Hirdetés
- Ilyen videokártyát választana a DOOM Slayer
- Üvegben nem szűköldködő GameMax mikrotorony, "lopakodó" alaplapokhoz is
- 14 GB/s-mal olvasó, DRAM-os SSD az ADATA palettájáról
- A készülő legújabb node-ján is kerüli a legmodernebb EUV berendezéseket a TSMC
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Asztrofotózás
- Akciókamerák
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vezetékes FEJhallgatók
- ASUS ROG Ally
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
-
PROHARDVER!
Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hdtomi
senior tag
válasz
King Unique #4554 üzenetére
Köszönöm a válaszod!
Kábel is ugyanaz, írást és olvasást is próbáltam. 13 éves a merevlemez, HD Sentinel szerint 100%-os, egy 8 gigás film volt rajta, azzal próbáltam. Lehet a kora a gond, nem más. Kicsit bosszant a dolog, mert ezt a HDD-t szánta bele, ezt használom gyakrabban, de ha úgy van, szerencse pillanatok alatt tudom cserélni.
-
King Unique
titán
Ezen a Gembird EE2-U3S-2 külső házon Type-A fizikai interfész van, ami tényleg robusztusabb és strapabíróbb, mint a Micro-B. Azt pedig a gyártó weboldalán is írják, hogy ASM1153 chipes, meg gondolom PID: 1153 azonosítós, azért nem lehet frissíteni a firmware-t az összefoglalóban leírt módon. A topikban korábban tesztelt Kolink HDSUB2U3 külső ház is ilyen. Ha már SSD-vel használod, akkor azt neked is megköszönnénk, ha letesztelnéd Windowson, hogy működik-e USB-n a TRIM. Ha támogatja a külső ház az UASP-t, akkor Windows 8.1 és 10 rendszereknél lehet rá esély, sőt a nemrég linkelt példában is ASM1153 chip volt.
Köszönjük a beszámolót!
-
A-hole
csendes tag
Ha még érdekel valakit. Gembird EE2-U3S-2, nekem van ilyen. Asmedia 1153, firmware nem cserélhető, próbáltam. Kikapcsoláskor a HDD-t nem állítja le, ezért SSD-vel használom. Viszont meg vagyok vele elégedve, mivel eddig az eszközig, minden 2,5 colos külső ház csatlakozójával volt problémám, de ezzel sosem volt ilyen jellegű gond, sosem volt kontakthiba, vagy ilyesmi, és így ezzel járó váratlan le vagy felkapcsolódás, meg adatvesztés, stb., nem éppen kellemes anomáliák, szóval elképesztően masszív (egyéb csatlakozósakkal meg szívtam folyamatosan, viszont már van 2 db USB C csatlakozós cuccom, azokkal sem volt még soha gond). Azt nem tudom, van e benne szivacs, de se HDD, se SSD nem lötyög benne. Mondjuk elég puritán a megjelenése, de egy ilyen vackon aztán ugyan mindegy.
-
válasz
King Unique #4555 üzenetére
Raidsonic már nincs nálam, de az Orico-val este bepótlom.
-
King Unique
titán
válasz
AxBattler #4553 üzenetére
Az ORICO 2518S3 eleve egy jó külső ház, azzal mondhatni jól, illetve jobban jártál. A szintetikus tesztek eredményei jónak mondhatók, SSD-vel UASP módban kb. ennyit kell tudnia egy ilyen külső háznak USB 3.0-n. A korábbi tesztben a többi lényeges dolog le van írva, viszont USB-n a TRIM működéséről nem volt szó, ahogyan most sem. Ha esetleg le tudnád még ezt tesztelni, ahogyan azt korábban más is tette, akkor azt megköszönnénk.
Köszönjük a beszámolót és egyben a teszteket!
-
King Unique
titán
Ha USB 3.0-n a többi HDD-vel megfelelő adatátviteli sebességet produkál a külső ház ugyanazon hardver- és szoftverkörnyezetben, akkor a külső ház hibája elvileg kizárható. Valamint az adott USB-kábelé is, ha az előbbi esetben is az volt használva. Vagyis a most említett problémánál valószínűleg maga ez a másik HDD lesz sebesség szempontjából a szűk keresztmetszet. Ha nagyon tele van másolva és kevés rajta a szabad terület, töredezett a fájlrendszere, akkor nem meglepő a belassulás. Valamint a másolásnál az sem mindegy, hogy miről és hova történik, azaz olvasás / írás van-e a külső merevlemezen. Ha pl. írás, akkor ott is számít a forrásmeghajtó sebessége, amiről a másolás történik. Az utóbbi lehet akár alapból lassabb is, iletve annál szintén lassulást okozhatnak az előbb említett dolgok és így lényegében visszafoghatja a sebességet, hiába tudna a külső HDD nagyobb tempót. Aztán a fájlméret sem mindegy, a nagyobb méretű fájlok másolásánál jönnek ki a szekvenciális maximumok, míg az apróbb fájloknál rendszerint eleve visszaesik az adatátviteli sebesség. Továbbá a belső HDD állapota (HDS) sem mellékes, mivel akkor szoktak még (extrém módon) belassulni, ha gyenge / hibás szektorok vannak a lemez felületén.
Maga az ORICO 2139U3 külső ház, illetve az abban lévő NS1068X / JMS578 chip amúgy ez esetben biztos nem fogja vissza a sebességet, mivel SATA 6 Gb/s alapú és támogatja az UASP-t. Vagyis ennél is csak SSD-vel lehetne kihasználni az USB 3.0 szabvány maximumát, ami a másik fórumtag által nemrég készített tesztben is látszik egy szintén ORICO külső háznál. Ellenben egy 2,5"-os HDD-vel eleve nem, mivel az alapból nem tud ilyen sebességet (teszt).
-
válasz
King Unique #4534 üzenetére
No, hétvégén kicseréltettem a Raidmax-ot egy Orico 2518S3-ra, tapasztalatok: összehasonlíthatatlanul minőségibb ház, korrekt csomag, ugyanannyi pénzért.
Érdekes, hogy az SSD is átfűtötte picit...A teszteredmények pedig (először NTFS, majd exFAT):
-
hdtomi
senior tag
Sziasztok!
Vettem egy ORICO 2139U3 külső házad, régebbi merevlemezekkel használom. ~80000kybte/mp a másolás, ami a merevlemezekhez képest szerintem rendben van. De pár napja az egyik HDD csak 30000kybte alatt másol, természetesen USB 3.0-rá csatlakoztattam, próbáltam két gépen is. Ebbe a külső házba megnéztem egy másik HDD-t is, az jó.
Mi lehet a gond? Asztali lejátszóra is rákötöttem, lehet hülyeség, de nem állítódott valami el, mert előtte szerintem rendben volt.
-
King Unique
titán
Az egyes My Passport sorozatoknál igen, hardveres titkosítás van. Ahhoz kell a spéci vezérlő, mivel USB-chip szinten alapból titkosít, a mellékelt szoftver csak a jelszókérés aktiválásához / deaktiválásához kell. Az M3 Portable esetében szintén van titkosítás, ami a Drive Manager programból vett screenshoton is látható. Aztán, hogy ez csak szoftveres, vagy hardveres-e, az más dolog. De ha azonnal, real-time lejelszavazza a teljes meghajtót / partíciót, akkor hardveres lehet, mivel a szoftveres a partíció méretétől függően akár órákig eltarthat.
Ez a JMS578 vs. JMS579 chip és firmware kérdése eleve zavaros, a gyártó (JMicron) pedig jellemzően nem nagyon közül ilyenekről pontos információkat. Ezért jobb híján csak feltételezni, meg találgatni lehet.
Az ASMedia MP Tool esetében már volt szó több alkalommal itt a topikban arról, hogy a főablakban pl. az Idle Timer, valamint a Check Config megnyitásánál a Device Info X / O értékei nem feltétlenül a valós állapotot mutatják. Illetve némelyik csak az alapértelmezetten betáplált érték, amit a konfigurációs fájlból (INI) olvas ki a program. Nálam is egyébként "Never" érték szerepel az 1.10-es és a 2.02-es verziónál is olyan külső háznál, aminél eleve 10 perc utáni alvó állapot van beállítva. A legújabb 3.6.3.0-s MP Tool meg elvileg USB 3.1 Gen 2-es ASMedia chipekhez való és nálam szintén 3 percet mutat a főablakban az Idle Timer az előbbi külső háznál. Ellenben a Device Info ablakában az Idle Timer = Never...
-
tomp
félisten
válasz
King Unique #4548 üzenetére
A My Passport ugye tud titkosítást. Abban JMS579 található. Nekem a Samsung M3-as fw-ben szerepel a végén is 579 így szerintem ebben is JMS579-es van mivel az M3 is tud titkosítást.
Azaz az észjárásom alapján a "JMS579.0103" azonosító tartozhat JMS578-hoz és JMS579-hez is. A tényleges típust a fw utolsó szekciójában lehet megtalálni. A JMS579-es típus szerintem csak a titkosításban tér el.ASMedia:
MPToolban az Idle Timer miért nem a valós értéket mutatja? Egyik verzióban "never" a másikban 3perc. A valóságban viszont 10perc.
3perc, never -
King Unique
titán
Igen, reális lehet amit írsz, ez magyarázná azt is, hogy egyes JMicron vezérlőkről miért alig / nem találni információkat, miért nem jellemzők natúr külső házaknál, adaptereknél. Például korábban a WD egyes külső merevlemezeiről is volt egy cikk és abban egy tanulmány, ahol olyan chipeket soroltak fel, amik leginkább a gyárilag készre szerelt megoldásoknál voltak használatosak. Igaz az egyes WD-knél a hardveres titkosítás is rendszerint speciális vezérlőt kíván. Egyébként az aktuális My Passport sorozat 2 TB-os modelljénél egy teszt szerint JMS579 chip van a panelen, tehát valóban létezik ilyen. De azt a tesztben is írják, hogy a gyártó weboldalán csak a JMS578-ról találni információt, ellenben az előbbiről már nem.
A BIOS-ban az USB-portok működésére vonatkozóan általában a Legacy USB Support és az EHCI & XHCI Hand-off opciók szoktak lenni. De hardvertől és (UEFI) BIOS-verziótól függően lehetnek eltérések, akár további beállítási lehetőségek is. Az USB 3.0 működésére az XHCI vonatkozik, de a(z) disabled / enabled értékekkel általában csak azt lehet beállítani, hogy USB 2.0 / USB 3.0 módban működjön-e az USB 3.0 port. Viszont egy próbát esetleg megérhet a beállítások átnézése, hátha.
-
tomp
félisten
válasz
King Unique #4545 üzenetére
Az aktuális kínálat között nem szerepel a JMS577 sem miközben van.
2014-es computex anyaga
kép
Külső merevlemezekhez van/volt. Gondolom azért nincs a listán mivel vagy limitált volt vagy csak készre szerelt külső merevlemezzel volt a piacon.
JMS579-ről csak úgy találkoztam, hogy a tulaj belenézett a fw fájlba ahol ugye JMS579 olvasható. A tippem szerint az 578-as lapka a piacra 579-es kóddal került ki de magán a lapkán az azonosító maradt mivel a 9-es csak szoftveres javítást takar. Nem lenne egyedüli eset. (az eredetileg 578-nak megtervezett lapkát tovább reszelték és már új kódnevet adtak neki de mivel azt 578-nak adták volna ki így az került a lapkára)Volt itthon egy eleve sérült adapterem. Lementettem a fw-t aztán szétnyúztam. Lapkán JMS578 olvasható. A lementett fw-ben az elején JMS579-es kód található de a végén viszont már 578! Csak a Samsung M3-as külső HDD-ről lementett fw-ben olvasható a végén is 579! De ez már speciális eset mivel dedikáltan a külső merevlemezhez van.
Tavaly volt egy tiszta telepítésem. Maga a rendszer pedig Win10 Pro. Majd megnézem nincs e valamilyen kapcsoló a BIOS-ban amit kikapcsolt volna a windows.
-
King Unique
titán
Azt néztem én is TC-vel, meg a FW Update Utility-ben a JMS577/9 sorozatra vonatkozó megjelölést, de az még nem feltétlen jelenti azt, hogy JMS579 chipről van szó, már ha van olyan egyáltalán. Pláne, hogy olyannal eddig ilyen eszközökben nem nagyon lehetett találkozni, plusz a JMicron aktuális kínálatában sincsen ilyen Gen 1-es (USB 3.0) vezérlő.
Ha másik driverrel sem megy USB 3.0-n az UASP, akkor egyelőre passz. Csak emiatt a többi drivert, beállítást meg gondolom nem tervezed piszkálni, ahogyan a másik build és a clean install sem opció. De mindenesetre abnormális ez az egész, mivel normál esetben az UASP-nek Windows 10-nél patent működnie kellene.
BÚÉK!
-
tomp
félisten
válasz
King Unique #4542 üzenetére
BÚÉK
Ráengedni a frissítést garantáltan nem fogom. Nem levélnehezéknek vettem.
Amúgy érdekességként megnyitottam a JMS578-as fw fájlt a TC nézőkéjével.
Az első sorban "JMicron JMS579.0103" olvasható. Kíváncsiságból lementettem az adapter és a megegyező külső merevlemez fw-t. Azokban is "JMicron JMS579.0103" olvasható.
Sajnos a JMS569-es külső vinyónál nem tudja lementeni a fw-t olvasási hiba üzenet miatt de ennél van egy "JMS539 HDD FW" opció is mint pipálható dolog. Kiválasztha lehet tudná menteni?Találtam eldugva egy 2018-as gyártói(azaz ASMedia) drivert. Ezzel sincsen UASP. Pedig Win8.1-ig volt. Na mind1 ez nem zavar.
-
King Unique
titán
Ez alapján tényleg esélyes a JMS578 chip, de csak azért nem érdemes ráereszteni a frissítést, hogy jobban meg lehessen bizonyosodni róla. Pláne, hogy eleve kétesélyes a dolog, az előző válaszban linkelt példánál sem volt a leírtak alapján inkompatibilitásra figyelmeztető hibaüzenet és engedte a program a frissítést, aminek meg is lett az eredménye...
Az UASP működésénél érdekes a problémád, de az valószínűleg az ASMedia USB 3.0 driverrel kapcsolatos gond lehet, ha USB 2.0-s csatlakozásnál oké. Aztán a Windows 10-nél is nemcsak egy, hanem eleve több verzió (build) van, akár attól is függhet. A másik driver telepítése mellett pedig van amikor az USB-tárolóeszköz eszközillesztőjének manuális eltávolítása, majd újratelepítése is megoldhat bizonyos gondokat. Egyébként Intel alaplapi USB 3.0 vezérlőnél, illetve arra épülő hardvereknél nem volt még ilyen problémán, valamint a Windows 10 amúgy is natívan támogatja többek között az UASP-t is.
-
tomp
félisten
válasz
King Unique #4540 üzenetére
Ami feltűnt, hogy ha a FW Update Utility programban az adaptert kiválasztva megnyitom a JMS578-as fw-t azt elfogadja. De ha már a JMS569-es külső merevlemeznél töltöm be rögtön reklamál, hogy ez a fw nem ehhez a chiphez való.
Ebből azt következtetem, hogy az adapterben 578-as lap van. Sajna szétszedni károsodás nélkül nem lehet pedig csak össze van pattintva de nagyon feszesen...
Frissíteni amúgy nem akarom mivel ahogyan írtad is amit el akartam érni azt elértem frissítés nélkül is. Ha pedig nem muszáj akkor miért tenném ugye.
Van 5db usb 3.0-s eszközöm ami UASP képes és érintetlen fw szinten. USB 3.0-n nem mennek UASP módban. Az csak 2.0-n van. Ahogyan látom elég sokan írják, hogy a régi ASMedia vezérlős 3.0-s porton nem megy Win10 alatt az UASP.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik 2,5"-os és részben M.2 méretformátumú, valamint USB, Thunderbolt stb. csatolófelületű külső házakkal foglalkozik és ad információkat, tanácsokat a vásárlók számára. A 3,5"-os külső házak, dokkolók és gyárilag készre szerelt külső merevlemezek az alább felsorolt társtopikok témájába tartoznak, az ügyben értelemszerűen ott tessék érdeklődni
Kérünk mindenkit, hogy mielőtt a kérdését feltenné, a téma összefoglalót olvassa el, mert a legtöbb kérdésre a válasz ott megtalálható!
Társtopikok:
• Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
• Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
• Milyen belső merevlemezt vegyek?
• HDD probléma (nem adatmentés)
• Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez
• GPT, MBR
- Ezentúl Indiában készülnek majd az USA-ban árusított Apple iPhone-ok
- iPhone topik
- Építő/felújító topik
- Politika
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Nők, nőügyek (18+)
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- WD Black SN850X 2TB - garancia 2028-ig
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Álmodtam egy nagyot! Persze! Hisz alszom! WD Red 3.5 8TB 5400/256MB (WD80EFAX) Ingyé FOX!
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox/posta
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- Apple Pencil 2.gen, Új, Dobozával 12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z370P i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- iPhone 15 128GB, Újszerű, Független, 88%, Garanciával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest