- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen SSD-t vegyek?
- OLED monitor topik
- 3DMark (2013) eredmények
- Házimozi belépő szinten
- Ízléses, masszív és praktikus mikrotorony jött a Jonsbo műhelyéből
- Everest / AIDA64 topik
- Hővezető paszták
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
@mriya@
őstag
válasz
Aflamin #66112 üzenetére
A hetvenes években kezdtem a horgászatot a Balatonon.
Álmunkban nem gondoltuk, hogy mekkora pontyok lehetnek a tóban, akkoriban a 7-8 kilósak már ritkaságszámba mentek.
Ha akkoriban nem engedjük vissza a nagyját, akkor most nem fognának ennyi 20+-ost.
Hülyének néztek minket, mert amikor nem akartunk hallevest főzni, vagy keszeget sütni, mindent visszaengedtünk.
Most elvihetek évi 70 kilót, el is viszem.
Kisebbik részét magunknak, nagyobbik részét egy szegény családnak.
De szigorúan csak a megengedett méretűeket, de sokszor még azokat sem. -
törölt tag
válasz
Aflamin #65947 üzenetére
Nordfishing77-en szoktam venni. De kb árban ugyanez lehet mert emlékeim szerint 30 euró környéke volt legutóbb ott is 275 méter.
Freelanced: 13-as zsinór jó lesz majd a spiccbotodhoz, vagy a feederhez ha vékonyabb előkét akarsz kötni. Csak azért írtam 16 alatt nagyon ne köss feederre mert most kezded és nem tudom milyen bottal. Nehogy túl vékony legyen az előke. De simán lehet 13-asnál vékonyabbakkal is feedereznek csak vsz kezdésnél nem ezen fog múlni a halfogásod 16-os vagy 12-es az előkéd.
-
törölt tag
válasz
Aflamin #65871 üzenetére
Milyen boton és milyen halakra pergetnél? Nekem Dunán 0,19 power pro a "legfinomabb" amit használok süllőre is, bármikor bejöhet komolyabb vagy harcsa . Persze ez nem UL cuccon van.
Vsz 0,19 vagy felfelé méretekben power pro a legjobb, vagy ha nagyon kell a teljesen körszövött a nagy dobás miatt akkor berkley whiplash. A berkleynek egy előnye van a powerhez képest a dobástáv. Minden másban jobb a power pro vsz. De ez csak 0,19-től felfelé . Berkley-nek még egy előnye van a powerhez képest új korában csendesebb zsinór, power pro egy kicsit be kell kopjon ne legyen olyan "ropogós" ez valakit zavar , engem nem igazán mert az előnyei bőven kompenzálják.
Ha finomabb pergetés pl Dragon , főleg ha 0,10-es alatti méretben kell . De az UL pergetés nem az én műfajom ebben jobb tanácsokat kaphatsz valószínű másoktól a fórumon.
Mire mész és milyen bottal az a kérdés elsősorban. Ha 0,1-0,19 közötti méret akkor ne a power prót válaszd azokban a méretekben vannak jobb zsinórok és ott fontosabb a teljes körszövöttség kisebb csalikhoz.
-
pupehap
tag
válasz
Aflamin #63444 üzenetére
Én most váltottam, Északról a Nagy Borsodihoz, a Csorba-tóra. Tavaly ami halat fogtam az mind a Csorbáról volt. Az északos vizeken napokig kell ülnöd az etetésen hogy fogj valamit.
Mindenképp mérlegeld mennyit leszel kint ,kb. 4000-ezres napijeggyel ha számolsz, akkor kijön a matek. Én tavaly 51 alkalommal voltam pecázni, ez napijeggyel kissé húzós lett volna. -
fess
őstag
válasz
Aflamin #63444 üzenetére
Minimum 7600ft-ba kell egy engedélynek kerülnie. Az émhe-nél ha tag vagy 8300ft, új tagként 10600. 1 évre lebontva ezt a 2300ft-ot nem nagy különbség (havi 200ft). Ha messzebb el kell menni engedélyt kiváltani vagy postán intézni az egészet akkor a különbség minimálisra csökken. Biztos, hogy érdemes ezzel foglalkozni?
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
Aflamin #63315 üzenetére
Profik szerint..na nem írom, lopom egy írásból (FB. Bolognai Horgászat, A Bolognai horgászat alapjai, összefoglaló írás) az ajánlást:
" DAMILSok cég kínálatában találunk a bolognaihoz kifejlesztett, speciális-a damil felszínenmaradását elősegítő- anyaggal bevont zsinórt, de egyébként a bolognai módszerhez bármilyen nem süllyedő damil megfelel. A damilnak lágynak kell lennie, a sok úsztatás és becsévélés miatt a sprőd damilok nem felelnek meg a célnak."
Szerk: Én nem vagyok profi horgász, én simán felcsévélek valamilyen match zsinórt (Nevis Ixxus, Waggler Line) tökéletesen működik.Sasa311: [link] Tipp, kompakt pontyozó orsónak.
-
A Zéé
addikt
válasz
Aflamin #62735 üzenetére
5 kg felett elég sokat veszít a ponty a gasztronómiai értékéből. Minél nagyobb, annál zsírosabb, már jó ideje fater se hoz el 3-4 kilónál nagyobbakat konyhára, mert nem finom.
Nem mellesleg a nagy hal érték, mert azok miatt mennek a napijegyesek egy-egy tóra, amiből bevétel van, amiből lehet újra telepíteni, és lesz mit kifogni később is. És úgy egyébként ezer eurókban mérhető a pénzügyi értékük is a nagy halaknak.Fonott zsinórról sokszor esett már szó, ha nem kellően finom a felszerelés és a horgász keze, akkor csak tépi a halat, és a száját is. Ami miatt a nagy hal (amiről ugye már az előbb tisztáztuk, hogy értékes) sérül, akár el is tud pusztulni. Stb... Stb...
Szakállas horog is nagyobb sebet üt, nehezebb kivenni, ami konyhára szánt halnak nem annyira fontos, de ugye megbeszéltünk, hogy nem csak az van.Értelmes egyesületek értelmes tagjai mind felfogták már, hogy akkor van valaminek jövője, ha valamennyire védik a jelent is, és bizony ezeket a rendelkezéseket ők fogadják el.
-
Sungoo
addikt
válasz
Aflamin #62735 üzenetére
Jó étvágyat kívánok a 20+-os zsírhoz. Egyébként ha elhordasz mindent, nem lesz “álmaid hala”. Nem is értem az ilyen embereket, megennétek mindent? Ha megzabálod, maradandóbb marad az emlék, mint a képeken, videókon?
Ilyen mentalitással rövid időn belül csak béka maradna a vizeinkben. Bár ki tudja, a belesebbjei azt is elrágnák a rokonsággal...
-
hermanyi
addikt
válasz
Aflamin #62735 üzenetére
5 kiló feletti halat (ponty)már nem jó elvinni , zsíros iszap ízű stb stb
Amúgy azért ,hogy legyen esélyed még 1x megfogni és egy jót élvezkedni esetleg legyen a vízben saját szaporulat .
De ha kicsit utána jársz akkor megtudod ,hogy a telepitett pontyok ,hiába 2-3 nyarasak még erősen nem ivarérettek , igy szaporodni sem fognak hiába van ikra ,tej . szóval ha hagyod a vízben ,hogy elérje a matuzsálemi kórt igy lesz esély ,hogy lesz saját szaporulat is a vízben .
Etető kaja gondokra egy két hozzáértő magán tavon már rájöttek , és nem vihetsz be bármit. csak olyat ami megfelelő , és azt náluk is meg tudod vásárolni ha mellé nyúltál volna a boltban .
De ha ennyire fáj neked a szerinted értelmetlen korlátozás sorozata akkor nem muszáj kiváltani az engedélyt . az árából simán kijön a hal ára amit megennél 1 év alatt . -
Zoli bácsi
őstag
válasz
Aflamin #62723 üzenetére
Némely korlátra szükség van. Mondok egy példát. Én életemben nem fogtam 5kg-nál nagyobb halat, pedig 7 éve kezdtem (újra) pecázni. Oké, kezdő is vagyok, de egyszerűen felénk nincs hal ami megnőjön, már gondolkodtam is rajta pár éve az akkori egyesületnél, hogy szólok nekik, befizetem a dolgokat, de ne is telepítsenek, fogják a halakat és vigyék ki (egyes) tagokhoz, egyszerre bele a fagyasztóba. Egyszerűbb lenne az életem, mi pénzem megmaradna, nem szórnám feleslegesen az etetőanyagot, nem fogyna a benzin. Hogy érthető legyen, ez szerintem kifejezi a dolgokat: A május 1.-én rendezett egyesületi horgászversenyen kb 80 horgász 1 db 1,5kg-os pontyot tudott fogni a tavon. Halat kellett venni a horgászverseny után főzött halászléhez.
A mostani egyesületnél tavaly vezették be, hogy tilos 5kg feletti halat elvinni, és azt hiszem vadvízen is egy éve él ez a szabály. Én örülök neki. Talán esélyem lesz nekem is valaha 10+..ne adj' isten 15-20+ pontyot, amúrt fogni.
Amúgy vadvízen szerintem nem nagyon vannak felesleges szabályok, magántavakon vannak különlegesebb, de betartható dolgok, ezek is a halak védelmében. Pl. szakáll nélküli horog, fonott zsinór tiltása...stb.
Persze a szabályoknak akkor lenne értelme, ha mindenki betartaná. Én amúgy azt látom, így az ötvenes éveimben, hogy a fiatalabb generáció jobban odafigyel, betartja a szabályokat. A nálam idősebb (nyugdíjas) generáció az, aki képes korlátlanul elvinni mindenféle halat (megfogta, ergo övé), és a szemetét is képes otthagyni.
Én azt számolgattam, nekem éves szinten 30e. ft a megyei folyóvízi jegy, állami jegy meg egyéb sarcok. Osszuk vissza, havi szinten szinte egy-két doboz cigi ára, hogy bármikor kimehessen az ember a természetbe pecázni.....Persze a tavi jegy nekem is több, de ez van, amíg kerül rá, megveszem. Kell valami szabadidős, hobbi tevékenység az embernek, mert meghülyül.
Szerintem tavaszra vége lesz a vészhelyzetnek. Az emberek fele túlesik, másik felét leoltják. Meg aki túlesett is leoltják..Na, mindegy, a lényeg, szerintem nyárra vége lesz. Legyünk optimisták!
Amúgy..Úgy döntöttem mit nekem szabály. Én holnap éjjel kijárok bizony, megyek ki éjszaka is. Biztos több bulit meglátogatok holnap éjjel. Mászkálok autóval, és többfajta kábítószer is lesz nálam...Ennyit a szabályokról......(Na, tudja valaki, miért?)
-
A Zéé
addikt
válasz
Aflamin #62723 üzenetére
Nem tudom, hogy trollkodás-e, vagy sem amit írsz, de messze nem olyan tragikus ez a helyzet, mint gondolod... Nyilván a szabályzatokban elsősorban a tiltások vannak benne, de abból sincs azért olyan hihetetlenül sok, és általában elég logikusak is, kevés olyan van, amivel komolyan vitatkozni lehetne. A magántavak általában szigorúbbak, de szerencsére nem muszáj oda menni.
A horgászatot nem befolyásolta kb. semennyire sem ez a járványhelyzet, szóval nem értem miért kellene féláron adni bármit is. Illetve nem kötelező megvenni az éves jegyet sem, tök jól működik a napijegyes rendszer is.
Az ár még relatív, szerintem itt egyikünknek sem az engedélyek a legnagyobb költségei az évben. Fogyócikkekre (horog, kapocs, etető kosár) többet költök egy évben, mint az állami engedélyre. -
hermanyi
addikt
válasz
Aflamin #62518 üzenetére
10 és 100 ezer Ft között: marad az 1 év kötelező jótállás.
100 és 250 ezer Ft között: 2 év kötelező jótállás lesz.
250 ezer Ft fölött: 3 év kötelező jótállás lesz.Amennyiben a gyártó alacsonyabb árnál magasabb garancia időt ad úgy az lesz a mérvadó .
Ezek csak a kötelező minimum garanciák .
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Revolut
- Demót kapott a Stellar Blade PC-s kiadása
- Nintendo Switch 2
- Jövedelem
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- LED világítás a lakásban
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen SSD-t vegyek?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI X470 R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD ROG STRIX RTX 2080 Super 8GB Rampage SHIVA 650W
- Bomba ár! MacBook PRO 13" 2020 4TB3 - i5 I 16GB I 512SSD I OS X Sequoia I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest