Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Anakin007

    aktív tag

    válasz VaZso #5618 üzenetére

    Bár nem vok egészen képben a problémáddal, csak vmi rémlik, hogy egy ideje ezen vergődsz, de Keine panic, megoldjuk :)
    Most csak a hálózatkezelésről szólnék mandriván(is), meg hogy mi merre hány méter a legutóbbi kérdéseid végett (nagyon nagy vonalakban, mert ez egy buguntu-őrült topikká kezd válni). ;]

    "melyik program tudja, hogy mi az aktuális modulnév, amire hivatkozni kell"

    A hardrake (mandriva-specifikus, de nagyjából ugyanígy megy ez más rendszereken is, csak más a neve a gyereknek). Van neki egy adatbázisa, amit rendszeresen frissítenek update-kor. Ez tartalmazza, hogy az lspci és isapnpdump által kinyert infók szerint melyik elérhető kernel modul lehet(ne) az adott karihoz nyerő.
    Ha talál egyezést a már létező (lefordított) modulhoz, megnézi a /etc/modprobe.conf-ot, hogy kell még vmit csinálni a modullal betöltéskor (pl. paramétereket átadni, megváltoztatni az alapértelmezés szerinti eszköznevet, pl. első megtalált hálókártya esetén eth0 lenne a kártya "neve", de itt lehet alias-t írni rá, hogy mondjuk eth666 legyen inkább, stb.
    Ezután ellenőrzi a /proc/modules-ből, hogy nem lett-e már korábban betöltve (lásd: /etc/modprobe.preload: ide tesszük azokat a hw-ket, amiket vmiért minden más előtt kell inicializálni, "előtölteni") ). Ha nincs még betöltve, akkor betölti végre a modprobe.conf-ot is figyelembe véve.
    Ha nincs megfelelő modul, akkor a DKMS-el csinál egyet a futó kernel forrásából és megy minden, mintha eleve is létezett volna a modul.

    "Nem tudom megnézni, hogy a modul kezeli-e a hardvert"

    Dehogynem, ráadásul minden linuxon így megy: egyrészt a syslog-ban, másrészt a dmesg-ből, ha kézzel, a modprobe -al töltöd be a modulkát. Pl:
    modprobe eepro100
    dmesg
    Erre a kimenet utolsó sora:
    Mar 8 12:34:16 server2 kernel: eth0: OEM i82557/i82558 10/100 Ethernet, 00:06:6B:14:32:FB, IRQ 20.

    Ebből az látszik, hogy lelt egy i82557/i82558 chipsetes hálókarit (mert eth0 lett a neve) és a 20-as megszakításst használja.
    Ehhez persze az kell, hogy előtte ne legyen betöltve a modul. Ha nem használható a modul az eszközhöz amihez használni szeretnéd, akkor hisztizik, hogy nem talált eszközt, amit a modul meghajthatná. Szvsz ha van vmilyen IRQ az eszközhöz rendelve, akkor nagy valószínűség szerint "a modul kezeli-e a hardvert". :)

    "...nem tudom, hogy hívják azt a részét a rendszernek, amit a grafikus felületen lévő beállítóprogram babrál..."

    Ez mindig attól a hw-tipustól függ, amit babrálsz ill. a beállító progitól :) nézd meg a beállítóprogi help-jét v. manját. Nem részletezem itt, mert rendszerfüggő és a sok buguntus a végén még agyonlő :D Esetleg wlan ügyben kérdezz a mandriva topicban ;]

    "Mi felelős a hálózatért..."
    Sokminden. Mandriván pedig különösen szépen, bár abszolút nem kezdőknek való bonyolultsággal van kivitelezve. Szintén kérdezz rá a mandriva topic-ban erre, mert a sok ubi-s a végén nekiáll implementálni, ha nekiállok részletezni :D Jah meg hogy eleve mi is a konkrét probléma ;] Sajna én már fáradt vok visszaolvasgatni, sorry :B

    "b43-mat be tudom tölteni,de a wlan visszajelzése nem gyullad ki"
    Valszeg én vok a láma ehhez, de nem lehet, hogy csak wifi aktivitásnál kéne neki bármit is csinálnia?

    Kitartás! :)

    Ha Isten létezne, hinnék benne.

Új hozzászólás Aktív témák