Hirdetés
- 11 az 1-ben Thunderbolt 4 dokkolót készített az Apricorn
- CUDIMM DDR5 memóriák jönnek nyáron a v-color műhelyéből
- Megszorongathatja a nyugaton elterjedt konkurenciáját az UNIS villámgyors SSD-je
- A letisztult belsőt szereti a GameMax E-ATX-es miditornya
- Boncasztalon a Keychron K3 Max és Q10 Max billentyűzete
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen notebookot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Több bérgyártóhoz viheti a készülő fejlesztéseket az NVIDIA
- Egérpad topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Gaming notebook topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Új formájú, szimmetrikus egérrel adott magáról életjelet a Pulsar
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolnagy
őstag
Igen, teljesen más lesz az íze. Először kissé kesernyésnek tűnt. Ez két hét után már inkább édeskés volt (nekem a magashegyi patakok ízére emlékeztetett, amiből a túrák során ittunk) De mind a mai napig, aki először kóstolja, azt mondja, hogy kesernyés (nekem pedig nem)
-
zolnagy
őstag
Itt a 4 szűrőt (1, 5 mikron, aktív szén elő, utószűrő) ajánlott évente cserélni, ennek ára 6-8e Ft. A membránt 2-3 évente ajánlott cserélni, ára 9e Ft körül van. Nekem ez nem drága, mert nem a kávégép miatt vettem, de persze arra is kiváló, ill. főzni is jobb vele, mert nem fogja meg a vízkő az edényt.
[Ilyen] van nekünk. (nem itt vettem, már nem tudom, hogy hol...)
-
egykori
őstag
Érdekes ez a víz kérdés, nemcsak azért, mert az idén húzok be egy újabb x-et, hanem rájöttünk nejemmel, hogy többször csak éppen a víz miatt mentünk a boltba autóval, pedig nagyon kellene a séta...
Ráadásul itt van az új presszógép, ami szintén igényli a normális vizet. A nem régen ajánlott vízszűrő kancsós módszer akkor ajánlott vagy nem ajánlott? -
killerjohn
addikt
köszönöm! egyre tisztább
kérdeznék még:
- mi van ha egy időzítős konnektor hajnalban (6:00) bekapcsolja a gépet és akkor van ideje felmelegedni (megoldható?)
- egész nap be lehet kapcsolva?
Így nem kellene a bemelegítésre várnom (ébredés után 10 percen belül nekem kv kell)PID-et gondolom nem homemade szerel be az ember, ugye?
és akkor egy biztosítékkiverő de őszinte kérdés: cukor nélkül nem minden kv keserű? mit értesz az alatt hogy 'keserű mert megégett'? nekem cukor nélkül minden kv vagy keserű vagy savanyú (presszókban, irodákban, párnásból, kapszulásból...)
-
zozy84
senior tag
Krupsot néztem először de mindenki mondta, hogy csak azt ne mind beszarnak.
Jura, stb-re meg nincsenek százezreim sajna. (sok költséges hobbim van és erre már tényleg nincs keret., motorozás, házimozi, vizipipa (jó dohányból 1000ft egy tömés, stb)
Na szóval. Eddig imádtam. Semmi gond nem volt vele azon kívül, hogy kicsit hangos és sok kávét kellett kimernem a belsejéből időnként.
Nem tudom, hogy mi lehet a baja.Szétszedtem, átmostam de semmi. Bekapcsolás kb 5x annyi idő mint eddig és a kávé készítés is. Olyan mint ha el lenne dugulva valahol.
-
ronin s8
senior tag
Minekutána il concreto semmi tudományos segítséget nem kapunk a kóstoláshoz, maradnak ezek a játékok...
-
paljoc
tag
Na, ez megint nyelv kérdése, mert amikor lagoon kollegával pár naposan kóstolgattuk, akkor pont azon elmélkedtünk, hogy ez milyen mérsékelten savhangsúlyos. :-) Hogy 2 hét múlva milyen lett, arra már sajnos nem derült fény. Viszont találtam egy csomagot belőle nov 27 dátummal. Ez már öreg, majd egy hónapos, szóval kibontom és megiszom én, így nemsokára kiderül mit tud. :-)
Jaja, néha van hogy úgy hozza a sors /kívánalmak/ hogy kicsit beleeresztem a CM-et a második reccsbe, de tényleg csak picit és elég ritkán. Van is egy ilyen adag itthon, szóval most az ünnepek alatt ezzel a kettővel fogok szórakozni.
-
tariattila
veterán
na igen... hasonló
akkor és ott kellett volna szétszedni a témát... már ha nem törlődik a lényegmás:
végelgyengült a QM-em gyári motorja.... elő kellett kotorni a 75-ös lezsírozott példányt... hihetetlen ez a gép, gyakorlatilag alig használták negyven év alatt...
a régibe szeretnék egy ulkát és opv-t lalival belefaragtatni... ezután visszakerül a pultra... a 75-ös meg megy vissza zsírba -
tariattila
veterán
mondjuk ha én érdekelt lettem volna akkor engem is bántana ez... de így épp telibe
az újoncnak igaza van abban, hogy 50-50-ről szólt a fáma és mikor ezen csámcsogtak, zsörtölődtek a kávézoológián akkor egyik bennfentes sem helyesbített, hogy NEM! NEM úgy van!....
utólag meg ugye ment a magyarázka, hogy dehát az nemisúgy volt.... (ugyan már kérem)pl. kálmánunk is gondolom ezért lépett vissza... ha tudta volna, hogy 'fullos' a szavazás akkor talán nem teszi... és lehet egy utolsó helyet megcsippent
azt nem értem, hogy nehéz lenne azt mondani, hogy 'tévedtünk'... vagy ha ez az 50-50 komoly szándék volt akkor végigvinni/vállalni, hogy igen, direkt így volt rendezve... így az egész csak egy talány ( talány így volt, talány úgy)
na de nem akarom elállítgatni a PH értéket!
-
paljoc
tag
"A prohardveren az említett admin-ok szintén rendszeres hozzászólók. Ott és akkor hallgattak. Vigye el a „főnök” a balhét."
Mondjuk az tuti nem baj ha az ilyen tárgyi tévedések törlésre kerülnek, nempedig esetleg táptalajra valakinél. :-) /ugyanis a tesztelőknek nincs közük a verseny szervezéséhez, a szabályzat kiírásához, a lebonyolításhoz, értékléshez, ők is csak szavaztak egyet mint bárki más akinek kedve volt/
-
-HajTömeg-
őstag
Szerintem nem szabad nekiesni azoknak se,akiknek a kávé csupán egy reggeli ébresztő ital, semmi több.
Kis hazánkban milliónyi ember gondolkodik így és issza a rommá égett kávét a kotyogósból, mert kb ennyire érdekli ez a dolog.
Nekem ezzel semmi problémám.
Valljuk be az eszpresszózás egy macerás dolog, inkább egy hobbi és miért ne mondhatná valaki,hogy őt ez ilyen szinten nem érdekli?
Mikor reggel 5kor kell itthonról elindulnom, én sem állok neki a Gaggiával.
Akkor bizony neszpresszó beizzít, mire pisi végére értem már üzemkész
Gomb megnyom és kész, rohad kényelmes
Én tök el tudom fogadni,hogy sokaknak ennyi a kv, sőt a kotyogósokból, szarvasi csodákból állítom ezerszer szrabb jön.
Az olasz gépekről meg még itt is azt szoktuk mondani,hogy a felújított gépek általában jobban össze vannak rakva,mint a gyáriak
Úgyhogy nem tartom én ördögtől valónak,amit fórumtárs szeretne. -
gregg71
csendes tag
Ezt vettem még régen, mivel a Molinariban nagyon ízlett. Luigi ugyan megmutatta a nagy gépen, hogyan készítsem gőzkarral, de a GC-on csak kínlódtam vele. Aztán egy kolléganője mesélte, hogy ő otthon lábasban készíti el. Azóta így csinálom, és szuper jó forró csokik lesznek. Ugyan nem zacskós, de nagyon ajánlom.
-
paljoc
tag
Abbol is van par db, az klasszisokkal minosegibb, mint amiket en csinaltatok. Viszont azon meg szelep nincs. :-)
Most zoldet kertem a sarga utan, el is keszult 3000db.
Epp csak elfelejtettek befesteni, ezust maradt, veletlenul. Igy alkudozas forog fent epp, hogy mennyiert fogjak odaadni azt, ami nem kell, hogy kelljen!:-))) -
Kukorica lisz a kulcs. Csak minőségi kakaóval dolgozz. Illetve! Pasik a sós-karamellás, vagy sós-mentásat is kedvelik.
Lényegesebben olcsóbban jössz ki házi recepttel, mint a bótival.
Csinálj próbát, majd gondosan mérve bármikor tudsz magadnak csinálni egy nagy mennyiséget üvegben. Eláll.A Molinari forró csokijai igen pudingosak. A CBA-s sz@rokról nem nyilatkozom inkább...No meg a Topcsoki!
(Nincs hányós emotikonom itt.)
-
lagoon79
tag
Szamomra a tartossag a kerdes, de hasznalhatosag es vegeredmeny szempontjabol teljesen meggyozott. Mondtam Paljocnak, h a gyartoval egyeztetve vegezzen par merest a gepen, h a tenylegesen beallitott es a kilepo hofok hogy alakul. Ha lesz ilyen teszt es ott is jo eredmennyel zar, akkor tenyleg erosen ajanlos sztem.
-
vendingo
veterán
Egyszer nagyon megszívtam.
Ha reggel nincs időm szöszölni a nagy géppel, akkor pavonizok. Túl finom volt az őrlemény, pavonival nem bírtam kipréselni semmit. Gondoltam majd finoman leveszem a kart és főzök egy újat.Elkéstem melóból, mert át kellett öltöznöm és fel kellett nyalni a konyhát.
-
tariattila
veterán
Gyerekek! ha ezer éves kávétól átitatott vasakat túr valaki annak ilyen a bőre... míg le nem kopik
az más kérdés, hogy egy video kedvéért Orphanék épp telibeszÓrják az égész esztétikumot
gondolom a videoval csak a működési elv bemutatására mentek rá.... előre darált kávé és nem épp forró víz párosításával cremát se akarjunk...
én csípem a fejüket... hatalmas figurák, ha lenne időm az összes 'how to' videójukat megnézném (van anyag bőven)
még a hangjuk is szét van demulálva ZZTopéknak
gyanítom a kávé mellett mást is tolnak -
-
bl4ze
veterán
kevésnek tűnik nekem a szivattyú vízhozama amikor sem a kar sem a felső szűrő nincs fenn. Láttam néhány videót és ott mikor csapolás előtt nyomatott az ipse egy kis vizet még a kar feltekerése előtt az határozott sugárban jött, nálam pedig csak éppen folyik és nem is mind az 5 lyukból.
Nem keverem. Tudom miről beszél, és láttam már párat
Felsőszűrő nincsen fent neki (shower screen), és úgy kevesli, hogy csak egy helyen jön a víz a fejből, a vízterítő blokkból !
Pedig az ÚGY JÓ, ÚGY KELL.
A 80ml vízhozam per 10mp is tökéletes.
-
ronin s8
senior tag
-
zolnagy
őstag
Igen ebben lehet valami, amit írsz. A bojler belsejét nem láttam, de megkérdem hanolfe topiktárstól. Még Ő szerkesztette bele azt a zsákot, ezért biztos tudja hova lövi a hideg vizet.
Van itthon egy kisebb pt100 érzékelőm. Érdemes lenne kipróbálni azt a bojler oldalára szerkeszteni, csak most nincs kedvem szétszedni.
Amúgy nem lövi túl a duplánál.@ Wizzard, most csináltam egy hideg ATt, egy kicsit jobb lett, most csak 89 fokig ment le, de hamarabb helyre is áll.
-
weinmaker
őstag
Nem jobb mint a pavoni, megnyugodhatsz. Szerintem az elsők között vagyok aki használja, a korzón is volt róla teszt. Én nagyon kedvelem, mert valóban jó kávékat lehet vele csinálni, de természetesen vannak kompromisszumok. Nekem amióta megvan nincs automatám
. Az viszont nem igaz, hogy az E61-et megüti
. Viszont ilyen gyorsan, ilyen jó kávét nem nagyon tudsz mással (eszpresszó).
-
SiD-
tag
van jobb, mint a Bezzera Strega, de egyelőre csak 1db van belőle:
http://coffeesnobs.com.au/brewing-equipment-extreme-machines-3000/35581-londinium-l1-luxe-edition-evolution.html
ez a fazon elégedetlen volt a Londinium 1-es gépével és megkérte a kávégépszerelő barátját, hogy kicsit tuningolja meg. -
pelikan69
tag
"akkor elintézem magamban annyival, hogy biztos jó a pavoni is, nem kell nekem ilyen rok csoda"
Már a másik fórumon is írtál valami hasonlót, de nem akartam rá reagálni, mert nem tudom, hogy kitől hallottad:
"gyerekek, meséljetek már picit az új rok espresso maker izéről... jó az? pavoninál miért jobb?"Én nem tudom, hogy jobb, vagy rosszabb, és nem is hallottam senkitől, hogy a ROK mennyivel jobb, mint a Pavoni. Érdekelne, hogy kitől hallottál ilyet, mert akkor van olyan, aki mindkettőt használta már egy ideig. Kíváncsi lennék a tapasztalataira.
Szerintem egy sokkal egyszerűbb és sokkal olcsóbb készülékről van szó, amit máshogy kell használni. Nem tud vizet melegíteni, hanem szükség van hozzá egy vízforralóra. Viszont könnyebb magunkkal vinni utazáskor. Vízforraló pedig a legtöbb szálláson szokott lenni.
Az valóban érdekes lenne, hogy melyik eszközzel milyen eszpresszót lehet készíteni, de nekem ilyen összehasonlításra nem volt alkalmam. Pedig egyre jobban érdekelnek a karos gépek. Van olyan, amelyikkel az éppen használt kávéhoz jól be lehet állítani a víz hőmérsékletét? Egy olyan karos gép tényleg érdekelne. -
5381
aktív tag
Én ezt a címet zaklattam be email-ben, ahol kaptam egy működő telefonszámot, ahol lebeszéltük a részleteket. Darabra is lehet és gyorsan kiválogatja az épp darabokat és gyorsan is postázzák. Ha jól emlékszem előre kellett utalni, egy számla alapján. De szerintem személyesen is átvehetőek.
-
kolosanyi
veterán
Hűha, bonyolódik a helyzet.
Eddig jellemzően az átlagos, otthon, kotyogósban főzött nem túl finom kávét ittam. Illetve azt hiszem két éve anyám vett egy Szarvasi kávéfőzőt, arra cseréltük a régi kotyogóst. Igazából fogalmam sincs, hogy mit szertnék, mert ha nem az otthonit ittam, akkor automatás löttyöt. Kávézóban általában eszpresszót szoktam kérni, az finom is, de azért 60 ezret nem költenék rá. Ezt a Brikkát megnézem, köszi.
-
enterlaci
senior tag
Thx!
Külön pici öröm, hogy 3-ra majdnem eltaláltam a 25-30sec-es lefolyást és egész új ízek jöttek. Asszem ehhez csupán olvasnom kellett itt (is) sokat, hisz 8 gramm 20kg tampereléssel -szobamérlegen hitelesítve- egy kölcsön lévő kézi őrlővel, egyenlőre.
De sztem ma itt hagyom abba, sikerélménnyel....a gyári tamper meg a rutintalanság ötvözete amúgy is kritikán alulinak tűnik..
-
BlacKSouL
addikt
Így van. Az 1.40xx - 1.49xx közötti tartomány mind rozsdamentes acélok, különböző tulajdonságokra megfelelő ötvöző anyagokkal. A 'sima' rozsdamentes mellett van saválló, az kifejezetten erős savaknak is ellenáll, van hőálló, azok 900-1100°C-ig is ellenállók, és még számtalan különféle tulajdonságot kotyvasztanak ki. De azok már ritkák, és drágák. (hőállók már pl. 6 €/kg nagyságrendtől fölfelé)
Ha valaki bemegy a boltba, és kér 2 m2 saválló lemezt, akkor vagy visszakérdeznek, hogy tényleg biztosan saválló kell-e, vagy egyszerűen már tudják, hogy úgyis rozsdamentesre gondol az illető, csak a köznyelv helytelenül lesavállózzaMindazonáltal az ausztenites kis mértékben tényleg ellenáll az enyhe savaknak(bor, ecet, stb)
-
BlacKSouL
addikt
Az 'inox' a francia inoxydable szóból jön, ami ugye nem oxidálódót, nem rozsdásodót jelent. (Régi kgst gyártású késeken 'anti corro' látszik, akinek van még a háztartásban ilyen.) Ha rozsdamentes acélról beszélünk, akkor maradva a franciánál: acier inoxydable. És jó érzékkel megtaláljuk ebben az 'acél' szavunkat is.
Edényeken, de más eszközökön is gyakran látni annyit, hogy 18/10. Ez a már említett 1.4301 anyagminőség Cr és Ni ötvöző mennyiségére utal. Divatosan általában a rozsdamentes acél anyagokra teszik rá, de ha minőségi a termék, akkor nagy eséllyel tényleg ezt az anyagminőséget takarja. Főzőedények, mosogatók jellemzően mind ebből készülnek.cekkk: ahogy látom a munkadarabot, ennek a felülete megmunkált. Csiszolt, hegesztett, stb. De nincs rajta bevonat. A klasszikus tükörfényes 'krómozott' felület*, mint a Harley-k vagy más motorok tankja, kipufogói, és hasonló tükörfényes tárgyak felületei valóban króm és nikkel bevonatot kapnak, azonban ezt megmunkálás után galvanizálással viszik fel a hordozó felületre, és az esetek többségében nem rozsdamentes alapanyagra. A króm-nikkel bevonatnak végülis hasonló a lényege, mint a magas króm(és kis nikkel) tartalmú rozsdamentes acéloknál, vagyis korrózióálló, védő réteget hoznak létre. Azonban mivel a rozsdamentes acél anyagában krómozott(ötvözött), ezért a sérült felület öngyógyító, azaz megfelelően sima felület esetén automatikusan létrejön a króm-oxid réteg. Túlságosan nagy és gyakori behatás esetén a védőréteg nem alakul ki, és előfordulhat bizonyos mértékű vas oxidáció is, de ez extrémebb eset.
A nem rozsdamentes anyagok(vas, acél, stb.) galvanikus bevonatolása utólag történik, a létrehozott réteg mikroszkopikus viszonyok közt vizsgálva jóval vastagabb, mint a magától kialakuló, és valamivel nagyobb az ellenállása a környezeti behatásokkal szemben, mint a hordozó fémé. Azonban ha megsérül, akkor az alatta elkezdődő oxidáció a réteg alatt folytatódik, és lemezekben hámlik le a króm-nikkel réteg az immár oxidálódott hordozóról, ugyanis az oxidréteg porózus laza szerkezetéhez már nem tapad úgy, mint a fémtiszta felülethez.*: létezik rozsdamentes acél esetében is 'tükrös', 'tükörfényes' felület is, főleg lemeztermékek esetén. Ennél a tükrös felületet a lemez gyártásakor hozzák létre, megfelelő ívelésű, megfelelő nyomóerejű hengersoron engedik át a lemeztekercseket, és a mikroszkopikus felületi egyenetlenségek jobban kisimulnak. Szaknyelven ez a fényesre lágyított (bright annealed, vagy BA)
(ez már meredeken off, de nem teszem offba, mert ezt végigolvasni offban...
)
-
paljoc
tag
Fogyasztás függő, nyilván akinél napi egy kapszula fogy annál sok idő, akinél meg két fő kávézik, mondjuk otthon dolgoznak és sok vendégség is van, ott horror összeg jöhet ki. Családi szinten átlagostól picit többet fogyasztó ismerősöm nemrég hívott hogy szerezzek neki automata gépet, mert utána számolt és 32 ezret hagy havonta az Andrássy úton, míg ha mondjuk 5000ft/kg-ért inna szemeset, akkor ez 12 ezer körül lenne.
/amúgy pont ennek az embernek mondtam előre meg, hogy sokat kávéztok, sok a vendégség, drága lesz a Nespresso, de nem hallgatott rám, mert hogy milyen klassz az a gép és megvette 80 ezerért a legdrágábbat :-)/ -
-HajTömeg-
őstag
Rendben, ez valóban egy nehéz kategória.
És ha a kérdést úgy teszem fel,hogy ha van egy anyagiakkal bőven megáldott ismerősöd, akinek csak jót ajánlanál, és megkérdezi milyen gépet vegyen ,ha nem akar sokat pepecselni...
Ezt a gépet ajánlani fogod, vagy sem.
Igen vagy nem? -
-HajTömeg-
őstag
Én is ezt mondom csupán,egyáltalán nem a veszekedés a célom.
Tudom nehéz elhinni
Ha egy magát mértékadónak tartó oldal ajánl egy gépet, annak súlya van, annak hitelesnek kell lennie (nem véletlen írom olyan sokszor ezt a szót)
Márpedig ez esetben szerintem erősen vitatható,hogy 170ért ez ajánlott.
Ha ez a cikk itt jelent volna meg,mint Paljoc magánvéleménye,akkor max azt mondanám,hogy hát ez érdekes, mi lehet benne,ami a rossz tulajdonságok ellenére megfogta Paljocot... ,de ez lejött a korzón és szerintem félrevezető.
Én legalábbis a leírtak alapján biztos nem ajánlanám egyetlen laikus ismerősömnek sem.
Nem azért mert vállalhatatlanul rossz gép,hanem mert ár/érték arányban nem jó vétel. -
bl4ze
veterán
Rome és társai mellé Etióp Csodát ajánlani több mint furcsa
Ahhoz akkor már inkább az old skool Kapucziner cuccok állnak közel: Palermo Aranya, Gondolások Kedvence meg ezek... De "Janibá" segíteni fog, de én sem ilyen savas SO-t adnék Rome-on "szocializálódott" kartársnak, mert lesz ott nézés
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Villanyszerelés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Opel topik
- általános iskolai rendszergazda
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Wuthering Waves
- Huawei Mate 30 Pro mikrofon probléma
- Milyen notebookot vegyek?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Arc B580 12GB Limited Edition videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ASUS ROG Zephyrus G14 GA403UI-QS033W Notebook
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG Z390 TOMAHAWK alaplap garanciával hibátlan működéssel
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF 120TB+400GB rack szerver - 2xE5-2680v4,128GB RAM,2x10G NET,H730p RAID
- Xiaomi 12T Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest