- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Everest / AIDA64 topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hővezető paszták
- Fujifilm X
-
PROHARDVER!
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
BogyóBP
addikt
Annyira idegesít a dolog, hogy tudok kenőanyagot juttatni az orsó visszaforgásgátlójához anélkül hogy szétszedjem? Mindkét daiwa orsóm úgy nyikorog mintha egy budiajtót nyitogatnék..55 ezer ft os áráért szerintem ez nagyon gáz.
sasa311 :Bocs mást néztem azt hittem feeder.
-
sasa311
veterán
Én ilyet használok:
[link]Iszonyú jó bot, nagyon lágy de erős is. Keszeg alatt is doglozik de 10+-os pontyot is ki lehet vele gond nélkül szedni. A Zebco a Browning almárkája.
Orsóból ebben az árban szvsz a best buy a Kastking Sharky III - de azt nem, hogy szépkártyára de sajnos itthon sem kapod meg, csak Spanyol raktárból EU-ból. Matchnél talán nincs akkora jelentősége az orsónak. A jó fék ugye minden módszernél fontos, ezen kívül legyen könnyű és nagy áttételű, mert sokat kell dobálni és tekerni. A bot jóval fontosabb szvsz.
-
Horvi
őstag
Sziasztok,
Újrakezdő horgászként szeretnék tanácsot kérni első matchbot+orsó megvásárlásában. Botra max 20k-t szánnék orsóra is ilyen max 15k körül. Jó lenne olyan találni ahol tudok szép kártyával is fizetni.
A felhasználás/célhal inkább a ponty lenne de nem ilyen 10+ halakra gondolok, a meghorgászandó táv szerintem max 20-25 méter lenne elsőre.
Olvasgattam a fórumot illetve böngészgettem a nagyobb horgászboltok kínálatát(nem túl nagy a választék összehasonlítva a feeder botokkal) és amiket kinéztem így elsőre az a
Nevis Whisper Carp Match, Nevis Whisper Match, SW Dart 2, Daiwa D Carp Match. Ha van valami ajánlott amit érdemes megfontolni akkor szívesen venném.
Orsóból viszont teljesen tanácstalan vagyok, így azt tudnátok javasolni párat? Illetve mekkora méretben lenne érdemes venni. A legtöbb leírásban amit találtam csak annyi ajánlás volt, hogy érdemes nagy áttételes orsót választani meg jó minőségűt és kb ennyi.Előre is köszi!
-
vendingo
veterán
válasz
Zoli bácsi #65594 üzenetére
Minden évben megfogadom, hogy idén aztán tényleg nem veszek botot/orsót, csak aprócikket. Eddig bem jött össze. Valamikor összeszedem a ritkán/soha nem használt botokat, aztán vagy kuka, vagy eladás, ajándékozás lesz belőle.
Vannak gagyi 30 éves teleszkópos botjaim, na azok asszem lomtalanításkor kikerülnek itthonról.
Várom, hogy rokon gyerekek kicsit cseperedjenek még, aztán könnyebb lesz megszabadulni a kacatoktól. -
Zoli bácsi
őstag
válasz
Spoon16 #65593 üzenetére
Jogos a felvetés.
Az a baj, hogy mindig úgy érzem, igen, ez még kellene, aztán tényleg van mindenem.....
Aztán megveszem..és megint meglátok valamit.
Szégyelleném a pofámat, de ahogy olvasgatok, rá kell jönnöm hogy nem vagyok egyedül.
Amúgy igen, én is feeder botokat vettem elő legtöbbször.
Ez a teleszkópos mizéria jobbára abból jön, hogy rá akarok állni bicajos pecára. Most jöttem be, éppen oldaltáskákat szereltem fel a bicajra. Mai napon hivatalosan is elértem a 20 kg fogyást idén (132-112), azt a tucat kilót még le akarom dolgozni nyár végére.
Ez is egyfajta motiváció, beállítottam az autót üres tankkal a garázsba.....Bicaj van elöl...Már csak az időjárásnak kellene tudomásul venni hogy április vége van. -
Spoon16
tag
válasz
Zoli bácsi #65591 üzenetére
Te tudod,hogy mennyire van rá szükséged
Én tavaly voltam ilyen "bojlis bot" vásárlási lázban,megnézegettem vagy 5-10 félét és rá kellett jönnöm,hogy ezek valóban a "bojlis pontyok" alatt dolgoznak rendesen,az átlag 3-4-5 kilósak meg sem görbítik rendesen. Bojlis vízre meg nem járok. Szóval inkább lett pár feeder light-tól heavy-ig,minden területet lefedve. A teleszkópos botokat meg maximum rablóhalas pecára használok. -
Aflamin
tag
[Ezt] kellet volna megvennem még az "akció" elött!
-
Zoli bácsi
őstag
Nézegetem a Pecapláza napi akcióit, hétvégén volt teleszkópos Prologic C1a tele bot akcióban, gondolkodtam el kéne lőni a kuponjaimat (nem sok van, 2-3e ft), de kivették az akcióból. Talán nem is baj...
Nézegetek, ebbe futottam bele..Szerintem ezzel jobban járnék: [link] Könnyű, kicsire csukható...
Tavaly tavasszal rendeltem az itt olvasottak hatására innen, ennyiért, ebből a típusból egy kétrészest.(360 cm, 3lbs, 50-es keverő) Tetszik, karcsú, jó..de talán 1x volt vízparton. Egyszerűen bonyolult a szállítása, a személyautóba elég belepasszítani, akkor is mindennek ütöm-verem neki.
Van egy Okuma CB60 orsóm, feederen volt, de lecseréltem Döme feeder orsóra, ezzel jó párost alkotnának...... A kétrészest meg menesztem azt hiszem.
Szerintetek is megéri? -
Spoon16
tag
válasz
aladarazurbe #65587 üzenetére
Igen, tavaly egész szezonban úgy pecáztam vele. Van hozzá 3-4 dobom, az egyiken viszont valóban picit sorjás volt a klipsz, az egyszer elvágta a fonott zsinóromat. Picit polírpapírral megsimogattam,az megoldottta.
Monofillal nem volt gond és én 90%-ban azt használok. -
bercsi
aktív tag
válasz
aladarazurbe #65587 üzenetére
Én csak úgy használom, soha semmi baj nem volt vele.
Előfordulhat hogy a tiéd sorjás kicsit, láttam már ilyet más gyártóknál is. -
cool13
őstag
-
aladarazurbe
csendes tag
válasz
Spoon16 #65585 üzenetére
Ennél a tsurinoya NA5000 orsónál te kiakasztott klipszes pecát csináltál már? Én is vettem egyet pickerre, de érzésem szerint a klipsze túl durva monofilhoz, továbbá én
a klipszet ölelő peremet is élesnek találtam.Tulajdonkép csak egy avató pecán használtam, de nem mertem bele akasztani zsinórt,hanem egy befőtes gumival fixáltam a dobástávot (DIY ACS).
Ezt a klipszet leszámítva egyébként jónak tűnik.
-
r6man123
senior tag
Sziasztok!
Köszi! A Tsurinoya teljesen oké, van belőle 2 :)
Elég lehet a 2000-re méret, ha vékony fonottal dobálok? -
sasa311
veterán
válasz
Zoli bácsi #65580 üzenetére
Vagy egy kastking sharky 3
-
Steady74
Topikgazda
válasz
r6man123 #65571 üzenetére
Ha csak keszegezel és csak röcid távra, 0.08asnal vastagabb fonott zsinórt ne használj, felesleges. Nagy távolságra horgászva is max 0.12. Monofil előtét zsinórt javaslok 6m-t, valamilyen fluorocabon 0.22, vagy 0.23 méretben.
Más: Véleményem és tapasztalatom szerint (1998 környékén vettem ez első rakós botomat) Ordason lusták a pontyok. Hiába nagytestűek, rövid a fárasztási idejük. Harmad annyi idő alatt kint volt ott egy 13.5es mint Kiskunhalason egy 9es. Sosem fárasztottam 50 percig halat, ezt halasi pontyot igen.
-
bercsi
aktív tag
válasz
Szia!
Nekem Tsurinoya NA5000 van rajta, nem érzem úgy hogy nagy lenne a mérete vagy a súlya. Tudom, echte kínai, de ebben a kategóriában nem nagyon találtam olyan "márkás" orsót amit megvettem volna. Egyetlen dolog szúrja a szemem, nem sekély dobos, kell alátét zsinór rá.
Amit még néztem az a Benzar Feeder-Match 4500. Ez egy ryobi orsó átcímkézve, a színe nem tetszettviszont rosszat erről sem hallottam.
-
BogyóBP
addikt
válasz
Egy 3000 és Orsó jo lehet ra igazából bármelyik brandbol. Nemtudom annyiért kapsz e normális orsot nevist lehet igen. Preston inertia, daiwa ninja, shimano sedona? Egy két ezerrel lepik túl 20’as határt. Én ezeket neznem. A daiwa fékje hosszú utas vagy inkább a közepes és hosszú közt van finoman állítható de nekem nem olyan gagyinak tűnt a megoldás érdemes megnézni. Van aki a 4000 es orsot is rátenni de erre a nagyon light vekony ea botra vetek lenne.
-
törölt tag
válasz
rudi666 #65535 üzenetére
Szép fogások ilyen finom cuccal. Nem láttam még ilyet , olyat már igen finomabbra összeállított rakóssal akasztottak amurt és jó sokáig fárasztották mert nem indult meg igazán csak körözött meg tudták e fogni nem tudom mert jöttem már hazafelé csak megálltam nézni pár percig . Fárasztották már ki tudja mióta. Nekem volt olyan 10 kiló körüli ami 30 -as főzsinórral úgy indított 50-60 métert lehúzott part mellett akasztottam etetésen aztán csak a fék visítását hallottam egy darabig, az tőponty volt , és állóvízen. De volt olyan is állóvízen bent messze megakasztottam kijött parközelbe anélkül a féket meghúzta volna. Éreztem komolyabb hal de amurra gondoltam mert nem rohangált sehová csak a súlyát lehetett érezni a boton. Aztán a part mellett 15-15 méterekre mászkált egyik oldalról a másikra mint egy amur , elég sokáig de csak egyik oldalról a másikra pár méterre a parttól . 15 kilós tükörponty nyurgatestű. Meglepődtem rajta milyen furcsán védekezik ekkora ponty , mikor kiderült ponty, ilyet se tapasztaltam korábban. Lehet amurgének voltak benne.
Vagy megfogták már 10x korábban aztán nem volt kedve menekülni. Most, hogy szinte mindenhol már van felső méret és 5 kilós pontyokat szinte már mindenhol vissza kell engedni biztos hatással van a halakra.
-
törölt tag
válasz
sasa311 #65518 üzenetére
17,5-es rakóssal , nem semmi. Dunán megnézném egy ilyen példánynak a fárasztását rakóssal. Szerintem annyi lenne, hogy mire felemelné teljes hosszban a botot addigra meg is tépné vagy ha rosszul van összrakva a cucc akkor törné a botot.
Pár másodpercet tippelnék az eseményekre.
-
r6man123
senior tag
Egy EA Trinity 3,3m-ra milyen orsót raknátok?
Rápróbálnék a fonott főzsinóros (0.12? 0,14?) angolos pecára.A többi feederemen különböző méretű Longbow-im vannak, azokat túl böszmének érzem rá. 15-20ezer körül jó lenne megúszni.
-
BogyóBP
addikt
válasz
Steady74 #65567 üzenetére
Igen néha már az őrület határán vagyok de majd hétvégén! Csak legyen jó idő.
Felkötöttem a konuszos dobóelőkémet amiből azért vágtam le egy 2m ert hogy biztosan elérje a 20-21 es vastagságot a 19,5 ről de vagy 4 fajta csomo is kötés után ahogy rövidre vágtam és meghúztam szakadt. A délafrikai, az uni to uni, és a allbritght se nagyon bírta a gyűrődést így végül a 4. et a sebész csomót vetettem be. Elsőre szakadt de a második már jó lett, remélem birni fogja bár hárosnak olyan törései vannak meg alja hogy lehet mindegy lesz a kötésAggályaim vannak a csomoval kapcsolatban, lehet hogy a tartalék dobra biztonsági szempontból fektekerek 24 es gamakatsu G line zsinort és telibe tolom majd vele ha ez a megoldás nem válik be, mondjuk kiváncsi leszek majd a csomo hogy mászkál a spiccgyűrűn ha a hal ráfeszít. Gurut én is néztem bántam is kicsit hogy nem azt vettem mert nagyon praktikus hogy gyakorlatilag 2 kosárral minden súlytartomány lefedhető a külön vehető cserélhető súlyok miatt, nagyon praktikus. Még sűrű szövésü kosarat kell majd keresnem de azt ahol eddig jártam sehol se láttam, sajnos a walterlandba sem volt.
-
smokiii1
aktív tag
válasz
Zoli bácsi #65560 üzenetére
Az szép. Gratula! Én is fogytam 15 kilót de csak epeműtét miatt.
Köszi mindenkinek a tanácsokat. A héten szerintem beszerzek egyet aztán irok tapasztalatot. -
BogyóBP
addikt
Sziasztok. Néztem pár videót ahol az alsó olmos feeder kosárról is szó esik. Mivel ez ugye medert érve alulról záródik így a kaja és a többi cucc csak oldalról tud belőle ürülni. Volt aki úgy nyilatkozott hogy ezek a kosarak az etetés kialakítására a legjobb megoldások, de én úgy terveztem hogy ezzel szeretnék horgászni is. Viszont most elbizonytalanított, mivel a videóban azt is emlitették hogy bedobás után 10-20mp elteltével a szereléket meg kell húzni kicsit. Ez létfontosságú ebben az esetben, különben nem ürül a tartalma?
-
Steady74
Topikgazda
válasz
Zoli bácsi #65560 üzenetére
Hát ezt a Shobert családot úgy utálom, ahogy vannak, semmi más nem számít csak a népszerűség, a like-ok, ennek használnak fel mindent és mindenkit, miközben nettó hülyeségeket beszélnek, hazudnak folyamatosan (internet nem felejt), miközben totálisan tévedhetetlennek tartják magukat.
-
Dagohun
tag
Üdv!
Azt szeretném kérdezni Gőd nél a dunara melyik napijegyet kell venni a horgászjegy.hu-n? Pár napot vagyok Gődön.
Köszi a választ. -
Zoli bácsi
őstag
válasz
smokiii1 #65557 üzenetére
Nekem a Carp Zoomos 150+ fotel van. Tavaly vettem ezt az ET Outdor XXl Zip széket, azért, mert egy mozdulat összehajtani meg kinyitni, és a kocsi ülések közé beállítva elfér.
Mindegyik bírta a 130..135+ kg súlyomat.
A sikeres fogyókúra miatt jelenleg 113kg vagyok, egy huszast ledobtam idén.....
Még egy kis kitartás, és nyáron vehetek normális széket, nem leszek vágódisznó.... -
vendingo
veterán
válasz
hermanyi #65548 üzenetére
Én se tudom konkrétan mik lennének a jó kosarak hozzá, nem feltétlenül ukpeca lenne a megoldás, de felénk nincsenek sehol preston cuccok, én meg évek óta csak preston kosarakat dobálok.
Amiket néztem:
PRESTON IN-LINE FLAT METHOD FEEDER Small 15g , esetleg ics small 20g változat.
PRESTON ABSOLUTE WINDOW FEEDER - CAGED Small 20g
PRESTON PLUG IT FEEDER Small 20g
PRESTON WIRE CAGE FEEDER Samll 20gEsetleg neked hozzáfűznivaló? 20g+kaja nem lesz sok a botnak?
csababarca: ho-ho.hu
-
Steady74
Topikgazda
válasz
csababarca #65552 üzenetére
Szilikonkarika. Nem akad bele a csalitüske a merítőbe, ha véletlenül leesik a csali szákolás előtt.
-
csababarca
őstag
válasz
vendingo #65546 üzenetére
honnan rendeltél vde kaját?
említettétek itt már, kipróbálnám, de a helyi horgászboltban nincsen. neten meg ennyiért 1 kg-t látok.
persze ha csak nem titokbtw, beszéltünk már csalifelkínálási módról is. kinek mi vált be methodhoz legjobban? én a csalitüskét preferálom, egyszerű, de próbálnék mást is, ha van opció.
-
-
hermanyi
addikt
válasz
vendingo #65546 üzenetére
Milyen speckó kosár kell neked ami az UK ban van ? VDE az VDE . én szeretem öket a régi kajájuk mai nap is pont olyan mint 15 éve ugyan az a bel tartalom íz állag minden. Ezt sok gyártó nem mondhatja el magáról .
Én lehetséges ,hogy megyek a héten még közértbe .
Szerk :
vendingonak elhozom te meg majd beugrasz az apróságokért -
vendingo
veterán
válasz
Steady74 #65544 üzenetére
Köszi. Megjegyzésbe írtam, ha másképp nem megy, akkor legalább a botot küldjék mihamarabb, a többi ráér..
Hermanyi köszi neked is. Remélem a közelembe pecázol majd az amúr fárasztása közben. :)
Amúgy 6 számjegy lett a vége, csak kaptam egy kevés kedvezményt a vásárlásra. Rendeltem vde kajákat is, kíváncsi leszek. Olcsóbb mint a döme meg egyéb felkapott hazai kaják. 2 kg volt ~2200.Más: nem jár valaki ukpecába mostanság? Lehet kéne pár kosár fórumpecára, amit rendelni nem szeretnék a postaktg miatt.
-
vendingo
veterán
Sikeresen bevásároltam egész évre horgászcuccból. Vettem sok VDE kaját, mindenféle kacatot, na meg egy Supera SL botot.
Inkább le se írom mennyi pénzt vertem el. Remélem fúrumpecára meglesz legalább a bot. -
@mriya@
őstag
válasz
Zoli bácsi #65536 üzenetére
Én eddig abban a szent hitben éltem, hogy a csomók gyengítik a damilt.
Így teljesen természetes volt, hogy mindig ott szakadnak el.
Most már jobban odafigyelek. -
galervin93
addikt
válasz
Spoon16 #65512 üzenetére
Köszi-köszi!
Igazából nagy tudomány nem volt benne, 330-as finom bot, 20-as főzsinór, vastagodó mono előtét (19-->28, Döme), L (20 g) vagy XL-es (30 g) Preston ICS kosár (cserélhető a szerkó megbontása nélkül, zseniális), gyorskapocs (naponta vagy 5-6 előke biztos elment, edzés alatt több is, mirr megtaláltam mi a jó, kellett a gyorskapocs "sebessége"), az előke kb. 12-14 centis (sem a hosszabb, sem a rövidebb nem vált be valamiért), horog Gama 2260B 16-os, második nap 14-es, ez utóbbi volt a jobb, kellett a nagyobb horog, egyszerűen relatíve nagyok voltak a halak, a csali sem volt apró, nem kellett finomabb (4 szál szúnyog, 4 szem pinki, ezek kombinaciója, illetve fél szál giliszta egy pinkivel patkolva). -
Zoli bácsi
őstag
válasz
@mriya@ #65533 üzenetére
Nekem sem a csomónál, sem a horogkötésnél nem szakad.
A trükk, és ez lehet másnak is hasznos...... Egy kis pohárban, bármiben kis vizet készítek oda. Mostanában monofil előkéim úgyis fluorocarbonosak. Szóval a horogkötésnél amelyik ujjaim közt a horog van, azt kötés előtt megvizezem, vagy kötésnél alig húzom meg a csomót, ekkor nedvesítek, majd szorosra húzom.
Hurokkötésnél a hurokkötőt mártom vízbe kötés előtt, úgy kötök.
Csomónál nem szakadok, sajnos máshol igen....
De megnézem a hurokkötőt, mert olcsó Nevis, köszönöm az ötletet, lehet hogy sorjás...... -
rudi666
csendes tag
válasz
#13935616 #65515 üzenetére
Normálisan fárasztva, egy közel sem durvának mondható összeállítással:
Maver KCO6A horog 16-os méretben
Exner Seria Hamar Carp2 1g vagy Carp Light 1g úszó
2,3mm csőgumi, most ha jól emlékszem Dual Core van a topban.
Maver Evy 0,18-ból van az előke, és főzsinór is, nem direktbe kötve.
Nagyon csövön 20 perc alatt (de inkább 10-15 perc) ki lehet szedni kb. 10 kg-ig a halakat.
Ez pl. Ordas tavak, ahol egyáltalán nincsenek rossz kondiban, mivel nem engednek minden féle világító,füstölő,fluo, ködölő mit tudom én milyen hülyeséget a vízbe szórni. Kizárólag természetes dolgokat(kukorica,búza,csonti,stb.), illetve aqua garantot.
Egyébként hala válogatja még egy vízen belül is, volt 6-os forma ami ment mint a golyó, inkább 10 fölöttinek mondtam volna bőven merítés előtt, szerintem 25 percbe simán bele szaladtam pedig nem kabátba volt. Nyurga testű volt baromi nagy farokuszonnyal.
Nekem 14 kg. volt a teteje eddig rakón, az pl. 15 percen belül matracon volt.
Match bottal akkor szoktam pecázni, ha már elfáradok rakón. De ott sem durvább a cucc.
Úszó: Carbon Dart Match 14g méretben ha feltámadna a szél.
Horog ugyanaz, zsinór, előke ugyanúgy 0,18 csak a főzsinór River Stone.A lényeg hogy meg kell tanulni fárasztani, irányítani a halat.
Maconkáról jut eszembe....Soha nem felejtem el amikor egy "szakember" égnek álított xxxxh bottal próbálta "megfordítani" a 3kg.! -os pontyot, nem túl nagy sikerrel. De a 10 fős szektor felén átment a hal.
Sokat javított volna a dolgon ha oldalra húzza a halat, ne adj isten leengedett bottal, és nem égnek állítva kb. 10 dkg. fékerővel.
-
@mriya@
őstag
válasz
Zoli bácsi #65529 üzenetére
Nekem mindig pont a csomónál szokott szakadni, vagy a horogkötésnél.
De szerintem így törvényszerű. -
A Zéé
addikt
válasz
galervin93 #65506 üzenetére
Komoly sztori egy ilyen verseny
Grat az eredményhez! Idén én is tervezem, hogy a megyeire elnézek, ha kiírják de csak a feeling kedvéért, nagyon hiányzik a versenynap érzés (2017-ben volt utoljára meccsem). -
A Zéé
addikt
válasz
Zoli bácsi #65529 üzenetére
nézd meg alaposan a hurokkötőt, hogy nincs-e esetleg rajta sorja, vagy valami olyan kiálló akármi, ami megsértheti a zsinórt. A Preston hurokkötővel nem volt bajom, viszont vettem valami olcsóbbat (talán Nevis), azt le kellett sorjáznom, mert volt rajta egy kicsi a belső oldalán.
-
Zoli bácsi
őstag
Köszönöm spiccbotos témában az okosságokat!
Az lesz azt hiszem a megoldás, hogy spiccbottal elhasználom az olcsó, megmaradt, (Carp Zoom, Caperlan) előkötött horgokat, a tapasztalataim alapján ezeket feeder-match-bolo készséggel nem is használtam évek óta, mert szakadtak. Ide jó lesz, egy beeső (2 kg körüli, vagy nagyobb) ponty tuti az első komoly húzásnál tépi az előkét. Vagy ami jobb a halnak, kihajtja a horgot.
Apropó, előke.... Magam kötöm az előkéimet, legtöbbször hurokkötővel kötöm a fület, hogy pici, egyforma legyen. Meg is nedvesítem a zsinórt, mégis az összes előkém a hurok csomója alatt kb 2-3cm-el szakad, itt van egy kis zsinór gyengülés. Annyira nem tragikus a helyzet, mert akadó, szándékos betépésnél fordul elő, fárasztásnál ritkán, de megfigyeltem hogy ez a leggyengébb pont.
Aki használ hurokkötőt, tapasztalt ilyet..? Monofil zsinórnál, a hurok megkötése után a csomó alatt, a horog fele pár cm-rel, érezni egy kis zsinór törést-gyengülést. Fonottnál természetesen nem. -
BogyóBP
addikt
A zsinor jelölő filcet valahogy el lehet távolítani a zsinorrol horgászat után vagy le kell vagni? Elég tre megoldás lenne az utóbbi..
-
Steady74
Topikgazda
válasz
sasa311 #65522 üzenetére
Hát majdnem. Egy 700 ezres rakónál azért a tagokkal óvatosabban bánsz, ez lassít, kiteszed a görgőt, a topszettartót, előkészíted az etetőanyagot, csontit leszitálom, tálcát felállítom, vizet mérek, 2 topszettet előkészítem, összemérem, utána rendet pakolok magam mellett/mögött, utána jön a peca.
-
vendingo
veterán
válasz
Steady74 #65521 üzenetére
Nagyon nem szeretek se pakolni, se szerelni. Nekem a feeder megváltás volt match után. Évekig próbáltam mellőzni, mert imádtam matchezni, de a lustaság győzött.
Nekem most jelenleg a kocsi indításától az első bedobásig a legközelebbi vizen 18-20 perc, és ebben a kaja bekeverése is benne van. :)
Az tuti, hogy egyszer veszek egy wandzee botot, hogy botot se kelljen összeraknom. :)
Te idén mivel készülsz Dégre? Rakó megint?
Én még tépelődök a bot vételen. Monster quiver vs supera sl. -
Steady74
Topikgazda
válasz
vendingo #65504 üzenetére
hát akkor ment a szöszölés, meg a copás, mert ennyire rövid helyem sosem volt a görgőt letenni. Amúgy, ha pontyozok (rakóval), láda letételtől számítva nagyjából 30-35 perc szokott lenni az első etetőcsészés betolásig, utána peca. Sok a kacat hozzá, tény, de kell is hozzá, nélkülük eléggé körülményes lenne.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
hermanyi #65508 üzenetére
Gondolom, hogy nem véletlenül használják a versenyeken szinte mindig rakós botot. Precízebb peca , kupakkal berakott kajára pontosan meghorgászva. Azért Papp Józsi egy párszor a Dunán spiccbottal verte a rakósbotosokat.
Bolognaival Dunán spicc alatt csak ott meg a hossz eléggé behatárolja milyen helyeket lehet meghorgászni így és milyen vízállásnál.
Sasa311: Ilyen komoly pontyokra pályázol az más. Azt hittem csak ilyen telepített 1-2 -3 kilósokra. Azért a 10 körüli méret rakóssal se lesz egyszerű. Tavon még csak csak valami nagyon spéci gumizással és zsinórral. Dunán nem létezik olyan gumizás és szerkó rakósra vsz amivel 10 kilós pontyot meg lehetne fogni. De nem értek a rakózáshoz csak abból gondolom bolognaival se kapkodjuk ki a 10 körüli pontyokat a Dunából, sőt sokkal kisebbek is megtrükköznek sokszor.
-
törölt tag
válasz
Zoli bácsi #65505 üzenetére
16-os zsinórt szoktam direktben előke nélkül maximum használni. Colmic fendreelt. Kérdés ennél valóban 16-os e.
Mert ki tudja valóságban mennyi de vsz egy erősebb zsinór a 16-osként árult méretek között. Ezzel előke nélkül 5-ös spiccel olyan 2,5 kilós talán 3 kilós de inkább 2,5 volt a legnagyobb ponty amit meg tudtam fogni. Persze voltak szakítások elég szépen. Ennél vastagabbat arra az 5-ös botra nem tennék rá mert félnék, hogy törik, ezzel a vastagsággal is a markolatig hajlik kb. De ez csak TE2 erősségű bot tehát a finomabb keszeges spiccbot . Ha olyan a szitu érzem közöm nincs a halhoz és határon van a cucc leengedem vízszintesre a botot szakítson. Ez 5 méteres bot. 7 méteressel azért egy 3 kilós pontyot 16 -os zsinórral direktben viszonylag jó arányban meg lehet fogni vsz. Tavakon. Folyón az egy más történet .
-
jjohn
aktív tag
válasz
sasa311 #65487 üzenetére
Szia!
Én is belekóstoltam a rakózásba, már rég szerettem volna, de kicsit sokaltam a pénzt rá. Gondoltam megnézem a Decába egy láda 44 900 most. A 11,5 m rakós eleve 2,1-es gumi mehet bele 70 000 (ez két éve volt), de akár 3,5 cső gumi is mehet bele vissza vágva nagyobb pontyra is kiváló, súlya 1024 g, persze kicsit súlyosabb mint egy verseny bot. Nem verseny célra szerintem megfelel legalábbis nekem bejött.
Nagyon masszív van video is fent, neve Lakeness 1150. -
Spoon16
tag
válasz
Gratulálok hozzá és jó volt olvasni a beszámolót !
Esetleg még a felszerelésről írnál pár dolgot? Bot,orsó,zsinór, szerelék, stb? -
sasa311
veterán
válasz
#13935616 #65502 üzenetére
Esélytelen, szinte csak az Ordason úszózunk ahol szóba jöhetne rakós (vadvizen csak hajóból pecázunk, ott érhető okokból ez nem játszik
), viszont az ordason 5 kg alatt szinte nincs hal, de nem ritka a 10+. E mellé szabály szeirnt max. 22-es mono használható. Ez spiccbottal teljesen esélytleen lenne, tűspiccel pláne, 5 mp alatt tépne szét.
Zoli bácsi
Szerintem sokan nem veszik figyelembe mit bír a spiccbot. Én pl. a tűspiccel 12/14-es zsinórral pecázom. Sokan rácsesznek viszont egy 20-25-30-as zsinórt, hogy "ne szakadjon". E mellé társul egy vadbarom "fárasztási stílus" és már törik is a bot. -
hermanyi
addikt
válasz
smokiii1 #65503 üzenetére
Pedig van olyan ,hogy kevés a 7m es spicc . Én régen nagyon szerettem a spiccbotot ,de már nem művelem csak ha nagyon muszáj . Egy 6-7m es begumizott spiccel ahogy Steady írta elég mókás egy 4-5 kilós potyot vagy amurt megmeríteni . Én amúgy a begumizott spiccröl azt tartom ,hogy pont a lényegi részét cseszik szét . A spiccbot azért spiccbot ,hogy dolgozzon , és nem a gumi , Arra való a rakos bot .
Horcsog : Rakot lehet több darabba is szedni, ezért ha macera is de elég hátrafelé 3 m . Míg egy 6-7m es spicbottal lehet nem tudsz beülni egy fás szakaszra ,mert nincs a fejed fölött annyi hely ,hogy meríteni tudjál . El kell fogadni ,hogy mind a 2 nek megvan az előnye hátránya és két teljesen különböző módszerről beszélünk . Majd nézzétek meg Maty-éren hogy a 6-8m es rövid pecát is rakoval oldják meg a 10dekás kárászoknál és nem egy efektive sokkal gyorsabb spiccbottal ,a spicc alatt . Mert a rakó tű pontos ,
-
saen
veterán
válasz
Gratulálok és köszi a beszámolót, érdekes volt.
-
galervin93
addikt
válasz
Steady74 #65500 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm!
Hol is kezdjem... Hulla vagyok.
Röviden: két nap, csütörtök és pénteki edzés után szombaton horgásztam egy szektor 5-öt a mély vízen, pár dekával lemaradva az előttem végzőtől. Vasárnap egy nagyon jót pecáztam, szektor 2., ez összesen 7 pont és a 8. helyre volt elég. A sors iróniája, hogy a szombati "pár dekás" lemaradás és az ezzel járó 1 pont a továbbjutásomba került.
De jöjjenek a részletek!
Kezdve a legelején, hogy az előtározó helyett a gátra, a nemzetközi pályára került a verseny. Úszós versenyeken jártam már itt, ismerem, de azt is tudtam, hogy ezzel nagyon nehéz helyzetbe kerültem, még mielőtt elkezdődött volna a verseny. Aki ismeri Maconkát, a gátat, az tudja, hogy a nagy halért ki kell dobni a világból. Én meg ebben a "magyar-method", "by Döme" pecában nagyon nem vagyok otthon. De hát ezt kellett megoldani...
A két edzésnap alapján körvonalazódott, hogy egyrészt itt bizony a nagyot dobni tudó, nagy pontyo(ka)t fogni tudók nyernek majd. Így is lett, minden nap estek el 8-10-15 kilós pontyok, volt akinek több is... Na ehhez képest én az első nap, csütörtökön kb. 8 kiló keszeggel végeztem. Bő rakó távra, 14 méterre horgásztam. Mély a víz, 3 méter körül, nem éreztem szükségét messzebb menni. Nem is kellett. Itt inkább az etetővel és annak mennyiségevel rontottam el. Alapjáraton sok Aqua és kevés keszeges kaját használtam, közepes kosárral, 3 perces ütemmel. A 3 perc jó volt, viszont a kosár kicsi, kellett volna az eggyel nagyobb, továbbá a kaja tekintetében több keszeges és kevesebb Aqua kellett volna (2 liter kaja, 4 Aqua ment el). Amikor csend volt, akkor megpróbáltam bent 60 méteren, mert oda is dobtam 4-5 kosárral az elején, de semmi nem jött bentről. A szektorban amúgy estek el pontyok, ilyen 10 kilós malacok. Mellette meg fogtak két keszeget, és szektor 1-2-3 össze is jött nekik... Én ugye kevéssel lemaradva 5. Csali pinki illetve szúnyog volt. Konklúzió: kicsi volt a kosár, nem ment be elég anyag, és az is rossz arányban (túl sok Aqua, kevés keszeges). Ennek fényében meg is fordítottam az arányt másnapra.
Vasárnap B szektor, majdnem az egész pálya mértani közepe, sekélyebb, 2 méter körüli víz, nem túl jó kilátások elsőre... Mindegy, ez volt a megoldandó feladat. A távot kissé megnöveltem, 18 méterre. Persze mindenki más a világból is ki akart dobni, ennek örültem, nem zavarták röviden a vizet. 5 liter keszeges kaja mellé 3 liter Aquát vittem magammal. Az alap 3 alagútkosár kosár Aqua és 5 kosár kaja volt. Nem is etettem más távot, bíztam a rövidben. Az első 20 percben 2 percenkent dobtam, majd fél óra után már a 3 perces ütem maradt. Viszont eggyel nagyobb kosarat használtam, és amíg nem állt be a hal, addig csak a kosár aljára került némi Aqua, a többi keszeges kaja volt a tetején (1/3 - 2/3 arányban kb.) Az első másfél óra alatt volt vagy 1 kiló pici karikám meg keszegem, na mondom ez nagy égés lesz... Aztán beindult. Nagyon. Folyamatosan jöttek a halak. Egyre szebb keszegek, szép karikák, és néhány bónusz hal, compó, aranykárász. Amikor a folymamatos etetés ellenére is csend lett, akkor egy fél méterrel beljebb klipszelt bottal, csalitüskés szerkóval, picire faragott pellettel próbálkoztam. Nem sokszor, néhány alkalommal csináltam ezt, de mindig jó ütemben sikerült, mert fogtam rajta halat. Jött így egy 80 dekás bónusz compó, meg két szép, 60-70 dekás keszeg is. Sokat nem erőltettem, maximum két dobás, és álltam vissza az eredeti tervre. Az utolsó fél óra kezdődött, amikor a 4 szál szúnyogra maszatolós kapásom volt. Bevágás, benne maradt a bot is. 6-8 perces fárasztás után egy 2.2 körüli potykát merítettem. Visszadobtam, pár perc alatt két keszeg, 30-40 deka, majd 5 perc csend... Na mondom ez gyanús, fel egy szál gilisztát! 15.51-kor botvivős kapás, 58-kor újabb ponty merítve, 2.5 kiló.2 perccel később le is fújták.
Ekkorra már egész sokan gyűltek mögém, érdeklődtek mit-hogyan, gratuláltak, ment a számolgatás... Végül szektor 2. 16.440 grammal. Az első helyezett közvetlen mellettem fogott egy 15-ös meg egy 6-os pontyot, meg pár keszeget. Rajta kívül ha jól tudom még hárman fogtak pontyot a szektorban, nem is kicsiket, de őket is meg tudtam verni. Sőt az egész mezőnyt tekintve sem végeztem rosszul, 7. lettem tegnap, jó pár "nagypontyost" megelőzve. Konklúzió2: sokat kellett etetni, nem sajnálni a kaját, de az Aqua helyett inkább a keszeges kellett. Viszont amikor odaállt a hal, akkor nem volt elég simán tömködni a kosarat, hanem kézzel kellett, gyakorlatilag félkezes "gombócot" csinálni rá, a csali meg csak lógott alatta. Nagyon fura technika ez, félig-meddig keverve a hosszú előkét és a methodot, de működött. Igazából ez, a jó ütemű etetés volt a nyitja a dolognak. Folyamatos etetés keszeges kajával + kevés Aquával a kosár alján, mindez "tömködős" formában, de amikor odaállt a csapat, akkor szinte színtiszta Aqua, nagy mennyiségben, kézzel nyomva.
Nagyon élveztem, jó volt az egész, a verseny hangulata, a második napi jó szereplés, még Ambrus Tibi is gratulált, nekem ennél több nem is kell.Az, hogy egy karnyújtásnyira, sőt, egy tenyeres keszegre volt a továbbjutás... Hát nem gondoltam volna előzetesen, de nem vagyok szomorú miatta. Sokat tapasztaltam, tanultam, még akkor is, ha a method nem az én műfajom.
Szerintem jövőre is jövök, illetve majd szeretném a hosszú előkés versenyt is kipróbálni.
Júniusban ugyanitt megyei úszós verseny, bár ott a rakó a favorit, de én matchezni fogok, mert szeretem a kihívásokat. -
Zoli bácsi
őstag
Én a spiccbotot hanyagoltam idáig, orsós botokat használtam. Jobbára azért, mert ahogy fentebb írtátok, keszegezés közben beugorhat egy ponty, sőt, Rábcán szinte sosem horgásztam célzottan pontyra, aztán jópárat merítettem......
Felteszem a láma kérdést, mert tényleg ez a félelmem, ami miatt hanyagoltam. Mi van, ha spiccbottal akasztok egy testesebb márnát, pontyot, esetleg tavon amurt...?
Logikusan gondolkodva, megfelelő összeállítás esetén az előkének kellene szakadnia. De túl sok összetört, félredobott spiccbotot találtam már vízparton, amikkel valószínűleg túlterhelés végzett.
Amúgy egy 6m-es ET Rubin spiccbotom van, nem nagy szám, azért nem fejlesztettem mert nem igazán használom, kezdőként (A mostani szintnél is kezdőbbként) vettem. -
vendingo
veterán
Nekem az egész rakózásból annyi jött át, hogy dégen én már húztam a pontyot feederrel, amikor Steady még szerelte a rakót. :)
Kegyetlen macera számomra az a ~45perc szarakodás a szerelésnél, hát még a cipelésnél. -
smokiii1
aktív tag
válasz
hermanyi #65494 üzenetére
7 méter fölé én nem mennék spiccbottal, nekem is egy 6 métetes van, de ha tömegről beszélünk; én úgy tudom a rakós botok is nehezek. Az meg nyilvánvaló hogy pontosabb a rakós meg hogy más a 2 módszer, másképp ki venne rakós botot 50-100 ezerért ha a spicc tized annyiba kerül. Én csak azt mondom, hogy egy 6-7 méteres begumizott spiccbottal is lehet nagyobb halakra menni, ugyanúgy élvezni és nem kell 100 ezret rákölteni hogy egyáltalán belevágjon az ember.
Nyilván ha nem lenne ilyen mértékben drágább én is inkább rakóst vennék spicc helyett, de így mivel úszózni szeretek marad a spicc meg a match. -
törölt tag
válasz
sasa311 #65495 üzenetére
7 méteres tűspicces spiccbottal próbáld meg . Nem kell begumizni. Jó nem egy rakós lesz akkor sem ahol a spicc alatt pontosan horgászol, de egy kocka tavon pontyokat rengeteget foghatsz vele vsz. Olyan minőségben amit könnyedén 7 méteres hosszban is kézben tartasz ha kell sokáig , az még nem lesz kezelhetetlenül hosszú. A fene megette vsz ha egy kocka tavon 9 méteres bot kell mindenképp a halfogáshoz. Ott szerintem ha beetetsz snecire 3 méterre akkor is félő néhány ponty meglátogat.
Rakósbotokhoz semmit nem értek ahhoz nem tudok hozzászólni. De Dunán szoktunk úgy bolognaival a spicc alatt horgászni. Eredményes , a rakós hossza miatt több hely elérhető spicc alatt, több lehetőség. Cserébe az a macera ami külső szemlélőként van vele legyen hely hátratolni a sokk cucc , a láda, az ára az egésznek. Be kellene vinni 2-3 km-re ártéri erdőn meg kövezésen jó helyre. Nagyon körülményes peca nekem így kívülállóként, biztos eredményes sok helyen ahol messzebb kell horgászni de botspicc alatt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motoros topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One mobilszolgáltatások
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autós topik
- Hammer Construction 2 Thermal 5G - építő jellegű kritika
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E6500 - Intel P8600 I 3GB I 160GB I DVDROM I 15,4" WXGA+ I Garancia!
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged