Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • 1 among many

    tag

    Előre leszögezem, semmilyen vitát nem akarok indítani. Egyszerűen kissé csalódott vagyok.

    Utálom az m$-t, az összes élősködő multival egyetemben. Minden szempontból sokkal szimpatikusabb a nyílt, szabad szoftverek világa. Tizen éve várom a pillanatot, hogy elkezdhessek átállni vinnyózról, de egyszerűen nem találtam olyan helyzetet az életemben, ahol megérte volna. Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy ne lenne rengeteg ilyen úgy általában, nagyon is sok van, de engem teljesen elkerültek.
    Hobbiból persze bármikor feltehettem volna a win mellé egy 2. os-t, de akkor meg minek? Nem egy plusz hobbira vágytam, hanem a multiktól való (legalább részleges) szabadulásra. Ha meg kell tartanom a wint, mert amin, bár nem szeretem, de egyébként meg tudok csinálni mindent, amit akarok, linuxon meg nem, akkor nincs értelme.

    Most azt gondoltam, hogy ha egyelőre a saját környezetemet esélytelen winmentesíteni, de itt a remek alkalom, hogy +1 masinával javítsam a neten lógó pc-k arányát os terén.

    12 éves gép, gondoltam egy jól optimalizált, erőforráspazarlást mellőző os, amin minden jelen esetben elvárt dolgot meg lehet csinálni, a várhatóan gyengébben muzsikáló winhez képest jó választás lesz. Pont az ellenkezőjére számítottam, mint ami történt. Hogy az integrált vga-hoz nem találok drivert win-re, és csak valami csökkentett módban lesz hajlandó működni, a linux meg, mivel nincs jelen az újabb termék vásárlására ösztönzés kényszere, vidáman támogatja a mai napig a legacy cuccokat.

    Azt is tudom, hogy a semmiből nem könnyű drivert írni, és ha anno nem volt, akkor azóta végképp nem érte volna meg csinálni hozzá. Reméltem, hogy menni fog. Pech.

    BluEyes: "Mondjuk a korukat tekintve az xp ugyebár 2001-es, a próbált linuxok viszont frissek, tehát ebből a szempontból az a korrekt, ha egy win8.1-et próbálsz rá a gépre."

    Itt nem egy régi win "versenyzett" az új linuxokkal, hanem az összes létező os egymással, és (egyelőre úgy néz ki) egy öreg win nyert. Ha tudsz, tudtok olyan linuxot, ami egyidős az xp-vel, elindul ezen a hasonló korú vason, és megfelel a követelményeknek - GUI, winnél nem bonyolultabb install és használat, faszbúk, gmail, youtube, xvid filmek és Skype -, tökéletesen megfelel. Nem feltétel, hogy mai legyen, csak durva, veszélyes ismert hiba ne legyen benne.

    lionhearted: "Hiába nem szempont semmi, a Savage GPU híresen rossz linux driverekben. Onnantól meg burul az egész."

    Ha jól sejtem, ennek tudatában nem sok értelme van a további próbálkozásnak.

    PCLinuxOS LXDE 2013 Desktop - ezt még megpróbálhatom, ha az Embedded ProSavage8 3D Graphics w/ 32M share memory mellé is látjátok értelmét.

    Egyébként természetesen köszönöm a tippeket, és drukkolok nagyon a szabad szoftvereknek. :) A Steam OS-ben bízom, hogy nagy lendületet ad ennek a vonalnak.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák