körbejárja a dolgokat és megnézi, hogy milyen hibajavítások, fejlesztések voltak a stable ághoz képest eldöntheti, hogy azok halmozottan kellhetnek-e neki, vagy jó neki az, hogy a Debian kotlik rajta. -
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #103452 üzenetére
A lassan 2 eves Debianom koszoni, jol van, mukodik, eppen alola irom ezt a hsz-t. Mindezt ugy, hogy nem kellett semmilyen alkalmazaskonteneres megoldashoz nyulnom, ellenben nezek filmet, hallgatok zenet, virtualizalok, programozok, dokumentumokat szerkesztek, jatszok (igaz, csak OpenTTD) prezentaciokat keszitek alkalmankent. Mindekozben minden ceco nelkul meghajtok egy 34'-os (UWQHD - ha akarnam, 165Hz-en is) es egy 32'-os (FHD) kepernyot, a hordozhato Bose hangszorom bluetooth-on keresztul csatlakozik, radios az egerem es a billentyuzetem, AMD VGA, AMD CPU, 5TB SSD belul, 6TB HDD kulsoleg csatlakoztatva, van itt meg 2 LAN csatlakozas (1 Gb es 2.5, de csak az egyik van hasznalatban, noha mindkettot kezeli).
Ez az ocska, szar, regi Debian mindezzel egy hang nelkul megbirkozik, a security frissiteseket automatikusan dobja fel es neha megjegyzi, hogy kene egy reboot. Nyitva van ~50-80 bongeszoful, 6 terminal.
Ezt meg csak ugy:
uptime
00:06:55 up 16 days, 7:05, 1 user, load average: 2.26, 2.40, 2.53
-
vadkörte
addikt
válasz
tordaitibi #103427 üzenetére
...akik meg fő vagy másodrendszernek több os-t is használnak, azok jellemzően szeretik mindkét vagy mindhárom rendszert.
Pl. Mac-t használ munkára, Winen játszik és hobbista Linuxos. (elég ritka állatfajta az igaz)
Jelentkeznék Tibibácsi!
Munkahelyen Win11, otthoni gépen macOS (bár épp beröffenteni tervezem a régi Win10-es PC-m, mert nem tudtam eladni a Mac-re váltáskor, de néha jó lenne játszani (semmi komoly, Sniper Elite sorozat, Sniper Ghost Warrior, Silent Hunter-ek, Age of Empire, Age of Mithology, stb...), laptopon linux (Endeavour)
Mindegyiknek megvan a maga helye, előnye, sajátosságai, hülyeségei. Ezekkel együtt is szeretem mindet (na jó, a Win11-et annyira nem)És eből kifolyólag sokkal jobban, rugalmasabban, empatikusabban tudnak hozzáállni a másik problémájához.
Ebben van igazság. Sosem szerettem az IT-s sztereotípiákat - talán mert kocafelhasználó vagyok, nem IT-s - mintpl. minden Wines h***e, az almások sznobok (azért ennek van némi alapja), a linux-osok pattanásos képű kockák akikkel nem lehet normálisan beszélgetni. Egy jó ideje nem érdekel a gép "lelkivilága", nem akarom reszelni, csak használni arra amire való. -
sh4d0w
félisten
válasz
Nagyon el vagy tajolva.
Semmifele lelki problemat nem okoz, ha valaki magasrol tesz a sajat rendszereinek es adatainak a biztonsagara. Felhivom ra a figyelmet, ha belebotlok valamibe, ami security szempontbol nem oke, de ha valaki futyul ra, hat futyuljon.
Ettol viszont meg szolni fogok, mert altalaban veve is az atlagemberek nagy reszenek a biztonsagtudatossaga a Mariana-arok legmelyen van - meg persze vannak olyanok is, akik szandekosan hivjak ki maguk ellen a sorsot..."...begubózik vagy kiselőadást tart olyan biztonsági megoldásokról amikről az átlagnak lila lövése sincs..."
Erre azert dobhatnal egy linket, mert nem emlexem ra, hogy ajanlottam volna SIEM-et, hardveres tuzfalat, netan YARA vagy SIGMA scannert otthoni felhasznalasra.
-
válasz
No de egy kicsit a törpenyuszi is olyan, mint a Linux disztrók! Csak vele pont fordítva vagyok, mint a Linux disztrókkal, mert adott a nyuszi és jó ideje próbálom kideríteni, pontosan milyen alfaj is ő!? De az alapok ugyanúgy megvannak itt is és az azokból kiindult különféle alverziók is, ráadásul még a DE és nyuszik külseje is hasonlóan különbözik és még megvan az LTS - rolling párhuzam is, például a kosorrú és oroszlánfejű törpenyuszik a rolling, a a Klein, etc,. törpe és miniREX nyuszik inkább az LTS-t jelentik.
No de az alapok itt is és a Linuxnál is megvannak, azokat ismerni kell, ha foglalkozunk velük! Nem? De! Most azon agyalgok, hogy Ördi Zwerg Castor REX alfaj vagy inkább Nain Castor REX!?
No mindegy, szerencsére a HP Zbook töltőkábele jobboldalra esik, így nem fér hozzá, ha a kanapéra felugrik segíteni.
Minap éppen unatkoztunk talpkenegetés közben és Wuki/Ewok külsejű nyuszit fésültem belőle, egész jól tűrte.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103371 üzenetére
Hát ez nagyon érdekes lista. Főleg az, hogy random módon (nem)indul el.
Pl. a frissebb futató környezethez sem köthető, hiszen a Manjaro-n tippem szerint újabb verzió fut mint az Ubuntu-n, aztán pont azon indult el az Opera.
Akkor viszont mitől függ? Nem nézted esetleg terminálból?
--
Debian esetén külön ISO-t kell letölteni a live rendszerhez, a telepítő nem tartalmaz live rendszert. A live-ról viszont elindíthatod a telepítést. -
válasz
tordaitibi #103375 üzenetére
Leírtam hogy a Debian nekem meghaladja a képességeimet.
Dehogy haladja, nyilván ha az Expert install-t választod a kezdő boot install képernyőn, az kicsit talán fejvakarósabb. De elrontani azt se könnyű.
Nem a netinstallt akartam livébe indítani hanem egy 3,7GB iso Debiant de nekem nem sikerült.
Tibikomám, nem néztelek hülyének, szóba se került a netinstall.
Amit letöltöttél, az ez lehetett, ami nem live-képes ISO:
https://cdimage.debian.org/debian-cd/current/amd64/iso-dvd/
Ez a link viszont a live ISO-khoz visz:
https://www.debian.org/CD/live/
Ha innen indultál volna, a felsorolásból még háttal ülve is nyilvánvaló a helyzet.
Te a felső linket választottad a képről, holott a legalsó lett volna a barátod...
Elsőre nehéz elfogadnod, de a Debian a legrugalmasabb és ezáltal a legegyszerűbben használható disztró, picit át kell hangolódni rá, de tényleg ez van.Ha nem változott a dolog utóbbi pár évben, akkor a live-ból kezdeményezett install esetén a Calamares installhelper visz végig a telepítésen, ha viszont bootnál egyből az installt választod, akkor a normál Debianos installhelper visz végig, itt lehet kiválasztani az Expert install módot. Lassan ideje lenne kicsit belerázódnod már ebbe is! Nem? De!
(meg is hoztad a kedvem egy Debian installhoz, erre az új szerzeményre még csak két Linux Mint Cinnamont raktam, mióta megvan)
Jó, mondjuk ha gyerekkel játszol ezekkel a matujalem gamékkal, akkor meg van bocsájtva majdnem minden.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103373 üzenetére
Értem
Megnézheted ezt is: FlashArch snap [link]
Böngészőbe meg van a ruffle kiterjesztés a webes swf játékokhoz. -
Krissz80
senior tag
válasz
tordaitibi #103375 üzenetére
Jók ezek a régi játékok, én majd a MAME-t tervezem beüzemelni.
Meg a Kega-t , ahhoz esetleg van valakinek infója hogyan lehet, mert csak egy fájlt tudtam letölteni hozzá. Ez azért jó mert tud Sega 32X-et is emulálni és a Pitfall azon sokkal szebb.
És a Supernintendóval ellentétben a zenék is jobban bejönnek Sega-n. -
válasz
Ne szórakozz már, ugyanúgy indul a Debian is live-ban, mint a többi disztró, csak itt van külön live és install-only ISO, nem mindegy, melyiket töltöd le!
Amúgy nincs semmilyen naptár app azon az Ubuntun? Ha lenne, láthatnád, hogy a 21. században járunk egy ideje!
Azon a flashplayer appon nekem is fennakadt a szemöldököm...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
A Flashplayert azt mire használod manapság?
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103349 üzenetére
Köszi! Ez érdekes.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103342 üzenetére
5-6 éves appimageket friss rendszereken és halott nem indulnak el.
Áll,álj,áljunk meg egy picit! Az appimage futtató környezet nem kompatibilis visszafelé?
Tehát ha van nekem egy 5 éve letöltött "valami", akkor azt egy idő után nem fogja tudni futtatni? Vagy mi az ami megváltozott 5 év alatt? Pl. egy program arra van tervezve(felkészítve) hogy X alatt fusson, akkor az természetes, hogy nem (feltétlenül)fut Wayland alatt, de ez nem az appimage hibája. -
Zó
aktív tag
válasz
Továbbra is az a kérdés, kit értünk kezdő alatt.
Ha van IT-s "életképessége", affinitása minimális, de nagyon körülményes dolgokat nem akar csinálni, annak a kezdőként sem életveszélyes terep a barátságosabb disztró.
Akinek meg a Windowshoz sincs lövése, csak a számtech boltos vagy az unoka beállította neki, hogy mehessen a Facebook és a YouTube, az a Windowsban is elveszik, és ezeket Linuxon is fogja tudni csinálni, úgyis mással kell bekapcsoltatni a gépet, a terminálban hülyeségeket meg csak akkor csinál, ha összekeveri a Messengerrel. (Persze immutable OS-szel is lehet próbálkozni.)
Szerintem nagyon is egyénfüggő, hogy a felhasználónak vajon mire van szüksége, hogyan is használná a rendszert. Nem azt mondom, hogy mindenkinek Linux kell, és pláne nem is fognak átállni egyhamar, csak van egy olyan érzésem, hogy túl van lihegve a kezdőség, túl van misztikálva a Linux, és tömegektől el lehetne venni a windowsos jogosítványát is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Talán kétszer töltöttem le appimage-t összesen, azok működtek.
Arch-on az aur bőségkosara miatt nem igazán vagyok ilyenre rászorulva. Most legutóbb az egyik új TA jellegű stratégiát töltöttem le ilyen formában.
Snap-et is csak Lubuntu kapcsán, ahol lassabb lett tőle a Firefox... Mindenesetre ezek a megoldások a koncepcióból fakadó tünetek kezelésére vannak.
-
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #103323 üzenetére
"Mivel még mindig nincs olyan hogy na igen na ez a Linux. Nincs."
De van, valogass."Az emberek nem úgy mennek be a boltba hogy Kérek egy Linuxos routert."
Ezzel most pont jol alatamasztottad, amirol jartatom a szamat. Fingjuk nincs arrol, hogy Linuxot hasznalnak, de allandoan pofaznak a Linux desktop everol. Nem mellesleg egyebkent nyugodtan kerheti igy, mert nem is tud masmilyet megvenni."Vagyis én még mindig hiányolom azt "A" Linux desktop kiadást (szándékosan nem disztrót írok mert az vitára adhat okot) ami világosan egyszerűen tudtára adja a töklámának hogy na igen ezt kell nekem letölteni és bootpendrájvot csinálni belőle."
Szolj, ha talalkozol ilyen Windows kiadassal, addig itt vannak a kezdok rendszerei."Egyébként ez már végre valamennyire fénylik az alagút végén (hogy Uby fórumtárstól plagizáljak) mert beírva a gugliba hogy Linux letöltés, az első oldal 2/3-a a Linux Mintet hozza be találatnak, némi más marhaságok és egyszem Ubuntu mellett."
Mindenfele szemelyeskedestol mentesen: ezek szerint nem tudod, hogyan mukodik a Google keresesi algoritmusa."Tudom hogy a te véleményed szerint ez a linux szabadságának megölése. Pedig nem, amiért én papolok a Linux desktop elterjedése lenne és ettől még létezhet kismillió disztró meg router meg anyámtyúkja."
A Linux koszoni, most is eleg jol elterjedt es mar igy is tul sok baromsag van benne, kezdve a systemd-vel, nincs szukseg tobbre."Az Android az Android. A Mac az Mac. A Windows az Windows. Az Iphone az Iphone
A Linux az .....? Nem, nem linux de akkor mi?"
Nem, az Android az Linux. Linux a kernel, Linuxos fork a csomagkezeloje. A Mac az Mac OS, a Windows az Windows, az iPhone iOS, a Linux pedig Linux. Azt kellene megerteni, hogy ahogyan a Windows 10 egy szoftvercsalad, ugy a Linux is az. Ahogy a Windows alkalmazhato embedded, desktop es szerver rendszernek (azert ez utobbi kifejezetten csak a core rendszerre ertendo), ugy a Linux is. Csak utobbi sokkal tobbmindenre is jo, routernek, TV-nek, szuperszamitogepnek is, a Windows-nal emlitett 3 mellett."És ezt itt is látom a topikba mert beesik egy most kezdő, és csak annyit kérdez, mit telepítsen? És püfff, tegyél Ubuntut, tegyél Mintet, jó az Arch is ha kell a rolling (de szerencétlennek foggalma sincs mi az a rolling meg lts...), lehet Manjaro, próbálj rá a Fedorára, legjobb a Debian, ha játszani is akarsz nézz rá egy Nobarára stb stb. Mivan..?"
Osszefoglalo - marmint egy update utan es oda be lehet linkelni disztribuciovalasztot is. Mar persze ha egyaltalan hasznalna valaki, mert az a piros gomb meglehetosen kicsi, nem feltuno, de ez mar fejlesztesi kerdes."...de leírtam ezeket ismét mert még mindig nincs desktop Linux."
De, van desktop Linux, meghozza annyi, hogy arra hajlamosak atnyergelhetnek a masik vesszoparipara, az egyseges Linuxra. (Mondjuk kivancsi lennek, az egyseges Linux utan ahitozok mikor fizetnek ki a Red Hat arat, mert ha lesz ilyen, akkor az a Red Hat lesz, IBM arazasban.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest