Hirdetés
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Egérpad topik
- Milyen monitort vegyek?
- OLED monitor topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
-
PROHARDVER!
Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
habos200
csendes tag
sziasztok
Az asztali gépemen 250gb os a winchester - gondoltam szerzek egy 2Tb os külsö winchestert meg dokkolót biztonsági mentésre.
De úgy néz ki nem fér fel a 250 gb os winchester a 2TB os külső winchesterre.
Megnézem sajátgép menüben mennyi helyet foglal a mappa azt írja : méret 1,56 TB--- a lemezterület pedig ( az eredeti winchesteren) 217 Gb , Két partíció van 1Tb+1Tb és ezt a fájlot nem tudom felrakni külső winch -re. Mi ez a nagy különbség hogy lesz a 217Gb ból 1,56Tb ? -
kutga
nagyúr
válasz
King Unique #6425 üzenetére
Köszi, igen, sikerült működésre bírni Windows és Linux alatt is. Akit esetleg érdekel, ezt a tápegységet adtak hozzá.
-
habos200
csendes tag
válasz
King Unique #6417 üzenetére
ja igen akkor usb 2 t tud a rack---akkor azért lassú.
na viszem is vissza -
King Unique
titán
Egy itteni beszámoló alapján 3 TB-os HDD-vel használta ezt a külső házat más, vagyis nyilván nem 2 TB a limit.
A dobozon a 2 TB-os limit csak elavult információ lehet, korábban max. az akkor elérhető 2 TB-os HDD-vel tesztelhette a gyártó ezt a külső házat, ami nem feltétlen jelenti azt hogy ténylegesen max. akkora tárolókapacitásút tud csak kezelni, de ezt mát nem tesztelték tovább és később ezen adatot sem frissítették. Ugyanez a helyzet a 2,5" változatnál is, ott pl. az nBase n-Drive EH-25ND3 külső ház dobozán max. 500 GB-os HDD kezelése van feltüntetve, ellenben a tesztben gond nélkül működött egy 2 TB-ossal is.
Az előbb leírtak alapján nagy valószínűséggel gond nélkül fogja kezelni az nBase n-Drive EH-35ND3 külső ház a 4 TB-os HDD-t.
[ Szerkesztve ]
-
habos200
csendes tag
válasz
King Unique #6412 üzenetére
Egyébként külső HDD re akartam írni 3,5" os WD, kb 2 éves. Max 6 szor használtam biztonsági mentésre. Két partícióra van osztva 1+1 Tb. Amikor kezdtem másolni a jpegeket azaz képeket kb max 36 Mb sebességgel írta a winchestert, kb 11 órát írt ki a 1,5 gb ra--be is tartotta. Már az elejétől ugyanazzal a sebességgel írta végig. Amikor egyik partíció megtelt a másik még üres partícióra is ugyanazzal a sebességgel írt.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Előkerült a fiók mélyéről egy ilyen külső merevlemez ház (EH-35ND3):
Ezt még sok éve vásároltuk, de végül nem használtuk fel, most lenne aktuális. A topikot olvasva úgy látom ez ajánlott típus, viszont szemmel láthatóan, és a Windows eszközkezelő adatai szerint is, ebben nem Asmedia, hanem Via vezérlő van, és a doboz hátoldala szerint max 2TB-os hdd-ket kezel, nekünk meg 4TB-oshoz kellene.
A kérdésem, hogy merjünk ebbe nagyobb hdd-t venni, vagy sem? Vagy puding próbája az evés, aztán vagy működik vele, vagy nem. Hirtelen rákeresve erre a vezérlőre, nem látok tárhely korlátot. VL711
[ Szerkesztve ]
-
axlfsi
veterán
válasz
King Unique #6418 üzenetére
Köszi, ellenőrizni fogom ezeket!
A lényeg, hogy alapvetően egy külső HDD nem csinálhat olyat, hogy alkalmanként nem tudja maradéktalanul megtáplálni a HDD-ket, ilyenkor ugyebár nem úgy és olyan tempóban pörög fel a lemez és beírást kap a smart táblába a HDD (de valójában ez mivel egy egyszeri és mondhatni HDD független okból kifolyólag történik, kvázi irreleváns az esemény?).
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Egyrészt itt nem derült ki a leírtakból, hogy a HDS programnak melyik verziója (6.20 az aktuális) mutatja ezt, másik program (pl. CrystalDIskInfo) is ilyen értékeket (pl. 0% kondíció) mutat-e, stb.
Másrészt az is lényeges információ lehet, hogy a HDD-ket másik USB-s dokkolóba vagy a PC-be téve SATA-n is fennáll-e ez a probléma, maguk a HDD-k megfelelően működnek-e és az indításuk (felpörgésük) nem akadozik-e, ha csak 1 db HDD van a dokkolób téve akkor is ilyen állapot van-e, stb.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #6412 üzenetére
+ Amit a másik válaszban is írtak, ez a Gembird HD32-U2S-5 dokkoló csak USB 2.0-s lehet az "USB-n keresztül: akár 33 MB/s sebességgel" alapján, USB 2.0-nál meg 30-4X MB/s az elérhető maximum, vagyis nincs min csodálkozni.
-
King Unique
titán
Tartós írásterhelésnél nem meglepő, ha jobban melegedik a HDD a megszokottnál.
Tenni ellene akkor kellene, ha nyugalmi állapotban és kis olvasási / írási terhelés hatására is 50 °C könyékére és pláne a fölé melegedne a külső házban a HDD, vagyis nemcsak rövid időre, hanem tartósan lenne ennyi a HDD hőmérséklete.
Egyébként a korábban linkelt blogbejegyzésben szemléltette a szerző a saját megoldását aktív hűtéssel. Amire amúgy 43-44 °C hőmérsékletnél még nem feltétlen lett volna szükség, de ugyanakkor nyilván nem is ártott a HDD-nek az a néhány fok mínusz, sőt azért mégiscsak optimálisabb a 3X mint a 4X vagy 5X °C .
[ Szerkesztve ]
-
ACE-
addikt
válasz
King Unique #6411 üzenetére
Arra céloztam, hogy kell-e ellene tenni valamit, vagy elvan így is... Ez a hőfok tartós terheléskor volt ennyi, 52 fölé még nem ment nagy terheléskor sem.
-
habos200
csendes tag
Vajon miért lehet ilyen alacsony írási sebesség 39mb/s régebbi winchester , újabb 2Tb os WD winchesterre ír ami utóbbi HDD rack on van Gembird (HD32-U2S-5 típus) -ön ?
-
ACE-
addikt
Mennyire normális, hogy egy AXAGON EE35-GTR RIBBED házban lévő 8TB Seagate Barracuda 3.5" SATAIII felmelegszik 52 fokra is akár?
-
axlfsi
veterán
Sziasztok!
Adott egy ADSA-ST SuperSpeed USB dual HDD dock
külső meghajtó, vagy 2-3 éve használom, igaz, nagyon keveset. Pár napja volt, hogy 2db 500GB-os 3.5-es meghajtó volt benne és egyszer csak mindekettőre - és ez a legfurcsább - az alábbi üzenetet gurította a HDS;
Szerintem nem valósak ezek az értékek, a vinyók azóta is hibátlanok és ráadásul alig voltak használva is ...Kérdésem az lenne, hogy hol hibázhatott az Axagon vagy esetleg a HDS? Ez a SMART érték "törölhető" vagy hinnem kellene neki és valóban - akármilyen furcsa is, de - igazak a látott értékek és bármily valótlan, hogy mindkettő vinyó így járt egymás után, ezek a tények?
Köszönöm előre is!
-
King Unique
titán
Olcsóbban ott van pl. az AXAGON EE35-XA3 ALINE, kicsivel drágábban meg az AXAGON EE35-GTR RIBBED külső ház, amely utóbbiról blogbejegyzés is készült itt.
Az ilyen külső házaknál mondhatni alap szokott lenni, hogy lehet fektetve (horizontálisan) és állítva (vertikálisan) is használni.
Mindkét említett AXAGON külső ház, az EE35-XA3 ALINE és az EE35-GTR RIBBED is támogatja a 10 perc utáni készenléti módot, amiről megy itt egy ideje diskurzus, meg amire vonatkozóan lett írva a lényeg a #6396 és #6406 hozzászólásokban.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
• Le lett írva, hogy igen, elvileg nem éppen optimális a HDD-nek a túl sok indulás és leállás, de ténylegesen nem feltétlen szokott gondot okozni, ami ugye esetedben is jól látszik.
• Le lett írva az is, hogy milyen módszerekkel lehet tiltani a készenléti módot, amit szükség esetén már csak alkalmazni kellene.
• A sok indulás és leállás nem feltétlen csak a külső meghajtónál lévő X perces készenléti idő miatt lehet, hanem eleve függ az operációs rendszer energiatakarékossági beállításaitól (pl. Windowsok) is, ami korábban a tártopikban lett fejtegetve.
+ Vannak olyan HDD-k, amik az olvasófej parkolása mellett akár a lemeztányér forgását is leállítják átmenetileg (példa), ami meg eleve HDD specifikus működés és semmi köze hozzá az USB-s külső háznál lévő készenléti módnak.• Egyébként 7 éves üzemidő alatt nem feltétlen annyira nagyon sok az az 57 ezer db indulás és leállás, inkább a 62 ezer sok a korábban linkelt példánál 208 napos, vagyis még 1 évet sem elérő tényleges üzemidő mellett.
Ennyi, felesleges ezt itt tovább ragozni.
+ Itt ugye a 3,5" USB-s külső házak a téma, ellenben a gyárilag készre szerelt külső merevlemezekkel mint amilyen a Maxtor M3 Portable is, a téma fő topikja, a Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD topik foglalkozik.[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Ehhez a merevlemezhez szeretnék egy megbízható külső házat vásárolni. Nasra kötve szeretném használni, folyamatos üzemben, letöltésre, megoszrásra, adat tárolásra, biztonsági mentésre. A minipécén USB3.1 csatlakozók vannak. Mit ajánlanátok erre a felhasználásra max olyan 10k környékén? Extra igény nem igazán van, esetleg annyi, hogy állítva lehessen használni.
[ Szerkesztve ]
-
ACE-
addikt
válasz
King Unique #6402 üzenetére
Értem, de láthatod nálam is mennyiszer leállt... ha épp nem megy semmi, akkor leállogat, utána a Plex keresgél rajta, elindul, aztán megint leáll, és így nagyon gáz ez az 57ezer leállás. OK, több mint 7 éve megy... bár az írás mennyiség szerintem nem olyan sok...
-
King Unique
titán
Le lett már írva többször, hogy 10 perc után csak akkor vált készenléti módba a külső ház, ha 10 percig nem volt rajta semmilyen olvasási és írási művelet. Vagyis ha pl. folyamatosan megy a tottent letöltés / feltöltés a benne lévő HDD-re, vagy a HDD-ről audió / videó fájl lejátszása és nincsen 10 perces teljesen inaktív állapot, akkor nyilván nem vált készenléti módba.
Egyébként igen, van erre külön program is, pl. a HDS program és azon belül a lemezek leállásának akadályozása funkció.
[ Szerkesztve ]
-
ACE-
addikt
válasz
King Unique #6400 üzenetére
De gondolom erre van valami app, program, eljárás, hogy valami rádolgoz a lemezre, hogy ne álljon meg a rack-ben, és ne indulgasson újra.
-
King Unique
titán
A HDD mechanikáját állítólag az indulás (felpörgés) és leállás veszi leginkább igénybe, ami ha túl gyakori, akkor az hosszabb távon elvileg élettartam-rövidítő tényező lehet.
Elvileg, mert ugye láthatjuk, hogy pl. esetedben is gyakorlatilag mennyire, sőt másnál még 62 ezres számnál is gond nélkül és 100/100 állapottal működött a HDD.
Bár azt azért hozzá kell tenni az utóbbinál, hogy adott HDD-től függő is lehet és nem feltétlen általánosítható, meg az egyes 2,5" típusok jobban bírhatják ilyen téren a strapát, mint az egyes 3,5" társaik.[ Szerkesztve ]
-
ACE-
addikt
válasz
King Unique #6396 üzenetére
Na de kérdés, hogy ez mennyire károsítja a lemezt? Jelenleg a kisgéphez egy HX-M201TCB/GM 2 TB Maxtor M3 Portable HDD van csatlakoztatva, és így néz ki Sentinel-ben:
Bár a cucc 2017 december 21-én lett vásárolva, és ahhoz képest még 100/100-as, de látszik, hogy azóta tulajdonképpen nonstop megy, és napi cirka 22-szer újraindul/leáll... Nem sok ez ezeknek?
-
King Unique
titán
válasz
Fecogame #6397 üzenetére
Lásd egy másik válasz "b" és "c" pontjában leírtakat, az ott linkelt példákat, ha kétlemezes külső ház vagy dokkoló kell.
Ezzel a MAIWO K35262C kétlemezes külső házzal nincsen itt tapasztalat, vagy legalábbis eddig nem említette senki, hogy ilyet vett volna. De ránézésre elég jónak tűnik, full fém, tetszetős dizájn, 10 Gb/s USB-C port, RAID támogatás, stb.
[ Szerkesztve ]
-
Létezik olyan HDD rack, ami:
- USB 3.0-ás vagy gyorsabb
- Legalább 2db 3,5"-os SATA HDD-t fogad - jelenleg 2x 2TB lesz benne
- RAID-1-et tudja
- Le lehet kérni a HDD adatokat (állapot, hőmérséklet) - hogy távolról is meg tudjam mondani, csereérett-e az egyik HDD
- Megbízhatóan működikHa hangos, nagyon világít, műanyag, vagy billeg, az nem számít, mert a pincében lesz a rack szekrényben, nem fogok hozzányúlni, hacsak nem kell HDD-t cserélni benne.
Ezzel szemezek, de nem láttam itt a topikban róla véleményt:
MAIWO K35262C -
King Unique
titán
A már linkelt korábbi esetnél ki lett fejtve, hogy a 10 perc utáni készenléti (alvó) mód csak és kizárólag 10 perc teljesen inaktív állapot után lép érvénybe, amikor nincsen semmilyen olvasási / írási művelet a külső meghajtónál, ellenkező esetben viszont nyilván nem.
Vagyis nem feltétlen arról van szó, hogy a külső ház 10 percenként leállítja a HDD-t, mert egyrészt nem is vált készenléti módba, hogy pl. folyamatosan megy a torrent letöltés / feltöltés. Másrészt ha 1x készenléti módba váltott, akkor maradhat úgy akár órákig vagy napokig is, majd ha az operációs rendszer vagy egy program ismét használni akarja a külső meghajtót, akkor felébred a készenléti (alvó) állapotból.
Egyébként ez a 10 (vagy 30) perc utáni készenléti (alvó) mód nem újdonság, sőt egy ideje kb. standard beállítás a legtöbb gyárilag készre szerelt külső HDD / SSD meghajtóknál és azokhoz való külső házaknál egyaránt.
[ Szerkesztve ]
-
ACE-
addikt
válasz
King Unique #6391 üzenetére
Én is ilyen Rack-et néztem ki egy 8TB Seagate Barracuda 3.5" SATAIII winchester (ST8000DM004) -nek. Ez a 10 perces leállítgatás gond lehet? Hamar meghal tőle a vinyó? Én is Plex/torrent-re használnám.
-
habos200
csendes tag
válasz
Castell #4453 üzenetére
Nekem is ilyen volt amíg csak egy ideig nem találtam meg a tápegységét fél évig -- és utána találtam egyet ami lehet hogy az övé volt , de nem biztos sajna nem indult vele (nem használtam soxor a dokkolót ) . Meg tudnád írni vajon hány V os és hány amperes a dokkoló tápegysége - ha még megvan? Nbase EH35 NDS-típusú a dokkoló.
-
válasz
King Unique #6390 üzenetére
Melegedés miatt kérdeztem, ileltve nehogy valami kerülendő típust vásároljak.
-
zseko
veterán
válasz
King Unique #6391 üzenetére
"max. merevlemez kapacitás – korlátozás nélkül"
Igen, tudok róla, pont ezért is néztem ezeket. Egyébként azóta már megrendeltem, ma kora délután. Legalább kettő külső ház amúgyis kellene, így legrosszabb esetben marad az egyik épp nem használt 2TB-os lemez benne.
A 20TB-os Toshiba MG-ről a hdd topikban olvastam pár olyan korai véleményt hogy valami fura hangja van és érdemesebb inkább a 18TB-osat venni, ennek még jobban utána kell olvasnom mi a mostani helyzet, de amúgy sem most veszem majd.
A készenléti módról elfeledkeztem, majd kitalálom mi legyen, nem tudom melyik lenne a jobb, ha folyamatosan megy vagy ha lekapcsolgat.
Még majd valami ide/sata-usb átalakító kell, van vagy két tucat régi hdd-m, a legrégebbi egy ST3390A Seagate, rá kellene nézni -
King Unique
titán
Igen, nyilván megfelelhet, meg jó esetben a melegedés sem lesz gond, ha a már többször linkelt blogbejegyzésben a 7200 RPM WD Black HDD max 43-44 °C volt, sőt nemrég másnál pont egy 20 TB 7200 RPM Toshiba HDD max. 41-42°C volt.
A HDD-knél 18-20 TB-os tárolókapacitás kezelése sem esz gond, mivel a termék hivatalos weboldalán is le van írva, hogy "max. merevlemez kapacitás – korlátozás nélkül", + a #6342 hozzászólásban ugye 20 TB-os HDD-vel használta a másik fórumtag a külső házat.
Esetleg a 10 perc inaktivitás utáni készenléti mód lehet téma, ami ugye ki lett tárgyalva itt ennél a külső háznál.
[ Szerkesztve ]
-
zseko
veterán
Üdv,
külső ház vásárlásán gondolkodom. Amit itt a fórumból és a listáról eredetileg kinéztem az az AXAGON EE35-XA3, viszont ahogy a tapasztalatokat olvastam, tud melegedni benne a hdd, így inkább a EE35-GTR felé hajlok, ami az olvasottak alapján kicsivel jobb.
Plex és torrent menne rajta elképzelésem szerint, legalábbis plex kb. biztos, M700 Tiny minipc-re dugva. Vagy egy EXOS, vagy egy Toshiba MG-s 18-20TB-os hdd-t tervezek majd belerakni a vásárolt rack-be ha beválik, addig meg egy 2TB-os hdd-vel használnám.Megfelel GTR annak amit szeretnék?
-
Pöttön
őstag
Sziasztok!
Van 1 pár vinyóm, amiken adatokat arhiválok, leginkább családi képek, videók.
És mivel itx gépre váltottam megint, kicsit problémás lett a hdd-k beszerelése.
Ezért gondolkodom egy usb-s dokkoló vásárlásán.
Tudnátok esetleg valami megbízható típust ajánlani?
Eddig ezt néztem ki.[ Szerkesztve ]
-
vadkörte
addikt
Az esetem röviden (talán más is okulhat belőle):
2023. első felében a friss szerzemény Apple MacMini M2 mellé szükségem lett 2db 2 lemezes külső házra. A választásom 2db RaidSonic 2 lemezes külső RAID házra esett. Egy 2,5"-os (RaidSonic IB-RD2253-U31 ASMedia ASM1352R vezérlővel szerelt) a kábelezése kiváló, a tápja picuri (5V/1A) de teszi a dolgát, a szellőzése megfelelő. És egy 3,5"-os (Raidsonic IcyBox IB-RD3621U3 JMicron JMS562 vezérlővel szerelt) a kábelezése kiváló a tápja combos (12V/3A) a szellőzése korrekt, 6cm-es ventilátora van. Előbbit munkalemezeknek (2x 1TB 2,5" SSD került bele) utóbbit a 2,5"-osok backup-jának, a meglévő 2+1TB HDD-knek.
A 2,5"-os azóta is tökéletesen teszi a dolgát, a 3,5"-os viszont a Mini-vel az első perctől kezdve nem működöt, sok esetben le is lőtte az adott USB portot is.
Adalék1, 2db egymástól független asztali PC-vel és egy laptopon is teszteltem, azokkal nem jelentkezett probléma.
Adalék2, az USB csatlakozón bekapcsoláskor jól láthatóan szikrázik. Valószínűleg konstrukciós hiba lesz a nem megfelelő földelés. Az 1 év gyártói garancia rég lejárt, a +1 év meg ilyen esetekre nem vonatkozik. Drága tanulópénz volt, de elpazarolni nem fogom, valamire majd jó lesz.2024. november végén vásároltam Black Friday keretében Aliexpress-ről a gyártó store-jából 2db 2 lemezes Akasis külső RAID házat, egy 2,5"-osat (Akasis EC-7252 ismeretlen vezérlővel szerelt) a kábelezése korrekt, bár saját tápegysége - és főkapcsolója ami probléma lehet - nincs egy 1-2A-es mobiltöltő elég lehet neki és 10 perc inaktivitás után altatja a lemezeket, a szellőzése korrekt. És egy 3,5"-osat (Akasis EC-7352 JMicron JMS562 vezérlővel szerelt) a kábelezése korrekt, a tápja combos (12V/4A EU adapterrel ellátott univerzális) a főkapcsolója sajnos nem billenő, hanem nyomógombos, a szellőzése korrekt, bár a ventilátora kicsi (~4cm) cserében zajosabb mint a RaidSonic-é viszont jobban hát mivel nincs a levegőáramlás útjában akadály.
A RaidSonic-ok USB 3.0Gen1 10Gbps-os, az Akasis-ok USB 3.0 5Gbps-os, az elméleti adatátviteli sebességük tehát lassabb, de a bennük lévő médiumok a gyenge keresztmetszetek, a SATA3 sebességet nevetve tudják.
Elsőnek a 3,5"-osat vettem használatba, a RaidSonic-ből kikerült 3,5"-os lemezeket áthelyeztem az Akasis-be, majd csatlakoztattam a Mac-hez. S láss csodát, azonnal látta és kezelte mindkettőt. A lemezeket APFS-re formáztam, majd átmásoltam rájuk a backup-olni szánt adatokat. a benne lévő lemezeket. Bármikor csatlakoztatom a gépre, a bekapcsolás után néhány másodperccel megjelennek a meghajtók.
Következett a 2,5"-os ház, ezt HDD-kkel teszteltem és hasonlóan problémamentesen tudtam használni ezt is. Ez utóbbi egyelőre parkolópályára került, mivel majd a munkahelyemen tervezem használni (a rendszergazda még nem tud róla...)
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz
Stealth #6384 üzenetére
A másik topikban már válaszoltam.
Tehát inkább az SMR HDD vagy az adott hardver- és szoftverkörnyezet lehet a lassú írási sebesség oka. Mármint az 50 MB/s értéknél, mert a 100-120 MB/s nyilván nem rossz folyamatos másolásnál (írásnál), sőt egész jó egy SMR HDD-kez képest. -
Stealth
senior tag
válasz
King Unique #6383 üzenetére
Nos, megvettem a barracudat, jól működik az axagon házban. Ext4-re van formázva.
A másolás rá érdekesen alakul.
A Nasom usb 3.0 csatijába van dugva.
Első másolási mennyiség : 1 4T. Kb 3 óra alatt ment át, legalacsonybb sebesseg 53MB/s, majd felment 100MB/s-re, és azt tartotta a végéig .
Második másolási mennyiség 549G, a masolas végén volt a legalacsonyabb a sebesség 120MB/s, 1 óra alatt végzett .
Most megy a 3. másolás 1.2T, lesett a sebesseg 50MB/s-re, most itt tart.
Lehet ehhez a háznak köze, vagy egy SMR vinyó ilyen és kész?[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #6381 üzenetére
-
Stealth
senior tag
válasz
King Unique #6381 üzenetére
Köszi, hirtelen csak egy vízszintes vonalat láttam, aztán befrissült az iromány.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz
Stealth #6380 üzenetére
AXAGON EE35-GTR 3.5 külső merevlemez ház bemutatás
Nem olyan régen íródott erről a külső házról egy blogbejegyzés, ahol 7200 RPM WD Black HDD-vel volt tesztelve, amivel gond nélkül működött, ilyen alapon pedig nyilván az 5400 RPM Seagate BarraCuda HDD-vel is kellene.
Konkrétabban a Seagate BarraCuda (ST8000DM004) adatlapján 2A felpörgetési áram, valamint 0,25 - 5,3 W közötti teljesítményigény van megadva, a WD Black (WD1003FZEX) adatlapján 0,8 - 6,8 W közötti értékek. Vagyis ha az utóbbival működött a külső ház, akkor ez előbbi HDD-vel is kellene.
Az egylemezes (1 db HDD-t fogadó) külső házakhoz nem nagyon szoktak 1,5 - 2 A-nél erősebb tápegységet mellékelni, egy 2 A-es tápegységnek normál esetben elégnek kell lenni 3,5" 5400 és 7200 RPM HDD-khez egyaránt, 3 - 5A-es tápegységeket a többlemezes (2 vagy több HDD-t fogadó) külső házakhoz szoktak mellékelni.
Tehát azon kijelentés, miszerint egy 3,5" 5400 RPM HDD_vel nem elég a 2A 24W tápegység és 5 A-es kell hozzá, kissé abszurd, sőt...[ Szerkesztve ]
-
Stealth
senior tag
Sziasztok!
Van egy ilyen házam: Axagon EE35-GTR.
Akarnék venni egy Barracudát, de az oldal alján azt írják, hogy kevés lehet hozzá a 2A.
Igaz lehet ez, van valakinek tapasztalata ezzel a kombóval? -
huan
őstag
Sziasztok,
3,5" HDD-hez szeretnék a külső ház/tok helyett egy egyszerűbb "csak kábel-csatlakozó" megoldást, hogy ne kelljen szerelgetni dobozt, mikor egy HDD-t usb-re csatlakoztatok.
Tudnátok ajánlani egy ilyen ezközt? (sataII)
Köszi -
King Unique
titán
válasz
beeeeerka #6376 üzenetére
• A SATA szabványok eleve visszafelé kompatibilisek, tehát pl. egy SATA2 HDD nyilván működni fog SATA3 alapú USB-s külső házba téve és fordított esetben szintúgy. Vagyis e tekintetben felesleges ezt jobban ragozni.
• Egy gyárilag készre szerelt külső HDD nem feltétlen arra való, hogy otthon szétszereljék és tetszőlegesen cserélgessék benne a HDD-t akármilyen másikra, erre a standard USB-s külső házak valók (példa). Az előbbi esetben meg vagy működik másik HDD-vel vagy nem, ki kell próbálni aztán kiderül.
• A #6101 számú hozzászólásban kategorizálva vannak a lehetőségek konkrét példákkal, ahol ha nem kell kell standard külső ház, akkor a SATA-USB adapter és a dokkoló is opció lehet.
• A "még olcsóbbat" esetében nem mindegy, hogy most hazai webáruházból, vagy külföldi piacterek, webáruházak kínálatából, mert ha az utóbbi, akkor az ügyben inkább az eBay-es kütyük kis pénzért, BestBuy, stb. topikokban célszerűbb érdeklődni.
A milyen belső HDD-t a külső házba felől meg értelemszerűen a "Milyen belső merevlemezt vegyek?" topikban javasolt érdeklődni.[ Szerkesztve ]
-
beeeeerka
tag
Sziasztok,
Kérem segítségeteket:
Cél: 2,5 - 3 TB adat archiválása, az ezután keletkező
adathalmaz napi/heti szintű frissítése, otthoni használat.
Nem hurcolásznám, nem akarom a gépbe fixen beépíteni,
felesleges állandóan pörgetni, fiókban, árnyékolt tasiban
pihenne a köv. adatrögzítésig.
4TB ( 2db 2TB ) kapacitásra gondoltam.
Elképzelés: külső winyó - ma már SATA I-II -t nem lehet kapni,
de nem is lenne sok értelme. marad a SATA III.
Van egy USB2.0/SATA I külső rackem, ami 2T HITACHI winyóval ( SATA I )
tök jól műx. Ha ebbe a ma kappható legolcsóbb 2T SATA III winyót bele rakom,
az fog működni ? Új racket nem akarok venni, mert az már dupla kőccség lenne.
A piacon talált legolcsóbb winyó:
Seagate BarraCuda 3.5 2TB 7200rpm 256MB SATA3 (ST2000DM008)
Ezzel fog működni a 2.0 rack ? Sebesség nem számít, archiválás a cél.
Ha tud valaki még olcsóbbat, kérem javasoljon típust, üzletet.
2.0-hoz tudok ismerősnek "ház nélküli" mobil racket ( csak a kábelek + táp ).
Lehet ilyet kapni ma is SATA III és USB3.X kapcsolathoz ?
A válaszokat előre is köszönöm.
Üdv: B. -
AzŐsgén2
tag
válasz
King Unique #6374 üzenetére
Igaz, bocsánat hogy nem irtam a pontos tipust, gyorsan pötyögtem.
Szóval egy IB-3805-C31-ről van szó.
Azóta a probléma megoldódott, bár még mindig nem tudom, hogy mi volt pontosan a gond. Simán rádugtam az alaplapi C-type A aljzatba egy 3.0-ás 4 portos USB hubot, de valami no name izét, amit még talán temuról, vagy aliexpreszről vettem valamikorfillérekért, és láss csodát, most működik. Végül is a gyári kábelt használom hozzá, ami a dobozában volt, eddig stabilnak tűnik, a sebesség is rendben van, a vinyóimat is gond nélkül felismerte (Ironwolf 10, 12, 14TB, + régi 4TB-os WD lila, meg Toshiba).
Kotorásztam közben a neten, meg elolvastam itt is az összefoglalót, és arra jutottam, talán az lehet a gond hogy az alaplapi USB vezérlő (ASM1142) összeakadt az ICY vezérlőjével? Nincs jobb ötletem... Na mindegy, fél évet kell kibirnia, aztán úgy is épitek egy új gépet. -
King Unique
titán
válasz
AzŐsgén2 #6372 üzenetére
Nem világos hirtelen, hogy ez az "ICY DAC-ot" pontosan (modellszám, termék weboldala) milyen külső házat akar jelenteni.
"A furi az, hogy a lakótársam gépe simán látja, és kezeli is gond nélkül."
Ha másnál gond nélkül működik, ellenben a saját PC-n és Windowson nem, akkor az nyilván az utóbbi hibája lehet és nem a külső házé, aminek fejtegetése szoftveres oldalról ez esetben értelemszerűen inkább az adott Windows topik témája. Akkor meg pláne, ha ugyanazon PC-n pl. egy pendrive-ról bootolt Linux live (útmutató a használathoz) rendszer alatt is gond nélkül működik. Ha ott sem, akkor a PC-vel, vagy azon belül az alaplappal vagy USB-portokkal, esetleg BIOS/UEFI beállításokkal lehet gond, bár ha másik USB-s külső ház, külső merevlemez gond nélkül működik, akkor nem valószínű.
-
AzŐsgén2
tag
Sziasztok!
Vettem ma egy ICY DAC-ot, és az a gondom, hogy a gépem azzal a hiba üzenettel leállitja, hogy "sikertelen eszközleíró-kérés", meg hogy "nem sikerült a port visszaállitása", az intézőben az "ez a gép" ablak meg ütemesen villog, mintha próbálna kapcsolódni, de nem sikerül. A furi az, hogy a lakótársam gépe simán látja, és kezeli is gond nélkül.
USB kábellel kapcsolódik a gépemhez, az összes létező aljzatot és több kábelt is kipróbáltam, ugyan az az eredmény. Szintén furi, hogy a mobilomat viszont látja, tudok rá másolni gond nélkül és gyorsan az USB C-type kapcsolaton keresztül, tehát elvileg az alaplapi USB müködik, ha jól sejtem.
(Múlthéten egy Terramasterrel csinálta ugyanezt, mondjuk azt a haverom gépe sem látta, vissza is küldtem.)
Elvileg a legfrisebb driverek vannak fent, legalábbis a win azt mondta. (win 10 64bit) és a BIOS is frissitve volt, igaz régen, a gépem nem mai darab, egy asus hero 8-as alaplapról van szó.
Szerintetek mi lehet a gond, mit tudok még kipróbálni, hogy használni tudjam ezt a vackot? Rengeteg adatról kellene biztonsági mentést készitenem, de nem akarok ezért egy NAS-t venni. -
sevorn
csendes tag
Sziasztok!
Egy 3,5" IDE merevlemezhez keresek olyan külső házat, amiben nincs alvó mód, tehát nem kapcsolgatja ki a merevlemezt. Melyiket javasoljátok?[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz
Dave567 #6369 üzenetére
Le van írva abban a hozzászólásban, hogy ha a HDD-k gyakori cserélgetése a cél, akkor arra az adapter (c) és a dokkoló (d) a praktikus és kényelmes megoldás, de akár a "b" pontban említett tool-free (szerelésmentes) külső házak is szóba jöhetnek.
[ Szerkesztve ]
-
Dave567
addikt
válasz
King Unique #6367 üzenetére
Igazából lesz cserélve, nem sűrűn, van pár db több terrás vinyóm, sorozatok, filmek, és mind külön vannak, tehát muszáj cserélgetni, mikor melyikhez van kedve az embernek.
Szerinted melyik érné meg jobban? Melyiket választanád inkább? -
King Unique
titán
válasz
autosportos #6366 üzenetére
A gyártók által megadott limit ilyenkor van hogy csak névleges és nem feltétlen a tényleges limit, az előbbinél max. akkora tárolókapacitású HDD-vel tesztelte a gyártó korábban a külső házat, ellenben ténylegesen kezelhet akár nagyobb tárolókapacitású HDD-t is. Erre jó példa a korábbi Sharkoon Swift Case Pro USB 3.0 egylemezes külső ház is, amelynél a gyártó max. 12 TB-os HDD kezelését adja meg limitként, ellenben másnál a 16 TB-osat is gond nélkül kezelte, sőt lehet egy 22 TB-ossal is simán működne.
-
autosportos
csendes tag
Sziasztok!
A napokban nézegettem külső, zárt merevlemez-tároló alkalmatosságokat, s feltűnt, hogy akár a modernebb, újabb, több bayjel rendelkező merevlemezházak specifikációjában jelölve van a bayenkénti kapacitás, ez általában 8TB, vagy 16TB.
Na most ha elméleti síkon (azért írom, hogy elméleti, mert az anyagiak amúgy sem engedhetnék meg jelen pillanatban) lenne egy 4 bayes házam 16TB-os maximális kapacitással per bay, s vásárolnék bele például 4 db 22TB-os HDD-t, akkor a 22TB-os merevlemezek miként és hogyan fognak benne működni, egyáltalán működőképesek lennének-e?
-
Dave567
addikt
válasz
King Unique #6364 üzenetére
Köszönöm!
Ennek akkor utána járok.
És van olyan dokkoló, vagy ház ami kezeli a több Tb-os hdd-t?
50000ft alatt kellene még nekem olyan?Média Player lenne rákötve.
-
Dave567
addikt
Sziasztok
USB-s Adaptert keresek HDD-hez, (SATA) tudtok valami márkát ajánlani, vagy teljesen mindegy? SOK VAN.
Köszönöm.[ Szerkesztve ]
-
cibus
aktív tag
sziasztok, 3,5" winyóhoz kellene nekem egy külső usb-s merevlemez ház.
tudnátok ajánlani, linkelni valami nagyon olcsót? köszi -
King Unique
titán
A kompatibilitás eleve adott (SATA HDD-k támogatása, nincs korlátozva a max. tárolókapacitás kezelése), vagyis igen, értelemszerűen jó lesz ez a külső ház 3,5" 8 TB SATA HDD-hez.
A bordázott alumíniumház hőelvezetés szempontjából előnyös lehet, a linkelt blogbejegyzésben le van írva hogy a 7200 RPM HDD intenzív írásterhelés (500 GB másolása) hatására sem melegedett 43-44 °C fölé, üresjáratban meg 32 °C körül volt, ami jónak mondható.
A heti 1-2 órás használat viszont szinte semmi, az alapján nem különösebben téma ez.[ Szerkesztve ]
-
paler
aktív tag
válasz
King Unique #6357 üzenetére
Megjött a Exos, akkor szerinted a AXAGON EE35-GTR 3.5 jó kell hogy legyen hozzá? Nem fog túlmelegedni benne? Végül is nem állandóan fog működni, csak hetente max 1-2 órát, amig a backup-al nem végez.
-
paler
aktív tag
Seagate Exos 7E8 8TB merevlemez menne bele. Ehez a típushoz milyen mobil rack-et ajánlotok?
-
paler
aktív tag
Keresek egy ajánlott mobil rack-et 8 TB-os HDD-hez, USB 3.1-es interfészen NAS-ról történő adatmentéshez.
Heti 1x lenne használva, amíg a Backup-al nem végez.
CMR-es rendszerű lemezt kezelje jól.
A legolcsóbb még ajánlott megoldást keresem. -
gabro0
őstag
válasz
King Unique #6353 üzenetére
Köszi! Keretet tényleg nem írtam, észszerű keretek közt mindegy
Mindjárt neki is esek az olvasmánynak, nekem is 1TB-os Blackem van, az megy majd bele.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Mármint ha úgy értendő ez a "szimulálna egy belső HDD-t", hogy van S.M.A.R.T. támogatás, kb. ugyanolyan adatátviteli sebesség és egyebek, akkor ennek jóformán kb. akármelyik USB 3.X külső ház megfelel.
Konkrét példának meg ott van a nemrég bemutatott AXAGON EE35-GTR RIBBED, ha belefér az anyagi keretbe, mert az nem lett megadva. -
gabro0
őstag
Sziasztok! Az összefoglalóban találtam olyan linket, ami már nem elérhető termékre mutat. Nem tudom mennyire naprakész a táblázat.
Olyan házat szeretnék ami kb. szimulálna egy belső HDD-t (SMART adatok, hasonló sebesség, miegymás). Pár havonta lenne elindítva kb. fél napra. Alapvetően Windows alól NTFS-el használnám, de sose lehet tudni
Erre a felhasználásra mi a javaslat?
[ Szerkesztve ]
-
Archttila
veterán
válasz
Archttila #6350 üzenetére
No, sajnos nem jutottam semmire, pedig szamtlan firmware-t kiprobaltam, de vegul egyik sem vezetett eredmenyre, a rack tovabbra is lekapcsolja a benne talalhato HDD-t sot! velhetoleg a gyarto egyedi megoldast alkalmaz olyan szempontbol, hogy még az ő firmwarejevel a lekapcsolasi ido 10 perc, addig az altalam tesztelt kiadasok rendre 3 perc elteltevel avatkoznak kozbe.
Az igazi az lenne, ha maga az Axagon kuldene el az altaluk flashelt fw-nek egy olyan valtozatat, amiben nincs benne az auto HDD power down funkcio. -
Archttila
veterán
válasz
King Unique #6349 üzenetére
Igazan nincs mit.
Egyebkent ket rackem van, az egyik amolyan tartaleknak, igy ha idom enegedi szivesen tesztelgetek
Most egy masik, verzioban picit regebbi tool-al fogok probalkozni egy, a gyárinál csak egy picit regebbi firmware tarsasagaban -
King Unique
titán
válasz
Archttila #6348 üzenetére
Ha a konfigurációs fájlban az értéket módosítva a sikeres frissítés után sem változott a készenléti mód működése, akkor igen, valószínűleg itt is hasonló lehet a helyzet.
Olyan firmware-t találni, amiben gyárilag tiltva van a készenléti mód, meg eleve nem egyszerű, mivel a működő állapot a standard.Akkor marad a manuális, szoftveres tiltás olvasási / írási műveletekkel, meg ugye ha azzal viszonylag egyszerűen megoldható, akkor nem feltétlen kell emiatt piszkálni a firmware-t, ami amúgy is kockázatosabb művelet.
Egyébként köszönjük a VIA információkat, hasznos lehet, mivel itt inkább az ASMedia és a JMicron chipeknél van a firmware frissítésével több tapasztalat.
[ Szerkesztve ]
-
Archttila
veterán
válasz
King Unique #6347 üzenetére
Igen velhetoleg VIA-val is ez a helyzet, mert nem mukodik.
Mondjuk regivel nem neztem...
lehet teszek veluk egy probat (gyarilag is regi van rajta... ~2019-es ver. alapjan)
Egyebkent nalam nem dobott hibauzenetet, egyszeruen csak ignoralta (gondolom)[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz
Archttila #6345 üzenetére
Na és ténylegesen működik is?
Csak mert egy másik topik hozzászólása alapján nem úgy tűnik.Egyébként a készenléti mód firmware szintű engedélyezéséről / tiltásáról pl. az ASMedia chipes külső házak kapcsán volt arról szó itt korábban, hogy nem feltétlen elég a konfigurációs fájlban átírni az értékeket és úgy frissíteni, sőt az újabb verziójú MP Tool azt nem is engedi, hanem eleve olyan firmware szükséges, aminél alapból engedélyezve / tiltva van a készenléti mód.
[ Szerkesztve ]
-
Archttila
veterán
válasz
Archttila #6344 üzenetére
Mas forrasbol letezik egy szimpla egyszeru VLIMPToolNative.exe alkalmazas, [link] amihez tartozik egy alap config file es egy tetszoleges fw .bin. A config-ban eleg csak atirni a default
StandbyTimer=0x000000B4
-et0x00000000
-ra, es igy ujraflashelni az eszkozon alapértelmezetten megtalalhato fw verziot...[CIS_Setting]
USB_VID=0x2109
USB_PID=0x0715
ManufactureStr=VLI Manufacture String
ProductStr=VLI Product String
Inquiry_VID=Default
Inquiry_PID=Default
StandbyTimer=0x000000B4
Elvileg ennek, vagy az elozo postban linkelt megoldasnak mukodnie kell.
[ Szerkesztve ]
-
Archttila
veterán
válasz
King Unique #6343 üzenetére
Ugy nez ki van ra megoldas [link] de egyelore meg tajekozodom... szerintem FW-t nem frissitek, csak a Standby Timer-t akarom disabled-re rakni.
-
King Unique
titán
válasz
Archttila #6342 üzenetére
Az AXAGON EE35-GTR külső ház hivatalos weboldalán a jellemzők között eleve fel van tüntetve a 10 perc utáni készenléti (alvó) mód.
• HDD Auto Spindown - merevlemez automatikus leállítása egy 10 percig tartó inaktivitás után.
"10 perc utan lekapcsolja a HDD-t, magyaran folyamatos uzemeltetesre alkalmatlan a rack"
Azért ez ilyen formában túlzás és nem feltétlen helytálló, mivel készenléti (alvó) módba kizárólag csak X perc teljesen inaktív állapot után vált a külső ház, amikor nincsen a benne lévő HDD-n semmilyen olvasási és / vagy írási művelet, ellenkező esetben viszont eleve nem. Vagyis ha aktívan használva van a külső házban lévő HDD, akkor eleve nem fog 10 perc után készenléti módba váltani a külső ház, ha nincsen használva, akkor meg ugye miért üzemeljen üresjáratban órákat / napokat feleslegesen, pont ezért lett kitalálva a készenléti mód.
Az nem olyan régen a #6340 számú hozzászólásban is le lett írva itt, hogy a dokkolóknál és külső házaknál manapság eleve egyfajta standard a készenléti mód támogatása, vagyis olyat ajánlani ami egyáltalán nem támogatja firmware szinten, nem is feltétlen lehet. Na meg ugye nem is feltétlen kell, mivel megoldható manuálisan is a készenléti módba váltás tiltása a megadott időtartalom (pl. 10 perc) belüli ismétlődő olvasási / írási művelet beállításával, mint a jelen esetnél is.
Másik opció a készenléti mód tiltásához a téma összefoglalóban is szemléltetett firmware szintű megoldás, de hogy ennél a külső háznál, illetve a nemrég erről íródott blogbejegyzés alapján a VIA VL716 chipnél ez megoldható-e, az passz.[ Szerkesztve ]
-
Archttila
veterán
Beszereltem a 20TB Toshiba HDD-t az axagon ee35-gtr hazikoba. Osszesegeben elegedett vagyok a kis kuckoval, arahoz kepest tenyleg nagyon jo, tetszik a barazdazott femhaz, konnyu volt szerelni, es nalam eros terheles alatt sem megy 41-42C fole benne a HDD homerseklete, idle/olvasas alatt meg 3x, szamomra ez teljesen elfogadhato. (sem RAM, sem TEMP huszar nem vagyok, fo a balance)
Ami viszont nem tetszik, -es ez nyilvan az en saram mivel nem tajekozodtam megfeleloen a vasarlas elott -, az az, hogy 10 perc utan lekapcsolja a HDD-t, magyaran folyamatos uzemeltetesre alkalmatlan a rack. Mentsegemre szoljon, hogy 8TB kornyeken szerettem volna valamit, amibol vegul 20TB enterprise lett... szoval ezzel nem szamoltam, a rack meg mar adott volt sajnos, vagy nem sajnos...:En ugy latom ket lehetosegem maradt:
1, visszakuldom a rack-et (elallok a vasarlastol) es veszek egy olyan tipust, ami nem nyul bele a power managment-be.
2, irok (mar irtam) egy scriptet, ami 9 percenkent letrehoz egy nulla byte meretu fajlt a merevlemezen aminek a folyamatos mukodeserol egy service (+trigger) gondoskodik.
Ez utobbi megoldas tokeletesen teszi a dolgat, megakadalyozza, hogy kikapcsoljon a cucc, viszont felmerult bennem a kerdes, hogy mennyire tesz ez jot egy egyebkent folyamatos uzemre tervezett merevlemeznek, hiszen biztosan ugy van megirva rajta az fw, hogy bizonyos helyzetekben (uresjarasi ido stb) azert bevessen nemi power managmentet, viszont ez a workaround arcon csapja az egeszet, szoval az idealis megoldas lehet megiscsak az, hogy hagynom kellene a HDD firmware-t kibontakozni, es ugy mukodni ahogy azt a mernokcsapat megalmodta.
Egyebkent az is beszedes, hogy a gyarto nem definialt standby interval value-t, es az APM level is 128 nem pedig 254 vagy 255...
[alucard@server ~]$ sudo hdparm -S /dev/sdb
-S: bad/missing standby-interval value (0..255)
[alucard@server ~]$ sudo hdparm -B /dev/sdb
/dev/sdb:
APM_level = 128
Ergo (szerintem) helyzettol fuggen a HDD dont hogy mikor, mennyi idore rakja standby-ba a lemezt, bar ez inkabb csak tippelgetes a reszemrol es az is elkepzelheto, hogy siman tullihegem az egeszet es minden jol van ugy ahogy azt a kettes pontban definialtam.
Mit gondoltok errol? @King Unique ?
[ Szerkesztve ]
-
válasz
King Unique #6340 üzenetére
Köszi! Végül vettem egy ilyent, teljesen jól működik. Akciós volt az MM-ben, és még arra jött rá kedvezmény (ajándékkártya).
Így abszolút best buy vétel volt. 150MB/s-al tudtam winyót írni/olvasni, a kettőt is simán kezelte egyszerre.
-
King Unique
titán
válasz
Fecogame #6339 üzenetére
Az AXAGON ADSA-ST DUAL egy kétlemezes HDD/SSD dokkoló, nem 3,5" külső ház.
Tehát fixen el kellene dönteni, hogy most HDD dokkoló, vagy külső ház kell, meg 1-lemezes vagy 2-lemezes, amihez a #6101 számú hozzászólás segítséget nyújthat.
"ami nem állítja le automatikusan a HDD-ket ha épp nincsenek használatban."
Manapság a legtöbb dokkoló és külső ház eleve támogatni szokta az X perc (pl. 10 perc) utáni készenléti (alvó) módot, vagyis olyat pont nem egyszerű ajánlani, ami egyáltalán nem támogatja firmware szinten.
Az X perc utáni készenléti (alvó) mód csak akkor lép működésbe, ha X percig teljesen inaktív a tárolóeszköz és nincsen rajta semmilyen olvasási és / vagy írási művelet, ellenben ha igen, akkor már nem fog működni. Ebből pedig következik, hogy a készenléti módba váltás elkerüléséhez nem feltétlen kell olyan dokkoló vagy külső ház, amit azt gyárilag (firmware szinten) nem támogatja, hanem elég a megadott X perces időtartamon belül rendszeres hozzáférést intézni a külső meghajtóhoz. Ami pl. windowsos PC-n a HDS program lemezek leállásának akadályozása funkciójával könnyen beállítható és egyben automatizálható is.
[ Szerkesztve ]
-
USB 3-as HDD racket keresek (1 vagy 2 lemezes). Az Axagon ADSA-ST-val szemezek, viszont mindenképp olyan kellene, ami nem állítja le automatikusan a HDD-ket ha épp nincsenek használatban.
Létezik ilyen rack?
-
Ez 2600 nap feletti, nem kevés. Bad sectoros nekem is van ami nem növekszik már vagy 4 éve. Kicsit lutri de érdemes hdsentinelel írás tesztel végiggyaulni egyszer kétszer.
Úgy vagyok vele hogy szervervincsiknél a 3000 napot nem várom meg az már cserés, asztaliaknál 2000 nap felettit már óvatosan kezelem.
Szemetesnek meg filmeknek akár milyen dzsunka jó, bad sectoros is.#6337
Igen, pont ez miatt jobb állapotúak a szerver vincsik de amúgy is azokba jobb szokott kerülni. WD RED (régebbi cmr-eset) sokat futott selejtezettet használok az otthoni NAS-omba (DS214se)
Másik gépembe meg 6Tb-os HGST fut SAS ami szintén 0ft-ba volt.[ Szerkesztve ]
-
válasz
MasterDeeJay #6335 üzenetére
btw használt autónál sem nézem a km-ert, semmi értelme nincs. Most az enyém 320ekm-ert ír, de nem volt 250ekm alatti autóm sosem. Ha belegondolsz egy pályázós 200ekm futott jobb állapotú lehet mint egy városozós 100ekm alatti futású.
Az biztos! Némi hasonlatot azért vélek felfedezni, mert állítólag a merevlemezeknek is jobb, ha folyamatosan mennek, mintha gyakran indulnak-leállnak. -
válasz
MasterDeeJay #6335 üzenetére
1-2 Hitachi Ultrastart én is behúztam Apróról, hiába sok az üzemidejük. Ezt a képen backupnak használom. 1 terás lemez 5k forintért? Szerintem megérte. Igaz, azóta lett rajta 2 darab áthelyezett szektor, de még nem kezdett el növekedni a mennyiség. Pár havonta egyszer berakom a gépbe, annyit meg bírjon ki.
-
Kinullázottat nem adtam el, de sokat eladtam 2000 nap feletti üzemidővel de 100/100 hdsentinel értékkel. Átlag vevőt nem érdekli. 2000ft-ért mentek az 500-asok bontot gépekből, abból vittek sokat. Egy időben chiacoin bányát építettem a kukázott cuccokból és vicces de az alkatrészek adásvételéből többet kerestem mint magán a chián.
SAS vincsiből volt elég sok 1-2 napos üzemidővel de arra meg nincs kereslet hiába olcsóbbak. Pedig 10eft egy H310/200 vezérlő ami tényleg minden modern sas vincsit kezel. Volt hogy komplett sokvincsis szerver csomagot vettem 20eft-ért aminek a többszöröse jött vissza csak sok idő kellett hozzá.
btw használt autónál sem nézem a km-ert, semmi értelme nincs. Most az enyém 320ekm-ert ír (bár ez Toyota annál most ért véget a bejáratás), de nem volt 250ekm alatti autóm sosem. Ha belegondolsz egy pályázós 200ekm futott jobb állapotú lehet mint egy városozós 100ekm alatti futású.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
MasterDeeJay #6333 üzenetére
Na tőled se veszek soha merevlemezt.
Majdnem olyan, mint használt autóknál a KM óra visszatekerése.
[ Szerkesztve ]
-
Volt olyan hogy hoztak 500gb-os toshiba vincsit ami sok sok éven keresztül ment 10-12 órában (pénztárgép) és azt is nullázta. [link]
Illetve volt régi kamerarendszerben WD Black (istentudja miért azt raktak bele) ami 24/7 írt sok sok éven keresztül az is 0-ás lett benne.
Viszont csinált olyat is hogy csak részlegesen 0-zta a smartot. SSD-vel nem csinálja csak régebbi HDD-kel. Beszéltem a HDSentinelesekkel is és nekik is furcsa de valóban létezik ilyen, lehet bugos a klónozó firmware-je és belenyúl valahogy olyan helyre ahova nem kellene.
Ez miatt én nem igazán bízok meg a smart értékekbe ha ilyen könnyen kinullázhatók bár lehet csak a régebbi vincsik voltak ilyenek.[ Szerkesztve ]
-
válasz
MasterDeeJay #6331 üzenetére
LOL 300.000 fejparkolást lenullázott??? Az kemény. De az is durva, hogy egy WD Green ennyit bír.
-
Többet is vettem, ha egy munka közben hullik el akkor bekötöm a másikat. Korábban is voltak ilyenjeim de azok még ennél is gagyibbak voltak. Illetve volt hogy usb2-est küldtek de visszakaptam a pénzt.
Illetve van még több m.2 sata- usb és m2. nvme adapterem is kínaiak, nincs velük gond. Arra figyelek hogy milyen a chip ami rajta van meg hogy usb3 legyen, a forrasztás végülis javítható.
Meg egy eléggé érdekes docking station ami néha ki tudja nullázni a smart értékeket ha klónozok vele hardveresen (ws-st334u típus).Na az vicces volt amikor a sokéves wd green vicsim (300kk fejpakolással) 0 napos lett minden 0-ás értékkel.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
MasterDeeJay #6329 üzenetére
Forrasztás elég fika, de gondolom 1200-ért ezt kapod. Amúgy praktikusnak tűnik.
-
Legyen itt egy ultra low cost megoldás is. Nem rack, inkább csak adapter de a célját kiszolgálja.
Temun 1200ft, lehet nagyobb tételben olcsóbb.
12v-os táp kell neki (3.5"-os HDD-khez), igazából én egy régi routerét használom.
JMS578 USB 3.1 Gen1 to SATA 6Gb/s Bridge Controller
UASP-t támogat.
FW-t nem néztem milyen verzió van rajta.[ Szerkesztve ]
-
A történet margójára, úgy tűnik, hogy a külső háznak semmi baja, mert sikerült a hibát reprodukálni Windows 10 alatt is. 4 oprendszeren próbáltam ki, Fedorán, AlmaLinuxon, Debian 12-n és Windows 10-en. Biztos vagyok benne, hogy nem oprendszerfüggő a hiba. Az alaplapom, mint írtam egy MSI MAG B550 Tomahawk. Az alaplap hátsó, I/O interfészén lévő USB 3.0-s portokkal van a probléma, vagy pedig a processzorral, esetleg mindkettővel, vagy pedig valamilyen BIOS beállítás okozza a problémát, nem sikerült még rájönnöm. Kis keresgélés után sajnos sok ilyen bejegyzést találok különböző külföldi oldalakon, amik ezzel a problémával foglalkoznak: [link] A legfrissebb BIOS van fent, azonban ezt a hibát nem tudta orvosolni. Ami biztosan kijelenthető:
- Az I/O-n lévő USB 2.0-s portokkal hibátlanul működik.
- A gépház előlapi USB 3.0-s portjával szintén hibátlanul működik mindkét típusú oprendszer alatt.
- Másik számítógépen kipróbálva az ottani alaplap USB 3.0-s portján is zavartalanul működik.Maga a külső ház egyébként szuper, tetszetős kis darab.
[ Szerkesztve ]
-
Tegnap sikeresen átmásoltam a szükséges adatokat Fedora alól a vinyóra. Próbálkozom újabb dolgokkal és már van több tippem is rá, hogy mi lehet a gond. Leginkább hardveres hibának tűnik. Az alaplapom egy MSI MAG B550 Tomahawk, amivel kapcsolatban sajnos több külföldi fórumos bejegyzés is van, hogy az USB portok nem működnek megfelelően. Több megoldást is javasoltak, pl. C-states kikapcsolás a BIOS-ban, legújabb BIOS-ra frissítés, stb. Korábban volt már problémám az USB 3-as portokkal, pl. egymás mellett lévő két ilyen portba nem lehet egyszerre az egeret és a billentyűzetet csatlakoztatni, különben valamelyiket nem fogja tudni kezelni... Ez operációs rendszertől függetlenül is előforduló hiba. Tegnap a másolás az USB 2-es porton hibátlanul végigment, így gyanítom a hardveres hibát is. Még akár processzor hiba is lehet, bár azt szerintem így nem lehet megállapítani, csak procicserével, ami most nem jöhet szóba.
Fedorán frissítettem a rendszert, majd újraindítottam és Grub-ból kiválasztottam egy régebbi kernelt, hátha ez a jelenleginek a bugja csupán. Most másolom újra az 500 gigányi adatot az egyik USB 3-as porton és kíváncsian várom, hogy megszakad-e a kapcsolat a lemezzel az átvitel közben, mint tegnap megannyiszor. Ha gond lesz, akkor kipróbálom az előlapi USB 3-at is, hátha az végigviszi. Tervezem másik gépen is kipróbálni a másolást, amin egy Debian 12 fut. Annál stabilabb Linux rendszer valószínűleg nem igazán van, így, ha annál is gond van, akkor próbálkozni fogok Windows alól is. Ha semmi sem segít, akkor kizárásos alapon szerintem a külső ház lesz a ludas.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
King Unique #6325 üzenetére
Köszi!
Kipróbálom ezeket a megoldásokat és megírom ide, hogy mire jutottam.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
• A téma összefoglaló "Gyakran ismételt kérdések" fejezetében le vannak írva az adatkapcsolat megszakadásának lehetséges okai és azokra a megoldások, azokat kellene ellenőrizni és kipróbálni.
• Ahol maga az operációs rendszer is lehet hibaforrás, Linuxoknál ezekkel a Fedora, Manjaro és társaik ilyen-olyan "rolling" változatokkal korábban már szívtak többen is (példa: [link], [link]), ezért célszerű lenne kipróbálni a külső házat pl. Ubuntu 24.04 vagy Linux Mint 22 alatt is, ha nincsen telepítve akkor egy pendrive-ról bootolt live változattal, stb. + Ha van kéznél másik asztali PC vagy laptop, akkor ahhoz csatlakoztatva is javasolt kipróbálni a külső házat, meg lehetőség szerint Windowson is.
• A linuxos topikban is (legközelebb elég lesz egy topikban) pedzegetettek alapján az UASP módot, drivert normál esetben nem kell tiltani ahhoz, hogy egy ilyen külső ház megfelelően működjön, sőt az UASP támogatása elég alap manapság az USB 3.X külső meghajtóknál és az operációs rendszereknél egyaránt. Ahol igen, mert csak BOT módban képes kezelni rendesen az operációs rendszer az USB-s meghajtót, az elég érdekes lenne manapság.
• A 12 V | 2 A tápegységnek normál esetben elégnek kell lenni egy 3,5" 5400 és 7200 RPM HDD-hez egyaránt, tehát hacsak maga a tápadapter nem hibás, akkor annak elvileg nem kellene gondot okozni, nem a tápellátás elégtelen.
• A leírtakból nem derült ki, hogy maga a külső házba tett HDD állapota rendben van-e, mert nemrég másnál a HDD hibája okozta a problémát.
[ Szerkesztve ]
-
Amúgy jó kis cucc lenne.
-
Sziasztok,
Vettem egy külső Axagon házat, ezt: AXAGON EE35-GTR 3.5
Szuper a ház, legalábbis kinézetre, funkcióra, alig melegszik benne a vinyó is. Az 5400 rpm-es mindig 37-38 körül marad. Egyetlen probléma van vele, hogy USB 3.0-s portba dugva intenzív írás, vagy benchmark program futtatása közben megszakad vele a kapcsolat. USB 2.0-ra van egyelőre rádugva, másolok rá 500 gb adatot és kb. a felénél járva még nincs vele probléma. Két merevlemezzel is próbáltam (WD22PURZ, illetve jelenleg WD1003FZEX), plusz cseréltem USB kábelt is. A hiba ugyanúgy megmaradt. Nem tudom hová tenni a történetet. Egyébként Linux rendszert használok, egészen pontosan Fedora 40-et. Gondoltam még a nem megfelelő áramellátásra is... 12V 2A-es adapter jár hozzá gyárilag, annak bírnia kellene ezeket a lemezeket.
Lenne tippetek, hogy mi lehet a probléma? Ha nem jutok vele dűlőre, akkor nyilván visszaküldöm a boltba. 2024-ben USB 2.0-n már másoljon az, aki erre ráér.
[ Szerkesztve ]
-
Vistaboy
veterán
válasz
Vistaboy #6321 üzenetére
Csak kibújt a szög a zsákból.
Akkor valóban a HDD purcant ki, azért állt le folyton. Érdekes. Pedig a HDD Sentinel tegnap még nem írta hibásnak, most pedig már le sem tudtam róla menteni semmit... kuka.Úgyhogy ez van, megvan a hiba oka. Egy 8 TB-os HDD ment a kukába. Szép. Pedig nem is volt olyan régi...
-
Vistaboy
veterán
válasz
Vistaboy #6320 üzenetére
Sikerült megoldani a problémát. A gépházból kiszereltem a benne lévő, két darab 4 TB-os vinyót, a helyükre került az a 8 TB-os, ami a külső házban gondokat okozott. A két 4 TB-os bekerült a külső házba, így ott most két 4 TB-os és két 8 TB-os HDD van. A 2 TB-os egy másik külső USB rack-kel lett rákötve, az csak ideiglenesen volt betéve a házba.
Így most már minden oké, működik rendesen, nem szakad meg a kapcsolat a külső házzal, szóval úgy néz ki, vagy nem bírt el három 8 TB-osat (ami fura, mert elméletileg négyet is vinnie kellene), vagy nem tetszett neki az az egy darab valamiért... Egyébként annak sincs semmi baja, amióta a gépben van, működik rendesen, a HDD Sentinel sem írja hibásnak.
Szóval minden oké, köszi a segítséget. Leírtam, hátha valaki egyszer hasonló helyzetbe kerül. Bár én továbbra is furcsállom a dolgot, hiszen, mint mondtam, több, mint fél évig használtam úgy a külső házat, hogy három 8 terás és egy 4 terás vinyó volt benne, mégsem volt baja... Érdekes.
[ Szerkesztve ]
-
Vistaboy
veterán
válasz
King Unique #6318 üzenetére
Rendben, köszi a választ.
Amúgy sem szívesen költöttem volna most 20+K-t rá, szóval...
-
King Unique
titán
válasz
blendész #6317 üzenetére
• Az NTFS
—►
RAW problémának lehet több oka is, pl. a Windowsban a biztonságos eltávolítás hiánya (példa), az USB-kábel hibája és adatkapcsolati probléma, de akár eszközhiba (dokkoló vagy HDD hibája) is. + akár egy másik válaszban leírt egyéb okok is..• RAW kötet esetén is megoldható az adatmentés és jó esetben akár a javítás is, amiről egy másik topik kérdésére adott válaszban is volt szó.
• Az USB-s külső meghajtókat alapesetben a PC bekapcsolása és az operációs rendszer betöltése után célszerű csatlakoztatni és később eltávolítani, pont azért "plug and play". Ha a PC bekapcsolása és az operációs rendszer elindítása előtt van csatlakoztatva, akkor az bizonyos esetekben megakaszthatja a boootálási folyamatot, ami nem újdonság. Ahol ha X idő után nem lép tovább a bootolás a következő boot opcióra hanem teljesen megáll sőt kifagy, akkor az nem feltétlen jelent jót, rossz esetben akár eszközhibára is utalhat.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz
Vistaboy #6316 üzenetére
• Ha csak akkor jelentkezik a probléma, ha a 8 TB-os HDD is bele van téve a külső házba, akkor értelemszerűen megoldás lehet annak mellőzése és másik HDD használata, vagy csak 3 db HDD-vel használni, stb.
• Az már a társtopikban is le lett írva, hogy emiatt nem feltétlen indokolt USB-ről eSATA csatlakozásra váltani, semmi garancia nincsen rá, hogy az utóbbinál nem jönne elő ez a probléma, meg pláne ha nem is csatlakozás típusának függvénye.
• Az ICY BOX IB-3640SU3 egyébként egy 4-lemezes és JBOD funkciós külső ház, nem dokkoló, az utóbbi az más (példa).
-
blendész
tag
válasz
Vistaboy #6316 üzenetére
Sziasztok!
Van egy 6 Tb-os Toshiba P300 külső dokkolóban, ami évekig tökéletesen működött. Aztán tavaly eldobta magát és bár hardveresen tökéletes a hdsentinel szerint, raw lett az egész lemez. Áttettem egy másik dokkolóba, de az elmúlt egy évben még kétszer eljátszotta ezt a történetet. A fájlok nagy részét sajnos nem tudtam, tudom visszaszerezni az általam kipróbált programokkal.
Erre a problémára is szívesen olvasnék valamilyen hosszú távú megoldást, viszont észrevettem, hogy amennyiben a jelenlegi raw winyó rá van dugva a gépre, az nem hajlandó bebootolni. Elakad az alaplap logójánál és onnan nem halad tovább. Mindkét dokkolóban ezt csinálja. Ha kikapcsolom vagy lehúzom a dokkolót, a gép rendesen indul. Megnéztem a biosban, boot szekciónak csak a rendszer-ssd van beállítva, tehát elvileg nem kéne a külső winyóval próbálkoznia. Elég szar ez a helyzet, a fontosabb dolgokat tartalmazó winyóimat már nem is nagyon merem a dokkolókba tenni.[ Szerkesztve ]
-
Vistaboy
veterán
Sziasztok.
Átirányítottak a külső merevlemezes topikból, így most itt is felteszem a kérdést, illetve időközben történt egy érdekes fejlemény, és szeretném, ha tanácsot adnátok, mit tegyek.
Adott egy RaidSonic ICY BOX IB-RD3640SU3 típusú dokkoló (JBOD) USB 3.0 és eSATA csatlakozóval, jelenleg USB-n használom, de mivel újabban gondok akadtak, ezért gondolkodom egy eSATA vezérlő beszerzésén, csak nem tudom, mennyit javítana, érdemes lenne-e beruházni rá?
Az ICY BOX-ot idén januárban vettem, azaz már kicsit több, mint fél éve használom, különösebb gond nélkül. Sok helyre van szükségem, mert anime remux torrenteket készítek, így elsődlegesen nem a sebesség a lényeg, hanem hogy a torrentek, amiket feltöltöttem, sokáig seedben maradhassanak. Ez akár több tucatnyi torrentet is jelenthet.
Az adatlapomon ott a konfigom leírása, jelenleg az alaplap egyik hátlapi USB 3.2 csatlakozójára van kötve, és négy HDD van benne (három 8 TB-os és egy 2 TB-os, de ez csak átmenetileg).
Újabban előfordul, hogy változó időközönként (fél-egy óra) menet közben megszakad a kapcsolat a gép és az ICY BOX között, mintha kihúznám és visszadugnám az USB-csatlakozót. Azért furcsállom, mert eddig semmi baja nem volt. Olvastam az összefoglalóban, hogy mik lehetnek a hiba okai, már kipróbáltam másik USB-csatlakozón, kitakarítottam a BOX-ot, szóval nem hiszem, hogy érintkezési gond lenne. A Hard Disk Sentinel-ben be van állítva a merevlemezek leállításának akadályozása, és az Energiagazdálkodásnál is le van tiltva a HDD készenléti módba váltása.
Még a kábel is lehet, viszont másikkal jelenleg sajnos nem tudom kipróbálni, csak eSATA-kábelem van hozzá, eSATA-csatlakozó viszont nincs az alaplapon. Olyan kábelem ugyan van, ami egy SATA-eSATA átalakító, viszont az alaplapi SATA-csatlakozók úgy tűnik, nem támogatják a "Port Multiplier"-t, csak egyetlen HDD-t lát a gép a négyből, akármelyik csatira kötöm. Szóval, szerintetek egy PCI-e eSATA-vezérlőkártya megoldás lenne?
UPDATE:
Időközben sikerült kideríteni - több tucatnyi kísérlet után -, hogy az egyik 8 TB-os HDD-re érzékeny a dokkoló. Ugyanis ha azt belerakom, fél órán belül megszakad a kapcsolat a vinyókkal, míg ha egy külső HDD-rack-ban van, akkor nem okoz galibát. Vagyis a HDD-nek nincs semmi baja, elvileg a dokkolónak is bírnia kellene akár 4 db. 8 TB-os HDD-t is, nem hiszem, hogy a mérettel lennének gondjai.
Szerintetek mit tegyek? Megéri megvenni az eSATA-vezérlőt, vagy valami beállítás lehet a ludas? Már mindent próbáltam, jelenleg úgy tűnik, hogy működik, de a mostani helyzet nem ideális, valahogy el kellene érni, hogy a dokkoló elbírjon 4 HDD-t.
Még arra gondoltam, hogy a gépházból kiszerelem az egyik 4 TB-os HDD-t, és kicserélem a 8-assal, hátha jobban bírná, viszont sokkal jobban melegszenek a 8 TB-os vinyók, így az lenne ideális, ha azok lennének a dokkolóban.
Szerintetek mit lenne érdemes megpróbálni?
Előre is köszönöm a választ.
[ Szerkesztve ]
-
Lokii
aktív tag
válasz
tibaimp #6314 üzenetére
Egyelőre igen bár lehet más winyó ideálisabb lenne rá(mert ennek folyamatos menetel a jó). Telon 36 gb szabad hely maradt 3-4 GB fogyott utóbbi pár hónapban(játék scrshottok Unciv és warthunder meg fm rádió felvétel ). Ha steam linken használom gépet nincs értelme hogy SSD mellett termelje a hőt
SD kártyán is gondolkozok de az ár érték arányban nem annyira jó viszont bármikor elérhető. Elvileg power armor 13ba mehet 1 TB akár
-
Lokii
aktív tag
válasz
King Unique #6312 üzenetére
Igen egyelőre , sebesség nem szempont csak ugye ne QLC/rossz pendrive/SMRes ácsorgás legyen, alaplap Aorus B450 pro, köszi az ajánlást
7200as leendő gamingre is lenne használva de őszintén szólva , 24 éves lettem de , ATAs 130 MB/S se zavart de max 5 GBos címek voltak azt hiszem. 7200as 128 MBs Ironwolfok kifutóban vannak szóval , de ugyanakkor ez Cyberpunk, GTAO stbnél jeleneten előnyt leginkább , csak SDDt használok gépben(1 TBos HDD nincs csatlakoztatva mivel kb mindent ssdra raktam streamen ) de a diverzifikáció ötlete tetszik nekem, de SN580 2 TBos SSD túl megérős PL performance consumer HDDk 4TB méretben csak 6000rrel olcsóbbak mondjuk 2x annyi hely de fizikailag 8x annyi
[ Szerkesztve ]
-
Lokii
aktív tag
Sziasztok, Seagate Skyhawkot vettem, milyen merevlemez házat ajánlotok hozzá? Telefonról kép tárolás chip.eu melléklet tárolására , 4 Tb , telefonon van 70 GB kép 70 GB video videót azt youtubeon tervezem privatban tárolni, ameddig feltöltöm ide is felrakom redundancia miatt mert lusta voltam feltölteni
Alzán rendelnék ha lehet de nem szempont annyira vízszűrő kancsót rendelek csak hogyha rendelek onnan megint akkor egybe menne, Aqua és AliExpress stb is jo
firecuda alapból külsős de az ugye borsos árú nyilván játékhoz megéri (meg jól néz ki), hordozható cloud gaming előtte elfelejtettem külső házat nézni, gépben van 2+1 TB SSD később az egy terasat kicserélem majd kettesre, de 6600ast fogok venni szerintem ameddig gyártják, 3060-TI RT nem izgat, inkább 4060 ti érné meg
[ Szerkesztve ]
-
vadkörte
addikt
válasz
King Unique #6257 üzenetére
Visszatérve a februári esetemre, tanulság legyen másnak.
Az eset leírása. Végül is működik, valahogyan, de csak PC-vel és laptoppal (Windows 10 (2 különböző gép) és egy HP 820G2 laptop Manjaro linux-szal)
A Mac Mini-vel akárhogyan csatlakoztatom és indítom az eszközöket, meg sem nyikkan cserében lelövi a portot is. A lehetséges okra egy árukeresős véleményben bukkantam:Minden csatlakoztatáskor az USB csatlakozó szikrázik! Ha minden igaz az oka az, hogy az eszköz tápegysége földelés nélkül működik, illetve a test (csatlakozó váza) általában a 0v körre van kötve, így nem lehetetlen a más-más nulla miatt a "szikra". PC-n valószínűleg azért működik mert a házán keresztül leföldelődik és ott nincs szikra sem.
Ettől kezdve sajnos a Raidsonic elég jelentős hendikeppel indul nálam és nem igazán tudom merre menjek tovább. Két bölcsős HDD ház még mindig kellene (backup-ra) de RAID-re nincs szükségem. Mivel nem folyamatosan működne az eszköz, csak a biztonsági mentések idejére. Már egy DeLock 42624-es plasztik csodával is kiegyeznék de az is JMicron vezérlős... -
Sonny C.
tag
Sziasztok!
A következőben szeretnék segítséget kérni: egy külső racket szeretnék venni, ami lehetőség szerint fémből van (ha van venti az előny, de nem követelmény), 2 db 3,5" HDD tárolására alkalmas, a RAID nem szükséges. Elolvastam az összefoglalót, kerestem is a topicban, de minél többet olvasok, annál kevésbé tudom, hogy melyik legyen?
Először ezt a [Raidsonic Icy Box-ot] néztem, de úgy láttam, hogy műanyag.
A következő ez az [ORICO-9528U3] volt, de erről meg külföldi oldalakon olvastam néhány helyen rossz véleményt. Persze az a probléma nem biztos, hogy nálam is előfordul.
A legutoljára nézett rack ez az [OWC Mercury Elite Pro Dual] volt. A három közül ez a legdrágább, de ez tűnik talán a legjobbnak is. Itt a topicban visszaolvasva az OWC-ről nem írtak rossz dolgokat, bár túl sok mindent sem.
Szerintetek jó választás lehet ez az OWC?Köszönöm a választ előre is!
-
King Unique
titán
válasz
Bélabácsi #6306 üzenetére
Azért azt is hozzá kell tenni, hogy a mai ilyen / ilyen / ilyen leggyorsabb 3,5" konzumer HDD-k a max. 2XX MB/s szekvenciális értékeikkel is csak a SATA 3 Gb/s (max. 260-280 MB/s) szabványt tudják kimaxolni, ellenben a SATA 6 Gb/s (max. 500-560 MB/s) meg az USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0 | max. 400-460 MB/s) szabványt eleve nem, az utóbbihoz már SSD kell.
Vagyis oké hogy az EE35-GTR külső ház SATA 6 Gb/s alapú vezérlővel gyorsabb, ellenben azt az adatátviteli sebességet HDD-vel jelenleg eleve nem lehet teljes mértékben kihasználni és oda pont ezért akár a SATA 3 Gb/s alapú EE35-XA3 külső ház nyújtotta adatátviteli sebesség is elegendő lehet.
Az AXAGON EE35-XA3 és EE35-GTR külső házaknál egyébként jelenleg nincsen nagy árkülönbözet a hazai webáruházaknál, ahol a SATA 6 Gb/s alapú chip és az USB-C csatlakozási lehetőség (inkább amiatt lehet feláras), valamint a minél jobb hőelvezetést segítendő bordázott kialakítású külső ház miatt akkor már valóban inkább az utóbbit érdemesebb választani.
[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok!
Ahogy olvasom, nagyon népszerű az Axagon EE35-XA3 típusú külső mobil rack, ár-érték arányban valóban jónak tűnik. Egy fontos dolgot vettem észre, ami miatt mégis inkább a drágább Axagon EE35-GTR típus érheti meg jobban bizonyos esetekben.
Az EE35-XA3 és a EE35-GTR specifikációi között a következő olvasható:
EE35-XA3
Output
interface Serial ATA 2.0
rate 3 / 1.5 Gbit/s (SATA II / SATA I)
total permeability 3 Gbit/s theoretically (given by the SATA II output)EE35-GTR
Output
interface Serial ATA 3.1
rate 6 / 3 / 1.5 Gbit/s (SATA III / SATA II / SATA I)
total permeability 5 Gbit/s teor. (determined by the USB 3.2 Gen 1 input)Szóval az EE35-XA3 lehet olcsóbb, de lassabb is, mivel csak SATA2-es a vezérlője. Aki számára ez fontos szempont, érdemes megfontolni a választást. Bocsánat, ha ez a tény már korábban említésre került itt a Fórumban, lehet csak elkerülte a figyelmem
[ Szerkesztve ]
-
BB9360
aktív tag
Az alábbi HDD-hez ezt néztem ki, megfelelő? Van esetleg jobb ezen az áron (~12.000 huf), vagy olcsóbban?
Köszönöm!HDD: Seagate Ironwolf PRO ST4000NT001 4TB vagy a 8TB-s változatát ST8000NT001
Ház: AXAGON EE35-GTR, RIBBED box 3.5" HDD, USB-C 5 Gbps -
BB9360
aktív tag
válasz
King Unique #6303 üzenetére
Köszönöm szépen, ott nézelődök tovább!
-
King Unique
titán
Lásd egy másik válasz "b" és "c" pontjában leírtakat, az ott linkelt példákat, ha kétlemezes külső ház vagy dokkoló kell.
Viszont hogy az adott router, az azon futó operációs rendszer tudna-e kezelni egyszerre 2 db HDD-t illetve a JBOD / RAID módot, afelől már értelemszerűen azon téma topikjában kellene érdeklődni a "Hálózat, szolgáltatók" témakategórián belül.
[ Szerkesztve ]
-
BB9360
aktív tag
Üdv!
Ha máshol kellene érdeklődnöm, akkor elnézést, kérlek, irányítsatok át!Előre bocsátom, hogy, nem értek ehhez, az alapok is hiányoznak, így kérdezhetek butaságot, de leírom, mit szeretnék, hátha van rá megoldás, előre is köszönöm!
Jelenleg egy külső (Maxtor) hdd-t használok egy Asus RT-AC65P routerre usb-n csatlakoztatva, mint "hálózati" meghajtó.
Megoldható lenne, hogy 2 db (minimum 4TB/db) hdd lenne egy rack-ben, az egyiket a másik biztonsági háttértárjaként használnám (raidben?), és ezt a rack-et csatlakoztatom usb-n a routerhez?Ha igen, akkor milyen rack-et kellene vennem? HDD-t majd másik topikban kérdezem, a biztonsági háttértár funkcióval kapcsolatban hová forduljak, a NAS topikhoz?
Köszönöm!
-
King Unique
titán
válasz
Galgogergo. #6298 üzenetére
Ha egylemezes külső ház kell, akkor általánosan lásd egy másik válasz "a" pontjában leírtakat, az ott linkelt példákat, + azokat az egyéb külső házakat (pl. ezt és ezt), amelyekről korábban készült itt beszámoló.
Ha sikerült rákeresni a topikban erre-arra, akkor korábban arról is volt szó itt többször, hogy csak azokkal a külső házakkal van itt tapasztalat, amelyek szerepelnek a téma összefoglalóban és / vagy amelyekre ad korábbi találatot a topik keresője. A most említett 2 külső háznál ez nem teljesül, vagyis ezekkel (egyelőre) értelemszerűen nincsen itt tapasztalat.
A célra elvileg mindkét külső ház megfelelhet, a gyártók weboldala alapján az nBase EH-35ASU3S 6 TB-ig, a Nedis HDDE35410BK pedig 8 TB-ig támogatja a HDD-ket (bár ezek lehet csak névleges és nem feltétlen tényleges limitek, mivel max. akkora tárolókapacitásúval tesztelte a gyártó), mindkettőnél van USB-C csatlakozási lehetőség (bár az egy ilyen filléres adapterrel is megoldható), stb.
Az ilyen USB-s külső házaknál az ASMedia és JMicron USB 3.X chipek a leginkább elterjedtebbek, ahol a JMS576 és JMS578 gyakran használatos az utóbbinál.
Igen, nyilván elég az USB 3.0-s (USB 3.2 Gen 1 | 5 Gb/s) adatátviteli sebesség egy HDD-hez, mivel még a leggyorsabb HDD-k (példa) is kb. csak a felét tudják annak, ami a szabvány maximuma.
Belső HDD ajánlása és vásárlása ügyben eleve a "Milyen belső merevlemezt vegyek?" topikban kellene érdeklődni, az értelemszerűen annak a témája, nem ennek.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Ukrajnai háború
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Körökre osztott stratégiai játék lesz az Earth vs Mars
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Magisk
- Kingdom Come: Deliverance II teszt
- iPhone topik
- További aktív témák...